Sivun näyttöjä yhteensä

10. tammikuuta 2015

Rasvaista





ISIS tuli ei-spesialisteille kuin tyhjästä. Luultavasti spesialisteille kävi samalla tavalla.

Mistä sotilaat ja aseet? Mistä menestys?

Eilen ja tänään lueteltiin Ranskan surmattujen aseita ja räjähteitä. Ne vaikuttivat kaikin puolin asianmukaisilta. Mistä ne ovat peräisin?

Venäjän ja Ukrainan kriisissä hyvin monia hämmentää se, ettei kukaan käsitä, mitä Venäjä oikeastaan ajaa takaa. Ilmoittamansa tavoitteet se saavuttaisi huomattavasti helpommin ja tehokkaammin muilla keinoilla.

Välimeren rannikon EU-mailla menee edelleen taloudellisesti huonosti, mutta Saksalla hyvin. Yhdysvaltojen talous on jo elpynyt. Miksi?

Liittyykö kaikkiin edellä lueteltuihin asioihin eli myös terrori-iskuihin huolellisesti seurattu ja jatkuvasti erittäin tarkoin tiedetty asia, öljyn hinta?

Hyvin karkeasti hahmotellen raakaöljyn hinta on pudonnut puoleen yhdessä vuodessa. On maita, joiden bruttokansantuotteeseen tuollainen vaikuttaa dramaattisesti, suuntaan tai toiseen. Kovan äänen on nostanut nyt Venezuela, mutta myös Venäjä myöntää itsekin kehityksen vaikeudet.

Pitkän tarinan päähenkilö on – Yhdysvaltojen ohella tietenkin – Saudi- Arabia. Saudit tiettävästi rahoittivat jo sen Afganistanin sodan, joka tiesi Neuvostoliiton loppua. Väkivaltaiset liikkeet liittyvät eri tavoin saudien taloudellisiin rakenteisiin. Maassa on ainakin kolmannes vanhoillista väestöä, joilla fundamentalistinen ajattelutapa on tuttu, ellei mieluisa.

Öljyvarannot on jouduttu muutaman viimeksi kuluneen vuoden aikana arvioimaan aivan uudelleen. Liuskeöljy ja nesteytetty maakaasu ovat uusia asioita. Jotkut ovat sanoneet, että ne muuttavat maailmankarttaa, piankin.

ISISin toiminta-alue Irak on merkittävä öljyntuottaja. Alue kiinnostaa kovastikin ainakin saudeja, Turkkia ja Irania. Syyria on hajallaan.

Julkisessa keskustelussa puhutaan erikseen väkivallasta ja erikseen taloudesta. On vieläkin epäsuosittua kärjistää sanomalla, että sekä Saksa että Japani hävisivät toisen maailmansotansa, koska rahat loppuivat. Neuvostoliiton voittoa edisti erittäin merkittävästi U.S.A. Tämä tosiasia hämmästyttää tai suututtaa edelleen sekä venäläisiä että amerikkalaisia. Saksa ja Japani yrittivät elää valloitettujen alueiden kustannuksella eli soveltaa samaa ajatusta, joka oli jo Ruotsin tuho 1600-luvulla Saksanmaalla.

Tiettävästi vireimmätkään ympäristöaktiivit eivät tiedä, kuinka monta tankkilaivallista öljyä meni Atlanttiin ja Tyyneen valtamereen.

Luulisi että varastaminen on halvempaa kuin ostaminen. Saksa ja Neuvostoliitto ottelivat rajusti Romanian ja Kaspian öljystä. Halpaa se ei kuitenkaan ollut. Britit säilyttivät täpärästi Lähi-Idän öljyn, tunnetuin seurauksin.

Saksan, Japanin ja Neuvostoliiton ongelma oli raaka-aineiden puute. Raaka-aineita ei ole, ellei niitä saada käyttöön (Neuvostoliitto). Toiseen maailmansotaan vaikutti erittäin paljon hiili, rautamalmi ja – öljy.

Näinä aikoina öljyä ei ole haluttu ajatella, koska se on fossiilinen ja saastuttava polttoaine. Näin on, mutta silti se on tässä ja nyt maailmanpoliittinen mahtitekijä.

Hinnanvaihteluihin tukeutuminen on äärimmäisen ongelmallista. USA ei kuulu OPEC:in. Öljyn maailmanmarkkinahinta johtuu keynesiläisittäin etenkin siitä, mitä eräät arvaavat toisten arvaavan.

Jotenkin tulee mieleen vanha, tyhmä hokema: vaikka olisi kuinka suuren talon poika, kun ei ole rahaa, niin ei ole rahaa.

Tämä oli lyhyt merkintä, jonka tarkoitus oli huomauttaa, että ajatus yksittäisten mielipuolten päähänpistoista ei ole vakuuttava, ja lisäksi siitä että poliittisen ja siis sotilaallisen kriisin takana on usein taloudellinen ongelma. – Kouluesimerkki: Suomen Talvisodan lopputulos kaksinkertaisti Neuvostoliiton käytettävissä olevan selluloosan tuotannon, ja selluloosa on tärkeä räjähteiden osa. Eli tuolloin Ruotsin malmin lisäksi saattoi olla muitakin rahassa laskettavia tekijöitä, jotka verhottiin ideologisilla ja isänmaallisilla puheilla.


14 kommenttia:

  1. Ihmiset pyrkivät hinnalla millä hyvänsä estämään kahden asian paljastumisen: murhien ja seksitapojensa, varsinkin, jos ne ovat vähemmistön tapoja tai rikollisia. Britannian pedofiiliskandaali pistää miettimään, ettei mikään luo yhteenkuuluvuutta niin kuin yhteinen rikos. Suuren yleisön yleisin ajatus on, että ovatpa hallitsevat luokat typeriä, kun eivät tajua sitä tai tätä. Maailma kun olisi paljon parempi paikka, jos tavalliset ihmiset - paljon päättäjiä suurempi joukko - etsisivät ratkaisuja yhdessä. Siksi on hyödyllistä saada tavalliset ihmiset saadaan toistensa kurkkuun. "Yksittäiset mielipuolet" on kieltämättä hivenen naiivi ajatus.

    VastaaPoista
  2. Eilen Tieteen päivillä Henrik Meinander (vai olikohan se Markku Jokisipilä?) kiteytti syyt, joiden takia toinen maailmansota levisi pohjolaan ja Suomeen: Leningradin turvallisuus ja Ruotsin malmikentät.

    Meinander huomautti omassa esitelmässään, että Venäjä miehitti 1700-luvulla Suomen kaksi kertaa, mutta molemmilla kerroilla kuitenkin luopui alueesta siksi, ettei oikeastaan tehnyt tällä maan kolkalla mitään. Vain Pietarin turvallisuus kiinnosti.

    En ollut varmaan ainoa kuulija, joka mietti, että tässä tuli paalutettua Suomen turvallisuuspolitiikan peruspilarit.

    VastaaPoista
  3. "Saksa ja Japani yrittivät elää valloitettujen alueiden kustannuksella eli soveltaa samaa ajatusta, joka oli jo Ruotsin tuho 1600-luvulla Saksanmaalla."

    Toisaalta Rooma teki tätä menestyksekkäästi aina siihen asti, kunnes päätti lopettaa valloitussotansa ja sitten valtakunta olikin jo heti ongelmissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin kyllä, että Rooman valloituskauden lopetti sotilaallisen voiman (tarkemmin sanottuna roomalais- ja italialaistaustaisen miesvoiman ja rahoituksen) ehtyminen. Sen osoittaa, se että Augustus yritti valloittaa Germaania ja Trajanus Daakiaa ja Eufratintakaisia alueita kummankaan onnistumatta pitkällä välillä. Lisätekijänä oli prinsipaatin akilleenkantapää eli armeijan epäluotettavuus suhteessa erilaisiin vallantavoittelijoihin.

      Poista
  4. Paljonko Neuvostoliiton ennen talvisotaa esittämät vaatimukset olisivat kasvattaneet sen käytettävissä olevan selluloosan tuotannon?

    VastaaPoista
  5. Eiköhän USA:n talous ole elpynyt massiivisen elvytyksen ansiosta.

    Ben Bernanken aikana FED aloitti 85 miljardin dollarin kuukausittaiset valtion joukkolainojen ostot talouskasvun vauhdittamiseksi.

    Sillä se tauti lähtee, millä se on tullutkin eli lisää rahaa peliin oikeisiin paikkoihin.

    EKP:n rajoitteena ovat säännöt. EKP ei voi ostaa euromaiden valtionlainoja suoraan emissiosta. EKP:n on ostettava jälkimarkkinoilta eli niiltä kirotuilta sijoittajilta.

    VastaaPoista
  6. "Mistä ne ovat peräisin?"

    Tämä on yksin iskun tärkeimpiä kysymyksiä, joka on jäänyt liian vähälle. Kun rynnäkkökivääreitä tuskin saa Ranskassakaan helposti hankittua, se sulkee pois satunnaisen iskun.

    VastaaPoista
  7. ISIS CIAn luomus?
    http://americanfreepress.net/?p=19176

    Stratfor nimeää Ukrainan vallankaappauksen tekijäksi CIAn. Mitä Venäjä sitten tekee - inspiroi, kun joutui yllätetyksi housut kintussa.

    http://sputniknews.com/politics/20141219/1016024377.html

    Ranskalaisen öljy-yhtiön johtaja neuvotteli diiliä venäläisen öljy-yhtiön kanssa ja kas kone törmäsi lumiauraan.
    Hollande on ollut kallistumassa pakotteista luopumiseen ja heti alkaa Pariisissa paukkua.

    VastaaPoista
  8. Pingviineistä on taas paljon apua: Eugene Rogan, The Arabs, A History.

    Viime aikojen kommenteissa on ollut taas paljon halua niputtaa islaminukoiset yhten mutta kyllä nissä ihan oikeasti on moneen junaan. Terroristien Saudikytkökset juontanevat juurensa salafismiin. Se on eräänlainen islamin lestadiolaisuus tai stalinismi jonka kanssa saudien vallanpitäjäy ovat olleet rakoilevassa avioliitossa.

    VastaaPoista
  9. Krimin valtauksesta johtuva ähky hukkui mukavasti itäukrainan kähinään ja mikä mukavinta asetarvikkeiden myyjille, se lyö hyvin leiville.

    VastaaPoista
  10. Edelleen: Pelastiko Petsamon nikkeli Suomen?

    VastaaPoista
  11. Kuunteluvuoren laella. Saunasolmussa. Ukko Väinämöinen.

    VastaaPoista
  12. Nyttemminhän Linnanmäkipienokaisten luova ilveily hullunkuristen peilien edessä ja keskellä, on maailman hallinnan ydintä. Soroksen reflektiivisyys eli Popperin filosofia London Business Schoollista ratkaisi vapaan tahdon pähkinän, kuin Aleksanteri Suuren miekan sivalluksella,mitä turhia pohdittekaan, tehkää rahaa.

    "Raha" sen vastineeet korvikkeet, instituutiot, vauhti ja taseesta toiseen singahtelu,rahafotonin sammumatta (esim. kotitalouksienkin vuosikymmeniset,ikuisetkin lainat) ovat muuttaneet homman. Asuntovelka muutuu perheen vaivasta asuntoesineen rasitukseksi kuten ikuisen osakeyhtiön velka. Jälkimmäinen oli insinööritaitojen realistamista elintason ja demokratian tuottamiseen, lisensssi luoda rahaa tuli reformistisilta poliittisilta johtajilta, liikemieskuningas sujautti lisenssin Pereire veljeksille otsikolla Credit Mobiliere. Siitä se lähti ja ilotulitukseksi räjähti. Historia olisi innoittavaa ja synyttämiään uuspulmia selkeyttävää jos käsille otettaisiin relevantteja asioita ja tahtojen vääntöjä. Turha toivo.

    Neuvostoliitto arkitehtaili Suomen sotakorvausten kuvajaisen perustuttamalla setelienleikkauksessa suunnitelmatalouden Suomen valtiolle keskuspankin johtaa ja liikepankkien toteuttaa. Syntyneen rahavuon patoaltaina toimivat paikallispankit. Kuvastin oli muuten Pankkiyhdistyksen lehden nimi. He siis ymmärsivät tätä sosiaalista tuontiteknologiaansa, rahalannoitusta ja entisen myrkyttämistä rikkaverstaina ja puotipahasina.

    Ensimmäinen öljykriisi meni vielä tavaran vaihtamisena tavaraan ja kriisiytyikin nopeasti 1975. Onneksi tuli uusi hintaryöpsähdys. Siitä alkoi finanssiaika. Kuvastin jäi pölyttymään. Raha ei ollut enää reaaliprosessin kuvausta ja siitä piirtyvää. Firmat lakkasivat toimittamasta ruplamarkkojaan Aleksille. Saatiin markkinaraha, suora lainananto Wärtsilästä alihankkijalle. Kohta nousivat rahoitusyhtiöt kiertämään korkosäännöstelyä. Siitä ei menty vankilaan, vaan muurin ulkopuolinen todellisuus mukautui sorkkarautamiehiin. Kuka heistä olikaan ensimmäinen vuorineuvos?

    Jo kysymys on röyhtäisy -ja juuri siksi neuvottomuus "kansantaloutena" senkun sakenee. Niitten tiede on toista kuin rikastujien järjestelijöiden mahtiasemien tähden töitä tekevien työmaailma. Meidän muiden arki. Se ei kelpaa tiedekunnalle. Kaunistelevista dogmikirjoista johdettu matematiikka, haluttuja tuloksia palveleva, ilmiönsä seulova tilastotoimi ylentää skolastisen menon.

    Tosimiehet rypevät sielunsa halusta rahan pyörityksessä ja nappaavat kattauksesta suupaloja ja eväitä. Kohta he perivät sukupolvenvaihtajat, kukaan ei pane pahakseen, tehtaan siirto hoituu konttoritornin rahapajassa. Juha Sipilän hallitusohjelmaan ihan ilman McKinseytä ja Boston Consultantseja (kuten edellisissä OECD hallitusohjelmissa) on asia kotoperäisesti ja Sipilän omakohtaisesti jo kokeilemanakin kirjoittumassa. Haamukirjoitusta keskeisiltä osilta on ollut asetuskokoelman lisälehdet ja lakien rahaglobaalistukset.

    Mitäpä tässä pidempään huvittelemaan. Sen jos parahtaisi että kun Putin perustaa Venäjää Kremlissä mutta oligarkeista kiinnisaamattomat nauttivat futiksesta Lontoossa Citigroupin ja City Hedgefund myötä- ja takuuomistajakavereineen, niin yksi kivistyksen aihe Putinin otsalohkossa on melkein vanhasuomalainen. Nimittäin vientitulojen jättö Cityyn ja niiden kierrättämien ulkomaisena lainanantona SKOPpiin ja tehtailijoille ja oman käyttörahoituksensa vaatiminen peruskorolla kotimaassa, ja omaisuuden tuoreuttaminen ja laajentaminen vastaisen päivän varalle (=Niinistö/Lipponen ulosmyynnit).

    Suomessa homma skulasi mallikaasti. Putinin murheita on se että paitsi miehet istuvat Lontoossa, myös heidän arvopaperinsa ovat siellä kansainvälisissä omaisuudenhoitoyhtiöissä. Ellei Saudiamerikka kohta palaa Opeciin (mistä kaikki alkoi,öljyrahan kierrätyksestä), niin Venäjä joutunee laajentamaan lainsäädännöllistä ja toimeenpanokoneistoaan geografisisista dimensioista kohti oikeata valtafokusta taseita. Niitä ei pyssyillä saa,ainakaan ehjinä.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  13. NSA:n kvanttikompuutteri hyppäsi katolta, kun luki tämän.

    VastaaPoista