Lukijoita ja minua yhdistää aukko tiedoissa. Mitä tapahtui 1975 – 1995?
Myös Suomen historian yleisesitykset ovat tältä osin aivan mitääntekemättömiä.
Löysin verkosta sivuston, jollaista olen hiukan osannut kaivata.
Tekniikka kukaties todella kehittyy. Vuosikymmenten takainen auto ei ole miltään osin nykyisiä parempi. Esimerkiksi ihailtu armeijan käyttämä Jeep olisi kaamea pelkässä maantiekäytössä. Ajatus oli loistava: kaksilitrainen kone ja neliveto ja jäykät akselit; Willyksen moottori oli korjattavissa vaikka jäätelötikulla.
Olen kokeillut ja taannoin käyttänytkin mekaanisia rannekelloja. Tikitys kuulosti hyvältä. Pian kyllästyin siihen ja omassa käytössäni vannon kvartsikidekellon nimeen. Koska smirgeli tai sorvi makuuhuoneessa on kuulemma huono ajatus, olen haaveillut päästä kiinnittämään työpöytääni ruuvipuristimen. Biltemalta saisi hintaan 21,90. Valitettavasti minulla ei olisi sellaiselle käyttöä. Tarpeisiini riittää rautalanka, ruuvimeisseli ja pihdit.
Tietotekniikka hyppii. Applen edelleen käyttämä tiedostojen hallintajärjestelmä Finder tuli jo vuonna 1984. Ikää alkaa olla.
Maailmaa muutti taulukkolaskenta. Uranuurtaja oli VisiCalc ja perässä tuli Lotus 1-2-3 ja sitten edelleen käytössä oleva Excel.
Tuo jännittävä sivusto on IT history, osoite ithistorhy.org
Itse siis aloitin tietokoneen käytön hyvin myöhään eli maaliskuussa 1989. Hirveän paljon nuoremman väen Atarit ja Vicit ja Commodoret jäivät vieraiksi.
En ehtinyt ottaa tätä kysymystä mihinkään yliopistolliseen kirjaani. Mutta ehkä tämä onkin parempi paikka.
Mistä oikeastaan johtui vanhan ja osittain nykyissenkin virkakielen jaaritteleva monisanaisuus lukemattomine sivulauseineen?
Siitä että tuomarit eivät osanneet kirjoittaa koneella. Seurasin vuosikymmeniä tuomioista ja oikeudenkäyntikirjelmistä, oliko ne kirjoitettu itse vai saneltu. Sen nimittäin huomaa rakenteista.
Olen kuunnellut vierestä kymmeniä tunteja erinomaista sanelua. Se on nimittäin vaikea taito, ja sitä harjoittivat paljon myös ne, jotka eivät osanneet sitä. Niinpä erilaiset ”änkytyssanat” olivat tarpeellisia, välttämättömiä ja lopulta pakollisia. ”Sen vuoksi ja kun” on melkein yhtä kauhea kuin Turun hovioikeuden pitkän tuomion aloitussana, joka oli aina ”Sittenkuin”, yhteen kirjoitettuna.
Olen nähnyt vääriä pohjia. Säästäväiset asianajajat tekevät sitäkin, että ottavat jonkin vanhan kirjelmän auki tietokoneessaan ja muuttavat vain nimet ja ne muutaman tosiasiat. Niinpä taisin nauraa ääneen, kun syytetyn asiamies vaati kirjelmässään rangaistuksen huomattavaa koventamista…
Nykyisen arvaukseni mukaan kirjallisuuden modernismi johtui kirjoituskoneista ja runouden hajoaminen tällä vuosituhannella taitamattomasti käytetyistä läppäreistä. Katsokaapa huviksenne – jopa puolitieteellisissä teoksissa turhat toistot ovat hyvin tavallisia, koska kirjoittajat eivät yleensä osaa tehdä sisällysluetteloa eivätkä hakemistoa…