7. huhtikuuta 2022

Foucault ja hulluus


 

 

”Hulluuden hämärästä sinä etsi järkeä, sillä viisauspa turha lie, mut hulluus tärkeä.” (Mustapää.)

 

Mietin vastausta aiheelliseen kysymykseen: miten niin kuuluisa Michel Foucault oli väärässä. Niin kuin missä?

 

Hän kirjoitti lapsuuden, hulluuden, vankilan ja kasarmin historian ja sitten seksualiteetista. Sanoista ja asioista hän laati hyvin käsitteellisen ja hyvin vaikeatajuisen kirjan. Hänen vaikutuksensa oli jokseenkin suuri, kunnes hän kuoli 1984. Nyt sekä tuotanto että teesit tuntuvat jokseenkin vanhentuneilta, myös filosofiana.

 

Päällimmäisenä on mielessäni Foucaultin todistelema ja perustelema ajatus, että tieto on vallankäytön väline ja että totuus on sosiaalinen rakennelma. Viimeksi mainitusta näyttää johtuvan, ettei totuutta ole olemassa. Korkeatkin ihmistieteet, kuten historia ja filosofia ovat poliittisen vallan naamioita.

 

Saapihan sitä noinkin ajatella, ja miehen kiistakumppaneista eräät, varsinkin Althusser, kirjoittivat Marxista löytämänsä perusteella vielä ihmeellisempiä.

 

Etenkin hänen teoksestaan ”Tarkkailla ja rangaista” tunnen joka sanan, lauseista puhumattakaan. Taustan olen joskus kertonut tässä blogissa. Suomennos, joka tilattiin ja saatiin, oli ihan kelpo työtä, mutta tarkoitukseen huonosti sopiva niin että lopulta koko teksti taisi kulkea minun kirjoituskoneeni kautta; olin silloin Otavassa töissä.

 

Ajatus vankilasta maan poliittisten vallanpitäjien harjoittaman sorron välineenä ja herkeämättömästä tarkkailusta oli sähköistävä. Ongelma oli ilmeinen. Havainnot on haettu tukemaan oivallusta.

 

Sanoisin että Solzhenitsynin ”Vankileirien saariston” sisältöön perehtyminen johtaa ajatukset aivan toisaalle. Vuosisadan suuret diktaattorit, joiden jälkeläinen on vauhdissa Ukrainassa, vähät välittivät tarkkailusta ja sorrosta. Siperia ja erilaiset vankileirit toimivat tehokkaammin ja ammus tehoaa nopeammin kuin sana.

 

Ranskalaisten intellektuellien tuotannossa on usein se ongelma, että heille maailma on Pariisi ja mahdollisesti Lontoo ja nykyisin lisäksi San Francisco. Mutta kun maailmaa on muuallakin.

 

Se oli sellaista aikaa. S. Freudin oivallukset olivat hienoja ja tavallaan tottakin – Wienissä. Etenkin nuorehkoille, kielellisesti erittäin eteville naisille. Mutta yritys luoda kaiken kattavaa mielen historiaa niiden varaan oli yhtä epämääräinen ja oikullinen kuin Foucaultin seksuaalisuuden historia.

 

Haluaisin ymmärtää tai ainakin aavistaa erään tärkeän asian. Onko nyt erikoisen karkeana vaikuttava valehtelemisen kulttuuri ja siihen liittyvä arkisen selvien tosiasioiden härski kiistäminen tavalla tai toisella sukua ajattelun huippuammattilaisten työlle. He, Nietzschestä Foucaultiin ja eteenpäin, tekivät parhaansa purkaakseen ”todellisuutta” ja etenkin erilaisia itsestäänselvyyksiä. Mieleeni on jäänyt, miten Foucault ihasteli Iranissa Ajatollah Khomeinia ja näki paljon uutta ja lupaavaa länsimaisten erehdysten siivoamisessa. Monet eivät nähneet edes Irakin ja Iranin pitkässä sodassa 80-luvulla mitään erityisen syvällistä.

79 kommenttia:

  1. Missä määrin Freud sitten olikaan oikeassa ja väärässä, mukaan lukien kaikki missä hän itse totesi olleensa aivan harhateillä mutta mikä silti lasketaan hänen taakakseen, hänen vaikutuksensa länsimaisen mielen historiaan 1900-luvulla ja edelleen oli suurempi kuin kenenkään muun. Se vaikutus ei rajoitu Wieniin. Kuinka sitten lie Foucaultin kohdalla.

    VastaaPoista
  2. Valehtelu juuri nyt on kiivasta idän suunnalla. Oikeastaan mikään ei pidä paikkaansa mitä lausuntoja ja tietoja tileekaan. Kaikki pitää kääntää toisinpäin niin silloin usein ollaan asian ytimessä, kuvastaen sitä mitä he itse tai mitä Putin tekee.

    Nietsche ja muut tutkijat eroavat tässä kohdin ratkaisevalla tavalla. He pyrkivät totuuteen rehellisesti. Virheitä varmasti syntyi mutta ne olivat työn aikaansaamia hikkoja. Sen sijaan se mitä nyt tehdään on tahallista vääristelyä ja kaikin keinoin todellisuuden ja totuuden sumuttamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä Z-kirjain kartalle sijoitettuna taitaa kuitenkin olla ihan oikea Venäjän geopolitiittisten aikeiden kuva: alasakara on isku Ukrainaan ja sitten vetäytymisen jälkeen yläsakara iskee Baltiaan ja ehkäpä muuallekin...

      Poista
    2. Nyt niitä itänapatutkimusretkeilijöitä tunkeekin etätöihin runsain määrin. Kaikki ovat yks'kaks' likitulkoon kaikentietäviä ja neuvovaa oltaisiin, vaan kuinkas nyt vasta. Johan tässä on köllötelty Mammakarhun kainalossa kauan ja kaupat käyty ja matkusteltu. Mikäs nyt niin erinomasen kiireen loppuun pakkas? Tuliko tyhjennysmyynti, pankrotti nyt ainakin mutta kukas sen meklarinhomman hoitelee? Että Venättä kaupan, paljonko tarjotaan. Ei se kuulkaa ole hyvin kohteliasta. Epäkohteliaisuudelle ei ole mitään puolustusta kun se perustuu vapaaehtoisuuteen, se kohteliaisuus jonka kääntöpuoli on epä-. Emmehän me voi sitä maata hallitsemaan alkaa, hybris seis ja jarruvarjo auki.

      Poista
    3. ai niinku näin, anon?
      https://imgur.com/a/2OntCeb

      Poista
  3. Maailma, myös kotoinen Onnen maamme, on jo pitkään vississä mielessä alkanut tuntua suurelta foucaultlaiselta Panopticumilta, jossa oikeamieliset rientävät nopeasti paikalle henkisen ortopedian välineineen. Varsinkin juuri viime viikkoina. "Jos kiljaiset tai karjaiset, niin heti on viljaset ja marjaset kimpussasi", kuuluu entisaikaan piireissä sanotun.

    Vaikka niinhän asianlaita on "aina" tainnut olla vaikkapa "korkean ihmistieteen" historian kysymyksissä. Vrt. esim. äskettäiset, herostraattiseen maineeseen jäävät surkeat yritykset mustata professorien Visuri ja Murtorinne pitkään kaivattua lähdevaraista tulkintaa siitä, mitä todella tapahtui sen jälkeen, kun eräs herra oli saapunut marraskuun sateesta kiiltävälle Anhalter Bahnhofille (jonka torsoa olen kerran käynyt katsomassa). - Voi voi, siinä kaatui suuri joukko 'solidia tutkimusta', valitti entinenkin tutkija, kun kohdalleen osui.

    VastaaPoista
  4. Putinin koplan harrastama härski valehtelu on perintöä Neuvostoliitosta ja kommunismista. Koko se maailmahan perustui valehtelulle, ja perustuu yhä (mm. Pohjois-Koreassa ja Kiinassa).

    Ei länsikään ole vapaa valehtelusta, mutta täällä se pysyy kohtuudessa, eikä ilmiselviä asioita kielletä. Lisäksi lännessä on vapaa media, joka ei toista kaikuna Johtajan puheita.

    Oikeastaan ihmetyttää miksi tästä nyt niin tuohdutaan, kun meilläkin ne valheet upposivat suureen osaan kansaa vuosikymmeniä. Vaikka kuka tahansa näki, jos riitti moraalia katsoa, että "kansandemokratia" oli oikeasti "harvainvalta".

    Kansa on aina tyhmää. Erityisen tyhmää se on Venäjällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on. Ja kun Venäjä ei ikinä myönnä mitään, niiden sekovalheita on turha hetkeäkään kuunnella.

      Poista
    2. Monta tarkkaan määriteltyä asiaa. Aivan jokainen USAn presidenttikään ei ole saanut ikiomaa sotaa aikaan jonkin vieraan valtion alueella, tarkkoja oltaessa tulee huomioida sekin.

      Poista
  5. Ranskalaisille sentään on muutakin maailmaa, englantilaiset, yhdysvaltalaiset ja suomalaiset ovat englannin kielen vankeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. For the French nothing exists outside Paris. They brag about their ignorance and incomprehension of anything outside the outer boulevards and call that being "civilized". Of course, it is a haven for anglophobes.

      Poista
    2. Niinpä, olemme pakkoenglannin vankeja, jopa mielipiteemme muista kuin englanninkielisistä on lainaa englanninkielisiltä.
      Eräänlaista tietämättömyyden kierrätystä siis

      Poista
    3. Olisimmepa edes pakkoenglannin, mutta kun olemme kökköenglannin vankeja!

      Kuinkahan monen kielitaito lopultakaan riittää esim. englanninkielisen tieteellisen tekstin lukemiseen (saati tuottamiseen)? Tosin ei taida riittää kaikkien natiivien kielenpuhujienkaan...

      Poista
    4. Kökkö englanti on nimenomaan sitä pakkoenglantia pahimmillaan.

      Poista
    5. Kyseenalainen kunnia kaikille lajimme sönköttämille kielille. Armeliainta olisi kuitenkin ollut, että evoluutio olisi ohjannut sen sopeutumaan muiden lajien joukkoon edes hieman kohtuullisemmalla ahneudella varustettuna. Pienenmmin älynlahjoin se olisi onnistunutkin, mutta kun se perkele oppi jopa ääntelemään niin, että alkoi rakennella niitä baabelintornejaan...

      Itse yritän tällä ainoalla osaamallani "kökkösuomella" jotenkin kolistella tämän hirvittävyyksiä kumpuavan, Homo sapiens-kieliä länkyttävän lajin pilaaman elämisen alustan jossa se edelleen luulee liikoja itsestään -kielillä ja/tai ilman.

      Poista
    6. I respond to these rants in English just because I see that it annoys you. I didn't borrow my opinion about the French from the English, I can pretend to think like that all by myself.

      Poista
    7. Alkääs nyt siellä tuhkaa heitelkö itsenne ja toistenkaan päälle.

      Tää maailma olisi paljon mitättömämpi paikka jos teidänkään ajatuksianne ei täällä olisi, ja jos ette niitä muille toisi julki.

      Mikään ei ole merkityksellistä jos ei ole kokijaa eikä näkijää. Ja jos sen vielä sanoiksi osaa pukea, sitä parempi.

      Poista
    8. En fait, vous le fait.

      Poista
    9. Entäs jos tämä "pakkoenklannin" vaaroista vastenmielisestikin junkuttava tyyppi/tyypit ovatkin oikeassa?

      Jos otetaan mietittäväksi totalitarismin etenemisen kaava tämän yleistymässä olevan, yhden kielen (englannin) pakko-osaamiseen, niin eikö silloin olla juuri sillä tiellä (hyvin syvällä jo) totalitarismissa, mutta koska itse pääpaholainen, se tyranni joka yksinvaltiuteen kaikin keinoin pyrkii, ei olekaan lihaa ja verta vaan kasvottomat googlet taustavoimanaan ja manipuloijanaan jättiläismäinen markkinavoimat-niminen trusti?

      Yritäpä nykyään mennä Google-hakukoneen ohitse kirjautumatta moninkertaisesti! Vain konekiväärit vahtitornista puuttuvat.

      VEK

      Poista
    10. Oppisopimusosapuolimatruusisunnuntai, 10 huhtikuuta, 2022

      Maailmassa on 6906 kieltä, kaikkiaan.

      Poista
    11. Katso vaikkapa television elokuva "tarjontaa", niin huomaat miten syvällä kulttuurisessa totalitarismissa me jo olemme.

      Poista
    12. Google on saanut valta-aseman koska käyttäjät ovat laiskoja. Ennen oli useita hakukoneita kuten Yahoo. Se kuivui kokoon kun käyttäjiä ei enää ollut ja sen mukana menivät tuotetut palvelut ja sähköpostitilit. Vaihtoehtoina on jotakuinkin vain Bing tällä hetkellä ja se taas on tehty edistämään Microsoftin etuja eli käyttäjistä kerätään tietoa myytäväksi, kuten Googlekin tekee.

      Englanti tuskin on nykysuomalaisella ainoa kieli. Ruotsi ja jokin muu vieras kieli lienee jokaisella jotenkin hallussa. Ongelma on fokusoitunut siihen että jos aikoo asioida turkkilaisen tai italialaisen kanssa, eivät he osaa suomea ja kovin harvat suomalainen osaa turkin kieltä tai edes italiaa. Entä jos pitää asioida indonesialaisen tai intialaisen kanssa? Intialaisilla on sentään toisena kielenä englanti ja se on itse asiassa aika monella kansalla nykyisin opetuksessa mukana jotta olisi jonkinlaiset mahdollisuudet kansainvälistymiseen. Itse asioin ihmisten kanssa eri puolilta maailmaa ja englanti vaan näyttää olevan se kieli jolla asiat sujuvat.

      Menneinä aikoina kansainvälinen kieli oli pakkolatina, pakkoranska, pakkosaksa ja pakkovenäjä jne. Ei tässä mitään kummalista ole, on jokaisen oma asia mitä kieliä opiskelee tai jättää opiskelematta. Omasta kokemuksesta suosittelen kaikille nuorille eteenpäin pyrkiville ihmisille vieraita kieliä. Kannattaa ehkä hankkia myös jonkin harvinaisen kielen taito. Koskaan ei tiedä...


      Poista
    13. Tämä yksi trolli on oikeasti pakkovenäjän kannattaja, koska ylistämäänsä ranskaa tuo ei näytä osaavan edes yhden kokonaisen lauseen verran.

      Poista
    14. Pyhää pakkoenglantia ei saa arvostella, koska perussuomalainen on laiska paskiainen?

      Poista
    15. Englanti on nykysuomalaiselle ainoa kieli. Välillä tuntuu, ettei täällä edes tajuta että maailmassa on muitakin kieliä ja että englannin puhujat ovat todellisuudessa suht. pieni vähemmistö maailman asukkaista.

      Poista
    16. Jotkut näkevät venäjä-trolleja joka paikassa mutteivat englanninkielisiä tekstejä katukuvassa, pauvre cons.

      Poista
    17. Kun "pakkoenglannittaja" ei pysty puolustamaan agendaansa asiaperustein, jäljelle jää vain mustamaalaus.

      Poista
    18. "pauvre cons"
      Mene kouluun opettelemaan ranskaa.

      Poista
    19. En mene, olen itseoppinut. Mutta kun ei ole asia perusteita käydään henkilön kimppuun...

      Poista
  6. Itsekin olen julistanut Foucault'n valta-analyysin vanhentuneeksi tässä artikkelissa: https://finna.fi/Record/arto.013381895

    (Missä välissä Foucault muuten mainitun lapsuuden historian oikein kirjoitti? Vai oliko Philippe Ariès hänen salanimensä?)

    VastaaPoista
  7. Minäkin olen tuota Foucaltia vähän mietiskellyt. Kirjoitin Turussa Abo Akademissa, toista tutkintoa opiskellessa, kymmenisen vuotta sitten : "Några saker om diskursanalys-metoden. Dess betydande skapare och forskare har varit den franske Michel Foucalt. Också Foucalt skapar en värld med sina exempel och teorier. Han accepterar den och tror på den. Jag nästan börjar att tänka i bland, att han skyller de utomstående pga de lagbundenheter, som han själv har byggt till den värld, som han har konstruerat. Tills han byter sina metoder och uppfattningar, som han under sin karriär gjorde. --- Vad jag vet, har Foucalt inte arbetat i ett sjukhus eller i en fängelse. Hans påståendena baserar sig på teoretisk 'etic' arbetande, inte på 'emic' konkretia." - Toisin sanoen, Foucalt toimi seuraavan periaatteen mukaan : "Jos mallini eivät toimi todellisuudessa, sitä pahempi todellisuudelle." Foucaltin nimen ylistystä on saanut kuulla monta kymmentä vuotta. Kunkin erityisen ympäristön asiat näyttävät erilaisilta kun niihin tutustuu vuosikausia ja paikan päällä. Eikä vaan teoretisoiden, suojassa todellisuuden 'häirinnältä', kirjoituspöydän ääressä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Antti,
      Foucaultia en ole muuta kuin selannut. Minua jäi muun tieteellisen ohella kiinnostamaan semiotiikka, jonka Kemppinenkin mainitsi tässä taannoin.

      Kysymys on on aina valinnoista. On muutenkin häiritsevä ajatus se, että mitään kirjoitettua ei saa koskaan luetuksi kokonaan. Ehkä fiktiota lukuunottamatta.

      Tämä oli tervehdys sinun suuntaasi, kävin katsomassa niitä etnomusiko-blogejasi. Hyvä!

      Poista
  8. Aivan sivujuonena muistutan että "toisenlaista" kirjallisuutta edusti Helsngissä, Suomessa, 70-luvulla pieni kakkoskerroksen kirjakauppa Yrjönkadun tuolla puolen. Sieltä maiharitakkiset kävivät etsimässä ranskalaista kirjallisuutta ja äänilevyjä. Kun en osannut franseesia, katselin kansia. Mutta se oli rauhanliikkeen ja kansainvälisyyden eräs sillanpääasema.

    Gauloisea, Kaurismäkiä ja kiinalaismielisiä. Kummallinen aika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gitanesissa oli tyylikkäämpi aski. Olisiko ollut Cassandren tekosia.

      Poista
    2. J.J.Calen Shades-levyn kansi on muuten pastissi Gitanes-askin kuvasta.

      Poista
  9. Niin, onko totuus sosiaalinen rakennelma. Oliko yya ja suomettuminen aikanaan juuri sellainen luotu sosiaalinen rakennelma, totuus, johon haluttiin uskoa, vaikka tiedettiin että itselle tässä vain valehdellaan, mutta joka ei tätä totuutta suostunut nielemään, oli tavallaan tyhmä, kun ei totuutta ymmärrä, koska totta oli se minkä uskottiin olevan hyväksi kaikille, ja muu oli epätotta🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt näyttää syntyneen täysin vastaava "totuus" NATO:on liittymisen välttämättömyydestä. Kielteiset mielipiteet hiljennetään.

      Poista
    2. Tämäkin jatkuu edelleen täällä erikoisin tavoin. Joillakin poliitikoilla on omat verkostonsa jotka suojelevat heitä jottei heidän mokiaan paljasteta tai niistä ei ainakaan saa puhua missään yhteydessä. Kaikki pyritään edelleen vaientamaan. Esimerkkeinä Tuomioja ja Halonen.

      Poista
    3. Turussa vasemmistoliiton valtuustoryhmän kerrotaan juuri erottaneen ryhmästään paikalliset ääniharavat Johannes Yrttiahon ja Elina Sandelinin. Yrttiaho on myös nykyinen kansanedustaja.

      Väistämättä tulee mieleen Arvon Salon vanha riimittely:

      "Nyt, pannaan miehet [naisia ym. nyttemmin unohtamatta], pannaan Suomi lukkoon, nyt pannaan 'pettureilta' turpa tukkoon."

      ("Päivitetty" lukuohje: "Natoon" pro "lukkoon".)

      Poista
    4. Kuinkas käy mikäli eräänä natorauhan siunaamana iltapäivänä tahdommekin eroon mokomasta asekauppaliitosta sanokaamme vaikka siitä syystä että joudumme eturistiriitatilanteeseen? Tietysti sanoo nyt joku ettemme koskaan joudu ja keksii natosädekehän yltiöpäisimmän asteen, että sitten on haettava USAn osavaltioksi tai muuta mieletöntä mutta kysymys seisoo silti. NATO yhteensopivuus on jo, entä irtipääsevyys, kuinka meidän silloin käy?

      Entäs nk. iso kuva, onko kenties niin että haaveksitaan että Venäjäkin hakee NATOn jäsenyyttä, tai se osa venäläisistä joka vielä pumppaa öljyä ja kääntelee kaasuhanoja, kaalinviljelijöineen?

      Spekulointia. Ihan kivaa, kun ei liiaksi joudu tekemään. Nyt tehdään, aivan liiaksi. Venäjästä maalataan uskomattoman rumaa kuvaa ja kilvan. Ei tee viisasta vaikutelmaa. Sopulien massamuutto tulee mieleen. Jokainen mättäälle kiipeämään kykenevä sopuli pui nyrkkiä ja irvistelee vielä päälle. Ketunruokaa ovat, ja sellaisen ketun joka pitääkin yllättäen myös pihlajanmarjoista.

      Poista
    5. Lukekaa hyvät ihmiset Heidi Hautalasta sunnuntain Hesarista.

      Poista
    6. Iikka, Venäjä itse on soppansa keittänyt ja omalla lusikallaan joka päivä hämmentää rumaa keittoa.

      Kuva joka Venäjästä on välittynyt kaikkien medioitten kautta vastaa suurin piirtein todellisuutta. Ihan kaikkea ei edes ole kerrottu Putinin ja sotilaiden tekemisistä. Loput asiat paljastuvat lähikuukausina.

      Poista
    7. "Venäjä itse on soppansa keittänyt..." ja länsi maksanut/maksaa keittovälineiden virrankulutuksen. Mahdollistanut myös poliittisin keinoin keittotuloksen kapustoimisen militaristisiin tavoitteisiin, aseisiin ja armeijan ylläpitoon.

      Että kyllä me kaikki nyt sitä soppaa kitoihimme lusikoimme vaikka kuinka karvastelisi.

      VEK

      Poista
    8. Heidi Hautalalle nostan minäkin molemmat peukaloni ja toiselle suomalaiselle älykkönaiselle myös, elikä Sofi Oksaselle jolta sain lukea Aa Puu Uuu lehdestä Putinin myötäilijät-esseen.

      https://www.apu.fi/artikkelit/sofi-oksanen-putinin-myotailijat-vastuussa-ukrainasta-essee

      Poista
    9. VEK
      Länsi on näin tehnyt mutta hyvässä uskossa. Ei Suomessakaan uskonut juuri kukaan että Putin häikäilemättä hyökkää syyttömän kansan kimppuun ja ryhtyy siviilejä tappamaan niin paljon kuin suinkin kykenee. Jos meillä olisi ollut varma tieto asiasta, ei Venäjän energiaa oltaisi käytetty ja kaupankäynti olisi supistunut merkittävästi itäsuuntaan. Nyt se tapahtuu kun varma tieto on.

      Poista
    10. Sitäpaitsi aina kun päästään lyömään yhdessä vihollista yhdistää se ihkulla tavalla kansaa. Tämän aallon harjalla kun surffaa on menestys taattu. Mikäs se olikaan se kotimainen kannatusprosentti siellä Venäjällä, sille yhdelle, mutta kaikin mokomin, väittäkää valeeksi.

      Näin niitä sotia tulee käydä, makoisaa menoa. Etänä ja halvalla. Näpö-näpö, rinnassa isänmaallisuus lämmittää mukavasti.

      Poista
    11. HS

      Tota noin, tietoa Putinin luonteesta ja hänen hirmuisuudestaan on kyllä ollut kahmalokaupalla, kirjojakin joka sormelle lukutaitoisten lukea, mutta koska ilmeistä on, että lännen päättäjät ovat lukihäiriöisiä ja mielikuvitustaidottomia (lukemisto vähintään valikoivaa) ja intuitioiltaan tönkkösuolattuja idiootteja (kuten meillä niinistöt, heinäluomat, ahot ..., Saksassa mm. Gerhard Schröder jne..), niin ei ryhdytty edes aprikoimaan, kuinka naapurin tyrannin kanssa tulee käymään kun on ajateltu vain aivojen talouslohkoilla.

      Minua järkyttää paljon sekin, että Halonen naisena haksahti kravatin vinossa olemiseen kun olisi pitänyt katsoa tyrannia syvälle silmiin ja nähdä sieltä jäämerellinen sielujen aitiutta ja toimia sen mitan mukaisesti.

      Tästäkin eilisen aikakaudesta jos osattaisiin oppia ottaa, niin ensimmäinen oppi olisi, ettei pankki- ja kaupankäyntiin viehtyneille luonteille pidä valtioiden asioita hoidettavaksi antaa kuin pikkirillin verran.

      Toinen varottava ihmisluonne on militarismiin viehtyneet joilla nyt koittavat vallantäyteiset ajat joten vaikka Natoon liittyminen kuinka tarpeellinen nyt onkin, niin sen pönkittämä valta täytyy ehdottomasti pitää vähintään alusvaatteisilleen riisuttuna.

      Mutta olisiko nykytilanteeseen kehittymisessä ollutkin niin, että asioista varoittavasti, ja osin omilla hengillään maksaneista ihmisistä, Anna Politkovskajasta Heidi Hautalaan puhumattakaan Memorial-järjestön äiteihin, olivat suurelta osin naisia, joilla todellista tuntua Venäjän politiikan suunnasta oli, ja että "akkojahan ei kuunnella bisnesasioissa"-asenne aiheutti tämän katastrofin syliin kaatumisen?

      ”Talous edellä”-politiikkahan Euroopan naimisiin Venäjän kanssa vei, vai onko tässä jotain epäselvää?

      Muuten: tuo "hyvässä uskossa"-kertoo vain äärimmäisestä typeryydestä ei mistään muusta koska busines-maailmassa jos missä kylmien faktojen ja säälimättömyyden genre on pienemmissäkin kaupantekijöiden piireissä normaalia toimintaa. Niissä piireissä ei hyvässä uskossa-käsitettä ole olemassakaan. Olen sen nähnyt niin monen pikkujobbarinkin toiminnoissa ja aina pankkiasioita hoitaessani.

      VEK

      Poista
    12. VEK
      Olen aivan samoilla päättelykuvioilla liikkunut. Itse olen jo vuodesta 2000 ollut tarkkaan tietoinen mikä mies Putin on eikä mitään turhia luuloja ole ollut. Minua kauhistuttivat hänen täysin tunnottomat Tsetsenian pommitukset ja Kadyrovin istuttaminen hallitsemaan maata oli törkeä temppu tsetsenialaisia kohtaan. Putinin vaarallisuus olisi pitänyt olla kaikille selvää, mutta ei.

      Monet rahamiehet ovat haksahtaneet Venäjän syliin luullen siellä rikastuvansa. Jotkut ovat rikastuneet mutta yhä useamman yrityksen on käynyt hyvin huonosti. Nyt joutuvat pyristelemään sieltä pois ja se vasta maksaa. Olen vuosikaudet varoittanut yrittäjiä menemästä sinne mutta kuuroille korville.

      Poista
  10. Hallantie vois nyt avata millainen se todellinen ja kauniimpi kuva Venäjästä sitten olisi.

    Natosta eroamista, sitten jos sellainen jollekin valtiolle tulee tarpeelliseksi, en pitäisi tekemättömänä paikkana, suunnilleen samat arvot omaavia valtioita kun siinä on mukana, mitä nyt Turkki lisäksi. Aikanaan Ranska irrottautui joksikin aikaa Naton komentorakenteesta, ilman sen isompia mälinöitä. Liittyivät sitten takaisin. Ja brittien erotessa EU:sta suurin vääntö on käyty aika merkityksettömistä pikkuasioista, ei siinäkään mitään edes kauppasotaa ole käynnistelty.

    Venäjä se tässä on se ainoa syyllinen siihen, että kansa kääntyi Naton kannalle yhdessä yössä.

    Onhan Hallantie sentään arvokkaassa seurassa Naton vastustajana. Ketä teitä nyt on julkisesti, Ano Turtiainen, Paavo Väyrynen ja joukko vasemmistoliittolaisia. Ja Erkki Tuomioja ja Tarja Halonen ilmeisesti, viimeaikaisten kannanottojensa perusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ranskalla on lentotukialus, sukellusveneitä ja ydinaseita. Toki niiden omistaja saa aikaan käytöstapojen parantumisen kaikkialla.

      Arvokkaampaa seuraa, sellaiset vekottimet kun olisi niin mikäpä olisi pyrkiessä parempien seuraan. Pohjois- Koreakin osaa tämän läksyn. Vaatii parempia käytöstapoja, ja saa.

      Poista
  11. Hallantie ei taida tajuta, että hänen kommenttinsa tehoavat täällä yhtä hyvin kuin Väyrysen tai Tuomiojan vastaavat isommilla foorumeilla. Hyvä lähtökohta omalle mielipiteen muodostukselle on olla eri mieltä kuin vakituiset vastarannalta huutelevat hörhöt.

    VastaaPoista
  12. "Foucaultin todistelema ja perustelema ajatus, että tieto on vallankäytön väline ja että totuus on sosiaalinen rakennelma. Viimeksi mainitusta näyttää johtuvan, ettei totuutta ole olemassa. Korkeatkin ihmistieteet, kuten historia ja filosofia ovat poliittisen vallan naamioita."

    Mutta näinhän asia näyttäisi olevan. Tämän päivän "totuudet ja historiatulkinta" ovat jotain ihan muuta 20 vuoden päästä.

    Historiassa on tietysti myös olemassa totuuksia. Esimerkiksi; turkkilaiset valloittivat Konstantinopolin v. 1453. Mutta se kuinka kaikki tapahtui ja miksi on jo täysin kertojan päätettävissä.

    Tieto on vallankäytön väline ja totuus on sosiaalinen rakennelma. Kyse ei välttämättä ole "väärästä tiedosta" vaan siitä mitä kerrotaan, millä tavalla. Mitä asioita painotetaan. Mitä jätetään kertomatta. Kuka pääsee ääneen. Esimerkiksi voisi ottaa vaikkapa hoitajien palkat. Tästähän meillä kaikilla on jo jonkinlainen käsitys vaikka emme itse alalla olisikaan.

    VastaaPoista
  13. On huikea määrä tietoa jonka tarvitsisin välttämättä voidakseni sanoa onko NATOn aika, meidän aikaamme näkyy kuuluvan asenteellinen öyhöttäminen joka viis'veisaa argumenteista.

    Sotahan se sellaista teettää. Hybridiä se on, ei siinä ole mitään ihmeellistä. Saatteko Tekin päivärahanne jo korotettuina?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hallantie koettaa nyt vain olla öyhöttämättä, ja kokeilee osaisiko keskustella asiasta asiallisesti.

      Demokratioiden olemukseen kuuluu juuri se, että eri mieltä ollaan ja sen myös saa sanoa. Ja erimielisille kuittaillaan vastaan. Siis keskustellaan muidenkin kuin samanmielisten kanssa.

      Parin viime kuukauden aikana tapahtunut suomalaisten mielipiteiden yleinen siirtyminen Naton kannalle, ja poliittisten päättäjien suunnanmuutos sen mukaan on merkittävä juuri siksi, että järjestys oli juuri tuollainen: Venäjän ankara retoriikka suurvaltansa palauttamiseksi -> Venäjän hyökkäys liittoutumattomaan naapurimaahansa -> suomalaisten tästä tekemä johtopäätös meidän mahdollisuuksistamme samassa tilanteessa ilman ulkopuolista tukea, ja Nato-kannan muutos -> Suomen poliittisten päättäjien tästä tekemät johtopäätökset, ja Nato-selvitysten teko ja hakemuksen valmistelu.

      Suomea ei siis olla viemässä mihinkään valtion johdon vedolla, vaan valtion johto toimii kansan tahdon mukaan.

      Se, että voin olla pääpiirteittäin samaa mieltä tässä asiassa Sauli Niinistön, Sanna Marinin, Jussi Halla-Ahon ja Heidi Hautalan kanssa on mielestäni hieno juttu. Poliittisen kentän ääripäät noudattavat samaa linjaa. Änkyröitä löytyy sitten joka joukosta. Nekin kuuluvat demokratiaan tärkeänä osana. Totuudet kun eivät ole yksiselitteisiä, politiikassa varsinkaan.

      Poista
    2. Pitäisi myös olla ennustaja: onko Trump taas kohta Amerikan pressa, voittaako Putinin rahoittama le Pen Ranskassa, pysyykö Nato-maa Unkari Putinin ohjauksessa, miten kauan Venäjän kansa sietää Putinia, miten Ukrainassa lopulta käy...

      Poista
    3. Naton tulevaisuus on tietysti pohtimisen arvoinen asia. Trump ei sinänsä ollut romuttamassa Natoa, vaan hän vaati (aika kaukonäköisesti, eikö vaan) eurooppalaisia maksamaan oma osuutensa ja lopettamaan USAn siivellä olon.

      Kannattaa kysyä itseltään, mikä on USAn motiivi ylläpitää Natoa ja suojella eurooppalaisia siipeilijöitä? Saksa esim. on päästänyt armeijansa paraatikuntoon (kirjaimellisesti) ja samalla hirttäytynyt Venäjän energiaan. Eikö itäsaksalainen Merkel tuntenutkaan venäläisiä?

      Toistaiseksi Nato on kuitenkin pienen maan paras turva. Oman sotilaallisen kyvykkyyden lisäksi. Jos ja kun Venäjä tulevaisuudessakin jatkaa imperialistista Keisarikunnan palauttamista, se napsii ensin helpoimmat kohteet, eri tavoin toki, ja ikävimmät voi jättää rauhaan. (Taas kijaimellisesti.)


      .

      Poista
    4. Sotilas- ja puolustusasioissa "kansan tahdon mukaan" meneminen onkin juuri epädemokraattista. Ensin on koko valittu ja huolella rakennettu ammattikunta - puolustuslaitos - ja sitten mediamyllytys jossa itseään palvovat poliitikot ja kauppalopot juoksutetaan hengästyksiin hoettamalla uhka-vaara-paniikki. Tämä kuvio menee poliittisen ilmapiirin luoneen tahon tahdon mukaan, vieläpä väittäen sitä oikeaksi ja todeksi.

      Vox populi ja pulinat pois? Kaikkea muuta, mutta näppärä yritys.

      Kuin kysyisi kumman te tahdotte lyödä ristille...

      Meiltä puuttuukin sotilasteollinen kompleksi. Äkkiäkös tämän maan koohkaajat semmoisen tänne hommaavat. Pelkää myönteistä, sitten on työpaikkoja ja turvaa, rahaa ja kaikkea kivaa. Myös vapaa aseenkanto-oikeus olisi hilpeä olla, ja laillistetut kaksintaistelut.

      Poista
    5. Kansan mielipide on muotoutumassa tässä NATO-asiassa, ja olen ajatellut samoin kuin Anonyymi, että on hieno juttu, että voi kerrankin olla kutakuinkin samaa mieltä eri puoluelinjoja edustavien Niinistön, Marinin, Halla-ahon ja Hautalan kanssa. Kaikkien ilmeet ovat vakavoituneet. Putin ON vaarallinen.

      Venäjän kansa ei minusta ole sama asia kuin sen johtaja, joka on pitkään johtanut kansaansa harhaan ja saanut sen uskomaan valheisiin. Nyt Venäjällä kuulemma on levitetty kaikkialle plakaatteja ja lakanoita, joihin on kirjoitettu suurin kirjaimin: ZA MIR, rauhan puolesta, koetetaan siis saada kansa uskomaan, että Ukrainassa on taisteltava rauhan saavuttamiseksi tai säilyttämiseksi. Eihän siellä pitänyt olla sotaakaan!

      Anita Konkka kirjoittaa blogissaan, että hän osallistui vuonna 2000 kansainväliselle kirjallisuusjunamatkalle Euroopassa, ja kun juna oli tullut Moskovaan, ukrainalaiset kirjailijat olivat kirjoittaneet yhteisen vetoomuksen Putinille, "suuren maan suurelle johtajalle" että hän osoittaisi laupeutta ja humaaniutta ja lopettaisi Tsetseniassa verenvuodatuksen ja naisten, lasten ja vanhusten tappamisen. Vastausta ei tietenkään ollut kuulunut. Sama on toistunut eri sodissa, mutta siihen mieheen eivät vetoomukset auta. Ja nyt hän yrittää vaikuttaa vielä Ranskan vaaleihinkin ja sekoittaa Euroopan yhtenäisyyttä.

      "Suomi on hereillä," sanottiin kuitenkin A-studiossa!

      Poista
    6. Älä nyt Iikka liioittele, ei siihen mitään kauppalopoja ole tarvinnut, että ihmiset ovat hätkähtaneet noita Ukrainan tapahtumia, jos eivät kaikki vielä Tsetsenian sodan aikaan olleetkaan heränneet huomaamaan, miten ovela ja pelottava naapuri meillä on. Jotkut pitivät oikein ystävänään...

      Jos on valittava, meneekö suden vai karhun suuhun, niin valitsee sen pienemmän pahan. Useimmat varmaan miettivät Venäjän reaktioita, kiusantekoa ja häirintää tulee ja ehkä pahempaakin, mutta jos jotain aikoo tehdä, se on tehtävä nyt, uskallettava, meni sitten syteen tai saveen. Ja saa toki olla muuta mieltä, miksei saisi, vapaassa maassa, mutta jos valinta osoittautuisi huonoksi, niin saavathan erimieliset revanssin, "mitä minä sanoin".

      Poista
    7. "Kansan mielipide on muotoutumassa tässä NATO-asiassa"

      "Muotoutumassa". Niin kyllä. Tässä nimenomaisessa kysymyksessä "kansa" (sen suuri enemmistö, joka uutisvälähdyksissä nähtyjen haastattelujen perusteella ei edes ole seurannut tapahtumia) on kuin unelias lammaslauma, joka hölköttää yhteen suuntaan. Sitten lauma säikähtää ja suunta äkisti kellokkaiden johdolla kääntyykin toiseen, lähes vastakkaiseen suuntaan.

      No, onhan lyödä pöytään ties minkä laitoksen tekemät viimeisimmät "gallupluvut". "Mihin me enää muita todisteita tarvitsemme!" sopii näin pääsiäisaikaan huudahtaa. Mot.

      Poista
    8. Kyllä se kansan mielipide on muodostettu jatkuvalla NATO propagandalla.

      Poista
    9. Vuosikymmeniä ne Naton kannattajat olivat propagoineet parhaansa mukaan, mutta ei kansa siitä sen myönteisemmäksi liittymiselle muuttunut. Kun Putin aloitti sodan ja hyökkäsi Ukrainaan, Naton kannatus suomessa nousi kymmeniä prosentteja hetkessä, enemmistön kannaksi.

      Kansan mielipide muuttui todellisen maailman tapahtumien seurauksena, ei kenenkään Nato-kauppiaan ansiosta. Jos nyt ei Putinin hallintoa lasketa sellaiseksi.

      Poista
    10. Voivoi kun jotkut vielä ovat sokeita Trumpin yhä muodostamalle Euroopan turvallisuusuhalle. Arvostettu Atlantic Council tiivistää perusteellisessa Trump-analyysissaan sivustollaan näin: "Never has a leading US political figure gone so far as to call into question US treaty obligations to its European allies, and to question the value of NATO itself."

      Poista
    11. Luuleeko joku että tällainen mies voisi vielä toistamiseen tulla USA:n presidentiksi?

      https://www.youtube.com/watch?v=mvndXb-7XtU

      Poista
    12. Republikaanipuolue on yhä hänen halussaan. Ja oppositiopuolue yleensä aina voittaa. Kun ovat narsistin sekopään jo kerran valinneet, niin miksei sitten toistamiseen.

      Poista
  14. Ja taas lähtee Hallantie laukalle. Tolkkua ei hänen spekulaatioissaan ole nimeksikään.

    VastaaPoista
  15. Mikä se "poliittisen ilmapiirin luonut taho" sitten muka on?

    Nykyisen poliittisen ilmapiirin Suomeen on luonut Putinin Venäjä. Onko muita näkemyksiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se järjettömine Venäjän pelkoineen, peloitteluineen ja paniikkeineen on ihan omaa luomustamme.

      Poista
    2. Ei Suomessa mitään paniikkia ole. Kylmäpäistä arviointia, että nyt kun venäläiset hävittävät sotavoimaansa Ukrainassa vuosikausiksi, meidän on syytä tehdä oma ratkaisumme.

      Jos olet Putinin puolella, sinulle ei ehkä nyt tällä puolen rajaa kovin paljoa hengenheimolaisia löydy. Mielipiteesi on toki tärkeä osa keskustelua.

      Poista
    3. Ukrainan sota oaoittaa, että Venäjä on vaarallinen niille, jotka eivä jaa samaa arvomaailmaa Venäjän johdon kanssa. Ei siitä ole Suomessa seurannut mitään paniikkia, vaan on tehty asianmukaiset johtopäätökset. Niin kansa kuin sen johtajat.

      Poista
    4. "Kyllä se.."
      Venäjä on itse omilla uhkailuillaan ja suorilla ja julmilla hyökkäystoimillaan toiminut tehokkaana NATOn agenttina. Vuosikaudet ovat venäläiset suomalaisia uhkailleet eri tavoin arvellen että pelottelulla estetään NATOon liittyminen. Nyt on kaikille tehty selväksi mikä Venäjä todellisuudessa on, ovat viimeisiltäkin silmät auenneet ja tajunneet raa'an todellisuuden. Venäjä haluaa vain ja ainoastaan lisää valtaa ja nujertaa jokaisen ihmisen ja kansakunnan joka sitä yrittää estää.

      Venäjällä on tapettu myrkyttämällä ja ampumalla valtava määrä poliitikkoja, toimittajia ja toisinajattelijoita vuoden 2000 jälkeen. Monet nimet ovat ihmisiltä jo unohtuneet. Kun Venäjä tekee näin omille kansalaisilleen, tekee se vielä pahempaa muiden kansojen jäsenille.


      Poista
    5. Vai järjetöntä? En enempää reagoi, kun muistan, että meitä on varoitettu idän hybriditrollauksesta.

      Poista
    6. Se jukuripää kansa onkin väännellyt: kannata kotimaista, osta ulkomaista.

      Nyt olisi kaupan varsin edullisesti liittymistoimia. Vielä kun saisi lisää tietoa osamaksun järjestelyistä niin olisi helpompaa olla päättävinään ja leikkiä oikeaa kansaa. Sellaista itsenäistä.

      Natoon pääsee ovesta mutta pesisin ikkunan ja kurkistaisin sisään, pihan puolelta.

      Poista
    7. Ei paniikkia mutta kauhua kiire, ei järjetöntä mutta ei keskustelua ja vastaikkaset mielipiteet HUUDETAAN hiljaisiksi. Ainoastaan yksi mielipide on sallittu.

      Poista
    8. Kovasti Venäjän trollit ovat kiihkoisaan estämään Suomen liittymistä Natoon. Palkkaa siitä saavat. Jotkut istuvat peräti Tehtaankadulla, loput Pietarissa.

      Poista
    9. Viimeisin anonyymi, ei täällä kukaan huuda. Ja saat sanoa oman mielipiteesi aivan vapaasti. Jos saat vastaasi kymmenen eri mieltä olevaa ja koet sen ahdistavaksi, ei se ole sinun vaimentamistasi. Totta kai mielipiteitään on helpompi esittää silloin jos saa kannatusta, joten tsemppiä sinulle keskusteluun, jos et koe ympäristöltä tukea saavasi.

      Itse asiasta olen varsin eri mieltä kanssasi. Mutta erilaisten näkökulmien esiin tuominen on tärkeää.

      Poista
    10. Kun noiden kymmenen sanoma on suunnilleen että olet tyhmä venäläistrolli, jollet ole "oikeaa" (* mieltä NATOsta, niin kyllä se on vaientamista ja huutamista, ei keskustelua.

      (* Lainaus YLE: n toimittajalta.

      Poista
    11. "Kun noiden,.."
      Kyse onkin siitä että täällä mellastavat venäläiset palkkaa nauttivat trollit joiden ainoa pyrkimys on sekoittaa keskustelua. Venäläisillä ei ole mitään oikeutta osallistua Suomessa käytäviin keskusteluihin. Eivät suomalaisetkaan osallistu mihinkään venäläisissä medioissa esiintyviin keskusteluihin koska ne asiat eivät ole meitä varten. Etenkään Nato-asioihin ei venäläisten pidä sotkeutua. Se kääntyy lopulta heitä itseään vastaan.

      Poista
    12. Täällä riehuvat lähinnä sinun kaltaisesi ajattelukykynsä narikkaan jättäneet NATO kiimaiset hyödylliset idiootit.

      Poista