31. joulukuuta 2021

Vuodet vuoret


 


 

Tervon televisiosarja Kylmästä sodasta on hyvä. Yhdessä Poliitikot-sarjan kanssa se näyttää osoittavan, että maassa on keksitty uusi ohjelmatyyppi, ja yllättäen aiheet ovat suomalaisia.

 

Olen hämmästynyt. Juonirakenteet puuttuvat. Populismi puuttuu.

 

Monessakin mielessä itsenäisen Suomen historiaa rakennetaan uudestaan. Paria poikkeusta lukuun ottamatta ammattilaiset ovat jatkaneet perinteistä tarinaa. Neuvostoliitto hyökkäsi ja oli aikonut hyökätä. Suomi päätyi Saksan kelkkaan ja selvisi siitä erittäin odottamattomasti vähin vaurioin. Siitä alkoi noin 40 vuotta kestänyt kausi Neuvostoliito siirtomaana. 

 

Aidoksi tarkoitettu kommunismi/sosialismi virttyi kuin kuiva vaate kuivalla hiekalla. Sen tilalle tuli Tervon ohjelmassa pilkattu papillinen puhe. Suomalaiset tottuivat kirkossa oppimaansa tapaan. Synnintunnustusta ei tarvinnut edes mumista. Riitti että riiputti päätään nöyrästi. Esilukija kuulutti: minä vaivainen syntinen ihminen… Ja uskontunnustus: minä uskon isään (Staliniin, Hrustsheviin, Brezhneviin jne.)… Amen.

 

Joitakin etenkin kulttuurielämässä aina esiintyviä hurahtaneita lukuun ottamatta ihmiset tyytyivät arkisiin ajatuksiin. Matkustaessaan bussilla Neuvostoliittoon kaikki yrittivät olla katselematta ympärilleen ja onnistuivat siinä hyvin.

 

Itse luulen olevani ammattilainen kirjaihmisenä ja historiassa. Tentin yleisen historian, ja se olikin iso tentti, neljä tuhatta sivua tiukkaa tekstiä.

 

Historian esittäminen Euroopan näkökulmasta on vasta nyt tulossa tavaksi. ”Euroopan historiat” olivat eri maiden historioita, joihin oli kytketty vain ”soveltuvin osin” muiden valtioiden asioita. Joillakin tutkijoilla on oma keppihevosensa, esimerkiksi Ranska, mutta sitä ei ole erityisemmin pantu merkille, että joukko monikielisiä, Manner-Euroopassa kouliintuneita brittejä on noussut numeroiden ja faktojen pohjalla tarkastelemaan ja vertaamaan esimerkiksi Saksan ja Venäjän elinkeinoelämää ja taloutta. Asia on lyhyesti sanoen keskeinen Suomenkin historian kannalta.

 

Näitä esimerkin miehiä oli taannoin kuollut Judt ja etenkin voimansa päiviä nyt viettävä Adam Tooze.

 

Näkökulma on virkistävä. Tooze perustelee, että Saksan keisarikunnalla tuli kiire sotaan kesällä 1914, koska Venäjän varallisuus ja elinkeinoelämä kehittyivät niin rajusti, etenkin ranskalaisten rahoittamana.

 

Samalla syntyy käsitys siitä, miten USA rahoitti jo Sommen ja Passchendaelen hirmutaistelut ja vetäytyi valtameren taakse karhuamaan saataviaan, jotka olivat huomattavan suuret.

 

Entä jos Neuvostoliiton 1930-luvun kauheuksien takana oli samanlainen syy kuin nyt: rahat loppu. Neuvostoliiton ja Saksan kauppa – viljaa ja koneita – oli merkittävän suurta, puheista huolimatta. Yhdysvaltain sotaan tulosta alkaen Neuvostoliitolla oli luottolaitos. Lendlease on otettava kirjaimellisesti. Tavaraa toimitettiin erittäin paljon myöhemmin laskutettavaksi. Jos laskut kirjoitettiin, niitä ei kyllä koskaan maksettu. Saksasta nykyiset tutkijat ovat sanoneet samaa kuin Speer muistelmissaan: Stalingradin aikaan rahat alkoivat loppua.

 

Ja Suomi – täältä oli hyvät suhteet Englannin pankkimaailmaan, jossa Englannin pankin johtajana istui Rytin vanha kaveri C. Hambro…

48 kommenttia:

  1. Keskustelin kylmä-sota-ohjelman eräiden taustoittajien kanssa.

    Minulle jäi kuva, että siellä koettiin ollun myöhässä.

    Tilanne ja asetelmat ehtivät suomalaisessa keskustelussa muuttua ennenkuin ohjelmaa päästiin esittämään meille ikiviisaille.

    Toivotan Kirkkoniemen ikätoverille (2v vanhemmalle) täältä Lapista hyvää vuodenvaihdetta sekä jatkettua viisautta.

    Jäin tänään yhtä asiaa miettimään: TP radiossa asettui moittimaan sitä, ettei Biden-Putin-keskustelu erotellut Eurooppaa ja Euroopan unionia jälkimmäisen hyväksi.

    Tähän asti olen ajatellut, että TP:n asia on juuri se 48 EN:n (ja liki 200 UN:n) jäsenmaan asian "valvominen" ja PM:n asia taas olisi 27 EU-maan asian päättäminen ja pohjustus.

    Jatketaan siinä hyvässä odotuksessa, että sinänsä sittenkin lääketieteellisesti aika lievä RNA-virus-pandemia (sars-CoV-2) muuttuu arjeksi.

    Siedettäväksi sellaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se nyt viekä puuttuisi, että ulkopolitiittinen esiintyminen pitäisi veitsellä leikata kahteen osaan sen mukaan, kuka kulloinkin puhuu!

      Poista
  2. Jos haluaa keksiä lisää hienoja salaliittoteorioita, niin oliko Pariisin rauhan ja Wilsonin "kansojen itsemääräysoikeuden" takana halu estää Euroopan yhdentyminen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä menee vähän niin kuin Seppo Kääriäisen mielenmuutosten ja lausuntojen kryptologiseen avaamiseen.

      Poista
  3. Neuvostoliito siirtomaana. Kirjoitusvirhe, ehkä tahallinen, jättää avoimeksi oliko Neuvostoliitto Suomen siirtomaa vai oliko Suomi Neuvostoliiton siirtomaa.
    Jos talodellista järjestelyä tarkastellaan, ensimmäinen tulkinta on lähempänä oikeaa. Neuvostoliitto toimitti Suomeen raaka-aineita ja Suomi Neuvostoliittoon kehittyneen teknologian tuotteita. Poikkeuksena muutama ydinvoimala ja muutama laivue Mig-hävittäjiä, joihin ei suomalaisten oma osaaminen riittänyt. Vastalahjaksi sitten nuoltiin venäläisten ahtereita niin huolella ja puhtaaksi, että molempia osapuolia jopa vähän hävetti. Kekkonen oli gunu, kun sitä ei edes hävettänyt lainkaan. Hän nuoletti puolestaan oman ahterinsa muilla suomalaisilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Hän nuoletti puolestaan oman ahterinsa muilla suomalaisilla."

      Aika aikaa kutakin. Hyvä sentään, ettei jonkun Hitlerin valloittavaan persoonallisuuteen mielistyneen Rytin ahteria tarvinnut nuolla.

      Poista
    2. Tulkinta on vanha jo koskien Venäjää, vaikkapa Haavikon teksteissä. Mielenkiintoista autonomian ajassa oli että suomalaisilla oli kaikki toimintaoikeudet Venäjällä mutta venäläisillä oli Suomeen päin raja.

      Poista
    3. Vanhalle vieraan vallan nuoleskelijalle: olihan myös teidän sankarinne Stalin mitä miellyttävin persoona ulkomaalaisten kanssa keskustellessaan.

      Poista
    4. Venäjä-Neuvostoliitto on aina perustunut kolonialismiin. Sitä ei vain ole ihan helppo huomata, kun Siperia on samaa mannerta kuin emämaa.

      Poista
    5. Kansallisoikeistolaisten nuoleskelijalle: saattoipa tuo Stalin ollakin, en ole seurannut. Mutta harva sodanaikainen valtionpäämies sentään taisi yltää Hitlerin ylistyksessään näin lämminhenkisen vilpittömän omakohtaisen tunnustuksen tasolle:

      "Hän on lämpimästi tunteva, sydämellinen, hyvää tarkoittava, herkkä ihminen." (Ryti päiväkirjassaan Hitleristä 4.6.1942)

      Poista
    6. Mutta harva sodanaikainen valtionpäämies sentään taisi yltää Hitlerin ylistyksessään ...

      Hei, ja tuo valtiohan on se maailman ainut demokratia, joka riensi natsi-Saksan kumppaniksi huolehtimaan, ettei siltä materiaalit, teräs ja nikkeli, lopu ihan kesken kaiken.

      Poista
    7. Ryti 4.6.42 Hitleristä mm:

      "Hän kertoi melkein itku silmissä sieluntuskistaan talvisodan aikana, jolloin hän ei mitään voinut tehdä hyväksemme."

      "Hitler ihaili kovasti suomalaisten urhoollisuutta, rohkeutta ja sitkeyttä ja kehui, että suomalaiset kaikista Saksan ystävistä ovat ainoat todella luotettavat."

      "Vaikutelmakseni Hitleristä jäi, että mikäli hänellä ei ole kansallissosialistisen johtajan ja profeetan maskia, jolloin hän paasaa ja pauhaa ja kiihottaa itsensä extaasiin tai raivoon, hän on lämpimästi..."

      Mitä sanoi Paasikivi Stalinista:

      J.K. Paasikivi: "Suomen kansa kätkee sydämeensä valoisan muiston mahtavan neuvostovaltion suuresta johtajasta ja rakentajasta, joka vilpittömästi pyrki luottamuksen ja ystävyyden lujittamiseen maittemme kesken.”

      Entäpä anonyymin oppi-isä:

      O.W. Kuusinen: "Stalinin nimeen koko edistyksellinen ihmiskunta, kaikki vapautta rakastavat kansat, maailman kaikki sorretut liittyvät toivonsa kestävästä rauhasta ja tasa-arvoisten kansojen veljellisestä yhteistyötä, riiston kahleista vapauttamisesta ja kommunismin rakentamisesta

      Poista
    8. Anonyymi 2 taitaa historian kanssa puuhastelussa olla Paavo Nurmen sanoin "huanost harjotellu". Ei ymmärrä, mikä ero lähdekritiikin kannalta on julkisella puheella ja toisaalta uskoutumisella omalle päiväkirjalleen.

      Sitä se tekee, kun lienee yksipuolisesti perehtynyt vain siihen "Rosenbergin oppiin".

      Poista
    9. "Hän kertoi melkein itku silmissä sieluntuskistaan talvisodan aikana, jolloin hän ei mitään voinut tehdä hyväksemme."

      Melkoinen teatterimies vähäisillä taideopinnoillaan. Läpi meni.
      Ja tähän päivään mennessä ei ole löytynyt yhtään Aatusta riippumatonta todistusta (hän itse toisti tarinaa) sille että hän olisi julmistunut Molotoville tärkeässä Suomen tulevaisuutta koskeneessa keskustelussa välirauhan aikaan.
      Suomessa juttu nieltiin siltä istumalta.
      Mutta Marskin sytymäpäivävaunussa toistettuna se ei saavuttanut enää vanhaa tenhoa. Marski puhalteli sikarinsavua ilmaan.

      Poista
    10. "Vaikutelmakseni Hitleristä jäi, että mikäli hänellä ei ole kansallissosialistisen johtajan ja profeetan maskia, jolloin hän paasaa ja pauhaa ja kiihottaa itsensä extaasiin tai raivoon, hän on lämpimästi tunteva, sydämellinen, hyvää tarkoittava, herkkä ihminen."

      Mistäpä bolsevikki-Ano tietää, ettei Hitler ollut juuri tuollainen?

      Eiköhän b-ano itsekin ole lämpimästi tunteva herkkä ihminen, joka vain sattuu vihaamaan verisesti joka ainoaa, joka esti maailmanhistorian suurinta neroa - Stalinia - hänen pyrkimyksissään maailman rauhan puolesta.

      Ihan niin kuin natsit ja fasistit vastustavat nykyään Putinin pyrkimyksiä. Kyllä sellainen vituttaa herkkääkin ihmistä.

      Poista

  4. Rytin vanha kaveri C. Hambro…joopa. Luin joskus suppeahkon tarun meklari / spekulantti suvusta ja olihan suomiyhteyksiäkin. Tuskin Rytiin tämän pelivuosina, Kordelin ja koko rupla-markka sekasorto Leninin ja vastaavien Mannerheimien kaaosvuosina.

    Hyvin lutviutuivat asiat. Katujia Churchill, siitä punnan kultakantaan palautuksesta devalvoimatta (=intia jms koloniaali paperien arvojen palauttamiseksi sotaa edeltäneisiin lukemiin). Katumus vei C:een prime ministeriksi, Ryti peluutti toisin. Otti markan siitä arvosta missä se oli 1926 Mannerheimin Julinin ja koko äskenissä uuudelleen perustetun (Valkoisen) Metsäteollisuuden Eurooppakierroksen jälkeen. Kultakanta ja kuri.

    Kurinalaista kartellia ja Metsävaltion hankintasavotat piheimpiä mitä tuli vonkamies Kalleen. Kohta helpotti kun Ryti viimeisenä 1933 devalvoi. Kallio puhkesi ja Iijoki virtasi.

    Kauppapasaasin parturi F kuuli tuolin välissä ja takana viereisen pörssin juoruja ja punoi niistä vitsasköyttä nostaa palkkoja ja veroja. Syntyi uusi Suomi.

    Voi että, eka parantuja Kansaneläkelaitoksen kaukosäteilyssä oli Kallen isä Herkko. Ihan meni kuukausien täsmällä. Ihme juttu ja minulla olisi teoria -tähänkin.

    Bank of England oli privaatti ja Cityn oma. Kuten oli privaatti ja Cityn oma koko vanha Englanti. Heille vastuutettu. Tätä ennen se oli suurmaanomistajien.

    Luenpa uudelleen kuvalaitoksen Trevelyanin English Social Historya ja tiedän kekkaista lisää Suomeni vaiheista kristikunnan äärilaidoilla tai laitojen välissä. Ilmava väli. Paitsi mitä nyt välillä ruudinhajua.

    Toissapäiväinen Pohjantähti aukeaa kirjoistakin, kuten tästä Trevelyanista. Lue ja ärsytä pojanpojatkin kanssasi leffaan. Se on kova duuni, mutta ainakin aikuista kiittää -sinua blogitovereitani, jos pp:t olisivat parantumattomissa kuten kai ovat.

    Lue vaikka Oulunjärven tervavenerosvoista. Ja myöhemmistä liikekannallepanoista, kun metsät kaadetiin järvien selkään, jokien tanssitettaviksi. Alkuun punnat ravitsivat, ihan alkuun konkreettisesti ja vaatettivat. Taivaalle kiitos, meillä on edes yhdeltä miehentie aikapolulta tämä selkosten selonteko, Trevelyan suomeksi Iijoen törmältä.

    Sitten tuli muuta. Paperimiesten viimeinen lakko 2005. Kestikö 5 viikkoa. Hävisivät. Mikkiänsä tyrkyttävä tyttityhjän toimittaja kysyi kuinkas suu nyt pannaan ja kenraali Napoleon Jouko Ahonen huokasi "että johan tämä ratkaistiin Kalevankankaalla 1918".

    Sama mies joka koki pelastaa suomalaisten omintakeisen työeläkesysteemin -62 esittämällä lisää liksaa Ilmarisen ja Varman markkina-dynamiikka-matemaatikoille. Naurettiin Jouko eläkkeelle. Minua hymyilytti Sixten Mr.Euro eilisillan klo 10 uutissa, katuvana eurosta kun ei huippuosattu kysyä osuudestaan liability stragtegiaaan vaihdattamisistaan eläkkeissä miehen palttua korkeasta asemastaan euroryhmästä. Parastahan nyt ovat veroparatiisi-apit sormenpäissä sekä progression/ omaisuuusveron polttohautaus.

    Innovoitu pankkiruletti rulettaa toistaiseksi. Pane mille ruudulle hyvänsä ja jos lorottaa, siirrä uudelle. Yhä soliditeetti lasketaan joukko-oppina osallisten kesken/inter. Valiojoukon. Ei Ahosen joukon.

    Se on lakkoa nyt. Valmet Rautpohjan koneinsinööörin poika Jussi Pesonen ei jätä rainaa paikkailtavaksi vaan asia viedään lopuun näillä lumilla.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Minua hymyilytti Sixten Mr.Euro eilisillan klo 10 uutissa"

      Minua taas hymyilytti samassa jutussa DABAn nykyisen tutkimusjohtajan Heidi Schaumanin raudanluja taloustieteellinen argumentti euron puolustukseksi: no kun hänen lapsukaisensakin Ruotsin-matkalla ovat äimänä, että "mikä valuutta te tollanen kluunu oiken on!"

      Poista
    2. Huomasin - ja asiantuntijana oli nainen esiintyvinään.

      Poista
  5. Ne politiikka-ohjelmat ovat kyllä parasta, mitä Suomen TV on tarjonnut pitkään aikaan. Saa muistella menneitä, huvittua monista asioista ja ihmetelläkin. Minua järkyttivät ne Agit propin laulujen sanat, kun nuoret tähtisilmät innosta hehkuen ylistivät Neuvostoliittoa. Jotenkin olin niiltä säästynyt, kun en katsonut paljon TV:tä ja kollegat olivat 20-30 vuotta vanhempia, ruotsinkieliset ystävät taas liberaaleja. Koulun konservatiivikuplaa yritti puhkoa tyttö, oppilas, joka kirjoitteli kommunistilehteen tulenpalavia juttuja siitä, mitä "kauppaneuvoksetar", siis rehtori oli taas säätänyt. On niistä ajoista nuorempienkin hyvä tietää - jos jaksavat katsoa.

    Eilen olisi toivonut, että TV olisi tarjonnut jotain hauskaa ja mielenkiintoista vuoden loppuessa, mutta ei niitä estradiohjelmia jaksa katsoa. Onneksi on muitakin kanavia. Katsottiin se Netflixin "Don't look up", ihan menettelevä, ja sitten SVT1:n ranskankielinen dokumenttifilmi 40- ja 50-lukujen musikaaleista ja vähän nuoremmistakin parhaine tanssikohtauksineen, ja lopuksi vielä Intian Bollywoodiakin. Oikein hyvä dokumentti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kestin miltei tunnin sitä vuodenlopun ohjelmaa; surkeaa meuhua ja letkutusta. Kyllä meille maksajille voisi tarjota kunnollista viihdettä verojen hinnalla.
      Vähän helpotti, kun avasin kuohukkapullon. Iloa uuteen vuoteen!

      Toiveissaan Kunnaksen Ilkka

      Poista
  6. Neuvostoliiton Kekkos-politiikka oli todella taitavaa ”nöyryyttää lievästi ja tukea näyttävästi” -politiikkaa. Mitä muuta kuin pientä nöyryytystä oli matka Novosibirskiin Canossan matkaa etäisesti muistuttavasti. Paavi Pyhä Gregorius VII päästi Henrik IV:n pannasta 1077; Hruštšov suostui Kekkosen pyyntöön siirtää YYA-sopimus-sotilaskonsultaatiota 1961. Vertaus on ontuva ja jopa koominen, mutta vertaus kuitenkin. Konsultaatiolykkäys mahdollisti näyttävän paluun Novosibirskistä isänmaan pelastajana ja suuren vaalivoiton presidentinvaalissa.
    Vuosien 1972-3 EEC-sopimus- ja poikkeuslakihankkeiden sekä Zavidovo-vuodon yksi sivujuonne oli 34 kansalaisen Göran von Bonsdorffin johdolla esittämä vetoomus Kekkoselle olla suostumatta poikkeuslakimenettelyyn hänen presidenttikautensa jatkamiseksi. Kekkonen oli loukkaantunut kirjelmästä. – Akateemikko Martti Haavio 15.12.1972 kirjoitti Kekkoselle kieltäytyneensä allekirjoittamasta pyyntöä. Samalla hän kertoi varmistetun etukäteen Tehtaankadun lähetystöltä, ettei siltä taholta oteta kantaa vetoomushankkeeseen. Siis suomettumista syvimmillään: suomalaistaholta haetaan varmistusta vieraalta vallalta isänmaan valtiollisiin ratkaisuihin. Kekkosen kannalta oli nöyryyttävää, että Tehtaankadun kannan puute vetoomusideaan tulee tiedoksi ikätoveri ja AKS-veli Haavion kautta, ei-julkista epävirallista tietä. – Kekkosta tukeva taasen oli joulukuun lopun 1972 hänen NL:on perustamisen 50-vuotisjuhlaan tekemänsä matkan jälkeen julkistettu tieto siitä, ettei Zavidovo-vuoto ollut vienyt (”)luottamusta(”), lainausmerkeissä tai ilman.

    Nöyryyttävästi Kekkonen joutui turvautumaan julkisuudelta piilossa erouhkaukseen saadakseen läpi ainakin ”rauhantahtoisen” puolueettomuuslausuman YYA-sopimus-jatkoon 1970-luvun alussa.

    Neuvostoliiton näkökulmasta katsottuna sen Suomen-politiikka oli todella taitavaa muun muassa vähittäin kehittyneine kotiryssä-systeemeineen koko YYA-sopimusajan 1948-1991.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nythän pidetään totena jo tapahtumahetkellä esitettyä syytöstä, että Kekkonen kavereineen itse tilasi sen nootin.

      Jälkikäteen ajatellen ei YYA-Suomesss eläminen mitään kauheaa ollut. Amerikkalaisia sarjoja seurattiin ja ulkomailla matkusteltiin - eikä edes tullut mieleen verrata Suomea itäblogin kansandemokratioihin.

      Me olimme sisäisesti vapaa länsimaa - se on siis oma kokemukseni, vaikka nykyään saankin päälleni syytöksiä hurraaisänmaallisuudesta. Sotakin me torjuntavoitettiin.

      Poista
    2. Minäkin katsoin Ylen suomettumissarjan läpi, ja vähän päivittelin sen kärjistyksiä varsinkin tiedotusvälineisiin liittyen. Itse muistelen esimerkkiksi erilaisten itäblokin toisinajattelijoiden puuhista uutisoidun näyttävästi. Poliitikkojen ruskeakielisimmistä nuolaisuista seurasi vaivautuminen ja älämölö. Armeijassa ei ollut suurta epäselvyyttä siitä mistä päin vihollisen ajateltiin tulevan. Hävittäjäkoneita ostettiin ensin Englannista, sitten Neuvostoliitosta ja sitten Ruotsista. Harjoituskoneet Ranskasta. Finnairissa ei vissiin edes harkittu mitään Iljushineja.

      Vanhemmat taisivat olla vähän Kekkosvastaisia, itse olin vähän "ihan sama"-linjalla kun tulin äänestysikään. Mutta oli muutakin politiikkaa kjuin ulkopolitiikka, ja nämä Kekkosen vastustajat vastustivat myös hyvinvointivaltiota. Nykyäänkin on vaikeaa kun ei löydä äänestettäväkseen kunnon vasemmistolaista joka kannattaisi liittymistä NATOon. NATOa pidän sosiaalidemokraattisena projektina jonka tarkoitus oli alun perin pitää USA läsnä Euroopassa.

      Poista
    3. Kannattaa lukea Hyvärisen Kekkoskirja vuodelta 2000. Se on järkyttävän realistinen dokumentti lehtimiehen muistiinpanoista Kekkosen aikakaudelta. Mukana on myös sanomalehtien arkistotietoa ja haastatteluja. Kuvaukset ovat raakoja ja todellisia. Itsekin tiedän yhtä sun toista kulissien takaisista touhuista mutta kyllä tämä kirja avasi silmät lopullisesti. Kekkonen itse rakensi tarkoituksella koko Kekkoskulttinsa ja narutti kaikkia osapuolia mennen tullen. Kuitenkin on pakko sanoa että tuskin kukaan muu senaikainen suomalainen poliitikko olisi niistä tukalista tilanteista selvinnyt siten että maamme olisi säilynyt itsenäisenä, vaikkakin ryvettyneenä.

      Poista
    4. Ikävä kyllä näyttää siltä ettei suomettumisesta ole opittu mitään, vaan sen auurimmat kauhistelijat nuoleskelevat nyt amerikkaa samalla innolla...

      Poista
    5. Kekkosen julkinen menettely ”yöpakkasten” yhteydessä 1958-9 ja Hannu Rautkallion Venäjän arkistojen hetkellisen aukiolon aikana löytämä Kekkosen Hrushtsheville 4.9.1960 antama muistio olivat riittävä motiivi nootille. Ei siihen mitään sen kummempaa ”tilausta”, tilaussopimusta, tarvinnut. ”Tilausteorian” kumoaa jo sekin, että nootilla oli Kekkosen kannalta Canossan-matka-sivumaku. Nootti oli suurvallan diplomatian mestarinäyte. moneen suuntaan julkistamiskellonaikoineen päivineen.
      https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000003184058.html

      Poista
  7. Tervon sarjasta tulee mieleen Paasikiven siteeraama runo, kenen lie kirjoittama:

    "Jag fattar icke just så snart,
    men det är så underbart,
    hur efteråt blir allting mig så klart."

    Kaipa me tarvitsemme näin suoraviivaista ja -nuottista kertomusta 70-luvusta juuri nyt, erottuaksemme tässä nykyisyyden ihmemaassa Suomen mustasta menneisyydestä.

    Kertojaksi tosiaan sopii Tervo, vilpittömän oloinen propagandisti. Tarkoitan propagandalla vain ja ainoastaan sovittamattomien ristiriitojen ja ongelmien häivyttämistä.

    Siksi juuri nyt Junnila ja Rainio ehdottomasti ovat käyttökelpoisempia äärivasemmiston ja Neuvostoliiton kriitikoita kuin vaikka Paavo Haavikko, joka tällä vuosituhannella ilmaisi sopimattomat näkemyksensä Natosta eikä muutoinkaan tainnut uskoa ongelmien aina olevan ratkaistavissa.

    - JM -

    VastaaPoista
  8. Tuosta "Englannin pankin johtaja" C. Hambrosta en tiedä, mutta Norjan suurkäräjien puhemies Charles Hambro sekaantui ällistyttävällä tavalla heti talvisodan rauhansopimuksen solmimisen jälkeen asiaan radiolausunnossaan: hän leimasi Moskovan rauhan tilapäiseksi ja siteerasi Runebergiä: "viel uusi päivä..."

    Kuten muistetaan (vrt. Ylikangas, Pirkko Kanervo), aivan identtisiä lausuntoja, ja monia) antoivat Ryti ja Tanner hallituksen piirissä rauhaan taipumista pohdittaessa. Sattumaako siis vai johdatusta?

    Hambron lausunto tulkittiin Moskovassa niin, että suunnitteilla olleella Ruotsin, Norjan ja Suomen puolustusliitolla tähdättiin revansistisiin hankkeisiin. Ruotsin Günther varoittikin välittömästi suomalaisia. Moskovan reaktiota ei tarvinnutkaan kauaun odottaa: Molotov esittikin tuoreeltaan, "jotenkin kiivaasti" Paasikivelle ja Voinmaalle Neuvostoliiton kielteisen kannan kolmen maan "puolustusliittoa" kohtaan. Nämä tapahtumat lienevät siis olleet alkuakordi Moskova harjoittamalle "jatkuvalle painostamiselle", kun käypä sanonta kuuluu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisko tämä:
      Air Commodore Sir Charles Jocelyn Hambro, KBE MC (3 October 1897 – 28 August 1963) was a British merchant banker and intelligence officer.
      Ks. tarkemmin Wikipedia.

      Poista
    2. https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Hambro
      Brittipankkiiri norjalaisen puhemiehen pikkuserkun poika, jos oikein laskin.

      Poista
  9. Tiedän nyt millä perusteella sota suunnitellaan sytytettävän. Hesarin presidentin uudenvuodenpuhetta ruotivan artikkelin kommenteissa joku kirjoitti että Ukrainan venäläisiin kohdistuu eksistentiaalinen uhka, uhkaajana tietystu Ukraina ja NATO. Sama koskee varmaan Baltiankin ja miksei Suomenkin venäläisvähemmistöjä. En tiedä onko Ukrainassa jo joku nykyajan Henlein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, tähänhän Putin viittasikin, vaikka mediamme ei siihen tarttunut: hän sanoi Ukrainassa olevan käynnissä lähes kansanmurha!

      Kunhan ällistyksestäni selvisin, ajattelin lausunnon kertovan vain, että venäläismieliset kapinalliset ovat pahasti häviöllä. Voi se olla niinkin, mutta myös anonyymin tulkinta on historian valossa huomion arvoinen.

      Poista
    2. Suomessa eivät tarvitse Henleinia, kun täällä on Bäckman.

      Poista
    3. Bäckman ei tietääkseni ole etninen venäläinen.

      Poista
    4. "Bäckman ei tietääkseni ole etninen venäläinen." Entäs sitteb?

      Poista
    5. Backman puhuu hyvin venäjää, muttei niin hyvin kuin Haapasalon Ville - etteikö Johan erottuisi aksentteineen porukasta.

      Poista
    6. Kysehän oli ihan muusta kuin kielen laadusta.

      Poista
    7. Bäckman siis kyllä esiintyy täällä Kremlin edusmiehenä, mutta ainakaan minulla ei ole tietoa että hänen pääagendanaan olisi täällä asuvien venäjänkielisten kokema suuri sorto ja heitä uhkaava kansanmurha jota estämään tarvittaisiin sotilaallista ulkopuolista väliintuloa.

      Poista
  10. "Sen tilalle tuli Tervon ohjelmassa pilkattu papillinen puhe. Suomalaiset tottuivat kirkossa oppimaansa tapaan. Synnintunnustusta ei tarvinnut edes mumista. Riitti että riiputti päätään nöyrästi. Esilukija kuulutti: minä vaivainen syntinen ihminen… Ja uskontunnustus: minä uskon isään (Staliniin, Hrustsheviin, Brezhneviin jne.)… Amen."

    Eikös Tervo jatkanut tätä samaa linjaa jankkaamalla, että koko kansan pitää lyödä rintaansa ja katua?

    No, ehkä tämä on sopiva kosto niille, jotka eivät aikoinaan ymmärtäneet vanhempiaan.

    VastaaPoista
  11. "as authorized by law". No ei. Ihan päinvastoin jonka tämä herra presidentti Roosevelt olikin selvin sävelin kaiuttanut kautta maanpiirin Takkatulijutusteluissaan hyville amerikkalaisilleen -kun ei luottanut päivälehtiin eikä aikauslehtiin, meni radioon ja puhui filttereittä. Suukapulaa tarjottiin, mutta toisin kävi. Kuvan kuitti on takavarikoiduista tai hyvällä luovutetuista yksityisistä kultavarastoista tai -kätköistä- jos dramaattisempaa sanaa haluat. Korut sai jäädä korviin ja kultapaikat leukaperiin.

    Suomeen tuli kutakuinkin sama sääntö että vaikka kullalla tai indeksireaali markalla sopimuksessa luvattiin maksaa, niin lunastuspäivän arvon oli kelvattava, sanoi esivaltamme (SAK + Sivistyneistö) Rooseveltin perässä. Göran Ehrnrooth PYP noitui muistelmissaan näitä meidän indeksiehtoja eli antiRooseveltia -50 ja -60 luvuilla. Samaan aikaan siis kuin poika Casimir nosti jalostusastetta Lauritsalan integraatissa PYP:in ja EläkeVarman lainarahoilla. Jutuista parhaista kierteli sellainen, että myös nosteli grogilasia Kalastajatorpalla ja tentti ohimennen tuomamarintutkinnon. Oliko jo aikakautta kun ei tentitty enää professorin kotona ?

    Kultahan oli parasta rahaa, paitsi ettei sitä ollut lainkaan. Se oli kerätty säilöön, aluksi kuhunkin modernin post-Bismarck liikepankkiin Suomea myöten siis. Sohlatakseni samaan syssyyn lisää tämä liikepankki eli tehdas/pankki kombinaatio oli humanistisen tiedealan wanhojenpoikien, klassikkoviisaiden aikaansaannosta, sittemmin myös Kansainliitossa. Ei omaa tilinumeroa varten vaan kanssakansalaisiaan vaurastuttaakseen kunnanlääkäreillä ja oppikouluilla ja Fordeilla. Mitäs tässä muuta.JS

    VastaaPoista
  12. Suomettunut Kekkosen aika oli epäilemättä monella tapaa kiusallista, mutta kohtuus kaikessa itsekritiikissäkin. Suomen kohtalo oli erittäin suotuisa verrattuna muihin Neuvostoliiton eurooppalaisiin rajanaapureihin.

    Ajankohtaisempaa olisi pohtia koko länsimaailman - Liettuaa lukuunottamatta - suomettuneisuutta. Ja sitä, missä Liettua saa tukea EU:lta ja NATO:lta, kun heitä vastaan hyökätään poliittisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amerikan palvonta on tämän päivän Suomettumista.

      Poista
    2. Varsinkin Trumpin palvonta.

      Poista
  13. Olen lukenut jostain U.S.A:ssa painetusta prosyyrista että Jeesuksen äidinkieli oli kuulema englanti. Näin väittävät. En tiedä onko totta, mutta jos on, niin kyä ihmettelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Jos Jumalalle kelpaa englanti, niin kyllä se riittää minullekin!", ärähti äijä Alapamasta, kun puhuttiin kielitaidon merkityksestä.

      Poista
  14. Se on yhtä totta kuin Jeesuksen neitseestä syntyminen. Eli huhua vain. Mutta huhu myy ja muuttuu todeksi ja sitä riittää miljoonille kuin viisi kalaa ja vetinen viini kun sille pitelemättömät julistajat ja häikäilemättömät mainosmiehet lähtevät brändiä rakentamaan.

    VastaaPoista