11. heinäkuuta 2021

Kilpaa


 

Kilpailu on sairasta. Ainakin kolme kertaa olen kuullut akillesjänteen paukahtavan poikki. Kerran laji oli vauhditon pituushyppy takaperin. Sanotaan että tuo laji on erikoisen vaarallinen, varsinkin juovuksissa, vaikka kuinka olisi keskisuuren osakeyhtiön toimitusjohtaja.

 

Ottelu on tervettä. Saa vain katsoa, etteivät housut putoa kesken painiskelun. Karmaisevaa on kuulla, että eräs tietämäni vanhemman polven kyky hävisi painiottelun selätyksellä, koska hänellä oli trikoot väärin päin. Tuomarina oli eräs hullu poika Hirvijoelta, mutta ratkaisu on kyllä järkevä. Sama mies muisteli upeaa painitemppuaan. Hän löi vastustajan pää edellä juntasta mattoon – nykyisin se taitaa olla kiellettyä – ja kansa hurrasi. Mutta hurraahuudot aiheutuivatkin siitä, että kertojan trikoot olivat revenneet.

 

Kerran yritin oppia shakkia hyvin. Olimme keksineet ruveta pelaamaan Nurmen baarissa. En oppinut. Toisen kerran nuorempana keksimme kilpailla, kuka jaksaisi juosta kotitalomme ympäri 200 kertaa. Minä en jaksanut. Juokseminenkin oli laji, jossa toiset ovat luonnostaa hyviä. 

 

Missähän myydään jalkapaloliimaa? Nytkin kisoissa on pelaajia, jotka vähän liikauttavat jalkaansa tai sitten juoksevat täyttä karkua, ja yhtäkkiä heidän kenkäänsä ilmaantuu pallo, joka tarttuu siihen.

 

Tähän mennessä ohjelmien vaikuttavin kohta on ollut studiokevennys, jossa nuori nainen pompotteli palloa vuoroon kummallakin jalalla ja samalla imetti lastaan, jota piteli rinnoillaan.

 

Kahden tai kuuden vuoden kuluessa on tapahtunut järisyttävä muutos. Naisten jalkapallo on noussut ja katsominen myös. Vanhempien naiden oli vielä äskettäin sopimatonta ja tökeröä pitää palloilua muuna kuin miesten ja koltiaisten typeryytenä. Nyt äkisti kisastudioissa on naisia, joiden puheet ja otteet huokuvat täyttä ammattimaisuutta.

 

Itsenäisyyden alkuvaiheessa urheiluhuuman sanotaan huuhdelleen koko maata. Pentti Haanpää kuva useissa jutuissaan isäntien ja muun vanhemmanväen ihmetystä ja vastanmielisyyttä kaikin puolin turhan hyppimisen ja viskomisen keskellä. Ellei urheilua olisi kiireesti esitetty isänmaallisena ja siksi suurenmoisena toimintana, se olisi voinut jäädä meilläkin pikku kummallisuudeksi. Kun nimittäin sekä armeija että suojeluskunnat olivat kiihkeästi asialla, myös työväki perusti seuroja ja lopulta piti omia olympialaisiaankin.

 

Palautan taas mieleen, että punakaarti lähti hyökkäykseen Tampereelta Näsijärven jäätä kävellen ja päätyi Ruovedelle. Kävellen koska kukaan ei osannut hiihtää tai ainakaan omistanut suksia. Valkoisilla oli hiihtojoukot, Tapani Niku ja kaksi muuta miestä, jotka hiihtelivät metsissä katselemassa, mitä punaiset puuhasivat.

 

Tietysti kansakoulu oli suuri tekijä. Suomalainen kummallisuus, pesäpallo, sai sijan täällä ja vain täällä. Vaikka muutama maaottelukin pelattiin, edes Virossa ja muissa Baltian maissa ei oikein saatu selvää, mitä sillä mailalla ja pallolla oli tarkoitus tehdä.

 

Olisin ennustamassa, että kohta naisjoukkueet voittavat miesjoukkueet, ellei eräs etevä nainen olisi selostanut minulle, miksi naiset eivät esimerkiksi voimistelussa käytä rekkiä eivätkä renkaita. Ymmärsin. Se liittyy hartioihin ja lantioon, niiden leveyteen tai kapeuteen ja voimaan.

24 kommenttia:

  1. Pesäpallo,Suomen urheilun Syöpä. Lukemattomia olympiamitalia menetetty.Tosin ennen sotia heitetyt pallot ehkä tarpeellisia. Oliko meillä kumisia pesäpalloja ja oikeita riisipiirakoita vai oliko ohraryyniä. Pitkään laitettu Ohrapuuro herkuin voisilmällä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kellään ei ole mitään Vimpelin Vetoa vastaan? Isä vei minut katsomaan yhtä ottelua kentälle (en tiedä oliko se tämä sama Saarikenttä) joko vuonna 1950 tai 1951, enkä ole sen jälkeen käynyt yksissäkään urheilukisoissa enkä käy. Minusta katsomo vaikutti umpihullulta ja kaikki huusivat. Vedon pelaajia olen kyllä tuntenut sitten myöhemminkin.

      Poista
    2. Kumma kun niitä lukemattomia olympiamitaleita voitettiin juuri silloin kunb pesäpallokin oli voimissaan. Nykyään muiden lajien ylivalta on kasvanut eikä niitä mitaleita kuitenkaan tule roppakaupalla.

      Poista
    3. mikis nyt on mikis
      homekin on vihreetä

      Cornelis Wreesvijk, Blues från Dubrovnik.

      ..fint importerad via någon gräns.

      Poista
    4. Urheilu on muuksi muuntunutta sotaa jonka sankarit ovat vain raihnaisempia.

      Poista
  2. Pitäisi käyttää joskus ilmaisuvapauttaan ja tehdä selvää jälkeä kaikista elämänsä urheiluun liittyvistä nöyryytyksistä. Eläinsaduksi voisi naamioida sen. Ainakin sikoja ja kettuja olisi hahmoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyä näinojja rikoo on riskillä ruma

      Poista
    2. Tulee varmana.

      A la Carte

      Piru itte periköön kaikki sekundantit sekundaattoreineen.

      - Maailmanlopun Pyttipannu 5. Kiemurtelevin mustekalaklimpein, pallokraahveista tikistetyillä täplikkäällä jäädykkeellä ja raaoilla lokinmunilla. Myös kyyversio tarjolla.

      - Kotiruoka special, nyrkillinen voita kattilaan ja prouninki pakkaseen. Pirtuämpäristä koussilla hörppyä joka laukauksen välissä kunnes voi on pähkinäntuoksuista. Palokunnan tilinumero tulee mukaan teräslevylle hakattuna.

      - Kokoperhe Keitto. Kaikki samaan pataan. Verotetaan kunnes keitto hymyilee, vaahto kuoritaan ja tarkistetaan perheen mielialalääkkeiden yhteispitoisuus.

      - Raakakettutyttö. Perataan, liotetaan valopetroolissa ja kuivataan, kierretään tötteröksi mietteliäästi kuunnellen Paco de Lucian soitantoa. Tungetaan lampunsydämeksi ja sytytetään samalla tikulla jolla on sytytetty sikari joka on kääritty Lapin Kansan henkilökohtaista -palstan kohdalta. Ruokajuomaksi on 200 % robusta -kahvia.

      - Lyijypiimäleipä säkkipilliorkesterin säestyksellä. Sormihuuhdevesi kotiin vietäväksi pelastusarmeijan roskapussissa, sisällä pikku yllätys.

      - Poramaitojuusto. Kaurainen ja raikas, kivipölysirotteella ja asbestikuorrutuksella, kivasti tulenkestävä kunnon klöntti hiuslakkahillolla.

      Poista
  3. Miksipä eivät naisetkin katsoisi jalkapalloa, onhan se mitä parhainta TV-viihdettä, ainakin tällaiset huippuottelut, kaunista katseltavaa ja suuria tunteita, ilon ja murheen kyyneleitäkin lopuksi ja paljon positiivisia tunteita, yhteisyyttä, lohdutusta ja muuta. Pikkutytöt näyttävät pelaavan nykyisin jalkapalloa siinä kuin pojatkin.

    Sitä minä en vain ymmärrä, miksi Southgaten piti panna juuri kentälle tulleet nuoret vaihtopelaajat rankkareihin, olivat tietysti levänneitä, mutta henkisen paineen täytyi olla valtava, ja varsinkin viimeinen, 19-vuotias Saka tunsi varmasti, että koko kansakunnan kunnia oli hänen harteillaan. "They will get over it," jossain todettiin niistä kolmesta. Unohtuneeko koskaan? Southgate itse oli ollut siinä asemassa, kun Englanti hävisi semifinaalissa 1996. Ei tullut Sir Garethiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Southgatenilla oli idea (siinä kuin Napoleonillakin että lopetetaan tämä sota marssimalla Moskovaan) että tehdään näin. Se, ettei tämä riskinotto (muutkin vaihtoehdot olisivat olleet yhtä lailla riskinottoja, rakas Eija G) ei onnistunut, sen tiedämme nyt. Emme ennen. - Ja olisihan se - voi hyvänen aika - myös onnistua!

      Ps. Minusta oli parempi että Italy voitti. Ja ihan vaan sen takia kun Englannin fanit käyttäyivät koko turnauksen ajan tosi sikamaisesti muunmaalaisia kohtaan. Kiva, että loppuottelussa saivat p-kaa päin pläsiään.

      Poista
    2. Niin, mutta ne kaksi varttuneempaa pelaajaa onnistuivat pitämään hermonsa kurissa, kaikki nuoret vaihtopelaajat epäonnistuivat. Minua säälitti kovasti se nuori mies Saka, kun meni päätään riiputtaen sinne paikalleen, kuin lahtipenkkiin vietävänä.

      Poista
  4. (Kilpa)urheilu on ooppiumia kansalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "on ooppiumia kansalle"

      Ei, vaan kansan oopiumia, tarkoitti sanonnan lanseeraaja. "Herrojen" oopiumi oli - oopiumi. Mikä lieneekään nykyään; tuskin ainakaan urheilu. (Juhani Suomen mukaan Mannerheim pärjäsi sotien ajan hyvin normaalilla päivittäisannoksellaan: punaviiniä, pari isoa lasillista snapsia suuruksilla, konjakkia kahvihetkinä ja iltapuhteella paria lasia whiskyä Erfurthin ja Heinrichsin kanssa tarinoidessa.)

      Poista
    2. Eikö se marski koskaan päässy ryyppäämään päätään selväks?

      On se kyllä hyvää se leikattu konjakki mitä myyään ny siviileilleki. Jos juopi liiaksi pitkään niin esiintyy katkokävelyä. Siitäkin pääsee kun istuu eikä yritä liiaksi olla mitään. Kahvin kanssa mielevän herkkua se on ainakin. Kuka sitä remu-martista plöröä, hö?

      Oopiumia en niin vaan varsinkaan vatsalääkkeenä käyttäisi vaikka kqikki Egyptin faaraot suosittelisivat. Sitä käytettiin muinoin hyvällä halulla ja laudanumtippoja pipetillä räknäilivät herkät ja runolliset.

      Tupakanpoltto auttaa ärtyneen paksunsuolen hoidossa, ruokasavut ovat pätevä määrä.

      Pikku paheet pitää kuriis. Itsekurittajat eivät tätä hoksaa, lähtee monta hiusta päästä ja sammioittain hikeä siinä niiltä. Nehän voi tosin olla jo pois ne tukat että sikäli. Kyllä vähän hiottaisi ja nolottaisi sellainen kurimus.

      Sehän tämä marskin museo on, missä on se kenttävuode? Selkää hällä juili, eikö?

      On se hyvä sellainen saksisänky. Lutikat ei pesi. Hjuu, mutta on irti maasta parempi. Nyt on kelit ettei muuta kuin lakanaa ole tarvis päällensä nykästä.

      Herroilla jatkuu avaruuslentopalloharrastus, sikariportaan piruilut ja pullakahvien ryystäminen, pyh! Herrojen hienompi haisu.

      Anti-corrolintunkkainen ja hiomalaikansuihkunraikas on jaloja tuoksuja.

      Poista
  5. Pohjalaiseen yleisötilaisuuteen valmistautuva soitturi kävi tarkastamassa salia kysäisten paikalliselta hahmolta akustiikasta.

    "No sehän on mikä on mutta kyllä se illaksi saadaan kuntoon kun nostetaan matot seinille ja tuuletetaan, ei se sitte näin paljoo haise."

    VastaaPoista
  6. Pelastusoppilaat eivät saa helpotuksia pääsykokeiden testeissä. Leuanvedon suorituksesta kiikastaakin useasti. Pidän että oman massansa vieminen toisen kerroksen korkuteen ja takaisin tuominen tikkaita avuksi käyttäen on silti vaativammasta päästä, palotarkastajina heitä on Helsingin pelastuslaitoksella ollut puhelinluetteloiden mukaan erääseen aikaan ollut neljä.

    Tiedättekö että palotarkastuksen voi teettää julkisiin tiloihin kuka hyvänsä? Se ei saa maksaakaan mitään, pelastuslaki kieltää sen.
    Yleensä saapuu palotarkastaja itse ja pari reipasta palosotilasta. Tarkkailkaapa kouluja, laitoksia ja sen sellaisia. Varatkaa sellainen aika, soittamalla se onnistuu. Se on hyvin sopivaa. Tulevat mieluusti tarkastamaan sillä silmällä.

    Ylävartalon voimien ylläpito on naisille suuremman ahkeroinnin tulos ja sen ylläpito vaikeampaa vaikkakaan ei tekemätön paikka. Terveellistä sen ei voi sanoa olevan, tukielinten kuluminen huomioon ottaen on se vielä rankempaa kuin lähtötasolta ponnistaen saavutettu pätevyys. Tämä tulee hyväksyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missäs kohtaa pelastuslakia tuo onkaan kirjattu, että palotarkastuksen julkisiin tiloihin voi teettää kuka vain?

      Poista
    2. Ei voi teettää, tulee pyytää tekemään. Missäs kohtaa on järjen ja byrokratian raja, olisko Raamatussa?

      Millä mitalla te mittaatte, sillä mitalla teille mitataan.

      Poista
  7. Kilpailu-sana on hyvä sana. Otsikoita tiivistääkseen Hesari ja moni muu media on viime vuosina kategorisesti korvannut sen sanalla kisa. Tälläkin tavoin kieltä köyhdytetään. Minun korvissani kisassa on aina jotenkin leikkisä sävy. Nyt sitä tungetaan sinnekin, missä kilpaillaan lähes verissä päin, siis politiikkaan ja talouteen. Sentään kilpailujuridiikkaa ei vielä liene vängätty kisajuridiikaksi!

    VastaaPoista
  8. Biden ja Trump kisailivat leikkisästi!

    VastaaPoista
  9. Usein myös muoto kilpa on hyvä, ja siinähän on vain yksi kirjain enemmän kuin kisa-sanassa.

    VastaaPoista
  10. Kuulassa pyörähdystyyli on tuloksekas mutta keihäässä sitä ei nykysääntöjen mukaan voi käyttää, vaikka ensimmäinen 100 metrin ylitys tuli barra-vasca-tyylillä.
    Korkeushypyn Fosberg-flop toi uudet lukemat ja voittajat eli tyylin muutokset ovat olleet monen lajin kehityksen takana.

    Kisoja kuunnellut Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista