14. toukokuuta 2020

Peloton ja nuhteeton



Jäin koulussa kiinni asiattomasta kielten opiskelusta, kun historian opettaja sanoi, että tuo otsikon määre on saksaksi ”ohne Furcht und ohne Tadel” ja kysyi minulta, miten se menee alkukielellä. Sanoin että ”sans le peur et sans reproche”.

Maisteri Miettinen oli täyttänyt 85 soittaessaan minulle kotiin onnittelunsa tohtorinväitöksestä. Taisin sanoa, että minulla on hyllyssäni kirja Bayardin herrasta, ”Erinomaisen huvittava ja sangen mieluisa kertomus Bayartin herrasta,  joka oli ritari peloton ja nuhteeton” (de Mailles, 1527). Lopulta arkebuusin kuula selkärangassaan kuollut ritari oli kerrankin Napolin edessä voittanut miekallaan kolmetoista espanjalaista valiosoturia, toisen toisensa jälkeen. Sekä Frans I että Kaarle V olivat yhtä mieltä siitä, että tuo sankaruus oli verratonta.

Olin kuullut jostain, että maisteri veti mielenkiintoisia matkoja Pariisiin vielä tuossa vaiheessa ja iässä.

Eilisestä kirjoituksesta tietenkin kävi ilmi, että ”ei ole muuta pelättävää kuin pelko” on todistettavasti Montaignen kynästä. 

Montaigne kirjoitti jatkavansa kirjoitustensa tarkastamista ja parantamista  loppuun asti, koska paperia ja kyniä riittää maailmassa ja suurimman onnen kokee se, joka ei ole enää lähdössä mihinkään. 

Mitä sitten tuli arvoon ja asemaan, korkeissakin kengissä liikkuva joutuu tekemään sen omilla jaloillaan, ja ylimmälläkin valtaistuimella jokainen istuu oman takapuolensa päällä.

On tapana sanoa, että vain kolme huipputason kirjailijaa loi tuotannon muulla kuin äidinkielellään, Nabokov, Beckett ja Conrad. Montaignen äidinkieli oli latina. Heillä kotona rengitkin puhuivat latinaa. Isä oli ihastunut Erasmuksen ajatuksiin tässäkin.

Mutta tulos oli toinen. Oppiessaan sitten ranskan, josta Montaigne ei arvellut tulevan kielenä pitkäikäistä, ja seudun murteen, hän käveli suoraan sisään maailman ja ihmisten monimielisyyteen ja oppi tulemaan tuulen kaltaiseksi.

Kysyttyään, miksi käyttää elämänsä kuoleman pelkäämiseen hän esittää tuon Rooseveltille kelvanneen lauseen, mutta kääntää sävyn aivan toiseksi. Hän sanoo oppineensa elämän kiroissa olemaan mieluummin naurettava kuin tyhmä.

Tämä kuulostaa hyvältä mutta vaatii esimerkin. Se tulee. Kun Konrad III alkoi voittajana ryhtyä ajan tapaan surmaamaan tappion kärsineitä, esiin astuu täti-ihminen, joka sanoo että peloton ja nuhteeton ritari säästäisi kyllä naiset ja lapset, joiden osuus asioihin on vähäinen. Voittaja miettii ja sanoo, että naiset saavat mennä ja viedä mukanaan sen minkä jaksavat itse kantaa.

Tädit ja tytöt lähtevät kantaen reppuselässä lasten lisäksi miehensä ja myös lihavan maakreivin. Sen nähtyään valloittajaherra sanoo, että jospa annetaan koko asian olla ja unohdetaan yksin tein myös verivihollisuus.

Samaa viisautta saattoi käyttää Shakespeare kirjoittaessaan huvittavan murhenäytelmän. Hamletista tuli ylivoimainen hahmo, koska hän nauratti, siis hulluksi heittäydyttyään, ja ehkä muutenkin.


34 kommenttia:

  1. Viime päivien kommentit ovat olleet huiman hienoja. Unen ja valveen skitsofreniaan lisään huumorin, joka on hulluuden eräs muoto eikä tarvitse lääkitystä.

    Hulluuden hämärästä
    siis etsi järkeä,
    sillä viisauspa turha lie,
    vaan hulluus tärkeä.
    (P. Mustapää)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. v. t. Vinopipojen laarin vartija, (o.t.o)torstaina, 14 toukokuuta, 2020

      Toden totta, (paljain päin)

      Poista
    2. Hulluuden muodot ovat arvojärjestettävissä. Mutta suurin niistä on rakkaus.

      Poista
    3. Sangen pöliä idea mutta kylläpä meidän täytyy tämä Pöliälässä hyväksyä.

      Siispä:

      - jumppahuitikka
      - jukovitikka
      - jukupujukka
      - jumankekkales
      - jukranteri
      - juuttales
      - junttanpoo
      - juutuupikka

      Juu että ehkä ei.

      Poista
  2. Montaignen esseiden kaksi ensimmäistä osaa olen lukenut kirjastosta - enkä muista paljoakaan, huonomuistinen kun olen. Kolmas osa on ollut tarkoitus ostaa "vanhuuden kirjastoon", jossa on kaikkein rakkaimpia kirjoja tai muuten sellaisia, joita luulee haluavansa lukea uudelleenkin. Sinne tulee täydennystä myös eräältä ystävältä, joka lähettelee kaksoiskappaleitaan. Juuri tuli kymmenkunta, Proustia, Joycea, Tsehovia, Anhavaa ja Kiveä. Ja minä yritän päästä eroon vanhoista. Toivotonta.

    Pitäisiköhän tehdä niin Donner, että heittää.vähemmän tärkeitä sekajätteeseen. Tulisihan niistä energiaa Vantaalla. Luin juuri sen Ekholmin Donner-elämäkerran, ja ihan loistava oli, hyvät arviot tärkeimmistä teoksistakin. Se pitää nyt ostaa vielä itsellekin, varsinkin kun syksyllä joudun pitämään alustuksen Donnerista lukupiirissä. Muuten, ensi vuoden alussa Svenska ylellä tulee dokumentti Donnerista, ja viimeisessä haastattelussa oli todettu, miten ujo ja herkkä hän on... D. piti erillään julkisen ja privaattiminänsä. Ehkä tekijät pääsivät lähelle sitä jälkimmäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ujo ja herkkä! Just.

      Poista
    2. Ainoa pieni huomautus minulla oli ihan elämäkerran lopussa kielen suhteen. Olisi voinut olla vähän armollisempi vanhaa miestä kohtaan. Tottahan se on, ettei Donner viimeisissä teksteissään yrittänytkään suodattaa sanojaan, jos kohta aikaisemminkin oli mielellään shokeerannut, ja olihan se aika vaivaannuttavaa lukea herran suolen toiminnan pettämisestä ja muusta, muttei biografin olisi tarvinnut houkuttautua samaan tyylilajiin, vaikka hänellä onkin sana hallussaan joka tasolla. Jotkut vanhat ihmiset näyttävät sortuvan karkeuksiin elämänsä lopulla. Ehkä siitä saa lisäpontta, kun voimat vähenevät, esimerkiksi Fagerholmin muistan kiroilleen jossakin julkisessa haastattelussa ja Kekkonenhan lähetteli niitä myllykirjeitä "saatanan tunareille", kun Sylvi ei enää ollut valvomassa kielenkäyttöä.

      Poista
    3. Mikähän siinä on, ettei nykyään tapaa niin ylimielisiä, röyhkeitä, itserakkaita, julkeita ja muista piittaamattomia törkimyksiä, etteivät he kuitenkin jossakin vaiheessa kailota olevansa pohjimmiltaan ujoja ja herkkiä...

      Onkohan ujous ja herkkyys viimeinkin tulossa muotiin? No, samapa se – meitä oikeasti ujoja se ei tietysti kosketa.

      Poista
    4. Kuinka kukaan voi kyetä jätteeksi jättämään kirjoja!

      Kuin käyttäisi virsikirjaa toalettitarvikkeena. Pukkipöytä vanhasta ovesta tien varteen ja kyltti jossa seisoo: Adoptoi kirja!

      Poista
    5. Olen minä vienyt niitä kirjaston eteiseen ja divariin ja lapsenlapset möi niitä nuorempana lauantaitorilla, ja sitten muutamia sukulaistätien romanttisia, ihan tuntemattomien kirjoittamia olen heittänyt sekajätteeseen kannettomina, mutta vain muutaman hyllyn olen saanut tyhjäksi. Keittokirjojakin löytyi 37 kappaletta. Sitten on vielä vintillä ja kellarissa Penguin- ym. pokkareita laatikoittain. Ne ainakin aion heittää, ovat kai kostuneetkin ja liian pientä tekstiä itselle uudelleen lukuun. Donner väitti heittäneensä 4000 kirjaa, kun ei niitä kukaan halunnut. Eklund taisi epäillä määrää.

      Poista
    6. Ja kaupaksi kävisi se vanha ovi ja pukit. Kirjat jäisi myymättä, ilmaiseksikin.

      Poista
  3. Conradilla oli varmasti paljon sanottavaa, mutta ongelma oli, että kukaan englannintaitoinen ei ymmärtänyt hänen puhuttua englantiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, hänen kirjoittamaansa kuitenkin ymmärtää. Joten eipä sen puhumisen niin väliä.

      Poista
    2. "Mitä sen puhheen hyvvyyden niin väliä on, kuhan allaa karttuu."
      (vanhaemäntä Matilda Heikkilä, Neulaniemi)

      Istuttamassa Kunnaksen Ilkka

      Poista
  4. Mielenterveys on erääntapainen avoin shekki joka on osoitettu itselle (selfie) jonka muut voivat osoittaa. Kääntöpuolelle.

    VastaaPoista
  5. Monikohan nimimerkki täällä on oikea ihminen. Naamiaisissa tosin on älykkäämpää ja rehdimpää väkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ainakin olen robotti.

      Poista
    2. Oma kokemukseni on, että täällä on joukko vakiokirjoittajia, joiden tyyli on tunnistettavissa. Esimerkiksi Jukka Sjöstedt on tyyliä on todella vaikea kopioida. Väittäisin myös samaa omastani. Sinutkin alamme tuntea tyylistäsi.

      Pitkäaikaisten nimimerkkien kohdalla kysymys "oikeasta ihmisyydestä" on vaikea. Minut tunnetaan niillä palstoilla, joilla kirjoitan, nimimerkilläni, ja muutamat tuttavat tietävät henkilöllisyyteni ja voisivat sen tarvittaessa vahvistaa. Eri asia on, ettei Sinulla ole mitään suoraa keinoa todentaa, etten minä tai vaikka Sjöstedt ole huolellisesti hoidettu vaikuttamisoperaatio.

      Epäsuorasti tätä voi toki tutkia. Aloin kirjoittaa nykyisellä nimimerkilläni jo 2006, jolloin sosiaalisen median piirissä tehtävä organisoitu vaikuttaminen oli vielä lapsenkengissään. Jos oletetaan, että olisin tiedusteluoperaatio, normaali henkilöstökierto olisi johtanut kirjoittajan vaihtumiseen useita kertoja. Voit itse lukea googlettamalla vanhoja jorinoitani ja arvioida, näkyykö tästä merkkejä.
      Jos olisin ulkomainen vaikutusoperaatio, jota hoitaa yksi samana pysyvä kirjoittaja, olisin jo vähintään majuri-everstiluutnanttitasoa. Käytännössä täydellistä suomea puhuvat tämän tason tiedustelumiehet lienevät kaikki enemmän tai vähemmän kaikkien alan toimijoiden tiedossa. On aika helppoa tehdä päätelmä, että olen se, mitä esitänkin olevani: vähäinen syrjäseudun yksityisajattelija.

      Samalla päättelyketjulla voi todeta aika monia täällä kirjoittelevia oikeiksi ihmisiksi. Sitten näkee niitä, joista tätä ei voi päätellä. Esimerkiksi muutama vuosi sitten meillä oli täällä aika älyllinen venäläismielinen trolli, joka sitten hävisi. Tämä olisi malliesimerkki oikeasta vaikutusoperaatiosta: tarve loppuu tai henkilö saa siirron. On sääli, että nykyiset trollimme ovat avuttomampia, tavallista vessanseinäkirjoittelun tasoa.

      Poista
    3. Tämä oikealla nimellään yleensä esiintyvä VE meinasi viimeisimmän viikon aikana hyytyä kotimaiseen zoonoosiin, eli myyräkuumeeseen.

      Samalla olisin voinut kyllä hankkia immuniteetin myös kiinalaiseenkin, on ollut sen verran hirmuista kuumeen kanssa kamppailua (liki 40 enimmillään). Kerkesin jo aidata itseni mökille karanteeniinkin ennen kuin korona poissuljettiin.

      Nyt sitten vuan ootellaan, että mihin päen taati miestä kallistelloo.

      Poista
    4. Ootko malariaa kokeillut?
      Auttaako mahorkka horkkaan?
      Masurkka surkkaan? Annas kun kurkkaan. Joka vitun nurkkaan. (Äly kankee, nutun virkkaan -Rabelais: Gargantua(?) suom.)

      Poista
    5. Onks sulla kuumetta myyrä?

      Poista
    6. Minä olen Wäärennetty ihminen. Wiisivuotiaan olennon huumorinsa vuoksi, suvaitkaa.

      Poista
    7. E. A. huomioi totuttuun taitavaan tapaansa lähes kaiken olennaisen, etevikkö kun on. Kuitenkin; entente cordiale on aivan selvä ja siivo seikka joka tulee pitkän seurassa viihtymisen myötä.

      Maku on toki ajoittain kuin niillä vitsienkeräilijäkilpailijoilla jotka numeroivat vitsinä ja numeroita huudellen nauraa kaakattivat.

      Miksi epäröidä? Navigare necesse est, vivere non est necesse.

      Mielipiteensä perusteitta laukoville käännös makkaramainoksen kielelle: Patria. Paremmat aseet, vielä kuolleemmat viholliset.

      Poista
  6. Useimmiten eri nimimerkeillä ja anonyymina täällä kirjoittaa I.Hallantie. Ja täyttä höpön löpöä. Jos olisin hän, olisin nolo, nolostunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliver M. I. Hollænderlauantaina, 16 toukokuuta, 2020

      Oi mikä fani!
      Täällä ollaan aivan otettuja.

      (tackar och pockar)

      Poista
    2. Älä hulluu yllytä...

      Poista
  7. Katsoin nyt tällaista puheena ollutta asiaa, "huumoria", kesämusafestivaalitallenteelta, täysin hullua Kummelia.
    https://youtu.be/3qECjTF5-Y8
    Viisaan oloinen juontajakin lopussa arvosteli sananlaskulla, että "tyhmä nauraa rikkomuksille, mutta suosio seuraa nuhteettomia." Minullekin tuli syntinen olo, ja toivoisin että saisin Taivaanisältä nuhteita, ja ohjausta siitä mitä pitää ajatella asioista ollakseen kapealla polulla ja kiinteässä yhteydessä totuuden hengen johdatukseen, että pelastuisin viisaaksi. Noudattakaamme hallituksen ohjeita, älkäämme kapinoiko koronastrategiaa vastaan, sillä esivallan on asettanut Korkein Taho viisaudessaan, ja silloin esivalta ja hallitus on oikeassa ja auktoriteetti. Sulkekaamme korvamme muun muassa Venän trolleille, ilveilijöille ja eksyttäjille, ja pitäkää kasvomaskia silloin kun hallitus sitä suosittelee, ja ottakaa pois silloin, kun ei suosittele.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi perkeleesti, tuli väärä kinkki linkki ja samalla paskaa housuun. ��������������������
      Tässä on siis Kummeli:
      https://youtu.be/wK78Tyv_5eo

      Poista
    2. Linkki ei johda otsakkeen mukaiseen paikkaan, mutta kirjoittajan pohdinta yhteiskunnan osallisuudesta oli peräti hyvä. Samaan seurakuntaan kuluvana , ateistina tosin, tämän totean.

      Poista
    3. Entä miksei hallitus käytä kasvomaskeja? Naamioitumiskiellon vuoksi tietysti.

      Poista
  8. Oman nimeni laitan alle vain silloin kun sitä työtehtävissä asian vakuudeksi tarvitaan, tai viranomaiset sitä vaativat. Nimimerkkejä en ala tällaisille sivuille keksiä, niitäkin on jo pakosta eri palveluissa riittävästi.

    Sitäpaitsi täällä ilmaisemani ajatukset ovat satunnaisesti huomattavia tai useimmiten vähäpätöisiä ihan sellaisenaan, niihin ei nimeni tai nimimerkkini toisi lisäarvoa. Pidän nettipersoonia aika tarpeettomina. Tapaan riittävästi oikeita ihmisiä oikeassa elämässäkin.

    Kemppiselle kiitos blogista. Parhaasta.

    VastaaPoista
  9. Onko se tuoreempi Montaigne-käännös huikean paljon parempi kuin siinä vanhemmassa esseevalikoimassa (2. painos 1960) jota yritin lukea? Oli lopetettava kesken kun pikkupirut mielessäni heiluttelivat Valmiiden ajatusten sanakirjaa, Tristrapaediaa jne. ja kiskoivat minua sinne missä pilkkaajat istuvat. Eli kirja kutistui mielessäni Pikku Jättiläisen sivualalaitojen kaltaiseksi bowdlerisoiduksi elämänviisauskokoelmaksi.

    VastaaPoista