Stalinin Georgian vaiheet on huolellisesti hävitetty ja niistä tienneet ihmiset ammuttu viimeistään 1938. Uusimman elämäkerran mukaan varainhankinta varastamalla näyttää hyvin todennäköiseltä. Politiikassa siitä tuli sitten normaali käytäntö. Käsitys Stalinin toiminnasta tsaarin salaisen poliisin (Ohranan) ilmiantajana näyttää sekin luultavalta. Asia jää auki. Itse Stalin sekä keksi että hyväksyi todisteet kulloisenkin tarpeen mukaan.
Tieto Leninin testamentista, jonka mukaan Stalinia ei missään tapauksessa saa pitää korkeassa puoluetehtävässä, on tosi. Toisaalta hyvin vanhaksi elänyt Molotov sanoi Stalinia lampaaksi Leninin rinnalla, joka oli pelkkä peto.
Kunniansa päivillä Stalin jäi historiaan omien, uskollisten, venäläisten kannattajansa murhauttajana. Lukumäärä oli ankarimmillaan ainakin tuhat päivässä, kaikkiaan vähintään 1,3 miljoonaa. Sitä ennen oli pakkokollektivoinnin yhteydessä menehtynyt muutamia miljoonia ihmisiä, enimmäkseen ukrainalaisia.
Huolimatta maailmansodan alun jättiläismenetyksistä, jotka ovat nekin Stalinin vastuulla, koska Saksa pääsi vastoin yksityiskohtaisia vakoilutietoja ja varoituksia yllättämään, nyrkkisääntönä voi sanoa, että Stalin maksoi Venäjälle verta enemmän kuin toinen maailmansota.
Tämän vuoksi minulle yksi historian suurista ironioista on nykyvenäläisten yhä kasvava Stalinin palvonta. Suomessa palvotaan myös Putinia, ehkä siksi, että hän palvoo Stalinia.
Minulle puolustussota on eri asia kuin hyökkäys. Edellä luetellut takia minulle Stalin oli sairaampi roisto kuin Hitler. Läntinen viihde on kuitenkin pitänyt huolen siitä, että SS esiintyy pahempana kuin NKVD (KGB). Ei kahta voi panna pahemmuusjärjestykseen? Kyllä voi. Juuri sitä teemme esimerkiksi rikosoikeudessa.
Vastauksia Palmesta. Pääministeri Palmea vihattiin Neuvostoliiton myötäilijänä. Itse asiassa hän oli USA:n myötäilijä. Mielenosoitukset Vietnamin sotaa vastaan ja jatkuvat lausunnot olivat pientä verrattuna Naton signaalitiedustelun sillanpääaseman vartiointiin.
Oletteko tulleet ajatelleeksi, miksi Ruotsilla ja Suomella ei ollut ennen paljonkaan yhteistyötä turvallisuusalueella eli Neuvostoliittoa -Venäjää vastaan? Vielä Palme piti kiinni ajatuksesta, että Suomi kuuluu idän etupiiriin.
Ihailen Tage Erlanderin toimintaa ja suurin osin hänen edeltäjänsä Per Albin Hanssonin.
Palme antoi poliittiselle julkisuudelle kasvot, ja se oli paha erehdys. Ei intellektuelleja pitäisi nimittää näkyviin tehtäviin. Tämä nykyinen Löfven on hyvä. Vaikka katsoisi kuinka tarkkaan, silti ei muista, miltä hän näyttää.
Erkki Tuomioja on hyvä mies. Tähän asiaan ei kuulu, että olen hyvinkin usein eri mieltä hänen kanssaan. Mutta Palmen kritiikkiäni perustelen selvennyksellä: ajatelkaapa Tuomiojaa pääministerinä. Uskottava pääministeri, Suomessa ja Ruotsissa, uskoo Paasikiveä: ”Ei pidä olla oikeassa ajattomalla ajalla.”
Nykyisenkaltaisia yleissivistysvajaita toopeleitako hän halajaa vallan kukuloille?
VastaaPoistaEdvard Radzinskin, mielestäni uskottavan tulkinnan mukaan, Stalin oli ohranan ilmiantaja, puolueen luvalla, erehdytti siis tsaarin hallintoa.
VastaaPoistaValta-osa Stalinin uhreista menehtyi vankileiri olosuhteissa vuosikymmenten varrella.
"Palme antoi poliittiselle julkisuudelle kasvot, ja se oli paha erehdys. Ei intellektuelleja pitäisi nimittää näkyviin tehtäviin. Tämä nykyinen Löfven on hyvä. Vaikka katsoisi kuinka tarkkaan, silti ei muista, miltä hän näyttää."
VastaaPoistaKohtalaisesti vaikeat hommansa hoitaneista intellektuelleista merkittävissä asemissa tulee mieleen Vaclav Havel ja jollakin tapaa myös Lennart Meri, mutta ehkä heitä ei ole vielä kunnolla historiantutkimuksin juurittu.
Tage Erlanderista jostakin "totuuspohjaisesta" elokuvasta jäi mieleen, että hän junaili viihdykkeiden hankinnan parissa, eli siis prostitutoituja ym. itselle, lahjoiksi merkittäville henkilöille sekä puoluetovereille? Mutta tämä on nimenomaan muistin(huonon)varaisesti tähän julkipantu, siksi kysymysmerkki. Joku voi muistaa paremmin ja löytää lähdetietoakin.
Juuri näin, blogistin kommentit resonoivat sisismpäni kanssa. Ja tämä ilman sarkasmia tms.
VastaaPoistaVakoilijoilla on tapana korostaa omaa tarpeellisuuttaan ottamalla esille juuri mm Barbarossaa edeltäneet varoitukset. Totta, niitä oli ja niitä ei huomioitu. Minulla ei ole asiasta hölkäsenpölähtävää tietoa, mutta en ihmettelisi ollenkaan vaikka samasta asiasta olisi tullut samankaltaisia, mutta virheellisiä varoituksia jo useita kertoja aiemmin. Paimenpoika ja susi. Max Hastings on kirjoittanut viihdyttävän teoksen (The Secret War) vakoilusta ja tiedustelusta, josta käy ilmi että peitteen alla tapahtuva vakoilu on ollut useimmiten täysin hyödytöntä toisin kuin esim. signaalitiedustelu. Minusta tuntuu sadulta että Stalin olisi ihan yksin päättänyt että hyökkäystä ei tälläkään kertaa tule. Toisaallakin on jo moneen kertaan osoitettu ettei Hitlerkään ollut mitenkään yksin vakaumuksessaan että todellinen maihinnousu tapahtuisi toisaalla kuin tapahtui.
VastaaPoistaStalin hallintoineen kukisti pienempien kansallisuuksien kuten Valko-Venäjän kulttuuristaan tietoisen osan jo vuodesta 1930. Huonosti kävi muillekin, kun heidät raivattiin isovenäläisen nationalismin tieltä.
VastaaPoistaYrsa Stenius on kirjoittanut tutkielmia Hitlerin varusteluministeri Albert Speeristä. Stenius olisi nainen paikallaan, kirjoittamaan myös Nikolai Jezovista ja Lavrenti Berijasta, jotka paljastuivat ulkovaltojen agenteiksi.
VastaaPoistaKuva näyttää olevan Simon Montefiorin teoksesta 'Nuori Stalin', kaipa se muuallakin on julkaistu. Montefiori luonnehtii päähenkilöä mm., että hän "oli jo uransa alussa ylivoimainen vehkeilijä".
VastaaPoistaVähän kielellistä ilkeilyä: ".. varainhankinta varastamalla näyttää hyvin todennäköiseltä." Siis ko. toiminta ON hyvin todennäköistä eikä vain näytä siltä. Vastaavasti toiminta Ohranan ilmiantajana ON luultavaa eikä vain näytä siltä.
Ei voi sanoa, että palvoisin Putinia, mutta nykyisessä ilmapiirissä on ajatusrikos ajatella, että hänessä voisi olla jotain hyvää. Hänen suurin rikos länttä vastaan on kaiketi aggressio Krimillä. No, ennen kuin Putin ehti hätiin, niin Krimiläiset kaappasivat vallan itselleen ja antoivat Sevastopolissa majaileville puolustusliitto NATOn joukoille mahdollisuuden poistua vapaaehtoisesti tai tulla poistetuksi. https://www.amazon.com/Incident-Simonka-R-H-Auslander-ebook/dp/B01ERKH3IU?ie=UTF8&*Version*=1&*entries*=0
VastaaPoistaAsiaa.
VastaaPoistaTuomiojastakin olen jyrkästi samaa mieltä.
JK: "Tämä nykyinen Löfven on hyvä. Vaikka katsoisi kuinka tarkkaan, silti ei muista, miltä hän näyttää."
VastaaPoistaMinäpä muistan: hän näyttää Grönin Eikalta.
Löfven näyttää koiranpennulta.
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaLöfvenin muistaa siitä, että hän näyttää Eino Gröniltä.
VastaaPoistaErlander innostui, kauhistuminenkin käy, aikalailla atomivoimasta. Pommiprojekti oli useampikärkinen. Mappiööhän se lopulta hukkui. Erlander oli Lundista yliopistosta fyysikko ja halukkaasti alkuun ja tuskastuneesti lopulta seurusteli Nils Bohrin kanssa alasta ja utopioista -siis myös tiede- ja teknologiataivaasta, millainen nyt maanpäällä jo onkin. Ja ehkä oli jo 1969, minä vuonna Erlander lopetti 23 vuotisen pääministerikautensa.
VastaaPoistaErlander astui isojen edeltäjiensä saappaisiin vastentahtoisesti, mutta kun Hansson tai kuten Urkkia kutsutiin, Per Albin äkkiä kuoli, eivät jo ikääntyneet isot osoittaneet ketään toisistaan, vaan uusi aika ja nuorten aika päätyi Erlanderiin. Vanhat kyllä jatkoivat ministereinä kuten Gustav Möller, hän jonka sosiaalipolitikkaa Tanner piti kopimisen arvoisena kun Fagerholm arkaili ministeripostia malli Cajanderissa.
Ruotsilla oli se etu ettei tarvittu virkamiesyhtiötä kuten Raadetta tai Haavistoa, vaan kapitalisteja löytyi aina kun insinöörikin puhkesi. Eikä se konekeksijä-insinööreihin pysähtynyt. Kummasti tuli tätä H&M muotia ja sen kehitysmaavalmistusta, ihan alkuun Pohjanmaakin vältti. IKEA lopulta kelpasi Espooseen. Kamprad oli viikinki viimeisen päälle tapellessaan Ruotsissa vallinnutta nokkimishierarkiaa vastaan. Koukaten milloin Puolan, milloin DDR:än kautta ja aina perheiden hyväksi ja rahan riittämiseksi kansankodeissa.
Erlander sitten otti Palmen yllätykseksi hänet lähipiiriinsä. Palme oli kova tekemään työtä ja sai paperit valmiiksi ja taas uudet. Häntä alettiin kuunnellakin kun vanha Forssan ohjelma tuli täyteen. Sodan jälkeen kommunistiuhan alla siellä oli perintölakina että puolet suoraan valtiolle ja toinen puoli omaisille kullekin progressionsa mukaan ! Miten mahtoivat panna veroarvot kun maata ja tehtaita ei ihankaan sosialisoitu ja laki kirjoitettiin uusi 1959. Nythän siellä ei lainkaan perintö- eikä omaisuusveroa.
Digipuolelta Ruotsi juuri paistatteli kunniassa Spotifyn kanssa ja vielä New Yorkissa jonka pörssi (kuten Helsinginkin) perustuu ruotsalaiskeksintöön, jota oli heti alusta pönkittämässä Wallenbergin Investorin toimitusjohtaja Ekholm. Ruotsista voi jotain tietää vaateliaan tietoyhteiskuntaperinteensä ansiosta.
Tästä pääomasijoittamisestakin "IK" "EQT" jollaisiin nyt viimiseksi Lauri Kivinen lähtee Ylestä ja jollaiseen Aro VR:ästä läksi vuosi kolme sitten. Aro taisi olla Datsun perhettä ja homma onnistui kun emme kuuluneet EU:hun emmekä edes brittien sormikoukkuun, vaan meillä oli kremliläis-ritarikatuinen FennoEfta. Revi siitä.
Mitäkö tuo pääomasijoittamien on ? Sitä että kahleeton kanneton pohjaton reunaton rahapata loiskiehuu ja valuu yli. Ostaa vanhat sivuun supersyytingeille ja sysää ei-omistajat puille paljaille. Mutta markettien keskelle. Viihteelle.
Jo Erlander alkoi tuskistella kun Ohjelma alkoi loppua. Palme kai keksi Palkansaajarahastot tieksi demokraattiseen sosialismiin. Ei asia duunaria enää innostanut kun työtä ja myötämääräämistä, kruunua ja saabia ja mökkilomaa ja Välimeren rantaa riitti. Lapsista tulisi insinöörejä. Ei mitään keksijäpellejä vaan oikeasti filosofikuninkaita. Tai ainakin heidän vertaisiaan, katseelta avoimia ja silmistä syviä.
Tage Erlander tykkäsi muuten kummastakin Kuninkaastaan, piti viisaina ja rehteinä miehinä. Oli alkuun karsastanut näitä ja Marcus Wallenbergin ymmärtänyt päävastustuksekseen. Mutta toisin kävi. Luin harpponen Dick Harrisonin Tage Erlanderin. Sen jos vielä mainitisi, että E. piti päiväkirjaa. Mutta ei julkisuutta varten. Sitten E. ehti kirjoittaa laajat muistelmansa. Harrisonin upeita pointteja pitkin matkaa on osoitella päiväkohtaisten huomioiden ja jälkiviisauden kirkuvia eroja miehen mietteissä.Jukka Sjöstedt
Ad Omnia: Kotkin, Stalin. A Biography 2017).
VastaaPoistaKoska nyt luettavana olevassa kakkososassa on sivuja yli 1000, yritän hoitaa nykyistä ammattiani ja välittää tässä tietoja.
Hämmästyttävän paljon on saatu esiin asiakirja-aineistoa. "Teloitetaan 20 000 suomalaista Karjalassa." Stalin: "Miksi ei enemmän?"
Vähän niinkuin nykyhallituksen leikkaustyyli: Miksi ei!
PoistaKemppinen voisi koota kommentaattoreidensa kanssa väitöskirjan. Nimikin olisi valmiina: N-liitto on aina mielissämme. Paavo Väyrynen auttaa löytämään Åbosta instituutin. Suomenkieli hyötykäytössä.
VastaaPoistaMolotovin Stalin/Lenin kommenttiin voi sanoa kumman tunsi paremmin, kumpaa pelkäsi. Hänhän oli yksi Stalinin suojateista ei häikäissyt omalla ajattelullaan. Eipä Hitlerin hännystelijäpuolikaan ajatuksillaan häikäissyt, mutta univormut olivat komeammat. Siksi suosio viihdepuolella.
VastaaPoistaErkki Tuomioja on a-sarjan mediavaikuttaja kolmannessa polvessa,
VastaaPoistaKun tuli Palmesta ja Ruotsista puhuttua, niin olen huomaannut, että Putinin Venäjä vihaa kaikista Euroopan maista eniten selvästi kahta: Iso-Britanniaa ja toiseksi - Ruotsia. En ole vielä käsittänyt mikä on sen jälkimmäisen vihan takana, mutta jo pelkästään sen vuoksi luotan Ruotsiin ilman että olisin siellä edes kertaakaan käynyt.
VastaaPoistaMolotovista puheen olleen Molotovin lapsenlapsi Vjatšeslav Nikonov osallistuu usein Venäjän propagandaohjelmissa ja on duuman jäsen. Hän on tietenkin vielä yksi yhteys monista Putinin ja Stalinin välillä. On selvä että Stalin on hänelle ainoastaan sankari. Nikonov on kuin hahmo suoraan Gogolin kirjasta - nöyrä ja alistuvainen mielistelija ylöspäin ja ylimielinen moukka kaikkia vastaan jotka eivät ole putinisteja. Hän on yksi niistä jonka puheen arvaan aina etukäteen heti hänen suun avaututtua (koska hän on Gogolin hahmo, eikä vapaasti ajatteleva ihminen)
Hesarin toimittaja oli takavuosina haastatellut 94-vuotiasta Molotovia Moskovassa. Oli vähän kysäissyt Stalinin terroristakin. Molotov oli vastannut vain jotain sen suuntaista, ettei mitään sellaista ole tapahtunut.
PoistaRuotsi on hyvin agressiivinen wannabe-suurvalta. Ruotsin kuningas tanssii Venäjän vastaista sotatanssiaan: http://www.iltalehti.fi/kuninkaalliset/2016050121499375_kg.shtml
PoistaRuotsillahan on vanhastaan ollut halua laajentua itään. Ei ole kovin kauaa siitä kun rajaa pyrittiin ujuttamaan yhä kauemmas itäsuuntaan; siis silloin kun Suomi oli Ruotsin itäinen osa. Eivät nämä hetkessä unohdu eikä kansakunnan luonne muutu (kuin pinnalta).
PoistaNorjaa Ruotsi ei uskalla lähteä palauttamaan itselleen, kun siellä on se puolustusliitto Nato.
PoistaTämän blogikirjoituksen särpimeksi (kevennykseksi tai miksi vain) voisi yksi jos toinen kuunnella Mikko Perkoilan Punikin postilaatikkoa. Lahjakas sanankäyttäjä hän: https://www.youtube.com/watch?v=J12W4Ojv7xo
VastaaPoista"Vaikka katsoisi kuinka tarkkaan, silti ei muista, miltä hän näyttää."
VastaaPoistaHieman Eino Gröniltä, laulutaidoista ei ole tietoa.