3. joulukuuta 2017

Ei tarvitse tietää



Kissan sijasta käytän televisiota. Kun täytyy lepuuttaa silmiään, oikaista selkäänsä tai ajatella, ihmiskäden koskematta puheleva televisio on hupaisa, kodikaskin. Joskus pidän itselleni sellaista kuria, että teen sellaista, mitä en muuten tekisi.

Niinpä olin ollut aivan muissa maailmoissa, kun hätkähdin kuuntelemaan, kuka tuollaisia puhuu. Keskisarja. Hän kehaisi ettei itse ymmärrä mitään luonnontieteistä eikä matematiikasta ja perusteli, ettei kaikkien tarvitse kaikkea osata. Hän tähtäsi ajatukseen – puhe oli sotakokemusten piilovaikutuksesta ja välittymisestä seuraaville sukupolville, ettei hän liioin pidä tarpeellisena kurssittaa ketä tahansa kanalaissodasta.

Ketkä olivat pahoja ja ketkä hyviä?

Lisäperustelu oli jykevä. Keskisarja sanoi tapaavansa jatkuvasti ihmisiä, jotka eivät tiedä, kuka taisteli ketä vastaan talvisodassa tai sitten kansalaissodassa.

Olen hiukan Skepsis r.y.:n henkinen. En edes nyökkäile, jos seurassa esitellään tieteellisenä tosiasiana, kun kuulen, ettei sellaisesta ole kysymys ja ettei puhujalla ehkä ole käsitystä eikä mielenkiintoa sellaisiin. Kertojan käly nimittäin oli parantunut syövästä syömällä lipstikkaa ja viikonloppuisin sitruunamelissaa. Ja se on totuus, vaikka lääkärit ovat niin ilkeitä, etteivät tunnusta sitä. Ei se nyökkäily mitään vaikuttaisi.

Rauhanomaisia oloja väkevästi yllä pitävä voima on tekopyhyys. Useimmat pysyvät nahoissaan, kunhan saavat esittää vähän parempaa kuin ovatkaan. Jokin suuronnettomuus – kansalaissota – loi ja luo välittömästi omat satunsa, joihin uskoen henkiin jäänyt voi jatkaa elämäänsä.

Tuon tekopyhyyden yksi kulmakivi on aavistelu, että sitä on itse kuitenkin vähän tai paljonkin parempi kuin joku toinen – että on poikkeustapaus.

Joskus katson, miten aikoinani suomensin John Updiken romaaneja. Jänis-sarjan sankari Harry on tavallinen mies, jolla on tavallisia piirteitä ja tavallisia pahoja puolia. Myymälän seinällä on pahasti kellastunut lehtileike, jossa hänet mainitaan koulujoukkueensa kovana korintekijänä, eikä hän kieltele, kun myyjä sanoo häntä joskus hakamieheksi (”champ”).

Updike oli siitä erikoinen kirjailija, että vaikka hän kirjoitti esimerkiksi oman aikakautensa seksin läpi ja puhki, hän oli todellisuudessa vakavahenkinen ihminen ja taisi istua jossain seurakunnan elimessä. Niinpä hänen sanavalintansa on hyvä. Kun Harry alkaa vanhentua ja aavistella, että tässä tämä sitten oli eikä läheskään kaikki mennyt kohdalleen, hän ihmettelee. Harry oli aina ajatellut olevansa Jumalan silmäterä.

Sama toisinpäin: joskus kuulee vastauksen kysymykseen, eikö siellä sodassa ollut kauheaa ampua ihmistä, että miksei, mutta kun kaikki muutkin ampuivat.

Sankaruus ei yleensä kuulu ihmisen keskeisiin luonteenpiirteisiin. Niinpä Keskisarja on mielestäni oikeassa. Ihmisen ajatuksia ohjaa tunne, eivätkä herrojen ”tosiasiat” sitä heilauta. On tuloksetonta odottaa, että toinen sanoisi että kyllä, minussa on kaikki raakuus ja tunteettomuus odottamassa sopivaa hetkeä, esimerkiksi hysterian puhkeamista. Ehkä hän sanoo pyrkivänsä hyviin tai ainakin edullisiin päämääriin, mutta ei sekään ole totta.


23 kommenttia:

  1. Ukrainalaiset hyökkäsi Suomeen Talvi Sodassa.
    Onneksi Suomen cia-liittolainen pisti Ukrainalle kostoksi maidan vallankumouksen ja miehiti ne osat jota Venäjä ei pystynyt pelastamaan .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan tämä nyt sellainen venäläinen robottitrolli?

      Poista
    2. Aina on kovasti askarruttanut, mikä sai ukrainalaiset puolustamaan Leningradin turvallisuutta Suomussalmella.

      vuorela, tampere

      Poista
    3. Se oli siihen aikaan kun ukrainalaiset olivat vallanneet Venäjän ja kutsuivat sitä Neuvostoliitoksi.

      Poista
    4. Vuorelan akan poika iski asian ytimeen.

      Poista
  2. On aina outoa, jos koulutettu ihminen kehuu tietämättömyydellään. Minulle sivistys on yksi suuria arvoja ja siihen sisältyy jonkinlaiset perustiedot erilaisista asioista. Vaikkei kukaan kaikkea voikaan tietää.

    Niinpä humanistin olisi hyvä tutustua luonnontieteisiin ja luonnontieteilijän humanistisiin tieteisiin. Se voisi edesauttaa ihmisten kanssakäymistä ja vähentää erilaisia vastakkainasetteluja. Ehkä jopa puhkoa kuplia?

    Luonnontieteiden todellisuus on jokseenkin monimutkainen juttu, mutta niin on myös historiallinen totuus. Silti minun on välillä vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka oikein vakaumuksellisesti uskovat "vaihtoehtoisiin" totuuksiin ja muuhun humpuukiin.

    Ei se, että tunne meitä kuljettaa, ole sinänsä huono asia, mutta kaipa järki voisi edes kaverina olla mukana ohjaksissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika usein se on kyllä kuitenkin niin, että se ihminen joka mainitsee tietämättömyytensä tietää enemmän kun häntä siitä haukkuva. Kaikki on niin suhteellista.

      Poista
    2. Luonnontiedosta ymmärtämätön historioitsija saattaa luulla ensimmäisenä hypoteesina että se ja se kansa katosi - "koska joku toinen kansa listi sen". Kun oikea syy voi olla se luonto itse, tulivuorenpurkauksena ja El Ninon yhdistelmän valtava kylmyys ja/tai kuivuus. Tai kaamee virustauti.

      M

      Poista
  3. Se että 90-vuotispäivän muistaminen oli yhä jakautunut valkoiseen ja punaiseen leiriin, osoittaa ettei Suomi ole vieläkään käsitellyt tätä traumaa kunnolla. En toivo meille mitään Kosovo Poljen taistelun vastinetta, joka tappaa vielä satojen vuosien päästä. Voitaisiinko 100-vuotismuistelut käsitellä fiksummin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää pahasti siltä että ei voida.

      Poista
  4. Tuossa ensi vuonna voisi olla järķevä osoittaa kasvua kansalaissodan muistojen yli. Voitaisiin laittaa ensi vuoden kaatuneiden muistopäivänä reserviläisjärjestöjen kunniavartiot myös punaisten muistomerkeille. Ehkä nyt sadan vuoden jälkeen voisi olla aika myös valkoisen puolen perinnön kantajien antaa anteeksi niille, jotka kuolivat väärän asian puolesta, mutta silti isänmaan ja kansan etu mielessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joidenkin muiden puolien isänmaallisuuskin taisi olla vahinko, koska isäntämaa Saksa kaatui kesken.

      Poista
  5. Radio oli auki autossa, kun äänikirja oli loppunut. Toimittaja haastatteli radio-oopperan säveltäjää ja tuli samalla kehaisseeksi, ettei itse ollut ikinä viitsinyt oikeaan oopperaan mennä.
    Milloin asiantuntemattomuudesta ja sivistymättömyydestä on tullut pääsyvaatimus radiuohommiin? Aika kauan sitten, valitettavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä hän on käyny kesäteatterissa. Siitä saa hyvän kuvan minkälaista on oopperassa, varsinkin jos on laulua mukana, niin kuin usein on.

      Poista
  6. Kerron tämän aamun havainnon. Olin vetänyt jalkaani pehmeät talviset Hikisieppo-sukat ja toisella jalalla seistessäni jouduin ottamaan tukea sängyn päältä. Vetäisin jalkani pois ja samalla näin lakanan päällä vajaan sekunnin ajan valoisan jalanjäljen. Ei kuulunut mitään ritinää eikä näkynyt kipinöitä, vaikka kyse ilmeisesti oli staattisen sähkön tuottamasta valosta. Uteliaana toistin pyyhkäisyn uudelleen kolme, neljä kertaa ja valaistu jalanjälki ilmestyi joka kerta. Vedin jalkaan villasukan ja kokeilin sillä; ei toiminut.
    Mietin, onko sukasta ja puuvillalakanasta tulossa ledin seuraaja tulevaisuudessa?
    Valoilmiö oli minulle uusi enkä tiedä mihin se perustuu.

    Adventtia valaisee Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jälkikuvan saa aikaan verkkokalvon solujen toiminnan viiveet ja lyhytaikainen "muisti". Hyvä selitys löytyy esim. syksyllä ilmestyneestä kirjasta s. 86-90, "Tietoisuus, tekoäly ja robotit",(Pentti Haikonen, Arthouse)

      Poista
  7. Nyt täytyy oikein miettiä miten saisin tehtyä sellaisen aasinsillan että se (edes kaukaa katsottuna) liittyisi tämänpäiväiseen Jukkaherran epistolaan... (miettii) Koska minua on vaivannut yksi asia. Niin. (kröhii kurkkuaan) Sankaruudesta tässä siis myös puhutaan, ja sotasankaruutta me olemme edustaneet venäläisiä vastaan, jep, siinä se! Nimittäin kerran kun puhuin "voronoista", minulta kysyttiin mitä ne ovat. Huomaamattani jätin vastaamatta. Mutta koska olen äärimmäisen vastuuntuntoinen herrasmies, vastaisin nyt.

    Meillä Kankaan tehtaalla, jota enää ei ole, oli autokuskina Varis -niminen mies. En muista oliko hän Pekka tai Jukka Varis, mutta joku kumminkin. Paksukin se oli, hyvä että mahtui kuorma-auton hyttiin, mutta onneksi kumminkin mahtui, koska oli autonkuljettaja. No... osaan kaksi sanaa venäjää, toinen on bolshoi, toinen vorona. Kun se Jukka-Pekka Varis kerran käveli mua vastaan, sanoin sille "bolshoi vorona". - Hitsi kun se katsoi mua jähmeesti.

    Ps. Osaan minä pari muutakin venäjänkielistä sanaa. Mutta niitä ei kannata sivistyneessä seurassa käyttää... ollenkaan. Eikä gangstereillekaan Pietarin koleilla, mutta ankeilla sivukaduilla kannata niillä sanoilla alkaa 'elvistellä'. Saattaaa tulla lättyyn.

    VastaaPoista

  8. Uskoo nyt tuotakin. Kyllä Keskisarja tietää että omena putoaa puusta. Newton ei tiennyt.

    Keskisarja osaa koota kaapistoja ja mööpeleitä. Osaa pitää sängyn päätylevyä polven varassa ruuvatessaan sitä kiinni sivulautaan. Eli ymmärtää miten levyn lyhempää päätä pitää painaa kynärpäällä jotta pitempi ei sitä nostaisi ruuvin sijaa korkeammalle. Galilei ei tiennyt.

    Arkimedes tiesi linnoistus- eli maanrakennusupseerina. Ennen kauhakuormaajaa siis. Ei tarvitse moisia vipuasioita enää tasapainottaa. Senkun vääntää hanaa ja pitää korvasuojaimia. Vivut kuuluvat tänäpäivänä ja 2000-luvulla hei, Firman rahapomoille ja sosiologian alaan.

    Onkiakin Teemu K. osaa ja minäkin tiedän kuinka kalaa narrata. Opihan näitä jos oli ymmärtänyt valita vanhempansa maalta tai käsityökaupungista.

    Newton Galilei ja Esko Valtaoja laskevat paperilla kuinka luonto skulaa. Näkisihän tuon silmälläkin tai Avarasta luonnosta jos sisällä pitää olla. Laskento on nyt siis sosiologiaa. Parhaillaan lasketaan ankarasti mitä soterysien silmistä kantsisi maksaa troolia neulottaessa.

    Vaikea sanoa mutta Suomi 100 tv-katsomossa rauhoittaa kun muistaa että rahat Mehiläisissä ovat ulkomaalaisten. Ei ne meiltä ole pois. Päinvastoin kotiseurakunta tienaa kun Mehiläinen ostaa sen Ruustinnan testamenttaaman sairaskodin. Sehän vilkkuu jo homemittarissakin.

    Moderni bittiraha jonka ylitsevuotavuutta HS eilen oudoksui Tuomas Niskakankaan kolumnissa, laskee siis ei ROI vaan ROE logiikalla. Velkaa saapi olla kunhan sijoitus hilkun verran yli lainakoron tuottaa ja se ohjautuu snadille osakepääomalle, vivutetuksi isoksi voitoksi siis. Nyt on vaaran merkkejä. Terveystalo menettää Wallenbergilaisen omistajansa EQT:n. Siltä meni usko soteen eikä ole edes löytänyt suurenpaa hölmöa joka ostaisi. Ilmarinen kyllä rahoittaisi. Onhan heitillä kullasellakin verotusoikeuskin. No Terveystalo kiirehtii Pörssilähteelle. Sinne pulputtaa tyhjentymätön luottoinstituutio joka perustettiin 2 tuhatta vuotta sitten. Prospekti terävöityi kun vanha aito "anteeksi velallisillemme" editoiin rikkeeksi. Ja kahden tai kolmen omatoimisuuden sijasta paikalle kutsuttiin poliisi.

    Nyt voi kyllä käydä aika pian niin että EKP kuittaa. Sen tasehan on tasapainossa kuin puntari. Onneksi bitin kevyt biljoonista huolimatta. Saamisinaan valtion obligaatiot ja vastuinaan rahaa Suomelle, niitä joilla Ruustinnan lahjat ostetaan fiksuimmille ja kohennetaan sotekuosiin. Homeisimmat hyljytetään. Ja kukkaruukut. Oliko niissä sitä laktoosia.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kyllä. Nykyaika on muuttanut monet asiat päälaelleen. Maailmassa on vielä paljon ihmisiä joille on opetettu että vieras pääoma ei ole omaa rahaa. Nykyaika on päinvastaista mieltä. Kaiken minkä saa huijattua velaksi joltain on omaa eikä velkaa siten ole enää ollenkaan. Tätä on vaikea "vanhan kansan" moraalilla käsittää mutta näin se vain nyt on.

      Poista
  9. Suomen kansalaissota 1918 oli sotaa omistavan ja omistamattoman luokan välillä. Näinhän se Rasila osoitti tilastojen ja jopa monimuuttuja-analyysin avulla jo puoli vuosisataa sitten.

    Tuo omistamaton luokka siis taisteli "väärän asian" - omien viheliäisten elinehtojensa - puolesta.

    Yhäkin on keskuudessamme niitä jotka olkoonkin että toisin keinoin jatkavat samaa perinnettä eivätkä usko, kun kerran esim. nykyhallitus ja muut vast. tahot sanovat.

    Pitäkää "kunniavartionne", myös tulevana vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka omistamaton luokka olisikin mielestään taistellut elinehtojensa puolesta, niin väärässä he olivat silti - eikä itsenäistä Suomea nyt olisi, jos he olisivat voittaneet.

      Poista
  10. Updikea oli ihan hauska lukea aikoinaan kielenkin vuoksi, mutta sitten jossain kohdassa ajatteli, että nyt menit liian pitkälle. EG

    VastaaPoista