6. syyskuuta 2017

Pahat poliisit



Muistutan, etten ole kirjoittanut juuri mitään Auerista, Aarniosta enkä muutenkaan yleistä mielenkiintoa herättäneistä rikosasioista. Syy on aina sama. Koska olin ammattilainen, varon jopa ”kansalaismielipidettä”, koska faktapohja puuttuu.

Asiat eivät yleensä ole niin vaikeita kuin luulisi. Ne ovat paljon vaikeampia.

Korkean poliisijohdon syytteistä sanoisin kuitenkin sen, että termi virkarikos luo ehkä vääriäkin mielikuvia. He ovat joutumassa syytteeseen siitä, etteivät valvoneet rekisterikäytäntöjä. Se on paha muta enemmän huonoa työn organisointa kuin kykenemättömyyttä.

Kirjoitan yllyttääkseni lukijoita laillista esivaltaa vastaan. Teillekin tärkeimmät julkisen puolen ihmiset ovat sairaanhoitaja ja poliisi.

On pitkän päälle tuhoisaa, että näissä ammateissa on niin huonot palkat eikä toivoja lisätuloista – ei edes ongelmattomasta asumisesta pääkaupunkiseudulla, kun taas vähän väliä luetaan julkisen ja yksityisen puolen johtajista, joista ainakin minä tiedän, ettei heidän työpanoksensa ole niiden miljoonien arvoinen, joita heille maksetaan.

Sitä vastoin mielestäni on erittäin hyvä, että esimerkiksi valmistavassa teollisuudessa ansaitaan hurjia summia, jos tuloksena on kaupaksi meneviä tavaroita ja paljon hyviä työpaikkoja. Vakioesimerkkini on Kone Oyj.

Poliiseja ihmettelen ja ihailen. Heistä monien työ on ikävää ja jopa alentavaa. Suorastaan muistan sen ajan, jolloin poliisimiehiksi päätyi ihmisiä, joista ei oikein ollut muuhun, ja johtotehtäviin kankeamielisiä juristeja. Päädyin auttelemaan eräitä rikosoikeuden opinnäytteissä, ja vähän tuskailin.

Jos kiivas kansa käsittäisi, ketkä tässä yhteiskunnassa tarvitsevat kannustima, siitä nousisi huuto.

Vaikka virkakuntamme sijoittuu vertailuissa hyvin, meillä on vaikeat perinteet. Olen erikoisen iloinen siitä, että nyt on viimein alettu puhua siitä, mitä kaikkea sota aiheutti.

Suomessa sota aiheutti mm. stalinismin, joka oli mielestäni silloin pahasti järjenvastainen suunta. En ole muuttanut tuota mielipidettä. Korosan vain, että 60-ljvun ja 70-luvun mellastaminen oli myös sinänsä erittäin tarpellista väärien auktoriteettien haastamista.

Linnaa ja Rintalaa syytettiin epäisänmaallisuudesta ja ties mistä. Todellisuudessa herrasväki suuttui ensimmäiseksi siitä, että sotamiehelläkin väitettiin olevan aivot, sydän ja tunteet. Piilosana oi ”sammakkoperspektiivi”.

Minulle on hierakiasta omat, runsaat muistot. ”Mitä esittelijä kuvittelee tästä asiasta ymmärtävänsä…?” Ei saanut vastata, että sen, että tuo lainkohta, johon teidän korkeutenne viittaa, kumottiin 15 vuotta sitten.

Hain jotain faktoja Halstin muistelmista. Tuli mieleen, että jonkun pitäisi toimittaa menestysteos ”Suomalaisten typeryyksien historia”. Teoksesta tulisi kovin laaja.




21 kommenttia:

  1. Todellisuus on lähes aina taruakin ihmeellisempää, eikä siksi kelpaa kaunokirjallisuutena. Vaikeita asioita voi tietysti välttää, vaikka Aarnion ja poliisijohdon touhuilusta on paljon tietoa saatavilla ja lisää tulee koko ajan. Blogisti heittäytyy tietämättömäksi ja on kuitenkin tietävinään. Taitaa olla korkeamman kierteen fraktaalit käytössä. Vähättelemällä rekisterien valvontaa blogisti antaa suuntaa sille, ettei niiden keräämisen ja käytön valvontaan tarvitse suhtautua kovin tosissaan uuden tiedustelulainsäädännön soveltamisessakaan. EU - oikeuden yksityisyyden suojasta blogisti vaikuttaa olevan pihalla kuin lumiukko. Voi tietysti olla niinkin, että hän on vain taitava poliittinen propagandisti.Tuomioistuinten esittelijät jos ketkä ovat alipalkattua ja raskasta työtä uurtavia työmuurahaisia. Siitä blogisti antaa osuvan väläyksen.

    VastaaPoista
  2. Suomessa on poliisiin luotettu niin kauan kuin muistan ja tutkimusten mukaan luotetaan edelleen. Ja syystäkin. Nekin suomalaiset jotka haukkuvat poliiseja tyhmiksi ja kovaotteisiksi, eivät kuitenkaan ikinä väitä heitä korruptoituneiksi ja epäluotettaviksi, mieluummin vain liian virkaintoisiksi.

    Yleensä nämä haukkujat liikkuvat itse lain hämärällä tai ainakin harmaalla puolella. Onhan se myös ikävää, jos poliisi esimerkiksi puhalluttaa pari kaljaa nauttinutta tai antaa sakot harmittomasta ylinopeudesta - tai jopa estää pienet sivubisnekset kadulla.

    Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa. Meille tulee yhä enemmän väkeä, joille poliisi on yksiselitteisesti vihollinen.

    Niinpä saamme nyt lukea laatulehdistä, kuinka tietyistä kulttuureista tulleet eivät "luota" poliisiin ja ehdotellaan jopa - kenenkään asiasta älähtämättä!? - että poliisiin olisi värvättävä myös heidän kulttuuristaan tulleita!!!!

    Tämähän on aivan hirmuista. Eikö kenelläkään soi mikään kello päässä? Suomeksihan se tarkoittaa, että he haluavat sellaisen poliisin kuin heillä oli kotonaankin - epäluotettavan, korruptoituneen, muita kuin heitä syrjivän!

    Viisaampaa ja kaukokatseisempaa olisi opettaa tulijoille, että a) Suomessa laki on kaikille sama ja sitä myös aina noudatetaan, b) myös suomalainen poliisi noudattaa aina lakia ja c) oman käden oikeus ja omien suojelu virkavaltaa vastaan on ehdottomasti kiellettyä.

    Tästä alkaa sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan. Ottakaa tai jättäkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei lisättävää!

      Poista
    2. Noh, ei se nyt ihan paasikivimäisen hirmuista ole jos poliisivoimiin saadaan vähän lisää heterogeenisyyttä. Jos.

      Poista
    3. Heterogeenisuus on ihan ok, kunhan se ei tapahdu kiintiöiden avulla. Poliittisissa virkanimityksissä on meille riittävästi korruptiota, poliisi- tai muuhan virkakuntaan ei kaivata kulttuurisia ja etnisiä läänityksiä.

      Poista
    4. Siitä sitten tutustumaan poliisikoulun pääsyvaatimuksiin ja hakemaan. Kun opinnot on suoritettu, niin voi hakea vapaisiin virkoihin.
      Ei se sen kummenpaa ole.

      Poista
  3. http://www.finlit.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/tuhansien-mokien-maa-tunaroinnin-suomen-historia#.Wa_SDMhJbcs

    VastaaPoista
  4. Nyt on tullut niin kiinnostavia täkyjä viime aikoina (Wolf H.) Halstiin liittyen, että olisi varmaan ihan siihen keskittyvän bloggailun paikka, please!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Halstihan olisi oikeassaolollaan pelastanut Suomen sodilta ja tuhotulvilta, vai oliko hän vain besserwisser. Hyvät on muistelmansa, ei siinä mitään.

      Poista
  5. Niinhän ne Aarniosta vaikenevat kaikki muutkin - paitsi sen kaverit, tuumin kun katselen Maikkarilta sen "puolustuspuhetta". Pelkään että mies saa hetkellä millä hyvänsä siivet selkäänsä ja liihottelee poijes.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aarnion mukana menisi niin paljon joillekkin tärkeää, että jotenkinhan koko keissin pitää vesittää.

      Poista
  6. Noita järjenvastaisia suuntia on yhteiskuntamme ja historiamme pullollaan. Välillä on tarkkailijan vaikea niiden välistä nähdä sellaista myönteistä kehitystä, jota teknistyvä ja monimutkaistuva yhteiskuntamme tarvitsisi. Ehkä siellä taustalla kuitenkin jotain hyvää pikku hiljaa tapahtuu?

    Luin "Keisari Aarnio" -kirjan. Sen jälkeen on vaikea nähdä poliisijohtoamme kovin myönteisessä valossa, semminkin kun kirjoittajat ovat objektiivisuuteen, käsittääkseni, pyrkiviä toimittajia. Olen ehkä viaton hölmö, kun kaiken jälkeen kuitenkin uskon, että valtaosa suomalaisista poliiseista on päteviä ja kunnollisia ammattimiehiä.

    Olen blogistin kanssa samaa mieltä, että sairaanhoitajien ja poliisien palkkoja pitäisi korottaa suhteessa muihin ammattiryhmiin. Heidän työnsä kun on henkisesti tavattoman vaativaa ja kuormittavaa. Esimerkiksi hyväpalkkaiset insinöörit voisivat vallan hyvin vähän tinkiä omasta palkkatasostaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Insinöörien palkkataso suhteessa kilpailijamaihin on Suomessa aika matala. Ja miten ihmeessä pääasiallisesti yksityisellä puolella toimivan ammattikunnan palkkatason, ja sitä kautta yhteiskunnan verotulojen laskeminen voisi parantaa yhteiskunnan leivissä olevien poliisien ja sairaanhoitajien palkkoja?

      En itse ole insinööri.

      Poista
    2. Tuo viittaus insinööreihin olikin enempi leikkimielinen. Tosiasiassahan mikään ammattiryhmä ei suostu tinkimään vähääkään omasta palkkatasostaan minkään muun ryhmän hyväksi.

      Muistamme kaikki sairaanhoitajien tilanteen takavuosina. Heidän palkkatasoaan yritettiin nostaa, minkä seurauksena kaikki muutkin hyödynsivät tilannetta omissa palkkaneuvotteluissaan ja yleinen palkkataso maassa kohosi yli kohtuuden.

      Työmarkkinat ovat ahneuden markkinat, jotka eivät solidaarisuutta tunne.

      Poista
  7. Tunnen suurta myötätuntoa niitä poliisipäälliköitä kohtaan, jotka eivät ole olleet kovin innostuneita panemaan täytäntöön tietolähderekisterin pitoa koskevia vaatimuksia. Määräyksiä, jotka vaativat poliisin vasikoiden ja heidän kanssaan pidettyjen yhteyksien merkitsemistä kirjoihin ja kansiin. Ja jos oikein muistan, on kaiken huippuna vielä vaatimus, että vasikkaa saisi tavata vain toisen poliisimiehen ollessa todistajana.

    Nämä demlalaisen kriminaalipolitiikan ja lainsäädännön kukkaset tekevät etenkin huumerikosten
    tutkinnan mahdottomaksi. Kuka suostuu enää luottamansa poliisimiehen vasikaksi, jos hänen henkilöllisyytensä on luettavissa jostakin rekisteristä? Se merkitsee vasikan hengen riskeeraamista.

    Kyllä kyllä, laki on laki ja sitä on kaikkien noudatettava. Mutta tämän lain rikkomisen tausta on myös hyvä ymmärtää. Huumerikollisuuden vastainen kamppailu on niin vaikeaa, että nostan hattua miehille, jotka riskeeraavat uransakin pyrkiessään siinä tuloksiin. Tällä en tarkoita Aarniota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan sitä noinkin hyväuskoinen ja naivi olla.

      Poista
  8. Tuskin blogistin onkaan tarpeen muuttaa käsitystään ns. taistolaisuudesta. Minä en kuitenkaan käyttäisi siitä nimitystä stalinismi, koska se kuulostaa tarpeettomalta leimaamiselta. Muistini mukaan ei liikkeen piirissä juuri kukaan ihaillut sentään Stalinia, ainakaan julkisesti. Nykyisin Venäjällä tilanne tuntuu olevan jopa huonompi siinä suhteessa kuin silloin taistolaisuudessa.

    Taistolaisuus (Taisto Sinisalo) taas kuvaa oikein hyvin liikkeen kotikutoisuutta. Kansainvälinen auktoritettien uhmaaminen ja nuorisokapina sai meillä aivan omanlaatuisiaan muotoja.

    VastaaPoista
  9. Ad Omnia: Rauno Setlän kirja "Uusstalinistin uskontunnustus" 1970 herätti aikoinaan paljon huomiota. Nimeä on sanottu provokaatioksi, mutta kyllä se jäi käyttöön, usein muodossa "stallari".

    VastaaPoista

  10. Kansankoti Fennoskandian maapohja on arvokasta idästä lukien metsää, keskellä viljaa, ja lännessä merta ja öljyä. Helahoito demareiden käsissä joita ovat kaavajuristit ja viivotinarkkitehdit. Sven-Erik Rosenlewin kirjaanpanoista ilmeni kuinka ennen sitä kansanrintamaa 1966 oltiin ay-läisten rihtniemien ja virolaisten ja kekkosten verojohtajuudella tultu umpikujaan progression ja omaisuusveron ja perimisen kanssa.

    Apu tuli sitten vihdoin Reaganilta ja Thatcherilta eli kopiosuomeksi Blairilta ja Lipposelta ja Niinistöltä.

    Olihan noita vaiheita. New York Times kommentoi lupaavasti kuinka Nordean perässä voitaisiin odottaa Handelsbankia ja S.E.B.tä Helsingforsiin. Tukholma näet vahtii yhä vuoden 1990 hälyttämänä että olisiko maaperä turhankin kallista ja olisivatko pankkien suorat ja asiakasvarastojen obligaatiosaatavat nousseet turhankin koholle -ja lässähtämässä, mihin taas sitä hyvinvointivaltiota hetikohta tarvittaisiinkin. Oli Unionia eli ei.

    Pankit jakavat hirmuosinkoja ja silti kehuskelevat vakavaraisuudellaan. Outo yhtälö. Sen selittää pari seikkaa. Yksi hyvä on ent.kriisin jälkeen vuosikymmeniä jatkunut koron mataloitumissuunta, pakkaselle saakka. Rahan määrän kasvu ja koron hupeneminen käyvät yksiin vajaakatteisessa pankki-instituutiossa. Pari konditionaalia tarvitaan kuten lyhentämättömyys (jotta volyymi kasvaa) ja ihan uusia pyydysmaita tehtaiden tavara-, sairaala- jms kapasiteetin tultua valmiiksi. Sitä löytyi omistusten siirroista aina seuraaviin käsiin. Optio bonus näköalat usuttivat ja derivaattameininki raivasi uutta pinta-alaa.

    Älyllinen vallankumous noukki siltä Sven-Erikin vuorineuvospojalta Gustaalta firman varkain alta 1987. Merkkitapaus Fennoskandiassa. Jatkoa seurasi jos oli ennakkotapauksiakin.

    Nyt sitten hurrataan Nordeaa. Niiden videopeli rakentuu usealle oljenkorrelle ja hiuksenhienoin on taseiden kirjaaminen mark to market metodilla. Ei isosti tarvitse koron nousta kun obligaativarastojen nykyarvot kauppapäivän hinnaksi rojahtavat. No siihen innovoidaan uusi metodologia kun nyt olisi kyse paremmistakin ihmisistä eikä asumisvelvollisesta rahvaasta vain kuten 1990.

    Pörssikurssit olisi pahempi juttu. Hyvin piirit niitäkin varjelevat mutta jos hylkyvaltio tai sen etäpesäkkeet vievät hermot ? Vaarallista oli Nordea missä vain, joten sikäli yhdentekevää missä nokkelat näpräävät.

    Ruotsissa demarit tietävät. Asioiden tiedetään tulevan pahanapäivänä valtion siivottaviksi. Siksi ne nyt hyvänä haluaisivat pankkien osallistuvan juoksevaan veronmaksuun edes jollakin tolkullisella osuudella suhteessa minoriteettirikkaiston nousutulvaan. Eikä näistä virkatakaan saisi, ihailla vaan kauniinpiaan.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi ne ruotsalaiset sitten parkuvat kurkku suorana, kun Nordea toteutti uhkauksensa ja lähti?

      Muuten: kuka vielä kehtaa väittää, ettei johdon kotimaalla ole väliä?

      Poista