13. helmikuuta 2017

Epäsuosittu ilmiö



Lukijoita kiinnostaa yleensä jokin perinpohjainen ja taiteellinen, ellei sitä tuputa. Päivän ilmiöitä tulee koko ajan kuin muurahaisia keväällä seinänraosta, ja osa niistä on pelottavia.
Vanhat ihmiset tekevät virheen hakeutuessaan menneisyyteen eli muistoihin, koska menneisyys on jo tapahtunut ja sitä myöten selvä.
Tämä vaistomainen, arkinen ja yleisesti hyväksytty ajatus on väärä, koska se on epälooginen. Tarkkaan katsoen jokainen uusi keksintö ja varsinkin jokainen tieteen edistysaskel muuttaa menneisyyttä, siis oikaisee käsityksiämme siitä. Käytännössä uudet tietomme ovat aika usein uusia erehdyksiä, mutta onneksi elämä on rajallinen.
Kuka haluaisi ostaa sellaisen tulevaisuustutkan, jonka tieto olisi erittäin uskottavaa ja josta näkyisi esimerkiksi ensi vuodesta alkaen pelkkää lumisadetta?
Itse menen mieluummin kauppaan ostamaan kissalle maitoa kuin tulen osalliseksi tuollaisista asioista. Asiointini on erikoisen helppoa, koska meillä ei ole kissaa, eikä asia ole liioin harkinnassa.
Isääni varten piti olla punaista eli täysmaitoa, kolme palaa sokeria kuppia kohti ja tuoretta tai ainakin lämmintä pullaa. Mitään näistä meillä ei normaalisti käytetä.
Emme käytä myöskään ulkoministeri Timo Soinia, vaikka olemme seuranneet hänen temmellystään, koska olemme kiinnostuneita ulosannista eli eri ihmisten kykyä ilmaista itseään suullisesti.
Ulkoministeri Soini ei ole suosikkini enkä ole hänen kannattajansa. Kun hänestä tuli Tuomiojan seuraaja, olin varautunut erilaisiin sotkuihin. Sellaisia ei ole pahemmin ilmennyt. Kuuluisiko hän samaan erikoiseen poliitikkojen lajiin kuin Ilkka Kanerva, joka oppii asioita ja on myös taitava karistamaan yltään menneiden munausten muistoja?
Median seuraamassa maailmassa kävi kuten kerran kuvittelemassani leikissä. Kun side poistettiin pienen leikkijän silmiltä, joku oli vaihtanut maailman.
En ota kantaa siihen, mitä Soini sanoi tänään televisiossa enkä ole edes varma, mitä mieltä olla hänen arvioistaan. Kun media nostaa esiin täysin pöllöpäisiä ihmisiä Amerikasta ja Euroopasta ja Venäjän ja Aasian tiedämme entuudestaan, tunnen tarvetta ilmaista, että tämä ulkoministeri puhui kuitenkin tänään täysin järkevää asiaa, ei vouhottanut eikä missään tapauksessa vastannut kaikkeen, mitä häneltä kysyttiin, vaikka sisäpoliittista tarvetta olisi voinut olla.
Älköön kukaan hiiskahtako Soinin fänittämisestä. Minä sanon vain, että Suomen valtionjohto on tällä hetkellä yllättävän hyvissä käsissä, oikeastaan kautta linjan.
Poliittiseen kulttuuriin kuuluu vihjailu, että kaikki toiset ovat tolvanoita, joita ei pidä missään tapauksessa äänestää. Tässä mielessä poliittinen julkisuus ei eroa suuresti lastentarhan tai koulun pihasta, paitsi ettei ole hoitotätiä, joka nostelisi rähmälleen menneitä pystyyn.
Taustakysymys kuitenkin on tärkeä. Töitä tehdään ja asioita ymmärretään.
Joka toisessa kotitaloudessa muun muassa Suomessa mietitään, onko Trump todellisuudessa niin osaamaton kuin näyttää, vai onko hänellä jokin odottamattoman nerokas suunnitelma, Soini heitti ajatuksen, joka ei ole käynyt mielessäni.
Entä jos Trump käyttää usean kolonnan taktiikkaa. Sellaiseen Yhdysvalloilla olisi mahdollisuus ja varaa.
Tätä ministeri ei sanonut, mutta marsalkan nukkuessa muuan ratsumestari kehitti 1914 muunnelman maailman suosituimmasta sotaliikkeestä, joka liitetään Cannaen taisteluun roomalaisaikaan, ja Saksa käytännössä tuhosi Venäjän ylivoimaiset joukot Tannenbergissa kolmella kolonnalla. Yksi oli hyökkäävinään painopistesuunnassa, toinen kiersi järvet ja kävi lyömässä sinne ryhmittyneet viholliset ja kiersi sitten odottaneiden osastojen vahvistamana toiselle puolelle järveä, ja matkaansaattoi sielläkin suurta tuhoa. Pihtiliike ei ollut samanaikainen eikä se ollut saarrostus. Mutta maailmansota jatkui loputtomasti, eikä Venäjä päässyt enää jaloilleen.
Trump herättää niin suurta kauhistusta eli siis huomiota, etteivät ammattilaisetkaan välttämättä huomaa selvittää, mitä sivustoilla tapahtuu. Kuitenkin kaikkialla maailmassa historiallinen kokemus sanoo, ettei suurinkaan päällikkö saa mitään aikaan ilman armeijan tukea ja rahamiespiirien rahoitusta.
Käypä selitys, että kysymyksessä olisi pelkästään nietzscheläinen vallan tavoitteleminen vallan itsensä takia, ei nytkään vakuuta. Nietzsche oli viisas mies, mutta hullu, ja meni lopulta aivan sekaisin.
Korkeiden päättäjien elämää ja toimintaa värittää oman henkilökohtaisen kuoleman pelko. Se mikä näyttää vain narsismilta, voikin olla vainoamisharhaa. Ja Trump on vanha mies.
Toinen epäsuosittu ajatus, jota kuitenkaan en kannata, on dopingin salliminen urheilussa, kun se sallitaan politiikassakin (Trump).
Muuan suomalainen asiantuntija kuuluu kirjassaan selvittäneen piristeiden pitkän historian, jossa muun muassa ajatus entisajan hiihtäjistä kemiallisen puhtaina sankareina saa kyytiä.
Tavalliset vastaväitteet ovat pysyvän vahingon aiheutuminen urheilijan omalla terveydelle ja oikeudeton etu, jota parhaitten kemikaalien valmistajat saavat muiden kustannuksella. Norjan kai epäillään olevan muita edellä hiihdon lääketeollisuudessa.
Perustelu on huono, koska sama koskee välineitä, yksilölajeissa esimerkiksi suksia tai piikkareita. Ongelmallinen on kuitenkin kaksien sääntöjen käytäntö, joka tunnetaan liike-elämässä. Toisaalta on ”yhteiset säännöt”, joita kaikki sanovat noudattavansa etenkin liikekilpailussa. Toisaalta on salaiset säännöt, jotka edellyttävät, että etenkin yllättävät voitot siirretään verottajalta ja uteliailta näkymättömiin. Läpinäkyvyydeksi väitetty kuva on projisoitu eli heijastettu hyväuskoisia varten.


18 kommenttia:

  1. Olisin muuten kenties samaa mieltä Soinista, mutta hänellä on ollut mielestäni välillä vähän turhan arveluttavia ulkomaisia vierailukohteita ja keskustelukumppaneita viime aikoina. Muuten hän varmaan liikkuu aika pitkälle presidentin ohjeistuksen mukaan (en äänestänyt Niinistöä, mutta varsinkin hän tuntuu olevan nykyisin hyvin tehtäviensä tasalla).

    VastaaPoista
  2. Vaimo kysyi, että mikähän se on se laki että vain pyhimykset joutuvat poliittisten murhien ja salaliittojen uhreiksi. Miksei kusipäitä ammuta? epäreilua.
    Antifasistit kuulemma ovat samanlaisia kuin fasistit. Näkis vaan.

    VastaaPoista
  3. Pieni reunahuomautus vain:

    "... [Soini]... on myös taitava karistamaan yltään menneiden munausten muistoja"

    Soini ja koko hallitus on hommansa hyvin hoitanut. Persujen piti median varman tiedon mukaan heti hajota hallitusvastuussa. Ja paeta hallituksesta kuten vihreät ja vasurit edellisestä. Ei mitään tuollaista, vastuuta kannetaan miehekkäästi.

    Vastassa on vain populistinen oppositio sekä Yle ja HS sen kiihkeimpänä kärkenä. Mitään keinoja kaihtamatta koetetaan torpata kaikki uudistukset ja kaataa hallitus HS:n agendan ja Ylen julkisen palvelun perustehtävän (?) mukaisesti. Uutta lautakasaa ei vain tahdo löytyä, kun Terrafame-miinakin laukesi Ylen omille silmille.

    Mutta nuo Soinin "menneet munaukset", niistä kuulisin mielelläni lisää.

    Oikeassahan mies on ollut kaiken aikaa. Ja saavuttanut niin menestystä. Vastustajien puheissa kuultaa jo pieni epätoivo. Pitää muistaa, että gallupeissa 40 % ei kerro kantaansa (tämä on tuplaten suurin puolue seuraavan verrattuna).

    Menossa on yleinen politiikan persuuntuminen, niin Suomessa kuin laajemminkin. Oikein hyvä niin, jotta jotakin tolkkua menoon saadaan. Ehkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. entä jos se Halla-aho tulee ja pistää hösseliksi? siihen ei lautakasoja just tarvita.

      Poista
    2. Keep on dreaming!

      Poista
  4. Ihmettelinkin jo edellisessä blogimerkinnässä kissalle maidon juottamista; kissojen ruoansulatukselle kun ei maito yleensä oikein sovi. Tulee löysää kakkaa.

    Tämänkertainen kirjoitus selitti asian. Kun ei sitä kissaa ole, blogistin käsitys kissan ruokkimisesta on jostain vuosikymmenten takaa...

    VastaaPoista
  5. Tuntui mukavalta kuunnella Ilkka Pastista ja Jukka Tarkkaa Leikolassa ja Lähteessä pari viikkoa sitten. Kumpikin antoi kiitoksen Soinin ulkoministerin pestin hoidolle. Minustakin hän on hyvä, ahkera, rehellinen ja selväsanainen. Tuomiojaa sai jännittää, avointa antisemiittiä ja länsimaiden vihollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilkka Pastisen kanssa vieraana oli Paavo Rantanen. Hän on kirjoittanut hyvän kertomuksen vuoden 1944 rauhan neuvotteluista. Vaikea tie rauhaan lukemisen arvoinen.

      YLE Areenasta löytyy vielä tuo mainittu ohjelma.

      http://areena.yle.fi/1-3879870

      Poista
  6. Tasan kahdentoista vuoden (blogeihini ylöskirjoittamallani) kokemuksella EU:sta ja Suomesta siellä haluan lisätä erikseen Pöljän pysäkin suuren pojan, josta on muutamassa vuodessa tullut 27+1 (+Turkki) merkittävin "nousija".

    Ei riitä, että miehellä on kaunis, tumma ääni ja pirun kallis rannekello: hänellä on myös älyä & järkeä. Ja mikä kaikkein tärkeintä: ymmärrys käyttää niitä vaatimattomasti.

    Hyväkuntoisena keski-ikäisenä ehkä tulevaisuus edessään.

    Sinne hän, Jyrki Katainen, näyttää meitä ohjailevan.
    Sanokaa minun sanoneen.

    VastaaPoista
  7. Suuret ajatukset ovat lähtöisin nuorista aivoista. Trump on jo 70-vuotias.
    Kotiseudulla senikäiset olisivat jo "Eetu-koros". Hän ei varmasti suoriudu vaativasta tehtävästään kunnialla. Trump täyttää selvästi vähintään epävakaan persoonallisuuden kriteerit. Pelottavaa maailman vakautta ajatellen! Vastapuolellakaan ei ole tervejärkisempää johtajaa, valitettavasti. God bless the world!

    VastaaPoista
  8. Minkähän lainen olisi Vennamo ollut vastaavassa virassa. Soini on tiennyt osaamisensa rajat ottaessaan ulkoministerin hommat Samalla tavalla nousi Kanerva ja Tuomioja suoraan valtiomiesten joukkoon ulkoministereinä.

    VastaaPoista
  9. "kuvat luolan seinällä"
    Kenen valot? Kenen luola?

    VastaaPoista
  10. Timo Soini on oikeasti niin korkeasti koulutettu ja valistunut populisti, että siinä populismi on enää vain eräänlainen ulkoinen maneeri; sisäisesti tämä herra tietää ettei maailma ole niin yksinkertainen värkki kuin miltä sen halutaan näyttävän kansankiihottajan loihtimassa rautalankamallissa.

    Se lakipremissi taas, minkä Kemppinen vilahti toteamassa tv-ruudussa illalla oli varmasti myrkkyä nyrkki pystyssä uhoaville persumoukille.

    VastaaPoista
  11. Herra professorin eilinen TV-lausunto oli lyhykäisyydessään hieman kryptinen.
    Oliko siitä leikattu olennainen osa pois.

    Mikrofonihan on YLEn ja maikkarin ym. toimittajilla. Olen samaa mieltä he eivät tarvitse erityiskohtelua ei ainakaan sisäministeriön 50 vihapoliisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maanantain Radio Suomen Ajantasassa tuli ko. lausunto kokonaisuudessaan: http://areena.yle.fi/1-3937560#autoplay=true

      Poista
  12. Kaikkien ihmisten olisi hyvä olla kiinnostuneita uusista asioista mutta erityisesti vanhojen niin kauan kuin pää toimii, ja että se toimisi. Alexander von Humboldt oli 86-vuotiaana maailman tunnetuin tiedemies, yhä skarppi ja nopeaälyinen. Hänen luonaan kävi edelleen virtanaan
    tiedemiehiä ja tutkimusmatkailijoita, joita hän haastatteli innoissaan uusista keksinnöistä ja löydöistä. Viimeinen kirjakin ilmestyi. Ainoa hankaluus oli ettei enää uskaltanut kiivetä hakemaan kirjoja ylimmiltä hyllyiltä. Sitten alkoi kierrellä huhuja hänen sairastumisestaan, ja joku anatomi jo esitti toiveen saada hänen kallonsa. Humboldt kuitenkin kuntoutui ja vastasi: "Tarvitsisin päätäni vielä jonkin aikaa, mutta sitten voin ilolla täyttää toiveenne." Sai vielä vuodessa 4000 kirjettä ja kirjoitti itse 2000. Kuoli 89-vuotiaana, käytti päätään loppuun saakka.

    Tämä hallitus saa jotain aikaiseksikin, vaikka toisin väitetään, jotkut väittävät. Soini on niin paljon älykäs, että ymmärtää, miten on soveliasta toimia siinä tehtävässä. Sanankäyttö edelleen joskus hytkäyttävää. Ja presidenttihän meillä on hyvä. Olo on ihan turvallinen tässä maassa.
    EG

    VastaaPoista
  13. Itse asiassa Venäjä nousi Tannenbergin jälkeen pariinkin otteeseen. Syksyllä 1914 se löi Itävalta-Unkarin kanveesiin Galitsian rintamalla. Vuonne 1915 se löi Turkin Kaukasuksen rintamalla. 1916 Brusilov löi itävaltalaiset toiseen otteeseen. I maailmansota olisi päättynyt toisin, jos Romanov-suvun kenraalit olisivat tyytyneet paraatien vastaanottoon ja jättäneet sotimisen kyvykkäille. Niitäkin oli.

    VastaaPoista