31. joulukuuta 2016

Ei ei EEC




Kun muutimme tänne, Pakkasvirta kiinnitti aitaan liikennemerkin, jossa luki ”Ei EEC”. Ei se mitään. Hän siirsi myös rakennustarkastuksen hyväksymiä talon paikkoja ja luultavasti pääviemäriä. Siitä o ollut paljon haittaa.

Suomen ensimmäisissä eduskuntavaaleissa 1907 70,7 prosenttia äänestäjistä äänesti väärin eli työväenpuoluetta. Vaaleissa 1945 meni 99 paikkaa 200:sta demareille ja SKDL:lle, joka oli joka tapauksessa vasemmistolaisempi, yleisen tulkinnan mukaan juuri8 hävityn sodan vihollisen Neuvostoliiton tarkassa ohjauksessa.

Siinä välissä 1918 joukko johtavia kansalaisia oli sitä mieltä, että puolet kansasta pitäisi ampua, mutta kokoon ei saatu kuin 7 370. Vankileireillä menehtyi 12 000. Puheet tahallisesta näännyttämisestä nälkään ja tauteihin eivät ole tuulesta temmattuja. Hyvin monilta meni äänioikeus saman tien, koska oli keksitty sinänsä nokkelasti syyttää punaisia maanpetoksesta kertomatta minkä maan pettämisestä ja minkä maan puolesta, kun Venäjälläkään ei ollut valtiota. Oikeistoliikehdinnän myötä monilta meni kunnallinen äänioikeus.

Suomi on vapaa maa… Tälläkin hetkellä ay-liike kykenee äänestämään eduskunnan. Yksi ja toinen on köyhien asialla kertomatta, kenen köyhien. Puolet asukkaista (lapset, vanhukset) ei tee tuottavaa työtä ja varakkaampi osa keskiluokasta saa lastenhoidon ja koulutuksen kautta niin paljon, että heille karttuu tulonsiirtoja enemmän kuin he maksavat veroina.

Ilmestyy kirjoja, joiden mukaan työväenluokkaa sorretaan ja vielä järjestelmällisesti. Ilmestyy toisia kirjoja, joiden mukaan on hienoa kuulua työväenluokkaan.

Sellaisia selvityksiä ei juurikaan näe, että aikoinaan paljon aikaan saanut työväenluokka on murtunut eikä nouse.

Tosiasiallinen kartelli eli kansallisten järjestöjen yksinoikeus kansallisiin työmarkkinoihin meni jo. Puhtaasti kansallisena pysyy pihlajanmarjojen viljely Lignell & Piispasen tarpeisiin.

Puunkorjuun tuottavuus riippuu koneistuksesta ja etenkin siitä, millä hinnalla Venäjä myy.

Menin liian pitkälle. Paikaan sidottuja ovat juuri hoito ja hoiva eli työ lasten ja vanhusten sekä sairaiden hyväksi. Mutta valmistava teollisuus ja keskitetty sopimisjärjestelmä eivät meitä kelluta, kun uiskentelemme Itämeressä pää alaspäin.

Tänne saisi erinomaisen kouluteollisuuden. Onko sellaiseen tahtoa ja uskallusta, se on eri asia.

Kirjoitan näin äreitä, koska mieleeni eivät ole valoisat tulevaisuuden näkymät, joita tänään uuden vuoden aattona julkaistaan. Kuten on kauan toisteltu, jos tunnelin päässä näkyy valoa, se on todennäköisesti pikajuna.

Otsikko tarkoittaa yhteenvetoa nyt eletystä ja siitä suoraan johdetuista näkymistä. EU epäonnistui. Sen tarkoitus oli rauhoittaa markkinat estämällä Saksan ja Ranskan vihamielisyyden osoitukset ja käyttämällä englannin kieltä. Se ei ole rauhoittanut mitään ja sen paperit käännetään kai 26 kielelle. Myös peruspilari kilpailuoikeus ei haitallisten kilpailunrajoitusten estäminen on osoittautunut erehdykseksi.

Suomen kaltaisen pienen maan ainoa turva on salakähmäiset sopimukset vientimarkkinoiden jakamisesta ja hintojen rukkaamisesta. Perinteisesti sovittiin yksin tein koko arvoketjun hinnat kannolta selluloosatehtaalle.

Keskustelimme Markku Kuisman kanssa kartelleja koskevan kirjan julkaisemisesta, mutta kustantaja ei tuntenut tuota sanaa eikä ymmärtänyt asiaa.  Itse ajattelin, että Suomi 100 -juhlallisuuksiin voitaisiin liittää B. Wahlrosin vetäminen köydestä moottoriveneen perässä pitkin Kruunuvuorenselkää, mutta epäilen hankkeen onnistumista. Sääli, sillä vaikutus maan finansseihin olisi välitön.

Tästä Trumpista en niin tiedä. Samalla hetkellä kun suurteollisuus toteaa, etteivät lupaukset ole toteutumassa, republikaanien keskuudessa alkaa viimein kuohua. ”In gold we trust” lukee heidän rahassaan.

Olen palannut chomskylaiselle linjalle. Tapasin ajatella, että Snellman ja Lönnroth tekivät pahan virheen panostamalla surkeaan suomeen, kun kansa oli vähä vähältä omaksumassa germaanista ruotsia ja eliitti saksaa.

Mutta sellainen asia kuin kyky oppia kieltä on olemassa. Hyvin yllättävästi se on näkyvillä myös nähdyn tulkinnassa. Elokuva ja muuta kuvat sisältävät valtavan määrän tulkittavia merkityksiä.

Joka oppii hyvin suomea, oppii muitakin kieliä sitä mukaa kuin tarve edellyttää. Se jonka suomi on köyhää ja yksitoikkoista, oppii vain väritöntä englantia, jolla ei paljon tee.

Hätkähdin kun jälkeläiseni siteerasi kirjoituksessaan jotain pienenä kuulemaansa ja muistikuva vielä varmistui toisaalta. Taisin tosiaan lukea alle kouluikäisille ääneen runoja. Puheeksi tullut säepari oli Mustapään kirjasta ”Laulu vaakalinnusta”, mutta kai minä Saarikoskeakin luin, erikoisesti häntä.

Tie nettoveronmaksajaksi ja etäämmälle EU:sta on yksinkertainen ja jotain aivan muuta kuin Halla-aho kuvittelisi. Isien on luettava ääneen pojille, äitien tyttärille. Kielellä on syvärakenne, joka ei ole mahdottoman kaukana ajattelun syvärakenteesta. Taito ajatella ei ole hullumpia yhteisiä asioita siivilöitäessä ja sihdattaessa.

Kommentoija lienee keksinyt itse ajatuksen etelä-pohjalaisesta yleisemmästä stalinismin vastaisuudesta. En ole itse ennen kuullut sellaisesta. Mutta on meillä voimassa oleva rokotus pelkästään kulottuneista, kydötetyistä sanoista koostuvia oppeja vastaan, sellaisia kuin marxismi-leninismi, vanhoillisempi körttiläisyys ja pohjoisempi laestadiolaisuus. Sanojen idättäminen ja viljeleminen sitä vastoin on pitkä perinne. Siitä saattaa tulla sato.

14 kommenttia:

  1. Professori on näköjään aloittanut uuden vuoden juhlinnan jo hyvissä ajoin, toivottavasti myös hyvässä seurassa. Onnellista uutta vuotta muillekin!

    VastaaPoista
  2. Äänestysprosentti vuoden 1907 oli 70,7. Sdp:n osuus äänistä oli noin 40%.

    VastaaPoista
  3. Niin kauan on asiat hyvin kuin puolet kansasta äänestää väärin. Silloin asiat ovat todella pielessä, jos koko kansa äänestää oikein. Se tietää yleensä sitä, että seuraavaa äänestystä ei enää tule.

    En tiedä onko EU epäonnistunut, vai onko se epäonnistuja muu maailma sen ympärillä. Ilmeisesti molemmat. Eihän nimittäin sellainen yhtälö voi mitenkään toimia, jossa työ eli toimeentulo pakenee kuluttajan luota luomatta uudesta työntekijästä potentiaalista kuluttajaa. Tällainen yhtälö johtaa lopulta vaan kaikkien köyhtymiseen.

    Kulutusyhteiskunta kun on siitä kumma järjestelmä, että se perustuu siihen, että jollain täytyisi olla varaa ja haluja siihen kulutukseen.

    B. Wahlros ei oikein ole koskaan tajunnut tätä. Se nimittäin pitkässä juoksussa ihan sama, että onko se kännykän tekijä Kiinassa vai Suomessa, jos sillä ei ole ikinä itsellään varaa ostaa sitä kännykkää.

    Nyt homma toimii siten, että vanha lypsylehmä lypsetään loppuun kasvattamatta sitä uutta lypsylehmää tilalle ja silloinhan ei auta vaikka eräillä olisi rehua varastossaan vaikka kuinka paljon. Nimittäin se rehukin menettää arvonsa ja pilaantuu ennen uuden lehmän löytymistä.

    Joidenkin mielestä se vasikan liha on vaan niin hyvää, että on ihan turhaa murehtia tulevaisuutta.

    VastaaPoista
  4. Insinöörityöpaikallani huomaa hyvin sukupolvien eron kielitaidossa. Vanhemmat lukevat kirjoja suomeksi, vaativaakin kaunoa, mutta esitelmäenglanti on usein tankeroa. Nuoremmat puhuvat englantia siinä missä suomea, mutta eivät lue tai kirjoita mitään kieltä sujuvasti.

    Ihmiset ymmärtävät kyllä että ken osaa ohjelmoida hyvin C-kielellä, oppii nopeasti sujuvaksi Pythonissa. Se ei sen sijaan mene jakeluun, että englanninkielisten tv-sarjojen katselu ei ole tieteellisen kirjoittamisen kannalta parempaa harjoitusta kuin Dostojevskin lukeminen suomeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkoenglanti tuo perussuomalaisten pyhä kieli, jonka osaamisen taito määrittää ihmisarvon. Ei auta vaikka osaisit saksaa tai ranskaa, jos englantisi on olematon tai tankeroa olet luuseri (sen perussuomalaisen mielestä).

      Poista
  5. Nämä vaalitulokset ovat kiinnostavia. Nythän sekä IS että IL ovat julkaisseet laajoja selontekoja vuoden 1917 tapahtumista. Vuoden 1916 vaalien jälkeen sosialisteilla oli eduskunnan enemmistö, mutta Venäjän väliaikaishallituken hajotettua eduskunnan, syksyllä 1917 pidettyjen vaalien jälkeen vain vähemmistö, 92 paikkaa. Voimasuhteiden muutosta on selitetty sillä, että äänestysaktiivisuus nousi, mikä suosi porvaripuolueita. Toinen selitys on, että tulokset yksinkertaisesti väärennettiin. Joka tapauksessa tuloksella oli traagiset seuraukset.

    VastaaPoista
  6. Olettekos muuten huomanneet kuinka Persuista on lyhyen hallituskautensa aikana sukeutunut ihan ehta oikeistopuolue. Kokoomus tai Kepu eivät voi tuoda hallituksen harkittavaksi niin irstaan kapitalistista ja köyhää kansaa kurmuuttavaa hanketta etteikö Persut sitä, ensin vähän näön vuoksi kiemurreltuaan, lopulta kannattaisi. Populismista tai vaalien alla mainostetusta köyhän kansan puolueesta ei ole jäljellä enää mitään. Tai no, onhan siellä puoluetoimistossa yksi hourupää, joka ilmoittaa tittelikseen työmies ja pohtii työkseen räjähteleviä lepakoita. Gallupit enteilevätkin Persuille kannatuslukuja jossain RKP:n ja Vihreiden välistä.

    Jotakin samanlaista uumoilen tapahtuvan Trumpille. Loppujen lopuksi mitään muutosta maan asioiden tilaan ei koskaan tule. Kaikki se mikä nyt on säilyy ja muuttuu aina vain huonompaan suuntaan. Kannattajat katoavat nopeasti. Jos asiat menevät oikein mukavasti niin republikaanipuolue repeää kahtia ja USA saattaa pelastua. Katsotaan tilannetta kahden vuoden kuluttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Populismi tarkoittaa että kansalta kosiskellaan ennen vaaleja äänet pois kuleksimasta populistisilla puheilla.
      Sitten kun ollaan hallituksessa, populistiset "lupaukset" unohtuvat,ja alkaa "vastuunkanto".

      Poista
    2. USAlla ei ole mitään hätää, oli vallassa Trump tai joku muu. Hätää ei ole myöskään Euroopan isoilla mailla. Mutta pienille Venäjän naapureille, mm. Virolle, voi tulla hätä käteen, jos Trump ja Putin sopivat keskenään erinäisiä diilejä siitä, ettei toisen oikeutettuja bisneksiä ja turvallisuuspuuhia omalla taka- ja etupihallaan häiritä.

      Suomelle se on pelin paikka ja mehän sen osaamme, onneksi. Muistaako kukaan vielä niitä aikoja, kun estimme maahantulon Venäjän duuman jäseniltä siksi, että jossakin EU-pöydässä oli muka niin sovittu? Mahtoi monia eu-kavereitamme naurattaa...

      Poista
  7. Blogistin aienpaan kirjoitukseen viitaten ja Montaignenen ajatusta toistaen ”Pelkuruus, julmuuden äiti”ymmärrän hyvin, että sieltähän se rasismikin itseasiassa nousee.Ts.kun usko loppuu, niin keinot alkaa.

    VastaaPoista
  8. Yritin kommentoida, ei mennyt perille?
    pekka s-to.

    VastaaPoista
  9. Ollapa yhtä teräväkielinen fileoimaan nykymenoa, kade olen.

    Edistyneempänä valtiona jossa on jonkin tason hyvinvointiin katsottu olevan viisasta satsata ei tulisi unohtaa että monella muulla eivät ole rahkeet riittäneet yhtä korkeatasoisiin järjestelyihin.

    Voisimme vapaasti katsoa olevamme aivan huippuja päättämään miten asiamme järjestämme. Jokin tuntuu haraavan vastaan, mikä?

    Eikö ole laajasti tullut mieleen että voisimme olla jo saavuttaneet sellaista mikä ei tule muilta onnistumaan? Meillä on syytä olla varsin monesta asiasta ylpeä.

    Jos tässä saa mennä löperön tason liirumlaarumiksi niin se ei ole kyllä pätkääkään reilua että lähdetään huonontamaan perustavaa laatua olevia rakenteita muutamassa hassussa vuodessa että saadaan kaapattua raa'an kapitalismin kuolevan raadon viime henkäys talteen ja komennettua kaikkien päälle hoppu ja kvartaalitalous, turboahdettu ja kiihtyvä voitontavoittelu jossa kaikki maksaa mutta arvojen perään ei huudella.

    Ei se oikein sovi tänne pohjan perälle se kapitalismi. On esiintynyt laskelmia joissa on koko valtion ajatus alkanut tulla outoon valoon. Voi olla että kyse on poliittisen johdon visioista (visio l. suomeksi harhakuva).

    Ei tulisi hyväksyä minkään yhden hallituksen tai eduskunnan kokoonpanon muutosideoita kokonaisuudessaan.

    Arvelen että jos viidestä ajetusta asiastaan yksi puolue tai selvä eturyhmä saa menemään läpi kaksi on heidän katsottava että ovat onnistuneet paremmin kuin tarvitsisi ja tyydyttävä siihen. Tämä tarkoittaa numerouskoville käännettynä vajaan 20 %:n tulosta. Tämä oli riittävä juuri ennen kuin haimme EUn jäseneksi.

    Luulenpa että meitä yritetään hoputtaa eikä ollenkaan suotta, etuilun ilmapiirin pystyy hyvin aistimaan.

    Valtiota ei vaan voi yksityistää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan. Nykyvaltioista Pohjois-Korea on hyvä esimerkki ja Kiina ja jopa Venäjä matkalla samaan. Periaatteessa diktatuuri on valtion yksityistämistä.

      Poista
    2. Etelä-Korea on yksityistetty onnistuneesti mutta onko se enää valtio?

      Poista