11. marraskuuta 2016

Talous ei ole rahaa


 

Raha ja työ ovat perusasioita…

Eivät ne ole.

En ole rahamies enkä työmies.

Nyt minulla olisi jotain sanomista Trumpista, vaikka luin osan eilispäivää lehtiä ja seurasin televisiota. Kaikki sanomisen arvoinen tuntui tulleen esille, tosin keitoksena.

Esitän ajatuksen oman ammattini harjoittajana. Ammattini on kirjoittaminen, johon liittyy lukeminen.

Huolta ja synkkää mieltä aiheuttaa kielellisen kulttuurin ilmiö. Se onkin pientä, että kirjakaupat katoavat ja että silmin nähden heikko teksti saa arvoonsa nähden suhteetonta julkisuutta.

Huoli on siitä, mitä kaikkea ihmisille voi puhua totena.

Uskonnolla – jolla ei ole juurikaan tekemistä järjen käytön kanssa – on tuhat tai kaksikymmentä tuhatta vuotta perusteltu mielettömyyksiä, ja uskonnoilla on huijattu miljoonia. Tämä ei tietenkään ole uutinen.

Nyt en viittaa taistelevaan, tappavaan islamiin, vaikka pidän sen levittämiä ajatuksia ja toimintamalleja sairauksina. Vertauskohta on kodikkaampi. Herätysliikkeet leipovat ihmisiä myös tässä maassa.

Puhe ei ole ns. herätyskristillisyydestä, koska se on niin lähellä rauhallisesti omaksuttua maailmankuvaa, vähän niin kuin periytyvä puoluekanta. Puhe on äkilliskristillisyydestä. Omassa kielenkäytössäni sanotaan, että joku on tullut uskoon. Tarkoitan sillä, että asianomainen on äkisti alkanut käyttäytyä oudosti ja puhua erikoisia.

Helluntaiherätys on USA:n suurin kirkkokunta, baptistien jälkeen. Lukujen esittäminen on vaikeaa, koska juuri helluntaiherätyksellä ei ole keskusorganisaatiota.

Jos tuohon joukkoon lisätään ”evankeliset”, eli suuri määrä herätyskristillisyyttä, ylitetään varmasti puolet USA:n väestön lukumäärästä. Lisäksi Yhdysvalloissa kuuluu aktiivisesti kirkkoon sen opetukset tunnustaen lähes 80 prosenttia kansasta.

Trump on herätyssaarnaaja, tosin tiettävästi uskontoa vieroksuva mutta presbyteeriksi kasvanut. Esiintymisissään hän välttää huomiota herättävästi maassa tavallista uskonnollista sanastoa.

Mieleeni tuli Billy Graham. Jumalan nimellä vedetään edelleen stadioneita täyteen ja Jumalilla on paljon omia radio- ja televisioasemia.

Onko Trump huijarisaarnaaja, sitä en mene väittämään. Haluan vain kiinnittää huomion menettelytapoihin ja yleisön reaktioihin.

Suhtaudun itse kielteisesti ”uudelleensyntyneisiin” kristittyihin ja olen nopea epäilemään huijausta. Jos joku lukija ei muistaisi sitä, en ole uskonnon alueella skeptikko, vaan Suomen kirkon uskollinen poika ja kirjoittelen itse välillä jumalisia juttuja.

Kirjoitan vastatakseni kysymykseen, miksi minun käsitykseni mukaan niin tavattoman moni äänesti älyttömyyksiä tavoitellen.

Nyt on menossa yleinen katumusviikko. Myös media ja EU sanovat, että taitaa tästä sitten joutua kuuntelemaan pientä ihmistä. Mielenmuutos ei ole uskottava.

Trump on luvannut tavattoman määrän työpaikkoja niitä tarvitseville. Hän sai äänet romahtaneen tehdasteollisuuden alueelta, kuten ruostevyöhykkeeltä.

Jostain syystä metallimiehiksi ja kaivoksiin ikänsä ja ruumiillisen kuntonsa vuoksi soveltumattomat ihmiset näkevät pääsevänsä tuollaisiin töihin, joita maassa ei enää ole. Siltojen ja teiden rakentaminen nostattaa mieltä, mutta eri puolilla Suomea liikkuessa on tilaisuus katsoa, minkä näköistä väkeä silta- ja tietyömailla on.

Ikävä sanoa, mutta unohdetun kansan puolesta puhunut Veikko Vennamo vetosi juuri niihin pientalopoikiin, jotka aavistivat itsekin olevansa menettämässä elinkeinonsa ja elatuksensa. Tunnen myötätuntoa ja sääliä ihmisiä kohtaan, mutta minulla on jopa valokuvia ”vennamolaisuudesta”. Lasit rikki, katto tullut sisään, leppä kasvaa lattialla.

Samoja ilmiöitä on vaikka kuinka. Kuvat telakan tai autotehtaan robottien ääreltä eivät ole samaa paria kuin vielä kuultava romantiikka ’”rautakourista” eli vahvasta metallityöväen liitosta.

Joku ilkeä ihminen voisi sanoa, että Suomessakin sekä työnantajien että työntekijöiden puolella on kirjoissa koko lailla paljon kuolleita sieluja. Gogolin nerokkaassa kuvauksessa huijari ostaa kuolleita maaorjia, joita siis sanottiin ”sieluiksi”. Hänellä on omat rahalliset syynsä toimia niin, ja kauppa käy.

EU:ta vastustavat monet sellaiset ihmiset, joiden ainoa toivo todellisuudessa on EU. Emme me saa millään ilveellä näin pieneen ja harvaan asuttuun maahan monipuolista elinkeinorakennetta.

Clintonin kohtalo on osa ilmiöryhmää, jota voisi sanoa sosialidemokratian alasajoksi. Meilläkin tuon puolueen suuri ongelma on keksiä sellainen toimintamalli, joka ei olisi sosialidemokraattinen.

Poliittisesti kysymys on reformipolitiikasta, johon liittyy sanoissa ja teoissa toivottoman takkuinen, ylläpitokustannuksiltaan tuhoisa byrokratia.

Trumpin piiloviesti oli ”minä olen Jumala”. ”Äänestäkää minua niin olette Jumalan lapsia”.

Se oli se viesti, joka tehosi ja jota kieltämättä kovin korkealla levitoiva ”eliitti” ei osannut varoa.

Akuutti ongelmamme on, että tiedämme niin vähän ja lisäksi olemme tyhmiä. Me, eliitti. Ja ylimielisyys on perinteinen tapa verhota tietämättömyytensä.

 

41 kommenttia:

  1. Tuon elokuvan olen katsonut kahdesti ja pidän sitä hyvänä luonnekuvana meistä lampaista.
    Hyvä jätkä, jolla oli valttikortti hihassaan, tuli, näki ja voitti. Häneen sopii sanalasku:"Niin metsä vastaa, kuin sinne huutaa". Äänet tulivat syvästä metsästä.

    Kolan varressa Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista
  2. Suomessakin siis on käyty useat ns. protestivaalit: 1945, 1970, 2011, 2015. Nämä nyt ainakin. Voisiko siis se h-tin kaikentietävä "eliitti" hoitaa asiat niin, ettei tällä meikäläisten muodostamalla "populuksella" tulisi edes houkutusta mennä maistamaan sitä "populismin" ketunleipää.

    (Se populismikin on monjmutkane asia käsittää. Jos vaikkapa "vastuunkantajat" lupaavat "Sari Sairaanhoitajille" kaikkea maallista hyvää, se ei missään ole populismia vaan, määritelmän mukaan, vastuunkantoa.)

    VastaaPoista
  3. Toimittajat ja ns. nomenklatuura taitaa sekä meillä että muualla olla aivan uskomattomia tosikkoja. Ja todella kovia uudistusten ja muutosten vastustajia. Sipilä sen sijaan sanoi Trumpin valinnasta, että "muutos on aina mahdollisuus [johonkin uuteen ja parempaan, niin ymmärsin]".

    Kannattaa ehdottomasti katsoa oheinen Ylen Jälkiviisaat -pätkä:

    http://areena.yle.fi/1-3814267

    Siinä on aivan täysin ennennäkemätöntä realismia ja aivan uudenlaista ennekuulumatonta mediakritiikkiä. Ja ollaan myös aikalailla asian ytimessä siinä, mistä USA:ssa ja myös Euroopassa on nyt kysymys.

    Luin jostakin hyvän tiivistelmän Trumpin voitosta: "Media ja eliitti eivät ottaneet Trumpia vakavasti, mutta ottivat hänen puheensa kirjaimellisesti. Äänestäjät taas ottivat Trumpin vakavasti, mutta eivät hänen puheitaan kirjaimellisesti."

    - Median ja eliitin ongelma, johon se koko ajan kompastuu, on se, että se yrittää ottaa ylhäältäpäin holhoavan asenteen äänestäjiin ja pakkosyöttää heille tosikkomaisesti "oikeat" ja "todet" mielipiteet. Tässä postmodernissa maailmassa.

    VastaaPoista
  4. Länsimaiden eliitissä oli tavattoman vähän trumpetisteja. Sama eliitti on jo toistakymmentä vuotta kuvitellut, että Venäjä muuttuisi sen sinisilmäisten toiveiden mukaisesti.

    Nyt tilanteeseen tulisi sopeutua. Ei auta lähteä kaduille hillumaan Hillaryn menetettyjen äänien perään eikä eduskunnassamme tuppuraisten ja tappuraisten kannata yrittää toisen maan vaalitulosta moittimalla ääniä kalastella. Se jos mikä on sitä populismia.

    Trumphan on liikemies. Kyllä hän pian ymmärtää että vanhaan savupiipputeollisuuteen on vaikea luoda uusia työpaikkoja. Mutta kun hänelle kerrotaan, että puhtaaseen uusiutuvaan energiaan kannattaa sijoittaa, hän kääntää nopeasti kelkkansa. Pitää vain uskaltaa haastaa kiinalaiset, jotka ovat sukkelia kopioimaan USA:ssa tehtyjä innovaatioita ja ovat mestareita teollisuusvakoilussa.

    Ilmastomuutoksesta puheen ollen:

    "At the threshold of the Sahara Desert near Ouarzazate, Morocco, some 500,000 parabolic mirrors run in neat rows across a valley, moving slowly in unison as the Sun sweeps overhead. This US$660-million solar-energy facility opened in February and will soon have company. Morocco has committed to generating 42% of its electricity from renewable sources by 2020..."

    Koko artikkeli, jossa mainitaan meille tuttu yritys Vaisala löytyy:

    https://www.scientificamerican.com/article/can-wind-and-solar-fuel-africa-s-future/?WT.mc_id=SA_TECH_20161108

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni lisäys vielä. Trump on vaatinut eurooppalaisia Natomaita vastaamaan paremmin kustannuksista. Vain viisi maata yltää puolustusmenoissa kahteen prosenttiin bkt:sta.

      Nyt on jo nähtävissä, että monet maat ovat lisänneet puolustusmenojaan. Transatlanttinen kytkös säilyy, mutta Nato eurooppalaistuu.

      Sotateollisuus tarvinnee lisää nikkeliä, mikä ei taida olla pahitteeksi eräälle kaivoksellemme.

      Poista
  5. > Ja ylimielisyys on perinteinen tapa
    > verhota tietämättömyytensä.

    Osui ja upposi

    -pma

    VastaaPoista
  6. "Nukkuvia äänestäjiä" on syyllistetty, niin meillä Suomessa kuin USA:ssa. Kun nämä "nukkuvat" oli nyt saatu vihdoin hereille ja äänestämään, niin he äänestivätkin "väärin". Aivan kuten kirjoitit; he äänestivät omista lähtökohdistaan. Turha sitä on kitistä.

    VastaaPoista
  7. Populisti pettää aina. Käärmeöljyllä on tietysti placebovaikutus, mutta ei se neljää vuotta kanna. Mitä sen jälkeen kun porukka on pettynyt?

    VastaaPoista
  8. Keskustelu herra Trumpista, tulevasta Presidentistä, on mielestäni ennenaikaista. Siksi olen siihen jo kyllästynyt. Koska historia vasta näyttää, mitä tuleva tuo tullessaan. Siksipä jo nyt epäilen eräitä hänen taloudellisia jutskujaan... Konkretisoidaanpa.

    Jos lenkkarit Kiinassa valmistetaan hintaan 10 $ pari, USA:ssa valmistettujen hinta olisi 50 $. Ajatellaanpas sellaista matemaattista yhtälöä, että isänmaallisella amerikkalaisella punaniskalla on perhe Utahissa, tai Ohiossa, johon kuuluu isä äiti ja kolme lasta (ja susikoira + kymmenen haulikkoa), ja isällä on 50 $ rahaa. Ostaako hän, koska äänesti Trumpia, yhdet jenkkilässä valmistetut lenkkarit joita perhe käyttää vuoron perään (koira ei kenkiä tarvitse), vai ostaako hän jokaiselle perseenjäsenelle omat kiinalaiset lenkkarit (ei koiralle)...?

    Jolloin hän olisi järkevä, mutta epäisänmaallinen. clintonimainen.

    Tätä minä pohdin, kun ajatellaan miten Trump käynnistää jo kannattomina hylätyt hiili- ja nikkelikaivokset uudelleenkannattaviksi. Ja Detroitissa valmistetaan helvetin huonoja Chervoletteja jotka maksavat pari kertaa enemmän kuin kunnolliset Toyotat? Mutta silti heikäläiset duunarit saavat vähintäin 20 $ tunti. (Ja ilmaisen hoddogin ruokatunnilla. Ja 10 %tin alennuksen "Caffee de Donitsiin". Ja kouria flikkoja hameen alta firman hallowee-juhlissa? Ja pamauttaa paikallista pikkupomoa jap-iskulla leukaperiin?)

    No, aika näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoja laskelmia täälläkin, Coltit voivat olla hyviä mutta Kiinassa tuotetut Berettat ja Venäläiset Kalashnikovit ovat halvempia eikä pikkulapset tiedä eroa kun ampuvat äitejään, pikkuveljiään tai naapurin pentuja. Trumpilla on onnea olla isäntä vain pehmeissä bisneksissä, joten sieltäkään ei ole odotettavissa helpotusta, mutta kuten sanottua: tulevaisuus on aikanaan menneisyyttä joka osoittaa kuka oli oikeassa.

      Poista
  9. Koulujen uskonnonopetus on estänyt uskonnollisen fundamentalismin leviämisen Skandinaviassa ja monissa muissa maissa. Kirkkohistoriaa lukeneet tuntevat myös uskonnollisen fanaattisuuden ja huijaamisen historian. Se joka ei ole oppinut tervettä kyynisyyttä koulujen uskontotunneilla, voi uskoa mitä hyvänsä. Älyn käyttö on luvallista luterilaisilla ja anglikaaneilla. Luterilaisuuteen kuuluu myös maallisen ja hengellisen regimentin oppi. Tiedetään, että uskonnon ja hengellisyyden sekoittaminen aiheuttaa katastrofeja, joista uusin esimerkki on Trumpin voitto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mutta luterilainen kirkko on irtaantunut hengellisestä opista.

      Poista
    2. Ei kai? Aneista ja muista pikkujutuista, pyhimyksineen kyllä. Ei taida luterilaisuuskaan olla aivan viaton hölmöyksiin? Ei välttämättä edes käytettyjen autojen kauppias Trumpiinkaan, mieshän on aikamme tuote.

      Poista
  10. Viime vuosisadan kriisiaikoinakin saivat kannatusta hahmot joiden ohjelmana oli rationaalisen ajattelun korvaaminen tunteella ja hurmoksella.
    Miten Trump aikoo elvyttää taantuvaa savupiippu ja kaivosteollisuutta-työpaikkoineen. Liittovaltion verorahoilla vaiko omilla varoillaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suojatulleilla halpamaa kiinaa vastaan?

      Poista
  11. Niin juuri, TV-saarnaaja, joka lupasi taivaaseen pääsyn oman lahkon jäsenille. Nyt hän on jo ehdottanut omaa tytärtään yhdeksi ministeriksi, siis dynastian perustamispuuhissa.

    Hillary Clinton sen sijaan piti "ihan oikeasti" hyvän puheen, surupuvussaan, ja myös kertoi surunsa, muistaen myös pikku tyttöjä, jotta he kaikesta huolimatta uskoisivat mahdollisuuksiinsa joskus tulevaisuudessa, vaikka tämä rohkaisuyritys epäonnistuikin. Eva Biaudet luetteli eilen Obs-ohjelmassa pitkän rivin yhteyksiä, joissa Clinton on koettanut parantaa naisten ja tyttöjen asemaa maailmalla, ja varmaan hän tulee jatkamaankin sitä työtä jollakin tavalla. Toisaalta hän on jo vuodesta 1973 palvellut maataan, ensin Kongressin lainopillisena neuvonantajana ja sitten, saatuaan Billin presidentiksi, monissa raskaissa kansainvälisissä tehtävissä. Voisi alkaa levähtääkin!

    Olen kuunnellut vähän Leonard Cohenia, vaikka en hänenkään musiikkiaan erityisemmin tunne, mutta se ja hänen matala äänensä sopivat tällaiseen suruaikaan. Jotenkin se iskee johonkin hermoon, että melkein itkettää. EG

    VastaaPoista
  12. Islanti on pieni maa joka tulee toimeen ilman EU:ta.
    Suomen teollisuuden yritykset ovat rakennettu ennen EU-aikaa.
    EU-aikana Suomesta on kadonnut paljon teollisuusyrityksiä.
    Investoinnit Suomeen ovat olleet hyvin vähäisiä EU-aikana.
    Valtion velkaantuminen on ollut poikkeuksellisen nopeaa EU-aikana.
    Venäjän ja Suomen kauppa välinen kukoistaisi ilman EU:ta.

    En havaitse perusteita sille että pieni maa ei pärjäisi ilman EU:ta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eurossa Suomen talous on siamilainen möhkäleklusterin osake, ei oma itsenäinen yksilönsä.

      Poista
  13. Kun emme voi enää NL:n kaaduttua käyttää termejä 'pääoma', 'työ' ja 'lisäarvo', joudumme kummalliseen hämärän rajamailla olevaan tilaan.

    Alla on kaksi lainausta samalta kirjoittajalta, joissa selitetään taloutta, kuten täälläkin, yhtäältä empiirisenä tieteenä ja toisaalta psykologian kehyksessä. Talous ei kuitenkaan ole empiirinen tiede, eikä pelkkää psykologiaa edes pappilan keittiössä. Tämäkään kirjoittaja ei onnistu sovittelemaan finanssitaloutta kuviteltuun muoviämpäritehtaaseen. Siihen tarvitaan sofistikoituneempaa otetta pankkialan huipulta ja profeetta Ayn Randia.

    http://janilindroos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221839-ajatusleikki-sosialismiin-ja-tasa-arvoon-liittyen
    http://janilindroos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218002-finanssitalous-vs-reaalitalous

    Käytöstä poistettujen termien sijaan meillä on patentti- ja tekijänoikeuksia, joista saadaan tuloa. Meillä on kiinteistöjä joista saadaan tuloa. Meillä on maaomistuksia, osakkeita, johdannaisia, kirjekuoria, veroparatiiseja, kannustimia ja optioita, joista saadaan tuloja jne. Sitten on vielä robotteja, joiden tekemien härpäkkeiden myynnistä saadaan tuloja. Meillä ei ole enää 'pääomia', jotka olisivat mitenkään Sirkan tai Sepon yrityksissä tai julkisessa taloudessa tekemän työn tuottamaa lisäarvoa.

    Meillä on sentään vielä bruttokansantuote. Sitä voidaan pitää objektiivisen tarkastelun kohteena. Se jakautuu entistä epätasaisemmin kansalaisille. Meillä on myös tilastoja, joista voimme havaita finanssitalouden mielettömän kasvun suhteessa reaalitalouteen viime vuosikymmeninä. Finanssisektori on Suomessakin jo yli 25% BKT:stä Jani Lindroosin mukaan. Chomsky kertoi vastaavan luvun olevan USA:ssa yli 30%.

    Sitten meillä on muuttuva ja 'notkeutta edellyttävä työmarkkina', joka on kansantaloudelle 'haastava kuluerä'. Työmarkkina kun ei tuota mitään. Kaikki tuotto tapahtuu ylimpänä mainituilla virtuaalitalouden tasoilla, joita on jo alettu kutsua työksi, jonka verotusta ei voi korottaa, tai sitä ei saisi verottaa lainkaan.

    Virtuaalinen on muuttunut reaaliseksi, sesam. Olisikin viisasta siirtää kaikki työttömät finanssialalle tuottamaan lisää rahaa, koska lisäarvoa he eivät enää voi teoriassakaan tuottaa. Tämä on taloutta. Se on runoutta kauneimmillaan.

    VastaaPoista
  14. Trumpin voiton takana on demokraattien täydellinen kyvyttömyys löytää itselleen elävä kandidaatti. Trumpin voitto oli perfect storm'in tulos. Minua vaivaa, että venäläiset ovat mielissään Trumpista. Ehkä siksi ovat, että jotakin on tapahtunut niiden ja Trumpin välillä jo ennen vaaleja ja se jokin rohkaisee heitä. Tämä on oikeastaan ainoa tärkeä puoli tässä vaalituloksessa minulle. Koska siinä mielessä Trumpin äänestämistä ei voi moittia, että Clinton oli kuin jokin vanha ruostunut kone museosta. Clinton asettaminen ehdokkaaksi oli demokraattien kannalta yhtä typerä kuin miljardöörin ja ammattilaisen huijarin valinta presidentiksi redneck'ien kannalta. Aika-ajoin huijarit kuitenkin todella onnistuvat hyvissäkin asioissa. Toivotaan, että nyt käy näin.

    VastaaPoista
  15. Ei paskempi maailmantilan selitys. Ketkähän tämän Messiaan kannattajista "tempaistaan" ikuiseen autuuteen.jtapio

    VastaaPoista
  16. Perusasioita ovat ruoka, juoma ja suoja. Seksiäkin saisi pikkuisen olla.
    Kai Kemppinen muistaa sanoneensa, että liikkuvat äänestäjät ovat demokratian ritareita. Kansa on käyttänyt äänioikeuttaan, se on hienoa ja muutos on aina parempi kuin paikalleen jähmettyminen. Ei se Hillary Clintoninkaan iskulause kovin uskottava ollut: Stronger together. Ketkä yhdessä.

    VastaaPoista
  17. On huomattavan helppo huijata ihmisiä jotka hakuavat tulla huijatuksi. Vanha Länsi oli täynnänsä saarnaajia ja käärmeöljykauppiaita eikä maailma näytä paloa muuttuneen. Pidämme edelleenkin imelästi hymyilevistä käytettyjen autojen kauppiaista, varsinkin jos ovat rikkaita.

    VastaaPoista
  18. Hieno kirjoitus. Minäkään en usko eliitin oppivan tästä juuri mitään. Meillä Suomessa on siitä kokemuksia. Viiden vuoden takainen jytky olisi ollut hyvä juttu, jos se olisi saanut muut puolueet skarppaamaan. Valitettavasti niin ei käynyt, vaan muut ovat nähdäkseni siirtyneet kukin omalla tavallaan kohti persujen älyvapaata agendaa.

    VastaaPoista
  19. Mikä yhdistää kolmea viimeistä jytkyä: Brexitiä, Vallonien kapinointia kauppasopimusasiassa ja USA:n ruostevyöhykkeen Trump-protestia? Raskaan teollisuuden, terästehtaiden ja hiilikaivosten työpaikkojen menetys Kiinaan ja Intiaan.
    Siinä ei ole kysymys pelkästään globalisaatiossa. Perussyy on noudatettu ilmasto- ja energiapolitiikka, joka on demonisoinut hiilen polton, laskenut sen hinnan kannattamattomaksi ja tuhonnut siinä sivussa hiiltä käyttävän terästeollisuuden. Ja nyt hiilidioksidia syydetään ilmaan Kiinaan ja Intiaan kiivasta tahtia nousevista yhä uusista ja uusista masuuneista ja hiilivoimaloista paljon huonommalla hyötysuhteella kuin länsimaisissa laitoksissa. Tätä kutsutaan ilmaston pelastamiseksi.
    Maapallon pelastaminen nähdään välttämättömäksi suuren uskonnollisen näyn ja ilmoituksen vuoksi: ”jos te syntinen ihmiskunta ette lopeta tuhlaavaista elämäntapaanne niin minä, äiti maa, tulen ja rankaisen teitä nostattamalla suuren veden!”
    Mitä kaikkea ihmisille voidaankaan valehdella uskonnon varjolla. Että ilmasto lämpenee katastrofaalisesti, napajäät sulavat, myrskyt lisääntyvät, koralliriutat kuolevat ja jääkarhut voivat huonosti. Mikään tästä ei ole totta. Listaa voisi jatkaa pitkäänkin.
    Kaukonäköisimmat tietävät, että tämä korttitalo on nyt romahtamassa. Trump ja Sarah Palin tulevat romuttamaan Obaman ja Clintonin ilmastopolitiikan, ja se vetää mennessään myös ”Pariisin ilmastosopimuksen”. Onko muuten kukaan nähnyt kuvaa, jossa Obama olisi allekirjoittanut Pariisin paperia? Ei, koska hän ei ole sitä allekirjoittanut. Kaikki oli vain epätoivoista teatteria.
    Viisaimmat varautuvat hiilen uuteen tulemiseen. Soros on jo pitkään ostanut hiilikaivoksia. Kun halvalla saa.

    VastaaPoista
  20. Enbusken mukaan Trump on ateisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se juuri hassua on, että fundamentalistit uskovaiset sanoivat äänestäneensä Trumpia uskonnon puolustajana, "syntisenä kuten me muutkin", he sanovat.

      Poista
    2. Kaikki uskonnot ovat... noh, kierrätyskamaa.

      nimim. "lajitellaanhan niitä muitakin jätteitä"


      Ps. Voi olla, en tiedä, että nyt loukkasin jonkun ihmisen uskonnollisia tunteita. Mutta vakuutan, omantuntoni ja kunniani kautta, että tein sen tahallani.

      Poista
  21. Koskaan enää ei Wisconsinin, Minnesotan, Michiganin, Ohion ja Pennsylvanian talous perustu siihen "hiili- ja terästeollisuuteen", joka vielä 65 vuotta sitten kelpasi vaikka Euroopan yhdentymisen otsikoksi.

    Ei epäonnistunut nostalgia kuitenkaan riitä Trumpin suosion selitykseksi.

    "Huoli on siitä, mitä kaikkea ihmisille voi puhua totena", alustaja kirjoittaa. Siitäkin, mutta sehän ei ole uusi asia. Uusi asia on tämä postfaktuaalinen kulttuuri. Eivät useimmat Silvio Berlusconin tai Donald Trumpin äänestäjät kuvittele, että heillä olisi jokin asiallinen ohjelma; tai että he puhuisivat totta.

    Äänestäjät arvostavat hyvää stand up -valehtelijaa, joka on onnistunut kusettamaan veronmaksajia.

    vuorela, tampere

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Slushissahan näitä veronmaksajia kusettavia start up -valehtelijoita.

      Poista
  22. ...the judgments by ordinary citizens may be better than those by professional economists, being more rooted in reality and less narrowly focused.
    Indeed, willingness to challenge professional economists and other experts is a foundation stone of democracy. If all we have to do is to listen to the experts, what is the point of having democracy?
    As citizens in a democracy, all of us have the duty to learn at least some economics and engage in economic debates.
    ...sanoo ekonomisti Ha-Joon Chang
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/apr/30/economics-experts-economists

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia tästä linkistä. Olen pitänyt kaikista Ha-Joon Changin kirjoista ja muistutit samalla miten hyvä lehti/sivusto Guardian on.

      Poista
  23. Demokraattipuolueenkin olisi kannattanut nokittaa tosi-tv tähdellä: Kim Kardashian for president!

    Tai Hillaryn tukijana ollut Lady Gaga olisi voittanut jos olisi itse mennyt ehdokkaaksi Clintonin tilalle.

    VastaaPoista
  24. Mihin viittaat "uudelleensyntyneillä" kristityillä? Vai tarkoitatko uudestisyntymistä? Jeesus itse totesi, että "Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa". Eihän muita kuin uudestisyntyneitä kristittyjä ole olemassakaan. Ev. lut. kirkkoon kuuluu paljon ateisteja ja uskonnollisia ihmisiä, mutta vähemmistö heistä taitaa olla uudestisyntyneitä eli kristittyjä.

    VastaaPoista
  25. Täällähän on ilahduttavan selväjärkisiä kommentteja. Parempi väki on näköjään mykistynyt järkytyksestä. Pakko myöntää, että minäkin konservatiivina toivoin Hillaryn voittoa ja olin hyvin ällistynyt, kun Amerikan kansa äänestikin väärin.

    Mutta nämä eliitin puheet faktoista ja valheista ovat propagandaa, aivan hyvin verrattavissa Venäjän ajoittaisiin ärsyyntymisiin siitä, että joku taho (esim. Suomi) yrittää kirjoittaa historiaa uudelleen.

    Meikäläisen mediaeliitin faktat eivät yleensä kestä kriittistä tarkastelua, vaan osoittautuvat toiveajatteluksi, vääriksi tulkinnoiksi tai täydeksi soopaksi. Pahinta on, että näiden "faktojen" kritisointi on tietyissä aiheissa jo kriminalisoitu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun valheet suojataan lain voimin, totuudesta tulee rikollista. Se puolestaa pikku hiljaa johtaa koko yhteiskunnan näivettymiseen ja tuhoon. Halla-aho puhui totta islamista ja siitä häntä rangaistiin. Totuuden kertomisesta. Ei ole edes pystytty osoittamaan, että kukaan olisi tosiasiallisesti hänen sanoistaan "kiihottunut kansanryhmää vastaan".

      Poista
  26. En medarbetare i Trumps stab kallade Trump för miljonär i blåställ; i djupet av sin själ kände han med och förstod sina väljares frustration och belägenhet både andligt och materiellt. Jag tror det stämmer. Jag tror också att Trump gärna skulle hoppa av nu. Han har uppnått det som intresserade honom, segern, att visa att han till och med kunde bli president.

    Nu finns inget att vinna – annat än aristokratins gunst, det fina folkets respekt. Att nå den kan bli hans nästa revansch och metod att få fart på adrenalinet igen, det enda sätt som nu återstår honom för att kunna sträva högre och mot otänkbara segrar. Det vore gynnsamt för världen men en psykologisk katastrof för hans väljare.
    Lena Anderssonin koluminsta DN:stä, nyt Trump tullee hylkäämään äänestäjänsä ja liittyy omaan luokkaansa sen etuja puoltamaan.

    VastaaPoista
  27. Mainio postaus ja mainioita kommentteja. Tylsyyttäni kuitenkin huomautan, että Clinton oli sentään pikkuisen suositumpi kuin Trump, koska sai Trumpia enemmän ääniä. Vaalia mediassa kommentoijista harvat ovat kiinnittäneet huomiota USA:n presidenttivaalijärjestelmän ongelmallisuusteen. Ehkä sen korostaminen veisi lennokkaimmilta kommentoinneilta siipiä.









    .

    VastaaPoista
  28. Mielenkiintoista miten paljon Trumpin tyyli tuo mieleen Robert Penn Warrenin Kaikki kuninkaan miehet - romaanin populistopoliitikon retoriikan. Ero on vain siinä, ettei Warrenin hahmo ole miljardööri. Esikuvahan oli Hyey Long.

    VastaaPoista
  29. Martti Ahtisaari ja Sirkka hämäläinen arvasivat (pelkäsivät) Trumpin voittavan mm. koska heille sitä olivat kuiskutelleet USA:n yliopistoproffat ja -piirit.
    Media ei.

    Minäkin pelkäsin(/arvasin?->masennuin) Trumpin voittavan koska
    a) ed. viikolla tajusin että vaalikopille vie into jota Trumpilaisilla on.
    b) gallupeissa ei näy kaikki, osa häpeää ja/tai änkyränä kyselijöille vaikenee.
    Gallupien volatiliteetin suuruuskin olisi pitänyt kieliä että ei niihin voi 100% luottaa.

    VastaaPoista
  30. Tämän olen kai todennut: Luettunai Markku Ruotsial (hnyvin tasapuolisen) kuvauksen Yhdysvaltain kritillisestä oikeistosta - 70 miljoonaa, Gerorge W. Bush kuuklui sen maltilliseen siipeen - huomasin kovasti kaipaavani niitä onnellisia päivä, jolloin NKP:n keskuskomitean aatokset olivat päällimmöine huolnenaiheemme.

    MafH

    VastaaPoista