2. maaliskuuta 2015

Moite





Tämä kirjoitus ei ole juridinen. Kerran kyllä satuin sanomaan Johtajalle, että hänen ehdottamansa yhtiökokouksen päätös olisi moitittavissa eli voisi aiheuttaa moitekanteen. Hän suuttui ja ärjäisi, että kyllä hän moitteen kestää. ”Moitekanne” tarkoittaa oikeusjuttua, jossa vaaditaan, että sinänsä muodollisesti oikein tehty päätös julistettaisiin merkityksettömäksi (tehottomaksi) lainvastaisen sisältönsä vuoksi.

Ajattelen lähettää Kirkkonummen kaavoittajalle sähköpostia ja mainita ennakoiden moitteena, ettei kunta saa kaavoitusmonopolinsa turvin suosia mielin määrin itse omistamiaan maita rakennustontteina. Yhdenvertaisen kohtelun periaate on muistettava punnintaperusteena.

Se on paradoksi, mutta kiitettävien yhteiskunnallisten tavoitteiden ajaminen voi johtaa tilanteeseen, joka on kuin kartelli. Kunta voi toimia moitittavaksi, vaikka se todistaisi ajavansa toimillaan esimerkiksi vuokra-asuntojen saatavuutta.

Jotkut poliitikot ja virkamiehet tietävät tämän, mutta ovat hyvin hiljaa asiasta.

Ajattelu ei etene tyhjiössä. Siinä se on samanlainen ilmiö kuin ääni. Eteneminen on molekyylien kolinaa.

Mekanistinen ajatustuki on ollut käytössä nyt vajaat kaksisataa vuotta. Höyrykonetta katsomaan ei moni jaksanut kävellä. Rautatie ja siihen liittyvä vaunuja kiskova höyrykone eli veturi sattuivat riittävän monen silmiin. Meillä on Suomessa jopa hyvin laadittu kuvaus asiasta, Juhani Ahon ”Rautatie”. Liikkeelle oli lähdettävä vaikka laiskotti, ja junaihme nähtiin ja kokeiltiin.

Juuri nyt olisi aika oivaltaa, että tuo tuki on kadonnut. Seuraava tukielin on biologinen. Puhe ei ole pikkulintujen ruokkimisesta eikä myöskään – mekanistisesta – luonnonvalinnasta. Meitä on paljon sellaisia, joille kehitysopin sähkökemialliset yksityiskohdat ovat hyvin epäselviä.

Tämän kirjoituksen ajatus on tässä: miten suhtautua kuntaan ja etenkin valtioon kartellin ylläpitäjänä?

EU-kilpailuoikeuden ja siis koko EU:n yksi tukipilari, tavaroiden ja palvelujen vapaa vaihto, on johtanut viime vuosikymmeninä pahaan väärinkäsitykseen. Sekä lainsäädännön että tuomioistuimen voimin kartellit on kielletty, koska ne jarruttavat kilpailijaa ja vaikuttavat siten kuluttajan vahingoksi.

Mutta tämä ei ole tosiasia! Tämä on uskonkappale. Se on sosiaalidemokraattinen uskonkappale, joka oli varsin tosi 1920-luvulla. Seuraava vuosikymmen eli pulakauden jälkeen tulleet erittäin rajut julkiset investoinnit muuttivat kentän.

Kommunistit vaativat, että valtion täytyy omistaa kaikki. Sosialisteille riitti, että valtio sääntelee markkinoita.

Mutta ovatko valtion tai valtioiden sääntelemät markkinat markkinat? Eikö tämä ole ajatuksena pelkkää typeryyttä, contradictio in adjecto. Markkina tarkoittaa jotain, mitä ei ole säännelty. Tuo jokin toimii ”biologisesti”, johtumisen ja potentiaalierojen voimalla.

Amerikkalaiset revolveri-taloustieteilijät alkoivat julistaa, että kaikki sääntely on pahasta. Myös se oli pelkkää tyhmyyttä. Sääntelyä ovat esimerkiksi pätevyysvaatimukset erilaisiin töihin. Lääkärit toimivat nykyisin markkinoilla, mutta lääkäri on vain laillistettu eli hyväksytty henkilö (ja niin pitääkin olla). Toisin sanoen lääkärikartelli on virallinen. Valtio tosin ei (onneksi) harjoita itse lääkärintointa, mutta kunnat harjoittavat sairaalatoimintaa, ja uudistukset eivät onnistu, kun uuden järjestelmän laatijat eivät osaa ajatella vanhentuneen kartelli-käsitteen ohi.

”Laiton kartelli” eli hintojen fiksaaminen sekä pystysuoraan että vaakasuoraan oli Saksan taloudellisen menestyksen salaisuus vuodesta 1924 ja vuodesta 1948. Suomi rikastui metsäteollisuuden kartelleilla, ja heti kun niitä alettiin purkaa, koko maa oli kaatua.

Todellisuutta ei ratkaista sanoilla. Putinen Venäjä on myös teollisuustoiminnassa yritys palata Stalinin aikaan. Putinin (ranskaksi Putain) joukko tuhosi syntyneet kartellit, joista käytetään edelleen täydellistä synonyymiä, oligarkit.

Markkinat edellyttävät harvainvaltaa, ja poliittista valtaa olisi manipuloitava ja myytävä. Valitettavasti vain populistit ovat tajunneet tämän alkeellisen tosiasian.

Voimien tasapaino ei toteudu näperreltäessä. On toimittava.

6 kommenttia:

  1. "Putinin (ranskaksi Putain)" . Taisi lipsahtaa ellei tarkoitus ollut yhdenvertaistaa. Juuri em sanjen äääntämisen samankaltaisuuden takia, Putin kirjoitetaan ranskaksi Poutine.
    - kale -

    VastaaPoista
  2. :-) Naapurin johtaja on Ranskassa Poutine!

    VastaaPoista
  3. Korkeasti kunnioitettu herra blogisti , aivan liian kunnianarvoisa ammattikunta rinnastettavaksi moisella tavalla, voe kehveli. Pulppuilevaa kevättä teille sekä muille asianosaisille ja - osattomille !

    VastaaPoista
  4. Antitrustilainsäädännön perimmäinen tarkoitus lienee ollut, ja on kai edelleenkin, kuluttajien suojaaminen korporaatioiden mielivallalta. Rooman sopimuksen artiklat 85. ja 86. (ulkomuistista) kieltävät määräävän markkina-aseman väärinkäytön, ei määräävää markkina-asemaa sinänsä. Kartelli on myös määritelmällisesti jo lain pimeällä puolella koska se tarkoittaa kilpailua haittaavaa yhteistoimintaa, esimerkiksi yritysten yhteistä hinnanasetantaa tai yhteisiä tuotantomäärien rajoitussopimuksia. Suomi on pieni maa ilman maailman, tai edes EU:n, mittaisia monopoleja ja uskon, että kilpailulainsäädäntö toimii pitkällä aikavälillä suomalaisten kansalaisten ja yritysten eduksi. Level playing field taitaa olla se EU:n käyttämä schlaageri tässä yhteydessä.

    Toisaalta jos asiaa ajattelee siltä kannalta, että miksi maailman tehokkaimmat kapitalistiset taloudet (EU ja USA) yleensä tarvitsevat kilpailulainsäädäntöä suojellakseen väestöään ryöstökapitalismilta. Tässä joudutaan pian epämiellyttävien kysymysten äärelle. Eikö kapitalistinen kilpailumekanismi siis olekaan se kaikenpelastava voima, joka hoitaa resurssien optimaalisen allokoinnin ja pelkällä olemassaolollaan takaa että monopoleja ei synny ja korporaatioiden voitot ovat aina kohtuullisia? Mihin tässä enää voi uskoa?

    VastaaPoista

  5. Juutas Käkriäinen sentään, toisin kuin jälkeläisensä Savonlinnan ent.lyseosta tiesi maan vallatun väkivoimin, ja omana pidetyn myöhemmät väet suohon survoen.

    Tätähän se oli Ranskan Vallankumous. Valta ja mannut veks vanhoilta frankkilaisheimosotureiden jo puuteroiduilta versaillesjälkeläisiltä. Niskat giljotiinin pölkylle Valistuksen ja teknologisen edistyksen ansiosta, mistä se Diderotin tietosanakirja kertoi, väliin Katariina Ison suojeluksessa ja itse Preussin Fredrikin aika ajoin soitellessa huiluaan Voltairen nuoteista. Jne

    No uusi perimysvalta ja konekytkösduunarius oli syntyä kun tehdas-pankki ilmiö pääsi riehumaan kultivoituneiden porvarissäätyjen tuhoksi. Pianhan Rockefeller Carnegie ja Ahlström Serlachius vakiintuivatkin ja pitivät muut loitolla. Joku Aarnio yritti. Tätä oligarkiaa lypsivät demarit ja toimittivat lapset kouluun ja maitoa ravinnoksi. Sitten tuli taas aika uus ja kilpailun aikakausi.

    Uusien yrittäjien piti päästä haastamaan vakiintuneet teollistumisrikkaat. Näin tehtiin. Ellei omia yrittäjiä ilmaantunut kuten Suomeen ei, niin otettiin ulkoa ja omat AhlströmSerlachiuksetkin älysivät myydä omansa arvopapereita vastaan, muuttaa Mäntästä ja mistä Varkaudesta Karhulasta. Onneksi olkoot. Eikä Hakaniemi huutanut perään että "haloo eiks nämä ole yhteissuomalaisin rahoin ja ponnistuksin pinnistettyjä, häh ? Ei, noilla myyntivoitoilla vaan alennettiin veroja lääkäreiltä ja juristeilta nyökkäyksen saamiseksi. Onnittelut.

    Varofaukis uhkaa ottavansa maan eläkerahastojen loput, jotta selviäisi Troikasta vielä muutaman päivän ja antaisi aikaa Merkelin & kumppanien tulla järkiinsä sekä löytää puheiden pyörtämissanat. Suomellakin olisi avara ja elähdyttävä Kreikan tie ellei Pohjanmaa puhuisi. Risikko tyrmäsi Antti Rinteen Pisarahankkeen eikä edes maanalaisratakierrukan idjotismin takia, vaan hinnan yhsmrd€. On meillä pomoja on.

    Mutta on rahaakin sinullaminulla edellisten asianhoitajiemme jemmoissa Caymanilla ja Cityssä. On on kun eivät Suomeen osanneet sijoittaa eläkemaksuja, niin antoivat hedgerahastoille oliko Maddofillakin? ,jotta nämä toimittaisivat puhtaat paperit eli lakisääteiset 3-4 prosenttia suurten ikäluokkien eläkkeiden turvaksi. Leuto ja hyvä golftalvi onkin menossa -Ranskassa chateau maisemissa.

    No Suomi voi alkaa kotiuttaa näitä noin 120 mrd rahojaan ja sijoittaa niitä uuteen Suomeen, jos mihin vähänkään mutta pitkäjänteiseti hyötyä antavaan toimintaan, elinkeinoissa malliin Onnibussi Solarfilmi ja onhan näitä kun ihmiset irti päästetään opetuista fiksaatioistaan ja auttajistaan ja paremmistaan. Yks este voi olla meilläkin Brysselissä. Suomi kai antoi eläkeyhtiönsä globaaliin kun globaalit vakuutusyhtiöt suostuivat olemaan tulematta tänne ? Arvaan asian varmaksi Sammon osingoista. Tarttis vähän styrizaa.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista