25. tammikuuta 2015

DNA kielletty lisäaine





Uutisena kerrottiin, että Oklahoman yliopiston kyselyssä 80 prosenttia vastaajista piti tarpeellisena varustaa pakollisella merkinnällä ruuat, jotka sisältävät DNA:ta.

On huomautettu, että kunnon kansalainen sekoittaa kaikki nämä saatanalliset kirjainlyhenteet eli akronyymit. Pitäisi suorittaa vertailukysely. Missäköhän määrin Oklahomassa tiedetään, mitä tarkoittaa ”U.S.A.”? – Oklahoman yliopisto muuten on hyvä. Oklahomalaisia itseään ei katuperinteessä pidetä hengen jättiläisinä – lieneekö sitten pulakauden vai John Steinbeckin vika.

Hiukan tekisi mieli kokeilla esimerkiksi jossain kunnon ravintolassa ja kysyä:” Onko teillä ruokia, jotka eivät sisällä hiiltä. Olen hiilelle allerginen.”

DNA:ta on jokaisen solun tumassa ja muilla kuin aitotumallisilla muualla. Samoin kuin hiili se on kaiken elävän rakennusaine ja sitä on kaikissa kasveissa ja muissa eliöissä.

Ehkä voisi olla armelias ja arvata, että kyselyn vastaajat ajattelivat kirjainryhmää GMO (geenimuunneltu organismi).

Tällaisesta ei viitsisi kirjoittaa pelkän ilkkumisen takia. Sattuuhan sitä, ja luettelo ravintohullutuksista on pitkä. Mitähän silikaattia sekin oli, jota kerran piti popsia, ettei saisi syöpää?

Siinäkään ei ole toistelun tarvetta, että koulutetuissa ammattilaisissa, esimerkiksi lääkäreissä, on ikuisesti ja aina jokin määrä henkilöitä, joilla on aika omintakeisia ajatuksia ja hoitokeinoja ja, kuinka ollakaan, niihin liittyviä kallishintaisia rohtoja.

Sitä vastoin historiassa ja filosofiassa tunnettu tieteellisen kokeen todistusvoima on paljon mutkikkaampi asia kuin yleensä viitsitään tunnustaa. Kokeet ovat monilla aloilla erittäin kalliita. Asiallisesti tehdyn kokeen toisintaminen esimerkiksi hiukkaskiihdyttimessä ei ole erikoisen houkuttelevaa, koska se ei edistä omaa uraa, paitsi jos tulos on kielteinen eli aikaisempi koe voidaan osoittaa virheelliseksi.

Tiedemiesten pitäisi olla sekä viisaita että jaloja ihmisiä. Valitettavasti näin ei ole. Kohta suomeksikin ilmestyvä Pääbon kirja fossiilisen DNA:n avaamisesta on myös kertomus tieteellisestä tikaritanssista. Meno ja meininki maailman johtavissa yliopistoissa tuo mieleen lauantai-illan Alahärmän Fräntilän sillalla. Mökää riittää ja helapää heiluu.

Kvanttimekaniikka biologiassa on kuuma aihe. Tulokset alkavat olla mullistavia. ”Life on the Edge: The Coming of Age of Quantum Biology” on erinomaisen selkeästi kirjoitettu. Kirjoittajat ovat nähneet vaivaa löytääkseen kielikuvia. Kvanttimekaniikka on tunnetusti alue, jossa on montakin vaikeasti kuviteltavaa ilmiötä, kuten esimerkiksi se, että ”jokin” (hiukkanen, aalto) voi olla kahdessa tai monessa paikassa samaan aikaan tai että pelkkä mittaaminen vaikuttaa kohteeseen, esimerkiksi hiukkasen spiniin. Mutta tulokset ovat vastaansanomattomia. Spinin kanssa pelataan mm. magneettikuvassa (MRI).

Fyysikko Schrödinger kirjoitti varhain, 1944, kirjan ”What is Life” eli mitä elämä on. Wikipediassa on tältä kohdin harhaanjohtava maininta. Schrödinger ennakoi paitsi perimän välittävää koodia myös kvanttimekaniikkaa biologiassa. Tulokset ovat epävarmoja, mutta näitä menetelmiä käytetään tällä hetkellä selvitettäessä fotosynteesin eli yhteyttämisen yksityiskohtia ja – ilmeisen onnistuneesti – näköaistimusta. Mainitsemassani kirjassa on kiehtova esimerkki punarinnasta, jonka suunnistustaito, sekä suunta että kulma maapallon pintaan eli inklinaatio, näyttäisivät perustuvan erään pigmentin välittämään kemialliseen prosessiin. Monien muiden lintujen tavoin punarinta löytää oksalta oksalle ja takaisin meiltä Välimeren maihin.

Fyysikot ja biologit ovat eri ammattikuntia ja heidän työhuoneensa sijaitsevat yleensä eri taloissa tai ainakin eri käytävien varrella. Se nyt horjuva ajatus, ettei fysiikan kvanttimekaniikkaa voi soveltaa elollisiin aineisiin eli siis biologiaan, saattaa olla aivan tyhjän päällä. Yksinkertaisempi selitys olisi, etteivät fyysikot viitsi laskea biologien löytöjä eivätkä biologit osaa kvanttimekaniikkaa, joka on oikeasta sangen vaikeaa.

”Elämän” ongelma on tietenkin replikaatio eli toisintaminen eli lisääntyminen. Kuka tai mikä kykenee tekemään itsestään täydellisen kopion, joka kykenee tekemään itsestään täydellisen kopion jne.? Ainakin DNA ja eräät sitä lähellä olevat aineet. Virukset osaavat enemmän. Niillä on kyky vaihtaa geenin rakenneosia poikittain, vähän samalla tavalla kuin jotkut vaihtavat vaimoja. Ja sen takia niistä voi tulla päivässä parissa vastuskykyisiä aikaisemmin toimineille myrkyille eli lääkkeille.

Ja markkinoilla ovat tietenkin jo vähemmän tieteelliset toimijat, jotka arvelevat myös ”tietoisuuden” löytyneen nyt kvanttimaailmasta.


24 kommenttia:

  1. On kuulemma joku koiranleuka järjestänyt mielenosoituksen divetyoksidiakin vastaan.

    VastaaPoista
  2. Muistissa on, että yli 10 vuotta sitten nokkela yhdysvaltalaislapsi teki galluptyyppisen kouluprojektin divetymonoksidin kieltämisestä. Sitähän on löydetty kaikista syöpäkasvaimista, se on aina mukana hukkumistapauksissa, ja liiallisina määrinä nautittuna tämä aine on tappavaa. Ei yllätä, että yli 90 % haastatelluista (aikuisista) kannatti divetymonoksidin kieltämistä lailla.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoisia näkökulmia. Minusta on ihme, että länsimaissakin koulutuksen ja tiedon lisääntyminen näyttää monin paikoin valuneen hukkaan. Olen joskus kirjoittanut samasta aiheesta itsekin. Itse asiassa esimerkkisi DNA:sta ja sen merkitsemistarpeesta taitaa korreloida hyvin GMO:n vastustusinnokkuuden kanssa. Näin ainakin luulen; asiasta tuskin on tehty tutkimusta.

    Sallinet pienen tarkennuksen tuohon virusten kykyyn vaihtaa geenien rakenneosia poikittain. Sitä kutsutaan rekombinaatioksi, eikä se ole vierasta useimmille muillekaan eliöille - ihminen mukaanluettuna. Päin vastoin, rekombinaatiota pidetään keskeisenä seksuaalisuuden etuna (suhteessa klonaaliseen eli kasvulliseen lisääntymiseen).

    VastaaPoista
  4. Näissä asioissa kannattaa olla armollinen. Maailma on mennyt niin vaikeaksi, että ihmekös tuo jos ihmisillä menevät vaikeat termit ja käsitteet sekaisin. Oklahoman kyselykin kuvastanee lähinnä kunnon ihmisten huolta liian nopeasti tapahtuvaa muutosta kohtaan.

    Kvanttifysiikka (ja eräät suhteellisuusteorian seuraukset) ovatkin sitten niin ajatuksia nyrjäyttäviä, että se vetää jo koulutetunkin ihmisen mielen turhautuneeksi. Tai moraaliset kysymykset näiden geenimanipulaatioiden kanssa? Taloustiede on varsinainen sotku, mutta se taitaa olla ihan ihmisen itse aiheuttamaa, ja siinä on lohdullista havaita että pihalla ovat usein jopa asiantuntijat.

    Miten sitä voi ottaa kantaa asioihin, kuten demokratiassa oikeutemme ja velvollisuutemme äänestäjinä on, kun ei ymmärrä miten maailma toimii? Helpompi on jännittää kuka voittaa seuraavan formulakisan.

    VastaaPoista
  5. "...Uutisena kerrottiin, että Oklahoman yliopiston kyselyssä 80 prosenttia vastaajista piti tarpeellisena varustaa pakollisella merkinnällä ruuat, jotka sisältävät DNA:ta..."

    TV:ssä on esitetty taikureiden Penn & Teller ohjelma, jossa he kyselivät ihmisten mielipidettä siihen, tulisiko divetyoksidi kieltää,koska se on aiheuttanut ja aiheuttaa joka vuosi useiden ihmisten kuoleman. Lähes kaikki olivat sitä mieltä, että pitää ehdottomasti kieltää.

    Tuo divetyoksidihan on meidän kaikkien tuntema H2O, eli vesi, johon kuolee meilläkin useita ihmisiä joka vuosi hukkumalla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että keksit antaa tuolle tappajalle suomalaisen nimen. Vesi on minullekin tuttu.
      jtapio

      Poista
    2. Jostakin syystä käyttöveden hydroksyylihappopitoisuus NOUSEE Helsingin Veden ns. "puhdistamolla". No, hydroksyylihappoa ei tulla kieltämään, koska esim. ydinsukellusveneet tarvitsevat sitä massiivisia määriä pystyäkseen ylipäätään toimimaan

      Poista
    3. Taitaa kaimalta mennä hydroksyyli ja hydroksi-ioni sekaisin..

      Poista
  6. Pitkäaikaisista uskomuksista on vaikea luopua. Muistan vuosia sitten lukemani lyhye artikkelin. Siinä kerrottiin Grenoblen yliopistollisen saiiraalan lääkäreiltä kysytyn onko synnytysten määrän ja kuun vaiheiden välillä yhteyttä. Käytännössä kaikki lääkärit sanoivat, että täydenkuun tienoilla synnytetään merkitsevästi enemmän kuin muina aikoina.

    Kaksi tilastotieteen opiskelijaa meni läpi kymmenen vuoden sairaalassa synnytetyt vauvat ja kuun vaiheet. Mitään yhteyttä synnytysten ja kuun vaiheiden välillä ei ollut. Tämä kerrottiin perusteellisesti lääkäreille. Pari kuukautta myöhemmin lääkäreiltä käkäreiltä kysyttiin onko synnytyksillä ja kuun vaiheilla jotain yhteyttä. Lähes kaikki vastasivat, että täydenkuun tienoilla syntyy merkitsevästi enemmän vauvoja. Se siitä tieteelisestä tiedosta.

    Kalevi Kantele

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvittelemme itseksemme ilman tieteellisyyden häivää, että ihmisessä on tarve noteerata poikkeukset ja miettiä niitä. Kuun vaiheista täysikuu kiinnostaa (koska se on kiinnostanut muitakin). Joten jos kysytään niin se tulee ensiksi mieleen. Tarvepuut taas piti kaataa helmikuussa alakuulla. Se tulee harvoin nykyään mieleen.

      Jos poistamme poikkeukset (onnelliset sattumukset tai tilaamattomat katastrofit) vaikkapa elokuvasta, sitä ei välitä katsoa kukaan. Kuinka moni on jaksanut Andy Warholin Sleepia muutamaa minuuttiakaan.

      http://vimeo.com/4880378, jos on halua yrittää.

      Täysikuusta ja lääkäreistä sanoisin että onneksi ne ovat kuitenkin vielä ihmisiä.

      Poista
    2. esimerkiksi toi tietoisuuden kääsite tuntuu olevan kuuma aihe nykyjenkkiläisessä tiedemaailmassa. Dennett on kirjoittanut monia kirjoja jossa yrittänyt epätoivoisesti kieltää koko tietoisuuden olemassaolon. Monet ateistifilosofit yrittävät redusoida tietoisuuden jotenkinmihmeenomaisesti fysikaalisiin ja kemiallisiin prosesseihin. David Bentley Hart( experience of God )ja toisaalta agnostikkofilosofi Thomas Nagel :(mieli ja kosmos) osoittavat sevääkin selvemmin, että tällainenen redusointi ei yksinkertaisesti vaan ole mahdollista. Nagel väitti, että kahden sukupolven päästä tälle tieteispositivistisisnaturlismille (joka mielestäni häpäisee Darvinin nimen) nauretaan epäonnisuneena yrityksenä ottaa haltuun asiat, jotka ihmiselle ovat niin sisäänrakennettuja, ettei niitten kvalitatiivisyys ole mahdollista redusoida pienillä kvantitatiivisillä askelilla.
      David Bentley Hartin experience of God on niin huikea kirja, että toivoisin, että joku filosofiaan perhtynyt kääntäjä kääntäisi sen suomeksi. Suosittelen lämpimästi.

      Poista
    3. Millähän tavalla ylläoleva propagointi liittyy aiheeseen?

      Poista
  7. Taannoisessa tutkimuksessa amerikkalaisia nuoria pyydettiin piirtämään maailmankartta. Suosituimmissa hahmotelmissa yhdysvallat oli pyöreä manner jota ympäröi pieniä saaria, kuten kiina, kuuba, eurooppa ja neuvostoliitto. Valittujen palojen julkaisemassa suomennetussa kirjassa muuan tutkija tosiaan väitti, että raa,an veden juonti tuhoaa terveyden. Pitäisi juoda vain kasvien tuottamana mahlana ja uutteena.

    VastaaPoista
  8. " Meno ja meininki maailman johtavissa yliopistoissa tuo mieleen lauantai-illan Alahärmän Fräntilän sillalla. Mökää riittää ja helapää heiluu."

    Pakko vähän oikaista. Kuuluisa puukkohippa tapahtui Kortesjärven Fräntilän sillalla. Vanhalla sillalla, jota ei enää ole, niinkuin ei enää ole Kortesjärvi nimistä pitäjääkään. On nykyistä Kauhavaa Härmien kanssa. Alahärmässä ei ole "Fräntilän siltaa", eikä tietääkseni Kauhavallakaan, vaikka siellä on Fräntilä sukunimisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kommentoija on oikeassa. Tappeluistakin tunnettu silta on Alahärmän Voltista lähdettyä useampia kilometrejä Kortesjärven puolella. Kauhavalla muuten on Fräntilä ja siltakin Vääräluoman yli; kuljin siitä kouluun. Ja Kortesjärvellä on Lauttamus...

      En tiedä tohdinko tämän jälkeen mennä jääkärijuhliin Kortesjärvelle, vaikka käskivät...

      Poista
  9. "Hiukan tekisi mieli kokeilla esimerkiksi jossain kunnon ravintolassa ja kysyä:” Onko teillä ruokia, jotka eivät sisällä hiiltä. Olen hiilelle allerginen.” " Miten tulikin mieleen Karin piirros aamuisesta kahvinkeitosta, jotain ne siellä ravintolassakin sentään osaa.

    VastaaPoista
  10. Nöyrästi oppinutta blogistia ja luultavasti kaltaisiaan keskustelijoita täällä lähestyy ihka oikea rahvaan edustaja, keskiasteen käynyt ja suorittavalla tasolla työskentelevä mummo.
    Tuo aihe sai minut taas ihmettelemään miten vaikeaa voi olla kysyä "mitä se tarkoittaa?" Kun itse olen aina halunnut sen selvittää ellen ymmärrä.
    Täytyy olla kyse siitä ettei haluta vaikuttaa tyhmältä. Oma tyhmyyteni on niin ilmiselvä ettei sitä tarvitse peitellä. Tai sitten tosiaan koko salillinen kuulijoita, minua lukuunottamatta, TIESI mitä tarkoittaa "narratiivi" (yleisöluento pienillä paikkakunnalla). Esimerkiksi.

    VastaaPoista
  11. Kemppistä on ilo lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä suurempi ilo olla lukemati!

      Poista
    2. ja sitten kun kaikki hörhöt malttaisivat vielä olemaan komentoimatta...

      Poista
  12. "DNA:ta on jokaisen solun tumassa ja muilla kuin aitotumallisilla muualla. *Samoin kuin* hiili se on kaiken elävän rakennusaine ja sitä on kaikissa kasveissa ja muissa eliöissä."

    Taitaa olla hiiltä DNA-rakenteessakin.

    VastaaPoista
  13. Steinbeckiä tuskin voi syyttää okie-loukkauksesta, jos hän dokumentoi sen.

    VastaaPoista
  14. Epäilemättä kvanttimekaniikka vaikuttaa biologiassa. Vaikuttaahan se kaikkialla muuallakin. Juuri äskettäin luin jotain varmaan jo kymmenkunta vuotta vanhaa tekstiä, jossa kerrottiin laskennallisesta kemiasta. Taisi olla prof. Pekka Pyykön tutkimusryhmä, joka oli löytänyt aivan uusia silloin ennen tuntemattomia molekyylejä, käyttämällä kvanttimekaaniikkaa ja tietokonelaskelmia. Sen jälkeen oli mahdollista tuottaa uusi yhdiste kun tiesi mihin oli pyrkimässä.

    Taitaa tosiaan silti olla aika vaikeata tuo kvanttibiologia. Kestänee aikansa ennen kuin siitä saadaan valtavirtatiedettä. Mutta kyllähän tieteestä tulee aina vain vaativampaa, mennään sitten mille alalle tahansa. Kaikki helpompi on varmaankin selvitetty jo. Eivät ne ihmistieteet sen helpompia ole, vaikka jotenkin ajatellaan (hassusti?) että kvanttimekaniikka on se kaiken huippu.

    VastaaPoista
  15. Virukset osaavat enemmän. Niillä on kyky vaihtaa geenin rakenneosia poikittain, vähän samalla tavalla kuin jotkut vaihtavat vaimoja. Ja sen takia niistä voi tulla päivässä parissa vastuskykyisiä aikaisemmin toimineille myrkyille eli lääkkeille.
    - Tapani Ronni
    - Olisiko tässä kuitenkin kyse bakteereista eikä viruksista? Bakteerien välinen seksi eli plasmidien vaihto on tunnettu ongelma antibioottiresistenssin tapauksessa.

    VastaaPoista