18. lokakuuta 2014

Whiskyä, whiskyä!





Mackendrickin elokuva ”Whisky galore” valmistui 1949 ja sitä esitettiin Suomessa kaksi vuotta myöhemmin otsikossa mainitulla nimellä. Nimi ei jättänyt ketään kylmäksi. Siitä ei ole tietoa, yrittikö suomalaisyleisö sekin ryövätä 50 000 laatikollista viskiä rantaan ajautuneesta aluksesta. Kauhavalla, jossa elokuvan näin, ei muistaakseni esiintynyt muuta markkinointia kuin ne muutamat oksennuksen kuorruttamat pöytäviinapullon korkit rapaisella raitilla. Pulloja näkyi vähän. Ne oli tapana lyödä rikki. Kukapa sen tiesi, ehkä joku raittiuslautakunnan jäsen puhkoisi niihin pyöränsä kumit, ajateltiin.

Kirjoituspöydän lasilevyn alla oli savukerasioiden etikettejä. Että minä ihailin niitä ja päätin, että tässä ei kauan katsella ennen kuin tämä poika tupruttelee raitilla Chesterfieldiä tai Lucky Strikeä tai suorastaan Camelia.

Maailma muuttui. Tupakoivat ihmiset vanhoissa kuvissa näyttävät kummallisilta. Juovusten käsissä temmeltävää humalaista en ole viime aikoina edes nähnyt. En kyllä ole aikeissa tilata ketään katseltavaksi.

Tässä on Päivän Sana: kaikki sananvapauden rajoitukset ja ihmisten ahdistelut on aina perusteltu hyvällä tarkoituksella ja yhteisellä edulla. Tapasin kaupungilla hyväkuntoisen eläkeläisen. Hän taisi olla Suomessa viimeinen, joka pantiin syytteeseen julkisen viranomaisen julkisesta halventamisesta. Syyte kyllä hylättiin teknisestä syystä. Hän oli lehdessä väittänyt, että poliisit retuuttavat rautatieasemalla turhan kovakouraisesti puliukkoja. Raastuvanoikeudessa siitä asiasta esitettiin todisteluakin, mutta se ei tietenkään ollut asian ydin. Koska poliisi on tarpeellinen ja edistää yleistä järjestystä ja turvallisuutta, poliisia ei saa haukkua.

Sananvapauteen vetoamine torjuttiin samalla tavalla kuin nykyisin. Sellaisella verukkeella ei saa kirjoitella rikollisia.

Mainonnasta vastaavat yleensä yhtiöt. Yhtiöillä ei ole sananvapautta. Perustuslaki suojaa näissä asioissa ihmisiä, ei oikeushenkilöitä. Se vähäinen keskustelu, jota viskiasiasta on käyty, on ollut huomautuksia vastaanottajista eli yleisöstä ja sen holhoamisesta. Mielestäni firmojen ja niissä työskentelevien ihmisten toiminnan rajoituksista olisi voinut myös mainita. En kysyisi, ovatko rajoitukset tarpeellisia, vaan millä oikeudella rajoituksia rakennetaan.

Esimerkiksi tupakoinnin jatkuva vähentyminen on pelkästään hyvä asia. Rajoitukset tuntuvat nyt itsestään selviltä, eikä mainontaa varmaan kaipaa kukaan. – Mutta onko tämä todistelu uskottavaa? Minä pidän sitä totena, mutta voi se olla myös osa totuudesta. Ehkä ihmiset haluavat elää pidempään ja terveempinä myös muista syistä ja näkevät tässä keinon.

Alkoholin mainonnan ja markkinoinnin rajoittaminen on sekin johtanut erinomaisiin tuloksiin, luultavasti.

Markkinoinnin rajoittaminen on paikallaan, kun ihmisille aiheutetaan ruumiin tai rahan vahinko. Yllytys rikokseen ei vetele. Vakavan vaaran aiheuttaminen on estettävä.

En sanoisi mitään, jos saman Mackendrickin toisen hienon elokuvan (”Ladykillers” – Naisentappajat) hengessä kielletään mainoslause ”Nitistäkää tekin vuokraemäntänne”. Tosin tuo elokuva rosvojen jousikvartetista ei tunnu toimintaohjeelta.

Kun tilanne on näin hyvä, emme kai me tarvitse mitään sananvapautta? Ohjeistajat eli eduskunta ja EU:n vastaavat elimet antavat käskyt, ja meidän tehtävämme on keskittyä johonkin sellaiseen, mistä luulemme jotain ymmärtävämme.

Kyllä näin on.

Itse olen eri mieltä. Minua miellyttää jokin Paul Fussell, joka esimerkiksi kertoo (”Boys’ Crusade”), miten hän menetti 1944 lyhyessä ajassa ja lopullisesti luulonsa, että hän itse amerikkalaisena jalkaväen upseerina ja hänen kaltaisensa ja omat käskyttäjänsä osaisivat tai edes haluaisivat toimia tarkoituksenmukaisesti tai järkevästi. Ardenneilla ja Saksaan tunkeuduttua mikään ei viitannut järjen voittoon. Keskisarjan Tolvajärvi-kirja on samanlainen, kertomus sokeasta vimmasta, jota tarvittaessa valehdeltiin järkeväksi suunnitteluksi.

Unohtunut tausta-ajatus on tämä: ihmisiä hallitaan vain heidän omalla luvallaan. Tätä nykyä lupa annetaan äänestämällä. Muu väitetty ”kansan tahto” ja etenkin ”yhteinen hyvä” ovat vallanpitäjien omia keksintöjä. Meillä on kaksi vankilaa, toinen oma rakentamamme ja toinen muiden tekemä. Voimme vaikuttaa molempiin. Yksi keino on paljastaa kestämättömät tarkoitusperät, vaikka vain mainonnassa, eli käyttää sananvapautta.t


14 kommenttia:

  1. Luvan antamisesta äänestämällä. Edustuksellinen demokratia, niin hyvä järjestelmä kuin onkin, lienee paras mahdollinen, sisältää ainakin yhden suuren ongelman. Valitessaan vähiten pahan vaihtoehdon äänestämisen kohteeksi tulee kannattamiensa asioiden ohella antaneeksi äänensä liudalle muita, joita ei kannata. Ja tätä ei voi estää. Äänen saanukaan ei voi tietää, mitkä asiat todellisuudessa johtivat kannatukseen. Ja tätä sotkee tietenkin vielä se, että vaalitavassamme äänet lasketaan yhteen puolueen sisällä joka ennestään hämärtää kannatuksen syitä. Mikäli kymmenen alkoholimainonnan lisäkieltojen vastustajaa saa puolueen sisällä jokainen neljä tuhatta ääntä ja yksi kannattaja kahdeksan tuhatta, yhden valituksi tullessa se on tuo vastustaja. Tämä siis lähinnä edustuksellisen demokratian ongelmista tulkittaessa mitä on vaaleissa kannatettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Valitessaan vähiten pahan vaihtoehdon äänestämisen kohteeksi tulee kannattamiensa asioiden ohella antaneeksi äänensä liudalle muita, joita ei kannata. Ja tätä ei voi estää."

      Kyse on vain siitä haluaisitko mieluummin perinnöllisen kunkun, diktaattorin tai Puoleen, jonka arvoista todennäköisesti tyykkäät vielä vähemmän. Demokratian idea on se, että se on sivistynyt tapa VAIHTAA johtoa.

      Poista
  2. Juuri wiski tuli aamulla mieleen kun hain ilkan ja ihailin kaunista aamua. Mielessäni "rukoilin" et ei kai tänään Hokkanen taas horise Kekkosesta. Samalla tarkistin stokerin ja totesin sen sammuneen. Näppäränä poikana kietaisin lehden napukourallisen ympärille ja sitten tulta tappuraan. Hyvin sytty -vasta kahvipöydässä huomasin mitä lehteä käytin. Arvon seurakunta voiko -tutukseen kualla?

    VastaaPoista
  3. Olen ollut sen harhaluulon vallassa, että lasten käyttö mainoksissa olisi jotenkin rajattua. Televisiossa reippaat pienokaiset kysyvät kuitenkin fiksuja kysymyksiä vanhemmiltaan autoista, määkivät nähdessään pehmopaperia ja jakelevat topakasti Maaseudun Tulevaisuutta! Sallikaa lasten tulla mainoksiin!

    Lehtiä haravoi Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista
  4. "Oma lupa" on perverssi käsite kun EU:n eturyhmät sorvaavat USA:n eturyhmien kanssa salassa "vapaakauppasopimusta", jolla siirretään itsenäisten valtioiden tuomio- ja päätösvaltaa suuryritysten omille kerhoille, joiden tuomioon on valtioidenkin tyytyminen, ja tämä sopimus sitten lobataan komissiossa ja parlamentissa sellaisenaan pakollisena läpi ilman kunnon punnintaa, äänestäjien edustamista tai keskustelua. Asiasta saatetaan mainita rahvaalle jälkikäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on todellinen riski ja toteutuessaan aivan uskottoman mittaluokan kaappaus ja kuppaus.

      Samalla se selittää, mihin EU:ta tarvitaan. Hajanaista ja itsenäisistä erillisistä kansakunnista koostuvaa Eurooppaa ei olisi mitenkään voinut saada tuohon liekanaruun. Mutta nyt kun miellä on tämä EU, meillä on samalla yksi kätevä kahva, josta koko maanosaa voi ohjata ja ns. kusettaa mielin määrin ilman, että yksittäiset kansakunnat voivat mitenkään yrittää puolustautua. Kätevää ja innovatiivista.

      Rockefellerin mieheksihän Jean Monnet'ia onkin arveltu.

      Poista
  5. Sananvapautta tulee nauttia kohtuullisesti hyvässä seurassa mieluiten yksin itsensä kanssa...
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  6. Kansikuvassa joku särkee kapteeni Capun malspiikkipullon...

    (itse asiassa niissä ensimmäisissä tinttikäännöksissä oli jotain viehättävää)

    AW

    VastaaPoista
  7. Otsikko on taas kerran ajan tasalla, tosin varmaan vahingossa: eihän siitä ole kuin reipas 30 vuotta, kun venäläinen Whisky-luokan sukellusvene kopsahti karille Ruotsin rannikolla ja taas siellä etsiskellään vedenalaisia kulkijoita kovalla tohinalla.

    VastaaPoista
  8. Tässä on jotain tuttua: http://i.imgur.com/X6nAdEz.jpg

    VastaaPoista
  9. Professorimme nousi kateederille ja sanoi: " Tässä on Päivän Sana: kaikki sananvapauden rajoitukset ja ihmisten ahdistelut on aina perusteltu hyvällä tarkoituksella ja yhteisellä edulla."
    Tämä oli lujaa puhetta ja totta. Mutta löytyisikö keinoa, jolla voitaisi ratkaista molemmat ongelmat: sananvapauden rajoitukset ja ihmisten ahdistelu? Sillä ongelmiahan ne ovat. Ratkaisu löytyy ja löytäjänä esiintyvät Helsingin demarinuoret. Entä ratkaisu? Pelikonsoli!

    Helsingin demarinuorten blogissa todetaan, että sananvapautta ei tarvitse rajoittaa eikä ihmisiä hakata, jos vain löytyy riittävästi puolen tuhannen euron pelikonsoleita.
    Siis nythän ei saa puhua siitä, että ainakin 70 nuorta ja lasta hakannut ja ryöstänyt nuorisojengi olisi tehnyt jotain väärää. Ei saa puhua, ei! Kun ei se ole jengiläisten syy.
    Et usko vai? Yrjöperskeles.blog todistaa sen päivän epistolassaan. Yrjö lainaa demarinuorten selitystä sille, että joku porukka hakkaa lapsia ja nuoria viedäkseen heiltä rahat. Miksi näin tapahtuu? «Kuvittele itä-helsinkiläinen nuori, jonka äiti on matalapalkkaisessa kolmivuorotyössä, koulu loppuu kolmelta ja kotona odottavat vanhentuneet pelikonsolit. Maailmassa, jossa vapaa-ajan vietto perustuu kuluttamiseen ja uusin pelikonsoli maksaisi puoli tuhatta euroa, nuorella on uudenlaiset sosiaaliset paineet ja odotukset.»
    Kyllä se jumaliste pistää nuorukaisen kirveskäden väpättämään, jos äidillä ei ole varaa ostaa puolen tuhannen euron pelikonsolia. Sehän vaatii kostoa. Ja kosto hoituu kadulla. Omaa äitiä ei nyt sentään viitsi hakata, kun se sentään tekee sapuskat ja pesee pyykit.
    Mutta ei hätää! Kopoti kopoti vaan kuuluu, kun Helsingin demarinuoret ratsastavat paikalle mukanaan pelikonsoleita, joita he jakelevat kaikille tarvitseville. Katujen väkivalta loppuu, samoin loppuu sananvapauden väärinkäyttö eli jengiläisten arvostelu. Eikä maksa paljon

    VastaaPoista
  10. "Yksi keino on paljastaa kestämättömät tarkoitusperät, vaikka vain mainonnassa, eli käyttää sananvapautta."
    Kyllä vaan. Irakin sota myytiin länsimaille, nyt torjutaan porukalla Isistä. Maailmaa ei todellakaan hallita järjellä, koska ihmisen tahtoa hallitsevat alkukantaiset tunteet. Miksi on niin vaikeaa ymmärtää, että USA on ykkösterroristi maailmassa. Miksi itsemurhaa pidetään pahana asiana, miksi aikuinen ihminen ei saa tuhota itseään ryyppäämällä tai huumeilla. No, olisihan se ikävää, jos orjat alkaisivat suurin joukoin tekemään itsemurhia. Lapsia pitää tietenkin suojella ja antaa oikeaa tietoa. Hube.
    J.K.
    Joka paikkaan se Kemppinenkin on ehtinyt:
    Kirja ID 155683 Kultasaksinen rapu / Hergé ; [suomentanut Jukka Kemppinen]

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi sitä varmaan on niin vaikea ymmärtää, kun ei se ole totta.

      Poista
  11. "Yhtiöillä ei ole sananvapautta. Perustuslaki suojaa näissä asioissa ihmisiä, ei oikeushenkilöitä." Olen samaa mieltä blogistin ja Ronald Dworkin -vainajan kanssa. Harmi kyllä, Yhdysvaltain Korkein oikeus näyttää ottaneen puoluepoliittiseen markkinointiin toisen kannan.

    Laphroaigin äärellä
    vuorela, tampere

    VastaaPoista