27. tammikuuta 2014

Uutiset



Sopiva tutkimus olisi selvittää, mitä television uutislähetyksissä ei kerrottu, esimerkiksi viimeksi kuluneiden 10 vuoden aikana.

YLE hehkuttaa nyt illan uutislähetystensä suurta suosiota ja siinä sivussa Aamu-TV:n katsojamääriä. Kehuskeluun on kaksikin erittäin hyvää syytä. Suosio on selvästi todellista. Television katsominen on muuttunut paljon. Ainakin laitteissa se on pirstoutunut nopeasti. Lehmä ja uusi veräjä (tai kontti) ovat kielikuvina vanhentuneet nopeasti, eikä ”töllöttäminen” ole enää sanana kovin kuvaileva.

Television aikakausi, josta niin kovasti uhottiin, kesti vain 50 vuotta. – Vai olivatko McLuhan (kuoli 1980) ja ne muut julkiset intellektuellit oikeassa? Loiko televisio ”maailmankylän” eli vaikuttiko se globalisoitumiseen.

Vastaan omasta puolestani: ei ollenkaan. Kuva-aterioista ei maha täyty, eikä tyhjene.

Ei siitä ole niin pitkä aika kun muutkin kuin Tampereen yliopiston omituiset vasemmistoprofessorit uskottelivat, että televisio-ohjelmat ovat amerikkalaisten imperialistien salajuoni myös suomalaisten työtätekevien petkuttamisen ja riistämisen merkeissä.

Nyt (Finnpanel 3/2014) viikon 16 katsotuinta ohjelmaa ovat kotimaisia, kärjessä Putous. Vasta sitten tulee Hercule Poirot, joka ei sekään taida olla kovin amerikkalainen. Kuukausittaisissa luvuissa 20 kärjessä ovat kotimaisia, tyyppiä Suomen Turku julistaa sitä tai tätä, Itsenäisyyspäivän vastaanotto, ja kärjessä Yle uutiset.

Kun uutislähetys on mielestäni aika herraskaisesti tehty eli asiallisuus on tavaramerkki, eivätkä yksinkertaistukset ole räikeitä, on lupa yllättyä, etteivät edes kännykkäkatsojat ole siirtyneet kevytlevitteisiin. Kevennyksistä ja avarruksista huolimatta uutislähetyksen maku on rukiinen. Yhdysvalloissa maku on jopa mainokset unohtaen äitelän sokerinen.

Tehkää ajatuksissanne koe. Pankaa peräkkäin iltapäivälehtien etusivun uutisaiheet ja verratkaa niitä Ylen, siis myös radion, asioihin. Ne eivät ole samoja.

”Uutinen” on tietysti aina keinotekoinen. Vaikka yrittäisi sanakirjan määritelmää eli suurelle joukolle tärkeät päivän tapahtumat, painottaen valtiollisia ilmiöitä, uutinen on silti tehty, ei tapahtunut. Tänään korostettiin korkeakoulujen kielivaatimuksia. Asia on kiinnostava mutta ei se liity tähän päivään eikä tähän viikkoon.

Urheilu, varsinkin ammattilaislajit kuten jalkapallo, jääkiekko, alppilajit, golf ja tennis, on huolellisesti suunniteltua ja riskisti rahoitettua show-toimintaa. Sitä on kovin paljon. Toisaalta urheilun harrastajia ei taida enää olla olemassa.

Urheilulähetykset etenkin maksupuolella ovat aivotonta viihdettä. Minusta ihminen tarvitsee aivotonta viihdettä.

Ajatuksen arvostelijat eivät ole olleet viime aikoina äänekkäitä. En tee numeroa siitä, että mahdan itse olla tässä asiassa poikkeava. Jos vastakkain ovat ottelu Pips vastaan Pöps ja Brucknerin kuudes sinfonia, valinta voi olla tuo jälkimmäinen. Se on aivoton.

Historian roskalaatikoista kurkisteleva sukupolvi, joka korosti kriittisyyttä, yllytti istumaan television ääressä muistiinpanovälineet käsillä.  Se oli säälittävä ajatus. Uutiset vertautuvat menneen ajan iltahartauksiin. Sisällöllä ei yleensä ole niin väliä, mutta muoto on tärkeä. Uni tulee ja ruuansulatus toimii.

En ehkä olisi uskonut, että Yle onnistuu parantamaan aamun ajankohtaislähetystään. Kun se sopii elintoimintoihini, tapaan katsoa tai vähintään olla katsovinani sen. Olen hyvilläni inhimillisistä tekijöistä. Ne toimivat, Ammatti-ihmiset rupattelevat. He eivät olekaan ”televisiohahmoja”. Minua miellyttää, että kirjallisuutta ja musiikkia mainostetaan hävyttömän suorasukaisesti. Joku on huomannut, että eräät kulttuurin ammattilaiset ovat hyviä puhumaan.

”Jälkiviisaat” voisi lopettaa. Kaava oli hyvä, pari viisasta ja yksi hölmöläinen. Nyt sen alkaa jo uskoa. Talous- ja urheilukeskustelijat ovat pirtsakoita.

Hyvä ajankohtais- tai uutislähetys munii. Vaikka muutakin olisi, se pullauttaa itse uutiset. Ei se ole silmänkääntötemppu. Tulos mitataan ruokaisuudellaan.


14 kommenttia:

  1. Täsmäajattelun Turku on opettanut ulkoministeri Tuomiojan puhumaan asiaa :Ukrainan kriisi on ratkaistava nopeasti neuvottelemalla, kuten Yle toistaa puolen tunnin välein

    Tuomiojan hartioita on levitetty Turun yliopiston kunniatohtorin arvolla.

    VastaaPoista
  2. Totta. Ylen uutiset ja ajankohtaisohjelmat ovat laadukkaat. Mutta ilman MTV3:n uutisia - ja netin hillitöntä älämölöä - ne olisivat yksipuolisemmat ja vielä enemmän "hallituksen radio" ja kansan indoktrinaatiota "oikeaan ajatteluun", kuin mitä ne nyt ovat.

    Kilpailu pitää vireänä ja takaa laadun. Yhden tuutin totuus olisi kovin pelottavaa. Hyvä siis näin.

    VastaaPoista
  3. >Kaava oli hyvä, pari viisasta ja yksi hölmöläinen.

    S'on se Isokalliokin ihan viisas hölmöläiseksi.

    VastaaPoista
  4. Tamperelaiset voisivat edelleen selvitellä kulttuurivirtoja: tavanomaisen viikonlopun päivän leffatarjonnasta yhdeksän on tuotettu Yhdysvalloissa, yksi jossakin Pohjoismaassa, todennäköisimmin Suomessa.
    Mitä 70-lukuun Tampereella ja vähän muuallakin tulee, siitä on tullut nykyajan käänteinen peili, tapamme korostaa oman aikamme oivallisuutta; ja siinä olisi sopiva tutkimusaihe nykyisille tamperelaisille.
    Muutoin olet oikeilla jäljillä: uutiset ovat iltahartaus. Muistaakseni tuota ajatusta kehiteltiin kauan sitten myös Tampereella kuppilapuheissa.
    Muutoin kliseet ja konventiot ovat se kivinen perusta jolle sekä uutiset että blogit on hyvä rakentaa.

    VastaaPoista
  5. entä nyt tuo Ylen uusin tutkivan journalismin saavutus: tilaus paikalliselta ilmatieteenlaitokselta: 50 vuoden aikajanalla saadaan pieni lätkämailan tynkä ilman sitä dataa vääristävää hienoa algoritmia - tosin tuokin ilmastomuutos olisi kusaissut jo 90 vuoden jakson vertailevassa analyysissä kaksilapaiseksi.

    VastaaPoista
  6. Bruckner ihaili Wagneria, oli katolilainen ja piti oluesta. Urheilutaustasta ei ole tietoa. Brucknerin 7 sinfoniasta on matala-analyysi täällä. Soittivat sitä Saksan radiossa, kun Hitlerin kuolemasta ilmoitettiin. Vaikka en olekaan lyömäsoittaja, olisi mukava olla orkesterissa lautasia täräyttämässä tässä kappaleessa.

    VastaaPoista
  7. Vielä paree, jos uutinen olisi uutinen myös edellisiin uutisiin nähden. Edellistalvinen Talvivaaran kipsisakka-altaan vuoto ei ollut maailmanlaajuisesti ajatellen kuukausien vouhkamisen väärti. Uutisten olisi parempi pysyä sivussa myös ns. ajojahdeista kuten Ailus yms.

    VastaaPoista
  8. Kutsua uutisia hartaudeksi on minulle 1970-syntyneelle yhtä uusi ajatus kuin sanoa hartauksen raamatunlauseita uutisiksi. Siis ei lainkaan väärin.

    Ylen ykkösen Ykkösaamu on ollut mainio. Kunhan eivät ala kosiskella yleisöä niin paljon kuin "interaktiivinen" lehtikatsauksensa kommentteineen pahimmillaan.

    VastaaPoista
  9. "...Kun uutislähetys on mielestäni aika herraskaisesti tehty eli asiallisuus on tavaramerkki, eivätkä yksinkertaistukset ole räikeitä, on lupa yllättyä, etteivät edes kännykkäkatsojat ole siirtyneet kevytlevitteisiin. Kevennyksistä ja avarruksista huolimatta uutislähetyksen maku on rukiinen. Yhdysvalloissa maku on jopa mainokset unohtaen äitelän sokerinen...".

    Vaikkei sitä erikseen mainita, niin oletan blogistin tässäkin kohtaa tarkoittavan YLEn uutislähetystä. Jos näin on, niin mielipiteeseen on helppo yhtyä. Vertailtaessa YLEn uutislähetyksiä kaupallisiin lähetyksiin, niin YLE välittää/toimittaa uutisia, kaupalliset "tekevät" uutisia.

    VastaaPoista
  10. "Muutoin kliseet ja konventiot ovat se kivinen perusta jolle sekä uutiset että blogit on hyvä rakentaa."
    Valitettavan totta. Pätee muuhunkin kuin uutisiin ja blogeihin ja koskee yleisemminkin mediaa, mistä puhutaan ja millä tavalla. Kovin vähän YLEkään tuo esille muuta kuin valtakulttuuria, kaupalliset kanavat eivät sitäkään.

    VastaaPoista
  11. Uutislähetysten vaikutusta ihmismieleen ja elämään yleensä on tutkittu ainakin 70-luvulla. Tiivis lopputulos kaikesta oli, että iltauutiset kuunnellaan/katsellaan, jotta tiedetään, uhkaako mikään vaara yöuntamme. Aamulla avataan radio/televisio jotta voidaan tarkistaa, että voi lähteä töihin rauhassa. Ilta-ja aamuhartaudet ajavat saman asian heille, jotka ovat niistä riippuvaisia.

    VastaaPoista
  12. Kalle Isokalliosta tuli jälkiviisas, kun ei tullut Vuorilehdon kanssa toimeen ja joutui Nokian jättämään. Vit...Harmittaa sitä elämässä pienemmätkin kolhut, vaikka miljoonia saisi. "Nyt minä kerron, miten asiat oikeasti ovat...."

    VastaaPoista
  13. Pääministeri Matti Vanhasen valtiosihteerinä toiminut Risto Volanen laittoi Facebookkiinsa linkin Panu Rajalan blogiin, jossa kuntaliitoksia verrattiin Viron liittämiseen "väkipakolla vapaaehtoisesti" NL:oon.

    kommentoin kertomalla nähneeni taannoin National Geogaphic Channelin kanavalla toisenlaisen BBC:n dokumentin "sudeettialueita kovaan ytimeen liittäneen" uran alkuvaiheista, jolloin hän käytti ponnahduslautana saksalaisia maataloustuottajien järjestöjä, a la lapsenuskoiset Rokka, Törni, Häyhä.

    Risto näkyy poistaneen koko postauksensa.

    VastaaPoista
  14. "Yle onnistuu parantamaan aamun ajankohtaislähetystään. Kun se sopii elintoimintoihini, tapaan katsoa tai vähintään olla katsovinani sen."

    Kehotan siirtymään mielummin radio 1 aamulähetyksiin: ei räikeitä valoja vasta kuolleistanouseille ja samanaikaisesti pystyy tekemään jotain, vaikkapa lukemaan sanomalehteä.

    VastaaPoista