28. kesäkuuta 2013

Lainkuuliaisuus



Korruptio ei ole rangaistava teko. Syrjintä on rikos, suosinta ei ole.

Jos sana ymmärretään sanakirjojen mukaan, se tarkoittaa myös julkisten varojen ohjaamista ryhmäetuihin tai yksityisiin etuihin.

Kehä on näin vähällä valmis. Politiikka on korruptiota.

Taitaa olla harvinaista, että hanke vietäisiin läpi kannattajiensa vahingoksi. Jos selvitellään maatalouden tukemista, maatalouden harjoittajien etu halutaan ottaa huomioon, ja luultavasti alan puhemiehet ovat mukana keskustelussa.

Eilisen johdosta kommentoitiin erittäin järkevästi, että Kanervan tapauksessa olisi saatava korkeimman oikeuden ratkaisu sellaisesta menettelystä, että poliitikolle (Kanervalle) annetaan etuja (rahaa) tulevien palvelujen toivossa.

Jos syyttäjä jättäisin valituslupahakemuksen ja mainitsisi tämän näkökohdan, korkein oikeus joutuisi ottamaan yhteyttä kirjailija Tom Wolfeen. ”Turhuuksien roviossa” (The Bonfire of the Vanities) tuotiin yleiskieleen investointipankkiirien ja eräiden asianajajien pitkään käyttämä sanonta ”tehdään talletus hyvän tahdon pankkiin” (deposit in bank of favors).

Sanonta on viiltävän täsmällinen ja ilmiöstä on olemassa vuosituhantiset latinan- ja kreikankieliset sanonnat. Latinaksi sanottiin mm., että käsi kättä pesee. Oivallus on hieno. Kun pesee toisen käden toisella kädellä, molemmat tulevat puhtaiksi. Jos peset kaksin käsin kaverin kädet, kysymyksessä on selvä winwin-tilanne.

Kaikki hyötyvät korruptiosta. Sekin taitaa olla totta.

Aamulla nyt Suomensuurimmanpuolueen kansanedustaja sanoi, ettei laki pidä tulkita, vaan on tuomittava lain mukaan. Tämän ajatuksen olen kuullut usein. Kun on hyvät lait, mitään tuomareita ei tarvita.

Saman puolueen puheenjohtaja vastustaa aborttia ja samalla kannalla on ainakin yksi istuvan hallituksen ministeri. Tätä sanotaan omantunnon kysymykseksi, kuten eräissä muissakin tilanteissa ongelmia, jotka halutaan selvittää järkeä käyttämättä. Elämän suojeleminen ja elämän pyhyys saavat päämäärinä helposti kannatusta, mutta elämän, oikeastaan ihmisen määritteleminen abortin yhteydessä on osoittautunut hyvin vaikeaksi, eikä selvästi säännöksen vastaisen abortin tekijää ole koskaan tuomittu murhasta. Vanhoin termein lähdetyksen (abortti) ja lapsenmurhan (syntyneen sikiön) surmaamisesta oli eri pykälät.

Viittaan tähän asiaan vain osoittaakseni, että tulkinta näyttää kyllä väistämättä olevan tarpeen.  Tahallisuus puolestaan tuntuu pakostakin olevan osa sellaista aborttia, jonka tekeminen on rikos. Jos toisin olisi, keskenmenosta pitäisi rangaista äitiä.

Onko edetty kovin kauas Kanervasta? Mielestäni ei. Edelleenkään tietämättä, mistä Kanervan asiassa on kysymys, kerron vain tietäväni, että etenkin eräät talousrikokset ovat hyvin vaikeita ratkaista.

Tolkuttomasti ajatellen kauppias, joka myy asiakkaalle tavaraa kalliimmalla kuin on sen ostanut, syyllistyy petokseen, ja asiakas kärsii taloudellisen vahingon.

On näihin hiuksenhalkomisiin vastauksia. Omaisuus on varkautta, väitti eräs varhainen sosialisti. Sykähdyttävän väitteen looginen virhe on käsitteen määritteleminen sillä itsellään. Omaisuus ja varkaus ovat samaa käsitekokonaisuutta. Varkaus on jonkin toisen omistaman anastamista, ja tuo ”toisen omistama” sisältää käsitteen ”omaisuus”. Edellisen kappaleen ”petos” puolestaan sisältää tulkinnallisesti edellytyksen ”oikeudettomasti”. Kauppapuodin pitäminen ja asiakkaista hyötyminen ei ole oikeudetonta. (Raja on sitten rikos nimeltään kiskonta.)

Mitä roistoihin yleisemmin tulee, varokaa tuttujen ja turvallisina pitämienne verkkopaikkojen mainoksia. Kuulin Facebook-mainoksesta, jossa kaikesta päättäen kaupiteltiin jotain kosmetiikkaa. Ostaminen johti sellaisille ulkomaalaisille sivustoille, että asiakasta alkoi hirvittää. Olen itse pannut merkille, että uuden tietokoneeni mukana on tullut pyytämättä erilaisia evästeitä ja popup-ikkunoita, joita joudun poistamaan käyttöjärjestelmän uninstall-käskyllä. Olen juuri aavistamassa, että suositut ja kohta välttämättömät pilvipalvelut estävät käytännössä suojautumasta vastenmielisiltä mainoksilta. Sen olen tiennyt vuosia, että ne välittävät jollekulle tietoja minusta. Silti käytän Adoben ja Microsoftin pilviä etenkin valokuvien säilyttämiseen. Joskus mietin, minkä maan hovioikeus selvittäisi, ovatko Venäjä, Ranska ja Israel ostaneet paljonkin hyvää tahtoa tietotekniikan ja ohjelmistojen valmistajilta.

14 kommenttia:

  1. http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324520904578553662943430052.html

    "..The majority of apps—28 of 40—sent data to other companies that provide analytics services that track the ways people use particular apps. The data can range from simple details—for example, when a user opens or closes an app—to complex behavioral patterns. Developers use this information to decide how to improve their games, for example, or what in-game products they might be able to sell to users. .."

    VastaaPoista
  2. Ai korruptio, no tännepäin voi panna tulemaan ihan kuinka paljon huvittaa. Kaikki otetaan vastaan. Kyllä raha aina kelpaa. Ai jotain pitäis tehdäkin sen rahan eteen? Mjaa, sitten teidän täytyis maksaa sotumaksut ja verot...

    VastaaPoista

  3. Lincoln elokuva niitti Oscareita -eikä syyttä, mutta eri syystä kuitenkin. Astuin saliin valmiiksi ylentyneessä mielentilassa ihmisoikeuksien,aatedraaman ja hyvän voiton pahasta odotuksissa. Petyin raskaasti.

    Pikkuhiljaa toivuin järkytyksestä ja aloin seurata Kongressin nurkissa ja lähikapakoissa käytyä kähmintää, sulle mulle osto- ja myyntibasaarin hyörinää. Välillä oltiin Presidentin työhuoneessa jossa sfinksimäinen Lincoln orkesteroi ahneita, äänestäjiään lahjovia ja virkoja serkuilleen hamuavia kansanedustajia. Olivatpa tehneet dokumentaarisen kuvauksen raadollisesta politiikasta eli yhteistoiminnasta. Ja kova on jenkkiyleisö joka kai tuntee kaikki oliko tusinan verran pelureita kuin me airot ja rytit ja tannerit, sodan miehet.

    Pikkusieväksi pesty historiankirjoitus ja oman tipulansa tyttövuosilta kantautuvan kulttuurijalostuksen tekeytyväisyyttä vuosikymmenet asennepanssarinaan kantavat hahmot ovat Suomen tuho. Kuten tämä Arhinmäki. Olla nyt ihan varma että Hjallis on tuhon enkeli.

    Harkimo on toimen mies,asioiden mies jonka kourissa pysyy ruori jos toinenkin. Peloton mies joka tietää pelkurien keskellä ettei tarvitse kaunistella. Mutta että on kiva tehdä maailmassa asioita ja junailla draamoja. Kuten kaavoittaa Sipoon Itärannoille ja metron päähän uutta suomalais-venäläistä Viipuria -Hackmanneja kun mies on.Pelipöytä yhdistää narut, mutta narujen päissä vähemmät kanssaihmiset toimittavat työtä ja työnjälkeä.

    Äsken oli taas joku konklaavi virastoja tiedekuntia ja yhdistyksiä aloittamassa terveysosaamisensa ja muun välkyytensä vientiä (verorahoilla noin aluksi) kun huippupalveluille on sitä kysyntää. Joukosta puuttuivat Mehiläinen ja Terveystalo ja keitä vähiä niitä onkaan jotka ovat jo panneet toimeksi, ulkomaalaisomistuksessa, tietty.

    Ei Suomi työpaikkoja tarvitse, tarvitaan Hjalliksia eikä sitä että ruohonjuuri lähiyhteyksissä patistellaan kasvavat kalvakoiksi onnistujiksi ja paheksuttaviksi omapäiksi. Apureista ei maa totisesti pulaa kärsi. Usuttajista asiain kimppuun, jolla apukoulukkaat insinöörit ja ei käy juristit, honaisivat osata tenttimiään asioden aikaansaamiseksi. Harkimo on niitä miehiä. Pitäisi saada joukkueellinen. Nyt ne on vihelletty jäähylle.

    Brasiliassa kadun parlamentti säätää uutta järjestystä ilmeisesti presidentin ja edellisenkin Lulan vihjaamina. Pariisin menijät etsivät turhaan Tuilleriain linnaa. Lapsia ja vaimoja kulki öljyruiskut käsissään…valuttaen rakennusten kellareihin…sitten valkea tuiskattiin. Vuosi oli 1871. Ja mistäkö Kommunardinykäys kohti ylioppilaslakkiani alkoi ? No kun Bismarckin voittamat ja piirittämät pitivät vielä pari kuukautta puoliaan eivätkä maksaneet edes vuokriaan puolustuskiireiltään ja nälältään.

    Kun sitten saksankilven suojissa uusi hallitus vaati rästejä maksettaviksi näille Hausmann/Napolen III vuokraisännille, niin paha -tai hyvä- pääsi irti. Minulle se ainakin matkaansaattoi insinööriosaamisen hedelmien osallisuutta -mm.tähän nettiin ja näihin pariisilaisiin. Nuo innostuksen lauseet ovat jumallisesta Lindeqvist II (v.1905) s.569 ja 571. Hinta poskettoman rikkaassa kirppistiskissä 3 euroa. Ylimääräinen meneekin sitten vapaan vuokrakiskonnan vetämän sijoitusasuntobisneksen roviolle. Älä kerro Brysseliin. Markkinaoikeus ivanauraisi tämän ainokaisen busineksemme pois kauppakamarien illanvietoista.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parahin valehteleva Jukka (kutsut itseäsi anonyymiksi mutta allekirjoitat tekstisi), olen kanssasi samaa mieltä, ettei Suomeen välttämättä tarvita työpaikkoja, mutta sitten nämä hjallikset pitää saada maksamaan hyvinvointivaltiomme ja kaikki työttömyyskorvaukset.
      Luulenpa siis kuitenkin, että on helpompaa tuottaa työpaikkoja niitä tarvitseville.

      Poista
  4. "Kaikki hyötyvät korruptiosta. Sekin taitaa olla totta...."

    Tässä tekstissä näkyy nyt niin paljon päinhvelvettiä, jostain pulppuavan nihilismin ryydittämänä että ei varsin voi korjata.
    Mutta siis veronmaksaja maksaa, ja hänen yhteiskuntansa amoraalinen rämettäminen heijastelee aivan kaikkeen elämässä - koska moraali kuten sen puuttuminen ovat sisäinen substanssi jonka varassa eletään tai sitten kuollaan: sama siis pätee yksilöihin, yhteisöihin, yrityksiin, kansakuntiin.
    Moraalin objektiivisuus on testattavissa, kuten Sokratee, Seneca nuorempi, Buddha tai Laotse osoittivat. Sen asemesta, että filosofinen tiedekunta on rihkamakauppa, joka tuottaa rockikonien kaltaisia ns. mediapersoonia bulevardilehtien myynnin vauhdittamiseen, tulisi sen jatkaa työtään viisaustieteenä.

    VastaaPoista
  5. Alkemistinä pohdin, tohtiiko tuonne pilveen piilottaa kullan valmistuksen kemiallista kaavaa, toisaalta näin tehden tulisi tuo luotettavuus testattua. Jos kullan tuotanto markkinoilla lisääntyy, niin sepä siitä luotettavuudesta sitten.
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottapa tohdit! Hyvä antaa vähästään, paha ei paljostaankaan. Kullalla on paljon käyttöä tekniikan parissa ja huipputekniikka jopa vaatii eräisiin kohtiin sitä. Vihreääkin.

      Yksityisajattelija

      Poista
  6. Korruptio "tarkoittaa myös julkisten varojen ohjaamista ryhmäetuihin tai yksityisiin etuihin."

    Erottelisin (ryhmä-) politikoinnin ja koruption lisämääreellä "oikeudeton" tai "salattu". Avoin oman ryhmän edunajaminen ts lehmäkaupat kuuluu demokratiaan. Siinä vaiheessa kun siihen liitetään raha tai salailu, kyse on yleensä korruptiosta. Siksi vaalirahoitus olisi hyvä tulevaisuudessa ohjata puolueille eikä yksittäisille ehdokkaille sekä tehdä julkiseksi tai ainakin valvotuksi. Lisäksi ehdokkaille ja valtuutetuille kielto ottaa tavanomaista suurempia lahjoja - taikka ainakin velvollisuus kirjata ne valvontaa varten.

    VastaaPoista
  7. "Kun on hyvät lait, mitään tuomareita ei tarvita."

    Olisipa kiva nähdä laki, joka soveltaa itse itsensä.

    VastaaPoista
  8. Kurssikaverini 70-luvun alussa TY:ssa oli Ilen kaveri ja avustaja. Ehkä siksi sain vuosia Kanervan henk.koht. allekirjoittamia vaalikirjeitä Turun yo-talolla. Olin kai siksi edesauttamassa Ilen etenemistä tunnetuiksi tulleisiin asemiin? Eipä silti, ei minulla mitään Ileä vastaan ollut, joskaan ei mitään puolestakaan.
    Harmiton mies!

    VastaaPoista
  9. Valtio syyttää ja armahtaa sekä Rusin että Kanervan. Hurjaa menoa. Aatu taputtaisi käsiään.

    VastaaPoista
  10. Onko lahjonta korruptiota? Onko virka-aseman väärinkäyttö korruptiota?

    Eikö todellakaan korruptio ole rangaistavaa?

    VastaaPoista
  11. Michel Foucaultin kerrotaan taannoin todenneen käsien pesusta: "Jos erehdyt kättelemään poliitikkoa, mene paskatynnyriin pesulle."

    Näin ranskalaisessa kulttuurissa, miten lie meillä?

    VastaaPoista