21. maaliskuuta 2012

Tähdilläkävely


Viikonloppuna oli nuoriso-osaston kokous, kolme yövierasta, iät 8 – 9 v. Lupa paistaa itse, hienovaraisen valvonnan alaisena, oma pitsa herätti jakamatonta kannatusta. En ollut tiennytkään, että kaupasta saa kaikenlaisia täytteitä valmiiksi suikaloituna. Pirkka-reseptin mukaan pitsan pohjana oli ohrarieska, pieni ja ympyriäinen.

Järjestämäni valokuvauskurssi osoittautui hyödylliseksi. Tuossa iässä nuori ihminen oppii mitä vain. Vihje – kun kurssilaisille pitää antaa kunnon kallis kamera ja näyttää rajaamisen ja perspektiivin alkeet, jalusta on erinomainen ajatus, muutenkin kuin kameran turvallisuuden kannalta.

Nyt sää ei suosinut, mutta seuraavan kokouksen yhdeksi ohjelmanumeroksi reippaan riehumisen, majan rakentamisen ja jatkuvan käkättämisen lisäksi olen varannut tähtien katselemisen.

Sangen moni lapsi oppii mielellään noin viisi tähtikuviota. Otavan ohella Orion (Väinämöisen viikate) ja Seulaset ovat selviä valintoja, ja planeetoista tietysti Venus, ja se kiehtova tieto, että iltatähti ja aamutähti ovat sama asia.

Viime vuonna Star Walk nimettiin jonkun toimesta vuoden parhaaksi älypuhelinten ja tablettikoneiden (iPad) ohjelmaksi.

Ilmoitan nöyrimmästi olevani samaa mieltä. Sihtailin 55 vuotta sitten National Geographicin liitteenä tulleen tähtikartan kanssa taivasta, ja jo oli vaikeaa. Sormia palelsi, mitään ei tahtonut nähdä, ja pissatti.

Aika monien omien ja toisten lasten kanssa olen kokenut saman. On lähes mahdotonta näyttää sormella tähtikuviota niin että opetuksen uhri löytää sen taivaalta. Piirtäminen tai kuvan katsominen etukäteen ja kuvion etsiminen edellyttää opetettavalta kärsivällisyyttä, jota ei aina ole.

Star Walk toimii ilman nettiyhteyttä käyttäen kojeen kameraa ja paikannusominaisuutta. Kun ohjelma pyörii ja laitteella tähtää yötaivasta, se näyttää korostetusti kameran näkemän kohdan kuvan ja tähtikuvioiden ja mainittavampien tähtien nimet sekä ilmansuunnat.

Siis penkki alle, ellei pylly hyydy, ja tähtäilemään taivaalle. Useimmista on hauskaa oppia katsomaan pohjoinen Isosta Karhusta. Suomenkielisissä nimissä muuten auttaa Wikipedia

Olen kehunut, että asuinpaikkani lienee maapallon ylellisimpiä. En puhu rakennuksista enkä palveluista. Täällä on hiljaista, puhdasta ja sitten – täällä on tähtiä!

Ei ole tullut viime aikoina pahemmin tirkistellyksi, mutta jo kauan sitten kaupungissa asuessani huomasin, että tähtitaivaan olemassaolonkin unohtaa. Ympäristön valo haittaa, eikä taivasta näe tarpeeksi (uskonnollinen aforismi).

Kiihkeästi kaipasin tähtikarttaa noin 20 vuotta sitten, kun kävimme ensi kertaa Kanarialla (syy: aika pieni lapsi). Teneriffan tähtitaivas on mykistävä ja suomalaiselle kuvioiltaan täysin vieras. Kerran ajoin sen pitkän ja mutkaisen tien vuoreen ja näin tähdet uskomattomina. Myöhemmin ymmärsin, että juuri siellä, Teiden tulivuoren ylätasangolla, sijaitsee oikea ammattilaisten observatorio, joka oli pitkät ajat maailman suosituimpia sijaintinsa eli optisten häiriöiden vähäisyyden vuoksi. Nyt vastaava paikka on Chilessä, ja on Los Angelesin seudullakin Mount Palomar. Valitettavasti en pahemmin välitä tähtien katselemisesta Hollywoodissa.

Tarkkaavainen lukija käsittää, että edelle on kirjoitettu taiteen teoriaa. Tähtikuvioita ei varsinaisesti ole olemassa. Ihmisen luova mieli on luokitellut tänne näkyviä tähtiä ryhmiksi ja ollut keksivinään niiden muistuttavan minkä leijonaa, minkä ajomiestä. Meilläkin käytetyt kirjasi Klaudios Ptolemaios teokseensa Almagest. Mutta vähänkin paremmassa teleskoopilla otetussa kuvassa kuviot katoavat ja näkyviin tulee lukemattomia rykelmiä, jotkut valot todellisuudessa ja lopullisesti sammuneiden kappaleiden lähettämiä.

Vähemmästäkin tuntee itsensä valkoiseksi kääpiöksi.

21 kommenttia:

  1. Se kuuluisa Venus on sitten yllättävän monesti Saturnus, Jupiter tai Uranus. Star Walk opetti, hieno softa, totta tosiaan.

    Blogistilla on tapana osoittaa muiden tavanomaisuutta, mutta minun tapauksessani tähtiharrastusta on takana yli 33 vuotta. Käypäs katsomassa onko se Venus vai jokin muu!

    Softan avulla taidot ovat kyllä tuplaantuneet nopeasti ja into viisinkertaistunut.

    Androidille on vastaava ohjelma, toki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se todellakaan ole niin vaikeaa. Ja kyllähän Venuksen voi joku sekoittaa Saturnukseen tai Jupiteriin (se on nyt konjunktiossa eli siis lähellä Venuksen kanssa) mutta ei ikinä Uranukseen.
      Blogisti mainitsi kameran jalustan. Se on oiva apuväline myös taivaan merkkien näyttämiseen. Teippaa suora keppi tai muu puikko siihen niin sen kanssa voi näyttää että tuo valopiste on se Taivaan sarana jne. Tällaisessa esittelyssä suurentava kaukoputki on vain haitaksi.

      Poista
    2. Ehkä ei Uranukseen... asian ydin oli, että tähtitaivas aukeaa aivan uudella tavalla (what an understatement) ja yllätyksiä tulee, kun vekotin kertoo miten asiat oikeasti ovat. Kirurgitkin olivat ylimaallisia ihmisiä kunnes heille annettiin leikkaussalissa samanlainen tarkistuslistakäytäntö kuin liikennelentäjille; potilasvirheet putosivat rytisten.

      Tässä on oltu mobiilisovellusalalla joku tovi myös. Tähtisoftissa on se kiva puoli, että kaikki niistä tykkäävät, yli alustarajojen ja koulutustason. Siksi se kymmenen vuotta sitten kovasti etsitty killer-app (läpilyöntisovellus) onkin tähtipeitteen taivasteluun tarkoitettu, eikä antikliimaksinen ja näköalaton veikkaus emailista... olemme siis vielä luolamiesasteella. Mikä vapauttava ajatus. Karppaus (alakarppaus) lie samaa paluuta olemisen juurille...

      Degrowth, downshift, LTE... mikä kiire meillä on?

      Jatkuvaan talouskasvuun uskon kyllä. Tietenkin, eihän siihen tarvita kuin yksi muuttuja, faktori, joka kasvaa kasvamistaan. Mikähän se on? Anteeksi, tämä kysymys on tietenkin liian yksinkertainen tämän blogin kommentoijille.

      Poista
  2. Jukka Kemppisellä on useita sellaisia "syntejä", jotka pappana ja babyboomerina mielelläni otan myötähäpeäkseni (mm "koiran nolous", kts http://anttiliikkanen.blogs.fi).

    Yksi on eläväkuva "Kaunis mieli", jossa Russel Grow & al vihkivät katsojan tarinaan, jossa tähtikuvioille tulee nobel-tason rooli.

    Eivät näitä selväjärkiset keski-ikäiset ja sitä nuoremmat valosaasteensa keskeltä rakasta pissahätään asti.

    VastaaPoista
  3. Kouluissa pitäisi opettaa alkeet tähtien havainnoinnista. Samoin säähavainnoinnin alkeet. Liikennekäyttäytymisestä pitäisi myös olla kurssi. Samoin pöytätavoista. Melko lyhyillä kursseilla menisivöät tärkeät perusasiat perille.

    VastaaPoista
  4. Koulunsa päättänyt kesätyökaveri
    Ruotsissa tiesi: sparv, kråka.
    Loput oli bara fåglar.


    Tähtitaivaalta minulle riittä
    yksi kiintopiste.

    VastaaPoista
  5. Nuoriso ja näemmä nyt myös vanhusto puhuu sujuvasti apeista ja tableteista (sovelluksista ja taulutietokoneista), mutta minulle raukalle tulee niistä mieleen vain puolison isän lääkitys.

    VastaaPoista
  6. Seulaset on oikeastaan ainoa meille näkyvä tähtikuvio, jossa tähdet ovat oikeasti kimpassa - eli se on avoin tähtijoukko. Eikä se ole kuin vajaan 500 valovuoden päässä, siis ihan naapurissa. Sitten on tietysti Andromeda, paljon kauempana, ja jonka myös löytää paljain silmin, jos osaa etsiä. Se on Linnunratamme kaltainen galaksi, isosiskomme, mutta tulossa tänne päin aika vinhaa vauhtia.

    Istun usein syksyisin mökkilaiturillani ja tiirailen tähtiä, siellä ne näkyvät aika hyvin. Toinen huvini on lueskella tähtitieteen opusta, joka on kirjoitettu 1800-luvun lopussa.

    VastaaPoista
  7. Soitin välittömästi "vekotinhullulle" vävypojalleni ja pyysin hankkimaan ko. ohjelman Pääsiäisen tähtikävelyjä varten. Hänellä on jo kuulema lentokoneiden bongausohjelma, jonka avulla ovat, hälytyksen saatuaan, seuranneet marokkolaiskoneen hätälaskeutumista Ranskassa, herran jestas!
    Arvoisan blogistin vastaus vaalivilppikysymykseeni oli sama, jonka H.Ylikangas (myös "pohojalaanen")antoi.Asiaa ei ilmeisesti kukaan ole kunnolla halunnut tutkia! A.F. Upton (Vallankumous Suomessa 1917-1918, I-osa s.246) kirjoittaa: "Osanotto oli ollut merkittävästi runsaampaa kuin 1916... Todellinen voittaja oli maalaisliitto."
    Eli, kyselen kunnioittavasti, olisiko sisällissota voitu välttää ja muutama ihmishenki säästää, jos Kerenski ei olisi eduskuntaa hajoittanut ja tehtiinkö uusissa vaaleissa vilppiä a´la Putin?
    pekka s-to.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laittakaa lentosofta seuraamaan A380 reittejä, jos sattuisi menemään lähistöltä.

      On kuulemma erilainen, selvästi erilainen.

      Poista
    2. En usko, että kapinaa meillä olisi voitu välttää missään muussa tapauksessa kuin siinä, että bolshevikkien kapina Venäjällä olisi epäonnistunut alkuunsa. Kyllä niillä on niin suuri yhteys toisiinsa.

      Poista
  8. Jos lapsilla riittää kärsivällisyyttä, kokeilkaa tähtitaivaan valokuvausta. Jo varttitunnin valotusajalla näkee tähtien, siis oikeammin maan liikkeen. Aukko 5,6 - 8 ja ISO 100.

    VastaaPoista
  9. Itse olen käyttänyt niinikään suitsutettua Sky View -ohjelmaa iPhonella. Siitä on myös ilmainen testiversio.

    Pienenä uneksin kaukoputkesta. En saanut, kirjoja kyllä,mutta tällaiset softat kyllä korvaavat molemmat. Pojalle ostin ihan pienen putken että päästään edes sihtaamaan, kovin paljon ei kannatta sijoittaa kun edes hurjilla rahoilla ei kansalainen pääse lähellekään niitä Hubblen kuvia, joilla meitä nykyisin sivistetään. Tuo "valosaaste" on paha, Espoon rannikollakaan ei paljoa näe. Ensi viikolla Lapissa sitten!

    VastaaPoista
  10. Tuossa äsken hiihtolenkillä, kuulaassa ja kirkkaassa talvisäässä hiihdellessä mietin, että koostun muinaisten tähtien ydinmiiluissa syntyneistä raskaimmista alkuaineista. Sen vuoksi olo varmaan tuntuu välillä raskaalta ja vaellus vaivaiselta.

    Suurin haaste avaruusasioiden opetuksessa on saada vekarat ja aikuiset (!) tajuamaan avaruuden mittasuhteet.

    Esimerkki. Kun valovuosi kutistetaan millin pituiseksi niin Linnunradan läpimitta/halkaisija on 100 000 millimetriä. Silloin Linnunrata on suurin piirtein kuin yleisurheilukenttä eli 100 metriä.

    Lähin galaksi eli naapurigalaksimme Andromeda on silloin 2 000 000 valovuoden eli millimetrin eli 2 kilmoetrin päässä. Siis ihan naapurissa!

    Ja kun nykyaikaisilla raketeilla pääsee tuon millimetrin matkan n. 10 000 vuodessa (vai oliko se 100 000 vuotta?) niin silloin ymmärtävä ihminen hiljenee.

    Ja tuntee itsensä melkosta pieneksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisia vertauslaskuja minäkin harrastan, joskus jopa ihan päässälaskuna.

      Mutta koska ihminen ei ymmärrä valovuoden valtavuutta, niin laskepa Linnunradan halkaisija siinä tapauksessa, että aurinkokunnan halkaisija olisi 1 cm. Siis Pluton kiertoradan halkaisija, joka kilometreissä on noin 12 000 000 000 km ( 12 miljardia km) kutistettaisiin yhdeksi sentiksi.

      Ja laskepa samassa mittakaavassa lähin naapuritähtemme, jonka etäisyys on n. 4 valovuotta. Yllytän tähän, koska itseasiassa galaksit (joukoissaan) sijaitsevat aika lähellä toisiaan, kokoihinsa nähden. Mutta tähdet eivät.

      Poista
    2. Kehotin joskus opiskelijoita laskemaan päissään ja viikonlopun jälkeen he ilmoittivat noudattaneensa neuvoani. Päässälaskussa on jotain hyvin kiehtovaa.

      Ynnäilee Kunnaksen Ilkka

      Poista
    3. Ihimisellä on maailmankaikkeuvessa kusiaisen valtuuvet, sanoi muistaakseni Havukka-ahon ajattelija.

      Poista
  11. Voisin sanoa, että hatusta vedettyä arvoita 99% ihmisistä ei kiinnosta pätkääkään avaruus tai sen tutkiminen. Tai valovuosien miettiminen. Tähtitiede on ajan ja rahan tuhlausta. Sille rahalle olisi muutakin käyttöä. Tämä tietenkään ei sulje pois välttämättömyyksiä kuten kalenterin ja ajan hallintaa. Tai vuorovesitaulukoita. Mutta fantasiointi joistain alkuräjähdyksistä ja sammuneista tähdistä on ihan dorkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Churchillia lainaten: koskaan ennen ei 99 % ihmisistä ole ollut kiitollisuuden velassa näin harvoille.

      Poista
  12. Tässä ymmärrettävä vertaus Linnunradan valtavuudesta: jos siis kuvitellaan, että Aurinkokunta kutistetaan 1,0 cm:n kokoiseksi (12 miljardia km = 11 valotuntia), niin silloin Linnunaradan halkaisija olisi noin 800 km.

    Kuvitelkaa: ottakaa Aurinkokunta hyppysiinne, siinä Pluto kiertää sentin ympyrää ja keskelle pölyhiukkasena Aurinko ja viruksenkokoisena Maa - ja ympärillä koko Linnunrata humisee verkkaan pyörähdellen Suomen kokoisena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä mittakaavassa lähin tähti on noin 30 metrin päässä.

      Mutta koska tässä mittakaavassa Aurinko on vain tuhannesosamilliä halkaisijaltaan, niin jos Auringon suurentaa sentin kokoiseksi, niin lähin tähti onkin sitten 30 kilometrin päässä. Tähtiä on siis todella harvassa.

      Poista