5. kesäkuuta 2011

Idiootin uskontunnustus




”Sinut on nähty kaupungilla jonkun typerän blondin kanssa.”

”Hän on se maalla asuvan veljeni tytär, joka väitteli viime viikolla tohtoriksi ydinfysiikasta.”

”Seli seli.”

”Taas myöhässä!”
”Jäin suojatiellä poliisiauton alle ja piti käydä lastoittamassa tämä jalka sairaalassa.”
”Seli seli.”

”Missä olet taas viipynyt.”
”Äitisi puri hevosta tuossa parkkipaikalla, ja hevonen sai jäykkäkouristuksen ja jouduttiin lopettamaan.”
”Seli seli.”

”Lapsenne poltti koulun.”
”Sattuuhan sitä vahinkoja. Miksette katso paremmin oppilaiden perään.”
”Hänellä oli omatekoinen polttopullo.”
”Seli seli.”

”Amerikkalaisten kuussa käynti Apollo 11:lla oli Hollywoodissa lavastettu feikki. Eivät ne missään kuussa käyneet.”

”Entä ne sen lennon ja myöhempien luotainten kivinäytteet, jotka on todettu monissa riippumattomissa tutkimuslaitoksissa iältäänkin sellaisiksi, etteivät ne voi olla peräisin maapallolta eivätkä meteoriiteista.”

”Seli seli.”

”Seli seli” näyttää saaneen suosiota sellaisten henkilöiden keskuudessa, jotka henkisen kehittymättömyyden tai vamman vuoksi ovat kykenemättömiä edes auttavaan ajatustoimintaan.

Eräät tuohon murheelliseen joukkoon kuuluvista pääsevät eduskuntaan esimerkiksi keskustapuolueen listoilta ja pauhaava ”takinkääntäjistä”.

Ihminen joka ei kykene takinkääntöön kuuluisi laitoshoitoon, lähinnä suljettuun laitokseen. Termi tarkoittaa mielipiteen muuttamista. Nykyisin mielipide tarkoittaa myös käsitystä asiaintilasta. Ihmisellä on ”mielipide” siitä onko hänellä pankissa rahaa vai ei. Ennen sanottiin ”tieto” ja tarkoitettiin, että voi olla totta tai ei, ja vaikkei voitaisi todistaa, induktiivinen päättely riittää usein. Jos juo kovasti paljon viinaa, pää tulee kipeäksi. Ehkä ei kuitenkaan ole jäännöksettömästi totta, mutta induktio riittää tavalliselle kuolevaiselle.

Mielipiteen muuttaminen on osoitus siitä, että ihminen on hengissä. Tulin juuri juttelemasta erään henkilön kanssa hänen 90-vuotispäivistään. Hän sanoi, että sairaalahuoneen katossa on pölyä tai likaa. Katsoin ja koputin kattoa ja sanoin että ei ole. Luultavasti johtoja tai ilmastointiputkea sisältävän hormin ja betonisen kattovasan sauma irvistää. Asialla ei ole väliä eikä viritelmä uhkaa pudota. Vastaus oli:” Asia selvä.”

Takinkääntö, eikö vain?

Seuratessani hallitusneuvotteluja arvelen, että Säätytalolla neuvonantajan ominaisuudessa oleskellut Jaakko (”Jakke”) Laakso ahkeroi. En usko että hän olisi kääntynyt takkiaan. Häntähän pidettiin ainakin ikätovereitteni piirissä SKP:n vähemmistön eli ns. taistolaisten johtavana hahmona, jolta puuttuivat sopivasti sielulliset liikuntaesteet kuten halu ymmärtää toisten kantoja ja  omatunto.

10 kommenttia:

  1. Nythän on niin, että jo Jouko Turkka jossain kirjoituksessaan kauan sitten huomasi sen, että nk. kadunmiestä alettiin jymäyttää iltapäivälehdistön (tähän kategoriaan kuuluu enemmän sanomalehdistöä nykyisin kuin silloin) taholta ja toimesta siten, että kysyttiin hänen mielipidettään milloin mistäkin asiasta, ikään kuin sillä olisi merkitystä muussa mielessä kuin sillä samalla tavalla kuin oli virkistävää ja demokraattista, että televisioonkin pääsi keskusteluohjelmiin mukaan joku, joka oli "tavallinen" ja puhui murretta (kirvesmies Keinänen tv:n alkutaipaleen paneelikeskusteluissa, if that rings a bell?), eli sitouttamaan katsojaksi, tilaajaksi ja lukijaksi. Eihän nämä nykyiset torikahviloissa ja netissä esitetyt "onko ilmastonmuutosta mielestäsi liioiteltu?"-tyyppiset kysymykset ole kuin loogista jatkoa tälle. Collateral damage on sitten se, että näitä ilmapalloja parhaiden phineasbarnumilaisten perinteiden mukaan sitten mediumit puhaltavat höyryä täyteen ja laskevat taivaalle leijumaan, missä ne näyttävät komeilta.

    Mutta kuten Jake LaMotta sanoi Scorsesen Raging Bullissa: "That's entertainment!"

    VastaaPoista
  2. Jaakko (”Jakke”) Laakso

    Jesh! Hieno mies. Toivottavasti näitten aika pian loppuu. Saatanan opportunistit.

    VastaaPoista
  3. Minä opin Leila-tädiltäni, että mielipiteensä pitää vaihtaa ennen kuin vanha alkaa haisemaan.

    VastaaPoista
  4. Jokainen näkee, että Keskustan eduskuntaryhmä on harvinaisen valikoitunut joukko itsenäisesti ajattelevia fiksuja ihmisiä. Mutta jos omissa laseissa on ideologinen taittovirhe, kaikki näyttää siltä miltä itse haluaa. Ehkä kommentti siis kertoo eniten bloggerista itsestään...

    VastaaPoista
  5. Ei kai takinkääntö sentään itseisarvo ole ? Tähän saakka olen ollut sitä mieltä, että Suomen ei tulisi liittyä Neuvostoliittoon/ Venäjään. Olenko jäänyt ajastani, jos en nyt käännä takkiani ?

    Ja vähän skeptillinen olen tuon Euvostoliittoon liittymisen suhteenkin (liittovaltio). Maansa ehtii myydä myöhemminkin.

    VastaaPoista
  6. Sana voi johtaa harhaan. Mielipide tulkitaan mieli=lempi-ideaksi. Ajatukseensa rakastuu eikä mielitietystään luovu vaikka se odoittautuisi epäluotettavaksi; mustasukkaisuus on väkevä sidos.

    VastaaPoista
  7. Minulla on tässä eräs sikarilaatikko, ja kuten asiaan kyseisen sikarimerkin kanssa kuuluu, mukana laatikossa on pienelle läpinäkyvälle sikarinväriselle paperille painettu lappunen. Siinä lukee Macanudo Guarantee. Every time you light up a Macanudo, you can count on enjouying the same relaxing experience, for this is the cigar that always delivers the same distinctively smooth, mellow taste. Pitäisikö asiasta muuttaa mielipidettä esimerkiksi sen takia, että minulla on kuubalaisia toisessa laatikossa, vai sen takia että sikarien polttaminen ei ole terveellistä. Isäni opetti minua polttamaan sikareita. Olin silloin 14-vuotias. Pitäisikö uskoa ettei se ole niin hyvää miltä tuntuu?

    Samoihin aikoihin kun opin sikarinpolton, innostuin urheilemaan. Nostelen edelleen painoja ja soudan soutulaitteella tunnista puoleentoista melkein päivittäin. Pitäisikö vaihtaa mielipidettä, ja uskoa ettei sellainen enää ole ikäiselleni soveliasta - ja että se on muutenkin typerän näköistä äheltämistä?

    Olen sellainen laihemman puoleinen kaveri, mutta en ole koskaan voinut sietää miesten pukuja. En käytä niitä koskaan. En edes hautajaisissa. Pidän farkuista, hupparista, ja näin kesäisin Conversen kumitossuista. Pitäisikö pukeutua jotenkin aikuisemmin, vai kuvittelenko olevani edelleen nuori?

    Minulla on papukaija ja kaksi kissaa. Papukaija vaatii huomiota ja paskantelee vähän minne sattuu ja kissanpaskan hajuhan on vahva. Pitäisikö vaihtaa mielipidettä lemmikkien pidon suhteen, niistähän on myös vaivaa ihmiselle?

    Äänestin kerran vuonna 1975, enkä ole sen jälkeen - enkä ennen sitä äänestänyt. Halusin silloin tietää miltä sellainen tuntuu, mutta pitäisikö vaihtaa mielipidettä, kenties olen ollut kokoajan väärässä?

    Olen pitänyt aina Bertolt Brechtistä - kuuntelen nytkin Kolmen pennin oopperaa - Lotte Lenya laulelee - mutta kenties olen erehtynyt senkin suhteen?

    Jos ja kun Katainen ja Sasi saavat ne lapsilisät verotetuiksi, niin pitäisikö minun sanoa eräälle tutulle yksinhuoltajalle, jolla ei juuri tuloja ole, että juo sitä keskiolutta vähemmän. Jätä ne kolme lauantaipulloa pois - muutenhan et edes sitä olutta juo - ja tyydy vähempään, ei se kalja nyt niin välttämätöntä ole. Rentoudu nukkumalla. Pitäisikö hänen vaihtaa mielipidettään?

    Silloin kun veljeni nyt 30-vuotias poika vielä pelaili lätkää - oikeastaan salibandyä, mutta sitäkin. Niin olipa kerran P. Arhinmäki pelailemassa Eläintarhankentällä sitä yhtä aikaa. P.A. on häntä kolme vuotta vanhempi, mutta siinä 14-vuoden iässä se 17-vuotias on aikapaljon isompi, joten kun se veljenpoikani kaveriensa kanssa kiusasi sitä P.A:ta tyyliin että eikö lämäri nouse - ja muutaman kerran liikaa - niin se P.A. hermostui ja löi niitä pienempiään oikein kunnolla nyrkillä naamaan. Oliko veljenpoikani kenties väärässä, siis olisiko se P.A. kuitenkin osannut nostaa sen lämärin?

    Ja onko nyt niin että vain Katainen on oikeassa ja kokoomus - jos siis haluaa siihen teatteriin uskoa?

    Vonnegut kysyi kerran, että minkä takia, minkä ihmeen takia, kaikki ovat niin tohkeissaan suihinotosta ja golfista? - Siis pitäisikö heidänkin vaihtaa mielipidettään? Kääntää takkiaan - ja esimerkiksi luovuttaa se Talin golfkenttä heitä köyhempien kaupunkilaisten käyttöön - vai pelkääkö joku että sinnekin pesiytyisi näitä puliukkoja ja romanikerjäläisiä?

    http://www.youtube.com/watch?v=rE-wNvvDQIo

    VastaaPoista
  8. Auttaisi se vähän meitä kansalaisia ymmärtämään edustuksellista demokratiaa paremmin, jos vaalityrkyt etukäteen käyttäisivät vähän miedompia sanamuotoja. - Hesarin vaalikoneessa ihan passeli vastaus, joka kohdassa, olisi: "Mahdollisesti kyllä tai ei"

    Mistäpä sitä valtakunnan, saati sitten omia etujaan tietäisi viikkokaupalla etukäteen. - Ja ristiriitatilanteissa, kenen tai minkä etu on se kaikkein tärkein.

    VastaaPoista
  9. Taidanpa tehdä videon Suomen edustuksellisesta demokratiasta...

    VastaaPoista