1. toukokuuta 2011

Äänestäjät ovat aina oikeassa




Kannatan Hitler-kortin käyttämistä. Jos jostain saisi korttipakan, jossa olisi Hitlerin kuva, panisin sen nastalla seinään. Viereen panisin Bismarckin kuvan. Edellinen muistuttaisi, miten vaarallista on pitää kiihkoilijaa hyödyllisenä idioottina. Sellaisia suunnittelivat Saksan johtavat piirit vuonna 1933, ja hyödyllisenä idioottina pitivät myös länsimaat ensin Leniniä ja sitten Stalinia. Bismarck on puolestaan tarina siitä, miten suuri poliittinen ja taloudellinen menestys, joka on saavutettu suurella häikäilemättömyydellä, luo lähtökohdan seuraavalle maailmansodalle.

Perussuomalaisten viikon kysymys on tehokas: voiko 500 000 äänestäjää olla väärässä? Oikea vastaus on: kyllä voi.

Sen todistaa Timo Soini. Sikäli kuin kysymyksessä olivat protestivaalit eli perussuomalaisten äänestäjät halusivat ilmaista hylkäävänsä ns. suurten puolueiden aikaisemmin harjoittaman politiikan, se tarkoittaa, että enemmän kuin puoli miljoonaa äänestäjää arvioi olleensa edellisissä vaaleissa väärässä. Nyt he ovat äkisti viisastuneet.

Äänestäjät antavat äänensä tavan vaikutuksesta, muodin innostamina tai päähänpistosta. Ratkaisut eivät ole aina järjellisiä. Sen näki vertaamalla saman puolueen edustajien vaalikoneissa ilmaisemia mielipiteitä. Ei niillä ollut paljon enempää yhteistä kuin eri puolueiden edustajien kannoilla.

Jos valinta on rationaalinen, se on kompromissi. Ei kukaan ehdokas eikä mikään puolue vastaa äänestäjän mietittyihin mieltymyksiin kuin osapuilleen.

Äänestäjät voivat olla väärässä. Miten ihmeessä eivät voisi? Että maailmassa olisi nyt löydetty keino oikeiden ratkaisujen tekemiseen? Tiede ja toisella tasolla uskonto ja kolmannella tasolla filosofia ovat etsineet näitä keinoja muutamia vuosituhansia. Tulosta ei ole tullut. Sekä ihminen että insinööri ovat erehtyväisiä.

Parlamentaarinen edustuksellinen demokratia, joka on oma uskoni ja valintani, vertautuu lautapeliin. Voittaja määräytyy sääntöjen mukaan, ja lisäksi on tärkeä yleissääntö: sääntöjä ei muuteta kesken pelin. Onneksi äänestäminen on helpompaa kuin shakki, puhumattakaan Go-pelistä. Kunhan pesee silmänsä ja sormensa niin että osuu uurnaan, se on siinä.

Nyt on muotia kiitellä tai panetella perussuomalaisia. En tee sitä. Valittujen mahdollisesta hölmöydestä ainakaan minulle ei ole tietoa. Yleisissä asioissa eli siis politiikassa kaivataan kahta ominaisuutta, oppimiskykyä ja todellisuudentajua, joka johtaa ratkaisuihin. En ymmärrä, miksi lehmänkauppoja ja takinkääntäjiä haukutellaan, vaikka ne ovat demokratian ydin. Kun eri osapuolet jäävät suunnilleen yhtä tyytymättömiksi, ratkaisu on hyvä.

Äänestäjien erehtymisestä löytyy paljon esimerkkejä. Yhdysvalloissa erään äänioikeutettujen ryhmän eristäytymistä kannattava mielipide oli hyvin vahva joulukuuhun 1941. Pidettiin mahdottomana sekaantua sotaan Saksaa ja Japania vastaan. Äänestäjät tiesivät, että nuo maat eivät uhkaa heitä. Heille ei ole vieläkään kerrottu, että maihinnousu USA:n itärannikolle oli todella lähellä ja että sodan suuntaa kääntäneessä Midwayn taistelussa amerikkalaisilla oli onnea mukanaan.

Suomalaisia ei saa solvata. Eräs kirjailija puhui Tanskassa Suomen väkivaltaperinteestä ja sitten Italiassa perussuomalaisten taidekäsityksestä, jota hän piti hitleriläisenä.

Onko siis niin, että italialainen ei saisi sanoa Suomessa, että Berlusconi on kelvoton kansanjohtaja ja elämäntavoiltaan epäilyttävä?

Nyt muuallakin kuin perussuomalaisten piirissä tavaksi tulleet asenteet ovat perinteisiä. Teknologia on tehnyt niistä julkisia. Kyllä neekereiden laiskuudesta ja sopimattomuudesta pikajuoksijoiksi tai kestävyysjuoksijoiksi on puhuttu kautta aikojen, ja joka toisen halkopinon takana on tiedetty, että ruotsalaiset ovat homoja, paitsi naiset, jotka ovat muuten hermostuttavia. Suomalaisten hyväksi valehteleminen näyttää olevan laajennus vanhasta säännöstä, jonka mukaan kotiasioita ei saa levitellä kylillä – että isä ryyppää ja äiti huoraa. Minusta Suomi on isänmaa ja oma maa myös silloin kun suomalaiset menettelevät häpeällisesti. Uskollisuutta on juuri se, että ystävä sanoo ystävälle: kuule, tuo meininki ei menettele. (Pane korkki kiinni.)

43 kommenttia:

  1. Usein seminaarien jälkeen seuraa ns. vapaa keskustelu. Ja viimeksi lavalle jäänyt konsulentti yllyttää kuuntelijoita kysymään "mitä tahansa" sillä "tyhmiä kysymyksiähän ei ole".

    Vitut, varmaan on. Ja enimmäkseen.

    VastaaPoista
  2. vaaleissa puuttuu mahdollisuus äänestää ketä ei tahdo eduskuntaan :)

    VastaaPoista
  3. en täysin ymmärrä: teemalla menee vuoden 2006 euroviisut!
    muistaakseni on vuoden 2011 vappu. tai oli ainakin silloin kun avasin kuohuviinin.

    VastaaPoista
  4. Erään saksalaisen tiedotusministerin nimeä kantavan opin mukaan typeryyden voi esittää totuutena kunhan valehtelee riittävästi jolloin se menee läpi.
    hyödyllinen idiootti on se joka luottaa ns. Yli-ihmiseen, kuten Tuomioja,Halonen ja etenkin Timo Soini.

    VastaaPoista
  5. Persujen äänissä riittää ihmettelemistä. Ne eivät näy Soinin pressalukemissa.

    Samaa vedätystä kuin Kemppisellä. Monet sielut kyselevät, jotkut vastaavat, kunhan sataa rikkaiden laariin. Samaa apua sai Sarasvuo, silloin kun hänestä tehtiin rikas. Maakuntien tädit tulivat palvelukseen kuin lampaat narussa, pyydettynä.

    VastaaPoista
  6. En minä äänestänyt Vasemmistoliittoa tavan vaikutuksesta, muodin innostamana tai päähänpistosta.

    Mielestäni markkinatalousjärjestelmä on sanonkomämistä.

    VastaaPoista
  7. "Heille ei ole vieläkään kerrottu, että maihinnousu USA:n itärannikolle oli todella lähellä"

    Menivätkö ilmansuunnat sekaisin?

    VastaaPoista
  8. Ad MHI

    Eihän markkinatalousjärjestelmä ole tietenkään täydellinen, kun se koostuu ihmisten ikiomista valinnoista.

    Sosialismi puolestaan näyttää olevan harvainvallan peitenimi.

    Jos ei ole tyhmiä kysymyksiä, niin ainakin tyhmiä kysyjiä on olemassa.

    VastaaPoista
  9. Kansa saa syyttää itseään. Soini pyysi enemmistön tukea, mutta ei saanut.

    Hitler raivosi lopun edessä Saksan kansalle, joka oli pettänyt hänet.

    VastaaPoista
  10. OIKEISTA RATKAISUISTA

    Luen kirjaa Yrjö Kallisesta. Ensin luulin, etta
    teosofia ja Kallisen tapa ajatella veljeyttä on tällaisenkin kysymyksen avaaja. Kallinen tuomitsee useaan kertaan kaikenlaiset "me aatteet". MUTTA sortuu sitten mollaamaan yrittajat ja vihoittelemaan yksityiskauppiaille
    (virkansa puolesta, mutta kuitenkin...).
    Niin että tällä hetkellä tuntuu, että vetelä on sielläkin.

    VastaaPoista
  11. Vaarallinen laji demokratiaa on se joka todella toimii, paras on se jossa myös vähemmistö pääsee vesittämään itselleen epämieluiset päätökset. Muuten ollaan enemmistödiktatuurissa.

    VastaaPoista
  12. Minä en tajua, etta neekeri sanassa olisi jotain pahaa! Ei nayta bloginpitäjäkääm tajuavan.
    Selitapa hyva ystava, miksi jonkinlainen enmmistö/vähemmistö tuomitsee neekeri sanan?
    Pitääkö tuomion pohja?

    VastaaPoista
  13. Niin,

    Tunnistan itseni tuosta äänestäjän kuvauksestasi. On kuitenkin huomattava että Perussuomalaiset jäivät vielä kolmanneksi. Ei mitään kauheaa voi vielä tapahtua ilman muiden puolueiden hyväksyntää.

    Vasta seuraavat vaalit ovat ratkaisevat ja lopullinen mittari onko heistä mihinkään. Japanissahan on ollut joissakin firmoissa huoneita jossa työntekijät saivat mätkiä pomojensa hahmoon puettuja nyrkkeilysäkkejä, jotta paineet purkaantuivat ja saattoivat senjälkeen taas palata takaisin sorvin ääreen.

    Suomessa olisi saattanut riittää jos olisi pantu vaikkapa Mauri Kunnas maalaamaan vastuupoliitikkojen kuvia julkisten paikkojen urinaalien takaseiniin. Vastaavasti naistenhuoneiden seinille joitakin poliitikkojen kuvilla kirjailtuja neulatyynyjä.

    VastaaPoista
  14. Postauksen valokuva herätti kahvintarpeen, vaikka juuri join kahvia...

    Voi tietysti miettiä, mitä tässä äänestäjiltä oikeastaan halutaan? Toisaalta on kieltämättä surkeaa, että vallanpitäjät unohtavat tavallisen ihmisen ja puuhailevat omiaan. Toisaalta on myös surkeaa, että vallanpitäjät muistavat tavallisen ihmisen ja puuhailevat omiaan.

    Yhteisten asioiden hoitamisesta pitäisi olla kyse, eikä se pelkästään ääniä kalastelemalla onnistu, varsinkaan tässä globaalissa maailmassa.

    Hyvä esimerkki on jenkkilä, jossa sekä demokraatit että republikaanit ovat jättäneet koulutusjärjestelmän ongelmat korjaamatta, mikä tarkoittaa että edes keskiluokan ihmisillä ei ole varaa kouluttaa korkeakoulutasolle jälkikasvuaan. Osaajista on huutava pula, palkkaerot räjähtävät, ja suuri osa ihmisistä pinnistelee matalapalkkahommissa. Tätä ongelmaa on sitten kosmeettisesti paikattu höllentämällä 1990-luvulta alkaen asuntolainahanoja, ja lopputuloksen muistamme parin vuoden takaa.

    Aiheesta löytyy mainio kuvaus Raghuram G. Rajanin palkitusta kirjasta Fault Lines: How Hidden Fractures Still Threaten the World Economy (Princeton University Press, 2010).

    VastaaPoista
  15. hyödyllinen idiootti on se joka luottaa ns. Yli-ihmiseen, kuten Tuomioja,Halonen ja etenkin Timo Soini.

    Eli Tuomioja, Halonen ja etenkin Timo Soini luottavat yli-ihmiseen? Nice.

    Ja vielä: jos laariin sataa, niin se on ihan perse homma. Vilja kastuu ja homehtuu, märkenee ja sillä ei tee enää mitään.

    Olen purnannut.

    VastaaPoista
  16. Heikko analyysi.
    Anakronismia, ontuu.

    VastaaPoista
  17. Spede vainaa totesi osuvasti Turhapuro elokuvassa ettei kurjuuden maksimoinnissa ole mitään järkeä kun siinä tulee raja vastaan niin nopeasti. Mutta rikkauden maksimoinnissa ei raja tule koskaan vastaan. Se on paljon mielenkiintoisampaa ja antoisampaa.

    Ennen riitti kun yritys tuotti voittoa. Työntekijät saivat pitää duuninsa ja kaikki olivat tyytyväisiä. Nyt ei enää riitä vaikka yritys tekisi kuinka hyvää tulosta tahansa jos kilpaileva yritys pärjää vielä paremmin. Aivan sairasta touhua kaikenkaikkiaan tähä rikkauden maksimointi. Jossain vaiheessa se tulee stoppi tällekin järjettömyydelle.

    Kaiholla muistelen aikoja jolloin pankissa sai vielä palvelua, posteja oli joka kadunkulmassa, tiet olivat aurattuja, jne. nyt kun on alettu palvomaan rahaa niin peruspalvelut on unohdettu tyystin. Tätähän se tietää kun kokoomus on päästetty valtaan. Tähän sopii paremmin kuin hyvin lausahdus "väärin äänestetty". Tämä näin omana mielipiteenäni.

    VastaaPoista
  18. Hih, sellainen korttipakka on jo olemassa - ainakin virtuaalisti.

    VastaaPoista
  19. Suomalaiset tykkäävät voittamisesta. Mitä olisimmekaan ilman jatkosodan torjuntavoittoa, euroviisuvoittoa ja lätkän MM-kultaa?
    Kun Sohvi & Co puhuvat maailmalla Suomesta he vain noudattavat rotunsa kutsua: "Suomi on maailman väkivaltaisin maa, Suomessa aviomiehet hakkaavat vaimonsa rutiininomaisesti ennen töihin lähtöään, Suomessa ruotsinkielinen ei uskalla liikkua kadulla pimeän tullen, Suomessa saa sanoa että "neekeriukko" eikä siitä saa kimppuunsa kuin vähemmistövaltutetun, valtakunnansyyttäjän, Supon sekä pari ministeriä." Jos siis kerrran ollaan väkivaltaisia, meidän on oltava sitä kunnolla!
    Mikä pahinta meidän puhujiamme ei uskota. Tämän aamun lehdestä luin, että Pakistan väittää olevansa maailman vaarallisin maa. Mitä paskaa! Ei se voi olla, koska Sohvi tietää paremmin. Jos nyt Pakistanissa menee pommihyökkäyksissä 50 000 ihmistä vuodessa, mitä se muka tekee 170 miljoonan väestössä? Pelkästään Pieksämäellä tapahtuvat veriteot kahden kuukauden aikana ovat shteessa suurempi asia kun joku naurettava pikkupommi Pakistanissa.
    Minä ehdotan, että me kaikki ulkomailla matkustelevat levittäisimme väkivallan ja suvaitsemattomuuden ilosanomaan kaikkialla minne menemmekin. Jos joku suunnittelee muuttoa tänne, kerromme öisistä kaljupääjengeistä, jotka kysyvät "tiiättekö työ mikä on kalakukko"? Ja jos turistiparka ei tiedä hänet tapetaan pesäpallomailoilla ja sotketaan suohon.
    Persujen voitto oli todellinen jytky meille maan maineen lisääjille. Nyt voimme myös kertoa, että hillitöntä väkivaltaa, antisemitismiä, mustanhaukuntaa on myös eduskuntatalossa ja on vain ajan kysymys, milloin Timo Soini tahrii kätensä viattomaan vereen. Halla-Aholla on jo ase! Se sietää muistaa.

    "Sotakamreeri"

    VastaaPoista
  20. En kyllä pysty mitenkään kuvittelemaan, että saksalaisilla olisi ollut minkäänlaisia edellytyksiä nousta maihin USA:n itärannikolla 2. maailmansodan aikana. Pari torpedoa Coney Islandiin ei maihinnousua tee.

    VastaaPoista
  21. Ano: "Persujen äänissä riittää ihmettelemistä. Ne eivät näy Soinin pressalukemissa."

    Aivan. Tämä vetää maton alta niiltä viisailta, joita täälläkin pyöri ennen vaaleja tungokseen asti, ja jotka tiesivät, että persujen kannatus perustuu Soinin puhe- ja hurmaustaitoon.

    Toki oli muutama, minun lisäkseni, jotka etsivät syitä muualtakin, esimerkiksi harjoitetusta politiikasta.

    Nyt paremmintietävät eivät tiedä mitä sanoa, kun Soini osoittautuukin normaaliksi, maltilliseksi suomalaiseksi poliitikoksi, joka on valmis kompromisseihin maan edun takia.

    Myös vuoden 1945 kommunistien, joihin persujen jytkyä on verrattu, heidän pontimenaan oli myös maan etu - tosin se maa oli Neuvostoliitto.

    (Sanoin kommunistit, en kansandemokraatit, siksi että jälkimmäisissä oli niin paljon niitä "hyödyllisiä idiootteja", jotka eivät tienneet mitä tekivät.)

    Kemppinen käyttää tätä termiä - hyödyllinen idiootti - hieman kierosti merkitystä muuttaen ja samalla hämärtäen, sillä marxilais-leniniläisessä yhteydessä se on varattu pöljille porvareille.

    Muuten analyysi konservatiivien yrityksestä käyttää Hitleriä ja Leniniä aikoinaan keppihevosinia oli oikea, Stalinista ei olisi niin varma, sillä siinä pelattiin härskiä ja monimutkaista peliä puolin ja toisin.

    Churcill-tv-filmissä viime viikolla jäi vastausta vaille tapaus Dunkerque: miksi Hitler päästi 350 000 brittisotilasta karkuun pysäyttämällä hyökkäyksen vuorokaudeksi ilman mitään syytä?

    Britit olivat jo varmoja, että kaikki menetetään. Myöskään Kershaw ei anna tähän järjellistä vastausta. Mitä Hitler mietti?

    Ehkäpä sitä, mitä joku rohkea voi miettiä nytkin (kunhan ensin pesee silmiltään 60 vuoden propagandan): miksi länsi valitsi Stalinin eikä Hitleriä? Yhtä verisiä hirmuvaltiaita molemmat.

    Sitä voisivat kysyä myös virolaiset, tsekit, slovakit, puolalaiset, kiinalaiset, vietnamilaiset ja miksei myös suomalaiset.

    Suomalaisten päiväunihan oli tilanne, jossa Saksa kukistaa ensin Neuvostoliiton ja sen jälkeen muut länsimaat Saksan.

    VastaaPoista
  22. Ad Omnia: - sekaannuin ilmansuunnissa. Japani uhkasi aidosti USA:n länsirannikkoa. Saksa puoletaan torpedoi kauppalauksia pitkin itärannikkoa, kunnes amerikkalaiset keksivät sammuttaa satamista valot. Maihinnousuun saksalaisilla ei tietenkään ollut mahdollisuutta, koska heillä ei ollut kalustoa edes Englannin kaluston ylittämiseen.

    VastaaPoista
  23. Ad Omnia: - Dunkerque / Dunkirk on suuri arvoitus. Mikään vastauksista, joita on esitetty runsaasti, ei ole oikein tyydyttävä. Käsky oli joka tapauksessa Hitlerin, ja kenraalikunnan tahdon vastainen.

    Joukkokjen vahvuuksia arvioivalle on tärkeä ottaa huomioon, että Ison Britannian puolella tässäkin sodassa Kanadan ja muiden kuninkaan etäisempien alamisten panos oli valtava. Anzaceja eli Australian ja Uuden Seelannin joukkoja pidettiin erinomaisia. Etelä-Afrikan J. Smuts joukkoineen oli merkittävä.

    Joka tapauksessa siirtoarmeijan (expeditionary force) joutuminen pois pelistä olisi merkinnyt hyvin paljon - kukaties Churchillin hallituksen kaatumista, aluksi.


    Toiseksi: Ranskan sotavoima oli hyhökkääviä saksalaisia vahvempi. Teknisesti Ranskan lyöminen oli saksalaisilta loistava suoritus.

    VastaaPoista
  24. Eräs mielenkiintoinen Dunkirk-arvoitusta käsittelevä kirja on Nicholas Harman - Dunkirk: The Patriotic Myth. Joskin asiaa käsitelty hieman piristävän yksipuolisella tavalla.

    ...Englantilais-ranskalaisilla joukoilla enemmän panssarivaunuja kuin saksalaisilla ja niistä enemmän raskaita ja keskiraskaita...

    Lisää vastaavaa kirjallisuutta ilmaiseksi ladattavissa:

    EBOOKEE.ORG

    VastaaPoista
  25. Tämän kaiken valossa annallistihistorioitsija Marc Blochin teo L'étrange défaite on edelleenkin ajankohtain yritys antaa vastausta kysymykseen, miksi niin kävi?

    Kannattaisiko teos vielä kääntää puheenvuorona tuon aikakauden kysymyksiin?

    VastaaPoista
  26. Dunckerquen arvoituksesta ainoan järjellisen selityksen on antanut Veikko Huovinen kirjassaan "Veitikka". Huovinenhan huomasi asian, jota yksikään muu sotahistorioitsija ei ole huomannut: Hitler halusi hävitä sodan.
    Vai näkeekö joku järkeä siinä, että Saksa soti mannermaalla jo valmiiksi kahdella rintamalla ja julisti vielä riemumielin sodan Yhdysvalloille? Kaikkien kenraalien mielestä Moskova olisi voitu valloittaa helposti, ellei Aatu oli pysäyttänyt hyökkäystä ja lähettänyt panssarinsa muualle.
    Ja vielä: Ukrainalaiset vihasivat venäläisiä synkemmin kuin yksikään saksalainen. Heistä olisi tullut mainio liittolainen, mutta Aatupa alkoi sortaa heitä ja ammutti porukkaa kaikki kuopat täyteen. Ei sillä tavalla ystäviä ja liittolaisia hankita!
    Mutta komean sodan Aatu sai aikaan, se on myönnettävä.

    "Sotakamreeri"

    VastaaPoista
  27. Millaista etikettiä tulee soveltaa Hitler- ja natsikortteja käytettäessä? Voiko poliitikkoja Hitleriin verrattaessa ja natsiksi haukkuessa käyttää myös sanoja "sika" tai "kansanmurhaaja", vai miten nämä rinnastukset tulisi kätevimmin hoitaa, jotta vältytään kunnianloukkaussyytteiltä ja muilta vastaavilta kiusallisilta lieveilmiöiltä?

    VastaaPoista
  28. Mietin Fi-ja D-vaalien (Suomi ekv, Saksa osavaltio) ja puolalaispaavin pikaisen pyhityksen samankaltaisuutta.

    Kaikissa noissa luottamuksensa menettänyt rotu/järjestö yrittää johtaja-asiaansa virtuaali-ratkomalla saavuttaa jotain samaa kuin Saksa yrittäessään Dunkerquessa länsirintamallaan Bismarckin Saksan-Ranskan sotaa replynä - Klausewitchin säännöt.

    Edelleen Euroopan virtuaali-johto (kuninganshuoneet) ovat saksalaisen hallintokaaoksen (ruhtinas- ja kuningaskuntien verkosto) jatkolla, eivät "omia".

    Luottamuksesta http://anttiliikkane.blogs.fi

    VastaaPoista
  29. Tässä päivitetty korttijärjestys lempeimmästä ankarimpaan (rangaistuksen mukaan):

    - junttikortti
    - rasistikortti
    - fasistikortti
    - natsikortti
    - kommarikortti
    - valepukkikortti
    - huoripukkikortti
    - neekeriukkokortti

    Kortti tuo, kortti vie, pelaa vain varmoilla korteilla.

    VastaaPoista
  30. Niinpä vaaleissa valinta onkin tehtävä käänteisesti: noita en ainakaan äänestä, enkä noita, tuo ei saa ääntäni jne. Sitten katsotaan mikä puolue ja ehdokas jää jäljelle.

    VastaaPoista
  31. Tapsa hyvä:

    Olen aina ihmetellyt tätä nimittelyä. Suomessa voidaan asiallisesti vihjata toista ihmistä Hitler-kortilla, mutta sanopa somalia multakikkelikisi, niin heti on joku ruåttalainen merkonomi kimpussa.

    VastaaPoista
  32. Kiva kuva.

    Pidin itse joskus sanomalehdessä kolumnia, jonka kuvituksena oli aina täynnä oleva teekuppi. Täynnä olevaan teekuppiin ei voinut kaataa lisää teetä, kolumnia ei voinut kommentoida - se oli siinä.

    Bloggaaja, jonka blogeja voi kommentoida, on vieraanvarainen isäntä (tai emäntä), joka tekee tilaa myös lukijoidensa kommenteille. Teekuppi on puoliksi täynnä, siihen voi kaataa lisää. Kiitos tästä mahdollisuudesta.

    Kysyit, voiko puolimiljoonaa suomalaista, kymmenesosa Suomen kansasta, olla väärässä? Ja vastasit reippaasti, että voi. Pidät vaalitulosta protestina; käsityksesi mukaan äänestäjät halusivat ilmaista hylkäävänsä ns. suurten puolueiden harjoittaman politiikan, jonka kannattajia ovat kuitenkin itsekin aiemmin olleet.

    Entä jos kyse ei ole niinkään hylkäämisestä vaan jonkin puuttuvan, nähtävästi merkittävän osion peräänkuuluttamisesta? Ei niinkään pyritä jostakin pois kuin jotakin kohti?

    Jos kyse on tästä, voidaan kysyä, mikä on tämä puuttuva osio? Miksi puutos havaitaan vasta nyt? Miten se on havaittu? Ketkä sen ovat havainneet? Ja ennen kaikkea. mitä tavoitellaan - mitä kohti halutaan suunnata? Mikä tarve on niin voimakas, että 500.000 äänestäjää pyrkii tätä tarvetta saamaan täytetyksi? Ja mikä on, kun 4,5 miljoonaa kansalaista ei sama tarve ollenkaan polttele?

    Täysi teekuppi on betonoitu mielipide, se ei siitä muutu. Puolillaan olevassa kupissa on omaa näkemystä, joka vaikuttaa myös siihen, mitä kuppiin lisätään. (Teen hienojen armoien ja hunajan maku saattaa laimentua, jos lisätään vain kiehuvaa vettä, mutta eivät maut kokonaan katoa.) Vain tyhjä teekuppi, ennakkoluuloton lähestyminen, kysyy perustutkimusta tekevän asenteella: mistä on kysymys?

    Amerikkalaisilla on hyvä sanonta, to level with someone - tarkastella asioita samalta tasolta keskustelukumppanin kanssa. Pilke silmäkulmassa kysyn, onko tullut viimeaikoina keskusteltua jonkun perussuomalaisen kanssa?

    Pihtiputaan mummo, Herra Hakkarainen ja Kansanradion kansalaiset ovat osa Suomea. Noloa tai ei. Samoin Jussi Halla-aho. Onko tullut luettua se kirja (tai ne blogit), Scripta - kirjoituksia uppoavasta lännestä?

    VastaaPoista
  33. "maihinnousu USA:n itärannikolle oli todella lähellä".
    Voisitko ystävällisesti perustella.

    VastaaPoista
  34. Ad Anonyymi: - olen edellä oikaissut kirjoitusvirheeni. Puhe on siis USA:n länsi- eikä itärannikosta. Japani torpedoi kauppa-aluksia Pearl Harborin jälkeen, ja vaihtoehtoinen maihinnoususuunnitelma oli olemassa. Pearl Harborista säästyi kuitenkin heidän kannaltaan liikaa lentotukialuksia.

    Asiasta on laaja kirjallisuus. Ks. esim. Akira Irye, The Origins of the Second World War in Asia and South Pacific.

    Se lienee yleisesti tunnettua, että USA internoi hyvin rumasti japanilaisperäiset kansalaisensakin juuri maihinnousun pelossa Kaliforniasta ja Oregonista.

    VastaaPoista
  35. Ad Pariisi et alii: - hyviä ja huomioon otettavia ajatuksia. Olen miettinyt, mutta en ole erottanut muuta kuin reagointia pintatason ilmiöihin (rahan kärräminen ulkomaille; maahanmuuttajat).

    Taustalla on tietenkin maatalouden ja tehdasteollisuuden murtuminen, mutta en ole nähnyt, että vaihtoehtoja olisi esitetty. Kun siinä menee Nokia perässä, on selvää, että protestimieliala on vahva. Mitä muuta tapahtuu, sitä en tiedä.

    VastaaPoista
  36. AZd Omnia: - Kemppinen oraakkelina: näin sellaista unta, että perussuomalaiset ja demarit pudottivat kokoomuksen hallitusneuvotteluista kieltäytymällä Portugalin rahoista ja muodostivat hallituksen yhdessä vasemmistoliiton ja ruotsalaisten kanssa. Menee yi 100 edustajan.

    VastaaPoista
  37. Kemppinen taisi muuttua oraakkeliksi vasta kun oli tiedossa Soinin vastaus Kataiselle?
    Oraakkeloin äsken vaimolleni (lähti juuri tiskaamaan), että Kokoomus lähtee mielellään hallituksesta, näin sen ei tarvitse menettää kasvojaan "Euroopan" edessä eikä sen tarvitse pitää salaa antamiaan lupauksia, "kun kerta muut jätkät on niin tyhymiä."
    Kokoomuksessa tiedetään hyvin Saksan keskuspankin kanta Portugal-tukeen: ei senttiäkään enää noille manana-miehille! Myös monet saksalaiset poliitikot ovat kääntymässä samalle kannalle äänestäjistä nyt puhumattakaan. Britit eivät ole koskaan mitään luvanneetkaan. Kun nyt Ranska pani rajansa kiinni afrikkalaiskurjilta on meillä Soinissa pääministeri, joka kuvastaa tarkimmin vallitsevia eurooppalaisia arvoja.
    Se olisi kyllä hirveää, jos RKP olisi mukana hallituksessa. En halua enää nähdä Thorsin kaivelevan nenäänsä eduskunnassa.

    "Sotakamreeri"

    VastaaPoista
  38. Soinin vetkutteluun kyllästyneet 15 kansanedustajaa antoivat Soinille ukaasin. Joko lupaus pidetään tai sitten lähtevät.
    Soinin tilanne on nyt puolueessa kiikulla ja Puolue jakaantunut.

    Portugalin kriisi hoituu sillä, ettei Suomi lähetä ketään toukokuun puolivälin EU-valtiovarainministereiden kokoukseen. Ilman Suomeakin voivat tehdä yksimielisen päätöksen paikalla olijoiden kesken. Portugali saa tuen, Suomen "tavallaan" vastustaessa poissaolollaan. Kaikki ovat tyytyväisiä.

    VastaaPoista
  39. Kyllä niin löysillä argumenteilla Timo-setä oli liikkeellä
    että pakko oli vaihtaa kanavaa…

    Että jos todella uppoaa kansaan niin olkaa hyvät !

    Ja me todella olimme.

    E.V.V.K.

    Löysin Fiorentinoni, kiitos,
    juutuupista,
    joku joka mainostaa Axel -setää.

    Se muuten maalas sika hyvän kuvan Marskista.
    Poikkeuksellisen.

    Pysyäkseni vielä aiheessa,
    mistä on lähtöisin tämä sujuvasti asioista
    puhuva ihmisrotu, joita poliitikoiksi kusutaan.
    Tarkoitan näitä, joilla joka toinen… no ei liioitella nyt kuitenkaan,
    joka kolmas sana on "minä".
    Minä tein, minä ajoin asian, minä ymmärsin tämän jo ajat sitten…
    ja pitää samalla huolen siitä ettei kukaan pääse väliin.
    Taitavia.

    Ja kun prosentit ei oikein toimi, niin pokkana
    tarjotaan 16v äänestysikärajaa.
    Ja kun prosentit toimii, mutta harmillisesti
    kilpatovereiden hyväksi, niin huomataan lähteä hakemaan
    samannimistä lääkettä, omalla vivahteella…
    Erottuakseen mistä ?

    Jep. Hyvä hyvä.

    Jos sais toivoo, niin
    faktapohjalta
    ja
    hiven
    ryhtiä,
    kiitos.

    VastaaPoista
  40. Kun blogissa tekee virheen, niin se on parasta korjata niin, että käyttää editorin yliviivaamisvipua ja kirjoittaa virheellisen tiedon viereen oikea tieto. Näin a) loppuu kuittailu ja b) näkyy selvästi, että virhe on korjattu.

    VastaaPoista
  41. Peräänkuulutin kommentissani
    faktapohjaa ja ryhtiliikettä
    ammattipoliitikoille.

    Väärinkäsittämisen varalta, tämä.

    VastaaPoista
  42. OSA 1
    Ad Kemppinen: - mainitset pintatason ilmiöinä rahan kärräämisen ulkomaille ja maahanmuuttajat, taustaksi maatalouden ja tehdasteollisuuden murtuminen, lisämausteeksi Nokian degeneraation ja maastamuuton.

    Onhan siinä mättöä pienelle kansalle, jonka itsenäisyyden juuret eivät ulotu vajaata sataa vuotta syvemmälle, ja nekin sata vuotta ovat kuluneet paikoin tuulisissa oloissa.

    Rauduskoivu kasvaa kaatokelpoiseen kuntoon nippanappa kolmessakymmenessä vuodessa. Luonnontilaisessa metsässä kuusi ottaa ylivallan yhdeksässäkymmenessä vuodessa. Jos nyt ajattelen Suomea metsänä, havumetsävyöhykkeen sinnittelijänä, jossa kansalaiset tekevät tehtävänsä ja täyttävät paikkansa juurineen päivineen, niin perussuomalaiset edustavat ehkä Suomi-metsän kuivaa kangasmetsää, osin kenties erilaisille linnustoille elintärkeää suoaluetta. Joukosta kenties puuttuvat lehtomaisen metsän jalopuut kuten arvokkaat tammet.

    Omien kokemusteni mukaan suomalaiset ovat itsenäisyytensä alusta asti suhtautuneet myönteisesti ulkomaalaisiin kauppakumppaneihinsa ja vieraiisinsa, ja kyllä, maahanmuuttajiinsa. Vastaavasti tältä alueelta on itse lähdetty katsomaan muuta maailmaa hyvinkin varhaisessa vaiheessa, jo kauan ennen itsenäisyyttä. Tekisipä mieleni mainita peräti viikingit.

    Jos kelataan aikaa taaksepäin muutamia vuosikymmeniä, päällimmäiseksi tunnoksi jää sellainen kuva, että riemumielin viemme ulkomaalaisia vieraitamme - väristä ja uskonnosta piittaamatta - puoliväkisin kuumaan saunaan ja sitten kylmään järveen, kikkailemme mämmin kanssa ja utelemme, mitä vieras meistä pitää? Onpa tänne jokunen ulkomaalainen jopa jäänyt asumaan mainitusta käsittelystä huolimatta. On tullut vävyjä ja miniöitä sukuun. Johnista on tullut ketterästi meidän Jussi ja Anasta meidän Ana. Yliopistomaailmassa tutkijavaihdolla on pitkät perinteet ja itsekullakin lienee nykyisin asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja työtovereita, jotka puhuvat äidinkielenään jotakin muuta kuin suomea tai ruotsia. Ei tässä ole ollut mitään ongelmaa. Pakolaisetkin ovat vuosien saatossa sopeutuneet oloihin ja löytäneet paikkansa yhteiskunnassa, ja osa sopeutuu ja löytää paikkansa edelleen.

    Jatkuu...

    VastaaPoista
  43. OSA 2
    Ad Kemppinen: - kuitenkin arvelet itsekin, että perussuomalaisten menestykseen vaikutti ainakin osin aihe maahanmuutto. Eikö ylläesitettyä taustaa vasten yhtään ihmetytä, mikä suomalaistunnoissa on alkanut resonoida nyt yhtäkkiä niin voimakkaasti? Siis edellyttäen, että kysymys on pintatason reagoinnista. - - -

    Kun kansalaisen oikeustajua loukataan, ollaan kiinni moraalissa. Kuten tiedät, moraali ei ole vähäpätöinen seikka. Olethan itsekin työskennellyt eräänlaisena moraalinvartijana, jos asia leikillisesti näin voidaan ilmaista. Sodan aikana taistelumoraali, asenne, oli varsin merkittävä kansakuntaa koossapitävä voima. Siinä ei ollut mitään pinnallista. Asenne kumpusi ihmisten syvimmästä ytimestä, sielusta. Kollektiivinen pakkokin toki saattoi vaikuttaa.

    Voin olla oikeassa tai väärässä, mutta väitän, että jokin nykyisessä "maahanmuutossa" (nimike, jonka alle nyt surutta niputetaan yhtenä sekamelskana kaikki aiheeseen liittyvä positiivinen ja negatiivinen, työperäiset siirrot ja turvapaikkashoppailu) loukkaa syvästi Perussuomalaisia äänestäneiden oikeustajua.

    Tammien ja mäntyjen maailma ei oikein taida kohdata. Toisesta taitavimmat puusepät valmistavat mitä hienostuneimpia kirjoituspöytiä siistiä sisätyötä varten. Toinen menee ulkolaudoitukseksi, sellukattilaan tai saunapuiksi. Moni männyntaimi päätyy hirven suuhun. Henkiinjäämistaistelu bulkkitavaraa kasvavassa kuivassa kangasmetsässä on todennäköisesti kovempaa kuin tilanhoitajan huolellisesti vaalimassa lehtomaisessa metsässä.

    Siteeraan tähän lopuksi siteerausta, jota Jussi Halla-aho käyttää Hommaforumilla omien viestiensä lopussa: "Okei Suomeen tulee kaikennäköisiä mamuja elämään sosiaalituilla, mitä se on sinulta pois?" (Zhiar Abdullah, Facebook 22.2.2011)

    Mitä se on sinulta pois? Mitä se on minulta pois? Mitä se on keneltäkään pois? Riippuu tarkastelupisteestä. Ehkä pitäisi nähdä perussuomalaisten metsä puilta kyetäkseen ymmärtämään, mikä tässä loukkaa kansalaisten oikeustajua?

    Vuosia sitten Turun - vai oliko se Naantalin? - satamaan tuli ulkomailta proomussa puulasti, joka sittemmin poltettiin siellä satamassa. Oli nimittäin käynyt ilmi, että puissa asusti pieni ötökkä nimeltään mäntyankeroinen. Jos mäntyankeroinen olisi päässyt rantautumaan Suomeen ja levinnyt Suomen metsiin, se olisi tuhonnut ne.

    VastaaPoista