15. helmikuuta 2011

Demonisoinnista




Usea kommentoija sanoi asian paremmin kuin minä. Menneisyyden tyranneja ei voi ymmärtää, jos heistä tehdään demoneja eli paholaisia eli pahan ruumiillistumia.

Ymmärtämisen tarpeellisuudesta riittää esimerkiksi Mubarak tai Kim-nimiset johtajat tai Taliban-liike. Oikeastaan televisiouutiset näytti havaintoesimerkin eilen, Mao Zedongin palvonnan tämän päivän Kiinassa.

Ihmisuhrien määristä puhumatta – tiedot ovat vaikeita ja suhteuttaminen väestön määrään ja ajanjaksoon on vaikeaa – Mao kuuluu mielettömyydessä ja julmuudessa Stalinin ja Hitlerin rinnalle.

Tuo pikku kuvareportaasi oli tervetullut, koska se osoitti demonisoimisen kääntöpuolen, joka on jumalointi.

Asia näet on niin, että demoneja jumaloidaan.

Tänään on nähtävissä, että syvästi myyttisen Nokian nyt ilmoitetun tilanteen syypäätä – demonia – haetaan kissojen ja koirien kanssa. Ehdolla on nykyisen johtajan Elopin lisäksi Jorma Ollila.

Tämä on tilanne, vaikka tämän kirjoituksen kuvassa näkyvä Nokian pitkän ajan osakekurssin kehitys ei kerro tosiasioista muuta kuin sijoittajien mielikuvituksen vilkkauden ja välillisesti Nokian osakkeilla tehtyjä voittoja ja tappiota. Niiden todellinen määrä vaatisi erittäin laajan tutkimuksen. Olisi haettava kaikista pörsseistä jokaisen pörssipäivän Nokian vaihto. Ja silti jäisi auki tieto ihmisten saamista voitoista ja tappioista, johon vaikuttaa alkuperäinen ostohinta. Muita pitkän ajan kuvaajia ilmaantuu toivottavasti lehtiin ja verkkoon, kun aineisto on saatu esityskuntoon.

Kaksi muuta vaihtoehtoa: kukaan henkilö tai mikään henkilöryhmä ei ole syyllinen tähän kehitykseen. Kehitys johtuu Nokiaa paljon korkeammalla tasolla tapahtuneista muutoksista.

Viime päivinä käsiteltyjen menneitten vuosikymmenten tyrannien yhteinen vakaumus oli historian kehityksen lainalaisuus. Jos Ukrainen sato epäonnistuu, on ammuttava talonpojat. Jos Yhdysvallat julistaa sodan Saksalle, se johtuu juutalaisten salaliiton levittämistä valheellisista tiedoista.

Tuo ajattelutapa on suosiossa ja lisää suosiota. Se on helppo ymmärtää. Nokian vastoinkäymiset johtuvat Microsoftin juonesta, salaliitosta.

Kun joskus kysyin asiaa historian opiskelijoilta, yleensä kukaan ei osannut sanoa ensimmäisen maailmansodan syistä muuta kuin lukion oppikirjoissa mainitun. Olisin hyväksynyt osavastaukseksi Euroopan satavuotisen voimatasapainon järkkymisen, joka johtui monen muun syyn ohella Yhdysvaltain suunnattomasta taloudellisesta kasvusta.

Nokian vaiheita miettivän kannattaisi muistaa 1989 – 1991 talouskehitys, joka johti romahdukseen. Edelleen: nopea elpyminen ja liittyminen EU:n 1995. Saksan yllättänyt entisen DDR:n kuntoon panemisen suunnaton kalleus. Ensimmäisen Persianlahden sodan ja Balkanin sotien käytännössä osoittama lähiviestinnän (soluverkko) välttämättömyys. (Eräiden maiden jalkaväessä osastojen yhteydenpito muistuttaa merkittävästi matkapuhelinverkkoa, paitsi että tukiasemat olivat kannettavia ja viestit kulkivat purskeina.) Syyskuussa 2001 saatu konkreettinen osoitus siitä, että katastrofitilanteessa verkko kaatuu eikä matkapuhelin siis välttämättä pelasta henkeä. Japanin talouden krooniseksi muuttunut heikkous. Ympäristö- ja ilmastouhkien nouseminen yleisiksi puheenaiheiksi. Erittäin mutkikkaan kehityksen (matkailu, televisio, koulutus) tukema sosiaalinen muutos, joka tarvitsi oman mediansa ja oli siten siirtämässä asiakkaita tekstiviestimaailmasta tekstimaailmaan, SMS:stä FB:in, ja tukemassa mobiilin internetin kasvua. Internetin odottamattoman hidas kehitys kauppapaikkana ja ehkä siihen liittyen sovellusten merkityksen unohtaminen. Tekijän- ja patenttioikeuksien ja yrityssalaisuuksien ylikorostuminen. Käytettävyyden jatkuva laiminlyönti. Sisällöntuotannolle naureskelu, joka oli erikoisen suosittua alan teollisuuden ja yliopistojen piirissä. Ja terrori. Ainakaan minun tietääkseni markkinoilla ei ole edes auttavan turvallisia puhelimia, ajatteli sitten suojautumista terrorilta tai valtioterrorilta. – Onko mitään tehtävissä? On. Voisi aloittaa edistämällä adaptiivisen verkon luomista osaajista. Heitä taitaa nyt olla tarjolla.

25 kommenttia:

  1. Ei se älyadaptioverkkokaan paljoa auta kun voimalinjat pettää pakkaslumesta tai terroripommeista ja linkkitornien akut hyytyy tunneissa.

    Vanhan ajan radioamatöörivehkeet pystyyn..

    Muuten, kun näin eka kerran iPhonesta Suomen tv:ssä, niin ajattelin tervemenoa Nokia-parka, vaistosin heti että se on menoa. Iso inssilaiva ei pärjää luoville jenkkivasureille. Sitten kun Nokia näytti tuovan älypuhelimia markkinoille, niin ajattelin että olinko turhaan pessimisti. Nyt taas .. dino+dino = jähmeämpi jättidino..

    Elopin tai Ollilan kanssa tuossa on kovin vähän tekoa, tai syytä. Ei ole heidän syynsä että joku Apple on niin luova jne.

    MrrKAT

    VastaaPoista
  2. Ehkäpä näin - tai sitten ei (tarkoitan tätä omaa soopaani).Siis jos Elop, tai Ollila, tai Bill Gates pitää summata, niin Gatesin väitetään ostaneen 2 miljardilla Nokiaa äskettäin. Mikäli se pitää paikkansa, niin se päätösvalta ko yhtiössä on sitten Gatesilla.

    Mutta kun pelaa pokeria - muistaakseni kirjoitit jokin aika sitten ettet juurikaan pelaile, että se lottoaminenkin on sinulta ainakin toistaiseksi jäänyt kokeilematta - niin on parempi ettei ryhdy demonisoimaan niitä toisia pelaajia. Se ei tietenkään riitä. Pitää olla pelisilmää.

    Mikkisofta osaa tämän pelin. Ei se sen kummempaa. Korjasi kypsän hedelmän. Tyhjensi pajatson. Jackpot jne.

    Ja osaavathan sen pelaamisen monet muutkin. Soneran UMTS-kauppa oli 4,3 miljardia euroa. Se tuntui isolta rahalta siihen aikaan. No Jyrki Käteinen on osannut suhteuttaa senkin asian - ja häntähän ei suinkaan pidä demonisoida, hänhän on vain kokoomuksen juoksupoika.

    Mutta entäs sitten se GrowHow-kauppa - siis se kun se 30 miljardin (tai enemmän) omaisuus myytiin 207 miljoonalla.

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Kemira_GrowHow

    Suomen valtio oli siis Kemiran ja siitä irrotetun lannoitetehdas GrowHow:n suurin omistaja - ja sitten "se" "päätti" - tuleepa demoninen fiilinki kun asiaa funtsii - luopua kyseisistä omistuksistaan, ja myydä osakkeensa norjalaiselle alalla toimivalle paskapuljulle - Yaralle.

    Ostajan edustaja muuten arvioi yhtiön varallisuudeksi silloin 870 miljoonaa. Jyri Häkämies pelasi siellä toisella puolella pöytää.

    Ja tähän juttuun liittyy vielä se asetus, jossa se Suomen valtio määräsi, ettei tässä maassa käytetä kuin GrowHown lannoitteita - Siilinjärven ja Soklin fosfaatteja siis. Ja kun sitä kauppaa hiottiin, niin Kauppalehti arvioi Soklin fosfaattien arvoksi 13-14 miljardia (2007).

    Fosforihapon hinta oli siihen aikaan 436 euroa tonnilta - se on viisinkertaistunut sen jälkeen…

    Soklin arvoksi on laskeskeltu 40-70 miljardia euroa - ilman niobiumia ja uraania.

    Siis jos Jyrki Käteinen olisi pelimies, niin herra ostaisi 3 miljardilla sitä Nokiaa, sen sijaan että pelaa niillä - ja vielä isommilla summilla - Kreikan, Irlannin ja Portugalin - ja Espanjan ja Italian? - pankkituilla (siis kun siellä on se demoni, että jos ne saksalaiset yms pankit kaatuu jne). Siis jos tarkoitus olisi jotenkin vaikuttaa siihen Nokian kohtaloon - saamalla se äänivalta siinä firmassa - no ehkä se on jo myöhäistä.

    Minusta täällä meillä päin - ja maailmassa muutenkin - näkyy niitä eriasteisia tietäjiä ja muita jumalia demoneita enemmän. Esimerkiksi se Paavo Lipponen.

    Veikko Litzen kirjoitti siinä sinun viiime vuonna mainostamassasi kirjassa Tie Nikeaan mm: Manfred Clauss on puolestaan tutkimuksessa Kaiser und Gott tehnyt eron jumalaa tarkoittavien latinankielisten nimitysten välillä siten, että jumalaa yleisesti ja ikuisia, taivaan ja manalan jumalia erityisesti tarkoittavaa deus/dea-sanaa vastaa saksan Gott, kun divus/divaa vastaa puolestaan Staatsgott. Jälkimmäinen ilmaisee, että kyseessä on Rooman senaatin - valtion - "tekemä, säätämä" jumala, johon asemaan "hyvät" keisarit ja eräät heidän läheisensä voitiin ylentää kuoltuaan. Antiikin kreikkalaiset saattoivat joskus käyttää tällaisesta jumalasta myös nimityksiä heros, "jumalsankari", tai hemitheos, "puolijumala".

    Onko Jorma Ollila nyt Staatsgott? Ja voiko esineellä - esimerkiksi Nokian matkapuhelimella - olla joku vastaava nimitys - arvo. Olisiko se Nokian puhelin (ollut?) jonkinlainen puolijumala. Melkein kuin iPhone nykyään.

    VastaaPoista
  3. Toveri. Mikrosoft ostaa Nokian, asia on fakta. Katsellaan me vaan tätä maailmaa, menköön suuntaan tai toiseen!

    VastaaPoista
  4. "... yleensä kukaan ei osannut sanoa ensimmäisen maailmansodan syistä muuta kuin lukion oppikirjoissa mainitun."

    ... ja puhutaan sodan väistämättömyydestä. Ehkä se olikin väistämätön - ei sentään välttämätön - mutta miksi? Yleisesti ylenkatsotaan sitä tosiasiaa, että monissa maissa, erityisesti Ranskassa, oli tärkeitä piirejä, jotka suorastaan hinkuivat sotaa. Myös muissa maissa: Englannissa, Venäjällä, Saksassa, Ottomaani-sulttaanikunnassa (Turkissa). Suurta optimismia, halua sodalla ratkaista taloudellisia kysymyksiä, aatelin vallan menettämiseen liittyviä ongelmia, sosialismin ongelmaa, ja ties mitä muita.

    Mutta kaikkein eniten: sotaa hinguttiin tai ainakin pidettiin hyväksyttävänä, koska ei ymmärretty, millainen helvetti moderni suursota tulisi olemaan! Kokemukset sodasta olivat Napoleonin aikaisia juttuja, tai Saksan yhdistymisen nopeita (salama-) sotia 1860-luvulla (päättyen 1871). Tai siirtomaasotien kokemuksia.

    Aatelin (sotilasaatelin?) aika oli päättymässä...

    VastaaPoista
  5. Siihen aikaan kun "connecting people" oli muotia, kerrottiin tavallisen Nokia-johtajan olevan useinkin taustaltaan lestadiolaisen.

    Kiltin partiolaisen oloinen Jorma Ollilakaan ei älynnyt kieltäytyä pyynnöstä ryhtyä ihmismielen insinööriksi brändiryhmää vetämään.

    Nokialainen ajattelu nojaa perinteiseen eteläpohjalaiseen tapaan ehdottomaan lojaliteettiin näkymätöntä kohtaan.

    Mutta sillä aikaa kun Nokiassa keskityttiin yhdistämään ihminen kohteesta A kohteeseen B, maailmalla keksittiin alkaa vapauttaa tietoa ympäriinsä.

    Loppujen lopuksi kriisi voi vapauttaa Suomea monista Nokia-kahleista.

    VastaaPoista
  6. Itse entisenä historian opiskelijana muistan vanhan vitsin: "ja pro-seminaarityössäni selvitän syyt ensimmäiseen maailmansotaan". Nykyisenä historian opettejana kerron peruskoululaisille, että yksi merkittävä tekijä sotaan oli "Euroopan satavuotisen voimatasapainon järkkyminen" - mutta korostan enemmän aggressiivisesti syntyneen ja aggressiivisesti käyttäytyneen Saksan keisarikunnan merkitystä. USA:n taloudellinen (yli)valta sinetöitiin sodan kuluessa, kun vanhat vallat velkaantuivat USA:lle.
    Jos USA:n taloudellinen valta osaltaan horjutti Euroopan voimatasapainoa jo ennen sotaa, niin mistä opuksista / kenen töistä voisin etsiä aiheeseesta lisätietoa?

    VastaaPoista
  7. Asiat pitäisi suhteellistaan johonkin. Nokia on Suomessa täysin suhteeton ainakin uutisoinnista saa sen kuvan. Puhelimessa käytetään luonnostaan verkossa olevia palveluita, koska se on lähes aina kytkettynä verkkoon. Tällöin puhelimen käyttöjärjestelmä menettää merkitystään. Se antaa lähinnä vain UI:n, mikä suppeasti ajatellen ole edes osa käyttöjärjestelmää. Toiseksi yritysten tekemät "ikuiset" yhteistyösopimukset ovat eliniältään lyhyempiä kuin amerikkalaisten näyttelijöiden avioliittolupaukset.
    Kolmanneksi, jos joku omistaa vaikka 10% yrityksestä, se omistaa 1/10 osan yrityksestä riippumatta sen pörssiarvosta. Kyse on vain kirjanpitoarvosta ei oikeasta arvosta, kuten lunastushetkellä voimme useasti havaita. Tuskin Nokian kaikkien tulevaisuuden kassavirtojen nykyarvo on laskenut 20%, vaikka sen pörssiarvo laski. Neljänneksi valtaosan pörssivaihdosta ja siten myös yrityksen hinnasta aiheuttavat nopeat kaupankävijät, jotka käyvät kauppaa pääosin robottien avulla. He pyrkivät ennustamaan yrityksen hinnan muutoksia, ei yrityksen arvon muutoksia.

    VastaaPoista
  8. Ad Anonyymi - historian opettaja - kiinnittäisin huomion maailmankaupan volyymin lisäksi teräksen tuotantoon, kulkuneuvoihin ja viestintään. Sota kypsyi laivastokysymyksestä ja alkoi rautatieverkon ehdoin. Jo vuonna 1914 autojen merkitys oli näkyvä.

    Erinomaista faktatietoa löytyy mm. Alfred J. Chandlerin kahdesta teoksesta, joista Scale and Scope on parempi kuin Visinble hand.

    Perinteisemmät lähteet, kuten suosittu B. Tuchman (The Proud Tower) ovat makuuni liian aatehistoriallisia.

    Giovanni Ariighi, The Long Twentieth Century, johtaa sodan aikaisen kehityksen suoraan Britannian ja Yhdysvaltojen keskinäisestä luotonannosta ja investoinneista. Rakennettuaan teolllisen infransa englantilaisilla sijoituksilla USA oli käytännössä maksanut ne pois 1915 ja ryhtynyt luotottamaan Britanniaa.

    Siis: raaka-aineet ja elintarvikkeet.

    VastaaPoista
  9. Onko sitten menneisyyden tyrannian vastakohta demokratia ja länsimainen siviilioikeus.

    Mielestäni demokratia ja länsimainen siviilioikeus on aiheuttanut ja kylvänyt enemmän sortoa, pahuutta ja kuolemaan kuin kaikki maailmanhistorian tyrannit yhteensä.

    Me olemme liian hyvämielisiä taistelussa pahaa vastaan. Mutta silti olemme liian pahoja viedessämme hyvämielisesti demokratiaa ja länsimaista siviilioikeutta väärinajatteleville.

    Mikä on pienessä mittakaavassa mainittu tyrannia?
    Jos Ukrainen sato epäonnistuu, on ammuttava talonpojat.

    Voi olla, mutta tässä esimerkissä tuhotaan suurin yhteinen nimittäjä.
    Parempi olisi tuhota pienin yhteinen nimittäjä.

    Venäläiset osaavat tuon taidon.
    Aikoinaan Libanonissa siepattiin ja murhattiin länsimaalaisia. Myös eräs venäläinen.
    Ja mikä oli ratkaisu? Venäläiset sieppasivat itse sieppaajajengin pomon lapsen. Teloittivat hänet, leikkasivat kikkelin irti ja laittoivat sen suuhun. Toimittivat tämän paketin pomon oven eteen viestittäen, että jos venäläisiä vielä siepataan, tapetaan pomon koko suku.
    Venäläisten sieppaukset loppuivat siihen.

    Sieppaavatko merirosvot nykyisin venäläisiä rahtialuksia joissa kuljetetaan Venäjän tarvitsemia tavaroita. Ei. Ja on helppo arvata miksi ei.

    VastaaPoista
  10. Nyt Kemppinen osallistuu lauman rähinöintiin, kun mollaa Nokiaa.
    Turhaa meteliä, häpeä.
    Nokia sanoo mainoksessaan, Connecting People, se on totta. Jos vuodessa Connectoi 450 MILJOONAA ihmistä, se on totta!
    Ei mikään muu voima tai mahti maailman historiassa ole yltänyt samaan, vuodesta toiseen. Tässä ei ole kysymys pahuudesta. Elämän helpottamisesta, pääasiassa arjen sutjumisesta paremmin.

    Jos Nokialla älypuhelimissa ja US markkinoilla ei dikkaakkan niin kivasti, kukapa näistä 450 miljoonasta sille korvaansa lotkauttaisi. Pää-asia on saada lisää juureksia Rion ja Bangaloren tienvarsimyyntiin kun kauppa käy, Nokiaan puhutaan.

    Toissa illan kolmosen uutisetkin vaativat pierun-kirkkaasti Elopia ja Ollilaa vastuuseen tehdyistä virheistä. Ollila ja Ollilan suomalaiset INSINÖÖRIT ne ovat yhdistäneet sadat miljoonat ihmiset, hyvät rumat ja pahat. Nokian osakkeenomistajatkin on saatu vuosiksi yhteen odotuksien riemuun. Ne jotka pettivät sopivalla hetkellä Nokian ja myivät osakkeensa, saivat kivaa tiliä. Uskollisemmat ja ehkäpä ahneimmat osakkeenomistajat nyt kiemurtelevat, miten jatkuu ? Kyllä jatkuu, puhua ja tekstaroida halutaan.

    Elop sen saa nyt näyttää.

    VastaaPoista
  11. Ad Mattip: - nyt luit väärin. En ottanut mitään kantaa Nokiaan enkä sen johtajiin, vaan demonisoimiseen. Esitin arvauksen, että syntipukkia haetaan.

    Olisi mieletöntä väittää vastaan: Nokian tarina on yhtä ainutlaatuinen kuin Nokian henkilöiden kyvykkyys. Osa kyvykkyyttä on oikea-aikaisuus, ja siinä Nokialla oli mukana myös onnea.

    Nyt kun tuuli on toinen, voi olla hyvä hetki pohtia, miten tämä kaikki meni.

    En muuten myöskään liittynyt siihen kuoroon, joka valittaa, että kaikki on lopussa. Voi olla, mutta maailma on sikäli jännittävä paikka, että emme todellakaan tiedä, mitä huomenna tapahtuu.

    VastaaPoista
  12. Nokian liikevaihto on yhtä iso kuin Suomen budjetti. Nokian työntekijöiden verotuloilla porskuttaa moni kunta. Nokia on tehnyt miljardeja voittoa vuodesta toiseen.

    Olisipa meillä enemmän tällaisia kriisiyhtiöitä.

    VastaaPoista
  13. Anteeksi Kemppinen, minä luin vääri ja innostuin. Nyt häpeän kovasti, anteeksi Kemppiselle ja lukijoille.

    Perusta Nokiaan: 60-luvulla Suomessa oli useita radiopuhelin valmistajia, Nokia niistä yksi. Kaikki halusivat toimittaa VHF-luureja valtiohallinnan käyttöön. Meille syntyi hyvä ymmärrys tekniikkaan. Emme olleet yksin, ulkomaalaiset puskivat päälle, piti olla parempia ja kaupat piti hoitaa kotio.
    80-luvulla saatiin NMT-tekniikka valmiiksi ja Pohjoismaiden yhteistyö vakioitiin. Näihin aikoihin Nokian pääjohtaja, Wuorilehto kirjoitti vuosikertomuksessa: Nokian tutkimuskeskusta ei vielä lopeteta. Eikä lopetettu.
    Minä en osaa luota Windows suuntimaan. Ei se yhtenä vaihtoehtona välttämättä ihan huonokaan ole. Symbian tuottaa rahaa nokialle vielä pitkään. Androi ei anna mitään eroa muihin. MeeGo:lla on tukeva sponssari takanaan.
    Eiköhän se kannunvalanta tästä hyvää kyytiä jatku.

    VastaaPoista
  14. Mattip:

    Nokian aika oli, tuli ja meni.
    Ihmetystäni herättää poliitikkojen puheet siitä kuinka paljon osaavaa porukkaa nyt jäisi työttömäksi. Ja kuinka paljon tietotaitoa Suomessa on ja jää nyt käyttämättä.
    Pötypuhetta.
    Noin oli vielä yli 10 vuotta sitten, jonka jälkeen on ratsastettu Nokian keralla osaamisen jäännöksillä auringonlaskua kohden.

    Se osaaminen ja tietotaito on nyt Suomesta käytetty loppuun. Kiitos, näkemiin ja hyvästi. Kivaa oli, kauan se kesti.

    VastaaPoista
  15. Ensimmäiselle kommentoijalle: kyllähän Nokia teki älypuhelimia, Mobile computers, communicators, millä nimellä kutsuukaan, vuosia ennen Applea. Mutta en kuvittele ettet tietäisi asiaa, tartun vain yhteen sanamuotoiluusi.

    Kemppisen heitto opiskelijoista, joilta saa vastaukseksi oppikirjan sisällön, muistuttaa nurinkurin juttua rikkaan miehen hautajaisista. Kysyttäessä paljonko vainajalta jäi leski vastasi: "Kaikki."

    VastaaPoista
  16. Tuosta JarMomin mainostamasta venäläisestä viisaudesta - kai se on luettavissa niihin perimmäisiin viisauksiin - tulee mieleen, että elämä on suurempi arvoitus kuin eräät ovat arvanneetkaan. Ja kun tuota JarMomin mainostamaa viisautta miettii, niin huomaa kuinka vähän sitä sanottavaa itsellä oikeastaan onkaan. Tuosta mainitusta viisaudesta tulee mieleen myös sen erilaiset sovellukset eri tilanteissa, eli vaikkapa se jota sivuttiin elokuvassa Apocalypse Now. Jossa kerrottiin - Brando - kuinka US Army oli rokotuttanut siellä Vietnamin viidakoissa lapsia. Piikki oli annettu käteen, ja oliko se nyt se Vietkong, joka oli tullut ja hakannut ne kädet poikki niiltä lapsilta. Tai se kun saksalaiset tappoivat Valko-Venäjällä noin 350 000 siviiliä - ne jotka sattuivat asumaan partisaanitukikohtien lähistöllä olleissa kylissä. (Wehrmacht, jossa sodan aikana palveli 15-18 miljoonaa miestä, murhasi arvioiden mukaan "vain" 20 000 juutalaista.)

    Aiheesta ei ehkä ole tehty huonoja kysymyksiä, mutta laadukkaita vastauksia saa kyllä etsiä. Juutalaiset eivät muuten olleet natsien rotuopeissa Untermensch - vaan Gegenrasse. Ja siitä tuli mieleen, että Yad Vashem saa vuosittain kokoelmiinsa about 4000 uutta holokaustikirjaa. Kukakohan tekisi siitä joskus yhteenvedon ;)

    Siitä Ukrainan sadon epäonnistumisesta tuli mieleen se, että Stalinin Neuvostoliitto rakensi sen kommunisminsa kulissit lähinnä pelon, pakon ja väkivallan avulla - toisin kuin Hitlerin Saksa, joka teki saman tempun vapaaehtoisten ja innokkaiden saksalaisten yhteistoiminnan avulla. Olisiko Maon Kiina ollut näiden kahden menetelmän yhdistelmä? (Onko se sitä vieläkin jossakin mielessä?) Ja sitten oli se Vichyn Ranska, ja...

    Timothy Snyder kirjoitti siitä holokaustista myös nettiin - mm:

    http://liten.be//MnRSE

    VastaaPoista
  17. ONNENKANTAMOINEN

    Olihan Nokia Oyj sellainen onnenkantamoinen Suomelle, etta toista samanlaista ei voi tulla talla vuosisadalla. Nokialla on vain yksi tie edessa: taantua parhaassa tapauksessa tavalliseksi, hyvaksi yhtioksi.

    VastaaPoista
  18. Tämän päivän (ti 15.2.2011) Kauppalehti tietää kertoa seuraavaa:

    ..."Teleoperaattori TeliaSonera on ohittanut markkina-arvossa matkapuhelinyhtiö Nokian.

    Markkina-arvoltaan suurimpana yhtiönä on pysynyt jo pidempään pankkikonserni Nordea, jonka markkina-arvo kohoaa 33,5 miljardiin euroon.

    TeliaSoneran markkina-arvo maanantain päätösluvuilla oli lähes 27,9 miljardia, kun Nokian markkina-arvo samana päivänä oli 24,9 miljardia"...

    Lähde: http://www.kauppalehti.fi//5/i/porssi/omaraha/uutiset.jsp?oid=20110260819

    Dinosauruksetkin ovat kaatuneet saati sitten isot firmat. Kullakin on elinkaarensa. Emme vielä tiedä Nokian elinkaaresta ja sen pituudesta ja muodosta.

    Kemira GrowHow:n tapaus on todella surullinen ja kusipäinen juttu. Suomen valtio luopui tavallaan elintarviketurvallisuudestaan pilkkahintaan. Lahjottiinko jotkut vai kaappasivatko norjalaiset hurjan saaliin ilman lahjuksia? Ja vitseissä norjalaisia on pidetty tyhminä.

    VastaaPoista
  19. Ad Omnia: Nokiasta.. So Long, and Thanks For All the Fish
    (Douglas Adams)

    VastaaPoista
  20. harva TJ pitää paikkansa sellaisen möläytyksen jälkeen, joka vie kolmanneksen omistajien rahoista ja saa parhaat voimat hakemaan uutta työpaikkaa - yhdessä yössä..

    VastaaPoista
  21. MBO Symbian from Finland? anyone? 30 % market share!
    MBO Meego from Finland? anyone? autoteollisuus keskieuroopassa uskoi siihen tovi sitten.
    Voisko valtionvarainministeriö tukea MBO:ita jollakin starttirahan tapaisella. Nythän ei perustettais r-kioskia tms. osaavia yhteydet omaavia tiimejä ei pitäis päästää hajoamaan taivaan tuuliin. Annetaan Microsoftille saappaat ja pidetään arvokama ihan itte...

    VastaaPoista
  22. Muistatteko mitä tapahtui, kun Yliopisto-lehti kirjoitti, että Ollilla olisi kapeat hartiat? Tai mitä tapahtui, kun Sveitsin tullissa oltiin tarkkana? Mielestäni Nokian putoaminen ei ole kovin yllättävää.

    VastaaPoista
  23. Nyymiö:

    Luin Snyder-linkkisi, enkä tiennyt kuinka persiilläni lukiessani istuisin.

    Teesi-antiteesi-synteesi.

    Eikö tästä holokausti asiasta pitänyt pohtia, otammeko ihmisinä opiksi ja osaammeko ottaa opiksemme tapahtuneista.

    Minä väitän, ettemme ole ottaneet opiksi, emmekä koskaan opi, koska vain ja yksinomaan syyllistämme muita, muttemme itseämme. (Vähän niin kuin Tapsa jo vihjaisi)

    Kukaan ei pohdi mistä kaikki alkoi. Pientä vihjettä antoi kuukauden sisällä tulleet pari tv-dokkaria asiasta.

    Jos kerran natsi-ideologian tarkoitus oli tuhota juutalaiset sukupuuttoon, kuten joku väitti, olisi tämä pitänyt tietää jo 30-luvulla. Juutalaisia tarjottiin lähetettäväksi mihin tahansa maahan, mikä huolisi heitä vastaanottamaan.
    Yksikään maa ei suostunut vastaanottamaan laajemmissa määrin.
    Ymmärtääkseni näitä neuvotteluja käytiin Saksan ja muiden valtioiden välillä koko sodan ajan.

    1942 oli tarkoitus aloittaa itä-Euroopan juutalaislapsien siirtäminen (100.000) Palestiinaan.
    Ei onnistunut, koska Mufti kielsi ja ehdotti heidän siirtämistään Puolaan. Vain muutamat pääsivät Palestiinaan.

    Marraskuussa 1942 oli tarkoitus siirtää Bukarestin juutalaisia noin 80.000-100.000 Palestiinaan henkilömaksua vastaan. Ei onnistunut. Vain muutamat pääsivät perille.

    Samaan aikaan oli tarkoitus lähettää 5000 bulgarialaista juutalaista Palestiinaan. Ei onnistunut.

    Luetteloa voisi jatkaa vaikka kuinka paljon.

    Kun kerran natsit tekivät koko sodan ajan bisnestä Englannin ja Amerikan kanssa, eikö edes vuonna 1943 päästy sopimuksiin....
    Edes 1944? Edes Englanti sodan jälkeen?
    Kun ei kukaan välitä, pahuus pääsee tekemään töitänsä palkkansa eteen.

    VastaaPoista
  24. Ei niin pahaa, jottei jotain hyvääkin:

    Nokian ansiosta se kauan povattu ja pelätty työvoimapula, joka on jo tuhannesti pätevin laskelmin todistettu tulevaksi, siirtyy jälleen hamaan tulevaisuuteen.

    Pitäisiköhän se kertoa päättäjillekin?

    VastaaPoista
  25. Jukka, laitoin itse historiankirjoittajan hatun päähän ja kirjoitin aiheesta: http://www.pilvitorsti.fi/pelastusohjelma/?p=2774.

    Demonisointi on tietenkin aina tyypillistä, sopii ihmisluontoon. Tosin on minusta tässä ollut monta muutakin näkökulmaa esillä kuten se, että vaatimattoman wikileaks-uutiset jyräsivät itsepintaisesti HS-sivuilla Nokia-uutisesta huolimatta.

    VastaaPoista