2. joulukuuta 2010

Vähän googlettaa




Oikaisen hiukan alempana väitteeni, ettei kohtalaista parempia puukkoja löytäisi ostettavakseen kuin vaivalla.

EU on toissapäivänä kutsunut ja haastanut Googlen kuultavaksi ja vastaamaan hallitsevan markkina-aseman käyttöä koskevista asioista. Puhe on väärinkäytöstä. Valittajina on neljä hakukoneiden ylläpitäjää ja aiheena näyttää taas olevan Page Rank eli hakutulosten sijoittaminen paremmuusjärjestykseen ja omien tuotteiden suosiminen haussa.

Syvä verkko (Deep Web tms.) ei tartu hakukoneiden indeksointiin. Arvioiden mukaan se on sisällöltään useita kertaluokkia suurempi kuin ”pintaverkko”, jonka esimerkiksi Google näyttää. Siltä varalta, ettei joku tietäisi, hakukone DeeperWeb on hyödyllinen täydentävä työkalu tutkijalle tai vaikka blogin pitäjälle. Google indeksoi tätäkin blogia, DeeperWeb nähtävästi ei.

Google kerää tuloja – tiettävästi erittäin suuria tuloja – kohdennetulla mainonnalla. Hakutuloksen vieressä on maksettuja mainoksia.

Kirjoittaakseni tämän kokeili hajamielisesti  hakua puukko OR puukot ja jouduin heti häpeään. Rosellin hyvämaineisia puukkoja saa verkkokaupasta. Kainuulainen Tommi-puukko löytyy – kallis kyllä mutta kuvasta päätellen hyvä. Iisakki Järvenpään verkkosivut ovat säälittäviä, kuten ennenkin, mutta mallistosta saa käsityksen, ja tietääkseni sivulle merkittyyn sähköpostiin vastataan. Puukkomestari Antti Rannanjärvellä on hauskat kotisivut kuvineen ja postiosoite ja puhelinnumero.

Arvaukseni mukaan kunniallisia kauppoja ja puukkoja löytyy enemmänkin Suomesta ja Ruotsista. Kannattaa tosin muistaa, että amerikkalaisen tavan mukaan puukkoa ei saa antaa lahjaksi, ja eri puolilla Eurooppaa se on lahjaesineenä oudostuttava. Marja Kurjen huivi on kaikkialla käypä.

Oikein kukaan ei keksi, miten verkossa ansaitaan rahaa. Ainakin sanoma- ja aikakauslehdille se on tuskan paikka. Suomen Kuvalehden lisäksi Tekniikan Maailma ilmaantui iPadissa ostettavaksi eilen.

Esitän arvauksen. Taustalla on Ikea, joka oli melkein ensimmäisenä luetteloineen iPadissa.

Sanoin tämän asian äidilleni ja vähän ajan kuluttua mietin, kenelle voisi lähettää laskun. Ajattelin ostaa iPadiin pikku-Simin, jotta läpyskällä saisi verkkoyhteyden samalla tavoin kuin iPhonellakin.

Kävi nimittäin ilmi, että äitini, kuten tiettävästi kaikki reippaasti yli 80-vuotiaat, ei oikein halua edes katsoa jälkeläisten kuvia kannettavasta tietokoneesta eikä missään tapauksessa suostu kajoamaan koneeseen itse. Myös kännykkä on mestarivirkkaajalle vaikea ja ennen kaikkea epämiellyttävä. Mutta kun sanoin, että hänen olisi helppo tarkistaa iPadista, mitä sopimattomia lapset ovat taas kirjoittaneet verkkoon, Applen taika tehosi. Kelpaa. Siis kun olen itse paikalla tökkäämässä verkon auki. Koehenkilöni lupasi jopa skrollata itse.

Ymmärsin siis asian kauaskantoisuuden vasta rientäessäni kohti uusia seikkailuja.  
Ikätoverini ovat suureksi osaksi kaltaisiani eli taloudellisesti hyvin  toimeentulevia ja useimmissa julkisissa ja yksityisissä asioissa täysin arvostelukyvyttömiä. Hyvin monille tietokone on vielä vihattavampi väline kuin pesukone. Ne jotka haluavat olla aktiivisesti yhteydessä toisiin sähköpostilla, ovatkin ylittäneet kynnyksen ja osaavat käynnistää laitteen ihan itse.

Tässä ovat tulevat mainonnan uhrit! Ihmiset jotka eivät tarvitse mitään. Juuri heille tabletit tulevat kuin tilauksesta. Ja tabletteja he joutuvat syömäänkin. Sormin.

Selvemmin sanoin: en pidä mahdottomana, että samalla tavalla kuin podit tuovt rahaa iTunesin kautta, pad saattaa olla pitkälle mietitty mainosalusta. Anroidiin pohjautuvia väitetään paremmiksikin. Rohkenen hiukan epäillä ja luulen – katseltuani villejä ihmisiä Stockmannin kellarikerroksessa – että padit myyvät.

15 kommenttia:

  1. Kopioston tj vertaa EFFIä (EFFI-aktiivi Ville Oksanen) rikollisjengi NBK:hon. Tyylikästä. http://bit.ly/g6lfqJ

    VastaaPoista
  2. Sahan Anton, pojanpoikani, ei vielä osaa puhua, mutta osaa avata iPadilla haluamansa ohjelman tai etsiä kuvan.

    VastaaPoista
  3. Ipadin koko on kätevä, siin ei ole sorrytulivirhe-eikumä-päivitän-heiboottaastaas -käyttöjärjestelmää. Se toimii myös puhelimena. Latauksen kestosta en tiedä. Lumonsa haihtuu, jos pitää kolmen tunnin välein laittaa napanuoraan, jossa on myllynkivi ennen pistorasiaa. En uskalla laskea montako vuorokautta olen hukannut elämästäni päivitysten ja buuttausten odotteluun... vaikka tuijoteltiinhan sitä nuotiotakin. Ehkä se on just toi, miksi tietty ikäpolvi ei saa niin kauheasti aikaan... numeron sai ennen tehtyä melko nopsaan paperille. nyt pitää käynnistää, päivittää ja kirjautua sillä hukatulla salasanalla, ennen kuin lehtiöön saa kirjoitettua mitään. Huhhei sähkökatko sen vei.

    VastaaPoista
  4. Jotain hohdokasta on siinä (mielikuvassa?) kun proffesori luennoidessaan huitaisee liitutaululle kaiken kattavia kaavojaan. Mitä kaikkea harakan varpaan taakse kätkeytyykään on se proffan päässä toisin kuin monilla muilla joilla päässä ei ole mitään vaan kaikki on Quuqlessa, ainakin itselläni. Mihin, arjessa, tämän tarpeen pitää kaikki päässä väheneminen johtaa, hiipuuko jokin osa ymmärryksetä kuten päässälaskutaito laskinten tultua.

    VastaaPoista
  5. Kemppinen: "Kirjoittaakseni tämän kokeili hajamielisesti hakua puukko OR puukot..."

    Google osaa nykyään suomenkin taivutusmuodot - tai ainakin helpoimmat niistä. Pelkkä "puukko" siis riittää.

    VastaaPoista
  6. iPad ja tulevaisuuden halvat tabletit ovat vanhusten pelastus. Asiointi verkossa tulee heille vallankumouksellisesti helpottumaan. Varsinkin kun palvelut sivujuonteineen, kotihoidosta apteekin kautta yhteydenpitoon, tulevat verkon ja uusien "ohjelmien" kautta helpottumaan ja nopeutumaan.
    Lue: henkilökohtaiset palvelut ajetaan virastoissa alas siirtäen ne verkkoon.

    EU-rahaa olisi tarjolla niille, jotka kehittävät tabletti-sovelluksia vanhuksille. Kuka ehtii ensin?

    Mutta hommatkaa iPadiin se PressReader. Neljän päivän sanomalehti ilmaiseksi (Iltalehti, Kauppalehti... toista sataa maailman laajalevikkisimmät lehdet...
    Muutamalla kympillä lukuoikeus kaikkiin näihin kuukaudeksi.

    Onneksi iPadiin saa piakkoin asennettua Androidin...

    Nyymiö:

    Pekka Rislakki syyttää EFFIÄ vain älyllisestä epärehellisyydestä.
    Tuohon epärehellisyyteen ja valheiden verkkoon EFFI on koko olemassa olonsa ajan syyllistynyt.

    VastaaPoista
  7. iPhonella jo tottunut että lehdet samassa laitteessa helposti saatavilla ilman pc-näpeltämistä, ei puhettakaan että palaisin paperiin kunhan saan tabletin aamukahvipöytään tai päivän jälkeen sohvalle selaimeksi.
    Ei mustetta sormiin, ei hankalasti oikoisena pysyviä sivuja, ei jätepaperia, ei pitkää kahden kymmenen metrin matkaa postilaatikolle tuiskutuulessa eikä saman lehden tilaukseen sitoutumista. Liikkuva lukija on tulossa Suomeenkin, muuallahan sanomalehtikin on myytävä joka päivä uudestaan.
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  8. "Rohkenen hiukan epäillä ja luulen – katseltuani villejä ihmisiä Stockmannin kellarikerroksessa – että padit myyvät. "

    Jukka se vain jaksaa jatkuvasti mainostaa Applea. Tuleeko kenties hyvätkin rojaltit?

    VastaaPoista
  9. Keskustelin vähän aikaa sitten Järvenpään toimitusjohtajan kanssa. Hän on samaa mieltä yrityksensä nettisivujen tasosta. Aikomus on ollut nostaa sitä jo muutama vuosi sitten, mutta lama tuli väliin, ja ymmärsin, että pk-yritykselle pienikin summa on rahaa. Sain siinä samassa toimeksiannon ja ehdotuksestani luvan viritellä Facebookkiin sivun, joka onkin jo auki tässä.

    Rannanjärven sivut ovat olleet kesken jo vuosia, koska tein ne Antille näytiksi, jos vaikka innostuis teettämään loppuun saakka. Näyttää jääneen "viralliseksi", koskapa linkki on ainakin Puukkoseuran sivuilla. Antin päämedia oli painettu esite. Niitä saattaa olla vielä muutama puukkosepälläkin, jos on hinkua laajempaan kataloogiin.

    VastaaPoista
  10. Seinäjokinen Hännisen Unto kauppasi joskus hyvällä menestyksellä koiranpääpuukkoja hyvään tarkoitukseen. En tiedä, pyöriikö mies vielä markkinoilla.
    Teräaseistautunut Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista
  11. Nyt voi sitten naureskella, miten oikeassa ja väärässä itse olin:
    "Mediaverkosta palveluverkkoon, tilanne vuonna 2007"
    http://www.helsinki.fi/lehdet/yolehti/1997_12/porttiki.html

    VastaaPoista
  12. Ad Anonyymi: - Google ja haku, puukko / puukot - olet väärässä. Kokeile!

    VastaaPoista
  13. Käsittääkseni suomalaiset operaattorit ovat antaneet microSIM-kortin maksutta tavallisen tilalle - tietysti jos ei ole multi-SIM-liittymää, pitää uhrata yksi liittymäsopimus tarkoitukseen.

    VastaaPoista
  14. Nyt en ihan hoksannut, mitä Kemppinen yritti puukoista ja hauista todistella. Todistettavasti kummallakin hakusanalla saa tuloksia, joissa on lähestulkoon kaikkia taivutusmuotoja. Itse asiassa Googlen hauissa OR-operaattori on varattu tilanteisiin, joissa halutaan sivuilta löytyvän vain jompi kumpi sanoista, ei molempia! Puukkojen tapauksessa puukko OR puukot vaikuttaisi aika järjettömältä.

    Eri asia on toki se, että puukko ja puukot tuovat hieman erilaiset listaukset, sillä onhan hakijalla (heikko) prioriteetti tiettyyn taivutusmuotoon.

    Terv. Eri anonyymi

    VastaaPoista
  15. Tässä vielä hyvä Googlen ohje...
    http://www.google.com/support/websearch/bin/answer.py?hl=en&answer=136861

    t. Eri anon.

    VastaaPoista