Murhetta suomalaisille aiheuttaa WikiLeaks, jonka toiminta on avoimuutta kannattavan ulkoministeri Stubbin mukaan rikollista, koska se on avointa.
Nyt julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Mustanaamio eli Mr. Walker eli Kävelevä kummitus eli Phantom of the Bengali oli CIA:n agentti, jonka tehtävänä oli estää neekereitä riehaantumasta ja pätkiä islamististen sulttaanien poskeen Mustanaamion Merkkejä.
Koulutuksensa Mr. Walker oli saanut Mossadissa. Sieltä on peräisin myös oivallus naamioitua huomaamattomaksi käyttämällä yöllä satamassa raidallista ulsteria ja aurinkolaseja.
Jokainen ymmärtää, ettei vuosikymmeniä ilmestyneen lehden lopettaminen juuri nyt voi olla sattuma.
Nyt Mustanaamion paikan on ottanut Julian Assange. Tiedossa ei ole, onko hänellä koirana susi, ja jos on, mahtaako sen nimi olla ”Devil”. Luultavasti tuo nimitys osuisi monien viranomaistahojen mielestä oikean Assangeen itseensä sovellettuna.
Ehkä on syytä painaa mieleen ensimmäinen adventti 2010.
En oikein usko, että Internet olisi tämän jälkeen entisensä. ”Tämän” tarkoittaa ”WikiLeaksia”. En liioin usko, että sananvapaus tai viranomaistoiminnan julkisuus pysyisi ennallaan.
Kehotan lukijoitani käymään huolellisesti läpi Wikipedian englanninkielisen artikkelin sivustosta. Myös suomenkielistä päivitetään, mutta se on tietysti aika vaatimaton.
Wikipedia ei sano asiaa, joka minua askarruttaa ja jonka suomalainen suurlähettiläs mainitsi, hiukan ohimennen, iltauutisissa.
Hakkeritoiminta ja varsinkin Wikipedian kaltainen hanke ovat saaneet suurta suopeutta, koska ne ovat vapaaehtoista työtä, eräänlaista hyväntekeväisyyttä.
Tämä on nyt ohi. Voi olla, että WikiLeaks puhuu totta, mutta jo perustiedot – kuten Wikipedian esittämät – viittaavat ei-kaupalliseen toimintaan, joka on muuttunut kaupalliseksi.
Lukija tekee toivottavasti omat johtopäätöksensä. Minä en usko, että laajalle kaupalliselle medialle toimitetaan suunnitelmallisesti veloituksetta aineistoa, jollaisesti nuo lehdet ja verkkotoimijat ovat tottuneet ilosta kiljahdellen maksamaan erittäin suuria summia.
Tekijänoikeus on joidenkin mielestä ennen kaikkea väline hankkia tuloja; mielestäni se ei ole koko totuus. Sananvapaus puolestaan on olemassa muiden ihmis- ja perusoikeuksien takia. Viime kädessä se on ihmisarvon tae, mahdollisuus vaikuttaa asioihin.
Näillä tiedoilla en syyllisty mielipiteen esittämiseen. Ministeri Stubb taisi puhua jotain epäreilusta menettelystä. Jos WikiLeaksin oikeudellinen toimintapaikka on tosiaan Ruotsi, lähdesuoja on hyvin vahva. Kenenkään ei tarvitse kertoa, miten nämä asiakirjat ovat päätyneet julkaisijalle. Mutta liittyykö menettelyyn rikosta, sitä saavat toiset arvioida.
Aineistosta näkee kuitenkin suoraan se, että valtiot eivät tuollaista kauan katsele. Siten nopeasti iskevä verkkosensuuri tulee vaikuttamaan tavallisiin verkonkäyttäjiin pahasti. Vertaus lentokenttien turvatarkastuksiin ja terrorismiin on monessa suhteessa huono. Mutta jotain sen kaltaista.
Käännekohta verkkoviestinnässä. Rummut – tiedonvälityslaitteita nekin – kumisevat: ”Mustanaamio on kuollut viidakkoon. Mambo Sambo teidät tuhoaa.