29. maaliskuuta 2010

Windows seiska



Tietokoneen käyttäminen kotona on nyt samanlaista kuin autolla ajaminen. Kaikki eivät halua ja kaikki eivät opi, ja se siitä. Vertaus ei välttämättä onnu lapsiakaan ajatellen. Olen joskus nähnyt kakaroita mikroauton (cart) ratissa ja hiljan videokuvaa lapsenlapsista mopocross-radalla.

Tietokoneille vain ei ole öljynvaihtoa eikä kärkivälin säätöä. Aina pitäisi ostaa uusi. Sääli että vihertävät ihmiset vierastavat koneita. Jopa minulla olisi tuossa suorastaan erinomainen pöytäkone, joka riittäisi melkein kenelle vain vuosiksi.

Asiakkailla on vainu, että heille yritetään myydä urheilumalleja, vaikka he haluavat vehkeen, jolla pääsee kauppaan ja mökille. Asiantuntijat ovat leuhkoja. En ole asiantuntija, mutta saan kamerakauppiaat kuriin jupisemalla jotain esimerkiksi kromaattisesta aberraatiosta tai sanomalla, että Angenieux ratkaisi retrofokuksella sirontaongelman jo puoli vuosisataa sitten. Tuohon päälle unelmoiva katse, niin myyjä siirtyy asiaan.

Tietokoneissa jään kiinni ja siksi annan nyt tyhmiä tietoja muille kaltaisilleni. Windows 7 on hyvä. Kannattaa vaihtaa. Siinä on huono puoli: asennuslevyke kelpaa vain yhteen koneeseen. Ostin halvan kotiversion rouvalle. Itse sain laillistettuna etätyöläisenä aivan laillisen ison version korkeakoululisenssillä.

Windows Vistan kilkuttimet ovat poissa. Normaaliasennuksellakin seiska on selkeä ja ohjelmien kurkistaminen työkalupalkista on mainio ominiausuus. Päivitys aikaisemmista Windowseista on tyypillisen vaarallista. Jos käsillä on osaava myyjä, on todella syytä kysyä. Valitettavasti on niin, että kaikkien tiedostojen varmuuskopiointi on lähes välttämätöntä.

Jotkut printterin valmistajat viivyttelevät ajureita. On kokemusta halvasta laserista. Ei asennu ja valmistajan (Canon) viesti on selvä: osta uusi. Tulostimet ovatkin suurta huijausta. Muutamat valmistajat käyttivät samaa koneistoa ja asetavat halpoihin malleihin sirun, joka hidastaa tulostamista. Sama ilmiö kuin rannekelloissa. Kymmenkertainen hintaero ei välttämättö kerro muusta kuin kiiltävistä kuorista, koska itse koje saattaa olla sama.

Katsokaa www.maximumpc.com ja sieltä ”20 Windows 7 Tweaks & Tips. Harrastamani ankaran muutosvastarinnan vuoksi uskoin vasta äskettäin, että vaivattomin tapa kirjoittaa esimerkiksi blogia on pitää (isolla) näytöllä selainta auki, kun näppäinyhdistelmät Windows + (nuoli vasen) ja Windows + (nuoli oikea) järjestävät selaimen ja Wordin sievästi rinnakkain.

Josta saan aiheen täysin epäloogiseen syrjähdykseen. Ainakin minun pöytänyt täyttyy jatkuvasti johtimista, joita yritän pitää kurissa suljettavilla pakastepusseilla ja selkeillä nimilapuilla.

Vasta nyt alan uskoa, että vanha tuttu Windows Explorer, jota olen aina inhonnut, on muuttunut käyttökelpoiseksi. Myös siinä kahden ikkunan avaaminen vierekkäin onnistuu samalla tavalla ja dokumentoimaton Alt + P avaa ennakkokatseluruudun. Kyllä tämä totta puhuen on kaikkein nopein keino ainakin sopivaa valokuvaa etsivälle.

Mainitusta verkkopaikasta löysin lopulta neuvon, miten saan näkyviin USB-kolot ja muistikortin lukijat, jollainen on koneessa ja näytössä. Avataan MyComputer, klikataan auki Folders /View ja poistetaan rasti kohdasta Hide empty files in the Computer folder.

Kysyisin lopulta neuvoa. Lukemani perusteella arvelen, että Windows Home Server olisi oikea ratkaisu. Vakuuttelujen mukaan levytilan sureminen loppuisi siihen.

Olisin vähemmän vaikea tietokoneen käyttäjä ilman valokuvia ja musiikkia; tietokoneellani alkaa olla oman kokoelmani lisäksi Kirkkonummen kirjaston levyjä useita satoja. Kopiointiin iTunes on vaivattomin, ja sillä saa tehdyksi laittoman kopion polttamalla soittolistan CD-muodossa levylle.

Uudessa autossa on AUX. iPod menee kiinni. Älkää naurako: vaativan ja vaikuttavan musiikin kuuntelemiseen ei ole parempaa paikkaa. Kantaattiharrastukseni saavutti hulluuden asteen silloin kun autoradiossa alkoi olla CD-soittimia. Ostakaa kuvan levy, koska sekä valokuva että sisältö ovat samaa huikeaa tasoa. Siis ellette muka jaksa kuunnella Klempererin vanhaa, Harncourtin viimeistä tai Herrreweghen jälkimmäistä passiolevytystä. Mielestäni passio kuunnellaan torstaina tummassa puvussa seisaallaan.

20 kommenttia:

  1. Vaihtaa mistä? Vistasta? Siitä ehkä, jos haluaa edelleen monopolifirman kieroilua pönkittää.
    Kaikissa muissa tapauksissa avoimet ja rehelliset vaihtoehdot ovat parempia, varsinkin moraalisesti.

    Esimerkkejä, linuxit:
    Ubuntu, Debian, Mint, Fedora, CentOS, Mandriva, Sabayon, Arch, Mepis..

    Pikkukoneille tai hitaille:
    Crunchbang, netbook-versiot, Puppy, Damn small linux tai mikä tahansa aiemmista kevennetyllä ikkunamanagerilla kuten XFce, Icewm, Fluxbox.

    Lisäksi tietysti täytyy mainita PC-BSD ja FreeBSD.

    Asennuslevyt saa ilmaiseksi ja käyvät vaikka tuhanteen koneeseen.
    Voi asentaa myös muistitikulta/-kortilta, ladatusta asennuslevystä suoraan ilman että tarvitsee polttaa fyysistä levyä/siirtää muistille tai vaikka suoraan verkosta ilman mitään mediaa.

    Kuvailemasi ikkunoiden hallinta ja jakaminen näytölle on ollut muissa systeemeissä ties montako vuotta vakiona, sitä ennenkin sai itse lisäämällä. Wowzers sentään kun nyt vuonna 2010 saatiin sama apinoitua @w-doozy.

    Windows explorerille paljon parempi vaihtoehto on Directory Opus. http://www.gpsoft.com.au/

    USB-lukijat, kuten itselläni tässä koneen kyljessä ja erillisen monitorin reunalla, näkyvät näillä vapailla vaihtoehdoilla suoraan. Laittaa sinne kortin niin perusasetuksella kysytään että mitäs haluat tehdä ja millä avataan nyt, entä jatkossa.

    Vaihtoehto iTunesille on esimerkiksi Amarok ja Songbird selainpohjaisena erittäin hyvä sekin.

    Levytilan lisäämiseen tuossa tapauksessa riittää käytännössä mikä tahansa NAS-boksi, raid5 tai raid6-tasolla, mutta muista silti vielä erikseen varmuuskopiot sen ulkopuolelle.

    VastaaPoista
  2. lopulta neuvo, joku Quattro ehkä houkuttaa, mutta on tie virtuaaliseen helvettiin.
    nämä ovat linuxin heiniä.

    VastaaPoista
  3. Kirottu olkoon se päivä vuodenvaihteessa, jolloin sorruin ostamaan uuden kotikoneen ja siihen Windows Seiskan! Vanhat editointiohjelmat eivät suostu asentumaan Seiskaan, eikä uusiakaan näytä olevan vielä tarjolla. Tietokoneista enemmän ymmärtävä toveri yritti palauttaa asioita tolalleen asentamalla koneeseeni Windows XP:n, jossa vanhat hyötyohjelmat toimisivat. Vaan onnistuiko moinen? Ei! Ei suostu Äkspee asentumaan! Ei itkemälläkään! Perkele, minä meen kirkolle ja ostan kammiinin nurkkaan!

    VastaaPoista
  4. Ostin vaimolle uuden macin, laitoin virrat päälle ja se oli siinä.

    VastaaPoista
  5. A:
    Kuvailemasi ikkunoiden hallinta ja jakaminen näytölle on ollut muissa systeemeissä ties montako vuotta vakiona..Ties monta.
    Mulla se oli ominaisuutena julkaisujärjestelmässä nimeltä FullWrite Professional, word processor application by the Apple Macintosh, 1988, joka, siis tämän applkikaation speksi, Ashton-Taten kautta päätyi jäädytettäväksi Borlandille v. 1991, tavalla josta voi etsiä tietoja esim. m$:n roolista asiassa, kohta parkyt vuotta vanhoista newsseistä.

    VastaaPoista
  6. Windows Home Server täälläkin. Suosittelen. Toki riippuu... Kotiryhmäkin kuuluu Windos 7:ään. Joka eräissä tilanteissa paljon käytännöllisempi kuin Home Server.

    "Valitettavasti on niin, että kaikkien tiedostojen varmuuskopiointi on lähes välttämätöntä."

    Kiintolevytila on nykyisin älyttömän halpaa, joten siitä ei syytä tinkiä. Ja ne varmuuskopioinnit on syytä muutenkin tehdä ja automatisoida.

    Ehkäpä monipuolisin Tip -sivusto löytyy:

    Geek

    On se vaan kumma, kun aina keskustelufoorumeilla menee Windows-Linux -tappeluksi....

    VastaaPoista
  7. Tässä tuo Kotiryhmän lyhyt selostus.

    http://windows.microsoft.com/fi-FI/windows7/products/features/homegroup

    VastaaPoista
  8. Henkilökohtainen viesti kuvan aihepiiriin liittyen: Vieläkö Sir Gardiner on kiinnostunut mahdollisesta Suomen projektista?
    Turussa olisi hankkeeseen kiinnostusta.

    Terveisin: Mikko Ketovuori mikket@utu.fi

    VastaaPoista
  9. win7 kommentteja:

    Ettei vain tuore ja kuluttajaystävällinen linux olisi jo riittävän valmis: Ubuntu?

    Win7 pitää asentaa, ei missään nimessä päivittää.

    Win7 kärsii samasta kuin Vista: tietoa tarjotaan liikaa ja tieto on useimmiten harhaan johtavaa. Oikeasti vähän käyttävä henkilö harhautuu ja hämmentyy suuresta määrästä tarpeetonta tietoa, vaikka kokenut epätietokoneihminen - kuten blogisti - osaa ohittaa käyttöjärjestelmän epärelevantit arvaukset oman toimimattomuutensa syistä.

    Eikö olekin hienoa, että siedettävä käyttöjärjestelmä eli win7 saa erinomaista suitsutusta, kunhan ensin on julkaistu sietämätön eli Vista?

    Ubuntulta pääsee läpi toisinaan epävakaita versioita, mutta pääasiassa kaikki kuluttajan kaipaama on jo paketissa ml. dvd-poltto. Odotan itse sopivaa alustaa, jossa kokeilla itse.

    VastaaPoista
  10. Jos minulla olisi varaa olisi kotiverkossani useamman kovalevyn sisältävä RAID-laatikko. Kun minulla kuitenkaan ei, on siinä Macissa jossa on eniten röjyä levyllä erilliselle ulkoiselle USB-kovalevylle peilaava järjestelmä eli Leopardin Time Machine. Sen lisäksi olen tehnyt tämän hetkisestä levysisällöstä Disk Imagen toiselle kovalevylle.

    Nyt on puolen vuoden sisään mennyt jo kaksi Western Digitalin kovalevyä kanttuvei -- juuri kolmen vuoden ikäisenä. Toiselta sain pelastettua suurimman osan sisältöä pitämällä pelkkää kovalevyä ja sen elektroniikkaa parvekkeella kahdessakymmenessä pakkasasteessa, kaapeli oven alta sisälle ja sitä kautta tiedostot läppärille.

    Uskon hajautukseen; iphoto-arkistoni on paitsi koneella myös irtokovalevyllä sekä myös toisessa rakennuksessa backup-DVDeillä. 20 000 kuvaa mahtuu kolmelle levylle.

    VastaaPoista
  11. Windows 7 on käyttöliittymältään vihoviimeinen. On se nyt Vistaa parempi, mutta älyvapautta se on silti täynnä.

    Mikä hitto siinä on, että se haluaa aukaista ohjelmien child-ikkunat (siis esim. "halusitko nyt oikeasti tehdä näin, paina ok hyväksyäksesi") satunnaisesti muiden ikkunoiden taakse? Alkeellista.

    Haluaisin myös jupista siitä, että hallintakäyttöliittymät on jälleen kerran tehty uusiksi, eikä mistään löydy mitään. Tai no, oikeastaan tämä on Vistan vika. Seiskan käyttöliittymä on askel Vistasta parempaan suuntaan, siinä missä Vista oli kaksi askelta XP:stä huonompaan.

    En myöskään pidä näistä karkkijutuista mitä käyttäjälle yritetään syöttää. Läpikuultavat ikkunankehykset olivat ehkä cool joskus 10 vuotta sitten, jos silloinkaan, vähäisintäkään hyötyä niistä ei ole koskaan ollut. Ja ohjelmapalkin toteutus on todella sekava, mitä muistipeliä ne oikein haluavat minun pelaavan ohjelmien logojen kanssa? Onneksi nämä pahimmat röyhelöt saa pois päältä vähällä vaivalla.

    VastaaPoista
  12. Jätä se Microsoftin selain ja ota Firefox. - Siinä on autuas lisäosa Adblock Plus ja sille koko homman helppokäyttöiseksi tekevä lisäosa Element Hiding Helper. Niitten avulla oon siivonnut yleisimmin avaamistani saiteista kaikki mainokset ja turhat potaskat. Hesarin nettisivu on ihan luettava ilman järisyttävän isoja mainoksia ja Iltasanomien etäispesäkkeitä.

    Kaakunpala: kontrol+vaihto+k, ja kursori kohti kakkaa. Sitten w-napilla joko suurempi tai n-napilla pienempi alue kohti Adblokin haavia. Esikatselu näyttää miten menee. Urheiluviisaana oon poistanut jopa alan valikot kaikista menuista missä oon nähnyt.

    Kun puheeksi tuli, tässä kaksi järisyttävän upeaa Christaa Otolla tai päinvastoin, vuodelta kuuskaks.

    http://www.youtube.com/watch?v=x2XUaCWezRY

    http://www.youtube.com/watch?v=TpBzd8s2enQ&feature=related

    Joista jälkimmäinen sopii erityisesti meille synkille pohjalaisille kuin jakaus keskipäähän.

    VastaaPoista
  13. ...ja aina ensiksi ehtii kommentoimaan se, jonka mielestä kaikki M-softin keksinnöt ovat itsestään paholaisesta. Tilanne nyt vaan on se, että suurin osa iäkkäämmistä ihmisistä tuntee useampiakin nuoria nörttejä, joiden avulla kaikki ongelmat ratkeavat ilmaiseksi joko helposti tai erittäin helposti. Aika harvalla sen sijaan on tiedossa tuttuja Linux-poikia, eksoottisemmista jutuista puhumattakaan. Onhan niistä tietysti kiva uunoille uhota, nämä kun eivät tajua, että taivaallisen hyvää ratkaisua ei ole olemassakaan.

    VastaaPoista
  14. Hei, Kemppi!
    Vähemmän välineistä ja keinoista. Enemmän sisällöstä ja ajatuksesta! "Vekotinhulluhan" Sinä olet, vaan ei sillä niin kannata kerskua.
    pekka s-to.

    VastaaPoista
  15. Saanks mä kysyä, mitä ihmettä te teette tietsikoillanne, kun teillä kaikilla on noin helvetisti kaikenlaisia pulmia.

    Ette näköjään ainakaan mitään duunia, ellei sellaiseksi voida määritellä tietokoneilla leikkimistä ja kokeilua.

    Saahan systeemit sekaisin yrittämällä, mutta mulla pelaa Windowsit kaikkine hienouksineen kuin seitsemän laivaa. Mä tiedän mihin käyttöön laitteistoa tarvitsen ja käytän sitä siihen aamusta iltaan.

    Ei koskaan mitään huolia, ei edes roskaposteja. Jos joskus on jotain ollutkin olen soittanut alan ammattimies Jaskan paikalle ja tunnissa on taas kaikki kunnossa.

    Tässä varmaan pätee vanha totuus, että pitää tietää minne milläkin lekalla lyö.

    Varsinkaan ensimmäinen Ano. ei vaikutta käsittämättömässä viisaudessaan pystyvän hallitsemaan pursuavaa triviaalia tietomääräänsä.

    Mutta mitäs minä muiden ongelmista. Nämä omat laitteet kun tuntuvat pelittävän.

    VastaaPoista
  16. Piinaviikolla Windows 7 on hyvä otsikko, tuskan ikoni jokaiselle päivälle. Tosin hiljaista viikkoa reunustavat "karmeina" (?!)ilonpäivät: sadonkorjuuta ennakoiva Palmusunnuntai ja Suuri sunnuntai, uuden luomisen päivä.

    Osallistun gallupiin, meillä on pari vuotta pyörinyt HP Media Smart Server (4x 500 GB SATA-kovalevyä). Kun minulla on pakkomielle tallennella digitelevisiota, videoita ja isoja digikuvatiedostoja ynnä vielä käyttää Duplicationia (automaattinen varmennus siten, että kopio on aina toisella fyysisellä levyllä kuin varmistettu tiedosto), on pikaisesti suunnitteilla kapasiteetin tuplaus korvaamalla kaikki neljä levyä teratavuisilla. Musiikkialbumit ja äänikirjastot eivät vie paljoakaan tilaa.

    Gramophonen uusitulla sivustolla on blogeja, myös päivän osa-aiheesta eli pääsiäisen musiikista
    http://www.gramophone.co.uk/blog/the-gramophone-blog/music-for-holy-week

    Harnoncourt oli pitkään vokaalimusiikissa makuuni liian kuiva, on norjistunut vanhetessaan. Hänen uusimmassa Johannespassio-levytyksessään evankelistana laulava Anthony Rolf-Johnson vie ajatukset heti Gardinerin Archiville levyttämiin passioihin (minulle läheisimmät levytykset passioista), on mielenkiintoista verrata kuoroja. Monteverdi ja Schönberg erosivat säveltäjinä paljon enemmän kuin heidän nimikkokuoronsa, mutta äänen- ja äänteenmuodostus on taustoista ja äidinkielestä johtuen kuultavasti selvä.

    Viime pääsiäisen suuret uutuslevyt minulle olivat Ann-Sofie von Otterin Bach-aariat ja Telemannin Brockes-Passio - jälkimmäisen Veijo Murtomäki meni kiittelemään Hesarissa harmillisesti ennen levyjen saapumista vähittäismyyntiin, Fuga joutui myymmään ei-oota, ja moni perinteinen levyasiakas taisi asioida ensimmäistä kertaa netin musiikkikaupoissa, ainakin itse pääsin konsultoimaan puuhassa monia.

    Tämän vuoden helmi on Masaaki Suzukin & co odotettu levytys Bachin moteteista (BIS).

    VastaaPoista
  17. Jaa, toinen gallup taisi olla ripping softasta. Vaikka iPhone on kovaa vauhtia käännyttämässä minua Apple-tunnustukseen (aina Verkkokauppa.comissa käydessä - usein - pulssi tihenee uusien iMac-mallien leijuvan estetiikan edessä), inhoan iTunesia vakaumuksellisesti. Sehän on spontaanille ilolle (Applen tavaramerkki) samaa kuin useimmat matkalaskusoftat matkahaluille. Nokian musiikkisofta (mikä nimi sillä tällä viikolla sattuukaan olenmaan) on aika näppärä myös AAC-konversiolle, mutta NCH:n ammattimaista feikkaavan audiosoftaperheen Express Rip on suosikkini.

    VastaaPoista
  18. Ad Firefoxia hehkuttava Anonyymi: Hyvä selainehdotus kyllä, mutta Kemppinen puhui Windows Explorerista - ei Internet Explorerista. Windows Explorer, suomalaisittain Resurssienhallinta, on Windowsin tiedostojenhallintaohjelma.

    Mitä Windows 7:ään tulee, niin on vielä laajemmin kokeilematta. Näppärämmältä se on pikatesteissä tuntunut kuin julmetusti tökkinyt Vista. Ei taida silti antaa syitä vaihtaa pois Macista...

    VastaaPoista
  19. Ad Tuomas Jokela: - en usko, että sellaista päivää tulisi, jolloin olisi syy vaihtaa pois Macista, varsinkaan kun uusimman OS:n käyttöjärjestelmään liittyvä virtuaalikone sallii vain-PC-ohjelmien ajamisen.

    VastaaPoista
  20. Ad Rienzi: - Fugan verkkokaupan sivulla matteus passio (ei väliviivaa) löytyy tuttujen lisäksi uteliaisuutta herättäviä uusia Matteus-passio-levytyksiä.

    Itse kuuntelen Klempererin, uusimman Harnoncourtin ja uudemman Herreweghen.

    VastaaPoista