7. tammikuuta 2009

T-paita



Tästä asiasta en löydä häävejä tietoja verkosta.

Luuloni mukaan t-paita on sama asia kuin englannin kielen ”jersey”, joka on sanakirjojen mukaan tarkoittanut keskiajan lopulta asti kudottua, yleensä ohutta vaatetta, ja kumminkin 150 vuotta ruumista myötäilevää, etenkin ulkoiluun sopivaa vaatetta, koneella kudottua.

Asuste oli oleellisesti ja selvästi aluspaita. Siitä on tietoa kahteen suuntaan, tuliko tavaksi käyttää sitä päällimmäisenä tai ainoana yläruumiin verhona Yhdysvalloista Eurooppaan vai Euroopasta Yhdysvaltoihin. Sellainen tieto löytyy, ettei U.S. armeijalla olisi ollut vastaavaa aluspaitaa.

Oma arvaukseni on kuitenkin Marlon Brando. ”Viettelysten vaunua” ja Kowalskia on vaikea ajatella ilman T-paitaa. Tietokannoista löytyy valokuvia, joissa Brando kokeili myös A-paitaa eli hihatonta.

Brandon ”Alastoman sataman” rotsi tuli sekin muotiin, vaikka tietysti jo ennen sotia meilläkin tunnettiin ”tuulitakki” (windbreaker?) ja etenkin ulkotyöläisten suosima ruutukuvioinen ”lyysi”.

Jos arvailuni saisi tukea tosiasioista, sitten meillä olisi kaksi valtavaa muodin luojaa, koska aikojen alusta työvaatteina käytetyt farmarihousut tulivat niin tiukasti James Deanin mukana, että Mattinen Oy otti farkkujen tavaramerkiksi ”James”. (James päällä joka säällä.)

Pakko sen on viitata James Deaniin, koska siihen asti ”James” oli tarkoittanut hovimestaria.

Englannin ”jeans” on peräisin Italian Genovan nimestä (Genes), koska siellä kudottiin tuollaista halpaa kangasta. Väri, edelleen ruumiillisen työn tekijän merkki, lienee sitä perua, että ensimmäiset ja siis halvat synteettiset värit olivat sinisiä. Valmistajana kunnostautui Badenin aniliini- ja soodatehdas eli BASF.

Minulla ei ole aavistustakaan siitä, miksi yleisurheilussa käytetään hihatonta ja jalkapallossa hihallista (ja maalivahti pitkähihaista) paitaa. Kuten kuvasta näkyy, jalkapalloilijan virka-asu vakiintui samalla kun jalkapallo sai säännöt, 1860-luvun alkuun mennessä.

Olisi paikallaan myös pohtia, mistä alkaen poliisit jättivät ottamatta kiinni alushoususillaan juoksentelevat henkilöt, jos kysymyksessä oli ”urheilutilaisuus”.

Omien muistikuvieni mukaan lyhytlahkeisissa alushousuissa oli jotain herraskaista tai vielä kauheampaa - naismaista. Omana asevelvollisuusaikanani 60-luvulla muistaakseni oli erikseen urheiluasu, mutta kentällä ja kasarmissa noudatettiin maalaisperinnettä. Pitkiä kalsareita pidettiin kesälläkin.

Ensimmäinen sodanjälkeinen trikoovaate, jonka muistan varmasti, oli uimahousut. Tosin yleensä kukaan ei käyttänyt uimahousuja. Nämä siniset uikkarit, joissa oli valkoinen rantu, yleensä solahtivat sukeltaessa nilkkoihin, ja huumorimiehet kiskoivat ja paukuttelivat niitä muutenkin ohi kulkiessaan.

Kun ottaa huomioon T-paitojen tekstien ja kuvien suunnattoman kaupallisen merkityksen, ihmettelen vaivihkaa, kuinka kauan saadaan odottaa, kunnes joku nykyajan ammattiurheilija keksii vääntää hyppyhaalareihinsa tai simmareihinsa kunnon graffitin tai tatskat.

53 kommenttia:

  1. "Väri, edelleen ruumiillisen työn tekijän merkki, lienee sitä perua, että ensimmäiset ja siis halvat synteettiset värit olivat sinisiä. Valmistajana kunnostautui Badenin aniliini- ja soodatehdas eli BASF."

    En pysty tässä tarkistamaan asiaa, mutta muistaakseni ruumiillisen työn tekijöillä oli siniset vaatteet jo 1400-luvun maalauksissa (olisikohan ollut jo "Tuntien kirjassa"?)

    VastaaPoista
  2. Tuo 'jersey' kiinnosti sikäli, että yksi erikoismerkitys on pelipaita joukkueurheilussa (jääkiekko, baseball, jalkapallo). Usein pitkähihainen, pikemmin ylisuuri kuin ihonmyötäinen. "jersey shirt" tarjosi yhden määritelmän, jossa kerrotaan sen olevan villainen tai puuvillainen 'pullover', siis pään yli vedettävä, eikä edestä avattava kuten 'cardigan'.

    Luulin että jersey on normaalisti pitkähihainen,vaan en tiedä onko se olennaista, koska onhan pitkähihaisia t-paitojakin. Kyllähän siinä puuvilla ja kaula-aukko hyvin rimmaavat.

    VastaaPoista
  3. Tapsa P kertoi tykkäävänsä Kempistä ja minulla on sama juttu!
    Siinä alkaa olla jo lievä homostelun maku mutta ainahan miehet niin ovat tehneet! Asiaan:
    1) Se ei ole monikossa, vaan yksikössä "Viettelyksen vaunu"! New Orleansissa on sen niminen kaupunginosa("heti hautuumaan pysäkin jälkeen"!) ja ko. raitsikka kolisteli sen kurjan hotellin ohi, jossa Tennesee W. näytelmäänsä kirjoitti.
    2) Maalivahdin "pitkähihaisuus" johtunee tarpeestä "syöksyä" ja hiekkakenttiähän olivat entisaikain pelipaikat.(50-luku Paimio)
    3) Homo Garrulus: Tule mukaan kult.hist. ilotteluun, äläkä märehdi katkeruudessasi!"Kauneus on olemassa, ilo on olemassa!" (A.Camus:Oikeamieliset)
    4) Marlon B. on uljas! Elokuvassa "The Wild Ones"-1953? tulevat m.pyörillä - alkoi Helvetin enkelit-kultti, vaan eivät soittaneet pojat baarissa rokkia?
    Soittivat rumbaa, sambaa ja reepoppia? Vasta Elvis -55 keksi rokin!
    5) Kiitos Turun päivämäärästä!
    pekka s-to.

    VastaaPoista
  4. "The sleeves of the T-shirt extend at least slightly over the shoulder but not completely over the elbow (in short-sleeve version). A shirt that is either longer or shorter than this ceases to be a T-shirt."

    ...in 1932, Howard Jones asked the underwear company "Jockey" to develop a sweat absorbing shirt for the USC Trojans football team, which they[who?] propose was the "modern T-Shirt".

    During World War II the T-shirt had become standard issue underwear in the U.S. Army and the Navy.

    The origin of the name is uncertain: it may refer to the shape of the shirt as a "T", or it may derive from the use by the army as a "training shirt".

    sanoo wiki

    VastaaPoista
  5. JERSEY IS A FABRIC

    Ehdottaisin, etta jersey on ainoastaan neulos tyyppi, josta
    voidaan tehda miljoonia erilaisia vaatteita. Googlaa vaikka
    "Image results for jersey fabrics.

    Siis t-paita ei kaiketi ole sama kuin jersey; toki on usein tehty jersey neuloksesta.

    VastaaPoista
  6. JEANS DYESTUFF (INDIGO)

    Jeans fabrics varjataan kaiketi variapaastavalla indigo varilla, joka on vanha kauppatavara.
    Ei liene mitenkaan BASF:n juttuja??

    VastaaPoista
  7. HKScanin ja Marimekon "brändäysjohtamisen" valossa on jälleen kerran helppo todeta Kemppisen kommentaattoreineen olleen aikaansa edellä.

    Esim. blokkaus Drucker ja kommenttini siihen:

    Jos kehittyneen läntisen ajattelun perustaksi hyväksytään jonkinlainen "ihmisen mittakaava", niin Wahlroos-Ihamuotilan brändiajattelu toimii nurinniskoin: sen sijaan että ensin tunnistettaisiin tarve ja sitten luotaisiin tuote, esim. ihmisen tarve hoitaa asioita puhelimitse johti menestystuote kännykkään, tai ihmisen universaali tarve sisustaa asuntoaan synnytti ruotsalaisen kylänpojan suuren innovaation Ikean, niin nämä ajattelevat päinvastoin, että ensin on tuote, sitten etsitään tarve; siis ostetaan Marimekko (sehän on kivaa mennä valmiiseen pöytään).

    VastaaPoista
  8. Jean ja denim ovat kahta eri kangaslaatua. Jean-nimi tulee todellakin italiasta ja kyseessä on kangas jossa sekä loimi- että kudelanka on sininen. Denim-kankaassa taas on loimilanka sininen ja kudelanka valkoinen. Denim on lyhenne alun perin ranskalaisesta kankaasta serge de Nimesistä, Nimesin sarssista.

    VastaaPoista
  9. EI NEULEESSA OLE KUDETTA JA LOINTA !!

    Jersey on neule, joka tehdaan
    pyoroneulekoneilla. Neule on 'yksilankasysteemi', kun taas kangas on kaksilanka (kude ja loimi) systeemi.

    VastaaPoista
  10. Ad Omnia: - perinteinen kasvisväri indigo (Indigofera - Intia) osoittautui kalliiksi ja juuri se haluttiin korvata teollisesti. Samalla tavalla purppura oli kadonnut maailmasta, koska sitä tuottava simpukka oli kalastettu sukupuuttoon.

    Wikipedia:
    In 1865 the German chemist Adolf von Baeyer began working with indigo. His work culminated in the first synthesis of indigo in 1878 from Istatine, a second synthesis in 1880 from o-nitrobenzaldehyde and acetone upon addition of dilute sodium hydroxide, barium hydroxide, or ammonia and the announcement of its chemical structure three years later.

    The production of o-nitrobenzaldehyde was too complicated for a commercial product so the search for alternative starting materials was crucial for BASF and Hoechst. The synthesis of N-(2-Carboxyphenyl)glycine starting from the easy to obtain anthracene gave the development of a synthesis a boost.

    BASF developed a commercially feasible manufacturing process that was in use by 1897, and by 1913 natural indigo had been almost entirely replaced by synthetic indigo. In as of 2002[update], 17,000 tons of synthetic indigo were produced worldwide.

    In the nineteenth century, the British obtained much indigo from India. With the coming of the synthetic substitute, the demand for natural indigo dropped and indigo farming became unprofitable.

    VastaaPoista
  11. "Samalla tavalla purppura oli kadonnut maailmasta, koska sitä tuottava simpukka oli kalastettu sukupuuttoon."

    Pienenä ja tarpeettomana tarkennuksensa (koska hauska on tietää): taisi olla kotilo, tai useampikin kotilolaji, joista purppuraa saatiin. Hieno väri, purppura.

    VastaaPoista
  12. Anonyymille rockista:
    Elvis EI keksinyt rokkia - kuka nyt musiikkityylin voisi "keksiäkään".

    Syy, miksi marlonrantoni ei kuunnellut rockia oli se , että Elvis toi sen musiikin 1956 valtavirtaan, siis valkoisille.

    Kyllä sitä jo ainakin 1940-luvulta oli kuunneltu mustien ja vapaampimielisten valkoisten keskuudessa (ja muusikoiden, en tiedä oliko Elvis erityisen vapaamielinen).

    Jos kiinnostaa, niin tsekatkaa Louis Jordanin, Big Joe Turnerin, Sister Rosetta Tharpen, Hank Williamsin tai vaikkapa Jimmy Prestonin 40-luvun tuotantoa. On se rokkii!

    VastaaPoista
  13. Tästä mieleeni.
    Anonyymi tuossa sanoi mitä minun piti sanoa Nimesin sarsista.

    Mutta väreistä.
    Omaiseni, joka on koulutukseltaan Suomessa ja Italiassa koulutettu vaatetussuunnitelija, ja hörökorvien saarella koulutettu psykologi, kertoi että väreillä on merkitystä siihen, miten meitä palvellaan.
    Jos haluaa olla huomaamaton ja välttää palvelua, pukeudu ruskeaan.

    Parhaiten palvellaan hyvin tummansiniseen ja mustaan pukeutuneita asiakkaita.

    Mutta huomaamattomuudesta.

    Vuosia sitten olin matkalla erääseen perhejuhlaan, ja minulla oli päälläni valkoiset housut, punainen satiini tunika, valkoinen takki, jonka hihoissa ja rinnassa punaisia satiininauhoja, punainen sametti myssy, viitta, jonka päällipuoli oli hopeaa, sisäpuoli ja keeppi punainen, sanoin huppu päältä hopeaa ja sisältä punainen.

    Matkalla pitää pysähtyä hakemaan juhlapaikalle menevä maito ja kukkalaite, ja nousen autosta Kontulan ostoskeskuksen parkkipaikalla.

    Eräs vanha mies nousee omasta autosta ja kävelee päänsä pahki minun rintaani, katsoo sitten minua hämmästyksen sormi ällistyksen persiissä ja sanoo "Anteeksi, en yhtään huomannut!"

    VastaaPoista
  14. Farkkuja nimitettiin ja mainostettiin aikaisemmin myös "dongareina". Sanan taustalla on intialaiset dungaree-housut ja näitä käyttivät eri maiden merivoimat työhousuina.

    Muistatteko vielä "Peffasta istuu, reisistä svengaa" -dongarimainoksen?

    VastaaPoista
  15. Ad Anonyymi - dongarit - sana sattui silmääni Saarikosken Sieppari ruispellossa -suomennoksesta.

    Luulen - en tiedä - että sen käyttö rajoittui Helsingin slangiin, varsinkin kun siinä on niin mahdottoman vaikeita äänteitä, kuten tee ja kee.

    Fee oli meillä Pohjanmaalla tuttu äänne ja farmareista tiedettiin paljonkin, ammattikunnasta siis.

    VastaaPoista
  16. Ad Ms Mandelbaum: - oikeastaan kuorta kantava etana, murex brandaris.

    Asiassa on huvittava puoli: kukaan ei ole ihan varma väristä. Muinaisten maalaustenkin värit ovat muuttuneet, kuten restauroitaessa on käynyt ilmi.

    Kreikan ja Bysantin porfyra on kivenä väriltään suunilleen sama kuin hyvin riippunut sisäfilee.

    VastaaPoista
  17. INDIGO DYEING

    Saattaapa edelleen olla niin, etta aito variapaastava farkkukangas on varjatty aidolla indigovarilla.
    Se on (major business)iso business edelleen.

    Tottakai synteettisia sinisia saadaan aikaan ja varin paastoakin,
    vaikka suorilla vareilla (direct dyes). -- Ja muuttuuhan se jeans-muotikin. Sammari farkut on
    vakosamettia, ja silloin 100% puuvillaan tai puvilla/polyester
    sekoitetta. Talloin yleensa kaytetaan dispersiovaria polyesteriin ja vaikkapa kyyppivaria tai reaktiiveja puuvillaan.

    VastaaPoista
  18. "...oikeastaan kuorta kantava etana, murex brandaris."

    Totta, kotilokuoressa on elukka sisällä - kuten meissä kaikissa - kunnes ne jossain vaiheessa erkanevat toisistaan. Kurkistin lähteeseen ja olin ymmärtävinäni, että väri saatiin niistä murskatuista kuorista, joissa lihan ei enää tarvinnut olla läsnä. (Ja etana-termi on kai äärettömän virallisissa yhteyksissä rajattu vain kuorettomiin muotoihin.)

    VastaaPoista
  19. Muistini pettää, kun en muista, toteutuiko tämä vai ei, mutta idea itsessään oli mitä parhain: Kaverini kehittivät vuonna 1994 väriltään oranssin paidan, jonka selässä seisoo mustalla präntillä: "TARKKAILEMME POSTIASI!"

    Sana T-paita ilmenee etymonline.comin mukaan ensi kerran vuonna 1920. Koska kyse on muotoviittauksesta, T-paita pitäisi kirjoittaa aina isolla. Sitä vastoin nykyään cd:t ja dvd:t on tapana kirjoittaa pienellä.

    Isolla kirjoitettu lyhenne EVVK on omasta mielestäni samaan aikaan äänenvoimakkuutta ilmaiseva. SMP näyttää paremmalta isolla, koska siinä on sopivaa röyhistelyä ja pientilallisen uhoa, Sdp sen sijaan latistuu sopivan porvarilliseksi tuossa nähtävässä muodossaan, sdp taas näyttää kirjainsotkulta, koska näppäimistössäkin s ja d ovat vieritysten.

    Lähijunien suuret kirjaintunnukset U, M, Y, T jne. ovat muuten mielivaltaisia ja merkityksettömiä - niiden tarkoitus on kuitenkin ulkonäöllisesti poiketa toisistaan niin, etteivät nopealla vilkaisulla sekoitu keskenään.

    Pienellä kirjoitettu v-sana tai v-tyyli on isoa selvästi parempi.

    Vanha kansa saaattaa sekoittaa sanat shirt ja shortsit ja puhua shortseista muodossa "shöörtsit". - Tämä tarina on tosi.

    Muusta en osaa sanoa.

    t Jusa

    VastaaPoista
  20. Postauksessa oli niin paljon seikkoja, varmuudrn vuoksi en ssno tietoja, joita on jo kommentoiden oiottu ja vastakorjattu, että toivoin esimerkiksi Petjan tekevän niistä suuren yhteenvedon, viiksiherrat kuten Poirot sen niin hyvin osaavat. Kiitos muuten Petjalle bloginsa joululahjaedusta eli anonyymista lukuoikeudesta laajaan pukeutumispakinakokoelmaan, ehdin onneksi käyttää sen hyväksi, siellä oli murjaistu hauskasti T-paidoistakin. Mutta hän siis sulautui kommentissaan kontulalaiseen (missä se tarkkaan lieneekään) maisemaan, asu muuten kuulosti eräältä ritarikunnalta.



    Jos miesten juhlavaatteet ovat nykyisin peräisin pääosin urheilun maailmasta ja monien (ei minun) arkikuteet tai siis arkineulokset eli farkut ovat oikeasti työvaatteita, millaista ekstrapolaatiota voimme tehdä tulevaan; ovatko lasketteluvermeet mallina lastenlastemme ykkösvaatteille (kypärästä muistuttaisi pleksinen otsaripa ja suksista symboliset lastat vrt. marsalkan sauva) ja nikkarin - tietysti siniset - monitaskuhaalarit arkipukeutumisen suunta?

    VastaaPoista
  21. Petja (et toki vastaa, tiedetään):
    Eihän kukaan voi uskoa tuollaista päällään pitävän ilmestyksen olevan todellinen - ei rekisteröidy.
    Toinen vaihtoehto on se, että onnistuit olemaan Kontulan ostoskeskuksen värinen. Oikea lähiöcamo, siis.

    VastaaPoista
  22. A-malli - muikkuverkon kokoiset silmät ja väri ollut valkoinen, työmiehen päällä heinäpellolla on jäänyt mieleen ikävän näköisenä. Värillistä tuskin muistaisikaan.

    VastaaPoista
  23. Ad Jari,
    olisiko Little Richard yksi näitä, joiden konsertteihin osallistui sekä mustia että valkoisia. Myös ja tietenkin tärkeä linkki tässä on Ray, jonka lämpö "säteili" kaikkialle. Huomenna on muuten Elviksen syntymäpäivä.

    Rock'n roll on olennaisesti mustaa musiikkia, rockabilly taasen valkoisempaa - ja kuka näitä nyt sitten erottaa toisistaan. Jo Negro Spirituaaleissa yhdistyvät afrikkalaiset rytmit ja skotlantilaisten presbyteeristen virsikirjojen melodiat. Amazing Grace on silkka kantrimelodia.

    Wikipediassa on kohtalaisesti tehty selkoa rock'n rollista. Käsittääkseni etymonline.com, jota mielelläni käytän, kun en paremmasta tiedä, selittää nämä termit varmaankin päin honkia.

    Tällaisen viihderenkutuksen ystäville voin suositella Long John Hunterin vanhoja levytyksiä, joita on edelleen saatavilla mm. seuraavalla kokoelmalla:

    http://www.levykauppax.fi/artist/hunter_long_john/ooh_wee_pretty_baby/

    Samaa Ooh Wee Pretty Babe - kokoomusta voi kuulostella Amazonilla. Minusta musta ja valkoienn musiikki menee tässä mukavasti sekaisin - ja kyllä tämä on voimallinen rockin esiaste.

    VastaaPoista
  24. Tärkeäkin uutinen?

    Mitä muuten kuuluu lobbareiden haluamalle tekijänoikeuden aikarajoituksien kasvattamiselle 95 vuoteen? Kun tuo toteutuu (ei siis jos), niin tuleeko takautuvasti voimaan?

    VastaaPoista
  25. Eräs tarina farmarihousujen synnystä kertoo, että kangaskauppias Levi Strauss alkoi Kalifornian kultaryntäyksen aikana tehdä fortyninereille ylimääräisestä telttakankaasta housuja. Kun taskunsuut vahvistettiin niiteillä, oli niissä hyvä kantaa murikoita.

    Tämän mukaan ei siis pitäisi puhua farmareista vaan mainareista.

    Suomen ensimmäiset farkut teki Vaaksa Oy amerikkalaiselta merimieheltä ostettujen housujen kaavoilla. Mattinen yritti käyttää nimenä James Deania, mutta tekijänoikeussyistä merkki lyheni Jamekseksi.

    Tällä hetkellä käytössäni on kahdet Jamekset, mustat nyt jalassa, siniset pyykissä ja yhdet Levikset. Jamekset ostettu Prismasta, Levikset kirpparilta.

    Vaikka Petja varoitteleekin poistumasta omalta maalta farmarihousut jalassa, olen silti poistunut, etäällekin.

    VastaaPoista
  26. Oikein Jari, juu juu!
    Elvis toi rokin valkoihoisten grammareihin. Ei siinä Marlonin jengissä kyllä yhtään neekeriä ollut! Ei muistaakseni koko "vallatussa" pikkukaupungissa.
    Mutta T-paita oli kai Brandolla siinäkin leffassa, nahkarotsin alla?
    pekka s-to.

    VastaaPoista
  27. Repetitio est mater studiorum.

    Leenukalle ja muille Palestiinan ystäville pohdittaksi:

    Gaza Strip 1985 532,288
    Gaza Strip 1986 550,254
    Gaza Strip 1987 569,908
    Gaza Strip 1988 592,988
    Gaza Strip 1989 616,975
    Gaza Strip 1990 645,840
    Gaza Strip 1991 680,633
    Gaza Strip 1992 719,908
    Gaza Strip 1993 762,305
    Gaza Strip 1994 818,674
    Gaza Strip 1995 886,260
    Gaza Strip 1996 951,586
    Gaza Strip 1997 1,019,582
    Gaza Strip 1998 1,054,880
    Gaza Strip 1999 1,091,813
    Gaza Strip 2000 1,130,438
    Gaza Strip 2001 1,170,822
    Gaza Strip 2002 1,213,041
    Gaza Strip 2003 1,257,161
    Gaza Strip 2004 1,303,009
    Gaza Strip 2005 1,350,411
    Gaza Strip 2006 1,399,202
    Gaza Strip 2007 1,449,214
    Gaza Strip 2008 1,500,202
    Gaza Strip 2009 1,551,859
    Gaza Strip 2010 1,604,238
    ----------------------------------- ---- --------------------
    Source: U.S. Census Bureau, International Data Base


    Jumala on tunnetusti suuri, mutta on myös kysyttävä, onko tämä ns. Kestävää kehitystä?

    Olisin itse valmis perustamaan Israelin ystävien alajaoston tänne Kemppisen blogin kommenttilootaan.

    Oliskos kiinnostuneita?

    VastaaPoista
  28. Kulttuurilehti Äpy runoili jo vuosia sitten:

    "Tyttöjen uumia peittää jersey, jottei näy persey."

    VastaaPoista
  29. Amerikkalaisista elokuvistahan trendit tänne raukoille rajoille rantautuvat.

    Olen kuullut, että sellainen olisi esim. tapa pitää kauluspaitaa ilman aluspaitaa - aikoinaan se oli kai suuriakin kiksejä aiheuttava mullistus.

    Samaan pyritään kai nykyään kulkemalla ilman kalsareita. Naisilla mekon kanssa sen jotenkin ymmärränkin. Muodin tuulet puhaltavat.

    Yhteen aikaan oli hienoa pitää purkkareita ilman sukkia. Onkohan vielä? Hitaana en ehtinyt mukaan siihenkään.

    Aina kun näen big brothereissa ja muissa hippien muotiohjelmissa makeasti (ja tarkasti) kallellaan ja vinossa olevia lippisksiä, mieleeni nousee kuva 30-luvun renkipojista lätsät veikeästi vinossa.

    Todella coolia.

    Entäs se sitten, että kaikki nuoruuteni aamut kamppailin joka suuntaan töhöttävän tukkani kanssa - ja nyt nämä simopetterit geelittävät hiuksiaan pari tuntia saadakseen ne sojottamaan huolettomasti samalla tavalla.

    Kohtalon julmaa ivaa: juuri kun kulkisin muodin kärjessä, tukka lähtee.

    Kauas pilvet karkaavat. Vedän baskerin korville, syvälle ja suoraan perkele, ja painun perässä.

    VastaaPoista
  30. ad Tapsa P
    Kauluspaita on aluspaita.
    Siitä syystä takki otetaan päältä, vasta kun naisväki on poistunut ja siirrytään konjakin ja sikarien nautintaan, tai jos naisväki ei jostakin syystä poistu jälkiruuan jälkeen, sitten kun emäntä antaa luvan.

    VastaaPoista
  31. Parahin herra Kemppinen,

    löytänette tarkemman ja faktapitoisemman artikkelin farkuista ja denim-kankaasta Keikari-blogista:

    http://keikari.blogspot.com/2008/11/2000-lukua.html

    Parasta vuotta 2009,
    Ville

    VastaaPoista
  32. Mitä - eikö kukaan mainitse aikakirjoja varten, että teepaidan hihatonta (seksikästä jos on hauikset) versiota sanotaan wifebeateriksi? Paitsi sitä muikkuverkkomallia (jota itse pidin yöpaitana kaukaisessa nuoruudessa). Uuno Turhapuroa ei olisi ilman verkkopaitaa. Ainakaan semmoisena kuin on. Tai oli. Tai jotain.

    VastaaPoista
  33. F. Scott Fitzgerald mainitsee jo vuonna 1920 sanat "T shirt ja sweater"

    Jo 1880-luvun Englannissa oli ollut samantyyppisiä miesten aluspaitoja. Niistä käytettiin nimeä 'vest', tai 'undervest' .

    Sitä alettiin käyttää 1930-40-luvuilla ilman päällyspaitaa ja takkia. Tupakka-askia pidettiin hihassa.

    II maailmansodan lehtiin alkoi ilmestyä kuvia sotilaista lyhythihaisisssa aluspaidoissa. Vuoden 1942 Life-lehden kannessa on kuva sotilaasta, jolla on T-paita yllään.

    July 13, 1942 kansi Life -lehti
    http://www.oldlifemagazines.com/mag.php?d=071342

    Vuoden 1948 presidenttikampanjassa mainospaita, samoin vuonna 1952 "I Like Ike" -paitoja.

    John Wayne käytti sitä myös.

    Lisää blogissani

    VastaaPoista
  34. Puolustan vielä huomautustani, että sininen olisi ollut vaatteiden värjäyksessä käytössä jo ennen BASFia:
    - Kalliin indigon lisäksi sinistä saatiin myös värimorsingosta (Isatis tinctoria, joka on ollut ihmiselle tuttu jo kivikaudelta, kertoo Wikipedia).
    - Olen sitä paitsi lukenut kauan sitten jostain, että sininen olisi ollut työläisten värinä jo antiikissa, mutta valitettavasti en millään muista mistä olisin tämän lukenut.
    - Sitten on ransk. termi "bleu de travail" Pikaisella googlauksella löytyi seur. sitaatti:
    "The expression �bleu de travail� (blue of work) is still factual and symbolizes the clothing worker used to wear. The fabrication of the color blue was achieved during the Antiquity thanks to two different plants: the Woad (Latin: Guastrum, Vitrum, Isatis, Waida) and the Indigo (small trees which leaves give the indigo color). Brusatin in �A history of colors� clarifies the relation between religion and some colors by associating blue as a Christian color which was the �filters through which liturgical values were secretly passed and by which a communal ecclesial identity was silently expressed� (24). The Blue Jeans contributes greatly to the popularity of blue." (lähde: http://www.megaessays.com/viewpaper/102493.html)
    - Toinen kiintoisa linkki on tässä: http://www.cmyk.be/Color.aspx/historique/noref/bleu.htm

    VastaaPoista
  35. Olen ymmärtänyt, että juuri T-paidan käsitteeseen kuuluvat nämä lyhyet hihat. Välillä kuitenkin näkyy mainoksia, joissa kaupataan "Pitkähihaisia T-paitoja"! Eikö kielestämme löydy parempaa sanaa pitkähihaiselle versiolle? -Ehkä ei vielä. Tästä on lyhyt matka hihattomaan T-paitaan.

    VastaaPoista
  36. En alkuunkaan ymmärrä kirjoituksissa esiintyvää sinisen värin yhdistämistä vähävaraisuuteen. Ainakaan näin ei ollut aiemmin.

    Vanhastaan sininen väri liitettiin kuninkaallisiin ja luksukseen. Koboltinsininen oli väreistä harvinaisin ja kallisarvoisin eikä kenelläkään muulla kuin kaikkein varakkaimmalla ollut sen hankkimiseen mitään mahdollisuuksia.

    Saattaakin olla, että Kemppisen mainitsema synteettisen sinisen värin valmistustaito johti värin statuksen romahtamiseen (siis sosiaalisesti) ja syntyi käsite "blue collar". "White collar" ei toisaalta tarkoita muuta kuin, että paska erottuu siinä selvemmin.

    T.

    VastaaPoista
  37. puhdas t-paita tuntuu hyvältä
    suihkun jälkeen.
    toisaalta märkä t-paita
    naisen yllä voi pelastaa koko päivän
    ja monta vuotta.

    VastaaPoista
  38. Kauppahuone Laakkonen lahjoitti tänään sotaveteraaneille lähes sata ruumisarkkua.
    En tiedä pitäisikö nauraa, vaiko mitä mieltä olla.
    Tulevat vainajat varmasti ovat kiitollisia.
    Seuraavan sodan syttyessä olisi syytä lahjoittaa tuhkauurnat jo etukäteen sotilaille. Sellainen ruokapakki/uurna-yhdistelmä.
    Kuka lahjoittaisi kivisiä panssariesteitä hautakiviksi ja t-paidat ruumisasuiksi.

    VastaaPoista
  39. Iso jako on meihin, jotka töihin ryhtyessämme viimeistään puemme takin yllemme ja heihin, jotka heittävät paitahihasilleen kun aloittavat, vaikka eivät suo-ojaa kaivaisi vaan heille olisi suotu ihan siistiä sisätyötä.

    VastaaPoista
  40. Ad Anonyymi: - minulla ei ole käden ulottuvilla värejä koskevaa lähdettäni. Sininen oli luonnollisesti Neitsyt Marian väri ja suuresti arvostettu sekä idässä että lännessä.

    Työmiehen sininen minua askarruttaa - museoihmisiltä saattaisi saada nopeasti vastauksen, mutta epäilen ettei sellaista ole.

    VastaaPoista
  41. Eikö ollut aluspaitojen menekin syntymisen historiassa niin, että Kaapeli Kake tempaisi elokuvassa Tuulen Viemää päältään päällysvaatteet uimarannalla yltään ja vaatteiden alta paljastui verkkoaluspaita ns. mallia US-Army.

    Tuulen Viemää kaiketi esitettiin yhtäaikaa kaikissa sen aikaissa USA:n suurissa elokuvateattereissa.

    Tämän elokuvan myötä sitten miesten verkkoaluspaitojen kysyntä pomppasi huippuarvoonsa. Sittemmin mainostajat ja elokuvamiehet oivalsivat, että mikä on elokuvan voima tuotteiden markkinoinnissa.

    Näin kaiketi alkoi USA:ssa mainonta kehittymään kun saatiin palautetta "verkkopaidan" ennalta arvioimattomien tilausten määrässä kaikista maan suurista kaupungeista yhtäaikaisesti.

    VastaaPoista
  42. Ainoa sininen väri, jota renesanssiajan Italiassa pidettiin sopivana Neitsyt Marian puvun maalaamiseen oli ultramariini, joka oli kultaa lukuunottamatta väreistä kaikkein kallein.

    Aitoa ultramariinipigmenttiä saatiin vain yhdestä kaivoksesta Aasiasta. Korvikkeita toki etsittiin, koboltti, kuparin ja veren yhdistelmä. "Oltramarino" tarkoittaa merentakaista ja väri saadaan lasuurista, puolijalokivestä (lapis lazuli)-

    Sitä saatiin Luoteis-Afganistanissa olevasta kaivosten joukosta, jota kutsutaan Sar-e-sangiksi eli "kiven paikaksi". Lasuurikiveä on sittemmin nostettu Chilestä, Sambiasta ja muutamasta paikasta Siperiasta.

    Victoria Finlay kirjoittaa tästäkin mainiossa teoksessaan Värimatka(Otava 2004). Suosittelen.

    VastaaPoista
  43. kahvia
    loikkui
    T-paidallein
    elokuussa -75
    ratkesi
    kahtia
    teehetki
    raju paita
    tee-se-itse-retki
    ja
    pajuraita
    jonka
    alla
    kompastuin
    sun
    Airamiis

    VastaaPoista
  44. Sininen on rakastuneen väri. Justrakastunut pukee sinistä ylleen, rakastuneisuuteen pyrkivä pukeutuu siihen jo valmiiksi, ikään kuin kutsuksi (?).
    Kypsät rakkaudet ovat edenneet vihreään (sininen yhtynyt keltaiseen). Tai hetkinen, avaruudessahan ovat vain nämä kolme: punainen, sininen ja vihreä. Eihän siellä keltainen ole pääväri ollenkaan.

    VastaaPoista
  45. apropos Gaza

    Muslimit tahtovat siis olla näkemättä naisten kasvoja. Kun muslimimiehille jaetaan pystypolarisoidut silmälasit ja kaikille naisille vaakapolarisoidut "hunnut", on seurauksena, että muslimimiehet näkisivät kaikilla naisilla on hunnut :)

    tekniikkaa peliin!

    VastaaPoista
  46. ad panssariesteet

    Voisiko niihin kaivertaa vastapuolen sankarivainajien nimet.

    VastaaPoista
  47. ROYAL BLUE

    Royal blue vari ei ole mielestani ollenkaan farkkujen sininen vari
    vaan aivan 'royal'. Sinisia vareja onsatoja tai tuhansia.
    Yksi kauneimmista on azzurro.

    Taalla Kiinassa kertovart, etta varjasivat indigolla jo neoliittikaudella! BASF lienee oikeasti sen synteettisen indigon kehittaja 1800 luvulla. Eli Wikipedian tiedot lienevat aivan oikein.

    VastaaPoista
  48. TURHAPURO JA T-PAITA

    Muistini mukaan Turhapurolla ei ollut T-paita vaan sellainen
    verkkoaluspaita, jossa oli vain kapeat kannakkeet olkapaille. T-paita vaatii nama lyhyet hihantyngat, jotta syntyisi tama T.

    VastaaPoista
  49. "Minulla ei ole aavistustakaan siitä, miksi yleisurheilussa käytetään hihatonta ja jalkapallossa hihallista (ja maalivahti pitkähihaista) paitaa."

    Yleisurheilua harrastetaan kesäisin ja jalkapalloa talvisin. Maalivahti rypee muita pelaajia useammin maassa käsivarret ruohoa hangaten. Siinä lienevät syyt noihin.

    VastaaPoista
  50. Kuka hullu jalkapalloa talvisin harrasti? Ei ainakaan silloin, kun "molsen" hihan pituudesta päätettiin! Molsella oli hanskatkin, kesällä!, että sai "liimattua" paremmin kudin.
    Ad Kemppi:
    Vaan onko Sulla Zetorilakissa led-valo?
    pekka s-to.
    P.S. Panin tämän vielä, jotta tuli 50 kommenttia täyteen! Se on sopiva määrä Kempin parhaimpiin postauksiin.

    VastaaPoista
  51. "Kuka hullu jalkapalloa talvisin harrasti?"


    Öööh. Kyllähän esimerkiksi Englannin liigaa sekä Saksan ja Espanjan vastaavia pelataan syksystä kevääseen. Ai niin. Kyse on siitä, että Suomessa _potkupalloa_ pelataan vain kesäisin.

    VastaaPoista
  52. Kiinnostava ykstuiskohta

    Australialaisen jalkapallon, tuon
    kriketin harrastajien talvilajin
    pelipaitaa kutsutaan nimellä

    Guarnsey.

    VastaaPoista
  53. This post gives clear idea in favor of the new people of blogging, that really how to do blogging and site-building.

    VastaaPoista