18. elokuuta 2007

Piippu ja pussihousut


Realismi ei ole järkevä tavoite elokuvassa eikä teatterissa, koska
tulos ei ole uskottava. Tyylittely on parempi keino.

Katsoin pitkään lehtikuvaa, jossa kuuluisa, hyvä näyttelijä esittää Kalle Päätaloa piippu suussa. Piippu on väärin suussa. Näen siitä heti, että näyttelijä on tupakoimaton eli kelpo mies.

Piipun poltosta aiheutuu savua ja tietyissä tilanteissa räkä valahtaa poskella ellei osaa tekniikkaa. Se on oikeastaan aika vaikeaa.

Mieleeni tulee sotaelokuvien suru. Jopa Åke Lindmanin Etulinjan edessä oli täynnä näyttelijöitä, jotka eivät osaa liikkua pussihousuissa ja saappaissa.

Luulen että parin päivän harjoittelu olisi auttanut. Harjoittelematta tulos on kuin asianomainen liikkuisi vetelät housussa. Se ei liene tarkoitus.

Nyt taas vaihteeksi tiedän, mistä puhun, koska kävin armeijan m/36-formussa ja itse asiassa käytin armeijamallisia saappaita talvikenkinä vuosia. Kuulopuheena luulen tietäväni, että nahkasaappaiden ohella bootsit ovat vähän vaikeat kävellä. Ja niitäkin on kuulemma sekä viistokorkoisia että suorakorkoisia.

Suomalaisessa sotaelokuvassa olen nähnyt "suomalaisen jääkäriryhmän" joka silmin nähden ei osaa ajaa polkupyörällä. Toisin sanoen se metsäpolulla ajaminen on yhtä kiemurtelua.

Olen ollut mukana ja pelännyt, kun jääkäriosasto kalustoineen päästelee alamäkeä täysillä ja jalkautuu siitä. Polkupyörän käsittelytaidossa ei ollut ongelmia.

Tietääkseni Neuvostoliitossa kummasteltiin kovasti suomalaisten salaista asetta, joka ei ollut heillä siviilissäkään kovin tunnettu. Mutta se nauru kuoli huulille. Paljon puhutut "Laguksen jääkärit" liikkuivat polkupyörillä todella tehokkaasti ja aiheuttivat viholliselle kaikenlaista harmia etenkin hyökkäysvaiheessa 41.

Osastojen nimilyhenne oli alkujaan PPP, polkupyöräpataljoona.

Suomalaista epookkielokuvaa ei ehkä voisi enää tehdä ja ajatukset "Pohjantähden" uudeseta filmaamisesta on tämänkin takia syytä haudata. Jos isä pistää hevosta puihin eli valjastaa ja hetken kuluttua poika kaataa pokasahalla tukkia, niin Suomesta voisi olla vaikea löytää stunt-maneja, joilta tuo kävisi niin ettei se olisi harjoitellun näköistä.

Se haaveestani - ilmataistelukohtauksesta, jossa olisi uskottavasti mukana Messerschmitt tai vaikkapa pakoon pyrkivä Bleinheim, myös sisältä näytettynä ja oikein käsiteltynä. Kuinka moni lentäjä enää edes tietää, että pommikoneissa oli syöksyä oikaistaessa käsin pyöritettäviä trissoja ja ettei lapakulmien säätö ollut välttämättä yksinkertaista.

Contact -
coupez!

15 kommenttia:

  1. On se niin vaikeaksi tehty tuo tupakointi, että piti lopettaa kokonaan. vuonna 1979 innostuin savuttamaan ja vuonna 2007 se sitten loppui. Odotan tauteja, jotka varmaankin iskevät. Kokeilisit sinäkin vaihtaa tuon piipun kunnon viskiin. Ei tiedä kuinka lennokkaita saisimme kohta tutkailla.

    VastaaPoista
  2. Kalle Päätalo ei koskaan polttanut piippua eikä mitään tupakkaa. Hän vihasi tupakointia, koska oli poikasena joutunut alinomaa hakemaan vanhemmilleen Jymy-tupakkaa kaupasta ja kärsinyt koko ikänsä tupakan savusta. Ironista oli, että hän sai elämänsä lopulla keuhkosyövän, mutta lääkärit kertoivat, että se oli tullut rakennustyömaiden asbestista eikä tupakasta.
    Se helpotti Kallea.
    Jos elokuvassa Kalle esiintyy piippu suussa niin ei se ole Kalle Päätalo.

    VastaaPoista
  3. Minä käytin vuosikausia vapaa-ajan housuina saapashousuja ja vieläkin minulla on tuolla yhdet nahkaperseiset, mutta nykyään ei saa niitten kanssa asiallisia saappaita. Nyt ne palvelevat lähinnä metsäkeikoilla.

    Kun kaavoitan ja teen saapashousut itse, olen saattanut pikkuisen modernisoida rakennetta. Koska en ratsasta, en tee yleensä niihin suoraa vyötärötaskua, vaan kahden kaitaleen sivutaskun sivusauman etupuolella.

    Taskun sisäpuolelle teen toiselle puolen taskun, joka on sopiva kännykkää varten ja toisella puolen on pieni veitsitasku taskun sisällä. Taskun sisäpuolella on pari lenkkiä, johon voi kiinnittää avainten tai vaikka muistitikun hihnan.

    Housunlahkeen alahihnan tilalla olen laittanut istuvamman alisuun ja vetoketjun lahkeen sisäsaumaan. Koska housut ovat mittojen mukaan tehty, lahje pysyy paikallaan, eikä hihna paina jalkapohjaa.

    Mitä tupakointiin tulee, niin olemn polttanut eläissäni kaksi savuketta ja kaksi sikaria, enkä koskaan ilman korvausta.

    VastaaPoista
  4. Viski voi tietysti muodostaa henkilöstä ympäristöhaitan pidemmän päälle.

    Niistä puheen ollen hämmästyttää, että liikenne ja energiateollisuus voivat polttaa vapaasti ilman happea, jota on parhaimmillaan ollut joskus 20 %.

    Autonvalmistajilta olisi vaadittava, että eteenpäin menemiseen tarvittavaa happea ei saa varastaa jalankulkijoilta, vaan autossa on oltava täytettävä säiliö, josta kone ottaa tarvitsemansa hapen.

    Yhdessä metsien kaatamisen kanssa voi hapesta tulla joskus vielä pulaa...

    VastaaPoista
  5. Onko näissä blogi-yksiköissä aina jokin "salasanatehtävä" mukana?

    I/72 taisi olla viimeinen ikäluokka jolla oli käytössään pussihousut palveluasuna. Meillä ainakin.

    Olenkin aina tuntenut tupakoivat sukulaiseni kelvottomiksi.

    Vanhoissa amerikkalaisissa elokuvissa tupakointi oli taidetta hienostuneine tupakointielkeineen. Ei vastaa nykyistä "röökinpolttoa".

    Polkupyöräily on vähän samanlaista kuin talvisodankäynnin opettaminen saksalaisille, joskin mm. nykyiset NATO:n ja USARMY:n talvisodankäynnin oppaat perustuvat saksalaisten II-maailmansodan aikaisiin ohjekirjoihin, ei siis suomalaisiin ohjeisiin, kuten usein kuullaan väitettävän. Kummallista.

    Realismi dokumenteissakin on usein epäuskottavaa. Eikös ne filmanneet aidon kohtauksen ratsuväkihyökkäyksestä 100 vuotta sitten ?Meksikossa? ja tapahtuma oli kuvattuna aivan epäuskottava?

    VastaaPoista
  6. Me suomalaiset rauhanturvaajat teimme aikoinaan Kyproksella komppanian voimin polkupyörämarsseja. Oli siinä paikallisilla ihmettelemistä, kun painoimme 40 asteen helteessä kylien läpi pitkänä convoina hien roiskuessa ja kumin käristessä.

    Ikimuistoinen kokemus.

    VastaaPoista
  7. Epookkielokuvien vaikeuksista marisi myös näyttelijä Martti Kainulainen jo parikymmentä vuotta sitten Niskasen Päätalo-elokuvia tehtäessä. Kainulainen esitti leffoissa Päätalon isää Hermannia, ja tekeillä olleessa kohtauksessa hänen oli määrä tehdä ns. "Herkon rekortti", eli paiskia metsätöitä umpihangessa niin että soi. Asian teki hankalaksi järjestäjän museosta hommaama pokasaha, joka oli umpiruosteessa.

    Kainulainen mylvi ja kirosi metsikössä, ettei järjestäjä ymmärrä sen vertaa, ettei metsätyömiehen saha mikään ruosteinen museokalu ollut silloin kun niillä töitä tehtiin. Moisen sahan kanssa Kainulainen koki, että ko. sahan kanssa hän näyttää aivan amatööriltä, vaikka pitäisi esittää ammattimetsätyömiestä.

    VastaaPoista
  8. Mitä mieltä olet venäläisestä TV-sarjasta Rangaistuspataljoona? Oliko Jukka Mallisen kritiikki Hesarissa noin viikko sitten oikeutettu vai ei?

    VastaaPoista
  9. hesarissa kirjoittivat henkilöautoilun noin 200 gramman hiilidioksidipäästöistä per kilometri. siis 20 kg sadalla kilometrillä. ja auto kuluttaa bensaa vain reilusti alle 10kg. siispä ilmaista hengityshappea imaistaan peräti reilut 10 kg satasella. Tylyä. Vetyautoilu sitten parantelee haavoja, mutta autoilijoiden pitäis kyllä kuskata omat hapet mukanaan. mun miälestä. ja hiilivoimaloiden. ja kettutytöt on kivoja silloin kun ne ei päästele eläimiä luontoon eikä tee graffityjä turkiksiin.

    VastaaPoista
  10. Mikään Meksiko ollut kyseessä, vaan Beersheban taistelu.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Beersheba

    Raparperi-
    kiisseli!

    VastaaPoista
  11. Miksi pitikään luopua punaisista saapashousuista ja vaihtaa hevonen polkupyörään.

    VastaaPoista
  12. Kummanko kansanterveydelliset haitat ovat suuremmat - tupakan vai alkoholin.
    Milloin alkoholi ja sen jakelupaikat kielletään. Harvemmin tupakka saa perhettä hankeen tai työkykyä ja omaisuutta hukkaamaan. Tupakoitsija saa vielä ajaa autoaan... eikö oitaisi kieltää?
    Turhaa moni asia. Spartalaisuus kunniaan: terveysruokaa, raikasta ilmaa ja kunnon liikuntaa. Seksiä vain lisääntymistarkoituksessa. Ei kahvia, ei teetä...

    VastaaPoista
  13. Ad A.K.-H.:

    Olen nähnyt punaiset saapashousut livenä. Aivan äskettäin kuollut sukulaismieheni taisi olla viimeisiä käyttäjiä ja näkökuvani on ehkä vuodelta 1952. En ole asiaa tarkastanut, mutta menisin väittämään että luurankotakki ja talvisuikka, jolla on hyvin rivo ja iskevä nimitys, olisivat jääneet käytöstä välirauhan aikana.

    Aikoinani luin jostain, että Suojärven-Loimolan suunnalla, joss URR oli 1939, oli rättivarastolla vilskettä, kun jotkut perinneuskolliset olivat vakavissaan ryhtyneet käymään talvisotaa noissa pöksyissä.

    Niin ikään ulkomuistista väittäisin, että Adolf Ehrnrooth, jonka kuvan historia tulee toivoakseni muuttamaan monipuolisemmaksi eli todemmaksi, olisi ollut Talvisodassa ratsuväessä ratsumestarina.

    Nurmon eskadroona kaatui Äyräpäässä ihan sievästi kenttäharmaissa maaliskuussa 1940.

    VastaaPoista
  14. Ad Anonyymi:

    Kalle Päätalo ja piippu -ilmiantoni on peräisin viikolla ihmettelemästäni lehtikuvasta eli totta.

    Siten tietosi on mielenkiintoinen.

    Varmuuden vuoksi korostan, että olen Päätalo-asioissa toistaiseksi sangen tietämätön. Sellainen hienoinen tunne on, että joudun vielä muuttamaan mieltäni siinäkin asiassa, tähän mennessä kun näet en ole saanut hänen maailmastaan otetta.

    VastaaPoista
  15. "ja talvisuikka, jolla on hyvin rivo ja iskevä nimitys, olisivat jääneet käytöstä välirauhan aikana."

    Norsunvittuako meinaat? Tuo nimenomainen varusesine poistui käytöstä, mutta nimitys ei. Taitavat edelleen käyttää tuota nimitystä talvipäähineestä vaikka värikin on vaihtunut. Nyt olisi muuten viimeisiä aikoja ottaa yhteyttä varuskuntien vanhoihin varusvääpeleihin ja koota rekvisiittaa tulevaisuutta varten. Varikoilla ja varastoissa lienee edelleen tehtaan pakkauksessa olevia varusteita, jotka aika on unohtanut mutta vanha vääpeli ei. Jotain nykysotaelokuvaa tehdessä aloitettiin filmaus käyttäen muovisia kokardeja, mutta joku kantapeikko hommasi kätköistään pari laatikollista peltisiä. Siistii.

    VastaaPoista