9. toukokuuta 2007

Ensi vaikutelma

Selailin Amazonin sivuja, koska runsaat kirjalistat (Listmania) ovat hyvää voidetta sielulle. Kävimme Herkon kanssa päiväseltään Lappeenrannassa. Jossain uutuuskirjassa sanotaan, että liehiteltävälle naiselle täytyy sanoa jotain kolmessa sekunnissa. Kuulostaa hyvältä ohjeelta.

Siis kolmen sekunnin arvio isosta ohjelmistopaketista.

Kohtuutonta että ihminen joutuu ansaitsemaan leipänsä rehellisellä työllä.

Asensin eilen Office 2007:n, Outlook reistaa. Se itkee jotain tiedostoa. Hyvä että on Webmail pahimpaan hätään.

Kuten useimmat muut, olen tottunut pitämään Mikkisoftaa paholaisen keksintönä. Toisaalta olen taipunut tunnustamaan, että oma laiskuus ja ylimielisyys on yhtä usein ongelmien syy kuin ohjelmiston kataluus.

Pohdin taannoin aikani, mikä olisi vaivattomin tapa avata vanhat wp-failit eli 90-luvun alun Hesarin kirjoitukset. Kesti ennen kuin käsitin, että Word avaa ne suoraan. Todella vanhojen tekstien skandit korjaa esi/korvaa-toiminalla.

Tällä kertaa edessä oli yllätys. Menut eli valikot ovat poissa. Tilalla on jotain, minkä nimi on Ribbon.

Näppäinyhdistelmien muutos miellytti heti.

Ribbon, joka korvaa valikot, näyttää salansa painamalla pelkkää Alt-näppäintä.

Jostain syystä Wordin raivostuttava tapa numeroida sisäänvedot ja sitten reistailla niiden kanssa on muutettu, toivottavasti paremmaksi.

Oikoluku toimii suomeksi.

Fontteja löytyy.

Excel on myös parantanut eräitä inhottavia tapojaan. Eräiden asioiden toteuttaminen Excelissä on ollut todella vaikeaa. Kun olen askarrellut jatkuvasti näitten sotakuolemataulukoiden kanssa yksi tarve on ollut yhdistellä tietoja esimerkiksi muuttamalla kuolinpaikka Joutselästä Kivenavaksi tai yhdistämällä ammattinimikkeet ”mv. maanv., maanvilj., tal., taloll., til., tilall., pienv., pienviljelijä ja palstatilallinen”. Tapahtuu helpommin. Ja laskeminen ilman funktiota ”count”. Kun hiukan hypistelee alapalkkia, sinne saa vaikka mitä kuten ”count”. Wordissa sanojen lukumäärä näkyy käskemättä.

Power Pointia en ole ehtinyt vielä rassata enkä Accesia liioin. Mukana on muutakin, etenkin hyvän tuntuiset opetusohjelmat.

Wordissa on se mielenkiintoinen piirre, että niin paljon kuin sitä näkee käytettävän, juuri kukaan ei näytä osaavan käyttää sitä. Tiedän ainakin sen, että kun olen kerännyt kohtuullisen suuren määrän lakitekstejä ja päätynyt itseäni miellyttävään muotoiluun niin että voi käyttää dokumenttikarttaa ja siis löytää nopeasti oikean luvun ja pykälän, nyt template toimii. Aikaisemmissa versiossa oli kovin tavallista, että tyyleihin tuli ziljoona vaihtoehtoa, joilla ei siis tehnyt mitään.

Tämä on pikakokeilu tekstin siirtäiseksi suoraan blogiin pistäytymättä asciin kautta.

Lienee aloitettava opinnot.

Eniten kummastelen Google Desktopin kanssa kilpailevaa Search Desktop –ominaisuutta. Se löytää kymmenestä tuhannesta tekstifailista sanan kymmenessä sekunnissa. Myös Acrobat-tiedostoista.





14 kommenttia:

  1. Miksiköhän selaimella ei voi mennä jonnekin käyttämään tuoreimpia ohjelmia ilman, että on aina asennettava kaikenlaista.

    VastaaPoista
  2. ad JK

    Oikeassa työssä tulee hiki, liian vähän palkkaa ja sen jatkuminen on epävarmaa. Sieltä pääsee asuntoon, jonka hankintahinta syö palkkatulon, joka näin ollen jää näkyleiväksi. Pätee myös akateemiseen työhän sillä erotuksella, että on tuskanhikeä. Kaiken kruunaa suomalainen taivas - eläkevuodet lopulta omaksi säästetyssä yksiössä telkkaria katsellen. Liikkumisvapaus on poistettu kulkuneuvojen hankkimiseen ja käyttämiseen kytketyllä verotuksella. Ah auvoa. Mistähän sais noita hiilidioksidikiintiöitä - aion nimittäin lähteä juoksulenkille, jonka aikana hiilidioksidia vapautuu niin maan peevelisti.

    VastaaPoista
  3. BTW

    kun yritysten siirtyminen isältä pojalle on menossa verottomaksi - niin vähin, mitä työväelle on annettava, on asuntojen siirtyminen veroitta vanhemmilta lapsille. Kesämökkikin olis kiva...

    VastaaPoista
  4. ad anonyymi

    Älä sinä huoli veitikka nuori. Putkiremontin jälkeen kukkarosi on aivan sileä, joten ei sinulta kulkuneuvoihin riittäisi.

    VastaaPoista
  5. Typotin osoitteen ja tuli näkyville vähän erilainen sivu (http://kemppinen.blogpsot.com/). Yleensähän näistä tulee ihan tavallisia mainoksia, mutta nyt yllätti.
    Onkohan tuo valittu, koska tämä blogi on niin saatanallinen? Vai ovatko jeesustelijat vihdoinkin myöntäneet, vaikkakin kenties huomaamattaan, uskonnon olevan pelkkää mainostusta?

    VastaaPoista
  6. http://blogpsot.com riittää.
    koetahan http://jeps.blogpsot.com/

    VastaaPoista
  7. Tietääkö kukaan, miksi Suomen kohdalla soittavat lätkäkisoissa Viron version sävellyksestä, jota täällä kutsutaan Maammelauluksi?

    VastaaPoista
  8. Mun ei ole ikun atarvinnut käyttää, enempää kuin kurssilla Mikkisoftan toimistosoftaa.
    Koneella on edelleen vanha Lotus, mutta myös Open Office.

    VastaaPoista
  9. ad Petja

    with open office you open your office man! try something cooler, take solaris.

    VastaaPoista
  10. Ad Petja Jäppinen & Anonymous:

    Agreeing with you it is just a bit nasty to work with many kinds of people. You are really tied to MS-programs - e.g. reviewing other peoples' texts rally is less dangerous, when everybody is using Word, the same version.

    Beware - in new Office there is a new word-format (*.docx) that is not interoperable with Open Office or earlier Word-versions.

    I really would love to get rid of Outlook, but it seems to be impossible in practice.

    VastaaPoista
  11. Ehdotin aikanaan, kun oli vielä tuttuja talossa, IBM-Lotukselle, että antaisivat ilmaisen vanhan version toimistosoftastaan kaikille koululaisille ja oppilaitoksille Euroopassa.
    Vaikka lyhyellä tähtäimellä olisi kenties tullut turpaan, olisi pitkällä tähtäimellä Lotus muodostunut oppilaitosstandartiksi. Kun oppilaitokset olisi muilutettu, olisi työelämään siirtyneiden ollut helppo suosia Lotusta, joka ovat tottuneet käyttämään ja pitkässä juoksussa sitten rakentaneet pohjaa myynnilleen.

    Ihminen jolle tätä silloin selitin, 1999 tms. katsoi minua kuin viiripäätä katsotaan "Ei ohjelmia voi jakaa ilmaiseksi..."

    VastaaPoista
  12. Viime vaikutelma on kestävämpi kuin ensi. Ja parempi. Ikuisempikin. Miten hänen kasvonsa hänen kuoltuaan alkoivat hymyillä kun sivelin niitä.

    VastaaPoista
  13. Entä sekopäiset kirjallisuutemme lyhyet historiat?

    VastaaPoista