Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
8. syyskuuta 2006
Scoreboard
Olin eilisen päivän EU-puheenjohtajakauden tekijän- ja teollisoikeuksia käsitelleessä kokouksessa, jonka vetäjä oli IPR University Center, professori Niklas Bruun. Onnistunut kongressi.
Kaikkien näiden vuosien jälkeen sitä saattaa olla vähän vaikea kuulija. Pari EU:n korkeaa edustajaa täyttikin odotukset eli puhui epäselvästi epäselviä asioita. Mutta sitten oli muutakin.
Olisi ollut kiinnostavaa istua penkissä tämäkin aamupäivä, mutta elämä ei armahda. Huomaan pelkääväni, että kaupunki on tänään kuin Buster Keaton -elokuvasta -miljoona poliisia juoksee perässä, kapula tanassa, pilli suussa.
Sain vettä myllyyni. Maailman huippuihin kuuluva IPR-tutkija, Duke Universityn professori J.R. Reichman puhui patenttien varjolla koko järjestelmän syvistä ongelmista.
Sanon esitystä loisteliaaksi tavanomaisesta eli siis kiusallisesta syystä - pointit olivat keskeisesti samoja kuin itse esittämäni, myös tämän kongressin julkaisussa. Otan lyhyen kirjoitukseni "Dead End of IPR" tähän blogiin säädyllisen ajan kuluttua.
Reichman on sama tyyppi, joka julkaisi yhdessä Pam Samuelsonin ja kahden muun kirjoittajan kanssa 1990-luvun tärkeimmän tekstin tietokoneohjelmien oikeussuojasta, Manifesto Concerning the Legal Protection of Computer Programs.
Olin hyvin iloinen Reichmanin sananvalinnasta - DNA käsitetään nykyisin informaatiotuotteen kaltaiseksi ilmiöksi eikä enää pelkästään kemialliseksi yhdisteeksi.
Kuulostaa toisarvoiselta, on suunnattoman tärkeä asia. Keskeiset lääkkeet ja lääkkeiden kaltaiset aineet alkavat olla biotekniikkaa eivätkä enää pelkästään kemiaa. Jo nyt on eräitä valmisteita, joilla ihmistä tai eläintä parannetaan ruiskuttamalla häneen "skripti" jolla virheelliseksi osoittautunut geneettinen informaatio korjataan.
Tällainen "skripti" - vertaan siis lääkettä tietokoneohjelmaan - on geenimanipulaation tulos, jolla siis pyritään taltuttamaan esimerkiksi syöpää. Syöpä tietyissä muodoissaan on eräänlainen elimistön mielisairaus - informaatiojärjestelmä tilttaa ja alkaa tuottaa kummallista kasvua eli kasvaimia.
Hyvin uuden tutkimuksen mukaan (Jensen - Murray, Science 2005) 20 prosenttia ihmisen geenin DNA-sekvensseistä on jo patentoitu, eräät sekvenssit useaan kertaan. Uhkakuva on edelleen yhden tai muutaman liikeyrityksen monopoli kaikille välttämättömään aineeseen.
Patenttijärjestelmän häirikkö on edelleen Yhdysvallat. Järjestelmän ongelma on myös siellä pahin - patentointi ja oikeudenkäynnit ovat muuttuneet liian kalliiksi. Oikeudenkäynti maksaa keskimäärin 2 - 4 miljoonaa dollaria, joita ei saa takaisin, vaikka voittaisi. Vaikka patenttijärjestelmä ja tekijänoikeusjärjestelmää pitäisi kannatettavina, se tilanne on näköpiirissä, että järjestelmä kuluttaa enemmän kuin tuottaa - siitä on enemmän vahinkoa kuin hyötyä.
Emme tiedä edes sitä, onko tämä ongelma laskettavissa. Machlup sanoi 1950-luvulla, että taloustieteilijät poistuivat IPR:n alueelta ja patentti-ihmiset vilkuttivat iloisina. Jotkut jopa sanoivat, että hauska kun lähditte.
Tilanne on Suomessakin hiukan sama. Saamme suurta kiitosta innovaatiotoiminnastamme, joka on maailman huipputasoa. Innovaatioilla ja aktiivisella patentti- ja tekijänoikeustoiminnalla on selvä tilastollinen yhteys. Mikä on syy-yhteys, se on epäselvää.
Mutta emme me ole toimettomia. yksi oppilaani väitteli jo näistä asioista ja toinen väittelee pian. Lappeenrannassa.
Suomessa on tutkittu vasta vähän tietoteollisen järjestelmän toimintaedellytyksiä. Nuo patentit ja tekijänoikeudet ovat juuri niitä edellytyksiä.
Juristit ovat vanhastaan selvitelleet järjestelmän rakennetta, joka on staattinen tutkimuskohde. Nyt yritetään selvittää dynamiikkaa eli toimintatapoja. Vakuutan että se on vaikeaa.
Maailman henkisen omistusoikeuden järjestön (WIPO) korkea edustaja puhui odotettua asiaa kustannuksista, etenkin patenttien käännösongelmista - jos järjestelmää kehitetään kattavammaksi, kaikki rahat menevät laajojen teknisten asiakirjojen kääntämiseen lukuisille kielille.
Jatko oli odottamaton - englannin, ranskan, saksan ja espanjan riita käännöskielinä on ehkä menneisyyttä, koska tärkeiden tieteellisten ja teknisten julkaisujen tilastoissa kiina ja korea kasvavat noin 400 prosenttia vuodessa ja japani on vanhastaan vahva.
Kukaan ei maininnut tällä kertaa Intiaa, jonka vahvuus saattaa lopultakin olla yleinen englannin kielen taito ja brittien edelleen hyvin vahvasti tukeman korkein koulutus.
Yksikään päivän esiintyjä ei ollut perus-EU:n ja Yhdysvaltojen ulkopuolelta. Itä-Eurooppa ei ole vielä kehissä, kun ikääntyneet asiantuntijat kohtaavat. Kalvoilla vertaillaan ääritapauksia - Suomi ja Slovenia.
Tänään perjantaina kohtaavat Aasian maat EU:n Helsingissä.
Kirjoitin tämän hiukan teknisen blogin kiinnittääkseni arvoisien lukijoiden huomion siihen, että kokouksessa tavoittelevat entistä parempia kontakteja siis EU ja Aasia - mutta Yhdysvallat ei ole mukana. EU + Aasia on enemmän kuin USA. Luullakseni Al Gore jupisi jotain tämän suuntaista tällä viikolla.
Kun puhun tässä teollisuudesta ja innovaatioista, mielessäni on myös tuhon torjuminen - etenkin ympäristötuhon ja sosiaalisen tuhon.
= = =
Huomenna jatkan viikon teemasta, Koskela Suomesta. Vapaussotatematiikkaan putosi Pekka Tarkan eilen kutsuvasti kuvailema Kjell Wästön uusi romaani. Ryhdyin jo selailemaan. Vaikuttaa aivan mahdottoman hyvältä ja säälin jo suomeksi lukevia, koska aikakauden kuvaus on kielen, slangin ja murteiden kannalta sellaista, että se tuo mieleen Väinö Linnan.
"Machlup sanoi 1950-luvulla, että taloustieteilijät poistuivat IPR:n alueelta ja patentti-ihmiset vilkuttivat iloisina. Jotkut jopa sanoivat, että hauska kun lähditte."
VastaaPoistaTässäpä olisi parin taloustieteen proffan kirjoittama kirja IPR:stä. Varsin mielenkiintoinen.