20. elokuuta 2024

Professoreita



Kehuin eilen Erkki Aurejärven kirjaa mutta asiayhteyden takia en ehtinyt sanoa, että ne tupakkaoikeudenkäynnit, joita hän myös kuvaa laajasti kirjassaan, on suuri kertomus sankarillisesta toiminnasta. Hän oli todella tärkeällä asialla, käytti määrättömästi aikaa, omien sanojensa mukaan ei ansainnut mitään vaan sen sijaan menetti paljon omia rahojaan, ja keräsi vastaansa joukon kaupungin parhaita asianajajia, joilla oli käytettävissään tupakkateollisuuden pohjaton rahapussi.

Joku vähemmän etevä lakimies kuin Aurejärvi olisi luultavasti menestynyt paremmin. Tupakointinongelma sinänsä oli kulttuurinen muutos, joka oli poliittinen eli lainsäädäntöongelma ja hän ajoi sitä oikeudellisena eli tomioistuinasana.

Koska asia on aidosti vaikea ja monitahoinen, tyydyn tässä käyttämään kielikuvaa: ei edes korkein oikeus voi estää päätöksellään talvea tulemasta tai tuulta puhaltamasta. Tällä hetkellä äärimmäisen kiireellinen ja vaikea ongelma, ilmaston ja monimuotoisuuden nopea tuhoutuminen, ei ole tuomioistuinasia. Se että joku lyö lasta, on poliisin ja tuomioistuimen asia. Saako lasta lyödä, oli lainsäädäntökysymys, josta oltiin aika jyrkästi eri mieltä. Olen aikuisena lakimiehenä jutellut myös sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat toistelleet, että joka kuritta kasvaa se kunniatta kuolee. Koska olin itse nuori ja nenäkäs, sanoin kerrankin, että joka kuritushuoneetta kasvaa, se kunniatta kuolee.

Aurejärvestä tulee tosin mieleeni eräs toinen henkilö, joka sai noin kerran viikossa turpaansa Helsingin rautatieasemalla. Espoossa oli minun aikaani poliisi, jonka lyömisestä joku sai useita kertoja vuodessa lain siitä säätämän kovan rangaistuksen, kun piirin muita kahtakymmentä poliisia ei vastustettu väkivaltaisesti koskaan.

Tämä on minulle mysteeri: taito kävellä nyrkkiin. Kuulun itse noihin lahjakkuuksiin. Olenhan saanut potkut jopa isäni asianajotoimistosta ja korkeimmasta oikeudesta, jonka etevä jäsen kehotti minua harkitsemaan toisia tehtäviä oltuani 14 vuotta esittelijä. Arvi oli minusta oikea. Talossa oli suuri määrä minua parempia esittelijöitä, puhumattakaan jäsenistä. 

Toisen kerran lisäsin mainettani vihattavana henkilönä, jollaisella ei pitäisi olla mitään tekemistä hovioikeudenneuvoksena, sanomalla hovioikeuden kahvilassa rikolllisten paapomista paheksuvilla kollegoilleni, että minä voin järjestää heille tilaisuuden ja sopivat lyömäaseet mennä esimerkiksi tulevana perjantaina Sörnäisten keskusvankilaan hakkaamaan rikollisia. Ensimmäisenä poistui pöydästä se pulloposkinen neuvos, josta kaikki tiesivät, että hänellä oli itsellään tapana piestä vaimonsa, yleensä perjantaisin, aseena Hoover-pesukoneen sininen poistoletku. Sama hovioikeudenneuvos tapasi pikkujouluissa “leikillään” kuristaa erästä kollegaamme, koska tämä oli hurri.


27 kommenttia:

  1. Menee ohi, mutta isä tarjosi tupakan poltettavaksi 10v. Vedin henkeen, olin pyörtyä ja vesi valui silmistä. En polttanut toiste. Joskus toimii, toisinaan ei.

    VastaaPoista
  2. Todella raikasta ja reipasta kerrontaa.

    Erittäin virkistävää.

    VastaaPoista
  3. 1960-luvulla meno on vielä ollut aikamoista lakimiespiireissä. Kuulemani mukaan aivan vastaavaa oli poliisimiesten keskuudessa, alemmista päällystöön. Sodankäyneillä miehillä oli melkoisesti traumoja, kauhuja ja ptsd-tä vaikka muille jaettaviksi.

    VastaaPoista
  4. Ilmastolaissa (sen 21 b §) sanotaan, ketkä voivat viedä valtioneuvoston ilmastosuunnitelmien lainmukaisuuden tutkimisen tuomioistuimeen, tässä tapauksessa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

    VastaaPoista
  5. Onnittelut erottamisista. Sairaassa ympäristössä sairastuu mutta siellä ei tervehdy takaisin. Jos professori erotettiin yliopistoistakin, onnittelut myös siitä.

    VastaaPoista
  6. Aika tyylitöntä, anteeksi vaan, oletetun vaimonhakkaajan tosiasiallinen ilmiantaminen tuntomerkkien perusteella. En onneksi tiedä keistä on kyse enkä haluakaan tietää. No, tyylirikot kuuluvat elämään, siis kemppistenkin.
    Ja vain tiedoksi: 98 prosenttia suomalaisista ei osaa nimetä yhtään Korkeimman oikeuden jäsentä. Eikä heitä kiinnosta.
    Maan korkein oikeusastehan on nykyään media. Siellähän ratkotaan syyllisyydet.
    Ja käytännössä ilman valitusoikeutta. Politiikoille ainakaan.
    Tarvitseeko nimetä juttuja?
    Muuten: vain herrasväki ja rikolliset tietävät että sellainen Suomessa on kuin Korkein oikeus.
    Tästä johtuu suomalaisten lapsenmielinen sitoutuminen oikeuskansleriin. Kuin isään jonka syliin voi juosta.
    Tai sekin taisi olla Hannu Karpon aikoina. Ei enää.
    Nyt puhutaan kylillä että oikeuskanslerikin on "niitä."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kai nyt sentään vaimonhakkaajat tarvitse mitään erityistä suojelua?

      Hakatut vaimot sen sijaan tarvitsevat suojelua.

      Poista
    2. Oikeuskanslerissa on se huono puoli, että hän, eikä eduskunnan oikeusasiamies sen puoleen, voi kumota tai muuttaa ainotakaan tuomiota tai viranomaisen päätöstä. Sen voi tehdä vain tuomioistuin, joko yleinen tai hallintotuomioistuin. Mahdollisuudet menetetään silloin, kun ei tehdä valitusta valitusajassa, vaan sen sijaan kirjelmöidään kanslerille tai asiamielle.

      Usein myös kuvitellaan, että valitus jollekin eurooppatuomioistuimelle on sitten se tehokas keino. Valitettavasti vain aniharva asia on menestyksellä vietävissä EU-tuomioistuimeen tai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (joka ei ole EU-elin). Ja sekin edellyttää, että kotimaiset konstit on ensin kunnolla käytetty. Ihmiset kyllä yleensä sekoittavat nämäkin kaksi puhuessaan "EU:n ihmisoikeustuomioistuimesta".

      Poista
    3. Toipila: rimanalitus nyt sinulta. Olet siis moraalisesti ja oikeudellisesti varma blogistin heiton perusteella että tuo henkilö (jonka olemassaolosta en tiedä) on varmasti tässä ilmoitettu vaimonhakkaaja? Uskot siis noin vain toisen käden tietoihin ja puheisiin?
      En minä tuossa kommentissani vaimonhakkaajia puolusta, vaan toin esiin että tyylitöntä tuollainen vihjailu, jos ei ole itse tehnyt asian eteen mitään.
      Toki sitähän me emme tiedä. Ehkä onkin.

      Viittaamalla politiikoihin jotka syylliseksi mediaksi todetaan milloin mihinkin oli kyse rinnastuksesta: oikeutta jaetaan somessa ja mediassa, ja tosiasiallisia rangaistuksia, kun ihmiset menettävät huhujen vuoksi esimerkiksi työnsä ja elinkeinonsa. Media on vallan vahtikoira vanhan kliseen mukaan, ok, mutta näyttää ottaneen myös tuomiovallan, kun jutut lähtevät lapasesta elämään omaa elämäänsä eikä esim. poliisin anneta tehdä työtään ensin.

      Ihminenhän on susi. Me kaikki uskomme kovin helposti ensimmäiseen pahaan puheeseen jostakin ihmisestä. Ja tässä Toipila taisit toimia juuri niin. Riitti että joku vihjasi jotakin. Mutta älä välitä, luultavasti kaikki ovat samanlaisia. En ole kummempi.

      Jos sitten todellisessa todellisuudessa kyse oli miehen väkivallasta vaimoaan kohtaan, niin harmi ettei päätynyt oikeusistuimen käsiteltäväksi ko. asia. Perheväkivalta on mätämunien hommaa.

      Poista
    4. Täsmennän kommenttiani: jos ko. juttu käsitelty oikeudessa niin pulinat pois, asia tosiaan selvä eikä syytä olla huolissaan mistään. Menneisyydestä tulee voida puhua.

      Siitä voi olla huolissaan, nyt en viittaa tähän blogiin, miten henkilökohtaiseksi on mennyt keskustelu oikeastaan missä vaan. Jenkkeissä ja Euroopassakin. Mediassa. Henkilökohtaisiin asioihin tartutaan, trumpismia riittää vasemmalta oikealle. Jos joku tekee yhden henk.koht. virheen, niin miltei revitään silmät päästä. Esim. tapaus Orpo. Mies laittoi aviovaimonsa lukemattomien ja lähes nonstoppeina jatkuvien EU-kokousten, joissa ei päätetä koskaan mitään mistä pidetään kiinni, edelle. Ja reaktio: kamalaa, virhe, virhe, eroa, eroa!
      Minun silmissäni pm:n arvostus kylläkin nousi. Vaimo on tärkein!
      Kuten nousi Marininkin suhteen kun välillä biletti niin kuin nuoren naisen pitääkin.

      Poista
    5. Jälleen pitää oikaista: Ihminen EI ole susi. Ei sinne päinkään. Susi ei esimerkiksi hakkaa vaimoaan, eikä sen enempää lapsiaankaan.

      Pelkistettynä: Ihminen on ihmiselle ihminen hyvässä ja pahassa. Järkyttävimmillään jälkimmäisessä.

      Poista
    6. Neuvottelupöydällä oli sentään Fortumin noin 11 miljardin kupru Uniperin tappioista ja ongelmista Venäjällä. Pääministerinä Marin hoiti asiaa tekstiviestillä ja lähti bilettämään. Suomesta lähti Saksaan silloinen ministeri Tytti Tuppurainen jonkin naisvirkamiehen kanssa neuvottelemaan kaksistaan, kun vastassa oli parikymmentä saksalaista huippuosaajaa. Miksei mukaan otettu vaikka Nalle Wahlroos, joka on luonut omaisuutensa yritysrahoituksilla ja -kaupoilla.

      Poista
    7. Totta Toipila, juuri tuo biletyskohta oli arveluttava. Mutta oliko siinä osaamiseroa meni sitten Tuppurainen tai Marin, tuskin.

      Anolle joka puuttui susivertaukseeni, joka oli kieltämättä oli huono:
      Susia kuten muitakaan eläimiä ei pidä kuitenkaan inhimillistää. Lapsillehan opetetaan että eläin ei koskaan tapa huvikseen. Kyllä tappaa. Monet lajit. Susi varsinkin. Kun pääsee lammasaitaukseen kaikki purraan kuoliaaksi. Vaikka 20. Yksi tai kaksi syödään.
      Toisaalta tietysti niin että siinäkin vaisto takana. Tappajan vaisto. Siitä taas tulee kieltämättä nyky some ja media mieleen: ne tuomioistuimet siellä. Taas kylläkin huono vertaus mutta menköön koska kertoo asiansa.

      Poista
    8. Toipilalla on pointti tässä

      Poista
    9. No sitten asiat olisivat menneet täysin päin peetä, jos sinne joku nalle olisi päästetty.

      Poista
    10. "...Marin hoiti asiaa tekstiviestillä ... " Jes! Ja tyylikkään ajanmukaisesti hoitikin.

      Kannattaa tällaista ajanvaltimoiden sykettä kuunnellutta, kaikin puolin muutenkin pätevää pääministeriä toki muistella joka toisessa kommentissa...

      Poista
    11. Hoiti? Ehkä tuo olikin sarkasmia, nykyään ei voi olla varma

      Poista
    12. "No sitten asiat olisivat menneet täysin päin peetä, jos sinne joku nalle olisi päästetty."

      Ja nytkö Uniper-operaatio meni sitten putkeen? Tai menihän se - Saksan kannalta.

      Suomi luovutti sillä yhdellä tekstiviestillä omistuksnesa Uniperissa ja rapiat 8 miljardia Saksalle, jolla on nyt hallussan erittäin kannattava ja hyvin menestyvä Uniper.

      Helppo nakki saksalaisille: kuin olisi tikkarin napannut lapsen suusta. Eikä tuo ihan kirjaimellisestikaan tuosta paljon puuttunut.

      Tsuhnat - tuo Euroopan tyhmin mutta lapsellisin kansa.

      Poista
    13. Ja nallen palvojat sieltä tyhmimmästä päästä.

      Poista
    14. Eipäs olla. Oli mullakin nalle ja olin onnellinen mies. Sen kävi keljusti kun sen sisukset menivät pesussa piloille, sahanmuha kastui ja se alkoi haista ei-nallelle ja se joutui muihin puuhiin, Voi olla että se oli munkin syytä kun mä syötin sille kaikkea mitä vaan sain pulkasta kahmaistua kun mua vedettiin perässä. Mietin että mitä mutta en kovin paljon, varmaankin kaikkea.

      .. nytpä ei ole nallea joka söisi koirankakat; mutta ei haise nallekaan, uskon sen. Nyt haisee roskapöntöt, perkele. Ollapa biolääketiedemies ja hop kun geenit saisivat kyytiä kun otettaisiin ihan tavallinen ahma ja, tai mitäpäs turhia. jos on yksi ahma niin kaikilla koirilla ruikulipaska vaan le3nttää peränpuolelta ja ne pinkoo hitoille koko alueelta joka voi olla justiinsa ihan mikä tahansa / hyvänsä. Joten turha koko pio. Kyllä tää on luomukunta ja ihan pest.

      Saa muutenkin olle joukkue-, jos ei urheiltaiskaan ihan heti. Ahmue.

      Poista
  7. Ad Omnia: kysymyksessä ei ole oletus eikä ilmianto, Juttu on käsitelty ja tuomio annettu ja julkinen. Kaikki asianosaiset ovat kuolleet. Herrasväki ei tiedä, että Suomessa on Korkein oikeus. Mielestäni olisi hälyttävää, jos yleisö olisi kiinnostunut korkeimman oikeuden jäsenistä. Muuten - mielestäni heissä ei yleensä ole mitään sen kiinnostavampaa kuin kansakoulun opettajissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kansakoulunopettajat ne vasta kiinnostavia olisivatkin jos heistä enää yhtään elossa olisi. Historiikki olisi paikallaan.

      Poista
    2. Heistä lienee aika vähän kirjallista tietoa jäänyt aikalaisistaan. Lyseoiden opettajista on materiaalia ja kirjoja julkaistu kymmeniä

      Poista
    3. Tarkkaan ottaen niissä matrikkeleissa oli kaikkien silloisten oppikoulujen eli sekä lyseoiden että yhteiskoulujen opettajia.

      Poista
    4. Koulujen historiikit ovat aarrearkkuja. Niissä on yleensä paljon muutakin kuin opettajamatrikkelit. Usein niissä on myös oppilasmatrikkelit tarkkoine henkilökohtaisine tietoineen, pieniä kertomuksia koulun, opettajien ja oppilaitten puuhailuista ja kommelluksista, joskus hyvinkin paljastavasti. Ne ovat herkullisia luettavia ja hyvin usein niissä esitetyt oppilaat kytkeytyvät maamme suurmiehiin tai heistä tuli sellaisia.

      Poista
    5. Koulupoikina hykertelimme kirjastossa sellaisen matrikkelin kanssa. Muun muassa opettajien vanhempien ammatteja meille ihmeellisine mielikuvineen. Sellaisia kuin vaikka metsäkonduktööri tai saaren kaitsija.

      Poista
    6. Voin kuvitella. Konduktööri huhuilemassa metsässä, että seuraavana Pieksämäki... No, oikeasti taisi olla jonkin sortin metsäherra.

      Poista