22. syyskuuta 2023

Korkea peili




Sakari Siltalan kirjan nimi on oikeastaan “Korkea Peli”, ja se on 1931 kuolleen  vuorineuvos Walter Ahlströmin tarina. Nimi tarkoittaa, että Ahlströmin suuruuden luonut vuorineuvos oli luonteeltaan “peluri” eli halukas investoimaan silloin kun kaikki muut olivat pöydän alla piilossa, ja myymään turhia sahalaitoksia ja selluloosa tehtaita, kun jossain pantiin maailmaa sekaisin ja houkuteltiin hyväuskoisia katteettomin lupauksin.


Kukaties joku muistaa hänet ja hänen isänsä Antti Ahlströmin mahtavina teollisuusmiehinä. Ensimmäinen mielleyhtymä taitaa kuitenkin olla tytär Maire Gullichsen, joka kuoli vasta 1990 ja muistetaan Alvar Aallon ja varhaisen Artekin tukijana. Hän on se henkilö, jonka mukaa Villa Mairea on saanut nimensä. Tuo mielestäni heti Säynätsalon kunnantalon jälkeen upein rakennus Suomessa kuuluu muuten olevan yleisöllä avoinna, sopimuksen mukaan. 


Katsoksa Wikipedia, joka asettaa tuon rakennuksen erään Le Corbusierin ja erään Mies van der Rohen rinnalle Euroopan hienoimmaksi.


Oikeastaan käytännössä kaikkien helsinkiläisten tuntema “Savoyn talo” Eteläespalla on Ahlströmin talo. Yliopisto-oettajani kertoi minulle kerran siellä reteitä juttuja, miten heillä oli Talvisodan aikana Savoy työmaaruokalana, kun vastapäinen Kämp oli täynnä ulkomaalaisia ja käsissä oli Ahlströmin lasten ja näiden lasten perinnönjako…


Siltalan kirja on aivan parasta, mitä Suomessa on julkaistu teollisuuden noususta. On harvinaista, että ihmiset on saatu elämään tekojen takana. Salaisuus on valtava, käytännössä tutkijoiltakin suljettuna ollut arkisto, ja eräiden sukulaisten kohdittain jokseenkin suorasukaiset kertomukset siitä, mitä todella tapahtui.


Ja W. Ahlström lienee ollut ainoa suomalainen, joka todella vietti todella pröystäilevää raharuhtinaan elämää. Iso moottoripursikin oli lakattava 19 kertaa - Hondurasista tuotua mahonkia - ennen kuin se kelpasi tilaajalle. Ja yleiseen historiaan jääneet “Huruslahden arpajaiset” eli punaisten armoton teloittaminen Varkaudessa talvella 1918 mainitaan perustellusti omistajien toiveeksi. Sitä kirjoittaja Siltala ei voi tietää, että tuossa tappamistouhussa oli myös mukana noin kolmannes Viipurin hovioikeutta.


Matkat eri puolille maata sujuivat erikoisvalmisteisella salonkivaunulla, ja autotallisssa odottivat Isotta Fraschini, Rolls Royce ja vastaavat.


Kaiken tämän ansaitun kiitoksen jälkeen voi esittää pienen huomautuksen: lukijoista vain harva tietää Suomen metsäteollisuuden päävaiheet. Mekaaninen ja kemiallinen metsä eli lankut ja selluloosa oli sotien välisenä aikana ajoittain reippaasti yli puolet Suomen koko teollisuustuotannosta, ja käytännössä kaikki meni vientiin. Vastaavasti paperin myynnin pudotus vuoden 1970 jälkeen on ollut huima ja jatkuva. Helpotusta ei ole näköpiirissä.


Lukijalle jää myös avoimia kysymyksiä. Elinkeinoelämä oli hyvin voimakkaasti politiikan johdossa. Lapuan liikettä ja vastaavia rahoitti etenkin metsäteollisuus. Haarlan lisäksi kuninkaita olivat Serlachiukset, Waldenit ja Ahlströmit. Arvoitus: miksi rikkain oikeisto lopetti rahoituksen ja miksi me emme ajautuneet kansallismielisten diktatuuriin kuten käytännössä kaikki muut Euroopassa?


Puhuakseni hirveitä: Talvisota ja sen jatko olivat tavallaan myös siunaus Suomelle. Syntyi jokin käsitys, että kovan paikan tullen kaikkia tarvitaan ja että keskinäisessä tappelussa on hyvä säilyttää jokin tolkku.


81 kommenttia:

  1. Viimeisen kappaleen mielsin varoituksena nykyiselle hallitusmuodostelmalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän se ollut moite oppositiolle, joka hyökkää keksityin ja liioitelluin väittein hallituksen kimppuun. Siitä on tolkku kaukana.

      Ainakaan oppositio ei voi väittää, ettei hallitus ole tehnyt mitään lupaamaansa. Sillä miksi muuten tarvittaisiin tämä älämölösirkus?

      Poista
  2. Tämänkin päivän fasismi ja militarismi on siunaukseksi harjoittajilleen. Nyt ja vasta. Kyllä he sen uskovatkin, kun siinä ja monessa muussa uskossa ovat.

    VastaaPoista
  3. Mn hevonen lopetti syömisen. Ja asumisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eräs hevonen, väitetysti etniseen vähemmistöön kuuluvan omistama, muinoin kuoli juuri kun se oli oppinut olemaan syömättä.

      Poista
  4. Kansallisten diktatuuri perustuu paitsi metsä- myös autokaupalle. Ja yliopistolle, tuomiokirkolle ja -laitokselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyään tuomioistuinlaitos kai pikemminkin on oikean äärilaidan viholliskuva. Oikeusistuin kun joutuu ottamaan ne helvetilliset perus- ja ihmisoikeudet tosissaan. Markkinaoikeisto taas tajuaa enemmän itse järjestelmästä, etenkin sen, että omistusoikeus ja elinkeinovapaus ovat perusoikeuksia nekin. Ja viime kädessä sen saman oikeuslaitoksen varassa.

      Poista
    2. Uudessa hallituksessa minua häiritsee eniten että oikeus-, sisä- ja viestintäministerit kuuluvat samaan puolueeseen.

      Poista
    3. Sitä kutsutasan demokratiaksi joka ei näytä maistuvan kaikkien suussa, etenkään vasemmistossa. Kansa on valintansa tehnyt, pulinat pois.

      Poista
    4. Saa nähdä, mitä persut tekevät oikeuslaitoksen ikiaikaiselle riippumattomuudelle. Ja suorastaan kammottavaksi tuo värisuora kasvaa, jos Halla-Ahosta tulisi presidentti.

      Poista
    5. Yhdelläkin kortilla voi voitata, kortti se on jokerikin.

      Poista
    6. "Akulan portilla
      kolomella kortilla
      pelasin minä
      - ja voetin!"

      (Lassiollikaesvaenoo)

      Poista
  5. Michael Franckin 55-minuuttinen dokumentti "Ahlströmin tarina" YouTubessa:
    https://youtu.be/ofYGfCqenUE

    VastaaPoista
  6. Taitaa tammikuun kihlauksesta olla vielä jotakin jäljellä. Luulen, että lähikuukausina osa työnantajista pyytää hallitusta olemaan auttamatta niin tarmokkaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän siinä on, että kun Suomi on nyt selvästi syöksymässä kohti konkurssia ja hyvinvointivaltion tuhoa, kaikki "edistykselliset" ja erityisesti muka heikompien asiaa ajava vasemmisto valtamiedia mukaanlukien aloittavat heti saatanallisen hyökkäyksen ja ulkoparlamentaarisen vallankumousmeiningin tuota yritystä vastaan? Yritystä, jolla etuudet heidän kannattajilleen mahdollistettaisiin jatkossakin.

      No, käynnistihän SDP toki myös edellisen vallankumousyrityksen laillista hallitusta vastaan maassamme virallisella puolepäätöksellään. Joten "kumpujen yöstä isät katsovat poikiaan".

      Sen ymmärrän, että ay-liikkeen johtajilla on tässä nyt paljon pelissä noin henkilökohtaisesti ja myös hallitsemiensa suuromaisuuksien suhteen. Mutta en oikein osaa arvostaa niitä menetelmiä, jolla he asemiaan puolustavat.

      Suomi on jo kokonaan pudonnut Pohjoismaiden kelkasta kauas taakse ja Baltiakin painaa jo ohi. Miksi mitään yritystä korjata tilannetta ei haluta eikä sallita?

      Tilanne ei korjaannu rajoittamattomalla velanotolla, rahan hillittömällä holvaamisella ympäriinsä ja verojen korottamisella edelleen niin, että mikään ei täällä enää liiku.

      Poista
    2. Velanoton lisääntyminen johtuu rikkaille annettavista veronalennuksista.

      Poista
    3. "Suomi on jo kokonaan pudonnut Pohjoismaiden kelkasta ... ..."

      Millähän se tämänkin väitteen edes itselleen perustelee? Vai käskikö joku jengipomosi näin vain väittää?

      Poista
    4. Kokoomus halituksessa, varma konkurssi tiedossa.

      Poista
    5. Matiaksen kalenteri on yhä aika erikoinen. Tai oikeastaan entistä erikoisempi. Tällä kertaa eivät sekoitu vain vuodet 1917 ja 1918 vaan ilmeisesti jopa vuosi 1932 oli ennen vuotta 1917.

      Poista
    6. "Suomi on jo kokonaan pudonnut Pohjoismaiden kelkasta ... ..."

      Jos tämä epäilyttää, kannattaa tutustua vaikkapa julkisen talouden velan märään muissa Pohjoismaissa. Työmarkkinoiden pelisäännöt ja dynamiikka vs. Suomen ay-pomojen taistelu Brezhnevin aikaisesta vallastaan. Päin vastoin kuin muut, Suomen talous ei ole kasvanut sitten vuoden 2008. Onhan näitä kovia mittareita. Ja niiden seuraukset ovat myös kovia.

      Poista
    7. Mikähän siinä on, että on niin kovin vaikea myöntää, että SDP aloitti puoluepäätöksellään aseellisen kapinan laillista hallitusta vastaan? Fakta mikä fakta.

      Poista
    8. Asetelmasta tulee mieleen
      elokuva Lannistumaton Luke (Paul Newman). Siinä vankilan pomo yrittää ruoskallaan saada Lukea ojennukseen. Kahleissaan tien vartta putsaavalle Lukelle hän selittää toistuvien ruoskimisten olevan vain tämän omaksi hyväkseen. Luke siihen, että josko kapteeni voisi jakaa tuota hyvyyttään hänelle vähän vähemmän. Kapulla lyö hetken tyhjää ennen kuin tyrmistyneenä tajuaa, että sehän oli vittuilua. Ruoskittuaan Lukea hengästymiseensä asti hän selittää tapahtumaa muille vangeille klassikkorepliikillä: "What we've got here is failure to communicate.".

      Poista
    9. Saiskin aamiaiseks kerrankin sellasen satsin munia. Kavereille kans.

      Munauksia peliin, ne näyttäs kertovan kelle maistuu ja kelle ei ja ennen kaikkea kellä on kavereille ja kellä ei. Väitän että munakokkeli ei enää maita kuten ennen. Väärin vispattu ja liikaa vettä seassa. Eihän sellaisia sanoja kuin isänmaallisuus ole lupa käyttää puheessa. Tai no, on mutta jokin varoitus olisi ainakin asiallinen aluksi, että ei suurimmille konservatiivi-oikeisto-fyrkkapöljille, voi aiheuttaa kiukuntunnetta.

      Kukko on kiekunut jo kerran. Alkaa olla aika ajatella mitä pitää ja mitä ei.

      Poista
  7. "Arvoitus: miksi rikkain oikeisto lopetti rahoituksen ja miksi me emme ajautuneet kansallismielisten diktatuuriin kuten käytännössä kaikki muut Euroopassa?"

    Syy saattoi hyvinkin olla omassa turvallisuudessa. Väkivaltaan yhä enemmän ajautuvan, pohjimmiltaan vahvasti herravihaisen kansanliikkeen rivit saattoivat koska tahansa hallitsemattomasti kääntyä myös rahaeliittiä vastaan. Ståhlbergin pariskunnan kidnappaus viimeistään osoitti, ettei rajoja ole. Alamäki ja oikeiston hajoaminen alkoi siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ne ajat ja konstellaatiot vaihtelevat. Sotien jälkeen nuo kaikki tyynni olivat vuosikymmeniä yhtä ja samaa pahaa porvariluokkaa, Kosolat, Ahlströmit, Ståhlbergit...

      Poista
    2. Ilman vastavoimaa, vastoinkäymisiä tai hajoamista oikeistopopulistiset kansanliikkeet kulkevat vääjäämättä diktatuurin tietä. Ja jos he eivät itse heti löydä suurta kansanjohtajaa, sellainen kyllä löytää heidät. Tämän tajuaminen ei ole mitään vasemmistolaisuutta.

      Poista
    3. Ei todellakaan ole vasemmistolaisuutta - siellähän johtajat ovat kansan rakastamia puolijumalia: Lenin, Stalin, Mao, Pol Pot, Ceausescu, Kim, Putin…

      Vastaavaa jumal-listaa ei oikealta löydy.

      Poista
    4. Katso nyt Eurooppaa 1930-luvulla, niin tajuat. Ja kyllä jo vaikka Orbanissa ja Erdoganissa on nyt ihan tarpeeksi nationalistista suurta johtajaa, myös meidän turvallisuutemme uhkana.

      Putin diktaattorina ei toki ole minkään sortin sosialisti, vaan äärinationalistinen kansallisfasisti.

      Poista
  8. Ulkoisen vihollisen lujittama, kansanvallan erityispiirre. Miksipä ei? Onko uhka todellinen on toinen, eri seikka.

    VastaaPoista
  9. Ettei blogiprofessori viittaisi tolkkuun persukoulua käyvän hallituksen suunnalla?

    Mitä oppivat pikkuiset pioneerit Neuvostoliitossa? Kysymykseen mi' on se voimavara mik' meitä kantaa kuului yhteen ääneen vastata: kansalaisten korkea tietoisuusaste yhteiskunnasta ja siihen vaikuttamisen mahdollisuuksista. Eipä ollut pöllömpi idea.
    No, toki tulee siihen sekin että sosialismia eivät luoneet tiedemiehet. He olisivat kokeilleet sitä koe-eläimien avulla. Mehän emme kokeile, hyvänen aika. Emme kai me nyt omillamme, ehei.

    Onko todella syytä huoleen? On ja ei ole, sanoisin. Ulkoisen vaikuttamisen mahdollisuudet ovat moninkertaistuneet, niin ovat myös teleliikennekustannukset. Globalisaatio oli vappupallo, uudempi on multilateralismi. Puhelinlasku on silti puhelinlasku, onko todella olemassa ilmaista puheaikaa? Kaikki maksaa mutta onko se maailman mittakaavassa viisasta, kannattavaa ja päättäväisen ylösrakentavaa?

    Applen ja Microsoftin lisäksi muutamalta muultakin taholta esitettiin jo vuosia sitten että SMS -viestit voitaisiin vapauttaa, saattaa ilmaisiksi sillä nuo muutaman kilobitin pikkuruiset sykäykset eivät vie tilaa eivätkä paljoa sähköä. Koitti hiljaisuus. Ne ovat tavattoman tuottoisia operaattoreille.

    Jos on olemassa vieras, ulkopuolinen älyllinen elämänmuoto niin on arveltu että sen olemassaolon todistamiseen ei ole tarpeen yhteydenotto vaan sen puute. Olen taipuvainen samanmieliseksi tässä asiassa. Jos on, he ovat arvatenkin meitä älykkäämpiä eivätkä ota yhteyttä, mutta johtuuko se huumorintajusta vai myötätunnosta, kenties jopa molemmista? Olisi noloa jos se johtuisi säälistä. Ylpeytemme saisi kipeän kolauksen.

    "Tekemällä jotain tulee, tekemättä ei mitänä."
    Vanha hevosen hoito-opas, viimeinen sivu.

    VastaaPoista
  10. Mitä eräisiin hallituksen ministereihin tulee, mietin, mikä merkillinen psykologia on taustalla, kun joku saa nautintoa siitä, että saa lyödä heikompaa. Leikkauksia, jotka loukkaavat puolustuskyvyttömimpiä, ei pahoitella, vaan niillä hekumoidaan. Se on vastakohta "kaveria ei jätetä" -ajatukselle. Presidenttiehdokkaista kunnioitukseni saavat ne, jotka katsovat asioita korkeammasta näkökulmasta ja ovat sydämestään kansan yhtenäisyyden rakentajia. Se on turvallisuuspolitiikkamme graniittipohjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siitä nyt kukaan järjissään oleva ministeri saa sinänsä mitään nautintoa, kun tavoitteena on katkaista valtion velkarallin jatkuminen. Mitään kiitosta ei ole tiedossa, kun vaikeita päätöksiä on pakko tehdä.

      Nimittäin viimeiset 15 vuotta valtio on tehnyt alijäämäisiä budjetteja eli useita miljardeja on pitänyt lainata joka vuosi, jotta budjettien menot on saatu rahoitettua. Viimeksi v. 2008 valtion budjetti on ollut niukasti yljäämäinen.

      Pelkästään valtion lainojen korkomenoihin on arvioitu menevän tänä suonna 2,7 miljardia.

      ..."Tilastokeskuksen mukaan julkisyhteisöjen EDP-velka eli nimellishintainen sulautettu bruttovelka oli vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen lopussa 197,9 miljardia euroa ja kasvoi neljänneksen aikana 2,1 miljardia euroa. Suhteessa bruttokansantuotteeseen julkisyhteisöjen velka oli 72,6 %."...

      Tässä nyt ei mitkään pehmoilut eikä haaveilut auta, kun rahat on loppu ja valtion on pakko lainata edelleen miljarditolkulla rahaa, jottei koko hyvinvointivaltio romahda rahoituksen puutteeseen.

      Poista
    2. Antti Alanen

      Suoraan sanoen en lainkaan ymmärrä asennettanne ja syvää persuvihaanne. Miksi kaikki, jotka yrittävät isänmaan eteen jotakin, pyritään heti lynkkaamaan?

      Kun valtiomme on pitkään huoletta haaskannut enemmän kuin se tienaa ja kun kai me sentään sen ymmärrämme, että jos emme saneeraa systeemiämme itse, sen saneeraa joku muu ja paljon kovemmalla kädellä, kysyisinkin teiltä nyt, mikä on teidän reseptinne korjaustoimiksi?

      Vastaukseksi tähän ei nyt riitä perinteinen vasemmistopopulismi. Halun tietää täsmälleen, mistä te otatte korjaavat miljarditasapainotukset niin, että budejetti on tasapainossa edes kahdessa vaalikaudessa.

      "Jostakin muualta" -tyyppiset vastaukset ovat arvottomia.

      6 + 3 miljardia valtion vuotuista tulot per menot -suhdetta paremmaksi, kun aiemman humputtelun korot jo nyt ovat yli 3 miljardia ja sote-himmelin musta aukko on pohjaton.

      Poista
    3. Ei saatu tänäänkään Purralta vastausta kysymykseen, mitä edellisen hallituksen aikaisista menoista olisi pitänyt jättää tekemättä. Tosin toimittaja ei tiukannut uudestaan, kun vastaus jäi monisanaisessa jaarituksessa antamatta.

      Poista
    4. Antti Alanen pukee sanoiksi omatkin ajatukseni. Onneksi meillä on vielä henkilöitä jatka tuntevat, välittävät ja osaavat jopa ajatella.

      Poista
    5. Jopas nyt, opposition pehkutti. Loppuiko pulla vai kahvi? Juokaa vissyä, se on terveellistä.
      Kävin elokuvissa. Aivan huonoissa, onneksi en nähnyt jatko-osaa, sitä ei olekaan tehty.
      Täällä on viihtyisämpää, rakkaat opposition edustajat ovat lempiohjelmani keskeiset hahmot. Joskus mietin olenko ollut heitä kohtaan riittävän ihaileva ja kiittävä mutta kummallistahan se on kun en löydä mistään muutakaan ihailijakerhoa jossa heidät tunnettaisiin. Vertaistuen puute on noloa ja yksin ei kehtaa fanittaa.

      Jatkoon, mainioita veitikoita!

      Poista
    6. Nautintoa toisten kärsimyksestä saavat kaikki hallitukset, blogisti ja komentaattorit. Jokainen hevon vittua välittää lapsiperheistä, työttömistä, omaishoitajista, köyhistä ja kurjista. Edes ne sanat eivät maistu, jotta edes suuhunsa voisi ottaa. Oma suunsoitto on tärkeämpää kuin millään tavalla toimia tai edes puhua heidän edukseen.

      Poista
  11. Sloganit sikseen. Mitään arvioita ei vieläkään liene siitä, kuinka suuri osa leikkausten vaikutuksista kohdistuu työttömiin ja kuinka suuri osa osa-aikatyötä tekeviin. Ja kuinka suuri osa jälkimmäisistä joko putoaa kokonaan työelämästä tai muuttuu täysaikaisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ministereiden ydinkysymykset kiertävä ja älyllisesti yksinkertainen vastaus on aina kaikkien saaminen töihin, ei muuta.

      Poista
    2. Niinpä, miksi mennä töihin, kun sossusta saa saman tekemättä mitään?

      Maahanmuuttaja-osaajiakin on kuulemma nyt kauheasti työttöminä ja siksi tarvitsemme kiireesti lisää maahanmuuttaja-osaajia.

      Tähän älynkäyttöön ei persuministeri kykene.

      Poista
    3. No niin, taas tätä. Mutta kun suuri osa niistä kohteista on jo töissä.

      Poista
    4. "... sossusta saa ... " Onkohan tämän väitteen lasauttaja (taas!) itse koskaan sossun luukulla kokeillut, miten ihanata ja heleppova niiden senttilöiden reppuunsa lapioiminen siitä laarista on?

      Poista
    5. Leikkauksien vaikutuksesta työttömiin on paljon tietoa. Mutta ei näy kiinnostavan eikä hetkauttavan. Jonkunhan on sinunkin palkkasi ja eläkkeesi maksettava, siksi sopii sinulle että on työttömiä joita joka hallitus kurjistaa. Riittää kun sinulla menee hyvin.

      Poista
  12. "Viimeisen kappaleen mielsin varoituksena nykyiselle hallitusmuodostelmalle."

    Blogia pitkään seuranneena en olisi tuosta olleenkaan varma.

    Ehkä se pikemminkin oli "varoitus" "änkyröiville, hyväpalkkaisille, omaa etuaan tavoitteleville [!] ay-pampuille" (näinhän tavanomaiset fraasit lehdistössä kuuluvat), "jotka suosivat kansanvaltaa kansan harmiksi".

    Mitäpä siis pamput hääräilee, me tehdään just niin kuin (kok.) & (pers.) määräilee?

    VastaaPoista
  13. Jos kerran on pakolliset säästötalkoot, niin niihin pitäisi niihin osallistua kaikkien, samassa suhteessa olisi pitänyt leikata keski- ja suurituloisilta kuin näiltä heikoimmin toimeentulevilta. Niin sanoo ainakin minun oikeudentajuni, vaikken mikään vasemmistolainen olekaan. Varakkaammilla siihen olisi ollut varaakin. Tämä nykyinen päätös on jotenkin irvokas.

    Kannatan Antti Alasen ja Oscarin puheenvuoroja.

    Joskus 70-luvulla tuli käydyksi Villa Maireassa, ja päällimmäiseksi jäi mieleen sen ympäristöön sulautuminen ja kodikkuus. Se oli koti, johon olisi asettunut mielellään, istunut johonkin tuoliin kirja kädessään ja nauttinut kodin rauhasta ja harmoniasta.

    VastaaPoista
  14. Matias K. rakastan perussuomalaisia, ja eräät parhaista ystävistäni ovat perussuomalaisia. Mikään ei olisi minulle mieluisampaa kuin keskustella perussuomalaisten kanssa entistä enemmän. Olin jokin aika sitten lounaalla Imatran torilla ja seurasin perussuomalaisten kahviteltan iloista ihmisvilinää. Perussuomalaisilla on parempi kosketus unohdettuun kansaan kuin kenelläkään muulla. Kaikkien pitäisi ottaa siitä esimerkkiä.

    Mielestäni perisuomalaisuus ilmenee Tuomaan asenteessa Seitsemän veljeksen loppuluvussa. Antiikin Kreikan suurin hyve, filoksenia, eli hädänalaisen ja turvapaikanhakijan auttaminen, tunnettiin Impivaarassakin.

    Ovidiuksen Muodonmuutoksissa kerrotaan tarina Filemonista ja Baukiista, köyhästä pariskunnasta, jotka ainoina auttoivat kahta vaatimatonta maankiertäjää, jotka rikkaat naapurit olivat torjuneet kotioveltaan. Maankiertäjät olivat Zeus ja Hermes, jumalia valepuvussa. Aleksis Kiven näkemys oli samalla korkeudella.

    VastaaPoista
  15. Toipila, vastuullinen taloudenhoito on kaiken perusta niin yksilöllä kuin yhteiskunnallakin. Sanna Marinin hallitus joutui kohtaamaan Suomen historian kaksi suurinta kriisiä sitten toisen maailmansodan: koronapandemian ja Putinin hyökkäyksen Ukrainaan. Suomen hallitus ja koko eduskunta ja yhteiskunta kohtasi nämä kriisit tavalla, joka on saanut kiitosta ja ihailua koko maailmassa. Milloinkaan Suomi ei ole saanut niin paljon myönteistä huomiota. Ihailtavinta kaikessa oli tietenkin se, että kohtasimme nämä katastrofit yhdessä ja selvisimme näinkin hyvin. Kun on hyvä yhteishenki, kaikesta voi selvitä. Mutta tietenkin paljon korjattavaa on.

    Kuten tiedämme, kotitalouden velka ja valtion velka ovat molemmat vakavia asioita, mutta ne kuuluvat eri maailmoihin. Talouden asiantuntijat eivät panikoi Suomen valtion velasta eivätkä puhu edes samoilla käsitteillä kuin ääniä kalastavat vaaliehdokkaat. Englannilla kului vuosisatoja maksaa Napoleonin sotien velka. Mikä onkaan Yhdysvaltojen valtionvelka. Jne.

    Taloutta voi panna kuntoon monella tavalla. Koronapandemian aikana Yhdysvallat suihkutti kuluttajille ujostelemattomasti superannoksen elvytysspermaa. Sen ansiosta Yhdysvaltain talous on nyt komeammassa nosteessa kuin Euroopan. Myös maahanmuutto on Yhdysvalloissa rohkeasti käytetty elvyttävä voima.

    Patenttilääkkeitä ei ole. Mutta eräs talouden tunnettu totuus on, että pienituloiset käyttävät varansa kulutukseen. Pienituloisten ahdisteleminen voi merkitä samaa kuin ampuisi itseään jalkaan.

    Talousajattelu on muutoksessa. 1970-luvun alun suurin muutos oli 1930-luvulla alkaneen keynesiläisyyden vaihtuminen friedmanilaiseen uusliberalismiin. 2010-luvun alussa, vuosien 2007-2009 finanssikriisin jälkeen, talouselämän johtajat alkoivat kyseenalaistaa shareholder-ehdottomuutta ja korostaa stakeholder-periaatetta. Tästä oli laajoja keskustelusarjoja mm. Financial Timesissä 2011-2012. Tänään on Helsingin Sanomatkin herännyt kysymykseen, ks. Unileverin ex-toimitusjohtajan Paul Polmanin merkittävää haastattelua.

    Milton Friedman on tällä välin saanut liiankin huonon maineen. "Greed is good" ja muu ahneuden ylikorostus on vulgaarifriedmanilaisuutta. Epärehellisyys ei ole hyve. Ei myöskään finanssihuijaus. Monopolin kaltaisen aseman tavoittelu on vapaan kilpailun vastakohta. Moraalikato ei ole se, mihin Friedman tähtäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marinin hallitus toki kohtasi sanotut vaikeudet mutta teki niin vähän kuin mahdollista jos sitäkään, asioiden ratkaisemiseksi oikein ja pitkävaikutteisesti. Velanotto kiihtyi ja jo alkutaipaleella mottona oli: "Rahaa riittää" ja sitä paloi milloin mihinkin ilmansuuntaan ilman ajatuksen häivähdystä.

      Sote-uudistus oli kaiken huippu. Sen tarkoitus oli tuottaa säästöjä ja tehostaa toimintaa sekä varmistaa että terveydenhuollon palvelut ovat kattavasti tarjolla kaikille. Onko mikään näistä tavoitteista toteutunut tai edes luvassa varmauudella toteutua lähivuosina?

      Nykyinen hallitus joutuu setvimään näitä rahoituskriisejä ja selviämään velkojen kohonneista koroista jne. Samaan aikaan oppositio räyhää että kaikki on väärin tehty ja kansaa sorretaan.

      Poista
    2. Viisasta puhetta.

      Yksi huomautus: Yhdysvalloissa ei ole Suomen sosiaaliturvan kaltaista ikuista elatusautomaattia, vaan myös maahanmuuttajan oletetaan elättävän itsensä ja perheensä työtä tekemällä.

      Poista
    3. "Perussuomalaisilla on parempi kosketus unohdettuun kansaan kuin kenelläkään muulla." Joo. Ote on. Paitsi että ne ovat nyttemmin yrittäjäpomoportaaseen siirryttyään tositekemisissään unohtaneet juuri sen unohdetun kansan.

      Poista
    4. Aleksis Kiveä, Zeusta ja Hermestä ... ja Marinia. Suurin piirtein tuota odotikin, kiitos siitä.

      Edes suuruusluokiin ei mitään huomiota puhumattakaan, että olisi kerrottu, mistä ne konkreettiset miljardit otetaan, kun sieltä ei passaa ottaa, missä ne ovat. Ne pitää nimittäin löytyä aikuisten oikeasti. Unelmahötön aika on ikävä kyllä ohi.

      Melko masentavaa ohutta yläpilveä siis, mutta toki arvattavissa. Velkaa vain loputtomasti lisää, kyllä lapsemme ne sitten maksavat - ainakin ne koko ajan nousevat miljardikorot.

      Jos nyt ketä kinnostaa, kannattaa ehkä hetki miettiä sitäkin, mikälainen maa syntyy, jos erittäin höveli sosiaaliturva yhdisteään huippukireään verotukseen ja korkeaan kustannustasoon. Kuka käy töissä ja kenen taas ei kannata, minkälainen väki haluaa tänne muuttaa ja minkälainen taas ei missään nimessä halua, miksi joku investoisi moiseen maahan, jne.

      Mutta turhaahan tämä kaikki realismi on, jos eletään utopioissa.

      Poista
    5. Antti, kirjoitat todella hyvin ja täyttä asiaa. Juuri samoin ajattelevat vastuulliset talousasiantuntijatkin. Tämä on siis parasta jota tässä valtionvelasta vouhottajien maassa on saanut lukea. Ja nyt ne ottavat rikkaiden veronalennuksiin enemmän velkaa, kuin ennen ja se on vielä, Purran omin sanoin, kolme kertaa kalliimpaakin.

      Poista
    6. Valtiosihteeri, vai olikohan mies vielä budjettipäällikö, Raimo Sailas nimeltään sanoi, että kyllä pärjättäisiin velkojen kanssakin, jos ei lisättäisi menoja koko ajan. Toinen puoli asiasta että jos tosiaan budjetti ei ole ollut tasapainossa vuoden 2008 jälkeen, niin mitkä tulot valtiolta ovat tuon vuoden jälkeen jääneet saamatta, mikä seikka menolisäysten kanssa on suistanut valtiontalouden syvenevään kuiluun. En usko, että sellaista Ceaucescua Suomeen tulee, joka pitäisi kansaa pimeässä ja nälässä ja maksattaisi ihmisten selkänahasta ulkomaiset velat. Valitettavasti yksityinen sektori on heikko eikä asia parane syyttämällä firmoja tai ay-liikettä tai hallitustakaan. Jos täällä ei tehdä mitään niin arvokasta, että siitä syntyisi hyväpalkkaisten veronmaksun kautta tuloja, niin tämä jatkuu riippumatta siitä ketkä ovat hallituksessa.

      Poista
    7. Hallitsevalla eliitillä on ollut sokea piste pitkään siinä että Suomen väestö on mitättömän pieni ja kansan ostovoima on muutoinkin heikko. Tästä johtuvat valtiontalouden ja koko kansantalouden heikkoudet. Luonnonvaroja on ja osaamista mutta mikään ei tahdo sujua eikä pääomia ole. Johto on kuvitellut vuodesta toiseen että Suomi on Euroopan eräs suurvalta jolla rahaa riittää kylvettäviksi kautta maailman ja maahan on rakennettu käsittämättömän raskas byrokratia.

      Työssäkäyvien osuus koko väestöstä on naurettavan pieni ja se luokka joutuu kaiken raatamaan kokoon kovalla verotuksella (tulovero ja ALV ym. maksut ja veronluonteiset suoritteet). Se kustantaa koko muun porukan (lapset, koululaiset, opiskelijat, työttömät, vanhukset, sairaat jne) toimeentulon. Katsokaa tilastoja ja kauhistukaa!

      Poista
    8. Heleksvetti, täällä sitä taas jäkätetään jenkkien ja ahaa -muuttajien työk oleykyeroista.
      Ei se nyt mene pääppöön että koko jenkkilä on mamulähtöä? Miteppä kelpaa?
      Kouluammuskelua, huumeongelma, mammonanpalvonta ja sotateollisuus. Just.
      Meilläpäs oletetaan ahaa -muuttajan lisääntyvän työtä tekemättä. Paljon viksumpi idea loppupeleissä.

      Poista
  16. Yhdysvallat on velkaantunut omassa valuutassaan, jota se voi itse kontrolloida. Suomi on velkaantunut euroissa, jota Suomi ei voi lainkaan kontrolloida. Olemme täysin muiden armoilla saammeko lainaa vaiko ei. Tässä on olennainen ero.

    Suomessa ei olla ymmärretty oman valuutan merkitystä lainkaan. Vapaasti kelluva markka poistaisi budjettivajeongelman. Jos Suomella olisi oma valuuttansa, valtio voisi tehdä heikkoina aikoina sellaista finanssipolitiikkaa, jonka se katsoisi tarpeelliseksi talouden tukemiseksi.

    Valtion ei tarvitsisi edes yrittää tasapainottaa budjettiansa, jos meillä olisi kelluva markkamme. Keskuspankkimme voisi luoda markkarahaa niin paljon kuin valtio tarvitsee. Raja tulee tietenkin vastaan inflaatiossa ja markan ulkoisessa arvossa. Valtion velkaantuminen omassa kelluvassa valuutassansa on turvallista. Euroissa velkaantuminen on vaarallista.

    Olisi älytöntä, että ikääntyvän väestön tuomat haasteet ratkottaisiin vyötä kiristämällä silloin, kun valtiolla on käytössään oma kelluva valuuttansa. Omassa kelluvassa valuutassa valtion velkaantuminen ei olisi millään tavoin epäreilua tuleville sukupolville. Kuulumalla yhteisvaluutta euroon asiat muuttuvat aivan toisiksi. Jatkuva velkaantuminen euroissa on vastuutonta.

    Kelluva markka takaisin Suomen sisäisessä vaihdannassa. Euro jääköön ns korivaluutaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut Toipila.

      Ruotsi, joka kaukaa vissasti säilytti oma valuuttansa, devalvoi taas rapialla 10 %:lla. Ja sepä tekee hyvää kilpailukyvylle ja viennille, joiden varassa koko hyvinvointihimmeli lepää.

      Poista
    2. Pidän säästöni euroissa, kiitos.

      Poista
  17. Hallituksella on täällä kommenttipalstalla kaksi vakituista ja vahvauskoista edusmiestä, Matias K. ja Toipila.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makrotalouden muuttujien sisäistäminen on vaikea "taiteen" laji. Kun yksi tekijä muuttuu, niin siinä samalla toinenkin muuttuu.

      Tasapainotetun talouden periaatteet soveltuvat yksityisektorin toimijoille. Niissä on järkeä kotitalouksille ja yrityksille mutta ne eivät sovellu itsenäisille valtioille jotka kykenevät julkaisemaan omaa valuuttaa. Itsenäisellä valtiolla pitää olla käytössään oma kelluva valuuttansa. Tällaista valuuttaa ei devalvoida eikä revalvoida vaan markkinat hoitavat kelluvalle valuutalle sille kuuluvan oikean arvon. Jos uskoo markkinatalouteen, niin mikä estää uskomasta kelluvaan valuuttaan. Euro on yhteisvaluuttajärjestelmä ja on ollut epäonnistunut rakennelma jo vuosikausia.

      Eurojärjestelmässä käytännössä se talouskuri on hyvinkin vaikea juttu. Kokemuksesta nykyään tiedetään, että useilla talouskuria harjoittaneilla euromailla on nyt enemmän velkaa kuin ennen säästökuuria.

      Nyt kun Suomi kuuluu vielä yhteisvaluutta euroon, niin sekin rajaa mahdollisuuksiamme sopeuttaa talouttamme tehokkaasti omien tarpeidemme mukaisesti.


      Poista
    2. Ei kun täällä on erikoisosasto. Molemmilla stetson ja sateenvarjo.

      Poista
    3. Jos oma valuutta on kerta erinomainen asia, niin sovellettakoon ideaa laajemmin: Suomessakin on taloudellisesti hyvin eri asemassa olevia kuntia. Ei muuta kuin joka kunnalle oma valuutta, joka sitten kelluisi miten kelluisikin.

      Poista
    4. Valuutaksi posiolainen kalakaani: 1€ vastaa yhtä heinälavon pohjaa.

      Kalotti S

      Poista
  18. Isänmaallinen Hiidenkiven päältä huutelu ei auta mitenkään ymmärtämään, saati ratkaisemaan kansantalouden ongelmia. Ne ovat itse asiassa melko vähäisiä, vaikka joittenkin todellisuudentajun puute aiheuttaa hysteerisiä kohtauksia.

    Suomella on esimerkiksi vähemmän velkaa kuin jatkuva väärä vertailu Ruotsiin väittää. Ruotsalaisten velka on enimmäkseen henkilökohtaisesti kansalaisilla, veronmaksajilla, mikä on sama myös lopulta meillä, jos oikeisto saa myytyä loputkin valtion omat teollisuuden tuottavat tulonlähteet. Myöskin työläisten asema on siellä turvatumpi kuin Suomessa, päinvastoin kuin mitä eräät hyvinsyötetyt yrittävät todistella.

    Ja vielä. Suomi tulee pysymään Eurossa lähinnä siksi, että oman markan aikana devalvaatio/inflaatio- tasapainottelu söi sekä omaisuuseriä että myös suurituloisten palkkoja. Nythän turvataan parempi isänmaallinen väki lainanotolla irti arjen tuomista jatkuvan reaalikasvun mahdollisista esteistä. Tavallinen työväki sen sijaan elää jatkuvasti pienenevien reaalitulojen maailmassa. Veropeikolla pelotellaan ja isäntäväen tulevien lapsiparkojen kärsimyksillä, voih!

    Eivät oikeistofassarit tule enää antamaan vihervassareiden estää mitenkään tuloerojen kasvattamista. Olihan heidän äänimääränsä viime eduskuntavaaleissa melkein 50%. Kyllä kansa on tyhmää. Sitä hallitus tarvitsee. Pakko on tehdä kipeitäkin analyyseja nettihöttöön.

    VastaaPoista
  19. Kemppisen blogin tähän mennessä - sikäli kuin olen seurannut - parhaita keskusteluja: asiassa, asiallisesti, argumentoiden ja toisilleen ilman isoa maalittelua viestittäen.

    Olisi tietenkin hyvä, jos tässä tilanteessa TP-ehdokkaiksi jo valitut vaivautuisivat täällä nimellään kirjoittamaan juuri tähän juosteeseen.

    VastaaPoista
  20. Amerikkalaista sosiaaliturvaa en tunne, ja pää menee pyörälle, kun yritän aloittaakaan siihen tutustumista, mutta onko niin, että järjestelmä (esim. Medicare) on itse asiassa hyvin kallis ja silti niin tehoton, ettei se pärjää vertailussa muiden kehittyneiden yhteiskuntien kanssa?

    VastaaPoista
  21. Miksi on niin vaikeaa hyväksyä persuutta? Perusteluja: kouluttamattomia, asuvat missä lie maalla, ovat missälie paskaduuneissa, tyhmiä kuin mitkä, isänmaallisuudesta eivät ymmärrä mitään todella sillä eivät osaa englantia eivätkä tahdo puhua ruotsia, köyhiä, työttömiä, eläkeläisiä.

    Ja ne perhanat on hallituksessa. Nyt saadaan nähdä miten vähällä järjellä tätä maata paremmin hallitaan, omasta mielestään fiksut keinot ja porukat onkin jo kokeilleet eivätkä tulokset olleet hääppöisiä.

    Pistäähän se vihaks, kun ei se niin saa olla. Kuka siitä muka on päättänyt että nyt saa olla?
    Jännä se valta. Vielä jännempi kun on edes joltinenkin vastuu.

    VastaaPoista
  22. Sir Anonyymi, täällä kaikki ovat sitä mieltä, että persut ovat ihania mussukoita. Toivoisin voivani olla paljon enemmän tekemisissä heidän kanssaan, mutta onneksi on Kemppisen blogi.

    Jäin miettimään Amerikan sosiaalivaltiota, ja mikä on mennyt pieleen Medicare - Medicaid - Social Security -paketissa, joka tulee yhteiskunnalle kalliiksi, mutta tulokset ovat vaatimattomia. Ilmeisesti taustalla on yksityisen bisneksen rahastus.

    Kapitalismin pelastaminen omalta itseltään on ollut finanssikriisien jälkeen aikakautemme suuri agenda, mutta Suomen hallitus tuntuu elävän yhä vulgaarifriedmanilaisuuden lumoissa.

    Historia on paradokseja täynnä, ja yksi niistä on se, että työväenliike Suomessa syntyi Suomalaisen puolueen (Kokoomuksen toisen pääedeltäjän) ytimessä, samanaikaisesti Bismarckin Saksassa käynnistämän sosiaalipolitiikan kanssa. Työmies-lehti ilmestyi Uuden Suomettaren liitteenä. Puolueen puheenjohtaja Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen arvosteli artikkelissaan "Työväenseikka" (1874) liberalismia ja sen mukanaan tuomaa "suden vapautta" ja vaati, että valtion on valvottava heikompiosaisten asemaa.

    1870-luku oli kansainvälisestikin käännekohta, jolloin vapaan markkinatalouden rajoitukset huomattiin. Voittomotiivin yksinvaltius muuttuu tuhoisaksi koko järjestelmälle. Historian kiertoliikkeessä samaan paradoksiin törmätään kuitenkin yhä uudelleen. Nykyhallituksessa suuret toiveet kohdistuvat perussuomalaisiin, joiden toivoisi olevan heikompiosaisten puolustaja n:o 1.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve valtiontalous on heikompiosaisen paras puolustus.

      Kannattaa katsoa, kuinka kävi heikompiosaisille esim. Kreikassa, missä "jakovaraa" riitti. Kunnes se sitten loppui.

      Poista
    2. Varmasti kaikki ovat samaa mieltä terveestä valtiontaloudesta. Austerity vs. elvytys on taitolaji. Olemme varmaan samaa mieltä myös siitä, että leikkauksissa olisi reilua leikata kaikilta oikeudenmukaisesti?

      Poista
    3. Niinpä, nyt kokoomus tekee taas kovaa vauhtia taantumasta lamaa.

      Poista
    4. On outoa, että taas tiedotusvälineet nostavat jalustalle Bror Wahlroosin pojan Björnin, jonka menestyksekäs ura alkoi norjalaispankkien tuella. Brorhan toimi Wärtsilä-yhtiön jupakassa siten, että valtiolle jäi lasku tappioista, kun Norjaan vietiin lomaristeilyaluksia, ensimmäisenä "Song of Norway", jonka luovutusmatkalla saunassa juteltiin vallan levottomia. Ihmettelin myöhemmin höveliäitä norjalaisia ja sitä että täällä ei asiaan kiinnitetty mitään huomiota. Kyllähän kai jokainen ekonomi Norjasta takauksia saa, kun vain pyytää.

      On raivostuttavaa tämä Björn-pojan täydellinen tietämättömyys siitä, että hänen vaatimansa ay-liikkeen romutus, jonka tehokas huipennus on jo käynnissä högerfastereiden avulla, vie suoraan sosialismi- ja fasismidiktatuurien maailmaan. On typeryyden huippu nähdä esim. Puolan solidaarisuus-liike esteenä Puolan menestykseen. Neuvostoliitossa ei "ay-liike" tehnyt muuta kuin palveli nomenklatuuraa. Siihenhän täällä nyt pyritään. YO-merkonomikin, muista reippaista nuorista miehistä puhumattakaan, tietää että ekonomi Björn-pojan uskoma valumateoria on vielä epätieteellisempi kuin homeopatia, jota yritetään nyt hallituksen toimesta soveltaa työväenluokkaan valtiontaloudessa. Suomi ei niinkään kaipaa lisää rikkaita, joiden verohelpotukset ja erilaiset maatalous- ja yritystuet syövät valtion taloutta. Lähinnä meidän pitää vähentää köyhyyttä, eikä lisätä sitä, mikä on nykyhallituksen päätavoite.

      Infantiilit puheet sosiaaliturvan leikkaamisen tarpeellisuudesta, jotta voitaisiin pelastaa Suomen talous, jotta voitaisiin maksaa sosiaaliturvaa eivät tunnu herättävän mitään ihmetystä tiedotusvälineissä. Kun satoja miljoonia maksava konsulttiarmeija, yksityiset tiedotusmonopolit ja ajatuspajat rummuttavat Björn-pojan hienosta kostyymista ja työväestön kalleudesta kansantaloudelle on vain erakoiduttava ja kuunneltava vaikkapa Philip Glassin paljonpuhuvaa sävellystä 4.33.

      Poista
    5. Benderin vuodatuksesta käy selville ainakin se, että hän on vihainen ja erittäin tyytymätön. Nyt pitäisi etsiä ratkaisuja, koska nykyinen velkaralli pitäisi saada hillittyä. Onhan tässä jo 15 vuotta putkeen valtio ottanut joka vuosi miljardikaupalla velkaa euroissa kattaakseen budjettiensa menopuolta.

      Kuulumalla yhteisvaluutta euroon on johtanut siihen, että Suomen valtio on velkaantunut euroissa, jota emme kykene lainkaan kontrolloimaan. Jos olisimme velkaantuneet kelluvassa markassa, niin olisimme aivan toisessa ja paremmassa tilanteessa.

      Poista
    6. Ensiksi tosiasiat:
      1. Suomi on velkaantunut EU-maista keskivertoa vähemmän. 2. Suomen sosiaaliturva on alle sovitun, josta on jatkuvasti huomautettu. 3. Päinvastoin kuin vaikertajat Etlassa ja muualla jaksavat väittää, Suomessa on vain yksi palkkojen tulovero, jonka progressiivinen aste määräytyy vuoden kokonaisansion mukaan. Verotus ei siis estä, tai haittaa mitenkään sunnuntaiyönä keksimästä uusia pyöreämpiä soikioita. Älykäs ihminen voi itse säätää ennakkopidätyksensä, niin ettei luovuus kärsi, mikäli se tosiaan riippuu näennäisestä rahallisesta herkkupalasta kuin Pavlovin reimalla koe-eläimellä. Itse ymmärrän luovuuden, innovaatioiden edellytyksen, täysin toisenlaiseksi.

      Nyt kun isännän koirat haukkuvat sutta, muka säikähdetään, ja komennetaan köyhiä apuun pelastamaan huvijahtia. Ei kuitenkaan turvauduta luonnolliseen tapaan hoitaa velkoja. Se on maksaa ne pois. Suuren laman aikana USA:ssa talous saatiin jaloilleen progression avulla. Kuitenkin progressio on täällä uskonnollinen tabu, mutta rahaa lainataan lisää ja narulla yritetään työntää. Narulla ei kuitenkaan voi työntää. Puhe suuresta kuvasta ja pitkän ajan tähtäimestä (lapsien kärsimykset!) on typerää, sillä pitkällä tähtäimellä olemme kaikki kuolleet. Ennen kaikkea nyt elossa olevat lapset tarvitsevat tukemme. Sitä tukea hallitus on leikkaamassa.

      Todellinen syy tähän toimintaan ei ole talous, vaan kahden miljoonan työntekijän alistaminen fasistiseen malliin, jossa valtio sanelee palkat. Ehkä sisukkaat kepittäjät ovat jo perustamassa Pihkalan kaarteja saadakseen oikeutuksen toiminnalleen vetoamalla poikkeustilaan. Se kai oikeuttaisi tämän törkeän loukkauksen liberaalia demokratiaa vastaan, oikeutta työehtosopimiseen. Tällainen loukkaus tulee jättämään pitkän jäljen maamme historiaan. Puntit jo kolisevat treenisaleissa.

      Poista
    7. Bender puhuu jotain aivan vierasta kieltä, jota on mahdotonta ymmärtää arkijärjellä. Tilastotkin hän ymmärtää aivan eri tavalla kuin mitä se numeroinformaatio tarkoittaa käytännössä.

      Poista
    8. Toipila on sekoittanut Tinderin ja Benderin. Tai sekoilee kuhanvuan huvikseen ja ärsyttääkseen. Kuten tapansa on.

      Mutta mitähän tämäkin monena siellä ja tiällä esiintyvä, pelkkänä nimimerkkinä (useana) elämänsä läpitte lasettelija siitä saapi? Nimimerkkeihin sonnustautuvan känginsä ("klaanin") myöntämiä papukaijamerkkejä vissiin...

      Poista
  23. Benderin huomioissa ei ole vikaa. Siihen aikaan, kun Yhdysvaltain boomi oli parhaimmillaan, suurien tulojen marginaaliveroprosentti oli 91, nyt viime vuosina 37. Me vanhemmat ihmiset muistamme vielä 60- ja 70-luvut, jolloin hyvätuloiset maksoivat Suomessakin kunnon veroja – ja talous kasvoi, ennätysvauhtia.

    Luuleeko Toipila budjetin menopuolen sillä korjaantuvan, että tulopuolen kutistaminen mahdollisimman pieneksi on wahlroosilaisen hallituksen ainoa tavoite.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jari Vuorelan esittelemät luvut ovat todella outoja. Mistä lie keksittyjä?

      Nimittäin Veronmaksajain Keskusliiton esittelemän taulukon mukaan vuoden 2022 marginaaliveroprosentit ovat jotakin aivan muuta.

      Tulotasolla 2834 €/kk on marginaaliveroprosentti jo 48,1. Siis palkan lisäyksestä lähes puolet menee verottajalle. Tulotasolla 4500 €/kk on marginaaliveroprosentti 51,7. Palkan lisäyksestä yli puolet menee verottajalle.

      Kuinkahan monta vuotta olemme olleet Lafferin käyrän väärällä puolella?

      Poista
    2. Pitkään jatkunut puhe marginaaliverosta onkin lähes kokonaan väistynyt ja nyt puhutaan poeettisesti esim. raippa- ja kynnysverosta. Raippaverohan on oikeudenmukainen tilapäinen progression jyrkennys suurimpaan hätään. Toipilan luvut eivät ilmaise lopullista, eli esimerkkitapauksen todellista veroa. Siihen viittasin monisanaisesti edellisessä helppotajuisessa kirjoituksessani. Suomen veronmaksajat, eli kokoomuksen sivukonttori, puhuu Etlasta poiketen edelleen marginaaliverosta. Tämä "kynnysvero" on kuitenkin samaa marginaalihumppaa. Oikea termi olisi ennakkopidätysprosentin korotus.

      Lafferin käyrästä puhuminen on humpuukia tässä yhteydessä. Se saattaa olla sitä kaikissa yhteyksissä. Taloustiede ei ole osoittautunut kovin syvälliseksi ihmisten psyyken tuntijaksi. Yleensä ennustukset olevat huonompia kuin simpanssin tikanheiton tulokset. Siitä on oikea tutkimus.

      Verojen kevennystä rikkaille haluavat väittävät, että kaikkein hyvätuloisimpien veroja alentamalla valtio lisäisi verotulojaan. Pöh. Näin ei ole tapahtunut missään. Viimeisin verouudistus ansio- ja pääomatulojen eriyttäminen teki turhaksi koko Lafferin käyristelyn. Toipila voisi ennemmin kertoa miten nykyhallituksen aikana tapahtuva verotulojen väheneminen lisää valtion tuloja. Sitä tarvittaisiin etenkin huvijahdin kunnostukseen. Karille sitäkään ei kannata ajaa, mikä on hyvinkin todennäköistä hallituksen merimiestaidot tuntien. Voimme tietysti voivotella Titanicin kansituoleissamme kurjaa työväestön käytöstä ja sen hintaa kunnon väelle.

      Ennen uusia vääristelyjä merkittävä tosiasia:
      "Veroaste oli Suomessa korkeimmillaan 45,8% vuonna 2000. Sen jälkeen veroaste on laskenut ja Valtiovarainministeriön mukaan vuoteen 2027 mennessä se saattaa laskea edelleen 41,5 prosenttiin." Tämän johdosta vallassa olleiden porvarihallitusten aloittama velkaantuminen on kasvanut tasaisesti. Rumba jatkuu. Se ei ole edellisen hallituksen ansiota tai syytä.

      Poista
    3. "Marginaali"veroista vielä

      Ihmettelen, ettei oikeaa tietoa löydä edes verohallinnon omilta sivuilta. Ainakaan helposti. Pidän näitä Kauppalehdessä jo 2012 julkaistuja kommentteja oikeina. Mikäli olen väärässä, toivoisin viitettä toisenlaiseen tietoon.

      Kauppalehti 1.9.2012 kertoo, mistä on kysymys:
      ”Koodinvääntäjä”:
      ”Marginaalivero on vain ennakko, ei lopullinen. Jos tulot ylittävät verokortissa ilmoitetun rajan, peritään ylittävältä osalta korkeampaa ennakkoveroa. Lopullisessa verotuksessa verokortin rajan alittavat ja ylittävät tulot ovat samanarvoiset. Tulot lasketaan yhteen ja vero% määräytyy sen mukaan. Ylimääräisiä tuloja ei siis veroiteta ankarammin!
      "Marginaalivero" on helppo välttää hankkimalla verokortin, jossa tuloraja on oikein. Tai vaikka hieman ylempi, niin ei varmasti mene sitä "marginaaliveroa"
      ”Sampo” :
      ”Jos et tarkoita progressiivista veroa, niin Suomessa ei ole mitään marginaaliveroa muuten, kuin veroteknisesti ilmoitetun verotettavan tulorajan mukaan (sen ylitykseltä). Mutta verotushan aina oikaistaan lopullisessa verotuksessa.
      Näin ollen koko pohdintasi on ihan turhaa. Et tajua asiaa, koska ei ole mitään tajuttavaa.”

      Poista
  24. Ei liity mitenkään kommenttiini Yhdysvaltain marginaaliveron kehityksestä. Mainitsemasi Suomen marginaaliverot ovat aivan mitättömiä 60-luvun 80%: iin verrattuna. Jos olisit ikinä lukenut riviäkään Lafferin käyrästä, ymmärtäisit sen koskevan kokonaisveroastetta eikä progressiota. Emmekä ole lähelläkään väärää puolta, edes Ranska ja Belgia eivät ole.

    VastaaPoista