31. toukokuuta 2023

Herättää pahennusta


 


Harmaapartainen mies herättää pahennusta.

Viimeksi hän meni säädyttömästi Säätytaloon ja vaati vahtiturvamieheltä, että pääministeri Latosirkiö oli välittömästi toimitettava hänen puheilleen, koska hän vaati rahansa takaisin.

Ennen kuin turvahenkilö oli ehtinyt saada patukkaa käteensä, pääministeri kiirehtikin eteisaulaan, tulossa jostakin ja menossa johonkin.

“Minä vaadin rahani takaisin,” sanoi harmaapartainen mies.

Pääministeri ällistyi niin että pysähtyi.

“Veljenpoika ei päässyt Lääketieteelliseen”, harmaapartainen mies sanoi. “Piti päästä.”

“Olen vapaaehtoiset veronmaksajat -yhdistyksen johtokunnan varapuheenjohtaja ja luonnollisesti jäsen. Tässä jäsenkorttini. Kuten herra pääministerikin tietää, toimintamme perustuu yhteiskuntasopimukseen. Tämän valtion edustajana herra pääministeri on vastuussa siitä, että palveluyhteiskunta toimii kuin klosetti. Tiedekunta ei ole mikään karjakunta, vaan sen tehtävä on opettaa tiedettä niille, jotka tiedettä tarvitsevat. Veljenpoikani aikoo hoitaa etäpotilaita lähtöpalkkaan kymmenen tuhatta euroa kuukaudessa, mihin eivät sisälly kalliinajan lisät, vitkuttelupalkkkiot ja vappusepelit.

“Tässä on nyt jokin väärinkäsitys”, pääministeri Latosirkiö sanoi.

“Niin on”, harmaapartainen mies sanoi. 

Lukija käsitti jo monta riviä sitten, että puhe on tekoälystä ja sen lisäksi käännöskoneiden versioista.

Jonkin asteen ärtymys johtuu kahdesta syystä. Piti poiketa asioilla ja ajella tapaamaan ihmisiäkin. Nyt käy ilmi, ettei ihan onnistu. Pojista polvi on parantunut aivan hurjasti, mutta isästä eli minusta itsestäni ei. On kuulemme kulumia. 

Toinen syy on jonkinasteinen hermostuminen selvään kusetukseen.

Miksi kukaa ei ole vieläkään sanonut, että päälle kaatuvat maahanmuuttaja- ja ympäristökysymykset, josta Säätytalossa pitäisi puhua, ovat bittejä ja euroja.

Esimerkiksi asiantuntevat ja asioita tuntemattomat maahanmuuttajat = lukutaito + kielitaito = kielen käyttäminen ja sen hinta.

Olen valmis uskomaan parin asiantuntija vihjauksen, että nyt ku sosiaali- ja terveysalan suuri uudistus, sote, tuli valmiiksi, on käynyt ilmi kaksi ikävää asiaa. Siihen ei ole rahaa. Se on täysin vanhentunut jo syntyessään.

Jossain vaiheessa perustettiin tulevaisuusvaliokunta. Missä viipyy nykyisyysvaliokunta?

Saamme viihdettä keskutseluista, joissa kysellään, tuleeko koneista älykkäitä ja tavoittavatko ne tietoisuuden. Vastaukset ovat yhdentekeviä, koska kysymykset ovat virheellisiä.

Voiko ihminen oppia älyllisiä toimintoja? Empien vastaan, ettei toivoa kai pidä heittää.

Pane tähän yhden ainoa esimerkin tämän päivä ongelmista. Kääntäminen on tekijänoikeuden suojaamaa toimintaa. Kuka maksaa ja miten palkkioita ja kuka myöntää luvat? Minä olen alan asiantuntija, mutta en tiedä, miten toimia. Kuvitelkaa nyt huviksenne, että halua julkaista tässä blogissa 100-sivuisen kirjan, jonka luin juuri ranskaksi. Tähän asti minulla olisi mennyt sen suomentamiseen ainakin 2 kuukautta. Koneen käännökset ovat niin hyviä, että hiukan tinkien tasosta jälki menettelee pienen korjaukse jälkeen. Minulta menisi tuon 100-sivuisen tekstin saattamiseen siedettävään suomenkieliseen asuun 2 kuukauden sijasta 2 tuntia. No hyvä - mutta kuka silloin olisi kääntäjä? Ja mistä luvat?



69 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen kysymys kääntämisestä ja kääntäjistä - onko se katoava ammatti? Syntyykö uusi (väliaikainen) ammatti - stilisoija (ehtiiköhän sille kehittää edes suomenkielistä nimeä?).

    Mahtava asiahan se on. Ehkä kohta jo laitamme korvaan kapineen, joka kääntää puheenkin. Kielimuurit kaatuvat ja ihmiset ymmärtävät toisiaan paremmin… tosin nykytiedon valossa se ei välttämättä ole mukava asia. .

    Kohtahan pystymme lukemaan toistemme ajatuksiakin! Kuuluuko kolinaa? No, siellä Georg Orwell vain pyörii haudassaan. (Onhan meillä tosin jo annettukin tuomio ajatusrikoksesta.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät hevosmiehetkään vielä täysin kadonneet ole.

      Vähentyneet kyllä varsin voimakkaasti.

      Poista
  2. Asioita tuntemattomat maahanmuuttajat oppivat kyllä kielitaidon, asioita tuntevat eivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska joka paikkaan ängetty pakkoenglanti.

      Poista
    2. siinähän se taas onkin

      Poista
    3. Ja joka paikkaan ängetty pakkokommentti.

      Poista
    4. Mikä sinua haittaa totuudessa?

      Meillä on kouluissa käytännön pakkoenglanti ja sähköinen media, radiot, televisio ovat täynnä englantia, samoin työpaikat, kauppakeskukset.
      Suomessa voi elää hyvin pelkällä englannilla, osaamatta suomea.

      Poista
    5. Alkuperäisen anon kommentti on mielenkiintoinen. Mitä hän oikein tarkoittaa? Sitäkö, ettei mamun kannata oppia suomea, vaan roikkua erilaisissa tukiverkostoissa ja kursseilla ”hyvällä palkalla” maailman tappiin asti?

      Itsekin ulkomailla vieraskielisenä työskennelleenä en voi ymmärtää, miten meillä on varaa roikuttaa mamuja viisi vuotta kielikursseilla, ennen kuin edes aletaan ehdotella töihin menoa?

      Ruotsissakin aikoinaan oli sellainen meininki, että suomalaiset menivät suoraan sortin ääreen, mamut sen sijaan päätoimisesti kieli- ja muille kursseille. Tulokset näkyvät nyt.

      Poista
    6. Alkuperäinen kommentti tarkoitti siis sitä, että korkeasti koulutetut maahanmuuttajat työskentelevät englanniksi eivätkä opi suomea. Heikosti koulutetut menevät hommiin, joissa heidän on pakko oppia suomea, joten he kotoutuvat paremmin.

      Ei ollut tarkoitus suoltaa mitään persupropagandaa.

      Terveisin "alkuperäinen ano" (ei turtiainen)

      Poista
    7. Pohdintani ei ollut persupropagandaa, vaan omakohtaisen kokemuksen tuoma arvio siitä, miksi Ruotsin nykyinen mamuongelma ei koske suurinta mamuryhmää eli suomalaisia. (Muistakaamme vaikka Slussenin sissit.)

      Ellei tällaista oleellista kysymystä saa/uskalla leimautumisen pelossa esittää, niin asiat ovat huonosti.

      (Huomautan vielä, ettei esittämäni syy liittynyt millään tavalla ”rotuun”, kansallisuuteen tai uskontoon, vaan ainoastaan vastaanottajamaan toimintaan.)

      Ehkäpä jollakin on poliittisesti sopivampi sisäsiisti selitys sille, miksei Ruotsin ulkomaalaisomgelma koske suomalaisia mamuja? Kuulisin mielelläni. Voisimmehan jopa hyödyntää sitä omassa maahanmuutto-politiikassamme.

      Poista
    8. "Heikosti koulutetut menevät hommiin, ,,,"

      Onko tosiaan näin? Tilastot sanovat aivan muuta, mutta mitäs niistä.

      Poista
    9. Vale, emävale, tilasto

      Poista
  3. Sotesta puheenollen aavistelen hiekan sen rattaisiin tulevan niiltä tahoilta, joiden sinnikkäänä päämääränä on yksityistää kansainvälisille pääomamarkkinoille mahdollisimman suuri osa sotepalveluista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokoomus ja persut haukkuvat populistisesti uudistusta, jota itse kannattivat edellisessä hallituksessa. Kiuru vain riisui siitä Kokoomuksen haaveileman tulonsiirron kavereiden taskuun. On silti muutama syy todellisiin vaikeuksiin:

      1. Sotealueiden muodostaminen on vasta alku sille, että ne voivat yrittää järkeistää toimintaa. Organisaatiouudistus tuottaa aina alkuun ylimääräistä haittaa ja vaivaa.

      2. Oikeistopopulistinen sotealueiden verotusoikeuden vastustaminen johti kommunismiin, jossa valtio maksaa kaiken, eikä alueilla ole kannustimia toimia tehokkaammin. Tähän kommunismiin pääsyyllisiä ovat oikeistopuolueet.

      3. Baumolin taudin vuoksi soten rahoitus vaikeutuu koko ajan. Jos joku ei tiedä, mikä Baumolin tauti on, kehotan olemaan hiljaa sotesta ja opettelemaan ensin alkeet.

      Poista
    2. Orpo taisi tänään luvata korjata kaikki soten ongelmat ja säästää siitä samalla 1,5 miljardia (n. 20%). Mielestäni puheet olivat sitä ihtiään.

      Poista
    3. Orpon 1,5 miljardin "säästö" tarkoittaa tuon rahan siirtämistä kavereiden ja hengenheimolaistensa taskuihin ja vähävaraiset sairaat ja vanhukset jätetään heitteille.

      Poista
    4. Sotehan oli ensin tulossa mallia Sipilä ja sitten siitä tuli melkein samanlainen mallia Kiuru. Nyt jo havaitaan että ei todellakaan toimi. Sote on täysi katastrofi koska sitä suunnitteli henkilö joka ei tunne alaa.

      Poista
    5. Yksityinen yritys laskuttaa tarjoamistaan palveluista enemmän kuin mitä niiden tuottaminen sille itselleen maksaa.

      Poista
    6. "Yksityinen yritys laskuttaa tarjoamistaan palveluista enemmän kuin mitä niiden tuottaminen sille itselleen maksaa."

      Eipä tuo haittaa lainkaan, jos se yksityinen tuottaa ne palvelut oleellisesti tehokkammin, jolloin kokonaiskustannus jää oleellisesti pienemmäksi.

      Soten rahat ovat ns. hyvinvointialueen käsissä. Kaikki rahat ja päätösvalta. Se voi itse päättää, mistä oikeaa laatua saa edullisimmin. Jos yksityinen ei pärjää kilpailussa, ei sitten osteta siltä. Yksinkertaista, eikö?

      Mikä tässä on väärin? (Poislukien idelogiset esteet ja kauna yrittämistä kohtaan.)

      Poista
    7. Tuo "yksityinen tuottaa tehokkaammin" on sitä ideologiaa jolla harvoin katetta todellisuudessa.

      Poista
    8. Poikkeuksellisesti suunnilleen samaa mieltä Matiaksen kanssa, mutta:

      Vasta nyt on oikea aika sotealueiden suunnitella mahdollisia ulkoistuksia, kun organisaatio alkaa olla jotakuinkin kasassa. Kilpailuttaminen vaatii pätevää tilaajaa. Kokoomuksen malli 2015-19 olisi yksityistänyt niin varhain, että firmat olisivat voineet huijata soterahat.

      Toki Suomessa yksityisetkin ovat keskittyneet oligopoliksi. Kilpailuviranomaiset voisivat pilkkoa Pihlajalinnan, Mehiläisen, Terveystalon (sekä S- ja K-ryhmät samaan syssyyn).

      Ilman kilpailua yritykset eivät kyllä tee mitään julkista tehokkaammin. Luovuutta löytyy korkeintaan "yhteiskuntasuhdejohtamisesta", kuten pörriäisillä 2015-19.

      Poista
    9. "Toki Suomessa yksityisetkin ovat keskittyneet oligopoliksi."

      Tämä riski on toki olemassa. Osaava osto-organsaatio ja tarvittaessa regulaatio pystyy sen hallitsemaan.

      Ongelma nyt on se, että julkisella puolella ei juurikaan ole edes alkeellista osto-osaamista. Siellä ollaan rahanjakomoodissa sulle-mulle -tyyliin sosiaalidemokraattisessa hengesä (vrt. mm.Marinin hallituksen rahanholvauspolitiikka). Maksetaan se, mitä joku kehtaa pyytää. Varsinkin, jos se pyytäjä kuuluu "sidosryhmään".

      Tarvitaan siis terävää "kapitalistista" otetta myös julkisen puolen hallintoon ja johtamiseen.

      Poista
    10. Minut yksityistettiin 1990-luvulla. Sama pää, samat julkisasiakkaat. Työt kilpailutuksen kautta. Työni on nyt maksanut heille huomattavasti enemmän kuin mitä se olisi maksanut työsuhteessa. Yritysten "tehokkuus" on myytti, ja firmassa byrokratia on kaikkialle tunkevaa ihan samalla tavalla kuin julkishallinnossakin.

      Poista
    11. Kohta taas on Säätytalolta luvassa julkisten palvelujen tehostamista. Termihän on tarkoituksella positiivisen oloinen, mutta harva kansakainen ymmärtää sen sisältöä. Sitähän se ei suinkaan tarkoita, että toiminta tai tulokset patanisivat, vaan yksinkertaisesti vain sitä, että panostusta pienenennetään. Esimerkiksi tuomioistuimessa tai poliisissa tehostaminen merkitsee vain ja ainoastaan suoritteiden hidastumista, vähenemistä ja laadullista heikentymistä.

      Poista
  4. Olen jo muutaman vuosikymmenen seurannut ja epäillyt joidenkin suomalaisten valtamedialehtien kolumnistien mutta myös uutismiesten etsivän aiheita ulkomaalaisista lähteistä. Mikäs siinä, mutta se lähes sanatarkka kopioiminen ja tekstin kääntäminen vihloo.
    Otetaan 2 kappaleen lainaus ruotsalaiselta medialta, 2 kappaletta USA ja loput Saksasta. Liitetään nämä yhteen ja käännetään. Muutama oma huomio joukkoon. Kirjoista on myös hyvä ottaa isojakin lainauksia, koska netti ei tietoa löydä jonkun halutessa tarkistaa lähteet. Viimeksi eräs kolumnisti kirjoitti kolumninsa kopioiden tekstiä L.A. Puntilan kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut, että arvostettukin väline saa nykyään varastaa jutun kuin jutun X:ltä melkein sanasta sanaan, kunhan muistaa lisätä: Asiasta kertoi ensimmäisenä X.

      Poista
    2. Joo, ja jos asian on ensimmäisenä pannut nettiin viranomainen, vaikkapa tuomioistuin omana tiedotteenaan, siitä ei toki tarvitse välittää, vaan "ensimmäiseksi kertojaksi" pistetään se media, joka tiedotteen oli ensimmäisenä äkännyt.

      Poista
  5. 2 tuntia voi mennä jo yhden käsitteen hakuun, varsinkin jos on kyse vähän vanhemmasta asiasta esim. 1800 -luvun lopun kouluvaatetuksesta.
    Toinen asia mikä voi liittyä tekijänoikeuksiin tekoälyn käännöksessä: mistä voi tietää millä materiaalilla kääntäjä on koulutettu ja miten sitä käytetään.
    Voihan olla niin että kääntäjä kääntämisen sijaan vain siteeraa vanhaa olemasa olevaa käännöstä "ulkomuistista".

    VastaaPoista
  6. Puhutaan kääntämisestä, vaikka pitäisi puhua suomentamisesta. Suomen kielelle ja suomalaiseen kontekstiin sovittamisesta. Kääntäminen sopii sanaksi, kun liikutaan suomen kielestä toisiin murteisiin. Mikä meitä vaivaa, kun ei enää osata sanoa Suomi tai suomi. Mikä meitä vaivaa, kun ei Jumalastakaan enää puhuta? Taidan olla vanha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kone kääntäjät ovat nimenomaan kääntäjiä, ne toimivat parhaiten asiateksteillä, romaani, runo tms. vaatii edelleen suomentajan.

      Poista
  7. Niin ja eilen Elon Mask haluaa kytkeä aivoihinsa tietokoneimplantin. Se moninkertaistaisi aivollisen kapasiteetin. Kääntö- ja selitysohjelmat implanttiin vaan, niin implatoituhan vastaa paria dosenttia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietokone parka.

      Poista
    2. Musk vain sanoo niin. Ei sunkaan se tosissaan. Harhauttaa höperöitä ottamaan.

      Poista
    3. Huuska: ”…Niin ja eilen Elon Mask haluaa kytkeä aivoihinsa tietokoneimplantin…”.

      Ano: ”… Musk vain sanoo niin. Ei sunkaan se tosissaan. Harhauttaa höperöitä ottamaan…”.

      Äläs nyt. Onhan sellainen laitettu jo apinallekin. Miksei siis … no joo.

      Apinalla sitä on kokeiltu sillä tavalla, että apina on opetettu pelaamaan tietsikalla vanhanaikaista ping-pong-peliä tsoikkarilla. Kyllähän apina on siinä taitava.

      ”Aivosähkökäyrästä” on sitten katsottu, mitkä osat milloinkin aktivoituvat. Sitten vain peliin lähetetetään implantin avulla impulssit ja hyvin toimii. Apinalle jätettiin käyttöön tsoikkari, ettei se ihan hämmenny, mutta ei siitä mitään piuhoja lähtenyt.

      Poista
    4. Saisikohan YLE tai jokin muu taho Muskista uuden 'päivystävän dosentin'?

      .

      Poista
  8. Blogitekstin alun pastissi toi mieleen entisajan kuuluisiksi sanotut pakinoitsijat. Ei sillä keinoin, että olisin esimerkiksi Uutta Suomea koskaan lukenut, ja mestari Nuortevakin näkyy lopettaneen jo ennen kuin meikäläisellä oli ikää. Myöhemmin luetusta olen saanut käsityksen, että hänen hengentuotteensa viehättivät ja ihastuttivat ennen muuta suomalaista keskiluokka, aina kansakoulunopettajia myöten. Päästiin näet pilkkaamaan ja hohottamaan yhteisen kansan "tyhmyyttä", kun ei kouluja käymättömänä hallinnut ankarien puutarhurien vaaliman "oikeakielisyyden" sääntöjä ja hienouksia.

    Nuorteva kynämiehenä kunnostautui myös sotapropagandistina. Heikki Luostarisen, myöhemmän professorin, etevässä nuoruudentutkielmassa kerrotaan, kuinka mm. "Ollin" sotapropaganda vielä syksyllä 1943 (lisään: siis jopa Kurskin jälkeen!) alkoi olla vastustajaa rodullisesti ja etnisesti vastustajaa halveksivampaa kuin saksalainen ulkomaanpropaganda.

    Mielestäni nykyisissä suomalaisissa tiedotusvälineissä on enemmän tai vähemmän selvästi erottuva juonne tai vivahde noilta "Ollin", "Pallen", "Rymy-Eetun" (ja mitä heitä nyt oli) päiviltä. Jaa että on kyllä syytäkin? Voi olla, mutta kun sen tiedonvälityksen kai kuitenkin suurin valtaosin pitäisi täyttää toisenlaista tehtävää: välittää ainakin sitä haluaville kirjaimellisesti tietoa siitä, "mitä tapahtuu todella".


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos edellämainitut herrat ennen pääsivät pilkkaamaan ja honottamaan kouluja käymättömän yhteisen kansan "tyhmyyttä", niin nykyisin voi hyvällä syyllä ainakin ihmetellä suuresti yleisen koululaitoksen läpikäyneen kansanosan (n.20%) idiotismia.

      Poista
  9. ”…No hyvä - mutta kuka silloin olisi kääntäjä? Ja mistä luvat?...”.

    Mistä minä tiedän? Siksi minä luen Kemppisen blogia, jotta saisin ymmärryksen tämän kaltaisiin asioihin. Siis hyvä herra Kemppinen, armahda minut ja kerro.

    VastaaPoista
  10. "...päälle kaatuvat maahanmuuttaja- ja ympäristökysymykset, lkkiäjosta Säätytalossa pitäisi puhua, ovat bittejä ja euroja." Juuri niin. Olen yrittänyt keksiä motiivia sille, että media ja sen tietäväiset asiantuntijat kaakattavat kaiken aikaa, että kaikenlaiset maahanmuutto- ja ilmastoasiat ovat pelkkiä arvokysymyksiä, kun taas talous ja oikeat asiat ovat jotain aivan muuta jossain toisaalla. Enemmän pieleen ei voisi mennä. Pitäisihän tämä tajuta jo elinkeinoelämän kiinnostuksestakin (joka on otettava vakavasti, sanovat persut mitä tahansa). Selitystä en ole löytänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Pitäisihän tämä tajuta jo elinkeinoelämän kiinnostuksestakin (joka on otettava vakavasti, sanovat persut mitä tahansa)."

      Elinkeinoelämän kiinnostus perustuu odotuksiin massiivisista tukiaisista ja toisaalta regulaatiosta, joka pakottaa kansan maksamaan suolaisesti "vihreästä siirtymästä". Siitä ne voitot revitään uudessa totalitaarisessa suunnitelmataloudessa.

      Kun elinkeinoelämä sanoo, että sillä on investointirahat jo valmiina, niin mitä se sitten enää odottaa? Kukaan ei estä investoimasta.

      (No, tietenkin se odottaa niitä pakkolakeja, joilla kasnsa pannaan maksamaan - ja Suomen kansa enemän kuin muut, koska 2035.)

      Poista
  11. Mietipä Klaus kotimaisia iltauutisia.
    Kuvaan ilmestyvät vuoron perään kirjeenvaihtajat New Yorkista, Pariisista, Lontoosta ja milloin mistäkin.
    Taustalla kyseisen kaupungin rakennuskantaa.
    Kertovat siinä että "täällä puhutaan", "täällä on kerrottu" ja "media on pitänyt esillä" ja niin edelleen ja niin edelleen.
    Eli ovat lukeneet paikallisista lehdistä mitä paikallisissa lehdissä on puhuttu, kerrottu ja pidetty esillä.
    Samat lehdet ja sama autenttisuus ovat ainakin osittain saatavilla netin kautta Tuupovaarassakin. Toimittaja mikkinsä kanssa voisi toimittaa vaikkapa New Yorkin kuulumiset sieltä, taigan reunasta, puolukkamättään vierestä.
    Ei kaikkea tietenkään, mutta ison osan. No, jollakin on varmasti paikallinen kontaktikin eli ei nyt ihan sentään?
    Mutta joskus tuntuu että onko isoissa mediataloissa ymmärretty että kansalaiset osaavat käyttää nettiä ihan itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi on tehnyt oikeaan osuvia huomioita. Eihän näitä kirjeenvaihtajia välttämättä tarvitsisi lähettää sinne jonnekin kauas vaan voisivat vaikka raportoida täältä Suomesta käsin sanottavansa ja taustalle heijastettaisiin kuvaa jostain sieltä kaukomailta. Täydestä menisi katsojille.

      Poista
    2. Ei tavallinen kansalainen osaa löytää oleellisia aviiseja netistä, eikä kai niitä ole maksutta saatavillakaan. Kielitaito ainakin nykyään myös rajoittaa lukemista, kun käännöskoneet ovat aika surkeita. Minusta nuo toimittajien raportit ovat tärkeitä. Muussa tapauksessa tietämys jäisi vain muutamien etuoikeutettujen osaksi. Hyvä tietysti, että tätä kautta toimittajien raportoinnille löytyy kuitenkin myös tarkistajia.

      Poista
    3. Täällä aarnetanninen wuoshinktontorstaina, 01 kesäkuuta, 2023

      Idea on kai siinä, että ”kirjeenvaihtaja” (mikä hupaisa vanhanaikainen ilmaus) suodattaa paikallisesta uutismössöstä meille relevantit asiat tietoomme.

      Kun katsoo mitä soopaa meikäläisetkin iltapäivämediat syytävät aamusta iltaan ja yötä myöten, niin sieltä saa itse asiaa etsiä puoli päivää, eikä aina edes löydy. Hermothan siinä menee.

      Mutta tarvitseeko sitä varten mennä paikan päälle, se on asia erikseen.

      Poista
    4. Paikan päällä voi törmätä asioihin ja ilmiöihin joista "virallinen" media vaikenee.

      Poista
    5. "Hermothan siinä menee." Ja vähän muutakhin.

      Jos minulla olisi valta ja voima, taluttaisin roskamediat jänkän laidalle ja polkisin hetheeseen, niin vistottaa koko kompostiinkaan kelpaamaton sonta vaikka ne tyranneista niin mielellään otsikoita rustaavatkin (Katso Ylen Areenalta Jukka Lindströmin 27.5 Kovan viikon ilta jossa Iltalehden Putin-uutisointi saa ansaitsemaansa ivakyytiä).

      Oikeastaan saunantakusluennoille kuitenkin pitäisi taluttaa se osa kansasta, joka tämän kyseenalaisen ja täysin joutavan "journalismin" kustantaa. Elikäs tyypit, jotka nappaavat nuo iljettävät valeuutislehdykäiset ostoskoriinsa kauppareissuillaan tai muuten maksavat niiden suolistotuotoksista mm. niiden mainossaastaa jumaloimalla tms.

      Muutamien asiallisten kolumnien olemassaolo ei edellämainittujen medioiden mainetta ainakaan minun päässäni puhdista, päin vastoin; kuinka joku järkipää niihin sellaisia viitsii edes kirjoittaa? (Pekka Toveri evp. jotain)

      Pidän itse hyvin kyseenalaisena sitäkin, kun vakavasti otettavalla Ylellä harva se päivä siteerataan vuoronperään molempia po. valemedioita.

      Hesarissa kun niitä siteerataan niin nehän siteeraa vain saman konsernin tuotetta, mutta yhtä vastuutonta sekin vaikka kuinka olisi asia juuri silloin kohdallaan.

      Keneltä olisi pois jos Iltalehti ja Iltasanomat menisivät konkurssiin ja loppuisi moisen kakan syytäminen ympäriinsä? Ei siinä ainakaan sananvapaus kärsisi tippaakaan ja pääsisivät nuoret toimittajapoloisetkin kokeilemaan oikeankin journalismin tekemistä.

      Kalottisonni

      Poista
    6. Relevantiuden valinta on kuitenkin aina yhden valinta siitä mikä on relevattia.
      Kun seuraa esim. eri maiden tv-uutisia, huomaa että ihan eri uutiset eri maissa esillä, siis myös luotettavilla ja hyvillä valtiokanavilla.
      Meillä uutisointi on ällistyttävän USA-keskeistä: hyvää iltaa, usausausausausa...

      Poista
    7. Tuosta USA -keskeisyydestä alkaa tulla jo mieleen vanhat YYA-ajat.

      Poista
  12. Onkohan Ollin pakinoita missään netissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täältä voi kuunnella: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/02/07/ollin-pakinoita

      Poista
    2. Vanhat Uudet Suomet ovat. Ollin kuolemasta on alle 70 vuotta.

      Poista
  13. Kaikki mitä voidaan sanoa sanotaan monilla kielillä.

    VastaaPoista
  14. Vastauksista viis, mutta hyvät kysymykset tai yleisemmin tehtävänasettelu on tärkeää.

    VastaaPoista
  15. Mietin, miksi ennakoivaa kielimallia ei voi pitää älynä. Jo hyvin pienessä lapsessa näkyy äly, jo ennen kuin se osaa puhua. Äly on lähellä sitä vaihetta, että tuo pieni lapsi on jo "minä itse". Kielen oppiminen on ihme. Miten lapsi voi oppia niinkuin monimutkaisen asian kuin suomen kielen. Yrityksen ja erehdyksen kautta, mongerruksella herkutellen. "Mitä itse et tiedä, sitä et tiedä".

    Oliver Sacks on kirjoissaan kertonut neurologian ihmeistä, jotka saattavat havainnollistua parhaiten vamman kautta. Esimerkiksi aivoinfarktissa puhekyky voi vahingoittua, vaikka ajatustoiminta on ennallaan. Silloin paljastuu, miten valtava kapasiteetti ihmisellä on ennakoivaan puheensyöttöön: kun keskustelemme, ammennamme suuresta valikoimasta puheaihioita, ja voimme siksi replikoida nopeasti. Tätä hienosäätää nopea arvostelukyky, tilannetaju ja tunneäly.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritäpä ylöskirjata juuri puhumaan oppivan lapsen sanomisia kun hänellä kaikki kirjaimetkaan eivät ole vielä hallussa, mutta lauseiden muodostamisen halu on valtava.

      Kerran yritin: "E ä i ä upata, e ei oo eiona, e o o'ava...

      Tämä siis, kun vehnästelin puistossa näkemämme eläimen olevan leijona: "Elä isä hupata, se ei ole leijona, se on orava."

      Hyvin oli poika oppinut eläinlajeja jo kun niistä oli kuvakirjoista hälle luettu.

      VEK

      Poista
  16. Oliko parta ennen harmaaksi värjäystä ruskea, punainen vai mikä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erkki Koposen piirtämän äijänkäppänän parta oli musta koska se kuvitti Ollin pakinaa jossa pakinoitsijan alter egona esiintyi Mustapartainen Mies. Hahmon suhde pakinoitsijan ulkonäköön on sama kuin pilapiirtäjä Karin "omakuvahahmolla" Kari Suomalaiseen.

      Poista
    2. No, Usarissa ei silloin ollut värikuvia, joten valikoima rajoittui mustaan, valkoiseen ja erilaisiin harmaisiin.

      Poista
  17. Nivelkuluma Reckeweg 73, noidannuoli ja luuvalo 11, cor 2, iskias 71, kipu 55. Hivenaineet kuten boori ei booli, vit kuten c, kollageeni hyvä iloinen mieli etäällä konnankoukuista. Näillä pärjää vuosia kun lisäksi pukeutuu lämpimästi. Terveydeksi!

    VastaaPoista
  18. Helsingin Sanomissa on tänään (3.6.2023) mielenkiintoisia juttuja sekä päälehdessä, Visiossa että Kuukausiliitteessä Chat GPT:stä. Anu Nousiainen (Kuukausiliitteessä) on chattaillut GPT-4:n kanssa, ja kysymykseen "Miten sinä oikein toimit?" kone vastaa mm. "On tärkeää ymmärtää, että minulla ei ole tietoisuutta tai omaa ymmärrystä".

    Voiko olla älyä ilman tietoisuutta ja ymmärrystä?

    Antony Blinken piti eilen Helsingissä loistavan puheen. Siinä ilmeni äly ja viisaus. Diplomatia, ulkopolitiikka ja koko turvallisuuspolitiikka vaatii korkeaa älyä. Sillä alalla Suomi on ollut onnekas, ja se on tiedostettu muuallakin, mukaan lukien Yhdysvaltain hallinnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Atomisodan uhkaa lietsova militarismi ei ole ollenkaan viisasta.

      Poista
    2. Tuosta Suomen diplomatian sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan nykyisessä hoitamisessa voidaan kyllä olla hyvinkin toisenlaista mieltä. Pikemminkin tulevat mieleen erään muinaisen ulkomaisen itsevaltiaan sanat "onnekkaasta" Suomesta: "Harvinaisen hidasälyistä kansaa [tarkoittaa tietenkin kansan johtajia]. Järkeä on lyötävä moukarilla heidän päähänsä."

      Sen sijaan on päivänselvää, että Yhdysvaltain johto on ei ainoastaan tiedostanut asiaa vaan itsekin hykerrellen riemuinnut Suomen ulkopolitiikan "korkeaälyisistä" johtajista, joiden ansiosta USA Natoineen pääsi ajamaan sotavaununsa myös Euroopan pohjoisimmalla kantilla pyrintöjensä perille.

      Poista
    3. Media, varsinkaan sosiaalinen media, ei tee oikeutta turvallisuuspolitiikan moniulotteisuudelle. Media ja some kaventavat ajattelua suppeaan ja supistuvaan putkeen, jossa hoetaan samoja näkökohtia eikä haluta nähdä asioita avarammassa näköpiirissä. Siitä on aikaa kun intellektuellit kuten Max Jakobson käyttivät puheenvuoroja mediassa. Julkinen ajattelu ei kukoista Suomessa. Tarvitsee vain avata kansainvälinen laatulehti niin ero on huomattava.

      Poista
    4. Mieluummin näen pohjoisilla kanteillamme USAn sotavaunut kuin Venäjän. Ne tulevat vain pyynnöstä, venäläiset väkisin.

      Poista
    5. Voipi olla etteivät ne jenkit paljon pyytele jatkossa.

      Poista
    6. Ihanko "pyynnöstä" (ja tietenkin pyyteettömästi) Yhdysvallat (~ Nato) tunki itsensä Venäjän rajan vastakkaiselle puolelle yli 1300 km:n matkalta, josta osa suurvaltastrategisesti erittäin aralla arktisella alueella? Ja sitä ennen itäisessä Keski-Euroopassa, mistä seurauksena suursota, josta melkoisella varmuudella voidaan todeta: ei onnellista loppua, ei puolin eikä toisin. Onko nyt siis parempi? Vielä vuodenvaihteessa 2022/2023 Suomenkin ulkoasiaineksellenssi toisteli muiden kuorossa: Ei mitään etupiirejä! ikään kuin ne ilman muuta olisivat tarkoittaneet valloitettavia alueita. (Vrt. ulkoministeri Baker Jeltsinille Neuvostoliiton hajottua: "Not one inch!")

      Mutta myönnettävähän on, että Nato on ainoastaan ja vain puo-lus-tus-liitto. Tarkoittihan NKP:n äänitorven "Pravdan" nimikin nimenomaisesti "Totuutta".

      Poista
  19. USA ja Venäjä Sinipartoja, ja keskustaoikeisto.

    VastaaPoista