2. kesäkuuta 2022

Nimellisyydestä


 

Hyvää keskustelua.

 

Silti on syytä täsmentää. Ihmiset, joiden on vaikea kirjoittaa tällaiseen blogiin oikealla nimellään, eivät ole yläluokkaa eivätkä välttämättä leuhkaa väkeä.

 

Minulla on melkein valmiina kirjoitus käsiaseista. Nykyinen lupakäytäntö on yllättävä ja mielestäni ilahduttavan hyvä. Mainitakseni vain pistoolit ja revolverit, sellaisten joutuminen vääriin käsiin on käytännössä aika hyvin estetty. Tähän juttuun keksitty avainhenkilö, eli lupahakemuksiin erikoistunut poliisihenkilö, saattaa olla kiinnostunut taiteellisista ja tieteellisistä asioita, joita tässä blogissa välillä käsitellään. Mielestäni on oikein hyvä, ettei tuo henkilö profiloidu nimellään, koska hänet vedettäisiin heti tarpeettomaan keskusteluun esimerkiksi siitä, miten isopistoolilla kilpailevan henkilön on osoitettava urheiluharrastuksensa säännöllisyys ja tuloksellisuus.

 

Esimerkkini heijastaa sitä, että olen itse entinen ampumaluvan haltija. Luovuin siitä, kun en jaksanut käydä enää varuskunnan radalla harjoittelemassa enkä liioin pärjännyt alkuunkaan nuorille kersanteille seuran kilpailuissa. 

 

Samanlainen ”avainhenkilö” on ihminen, joka tuntee yksityiskohtaisesti suuren vankilan valvonta- tai turvallisuusjärjestelmän. Samanlainen on nuori diplomi-insinööri, joka kehittää energiaverkon kyberturvallisuusjärjestelmää; heitä on Suomessa ainakin kymmeniä. Erittäin salaisia ovat ensi linjan hävittäjälentäjät eli ne, jotka nyt päivystävät parhailla koneilla. Olin huvittunut ja juoruan tässä, että kuulemani mukaan eräillä sotilashenkilöillä ei ole puhelinnumeroa eikä st-tunnusta. Heidän nimiäänkään ei erityisesti pidetä esillä.

 

Jos tuollaiset avainten haltijat haluavat harrastaa esimerkiksi kirjallisuutta ja musiikkia, se on erinomainen asia.

 

Sitten on kieltämättä joitakin ”isokenkäisiä”, jotka ovat maininneet minulle lukevansa nämä jutut ja kommentit. He eivät kommentoi, mutta minua itseäni pitää ryhdissä tieto, että eräät maan asiantuntevimmat lakimiehet lukevat. Isokenkäisillä tarkoitan tässä itseäni parempia juristeja. Luulen että yksi syy kiinnostukseen on heille tärkeä näkökulma. Tässä näkyy mielestäni, ainakin ajoittain ja kohdittain, niin sanottu valistunut kansalaismielipide.

 

En muuten ole kovin ihastunut siitä, että jotkut tärkeissä tehtävissä olevat kommentoivat eri asioita mediassa ”yleisellä tasolla” tai suorastaan ”yksityishenkilöinä”. Minä voin sanoa, että mielestäni rikoslain kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevia säännöksiä olisi kehitettävä. Noita pykäliä tuomarina soveltavan ei pidä ottaa julkisesta tuota kantaa, vaikka ajattelisi samoin. Sellaisessa olisi piiloviesti, jossa vihjattaisiin, että laki on huono, Huonoja lakeja ja epäonnistuneita pykäliä on vaikka mitkä määrät. Sellaisista voi hyvin puhua esimerkiksi oikeusministerin asettaman komitean jäsenenä. Itse olen puhunut. 

 

Lääkäri ei ole koskaan yksityishenkilö. Lääkärinä hänen on annettava apua kenelle tahansa, myös kesälomalla ja yöllä, ellei siis toista lääkäriä saada hätiin. Ennen tämä käsitettiin joskus väärin. Kahvikekkereillä ihmiset saattoivat ryhtyä jaarittelemaan vaivoistaan aivan loputtomasti. Itse tein virkatuomarina joskus sen, että kun joku halusi keskustella uudesta hovioikeuden ratkaisusta, sanoin etten voi puhua asiasta, koska tuomareita sitoo neuvottelusalaisuus. Ratkaisua harkittaessa suljettujen ovien takana käydyistä keskustelluista ei saa puhua, ja käytäntö koskee kyllä myös sellaisia juttuja, joissa ei ole itse ollut mukana tuomarina. Tuo lain kielto on perusteltu. Ratkaisua haettaessa väittely on tarpeen. Olen usein kuullut repliikin: ”Hyväksyn sitten enemmistön kannan pitkin hampain. Tärkeintä että tähän saadaan jokin ratkaisu.” Tuo tarkoittaa, että tärkeämpää kuin ”miu parhaana pitämäni ratkaisu”.

30 kommenttia:

  1. Minusta taas on erinomaisen tervetullut asia, ettei tässä ihan huppu päässä joudu talutetuksi vaan että välistä joku vilpitön sielu avartaa meille ns. kaduntallaajille kurkistusaukkoa vaikkapa ihan liittopiiristä käsin. Justitia Omnibus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Summum ius, summa iniuria. Tuomari- ja professorikultti aiheettomia, oireellisia ja paljastavia. Katselisivat saldojaan niin saisivat siitä tyydytyksen. Ei tarvitsisi itseään julkisesti ylentää.

      Poista
    2. En kyllä ole mitään kultteja täällä havainnut, pikemminkin päinvastoin.

      Poista
  2. Vaikken ole Professorin kuvailema henkilö, niin kommentoin tänne myös anonyymina, jos aihe on liian tunteita herättävä - omia tai etenkin eri mieltä olevien.

    Useinhan käy niin onnellisesti, että kun tuohduksissaan kommentoi jotain, niin muiden näkemyksiä sitten lukiessa mieli ja näkökulma voi hieman muuttua. Näkee asian ikään kuin laajemmassa perspektiivissä.

    Toisaalta on ikuisuusaiheita, joissa leimakirves heilahtelee liian kepeästi, myös omassa kädessä. Esim. lähihistoria on sellainen aihe. Koska vain yksi tapahtumakulku on tapahtunut, ei voi olla olemassa yhtä "totuutta" siitä mitä olisi tapahtunut muilla valinnoilla.

    Tämä olisi tietysti itsekin hyvä muistaa.

    VastaaPoista
  3. Kiitän selvennyksestä.

    1995 eräs viisas totesi, että sotia alkaa syntyä, kun syystä tai toisesta (saalis, valta) jotkut alkavat isotella ja vaativat muita nöyriksi. Kirjoittaja arvioi, että tämä on tapahtunut n 13 000 vuotta sitten. Olen samaa mieltä.

    Sellainenkin tuli tuosta "Kemppisen listasta" mieleen että nyt paalutetaan, sitten alkaa sota. Useimmiten sisällissota.

    Mutta koska itse olen myös blogi-isäntä, hyväksyn rajoitukset ja vapaudet, mikäli luotan siihen, että tuossa kahdessa julistuksessa on kaikki - tarkoitan linjauksia, en yksityiskohtaisia mainintoja turva-insinööreistä, vakoilupäälliköistä tai lääkäreistä.

    Kun katson, ketkä ovat puhuvat päät slaavien sisällissodassa Suomesta (Jyväskylän eversti ja Helsingin kenraalimajuri) tulee mieleen, että st- ja puhelin-rajaukset ovat vain sen aikaa hyväksyttäviä kun on virka ja järki.
    En ole ollenkaan samaa mieltä: vaitiolo on elämänmittainen (so 100v?)

    Sen toki totean, että ennen näitä viimeisiä kahden päivityksen meta-asetteluja tänne on ollut vähän kepeämpi Sihuhenkin kirjoittaa.

    Nyt tuli niin monta uutta rajaa...

    VastaaPoista
  4. Käsiase on siirrettävissä ja käytettävissä ilman lavettia.

    VastaaPoista
  5. Lukevatko blogiasi myös sinua paremmat kirjailijat, kääntäjät ja ihmiset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä tämä kirjailijoiden, kääntäjien ja ihmisten ranking-listasi on luettavissa?

      Poista
  6. Jos täällä on asiantuntijoita tai kokemusasiantuntijoita, olisin kiitollinen vastauksesta taajaan sivutun ja käsitellyn aiheen osalta. Onko hulluus, mielisairaus, tarttuva tauti? Kun sitä on erityisen paljon samoilla aloilla ja samoissa työpaikoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On toki. Sitä kutsutaan joustavuudeksi, kilpailukyvyksi ja lopuksi kansantuotteeksi. Voisi myös kutsua työhulluudeksi. Nyt on muodissa sivuvaikutusten lääkintä.

      Poista
    2. Aikoinaan koulukavereista osa päätyi lukemaan lääkäriksi ja kertoivat, että harjoittelujakso mielisairaalassa kuulemma johti joidenkin kohdalla siihen, että jotkut sairaanhoitajaopiskelijoista ja lääkäriopiskelijoista saivat tartunnan ja joutivat itse potilaiksi.

      Poista
    3. Suurin osa todellisista mielisairauksista (skitsofrenia, bipolaari-häiriö, pakko-oireinen häiriö) ja osa neuropsykiatriasta on autoimmunologisia (vrt parkinsonitauti, MS, eräät syövät ja erilaiset reumat, ADHD).

      Niissä tarttuvuus on "mutkan kautta" mahdollista ja joissain osin todennäköistäkin (ml esim mb alzheimer), mutta suoraa biologista tarttuvuutta on vähemmän kuin sosiaalista ja perheen sisäisen normin sekä stressin tekijyyksiä. Lisää asiasta B.J.P. 165 22-34 (1994): 291 World-Famous Men.

      Long-Covid on virkistänyt tätä tartuttavuus-keskustelua kovastikin.

      Asiaa olen käsitelyt APK-blogissani (os täällä) joissakin sen 4450:sta päivityksestä.

      HS tiede-sivut ovat oiva lähde, samoin YLE:n Tiedeohjelmat ja Tiede-lehti.

      Poista
    4. Tästä koituu ja vahvistuu sosiaalidarwinismi, itsekkyys ja erillisyys. Se että koulu-, työpaikka- ja muut kiusatut sysätään sivuun, avun ulottumattomiin.

      Kukaan ei pysähdy auttamaan liikenneonnettomuudessa eikä vanhusta. Köyhyys tarttuu, sairaus, vanhuus tarttuu, kaltoinkohdelluksi joutuminen tarttuu. Kaltoinkohtelija saa eri yksiköissä helposti tukijoita ja eteenpäin millä hyvänsä uralla työntäjiä, koska tukijat palkitaan viroin, rahoituksin ja suosi(j)oin.

      Syyttään vaikeuksiin joutunut ja esimerkiksi sairas, työtön, omaishoitaja ja vanhus on aina ohitettavien kaistalla, ja on häpeällistä edes vilkaista häneen päin. Se leimaisi vilkaisijan.

      Lääketiede on ulotettava sairaan yhteiskunnan kaikkeen kehittämiseen. Niin kuin realismin, neorealismin ja varsinkin naturalismin klassikot vaativat, samoin Freudin ja Jungin parhaat oppilaat.

      Lääketieteen ja humanististen ja yhteiskuntatieteitten yhteistyö on vinksallaan tutkiessaan taiteilijoiden sairauksia ja heidän kuvaamiaan sairauksia. Yhteiskunnan ja yliopistojen olisi syytä tukea yhteistyön tervettä uudistamista.

      Poista
  7. Korkeasti profiloituneiden henkilöiden esiintyminen anonyymeina kommenttiosiossa on hyvin ymmärrettävää. Toisaalta, on täällä meitäkin,  joiden profiilista ei esimerkiksi Google pysty sanoman juuta eikä jaata. Minunkin kohdallani vain ikivanha  LinkedIn -profiili näyttää saaneen iankaikkisen elämän, vaikkei ole sitä ansainnut.  Myöskään minä en halua lähteä kohottamaan (olematonta) profiiliani täältä käsin. Mieluummin sitten ilman kuin Hillman.

    Kommenteista luen loppuun asti ehkä puolet.  Niin nimellä/nimimerkillä kirjoittavista kuin anonyymeistäkin. Anonyymien joukossa on aina silloin tällöin niitä, joista ajattelen, että saisipa tämän tyypin jollain konstilla seurantalistalle.

    Anonyymiyttä suurempi ongelma on, jos/kun  tekstiä tuottava, koneopetettu tekoäly päätyy yleiseen käyttöön. Olen täysi maallikko,  mutta satuin lukemaan The Guardianista pari vuotta sitten jutun "A robot wrote this entire article. Are you scared yet, human?
    GPT-3". Ja pari kolumnia siihen päälle. Toisessa niistä kolumnisti esitti huolensa, että vieköhän tuo mokoma hänen leipänsä.  Sovellus, GPT-3  OpenAI’s language generator,  taitaa olla onneksi  vielä lukkojen takana.

    Tekeekö tekstiä tuottava tekoäly kommenttipalstoista katoavaa kansanperinnettä? Mitä järkeä olisi esimerkiksi keskustelussa, jossa tekoäly inttää itsensä kanssa? Tai, että ihmiset kommentoivat tekoälyn suoltamaa blogikirjoitusta?

    VastaaPoista
  8. Anonyymin teksti ei yleensä ole kiinnostava, jos se on vain pelkkä kompilaatio: toisten aiemmin esittämiä ajatuksia ja tutkimustuloksia. Nimi tai nimimerkki saa nekin hehkumaan ja ottaa samalla vastuuta.
    Anonyymin pitää lihallistaa.
    Autooni murtauduttiin viime viikonvaihteessa.
    Niin, ja miksi muuten asetuksessa, joka koskee ajoneuvojen rekisterikilpiä, sanotaan, että kilven kirjaimien ja numeroiden välissä pitää olla "väliviiva". Lapsikin näkee, että se eroke on umpineliö. Viiva on vain punavalkeissa siirtokilvissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta taas nuo "ihan itse" pähkityt näkemykset esimerkiksi historiasta, olkoonkin sitten nimellisten tai nimimerkillisten laatimia, ovat asiantuntemattomuudessaan ja melkein ainaisessa tarkoitushakuisuudessaan tyhjän arvoisia. Siksi tuhannesti ennemmin vaikka sitten "kompilaatio". Miksi muuten pitäisi "ottaa vastuuta" arvostettujen tutkijoiden esittämistä tutkimustuloksista?

      Olen varma siitä, että että nuo vanhoja myyttejä murtavat uudet tutkimustulokset herättävät eräillä tahoilla voimakasta ärtymystä sinänsä. Säännöllisesti käy näillä palstoilla niin, että itse tutkijoita vastaan ei uskalleta hyökätä, vaikka mieli kovastikin tekisi. Siksi se joka noista tuloksista tohtii kirjoittaa edes "kompilaatioita", saa ukkosenjohdattimen virkaa tehden ottaa vastaan noilta mainitsemiltani tahoilta raivonpurkauksia.

      Poista
  9. Paras juristi on Arvid Järnefelt. Paras lääkäri on se joka ei ole ikinä omakantaan kirjoittanut eikä itseään julkisesti eikä salaa korostanut. Paras professori on se joka on vuosikymmenet professorin työtä tehnyt mutta jota ei ole professoriksi nimitetty. Paras ihminen on se joka on kaikkien palvelija, tarkemmin sanottuna kaikkien orja. Paras päättäjä on se joka päättää käyttää elämänsä toisten auttamiseen vähin äänin. Paras journalisti on se jolla ei ole mitään tekemistä median kanssa. Rikkain on köyhin. Parhaiten säilyttää nimensä nimetön. Kuten lapset sanovat, tyhmin on se jonka nimessä on -nen. Rikollisin on taparikollinen, esimerkiksi kuvien alituinen varastaja. Kauimpana Kristuksesta on kirkon mammonanpalvonnan ja hierarkian hyväksyvä. Kauimpana tasa-arvopyrkimyksestä on tuttavuuksillaan ratsastaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti paras inkeriläinen on se, jonka nimi päättyy -IN, koska tverilaisissa juuri tuo nimen loppu kuuluu vain inkeriläisille.
      lähde: Tverin karjalainen kommunisti joka tietää takitilhen RUS-johtajan sukujuurien olevan Tverista.
      Sama tieto on myös Katja Heikkisen kirjassa Yöperhonen.

      Poista
    2. Antti L viittaa inkerikkoihin eli inkeroisiin, jotka ovat Inkerin alueen alkuperäisiä suomensukuisia asujia. Heillä on oma kielikin.

      Inkeriläiset puolestaan ovat suomalaisia, jotka muuttivat alueelle 1600-luvulla, ja joiden alta ortodoksiset karjalaiset muuttivat Tverin alueelle.

      Uskonnolla oli suuri rooli siihen aikaan näillä raukoilla rajoillakin.

      Poista
  10. Voi nykymaailman menoa kumminkin! Nytpä siis pitäisi 1800-luvulta asti käytössä ollut vakiintunut alue-, sittemmin valtionimi muuttaa, koska on "myös tärkeää, mitä mielikuvia nimeen liittyyy".

    Professori Antti Eskola tosin totesi aikoinaan, että juuri mielikuvien voima ohjaa toimintaa. Nyt on siis "hahmodominantiksi" noussut nimi, joka aiheuttaa eräissä professoreissa ja heidän vertaisissaan pahaa mieltä. Kenen koira se olikaan, joka taannoin lohdutti: "Elämme vaikeita aikoja, ystävä hyvä."

    VastaaPoista
  11. khm. isokenkäisyydestä. Jalkateräni ovat siksi paljon leveät, että joka varpaanväliin mahtuu ongelmitta lyijykynä. Kun, tapani mukaan, ostan äärimmäisen halpoja kenkiä, on minun valittava keskimäärin viittä numeroa luontaista kokoani avarampi kenkä. Mitään arvostusta näiden hiihtimien käytöllä en ole huomannut saavani, lukuunottamatta ikäisteni ja vanhempien naisten sääliviä katseita.

    VastaaPoista
  12. Minulla ei ole yleistä mielipidettä nimettömänä tai nimimerkillä kirjoittamisesta. Omaa blogiani saa kommentoida vain omalla nimellä.

    Alustajan tuleva kirjoitus käsiaseista ja lupakäytännöistä kiinnostaa kovasti.

    Päinvastoin kuin usein luullaan, Yhdysvalloissa alan lainsäädäntö kehittyy hurjaa vauhtia. Esimerkiksi viime syyskuun 1. päivästä lähtien Texasissa 21 vuotta täyttänyt ei enää tarvitse käsiaseen kantamiseen lupaa tai koulutusta ollenkaan. Texasissa tehdään ampumalla joukkosurma keskimäärin kerran viikossa.

    Amerikkalaisten suosima joukkomurha-ase on AR-15, jota nyt ei ehkä ihan taskuaseeksi voi luonnehtia, mutta jonka voi useimmissa osavaltioissa ostaa yhtä helposti kuin hampurilaisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta jos siellä tehdään joukkomurha kerran viikossa, niin eikö se ole jo aika hyvä syy ostaa itselleenkin ase?

      Poista
    2. Olisi syytä muistaa, mikä on syy ja mikä seuraus. Tolkuton asetiheys Yhdysvalloissa ei ole luonnonlaki, vaan poliittisen päätöksenteon tulos. Jo rajan takana Kanadassa tilanne on jyrkästi toinen, sekin poliittisen päätöksenteon tuloksena.

      Poista
  13. Kas, aikaikkuna on vielä auki. Käsiaseiden lupia on anottu ja myönnetty loukkupyyntiä harrastaville metsästäjille. Ottaen huomioon metsästäjien usein runsaankin asearsenaalin, käsiasetta ei tuohon tarkoitukseen tarvita.

    Reserviläille myönnettiin joitkin vuosia sitten lupia kiinalaiseen AK-47 kopioon, jossa oli sarjatulelle vaihtamisen estävä nasta. Ase oli tärkeä reserviläistaitojen ylläpitoon. Epäkäteväkin henkilö kykeni eliminoimaan tuon eston pelkällä viilalla.

    Yllättävä, ennaltaarvaamaton raju muutos turvallisuustilanteessamme on saanut Puolustusvoimat vastaamaan kysyntään. Se luovuttaa halullisille aseer, patruunat ym. tarpeelliset fasiliteetit aseellisen itsepuolustuksen harjoitteluun. Oi aikoja oi.

    Toivon, Marskin syntymäpäivän ja Puolustusvoimien lippujuhlan päivänä
    Persona non ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos on tarkoitus puhua hallituksen esityksestä 80/2022, jolla muutetaan lakia vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta, niin ollaan vähän hakoteillä. MPK:lle on tarkoitus palauttaa sillä vuoteen 2020 ollut oikeus käyttää puolustusvoimien aseita taistelu- ja ampumakoulutuksessa. Taistelukoulutuksessa saisi käyttää paukkupatruunoita, radalla kovia.

      Kyse ei siis ole "aseellisen itsepuolustuksen" vaan sodankäynnin harjoittelusta. Jokaista harjoitusta valvoo kantahenkilökunnan jäsen ja harjoituksissa voidaan käyttää vain puolustusvoimien tarkoitusta varten erikseen hyväksymiä kouluttajia. Käytännössä kurssiohjelmankin määrittelee paikallinen joukko-osasto. Kyse on siis valtion johtamasta yksilökohtaisten sotilastaitojen opettelusta todellista sotaa varten, ei mistään "aseellisesta itsepuolustuksesta", jollei tarkoiteta YK:n peruskirjan mukaista valtiollista itsepuolustusta.

      Poista
    2. Moni ei muuten tajua, että Yhdysvaltain perustuslain kuuluisa toinen lisäys vuodelta 1791 ei missään järkevässä mielessä puhu yksityisten ihmisten yksityisistä aseista. Maanpuolustuksesta siinäkin on kyse:

      "A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed."

      Tasaista vauhtia äärioikeistolaistuva Korkein oikeus ja Etelän kuvernöörit tulkitsevat tuota ilmeisen tärähtäneesti.

      Poista
  14. Pitäisiköhän tulokulman olla erilainen "leipätekstille" ja "lettereille". Jos palstanpitäjä vastaa - niinkuin ehkä on - lettereistäkin, koska hän päättää niiden julkaisuista, on meidän letteristien aika turha isosti rettelöidä.

    Jos ei sitten nykymallin mukaan nimetä palstanpitäjä "lähde"-epiteetilla ja päätetä boikotoida alustoja, joilla lähde ei ole avoin.

    Tätä hybridiasiaa nyt taas mietitään, kiitos Putin & al, "fake news".

    VastaaPoista
  15. Bidenhan on juuri esittänyt, että aseita ei saisi myydä nuorille, mutta tuskin se johtaa mihinkään. Kouluampujat vaikuttavat olevan nuoria ihmisiä, jotka ovat juuri päättänet tai keskeyttäneet koulunsa, ja ensimmäiseksi kohdistavat siihen elämässä tuntemansa kaunan. Tarttuva tauti sekin nykyään.

    Trumpin poikakin oli suositellut tuota assault riflea tuttavilleen, jotka olivat kyselleet, mikä ase olisi paras ostaa: "Tietenkin AR-15."

    VastaaPoista
  16. Sosiaaliturvatunnuksia harvoilla on. Viimeiset myönnettiin vuonna 1971, minkä jälkeen nimeksi vaihtui henkilötunnus.

    VastaaPoista