18. joulukuuta 2021

Ennustus


 

Yhteiskunta- ja taloustieteissä ennusteiden epäonnistuminen ylittää komeasti todennäköisyyden. Matemaattisesti valinta kahdesta, kuten kolikkoa heitettäessä, johtaa 50 prosentin todennäköisyyteen. Pörssisijoituksista sanotaan, että sokea sattumanvaraisuus toisi saman tuloksen kuin asiapohjainen harkinta. Sijoitusneuvoja ja opetettu apina olisivat siis samalla viivalla. 

 

En tiedä, onko tuo totta. Epäilen että siinä voi olla totuuden siementä, jos puhutaan julkisesti noteeratuista pörssiosakkeista.

 

”The Economist” muistutti, että noin 20 vuotta sitten nähtiin varsin yleisesti edessä rauhan, rikkauden ja kaiken kaikkiaan suurenmoisen USA:n aika, kun Idän uhkakin oli väistynyt. Toisin kävi.

 

Pandemia toi kaikkien tietoon ennustamattomuuden eli kohtalon oikullisuuden. Juuri kukaan ei ole sanonut ääneen, että mitäpä niitä kuolleita suremaan. Ihmisiä on jo valmiiksi liikaa. Kun tuota väitettä ei juuri kuule, vastauskaan ei ole kovin tunnettu. Talous ja yhteiskuntarauha eivät olisi kestäneet hillitöntä pandemiaa.

 

Miten niin? Noustiinhan maailmansodistakin muutamassa vuodessa? Ei noustu, ja lisäksi sodat on suunniteltu niin, että surmansa saaneet ovat enimmäkseen ylimääräisiä nuoria. Hehän innostuvat hullutuksista muutenkin, kuten jo ristiretkiä tuhat vuotta sitten aloitettaessa tiedettiin. Oli löydetty keino päästä eroon ylimääräisistä aatelispojista ja vaikeasti hallitsevista ammattitappelijoista.

 

Suuri kulkutauti rikkoo rakenteet, koska virus viis veisaa pankkitilin saldosta. Ero on suuri. Sanokaapa ulkomuistista yksikin napamies, joka olisi menehtynyt Espanjan tautiin 1918-1919. Ette tiedä. Hiukan voin auttaa: runoilija G. Apollinaire Ranskanmaalla.

 

Tuo ”ei noustu” tarkoittaa, että Iso Britannia ja Venäjä-Neuvostoliitto eivät koskaan toipuneet aktiiviväestön menettämisestä. Englanti menetti rahansa, nuoret tiedemiehet ja imperiumin. Yhdysvalloista, jonka tappiot eivät olleet suuret, tuli koko maailman velkoja.

 

Olen samalla kannalla kuin ne, joiden mielestä vuoden 2021 suuri asia oli USA:n loppiaisen vallankaappausyritys. Nähtynä yhdessä Brexitin kanssa se osoittaa, että 200 vuotta kohtuullisesti toiminut parlamentaarinen demokratia on saanut ehkä hyvin vaikeasti korjattavan kolauksen.

 

Työpaikkakiusaajat Trump, B. Johnson ja Putin ovat osoittaneet, että petkutus ja pullistelu vievät pitkälle, ja saaneet joukon seuraajia vähäisemmissä maissa. Myös Suomessa on jo nähty, että vuonna 1999 perin pohjin muutettu perustuslaki oli suuren luokan virhe.

 

Johtamisen opit ovat virheellisiä, koska keinoja on todellisuudessa paljon ja tilanteet voivat olla hyvin erilaisia. Suomessakin aletaan nyt tietää, että keskeinen valtio-elimemme Eduskunta joutuu käyttämään suurimman osa aikaansa sellaiseen, mikä ei sille sovellu. Mieleeni tulevat menneisyyden kihlakunnantuomarit, jotka uhrasivat niin paljo aikaa vähäpätöisiin kansliapuuhiin ja joutuivat istuttamaan täysin kokemattomia nuoria auskultantteja ratkaisemassa taitoa ja kokemusta vaativia kysymyksiä.

 

Ja ”johtaminen” viittaa työn johtamiseen. Yksi traagisimpia pandemian uhreja on ”työ”. Se ei palaa ennalleen, väitetysti hyödylliseksi uurastukseksi ”toisen johdon ja valvonnan alaisena”, kuten vakiintunut määritelmä ilmaisi asian.

26 kommenttia:

  1. "... vuoden 2021 suuri asia oli USA:n loppiaisen vallankaappausyritys."

    Kuinkahan tuosta roskaväen mellakasta olisi missään olosuhteissa oikein vallankaappaus voinut muodostua? Tämä vaatisi hieman avaamista. Mitkähän olisivat olleet vallankaappauksen seuraavat vaiheet koko USA:n valtakoneiston haltuunotossa? Noinko helppo homma se vallankaappaus USA:ssa tosiaan on?

    Toinen jatkokysymys brexitistä: Mitkä ovat ne kauheat ongelmat ja se kauhea hinta, jonka britit ovat omasta Talvisodastaan, vapaudestaan siis, joutuneet maksamaan?

    Toki olen ymmärtänyt, että oli hetkiä, jolloin kaikilta bensapumpuilta ei bensaa saanut ja myös joidenkin ranskalaisten juustojen valikoima on joissakin kaupoissa saattanut olla hetkittäin rajoitettu.

    Mutta mikä on se suuri tragedia, jonka britit tässä nyt kohtasivat? Siis brtit.

    Se, että EU:n federalistit surevat valtansa ja rahansa menetystä, on ymmärrettävää, mutta ei sepä taitaa nyt olla vain heidän murheensa. Surutyö on nyt vain tehtävä ja vallan keskitystä on sitten vain tehostettava jäljellä olevin voimin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brittien "talvisotaa" ei ole vielä käyty loppuun ja "roskajoukot" ovat näköjään täällä keskuudessammekin.

      Poista
    2. Vallankaappauskuviohan on täysin selvä: Jos silloin vielä istuva varapresidentti Pence olisi väkivaltaisen painostuksen alla saatu Trumpin odottamalla tavalla nuijimaan presidentinvaalien tuloksen hylkäämisen, olisi Trump häviöstään huolimatta saanut jatkaa virassa. Tämähän olisi ollut selvä kaappaus. Mutta rehellinen Pence "pettikin". Se, että väkivaltaisella valtaajajoukolla oli osin mediaviihteellisiä piirteitä huomiota kiinnittämässä, ei kuviota mihinkään muuta.

      Poista
    3. Jos USAn systeemi on noin heikoissa kantimissa, että istuva pressa ja varapressa voivat päättää omasta jatkostaan hylkäämällä tuosta vain ääniä tai koko vaalit, niin voi jeesus.

      Eihän kyse silloin mistään vallankaappauksesta ole, vaan typerästä laista.

      Poista
    4. "Eihän kyse silloin mistään vallankaappauksesta ole, vaan typerästä laista."

      Arvelen, että kyse ei ole vain lakitekniikasta vaan huomattavasti paljon suuremmasta rappiosta tämän "vapaan maailman johtotähden ja demokratian lippulaivan" systeemissä.

      Huteruissa kantimissa siis on länsi tämä "tukipilarinsa" kanssa.

      Toki maailman suurin pyssy USA:lla on ja sillä tuolla koko maailman John Waynella on tapana ammuskella suhteellisen holtittomasti minne sattuu. Tämä ei helpota tilannetta lainkaan.

      Poista
    5. No voi voi. Peruslähtökohta on, että demokratiassa kuin demokratiassa päämiehet noudattavat lakia. Niin meilläkin. Pence noudatti, Trump ei. Mutta totta sikäli, ettei Yhdysvallat ole demokratian mallimaa. Tuskin on koskaan ollutkaan.

      Poista
    6. Demokratiassa lain tulkinnasta ei päätä se ketä se laki koskee! Vaan puolueeton oikeusistuin. Luulisi tämän olevan selviö.

      Poista
    7. Mistä Yhdysvalloista nykyään löytyy puolueeton oikeusistuin?

      Poista
    8. Hesarissa kirjoitus Yhdysvaltojen demokratian tilasta: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008487984.html

      VEK

      Poista
  2. Johtamisjargonista puheen ollen: Edestä johtaminen ja mikromanagerointi ovat yleensä yksi ja sama asia. Ero on siinä, minkäsorttinen ketunhäntä puhujan kainalossa kulloinkin on.

    VastaaPoista
  3. Jatkapa vähän tarkemmin tuosta, miten mainitsemasi kolme "suurta johtajaa" liittyvät nykyiseen perustuslakiimme! Tasavallan presidentin valtaoikeuksien leikkaaminen kenties?

    VastaaPoista
  4. Olen ajatellut että ennusteissa tärkeämpää kuin se itse ennuste, on kuljettu matka. Eli tehdyt laskelmat ja tutkimukset. Niistä jää aina jotain reppuun.

    VastaaPoista
  5. "vuonna 1999 perin pohjin muutettu perustuslaki oli suuren luokan virhe." -
    Tämän hiukankin eritelty selvittäminen olisi paikallaan edes yhden blogin tai useammankin verran. Esimerkiksi siten että miltä osin entinen perustuslaki oli parempi, mitkä seikat uudessa ovat erityisen huonoja ja miten suuren luokan virheeseen ylipäätään päädyttiin.
    Lukija Laihialta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peruslain pitää olla lyhyt, selkeä ja tulkittavissa ilman lakimieskoulutusta.
      Perustuslain muutos oli ilmeisesti tarkoitettu ratkomaan presidentti-eduskunta vallanjakoa. Lisäksi siihen otettiin yleviä periaatteita ajattelematta niiden joutuvan joskus keskenään ristiriitaan.
      Nyt lääketieteellinen ongelma siirtyi perustuslailliseksi ongelmaksi. Pitäisikö miljoonan oikeutta juhlia neljään saakka yöllä kunnioittaa enemmän kuin 1000:n henkilön kuolemaa sen seurauksena.
      Perustuslakia ei pystynyt edes oikeuskansleri tulkitsemaan vaan tarvittiin perustuslakiasiantuntijoiden konglaavi. Jos tarvitaan jatkuvaa lakien säätämistä lääketieteellisen ongelman hallitsemiseksi niin jossain on vikaa.

      Poista
    2. Taisi Kekkonen jo aikanaan sanoa, että perustuslain pitää olla lyhyt ja epäselvä.

      Ideana tietenkin se, että sitä voidaan aina "luovasti" tulkita tilanteen mukaan.

      No, tuo tulkita kyllä nykyään osataan.

      Esim. budjettivallan ja muunkin vallan siirto EU:lle näyttää sujvan perustuslain pykälistä lainkaan piittaamatta aivan yhtä "luovasti" kuin, kuinka "luovasti" EU itsekin omia prussopimuksiaan tulkitsee.

      Uusi normaali. Lait ja sopimukset eivät näissä meidän uusissa "oikeusvaltiokehyksissämme" paina enää mitään. Ranskalaista joustavuutta.

      Poista
    3. "Perustuslain.."
      Tämä oli mainiosti ilmaistu, olen samaa mieltä.

      Epidemian torjunnasta tehdään lähes päivittäin juridinen ongelma jota pähkäillään usealla taholla. Lääketieteelliset ratkaisut ovat tiedossa mutta aina joku kaivaa esille jonkin vähemmistöryhmän "oikeuden" tai perustuslaillisen kuvitellun ristiriidan joka kaataa vakavalla tavalla lääketieteelliset toimet ja väestön estotonta käyttäytymistä rajoittavat suojatoimenpiteet. Pääroolissa hallitus tekee jatkuvasti tahallista viivyttelyä ja pätevien päätösten sijaan loputtomia kompromisseja jotka lopulta vaarantavat koko väestön. Juuri tälläkin hetkellä omikron-rona puskee väestön joukkoon hirvittävällä voimalla ollen ilmeisesti viisi kertaa tartuttavampi kuin muut muunnokset. Siitä seuraa että jos todella mitään merkittävää ei nytkään tehdä, omikron-tartuntojen määrä kaksinkertaistuu muutaman päivän välein. Montako päivää tarvitaan että teoreettisesti koko väestö sairastuu siihen? Ehkä 40 - 50 päivää. Juuri nyt ei tehdä asialle muuta kuin mietitään ja pähkäillään ettei vaan rikottaisi perustuslakia vastaan.

      Poista
    4. Organisaatio on top heavy, päinvastoin tulisi aikaansaaduksi mutta nyt Pöölöt mikroluennoivat menettelytapaisuuksissaan, omiin älynväläyksiinsä päihtyneinä.

      Jag blir så hemskt allergiskt, anteeksi aivastutti ja vähän pääsi sarssit rinnuksille.

      Samaan syssyyn on silkkaa ahneuttaan kaiken valkoisen ja määräysvaltaisen mafian bisnesoivien uusliberaalien kiima-aika. Mitä kuvittelitte saatavan näiden tekijöiden yhtälön tuloksi? Yhteistä terveyttä?

      I. Hallantie

      Poista
    5. "Konglaavi" p.o. konklaavi. Suoraan latinasta. Sama avain-kanta klaveerissa, klaviatuurissa, klavikordissa, enklaavissa ja ties missä.

      Poista
    6. En kyllä ymmärrä, mikä tuo ensimmäisen kommentoijan tarkoittama perustuslakikonklaavi oikein oli. Ainoa relevantti sellainen on eduskunnan perustuslakivaliokunta, ja sen osallistuminen lakiesitysten käsittelyyn on täysin normaalia. Muuten kyllä maailmaan ja mediaan mahtuu vaikka mitä ääniä, myös monentasoisten perustuslakiasiantuntijoiden. Ei pidä antaa itseään vedättää.

      Poista
  6. Esimerkiksi sijoitusrahastojen pääasiallinen tehtävä lienee työllistää korkeapalkkaisia sijoitusammattilaisia. Mikäli ammattilainen onnistuu hetkellisesti voittamaan indeksin, voitto valuu kuluihin. Kukaan ei voita indeksiä pitemmän päälle.

    VastaaPoista
  7. Professori käyttää ihan turhaan prestiisiä antavaa käsitettä 'tiede' yhteiskunta- ja talousteorioiden yhteydessä. Eivät ne ole mitään luonnontieteisiin verrattavaa - joiden mallien ja niiden antamien ennusteiden osuvuus nouseesentään kolikonheiton todennäköisyyden yli. Eritoten tuo talous'tiede'. Jos sen tulokset oikeasti olisivat käyttökelpoisia, niin ei kai meillä olisi ollut niin syvää lamaa ja taantumaa kuin on ollut. Nytkin, nousukauden aikana, syömävelkaa otetaan semmoset 6-7 miljardia vuodessa! Kuulostaako se siltä, että hallituksen taloushenkilöt tietäisivät, mitä ovat tekemässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Markkinataloudessa on muuttujia niin paljon, ettei niitä kyetä etukäteen arvaamaan oikein, kun talousennusteita laaditaan. Mm korona on ollut yllätyksiä täynnä ja vaikuttanut talouteen merkittävästi ja ennalta arvaamattomasti.

      Kyllä mm jenkkiproffat etukäteen sanoivat, ettei eurojärjestelmä tule toimimaan pitemmän päälle. Jääräpäinen politiikka sotkee kansantalouksien toimivuutta jatkuvasti. Eurojärjestelmästäkään ei ole kyetty luopumaan hallitusti vaan on annettu useiden euromaiden ylivelkaantua holtittomasti. EU itse ei ole pitänyt kiinni omista säännösitään vaan lipsunut niistä jatkuvasti, kun on katsottu, että tilateet vaativat yhä uusia lipsumisia. Mm EKP on ostanut pää märkänä eri valtioden velkapapereita taseeseensa kohta ilmeisesti yli 9.000 miljardilla eurolla. Laadi nyt sitten ennusteita tällaisissa olosuhteissa. Osumatarkuus ei voi olla kovinkaan hyvä.

      Poista
  8. "..ulkomuistista yksikin napamies, joka olisi menehtynyt Espanjan tautiin 1918-1919.."

    Turki bin Abdulaziz al-Saud

    VastaaPoista

  9. Taloussosiologia? Pianhan se nähdään mitä sotatiede saa aikaan.

    Amerikkalaiset työelämäprofessorit Greenspan ylimmäisenä sentään nostivat Kiinan. Hank Paulson GS toimitusjohtaja ja Bush jr ministeri ryyppäytti rituaalirahaa saavista 2008 hengenpitimiksi.

    Ja nyt vain pitävät omistaan kiinni. Ja otehan pitää koska Xikin ketjussa. Hyvä hetki huomata kuinka Xin arkielämän etiikka on laestadiusta liki. Tulisi erinomaisesti toimeen Riitun kanssa. Ja pitkän marssin soturien lastenlapsethan ovat kristillisten opistojen Harvard Yale kasvattamia. Juuri ne aloittivat alternative investointi täytäntöönpanot, muuttivat TAKSONOMIAN ensin Wall Streetilla ja sitten Baselissa. Eka uhri oli Suomi, Ruotsikin melkein.

    Siinä uudessa taksonomiassa soliditeetti lasketaan kierteismatematiikan mukaan ja verkkopainot fiilataan silpuksi kuin pölyksi.Tulivuoripöly lensikin ympäri maapallon. Paikalla olleilta Asloilta kiiri huhu kotiin, missä varsinkin Ahti sitä käänsi kirjaston verran kuin Agricola ikään.

    Että ei tästä sotaa tule, mitä nyt meille kun oikein yritetään. Ihan on varustelupuolella kiihko yllä kuin 1.9.-39 vai menikö se seuraavaan päivään kun selvittiin liikekannallepanoon. No, ei rikkailla ole Suomessa paljoa menetettävääkään. Tehtaat on rautaa ja puuta ja tiiliä eli maallista vaan.

    Taito on sielua ja se liitelee osakelehtisinä ja johdannaisneulasina. Ovat jo tallessa omaisuudenhoito holveissa Mustan kallion sisällä BlackRock ja Luottamusherttaisuuslehdossa Fidelityssä. Kombinoidaan uutuuskoruihin. Eli sekin helppo että pääsee siivelle uusiin pörssitettäviin alibaboihin. Kuten Miki Kuusi Doordashiin justiinsa uuden Herätyksen ajassa.

    Koitti laiska aika. Ei kulkenut Kalle suotta Raumarepola-UPM justeeriterä leipärepun päällisinä jokivarsia. Kuinka lie kirjatuotot sijoitetut, surkeasti Kallen eläessä? Nyt ammattineuvojien toimesta Juha Sipilän kuoren matkassa. Niin missä?, saa vielä muistikatopalvelun jos pääministeri.

    Kiire meikälläkin -jo toistelen taas. Olen juuttumassa Kaakkurivaaran korttikiekeröön. Matkusta pian kun Kiurulta vielä pääset. Muista henkkarit ja numerosarjasi. Kivaa surffia vaan.JS

    VastaaPoista
  10. Blogisti on aivan oikeassa että pandemia on laaja yhteiskunnallinen ilmiö, ei pelkkää lääketiedettä. Enkä ole aina ollut vakuuttunut lääkärien kyvystä ymmärtää pandemiaa kokonaisuutena.

    Jopa Soininvaara erehtyi ja yritti keksiä blogissaan eksoottisia lääketieteellisiä selityksiä sille, miten uudet variantit syrjäyttävät aiemmat, vaikka tähän saakka syy on aina ollut yhteiskunnallinen. Me sopeutamme toimintamme nopeimmin leviävään varianttiin, minkä vuoksi hitaammat tukahtuvat. Omikron voi toki lopulta tukahduttaa deltan lääketieteellisen mekanismin eli laumaimmuniteetin avulla.

    VastaaPoista

  11. Vitsit vähissä. Onneksi on Jakke Holvas. Nyt maanantaina hän jututti Nabokovin kääntäjiä ja kertoi ylimyspuolen siirtolaisen pitäneen lapsena turvapaikkaleiriä Suomessakin. Amerikkaanhan tie johti. Ja kampukselle.

    Siellä sopi tutkia sisäkunnistaan ihmistä kun rehtorikin asian tähdellisyyttä tähdensi ja säädekirja. Mikä lie Laestadiuksen tai Paavo Ruotsalaisen perustama rukouspiiri.

    Joku maailmallisesti rikastunut baptisti tai kveekkari tai mikä vaan dissidentti jolle ja heillekuille, ei keisarillis-kaarlesuurinen kaikensyleilevä yksi teologia piisannut. Piti kehiä omia.

    Nämä kun testamenttasivat, ja näiden uskoveljet esimerkin perässä yhä lisää trademark kristivaikutusvoima taaleriperä dollaria jos minä ITEvarianttina, wild cat ITEpankkiensa, lännenmiesten kielellä, niin fyrkaa piisasi opistoihinkin. Ja yhä on säädekirja voimassa ja avajaismenot sakraaliset. Eivät tiukkaa tota mielenhillittömyyttä raottavaa perustuslakia umpeensa.

    Suomikin sai osansa vapauden ruutisuudesta. Harvard alkoi alternative testosteronilisillä sijoittaa tulevaisuutensa eteen -ei vain osakkeisiin ja rautatieyhtiöiden velkakirjabondeihin. Puutavavara hankintafutuurit globaalistuivat alan walmartissa ja Suomessakin 2005.

    Lakeja piti muuttaa ja siitä kertoo Katharine Pistor ilmaiseksi Project syndicate netissä ja jos salassa, niin Jordan Times piratoi, sellanen länsipuoliso Kuningattarena Sorjattarena, arabiöljytuonnin vaihtarina.

    Nabokov siis kirjoitti ihmisen kosmologiaa ja yhä pelittää. Ihan eilen oli ja yhä Rosebud dvdpöydillä sellainen Shirley. Kirjailija tiedekunnassa. Nämä hämärtävät tiedepuolen kirkkautta ja mensanarsismia.

    Katupojat ilkkuivat kun tiedetiedekuntien numerot eivät käy yksiin ihmishyllyjän kanssa. Siksi siellä kampuksella on taide, ja siksi konsistori dissidenttihenkinen jo vuosisatojen takaa ja vuosisadoksi tuleviin aikoihin.

    Meikä nulju Dublinissa osui kai kaljabaarin perässä yliopiston pihoille ja siellähän oli teatteri ja taide. No siitä kun toipui, niin tässähän lörppään.

    Mitä Nabokoviin tuli, hän systemaattisesti haki hyvää ja kaunista maailmasta, perhosten maailmasta. Niitä oli silloin ja kai yhä siellä. Meiltähän maailman parannus on ne bannannut. Häiritsevät parempien ja parantavien ITEmolekyylien yksinvaltaa.

    HarvardYaleJnePrinceton oppiyhteisöt tarvitsevat arkeen rahaa. Ne keksivät sitä. Ensin ne kulottivat entisen sos.dem. vankileirirahan, sen Rooseveltin aikaisen ja katsoivat matematiikaosaston - HolmströmMIT vaikka- kautta tilastosarakkeita ja kääntöpuolelta toista, ja plaratessa ne vilkkuivat silmissä ja kaareutuivatkin kuin Deskartesin silmissä tykinkaaret.

    Kiertyvät pörssisarjat ja sopimuslain täytäntöalan laajennuksen ulottaminen rahasortin -eikä vain sianruhon / rehun alalle futuurikauppoina, toi uuden kukoistuksen USakatemiaan ja lännen pyssymiehet Wall Streetille.

    Sheriffinä yhä laestadiuksen, körtin ja muun sielunveljen paatos ja katumuksen ja synnintunnon voima. Hyvää pahasta.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista