5. elokuuta 2021

Ameriikka



 

Luulemme ja meille väitetään, että USA ja sen kieli täyttävät meidänkin maailmamme ja mielemme.

 

Totuus on toinen. Sieltä ei tule mitään käsitettävää viestiä, vaan kohinaa.

 

Yhdysvalloista emme tiedä juuri mitään keskeisiä asioita. Siinä muistutamme Yhdysvaltojen kansalaisia, jotka eivät tiedä maastaan juuri mitään keskeistä.

 

Siellä ei ollut sataan vuoteen valtiota eli siis julkista valtaa. Väitän toisin sanoen, että Euraasiassa ja osissa Afrikkaa oli, ja kun kaupunkivaltiot otetaan lukuun, kuten kuuluu tehdä, sellaisia oli ollut 10 000 vuotta. Amerikan mantereella sellaisia oli Väli- ja Etelä-Amerikassa, esimerkiksi mayat, inkat ja atsteekit, joiden esi-isät olivat siis kävellä läpytelleet sopivasti kuivillaan olleen Beringin salmen yli Aasiasta.

 

Liittovaltio, josta tapeltiin tekohampaat narskuen parikymmentä vuotta, oli amerikkalaisten omankin käsityksen mukaan kokeilu. Julkisen vallan toimet, kuten järjestys, opetus ja terveys eli poliisi, koulu ja lääkintä, jäivät pahuutensa valtaan. Erinäisistä alueista tuli ylisuuria kirkonkyliä, jotka pitivät itseään maailman napoina, kuten esimerkiksi Boston.

 

Mikä selittää Villin lännen ja sellaisen ilmiön kuin Kalifornia? Selvä vastaus. Sisällissota 1861-1865. Sitä käydään tavallaan edelleen. Itse tapaus kuuluu tietää. Asiantuntemusta ei ole yleensä kenelläkään. Tuo tapaussarja oli sitä, minkä kohdalla yleensä mainitaan ensimmäinen maailmansota. Vanhentunut ajattelutapa ja tunneilmasto dramaattisesti muuttuneessa maailmassa, jossa oli rautatiet ja kymmenen kertaa aikaisempia tehokkaammat ja tarkemmat kiväärit. Lähes miljoona kuollutta, suurelta osin hyvin näkyvästi ja hyvin turhaan.

 

Vaikutus oli niin kestävä, että vielä Oliver Wendell Holmes Jr., kansakunnan ääni korkeimman oikeuden jäsenenä ja julkisena äänenä, vaikeni asiasta vielä kuollessaan 1935. Tai kertoi hän haavoittumisistaan, mutta vaikeni kaikesta muusta. Jotkut lukijat ovat nähneet esimerkiksi elokuvan ”Gettysburg”. En tiedä, arvelevatko he saaneensa jonkin käsityksen asioista.

 

Siellä kuitenkin sementoitui ajatus, että kaikki muu valta paitsi omavaltaisuus, on pahasta, ja että maailman sääntö on ”ota kiinni mistä saat”. Villi länsi liittyy tähän siten, että tapa ampua tai hirttää vastaantulijoita, oli sisällissodan perua, kuten tietysti myös edistynyt aseistus. 

 

Muiden kuin valkoihoisten käsitteleminen eräänlaisina syöpäläisinä vakiintui sekin, eikä ole muuttunut vieläkään. Sekä Stalinin että Hitlerin käsitys siitä, mitä vähemmistöille pitää tehdä, muotoiltiin ja vakiinnutettiin Amerikassa ja kiersi sieltä takaisin Eurooppaan. Jo ennen rasismin yhteydessä mainittuja brittejä, valkoisen eli ”kaukasialaisen” rodun etevämmyys oi ”todistettu” sekä tieteellisesti että uskonnollisesti kirkoissa ja korkeakouluissa.

 

Puuveitsi, jolla kultaa vuoltiin, meni täydestä. Teknisiä muutoksia kokenut orjuus paisui valtavasti työn orjuudeksi. Esimerkiksi kaksisataa tuhatta suomalaista seurasi tuota virvatulta. Ainakin kolme neljästä epäonnistui siirtolaisina taloudellisesti ja muutenkin, jättämättä monta näkyvää jälkeä uuteen ympäristöönsä. Mutta olen niin hurja (savoa – tarkoittaa ”hullu”) että väitän polarisoitumista eli rahan, opin ja turvan kasaantumista skaalan toiseen päähän ja katoamista toisesta päästä perinteiseksi amerikkalaiseksi ilmiöksi.

27 kommenttia:

  1. Eihän sitä tarvitse kuin avata Hesarin nettisivut, niin huomaa miten täydellisesti Amerikka ja englannin kieli täyttää arkipäivänämme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hesarin nettisivut näyttävät olevan suomea.

      Poista
    2. Lue sinä sitä Pravdaasi.

      Poista
    3. Mutta aiheet Amerikasta ja/tai englanninkielisistä lähteistä.
      Olemme pahasti yhden kielen ja kulttuurin vankeja.

      Kommunistiksi leimaaminen taas on varsin periamerikkalaiben tapa l. ulkoa opittua ja epäisänmaallista.

      Poista
    4. Luen mieluummin Figaroa, Le Mondea, Dagens Nyheteriä tai jotain muuta eurooppalaista...

      Poista
    5. Aina kun joku kutsuu Hesaria, Yleä, HBl:ää tms. Pravdaksi, pitäisi kysyä, että mitä sitten pitäisi lukea. Vastaukset, jos niitä saa, ovat yleensä hyvin paljastavia.

      Poista
    6. Kommunismiahan on Yhdysvalloissa kaikki jollakin tapaa yhteinen tai yleinen. Kielikin edesauttaa tätä (common-sanan tuollaiset merkitykset). Mutta merkitys on levinnyt siellä paljoon muuhunkin itse termin kannalta omituiseen, kuten ilmastonmuutoksen ja ympäristön turmeltumisen torjumista tahtoviin, ihmisoikeudet tosissaan ottaviin ja yhteiskunnan rakenteita kuten vaalijärjestelmää pystyssä pitäviin. Meikäläisten trumpilaisten puheessa kommunismi onkin sitten jo totaalisesti irtautunut merkityksestään. Sama koskee isänmaallisuutta.

      Poista
    7. Ymmärsit väärin. Kehotin alkuperäistä postaajaa pysymään Pravdassa jos Hesari ei miellytä.

      Samat uutiset ne Ranskankin lehdissä ovat, paitsi että niissä kerrotaan eri julkkiksista.

      Poista
    8. Mistä muka tiedät?

      Kyllä suomalainen tiedonvälitys on pahasti englannin kielen vanki.

      Poista
    9. Osoitit sitten lähinnä oman maailmankuvasi huolestuttavan kapeuden, jos näet ainoana vaihtoehtona Hesarille Pravdan.

      Poista
    10. Ainakin ranskalaisissa nettilehdissä näyttää olevan enemmän ulkomaan uutisia mm. Afrikasta kuin Hesarissa (jopa DN taitaa "bettrata" HS:n tässä).

      Poista
  2. Olen pitkään ollut ja edelleenkin siinä uskossa, että kaikki mitä haluat oppia ja tietää USA:sta käy parhaiten katsomalla Simpsoneita. Boratin seikkailut antavat hyvän lisän. Mutta Simpsons on edelleen paras ja ajantasaisin (ennusti mm. Trumpin nousun presidentiksi kauan ennen muita).

    VastaaPoista
  3. "Luulemme ja meille väitetään, että USA ja sen kieli täyttävät meidänkin maailmamme ja mielemme.
    Totuus on toinen. Sieltä ei tule mitään käsitettävää viestiä, vaan kohinaa."

    Tuosta voinee olla samaa mieltä. Se kohina sen sijaan ei ole viatonta. Sormituntumalla 80 %, ylikin, suomalaisten tv-kanavien elokuvista on yhdysvaltalaisia. Oletan, en tiedä, että muusta (tv-)viihteestä osuus on isompi.

    Voi tuokin tarjonta olla kiinnostavaa. En ole ottanut selvää ja tuskin otankaan. Entä onko sen pakko olla ainoata tarjontaa aikana jolloin hoetaan monkulttuurisuutta?

    Olen kannattanut Ylen asemaa. Yhä vaikeampi minun on kantaani perustella.

    Joskus tätä kutsuttiin kulttuuri-imperialismiksi. Puheet monikulttuurisuudesta voisi lopettaa, jos vain anglosaksinen maailma on olennainen.

    Käytännössä tämä nykyisin tarkoittaa lähinnä sitä, että kantakapakan kyyppari on Bangladeshista tai että naapurustoni hoitaa väärinjaetun postin vuodesta toiseen keskenään: Postin kantajat eivät hankalista suomalaisista kadunnimistä selviä. Pitäisi kai siirtyä Manhattanin käytäntöön ja numeroida kadut.

    Ainakin vanha snellmanilainen projekti suomesta sivistyskielenä alkaa olla ohi. On yksi asia ymmärtää se; toinen kysymys on, pitääkö sitä surra.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emme voi elää umpiossa. Kansakunnan voimavarat eivät riitä edes kaikkein tärkeimmän ulkomaisen materiaalin kääntämiseen suomenkielelle, eikä tämä maa koskaan ole ollut autarkia. Kääntämätöntä tärkeää materiaalia lienee kymmeniä tuhansia kirjoja. Montako kirjaa Suomessa ilmestyy vuodessa?

      Poista
    2. Elämme umpiossa jo nyt. Englannin kielisessä sellaisessa.

      Poista
    3. En minä autarkiasta tai umpiosta kirjoittanut saati niitä vaatinut; kirjoitin "avautumisen" laadusta. Jospa lukisit tekstini uudelleen.

      Poista
    4. Kun olin nuori, se umpio oli saksankielinen. Sitä luki suuri enemmistö koululaisista. Elämä ei ollut yhtään sen auvoisampaa.

      Poista
    5. Umpio ei ollut tuolloin yhtä tiivis kuin nyt, silloin oli sentään aina joku joka osasi muutakin kieltä kuin saksaa.

      Poista
    6. Saksan kielen ylivalta-aikana enemmistölle nuorista ei opetettu mitään kieliä, ei edes ruotsia.
      Nykyään kaikilla on sentään englannin lisäksi joku käsitys ruotsistakin. Ja edelleenkin "aina on joku" joka osaa muitakin kieliä. Tyttäreni osaa jopa latinaa.

      Poista
    7. Pappilan salin näkökulmasta "ennen oli kaikki paremmin" kun kansalle ei opetettu mitään kieliä. Ollakseen "joku joka osasi muutakin kieltä" piti olla ylioppilas.

      Poista
    8. Kyllä se kansakin oppi kieliä, näkemyksesi on turhan elitistinen.

      Poista
  4. Ihastuttavin ja täydellisin Yhdysvaltain populaari historia on koko Mark Twainin, Samuel Langhorne Clemensin, kirjallinen tuotanto. Tom Sawyerista 'Koiranelämään' ja kuvitteluihin paholaisen osuudesta historian tapahtumiin Euroopassa (no, tai ainakin langenneen enkelin).

    Koiranelämää alkaa Missisippi-virralta syvästä etelästä ja päätyy reportaashikeikkoihin San Franciscossa ja Havaijilla, välissä on pitkä selostus sanomalehtityöstä keskilännessä ja Utahin mormonien historiasta.

    Ja onhan Twainilla omaelämänkertakin, joka nyt vasta on saanut lopullisen julkaisuluvan.

    VastaaPoista
  5. Erikoinen ajatus, että maassa, jossa on viisikymmentä osavaltiota, viisikymmentä erillistä oikeusjärjestelmää ja saman verran + 1 korkeinta oikeutta, maailman suurin sotakone ja kasapäin erilaisia turvallisuus- ja tiedusteluviranomaisia jne, jne, että tällaisessa maassa ei ole sataan vuoteen ollut "valtiota eli siis julkista valtaa".

    Se, että "järjestys, opetus ja terveys eli poliisi, koulu ja lääkintä" eivät kuulu liittovaltion toimivaltaan, vastaa suunnilleen asiantilaa Euroopan Unionissa. Erona vain on se, että me täällä valmistaudumme pitämään Etelä-Euroopan jäsenvaltioita pystyssä eli suunnilleen noita luettelon asioita. Pankeista puhumattakaan.

    Sadan vuoden aikana Yhdysvallat mm. säästi Länsi-Euroopan - Suomi mukaan lukien - sortumasta Neuvostomiehitykseen ja sitä ennen saksalaisen sotilassaappaan alta.

    Eli kohinaa on riittänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdysvallat "säästi" Länsi-Euroopan lähinnä siirtomaakseen.

      Poista
  6. Minnesota District Court:in ratkaistavana oli vuonna 1907 kiistanalainen kysymys siitä, ovatko suomalaiset "valkoisia", "are Finns white?". Tuomari päätyi asiaan perehdyttyään argumentoimaan ja ratkaisemaan asian niin, että kyllä, suomalaiset ovat valkoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jopa rotuongelmansa ovat amerikkalaiset onnistuneet tuomaan maahamme. Suomalainen kulttuuri on kuollut.

      Poista
    2. Isoisäni neljä vanhempaa veljeä oli lähtenyt toistasataa vuotta sitten Amerikkaan Minnesotan pohjoisosiin. Olivat pappani mukaan tulleet parhaiten toimeen alkuperäisväestön, intiaanien kanssa. Suomalaiset olivat kai alempaa kastia kuin esim. ruotsalaiset, britit, saksalaiset ja muut ns. kaukasialaiset.

      Poista