14. kesäkuuta 2021

Iloinen asia



 

Eräiden vaalien edellä iskulause oli ”sosialismi on iloinen asia”. Se palaa välillä mieleeni, kun käyn terveyskeskuksessa ja katselen peruskouluun vilistäviä. Yhdysvalloissa tapasin useinkin ihmisiä, jotka eivät olleet uskoa, että Suomessa voi kouluttautua maisteriksi tai tohtoriksi käytännössä ilmaiseksi.

 

Jotkut sanoivat sitä sosialismiksi.

 

Ennen vanhoilla oli reumatismi. Piti olla linimenttiä. Se ol yhtä tärkeää kuin mummujen mikstuura ja tätien valeriaana. Jos sormeen tuli haava, otettiin sokerialalle tiputettua mikstuuraa, ja heti parani.

 

Nyt hakuteokset sanovat, että reumatismi on vanhentunut ja kananomainen sana. ’Reuma’ on monimuotoinen ja aika pitkälle huonosti tunnettu vika, joka luetaan autoimmuunisairauksiin.

 

Ennen oli toisin, siis sosialismia odotettaessa tai pelättäessä. Hammaslääkärissä ei tarvinnut käydä, koska mädän löyhähdyksen voi peittää kurlaamalla suuvettä. Tukkaa ei tarvinnut pestä, jos veti lisää rasvaa (Vitapoint tai Brylcreme). Alusvaatteet vaihdettiin kerran viikossa saunan jälkeen, jos silloinkaan.

 

Kuten usein, yritän nytkin lörpötellä mukavia tehostaakseni asiaa.

 

Sosialismi oli eri muodoissaan omasta mielestään tietoon tukeutuva ajatusrakennelma. Kommunismin pohjalla oli ”tieteellinen maailmankatsomus” eli siis tiede. Tätä korostettiin vuosikymmenestä toiseen.

 

Tuossa on yhteys perinteeseen, jota nimitetään ylimalkaisesti positivismiksi.  Olen tuntenut fyysikkoja, jotka ovat todistaneet minulle, ettei Jumalaa ole olemassa. Puhe ei ole tuosta asiasta, vaan siitä, ettei näihin erinomaisen luonnontieteellisen koulutuksen saaneisiin ihmisiin tehonnut lainaan vastaväite, että nyt sinä todistelet asiaa, jota ei voi todistaa. Monet tai ehkä useimmat teologitkin sanovat, ettei tuota asiaa voi tietää. Siksi tarvitaan uskoa. Ja usko on Raamatunkin mukaan ”luja luottamus siihen mitä toivotaan”. Ja toivo on täysin eri asia kuin tieto.

 

Fyysikot ovat välillä, viimeksi kuluneet vuosisadat, arvioineet ratkaisseensa kaikki merkittävät tieteelliset ongelmat. Viime vuosikymmenet ajatussuunta on ollut toinen. Joukko peruskysymyksiä on auki. Mitä on aine (eli siis energia)? Mitä on sähköinen varaus? Mitä on painovoima? Usein vastataan kuin kiukkuinen aikuinen lapselle, että turha kysellä, kun näinkin tullaan toimeen.

 

”Tosiasiat” tapaavat välillä kaatua romahtaenkin. Moni muistaa mahahaavan, jonka piti olla lähinnä sielusyntyinen ongelma, ja hyvin yleinen mahakatarri. Sitten havaittiin helikobakteerin vaikutus, ja hoitokin oli helppo. Minua hiukan vanhemmassa sukupolvessa mahahaava oli statussymboli. Isoa herra ei ilman sitä ollut tehtäviensä tasalla. Toisaalta oli todella paljon ihmisiä, jotka kärsivät vuosikymmenestä toiseen todella vaikeista vatsavaivoista, ja käyttäytyivät sen mukaisesti.

 

Minulla on hypoteesi. Venäjän lokakuun vallankumous on ehkä selitettävissä ilman sosialismia ja siis kommunisminaatetta. Entä jos syy oli nälkä? Etenkin Pietarissa mutta myös Moskovassa ja mikä pahinta rintamilla oli nälkää ja siis siihen liittyviä vaivoja. Ja Euroopassa oli kuitenkin tiedetty lähes tuhat vuotta, miten vaarallista on antaa aseita kantavien ihmisten nälkiintyä ja etenkin pitää lihakestejä heidän lähellään. – Mekanismi oli samaa lajia Ranskassa 1789.

34 kommenttia:

  1. "Nälkä on punikki" kirjoitti jo Juhani Aho. Mutta lokakuu oli enempi sotilasvallankaappaus.

    VastaaPoista
  2. "kananomainen" ja froidilaine lipsus inter pares

    VastaaPoista
  3. Sosialismista sen verran, että se ei ole onnistunut missään maailmankolkassa vaikka useassa valtiossa on sitä tosissaan ja verta säästämättä pakotettu. Tuloksena on aina ollut ensin nälkää, kurjuutta ja kuolemaa ja lopuksi suunnaton köyhyys ja puute. Monet eivät vieläkään tätä käsitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä se näytä onnistuneen kapitalismikaan. Monet eivät tätäkään halua tunnustaa.

      Poista
    2. On käsiteltävä vielä se kysymys elämmekö pohjoismaissa sosialismissa, niin kuin joskus kuulee väitettävän.

      Tulkitsisisn, että meillä vasemmistokin on tajunnut, että lypsävää lehmää ei kannata ottaa osaamattomien hoidettavaksi, parempi on ottaa (pakolla) sopiva osuus sen tuotosta. Keskustelua käydään lähinnä siitä, mikä on se sopiva osuus.

      Valtion ja kuntien omistamien toimintayksiköiden kilpailu markkinoilla on kyllä asia sekin. Luonnolliset monopolit lienee syytä pitää julkisessa omistuksessa, mutta mitenkäs sitten muiden laita on?

      Poista
    3. Riippuu mitä sosialismilla tarkoitetaan. Monien amerikkalaisten mielestä ilmainen koulutus, terveydenhoito ja kansaneläkkeet, joista Kemppinen tässä ymmärtääkseni puhuu, ovat pahimman sortin sosialismia.

      Poista
    4. Moni vallankaappaaja on kutsunut voimaansaattamaansa yhteiskuntajärjestystä sosialismiksi. Onko se ollut sitä taitaa olla vähän eri asia. Pikemminkin on ollut kyse vanhasta vitsistä "kapitalismissa ihminen riistää toista, sosialismissa asia on päinvastoin".

      Nykymaailmassa todellista sosialismia lähinnä taitavat kuitenkin olla ns. pohjoismaiset hyvinvointivaltiot. Ainoa mitä puuttuu on se, että myös työelämässä asioista päätettäisiin demokraattisesti. Yleensä se tyrmätään väitteellä jonka mukaan omistajissa ja johtajissa asuu ylimaallinen viisaus johon tavalliset tallaajat ja heidän valitsemansa eivät yllä. Tosin talousviisaat ja todellisuus ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet sen vääräksi.

      Poista
    5. Eikö edes Ruotsissa (ja Suomessa) olla onnistuttu?
      Ihmettelen kovasti.

      Poista
    6. Minun sukupolvelleni taas markkinatalous on ollut uskonto, ei järjen asia. Silloin sekin saa aikaan rumaa jälkeä.

      Poista
    7. "Ilmainen koulutus, terveydenhoito, kansaneläkkeet ... " Missä tällainen utopiavaltio sijaitsee? Muutan heti sinne.

      Poista
    8. Heti ilmestyivät sosialismin puolustajien jäykät rivit torjumaan kaikki kritiikit ja ryhdyttiin kääntämään keskustelu toisaalle.

      Pitääkö tämä pellistä taivuttaa näille? Esimerkkeinä sosialismin kokeiluista ovat vaikkapa: Albania, NL kymmenine osavaltioineen, Bulgaria, Puola, DDR, Pohjois-Korea, Kiina, Jugoslavia, Tsekkoslovakia, Venezuela, Romania ja Kuuba jne. Lisää esimerkkejä löytyy Afrikan mantereelta. Kaikki ne ovat pahasti epäonnistuneet tavoitteissaan kohti horisontissa siintävää sosialismia vaikka heillä olisi ollut jopa runsaat luonnonvarat. Useimmissa niissä on kaiken väkivallan, riiston ja toisinajattelijoiden tuhoamisen sekä kyvyttömän talouspolitiikan tuloksena valtava köyhyys ja ihmisoikeuksien puute. Kiina teki poikkeuksen tästä koska sen johto noin kolmekymmentä vuotta sitten tajusi että tuho on edessä ja muu maailma menee lujaa ohitse. He päättivät ryhtyä puhtaasti markkinatalousmaaksi (tosin tiukasti valtion ohjauksessa) ja ovat siinä menestyneet todella hyvin. Edelleen he kuitenkin pitävät yllä diktatuurikomentoa ja rikkovat laajasti kansalaistensa ihmisoikeuksia.

      Jos joku on sitä mieltä todella että sosialismi on hyvä järjestelmä, mainitkoon siitä toimivan esimerkin, edes yhden.

      Poista
    9. Edes yksi, no

      Kerala (malajalamiksi കേരളം). Osavaltio Intiassa.

      Poista
    10. Kukahan se tässä taas torjuu kaiken kritiikin?

      Poista
    11. "Jos joku on sitä mieltä todella että sosialismi on hyvä järjestelmä, mainitkoon siitä toimivan esimerkin, edes yhden."
      Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska. Ei sosialismia voi olla ilman demokratiaa. Esimerkkisi ovat kaikki oligarkioita. "Etujoukon" valta ei ole sosialismia vaan leninismiä tai stalinismia.

      Poista
    12. Henrik Stenlundin käsitys sosialismista on oikea, kunhan ei vain ruveta siirtämään maalia.

      Tarinaa voisi nimittäin jatkaa nimittämällä suomalaista vasemmistoa tai peräti suomalaista yhteiskuntaa sosialistiseksi. Näin voidaan kätevästi rinnastaa yksi maailman parhaista maista Pohjois-Koreaan.

      Poista
    13. NL sähköisti koko seitsemän aikavyöhykkeen maan vajaassa 50ssä vuodessa. Nosti joko tyttären tai pojan kerrostaloon babushkoineen kaalimaan viereltä insinööriksi tai lääkäriksi sukupuolesta piittaamatta. Täthän ei ole vielä mikään valtio yltänyt samassa mitassa, millään vertailukelpoisella asteikolla. Se maksoi lukuisia ihmishenkiä mutta sen hinta oli tiedossa.

      Kerropa jokin taho joka on kyennyt samaan samassa ajassa?

      Ei pidä unohtaa että kyseessä on supervalta, aikanaan.

      M3illäpäin moni ymmärsi muutakin kukn radanvarsiupseerien liiteristrategiaa.

      Poista
    14. Miten niinkin viisas mies kuin Henrik ryhtyy oikeastaan asian sivusta paasaamaan itsestäänselvyyksiä joidenkin despoottisten systeemien kelvottomuudesta?

      Poista
    15. "Miten niinkin viisas.."
      Heh, kas kun se liittyi itse blogiin ja halusin osaltani hiukan provota näitä ikisosialisteja joilla oikea silmä ei ole koskaan toiminut ja vasenkin katsoo kieroon.

      Poista
  4. Aikanaan DDR:ssä lehden seuranhakupalstalla hakija kuvasi itsensä seuraavanlaisesti: ”Sosialistinen maailmankatsomus, muuten normaali”.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kapitalistinen maailmankatsomus ja muutenkin epänormaali?

      Poista
  5. "Venäjän lokakuun vallankumous on ehkä selitettävissä ilman sosialismia ja siis kommunisminaatetta. Entä jos syy oli nälkä?"

    Vallankumousta eivät tehneet nälkäiset kansanjoukot, vaan hyvin syöneen bolsevikkipuolueen asejoukko. Sen jälkeen oli vielä bolsevikkipuolueen järjestämät melko vapaat vaalit, joissa niissäkään nälkäinen kansa ei erityisemmin antanut ääniään polsuille.

    VastaaPoista
  6. Silkkiunikolta vaikuttaa kuvan kasvi. Mietteitä viepi moniin suuntiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta nuokkuvat, munamaiset nuput viittaavat pikemminkin idänunikkoon. Mitä mietteitä se synnyttää?

      Poista
    2. Missä on lähin bordelli. Oliko muita?

      Poista
    3. Aloittajana en puhunut bordelleista. Idänunikko kuvassa taitaa kirjojen perusteella ollakin, kuten oikaisit. Keltamot ja peltoemäkit ovat heiniäni samasta sakista; puutarhat minulle vain voltairelaisia haaveita.
      Mietteet matkustavat lentävällä matolla (taas)laittomille oopiumiunikkopelloille. Eri laji, tiedän. Lasten leukemia on saatu kuriin vincojen (pikkutalvio) ja läheisiensä kemikaaleilla, joiden syntetisointi olisi sangen monimutkaista. Valtavasti biomassaa tarvitaan pikku tippaan.
      Tämä tuli ensimmäisenä. Tahdotko lisää?

      Poista
  7. On vaarallista antaa ihmisten nälkiintyä. Eräät eivät usko olevansa ihmisiä, eivät usko että vaara on todellinen ja koskee myös heitä, oli niitä aseita tai ei. Juomavesi on vielä täpärämpi seikka. Siinä rynsesteri lentää vitelikköön hyvin vikkelään jos se alkaa painaa liiaksi helteessä.

    Tätä kun jatketaan niin sitten sitä maailmansotaa soditaan ja pitkään mutta kepein ja kivin kuten kätevintä ja fiksuinta onkin. Ne on ne liika fiinit hallintomallit ja liika tyhmät valtiot.

    VastaaPoista
  8. Voisi olla jokin sosiaalinen kommunismi jossa suuret tunteet kuten urheiluvoittoriemut ja iskelmätaiteilijoiden kuolemat jaettaisiin yhdessä mutta omaisuus olisi yksityistä ja parhaiten vielä salaista siten että sen määrä saisi olla rajaton kunhan sitä eivät muut huomaa eikä se vaikuta millään tavoin muihin ihmisiin.

    Tästä opin läksyn kun kuulin sanottavan ettei tee mieli investoida tunnetasolla, eikä oikein ole varojakaan. Kaipa siinä oli pääoman puutteessa paree surra itteäns sitte.

    Aina on varaa olla mulkerompi paskiainen, moukkajuntti toisten tyrkkijä ja puuttua ja komennella ja paheksua mutta onko varoja pamauttaa kuleksimasta ja katselemasta varaton ja nälkäinen? Entä jos on vielä sairas siihen päälle? En penää tässä oikeuksia vaan tunnetason investoinnin epäonnistumista, siis markkinavoimien vaikutusta ihmisen käytökseen.

    Ei tule uskoa kaikkea mitä menestyneemmiltä luulee voivansa oppia. Pörssi saattaa sulkeutua yllättäen tai tunnehyödykkeiden arvo romahtaa nollille ja silloin sekä itku että ilo on kokonaan poistettu. Tästä tulee yleensä pelkoja, sitten sublimointia varsinkin jos pelot johtavat toimintaan ja useimmiten muodostuu tapoja joista on työlästä päästä eroon.

    Tässä puhutaan varastamisen oikeuttamisesta. Varkaalle varkaan mitalla sillä joka varkaalta varastaa sille Jumalakin naurahtaa.

    Kannattaisi olla köyhä ja mielenkiinnoton mutta rikas ja vahva asiassaan , jos taas on varakas mutta väittää olevansa köyhä eikä ole edes seitsemää autoa ja tuhatpäistä karjaa on typerä ja sen vuoksi täysin yhdentekevä lypsettävä.

    Voisi aloittaa muutamia autoja varastamalla kun lehmien luvaton käyttöönotto on kuulemma melko epäeettistä ja vissiin kai väärinkin vaikka en tiedä koska en ole oikea cowboy. Osaan pelkästään teroittaa esineitä ja särkeä sähkölaitteita paljain käsin. Auton akulla ja teräsvillan pätkällä osaan tehdä hämmästyttäviä temppuja mutta niillä on niin harvoin käyttöä että siitä ei kannata puhua ansioluettelossa.

    Kaipa sitä sitten ollaan meritokraatti, sielullisessa mielessä. Siihen taitaa olla avoin shekki, niin sen näen.

    VastaaPoista
  9. Tuossa joku toi esille edesmenneen DDR:n. Nyky-Suomessa sekä oppositio että "sosialistinen" hallitus ovat siitä valovuosien päässä niin kaukana, ettei niiden keskinäinen ero edes näy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätäpä ei nuori polvi useinkaan tajua, iltapäivälehdistä puhumattakaan.

      Poista
    2. Onko nyt valovuosi etäisyyden mittayksikkönä ymmärretty? Olkoon kuinka kaukana hyvänsä mutta kun ei ole. On välittömässä läheisyydessä. Viranhaltijaa voi kurmoottaa, liputtoman laivan seilorien soittokunta esittää reippaan rallin oi kallis suomenmaa, kunhan minä ite saan, suomi sulo pohjalla ja ketä vaan karkuun kerkiää.

      Pirskatinko hyötyä siitä on!

      Mitä helevenkskattia lillukanvarsilla on väliä, pitäs miettiä peltoja ja leikkuupuimureita.

      Poista
    3. Valovuosi niin luonnontieteellisesti kuin kuvaannollisestikin on helpompi ymmärtää kuin Iikka H.

      Poista
  10. Suorasuuntauksella iloinen asia on Arturo Toscaninin johtamana Kansainvälinen.

    VastaaPoista
  11. Joulupukki toi Obaman kirjan ja olin kyllä yllättynyt kuinka sosialistisiksi katsottavia tavoitteita hän suunnitteli. Varsinkin, kun ajattelee niiden toteuttamista republikaanitodellisuudessa, jonka perimmäinen luonne paljastui kaikessa alastomuudessaan Trumpin myötä. Petteri meillä on julmistellessaankin vain häivähdys oppi-isästään. Mutta että sosialismi ajatuksena ei kuollutkaan kommunismin kaatumiseen, on huomioitava seikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin luin tuon kirjan. Mitään sosialistista en siitä löytänyt, siis sellaista, jota tuolla sanalla on jo pitkälti toista vuosisataa ymmärretty tarkoitetun. - Mutta kuka ihmeen kumma Petteri ja hänen oppi-isänsä? Joku kommunistiko?

      Poista