22. tammikuuta 2021

Sarvesta sanaa



 

Kun tulin suihkusta, ihmettelin mitä minä tuonkin peilin ostin. Ennen peilit olivat parempia. 

 

Toisaalta olin mielissäni. Eilen puoliseiskassa oli minun silmissäni hyvin nuori naisihminen, matemaatikko joka tuntui sietävän hyvin jopa oman lahjakkuutensa ja esitti iloisesti tuntemuksia ja ajatuksia, jotka olivat yllättäviä ja outoja. Tämä P. Ilmonen mallinsi viruksen leviämistä lego-palikoilla ja sanoi viihtyvänsä hienosti betonimetsässä mutta vierastavansa oikeaa metsää. Siellä on, toisin kuin muovipalikoissa, pelottava määrä vihreän sävyjä, ja ne liikkuvat!

 

Se ei ollut punkkien pelkoja. Ainakin Cézanne ja pari ulkona maalaavaa impressionistia valittivat juuri tätä: vihreä on liian vaikea. Se on maalarille oikeastaan ylivoimainen!

 

Jouduin lukemaan kolmeen kertaan tämän kohutun Amanda Gormanin runon, siis Bidenin juhlassa esitetyn. Ensin se tuntui vähän julistavalta ja sitten taas löysältä. Vasta sen jälkeen käsitin, että runo on erittäin hieno ja jälleen yksi syy olla iloisen innostunut tulevaisuudesta.

 

Mikä lienee selitys, että näitä verrattomia nuoria naisia tulvii nyt ovista ja ikkunoista?

 

Mietin sitä, koska olen itse niin etuoikeutettu, että pääsin pienenä todella nauttimaan hienojen naisten taidoista ja tunteista. Olin sukupolveni ensimmäinen. Perässä tuli 48 nuorempaa serkkua. Sota oli juuri loppunut. Oli joulu. Pöydässä oli pari kymmentä henkeä ja Uiton Lempi. Pöydän vieressä hetekalla äitini ja minä. Tarjolla jopa kinkkua, ”mustaa sikaa”. Isoisäni oli kauppiaana enimmäkseen rehellinen. Tutulle kansanhuollon virkamiehelle (Pernaan Jussi) näytettiin ja luovutettiin sika, jonka kauan kateissa ollut kaksoisveli oli luultavasti autovajassa piilossa.

 

Eilen sanoin, että ikätoverini Biden on liian vanha presidentiksi. Kommentoija sanoi, että niin kovaan hommaan 55 olisi hyvä yläikäraja. Huomautan tähän, että teoreettisessa fysiikassa (nyt hieno ja asiantunteva esitys on Graham Famelo, ‘The Universe Speaks in Numbers. How modern math reveals nature’s deepest secrets’, 2019) on vanhastaan toisteltu, että sekä fyysikkojen että matemaatikkojen mielestä parhaat päivät ovat ohi, kun ihminen täyttää 35 vuotta. Esimerkkinä mainitaan joskus Einstein ja Dirac, joskus Euler ja Gauss.

 

Ja urheilussa tuossa samassa iässä siirrytään ikämiessarjaan. En ole selvittänyt itselleni, mikä on ajanmukainen nimitys tuon ikärajan täyttäneelle naisurheilijalle.

 

Gormanin runo oli nähdäkseni linjalla Shakespearen sonetit – Walt Whitman. Runsaasti sisäsointuja ja alkusointuja. Tärkeät vokaalien soinnit ja diftongit kuten meillä A. Kivellä. Hienoa!

 

When day comes, we step out of the shade, aflame and unafraid. 
The new dawn blooms as we free it. 
For there is always light, 
if only we’re brave enough to see it. 
If only we’re brave enough to be it.

 

13 kommenttia:

  1. Kun aikanaan opiskelin, professorit selittivät aika ajoin että terävin ikä on siinä 25 paikkeilla ja sitten alkaa pudotus. Tietyssä mielessä se pitää paikkansa mutta se ei ole verrannollinen tieteellisiin aikaansaannoksiin. Se, että ajatus juoksee nopeasti kaukana ja syvällä ja rakentelee silmänräpäyksessä pitkiä päättelyketjuja on tietenkin hyvä asia ja pohjautuu osaksi koulutukseen. Kuitenkin tieteessä pitää ratkaista ongelmia luovalla tavalla ja siinä ikä auttaakin jo paljon enemmän vaikka asiat sujuisivat hitaammin. Samalla kokemus on karttunut niin paljon ettei tee turhia liikkeitä ja tekee mielellään sellaisia turhia liikeitä jotka voivatkin olla juuri se yllättävä ratkaisu.

    Bidenia on aivan turhaan ryhdytty repostelemaan vaikka mies on ollut vasta päivän virassaan. Yleisradion toimittajatarkin kirjoitti uutisessaan Bidenista "papparainen" joka mielestäni kertoo enemmän kirjoittajastaan kuin kohteestaan. Ei pitäisi tuomita näön perusteella vaan odottaa ja katsoa mitä vuosien aikana tulee.

    VastaaPoista
  2. "- - että sekä fyysikkojen että matemaatikkojen mielestä parhaat päivät ovat ohi, kun ihminen täyttää 35 vuotta."

    Matematiikassahan arvostetuin palkinto (Fieldsin mitali) annetaan vain alle 40-vuotiaille. Kun sitten Fermat´n suuren lauseen todistanut Andrew Wiles ennätti yli 40-vuotiaaksi, hanelle myönnettiin erillinen IMU:n kultamitali.

    VastaaPoista
  3. Se runo kannattaa kuulla Amanda Gormanin itsensä esittämänä. Ensin se tuntui vähän paatokselliselta, mutta sitten lausujan voimakas ääni ja riemukas olemus tempaisivat mukaansa ja täytyi vain antautua ihailemaan hennon Amerikan tytön hyvää itseluottamusta ja intoa. Mistäkö näitä tulee? Tämä ainakin tulee köyhistä oloista ja viimeksi Harvardista, jossa hän on juuri suorittanut tutkinnon sosiologiassa. 16-vuotiaana hänet nimitettiin kotikaupungin (vai oliko se osavaltion) poet laureateksi ja kolme vuotta myöhemmin kansalliseksi nuorisorunoilijaksi, National Youth Poet Laureate. Ja esiäidit Etelän puuvillapelloilta orjatyöstä.

    Jill Biden äidinkielenopettajana tiesi tästä nuoresta lahjakkaasta runoilijasta ja häntä pyydettiin kirjoittamaan runo virkaanastumistilaisuuteen. Ilmeisen valistunut Ensimmäinen nainen nyt Valkoisessa talossa.

    NBC:n esseessä pohdittiin sitä, että nykyisin eivät etnisyys tai sukupuolikaan ole niin tärkeitä erottavia tekijöitä kuin sukupolvikokemukset, mitä musiikkia kuuntelet, mitä ostostottumuksia sinulla on jne. Harris tennistossuineen tuonee oman lisänsä Bidenin perinteiseen ja vähän harmaaseen imagoon ja miellyttänee myös "Benetton-shoppailijoita". Milenniaanit saavat odottaa vuoroaan.

    VastaaPoista
  4. J.S Bachin the Art of Fugue (fuugan taito) tuli ensimmäisenä mieleen edellisestä kirjoituksesta ja huomaan etten oikein osaa päästää irti ko. assosiaatiosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai että Bach nimesi teoksiaan oikein englanniksi..

      Poista
  5. Viime vuosisadalla Kauhavalla vaikutti rovasti, josta kaskuttiin, että ”saarnaa niin kauvan jotta kirkonpenkis joka akka vänäjää”.
    Bidenin virkaanastujaispuheessa oli samoja piirteitä, tunteisiin vetoavaa pyrkimystä yhtenäisyyden herättämiseen. Mennyttä neljää vuotta Biden kohteliaasti kommentoi, vapaasti suomennettuna: ”Niin kauan minä trumppaan tämän kylän raittia, kun kenkäni pohojat kestää”.

    VastaaPoista
  6. Sanovat, että etuotsalohko kypsyy vasta 25 v. mennessä, ja siinä sivussa toiminnanohjaus. Jokamiehelle voipi tällä olla enemmän merkitystä kuin älyn ääriarvolla.

    VastaaPoista
  7. Tohtikohan joku meillä neuvostoaikana nimitellä Kremlin ikäloppuja johtajia papparaisiksi, pahemmista termeistä puhumattakaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missä mahtaa kulkea papparaisuuden raja? Eräänkin pienen Pohjoismaan presidentti täyttää kuluvana vuonna 73 vuotta, mutta häntä en ole huomannut koskaan papateltavan. Ja hyvä niin.

      Poista
  8. No, nuoria naisia tosiaan tuppaa kaikkialle.

    Onkohan Yle Ykkösen aamuohjelma radiossa muuttunut jotenkin asenteelliseksi, dogmaattiseksi sen jälkeen kun miestoimittajat katosivat sieltä? Vai johtuuko se siitä, että asiantuntijoiksi pitää väkisin kutsua tietty määrä naisia koska ovat naisia. Usein, ei aina, naisasiantuntijat ovat miehiä dogmaattisempia ja asenteellisempia, kapekatseisia. Sopii tietysti tähän aikaan kun tunteet ovat tärkeämpiä kuin faktat.

    Eikö siitäkin ole tutkimuksia, että sekä naiset että lapset ovat miehiä julmempia sotureita jos sotureiksi alkavat/joutuvat? Pol-Potin lapsisoturit olivat kai julmempia kuin kukaan missään.

    Jostakin syystä (tai monesta) nykyään on melkein mahdoton pitää erillään ihmistä hänen sukupuolestaan. Näin on myös melkein mahdoton arvioida tekojen merkitystä, koska arvioon näköjään aina vaikuttaa se mitä sukupuolta (vaiko mitään) ko. ihminen, tekijä, edustaa.

    VastaaPoista
  9. Theodor Fontane (1819-1898) julkaisi Effi Briestin 76-vuotiaana 1895. En tiedä, miten kauan kypsytteli, muttei ainakaan tuota yhtä ainoaa kirjaa, koska varttuneen iän tuotanto on laaja. Effi kuului kirjallisuuden tutkintovaatimuksiin jo approbatur-tasolla ainakin 1970-luvulla, ja eiköhän sitä "vedenjakajaromaanina" vieläkin pidetä. Fontane on esikuvani. Jos vaikka minäkin vielä, koronarokotusten ykkösryhmäläinen...

    VastaaPoista
  10. 'trump up' -to concoct especially with intent to deceive : FABRICATE, INVENT
    (Merriam-Webster)

    VastaaPoista
  11. Kiitos Kemppinen, hienosti tiivistetty analyysi tuon maagisen runottaren helmeilevän kauniista ja soinnikkasta juhlapuheesta...eipä ole turha Laureate runoilija jo nyt ja mitä lie tuleekaan. Monikin kenties näinvielä paperille naputtelee, mutta harvempi näin esittää, varsinkin globaalin miljoonayleisön edessä...mahtavaa

    VastaaPoista