11. tammikuuta 2021

Joku syö lompakostasi


 


 

Ilmainen valuutta, kuten Bitcoin, on hajautettu tietokanta. Se perustuu lohkoketjuun (block chain) ja sen turvallisuus puolestaan perustuu erittäin suurista tietomääristä ”louhittuun” dataan, jolla suoritetaan erittäin suuria ja  hankalia laskutoimituksia.

 

Syyni kirjoittaa asiasta on julkisen median vähäsanaisuus. Englannissa BBC otsikoi vuoden 2019 puolella, että Bitcoin kuluttaa enemmän sähkö vuodessa kuin Sveitsin valtio. 

 

Yllä oleva käyrä (© Statista 2020) näyttää, että tuo vuotuinen käyttö on hiukan pienempi kuin Suomen tilastoitu kulutus.

 

On väitetty, että hinnan maksavat ne, jotka eivät käytä digitaalista rahaa, Suomessa siis veronmaksajat. On myös väitetty, että digirahan merkitys ilmakehän hiilidioksidipäästöihin ja yleisemmin hiilijalanjälki on hirvittävän suuri.

 

Puoltajiksi ilmoittautuneet kirjoittajat ovat osoittaneet ansiokkaasti, että ykköstoimija on Kiina, joka on viime vuosina rakentanut Mongolian rajan suuntaan kaksi kerta enemmän vesivoimalla tuotettua energiaa kuin se voi itse käyttää.

 

Ajatus n sivumennen sanoen kiinnostava siinäkin mielessä, että Kiinan toimet Tiibetissä ja etenkin uiguureja vastaan saattavat hyvinkin liittyä vesivoiman rakentamiseen.

 

Roman Polanski, missä olet? – Ihailen ”Chinatown” -elokuvaa myös siksi, että murhien ja törkeyksien taustalla on Los Angelesin vesirakentaminen. Kaikkien nimeltä tuntema Mr. Mullholland oli kaupungin vesi-insinööri, ja Colorado-joen jättiläispato oli 30-luvun suurimpia ponnistuksia.

 

Vastaavasti lentokoneteollisuuden sijoittuminen Kaliforniaan (Douglas, Lockheed ja useita muita) ja sotien jälkeen itse Piilaakso saattaa kätkeä näkyvistä kysymyksen sähkön jakelusta ja hinnasta. Ja alumiini muuten on paljon sähköä vaativa tuote; sen raaka-aine on bauksiitti. 

 

Viittausteni takana on se, että olen lukenut rivi riviltä Kalifornia historian eli Kevin Starrin kahdeksan vankkaa nidettä. Suosittelen esimerkiksi osaa ”Golden Dreams: California in an age of abundance 1950-1963, OUP 2009". Jos haluatte tietää, miksi Kaliforniassa on aina metsäpaloja, repikää siitä. Syy on melkein aina ränsistynyt jakeluverkko, ja syyksi ilmoitetaan melkein aina kommunistit, homot tai demokraattiseen puolueeseen kuuluva kuverööri.

 

Siellä jopa Edison Con eli siis jakeluverkko ymmärretään keinoksi ansaita rahaa. Jos kaapelit tippuvat ja eristeet paukkuvat, osavaltion tai liittovaltion pitäisi kuulemma maksaa korjaukset.

 

Minulla ei ole kykyä arvioida digitaalivaluutan todellista hintaa ja sen ympäristövaikutuksia. Mutta kun olen vuosia opettanut, että tietoturva maksaa, korotan kuitenkin ääneni.

22 kommenttia:

  1. Kaliforniasta on alkanut muuttoa Teksasiin ja tiettävästi myös Floridaan.

    Hewlett Packard on esimerkki hieman isommasta yrityksestä.

    https://www.usnews.com/news/business/articles/2020-12-02/hewlett-packard-enterprise-to-move-headquarters-to-texas

    VastaaPoista
  2. Asian ymmärtämiseksi suosittelen kirjaa "Karl Marx Pääoma osa 1"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän voitaneen soveltaa vanhaa sanontaa ”totta toinen puoli”.

      Poista
  3. Eipä ns. oikea rahakaan perustu muuhun kuin luottamukseen.
    Bitcoineja taasen on vain rajallinen määrä, joten niiden louhiminen loppuu piakkoin ja sähköä säästyy.

    Omalta osaltani suurin hyötyjä on Suomenkin verottaja, joka verottaa myyntivoitot Bitcoineista pääomaverotuksen mukaan.

    VastaaPoista
  4. Kunnian mies. Hyvä työ.

    VastaaPoista
  5. Tässä lista sadasta eniten bitcoineja omistavista osoitteista.

    https://bitinfocharts.com/top-100-richest-bitcoin-addresses.html


    Hieman harmittaa kun itsellä ollut alkuaikoina muutama tuhat BTC, mutta nykyisin vain joitakin.

    VastaaPoista
  6. Erittäin tärkeä kirjoitus.

    - kaikki valuutat ovat lopulta energiaa, esim. "petrodollari" vaatii toteutuakseen laajaa energian käyttöä ja se on sidottu energiaan.

    - dollarin ja muiden fiat-valuuttojen pohja on myös energia, laajat tietoverkot, jakeluverkot, seteleiden ja kolikoiden kohdalla niiden tuotanto tapahtuu energiaa hyödyntäen.

    - tietoverkot ovat äärimmäisen tärkeä ja samalka vaikea ja vaarallinen asia. Normaalina aikana noin 97% "valuutasta" syntyy liikepankkien tietojärjestelmien avulla tai kautta. Ilman verkkoa tämä ei voisi enää onnistua, koska menettelyt ja lainsäädäntö ei anna mahdollisuutta muuhun.

    - velkakirjoja voidaan käyttää maksuvälineenä myös ja se on "rahaa" jos molemmat osapuolet niin päättävät. Vaatii energiaa ja tietoverkot.

    - kulta ja hopea sekä kupari ovat kaikki olleet rahajärjestelmien pohjana, vaativat energiaa, ennen miesten energiaa ravinnosta, nykyään ennen kaikkea öljyä.

    - viljaa tai viljelykasveja voidaan käyttää vaihdon välineenä - ja on myös käytetty. Kyse on energiasta siinäkin tapauksessa, aurinko, maaperä, vesi, hiilidioksidi jne luovat tilanteen jossa syntyy syötävä kasvi jota myös ihminen voi käyttää. Aikoja sitten hevosten rehun tuotanto oli merkittävä asia. Tietyt lannoitteet tehdään esim. maakaasusta ja niiden kuljettaminen vaatii energiaa, öljyä ennen kaikkea.

    - Bitcoinista puhutaan paljon mutta olisi aika puhua myös sen ongelmista.

    - "tietoverkot" ovat henkiin jäämisen ydin. Se on joskus ollut postimies esim. hevosen kanssa, on optista lennätintä, "laulavaa lankaa", radiota, kaapelia ym. ym.

    - tärkeimmät molempien maailmansotien tuottamat tai niiden käyttöä edistäneet keksinnöt ovat tietoverkkoihin liittyviä, kuten koodauslaitteet, tulenjohto-välineet, jopa tutkat sekä niiden kanssa toimivat muut laitteistot, sekä tietenkin radiopuhelimet, lentokone vähintään lähetin tehtävissä käytettynä, myöhemmin esimerkiksi tulenjohto tuli mukaan kuvaan. Ajoneuvot olivat oleellinen osa tätä, niin tankit kuin purilaita kiskovat hevoset.

    - tulevaisuudessa tietoverkkojen - tässä käytettynä hyvin laajassa merkityksessä - tarve ja merkitys vain kasvaa.

    - näyttää siltä, että palvelinkeskus-liiketoimintaa pyörittävien yritysten koko kasvaa hyvin nopeasti. Kuluja voi leikata "enää" verkoista, kuka omistaa palvelimet tai mitä lisenssi yms. maksuja maksetaan.

    - Amazon näyttää olevan suuri tälläkin alalla. Yksityiset muut yhtiöt käyttävät sen palveluja, samoin liittovaltio, kuten CIA.


    .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Amazon näyttää olevan suuri tälläkin alalla. Yksityiset muut yhtiöt käyttävät sen palveluja, samoin liittovaltio, kuten CIA."

      Nykyään Amazon, Google, Apple, Facebook (Twitter) & co ovat myös merkittäviä poliitisen vallan käyttäjiä. Ne päättävät kuka saa puhua kenelle ja mitä. Ja lisäksi estävät tehokkasti myös pienmpien yrittelijöiden yritykset tarjota vaihtoehtoja.

      Meno tässä(kin) suhteessa alkaa Amerikassa, tuossa vapauden ja demokratian esikuvamaassa, olla jo surkuhupaisaa.

      Jotenkin sitä ajatelisi, että esim. presidentin ja häntä avustavien keskeisten virkamiesten henkilökohtasten ja myös virkaan liittyvien kommunikaatiokanavien totaalisen sulkemisen olisi hyvä perustua jollakin tavalla lakiin. Ja että päätös siitä tehtäisiin lain pohjalta jonkin sortin tuomioistuimessa. Tähän on mm. Angela Merkel viitannut lausunnossaan. Ohessa ao. lausuntoon liittyvää pohdintaa hieman syvemmältä:

      https://www.welt.de/politik/deutschland/article224127744/Angela-Merkel-findet-Donald-Trumps-Sperrung-bei-Twitter-problematisch.html

      Mutta ehkä tällä tehokkaalla Amerikan mallilla on kätevämpi valita sallitut mielipiteet ja pitää toisinajattelijat poissa julkisuudesta. Mallihan tulee suoraan diktatuureista, joissa toiminta on tehokasta.

      Ja loppuun vielä huomautus, jota innokkaimpien kommentattoreiden on tosin on taas kovin vaikea ymmärtää: Ylläoleva ei ota kantaa Trumpin puolesta eikä häntä vastaan, vaan yrittää olla yleinen pohde siitä, missä määrin yksityisen firman sopii tehdä poliittisia totaalisensuuripäätöksiä ns. oikeusvaltiossa. Tai missä määrin yksityinen firma voi vain omien mieltymystenä mukaan päättää edes siitä, mikä sisältö on rikollinen ja mikä ei.

      Mistä sitä tietää, kuka milloinkin sensuurin kahvassa, jos se kovin holtittomasti sallitaan aivan kenelle vain?

      Poista
    2. MIksiköhän Matias K. heräsi vasta nyt sensurointipohdiskeluihin kun Trump blokattiin netistä? Kiinassa, naapurissamme ja monissa muissa valtioissahan tuo on ollut arkipäivää jo pitkään.

      Poista
    3. Ei se olekaan Matias K. vaan joku niistä trollitehtaiden aliaksen aliaksista vain jotka samojakin nimimerkkejä keskenään vaihtelevat. Ehkä jopa "Kulttuurineuvos" itse.

      Poista
    4. "Miksiköhän Matias K. heräsi vasta nyt sensurointipohdiskeluihin kun Trump blokattiin netistä?"

      Diktatuureissa sensuuri on normaalia rutiinia. Kaikki ovat siitä selvillä. Se ei ole kenellekään uutinen.

      Sen sijaan demokratian mallimaassa, USA:ssa noinkin raju sensuuri on uutta ja siksi se on uutinen ja mielenkiinnon kohde.

      Yritin pohtia sensuurin olemusta ja edellytykisä nimenomaan länsimaisissa oikeusvaltioissa.

      Mutta ymmärrän toki, että useimmille nimettömille näinkin mutkikkaat ajatuskulut ovat vaikeita. Varsinkin kun omat ennakkoluulot sumentavat ajattelun ja haittaavat kovin luetun ymmärtämistä. ;)

      Poista
    5. Persut vaativat Googlen ja Facebookin sosialisointia.

      Poista

  7. Hesarissa parasta on toimitusvarmuus. Että lehahtaa luukusta aina ja ajassa. Muutoin en kehuisi tätä ent. Raimo Sailaksen sanansaattajaa ja nykyistä Olli Rehnin äänitorvea. Bitcoinissa kullakin on ledgerinsä ja jokaikinen maksutapahtuma mistä ja mihin on tiedossa jokaikiselle ja ikuisesti kuin kulta, paitsi kun palaa maahisiin, maahan -kuten kulta luolaansa, holvikäytäväänsä. HS Mielipide tä 12.1. Antti Kurittu "sähkötörsäys ei, jokamiehen raha jees".

    Hopeatahan raha oli ennen tuikiharvinaista kultaa. 1500-luvun jälkipuoliskolla sitä louhittiin hurjapäisesti ja isosti Potosista, etelä-Amerikan keskeltä paikasta "ei mikään" ennen 1550 eikä jälkeen 1650. Hopean perään ähellettiin koska Kiina ja Intia antoivat sitä vastaan silkkiä samettia ja muskottia.

    Väkisin ottaminen kävi voimille ja voima oli ylimysvaltiolla. Kauppamiehet ostivat hopearahalla. Kotona kristiEuroopassa kauppamiehet eivät rahaa tarvinneetkaan, uskonveljinä he luottivat toinen toiseensa ja kaupat vain merkittiin kirjoihin, kuten bitcoin nyt. Minna Canth ei ollut kauppamies. Hän käytti erioikeuttaa ei-mies vaatimalla maksut käteisenä, eikä hänellä ollutkaan saamisia kun porvariveljistö kerta kerran jälkeen luikasteli konkurssidominossa.

    Kalifornian Klondyken Transvaalian Australian kultarunsaus ajoi hopean pois, kermanekoiksi. Rahaa kun oli liikaa ja 2020 alkoi alkaa sata/150 vuotta etuajassa. Kulta upotettiin pankkien alle maahan. Ja siellä pysyy. Eikä kahta kolmea Urheilutaloaltaallista enempää olekaan. Topeliuksenkatu, Hesari, ja Mäkelänrinne.

    Sitten ne pankit panivat seteleitä liikkeelle. Sitten kun niitä rupesi pursumaan lompsista ja kirstujen kansiraoista, keksivät porvarit antaa rahvaallekin pankkitilin ja alkoivat poistaa seteleitään näkyvistä. Ei muuta kun keksimään lisää pankkikirjoja, sarakkeita ja rivejä, sen viimeisen rivin päälle ravistella kuin kultapölyä. Sitäkin olivat meklarit ihan oikeasti tuottaneet. Panneet asikkaiden holveihinsa tallella pidettäviksi luovuttamat jalometallikolikot nahkasäkkiin ja palkaneet jos mitä Wolt vispaajia pitämään säkit ja kolikot liikkeessä. Säkin pohjapöly oli homman kate eli mikä profitti. Klönteiksi valettavaa jalometallia kuitenkin.

    Nyt asiat ovat muuttumassa taas kun lähetysKiinasta, nousee sellaista Conkollektivismia. Jack Ma sortin jokamiehen ikioma itsetäytettävä tilikirja, tämä 2021 innovaatioksi aiottu Ant Group Sanghai pörssiauktorisoima viimehädässä torpattiin, #että ei sentään maanpäällistä paratiisia oikeasti#.

    Tulee se kumminkin. Miksi Jack Ma oli sen keksinyt? No kun näki Alibaba nettikaupastaan että asiakkaan velka on toiselle asiakkaalle saaminen, raha. Niin miksi kuitata pois olevaisuudesta sen sijaan että kerryttäisi siinä ledgerissä Viimeiselle tuomiolle saakka. Eikö se noin ollut tarkoitettu Perheraamatussa ja idän viisaidenkin todistaessa Uutta testamettia heti tuoreeltaan? Nyt se päivä koitti. Jack Ma vaan vissiin kiikutettiin turvahuoneeseen ja koodit myös. Oli kai yhä toistaiseksi pätevä syy. Jack Ma kun ilmoitti omatuomiojulistuksessaan 24.10. -20 myös, että voisi hän antaa helahoidon valtiolleenkin.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hopea oli herrasmiesten rahaa ja kulta kuninkaiden.

      Dollarin etymologia ja historia menee hopean käyttöön rahana.

      Kiina oli viimeinen suuri maa joka luopui hopeakannasta. Venäjä luopui hopeakannasta aiemmin mutta viimeisten joukossa.

      Neukkulassa "raha" oli aina FIAT-rahaa, eli sitä joka "lopulta palaa varsinaiseen arvoonsa" - joka on nolla. Näin Voltairen on kerrottu sanoneen tai kirjoittaneen.

      Kultakannalle kävi yhtä huonosti, LBJ ja RMN tekivätpäätökset joilla kultakannasta luovuttiin lopullisesti.

      Carterin kaudella tilanne meni nikn pahaksi, että jouduttiin laskemaan liikkeelle Sveitsin frangiin sidottuja valtion velkakirjoja.

      Inflaatio oli vain liian suuri...

      Reagonomics eli pohjimmiltaan pyrkimys päästä vähintään "nolla-korko-ympäristöön" - ZIRP - ellei alemmaksi, on luonut hirvittävimmän kuplan mitä on nähty.

      USAssa asuntojen hinnoissa ollaan samalla tasolla kuin ennen edellistä romahdusta ja alueellisesti ollaan paljonkin korkeammalla.

      Muutama osake ja pari toimialaa ovat nostaneet pörssien indeksejä kaiken aikaa korkeammalle ja kupla on paisunut aivan liian suureksi.

      Tässäkin kriisissä kävi jo - ja käy edelleen - niin kuin ennenkin. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät.

      Voittajia ei löydy. Lyhyen ajan taloudelliset voitot sulavat aikanaan ja hallitusten ja hallitsijoiden sekä muiden valtaa havittelevien tahojen käy huonosti kriisin syvyyden takia.


      .

      Poista
    2. Hyvä Sjöstedt!

      Kiireiltäni tämä, kehu 1 kpl. Saat sen.

      P. S.

      Jaksathan jatkaa?

      Poista
  8. Itse vastustan bitcoinia ja muita vastaavia jotka mielestäni ovat täydellistä huijausta.

    Digitaalisen rahan pitäisi olla valtioiden ja EU:n täydessä hallinnassa jotta se säilyttäisi arvonsa edes tyydyttävästi. Nyt ei niin ole. Digivaluutan arvo voi heilahtaa koska vain mihin suuntaan hyvänsä ja liikkua minne tahansa nollan ja hullun arvon välissä. Jos kansakunnat ryhtyvät siihen turvautumaan, seuraa talousromahdus toisensa perään. Siitä tulisi aika raju hirttoköysi valtiovarainministerille toisensa jälkeen.

    Jos bitcoin olisi niin hyvä asia kuin väitetään, pankit olisivat jo ottaneet sen omakseen.

    VastaaPoista
  9. Bitcoiniin perustuva lohkoketjuteknologia on ehkä tämän hetken merkittävin teknologia ja se tullee olemaan aivan keskeisessä roolissa finanssialan tulevissa muutoksissa.
    Maailman talousfoorumin raportin ennustuksen mukaan 10 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta on sidoksissa lohkoketjuteknologioihin vuonna 2025.

    Lohkoketjuteknologia mahdollistaa toiminnot julkishallinnossa ja julkisen puolen tuottamissa palveluissa, kuten terveydenhuollossa ja koulutuksessa. Parhaillaan tutkitaan mahdollisuuksia tuottaa erilaisia valtion tai kuntien liikelaitosten palveluja tehokkaammin lohkoketjuteknologian avulla.
    Joten aivan pienestä asiasta ei ole myöskään Bitcoinien osalta kyseessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän tälläkin ole ongelmansa. Bitcoinit ovat salasanan takana ja jos se katoaa, et pääse käsiksi. New York Timesissa oli juttu muutamista, jotka olisivat bitcoin-miljonäärejä ...jos vain löytäisivät salasanansa. Ks
      https://www.nytimes.com/2021/01/12/technology/bitcoin-passwords-wallets-fortunes.html?searchResultPosition=1

      Poista
    2. Hyi saatana!
      Oravan nahkat kunniaan!

      Poista
  10. Ai niin...

    Löysin tiedon (tai väitteen?) että USAn ydinaseet on laitettu lohkoketjun taakse.

    Lapsena ensimmäisen kylmän sodan lopulla opin onneksi olemaan huolestumatta ja rakastamaan pommia.

    antti k.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän tulee huolehtia lohkoketjuepätasapainosta.
      "What about the blockchain gap, mind the gap!"

      Poista
  11. Vaan on se alumiiniumi viksu aine. Norjan vesivoiman tasauksessa käytetään, viksua se. Kierrätys käy hyvin, lähes täysin, eikä kuten lasi tai teräs joilla sitä ei saada lähellekään samalla täydellisyydellä tehtyä. Täällähän se oli se kiva keksintö että vuosituloihin sidottu kierrätysesineen poimimatta jättäminen johtaisi pikku rikemaksuun. Se oli humoristiseen sävyyn silloin.

    Johdin siitä lähes-ihmiskauppaan ja järjestäytyneeseen kerjäläisyyteen ei-yhtään-mitenkään viittaavan jutskan, että olisi kortti jota voisi ladata keruutölkkikoneella. Joka n. tuhannes tölkki kun voittaisi pienen pikavoiton (n. sata euroa) se motivoisi se palauttamaan hinnaltaan kelluvia esineitä. Onhan tämä nykyinen tilanne aivan museokamaa.

    VastaaPoista