9. lokakuuta 2020

Katkaisu


 

Taloudellinen kasvu tuntuu niin väistämättömältä. Kun tulee suuri romahdus, kuten vajaat sata vuotta sitten, eräät hyppäävät suin päin ikkunasta, mutta enin osa arvelee, että kasvua kuvaavat luvut kääntyvät joskus taas nousuun.

 

Tunnusluvulla voi olla etumerkki, miinus. Jo vuosituhansia sitten kirjoitettiin, että menneisyyden kulta-ajasta on tultu alaspäin, eikä alamäelle näy loppua. Esimerkiksi Länsi-Rooman menetettyä mahtinsa tämä ajatustapa oli järkevä. Vajaat tuhat vuotta siitä uteliaat herrat olivat vilpittömästi ihmeissään kuopiessaan maasta kaikenlaista, mikä todisti, että kerran oli ollut etevä aika. Aikakauden mainosmiehet alkoivat puhua uudelleen syntymisestä eli renessanssista.

 

Juuri nyt jotkut arvioivat, että ankarat ajat kestävät runsaan vuoden vielä, ja toiset sanovat että kaksi tai kolmekin. Sitten pandemia on kukistettu ja verraton taloudellinen kasvu kuittaa velat, sillä kun kaikki ovat velkaa toisilleen, kukaan ei oikeastaan ollut velkaa kenellekään.

 

Menneisyyden pullonkauloista on paljon kirjallisuutta ja vähän tietoa. Siitä on merkkejä, että Afrikassa päiväntasaajasta etelään sinniteltiin sata tuhatta vuotta vain muutaman tuhannen ihmisen voimin. Sellaistakin puhetta on, että esi-isiemme kulkeutuessa nykyiseen Eurooppaan oltiin tosi tiukoilla. Ja tietysti pullonkaulan vaihtoehto on sukupuutto. Kuoliko Neanderthalin väki kokonaan, vai todistavatko löytyneet yhteiset perintötekijät, että sulauduttiin samaksi porukaksi?

 

Jospa muodikkaimmat pelon aiheet eli ilmasto ja ympäristö ovat todella merkkejä jostain jääkautta pahemmasta? Tällainen luulo ei ole hulluutta, koska sen tiedämme, että emme tiedä juuri mitään biosfäärin eli elonkehän asioista. Ilman apuvälineitä näkemämme ja tuntemamme on joka tapauksessa paljon alle puolet elävistä olioista, kiloissa mitattuna. Arkkibakteereilla ja bakteereilla riittää syömistä toisissaan. Eivät ne tarvitse meitä ja moottoriteitämme.

 

Toisin sanoen viisaiden ihmisten ajatus, että ellei ydinaseista päästä, seuraava suuri sota käydään kivillä ja kepeillä, voi hyvinkin olla liian optimistinen. 

 

Kasvu, joka on ollut kaiken tiedollisen ja taidollisen tausta-ajatus yli kaksisataa vuotta, ei ole luonnonvakio.

 

Kirjoittajalla ei taida olla paljon keinoja käytettävissään näin isossa asiassa. Mutta: ihmisten yhteinen elämä sisältää keskeisesti kilpailun vallasta. Nyt sanotaan, että kieltämättä ikään kuin ennätyksiä rikkova Trump olisi aikamme ilmiö. Tiedämme ettei esimerkiksi kiinalaisten ja Venäjän valtaa pitävien puheisiin parane uskoa.

 

Valta on kilpailua totuudesta. Meidän totuutemme vai teidän totuutenne?

 

Uskonto teki yllättävän paluun islamin aatteina. Sangen monet uskonnot sisältävät opinkappaleita, joita olisi pidettävä totena, vaikka ne sisältäisivät sangen ihmeellisiäkin asioita. Uskonnon kaltaisia tiedoksi väitettyjä asioita sisälsi Neuvostoliiton valtiollinen ajatusmaailma ja Saksan rotuoppi ja ”puhtaaseen vereen” sisältyvä tunnustus. Yhdysvaltojen ulkopolitiikka tuntuu harrastavan aivan erikoisesti etelästä, idästä tai sisältä uhkaavaan vääräksi väitettyyn ihonväriin. Elämä ymmärretään niin, että tuskin alkunsa saaneen sikiön henki on suurempi asia kuin omin jaloin tai rollaattorilla kulkevan kansalaisen.

 

En tiedä, mitä tämä merkitsee. Siis toivon että en tiedä.

 

 

26 kommenttia:

  1. Sulauduttiin ainakin osittain, vakuuttaa Juha Valsteen uusi ja aivan erinomainen kirja neanderthalin ihmisistä. Minunkin geeneissäkin on prosentti pari neanderthalilaista perimää - päättelen sen vihreistä silmistäni.

    Kannattaa muistaa, että sekä ihmisen että sisarlajimme neanderthalilaisten populaatiot olivat suhteellisen pieniä - satoja tai muutama tuhat yksilöä - ja ne asustelivat vielä hyvin hajallaan ympäri jääkautista Eurooppaa.

    Niinpä toisen lajin katoamisen syynä ei välttämättä ollut kiivas ja verinen reviiritaisto, vaan populaatioiden kuihtuminen ja sulautuminen tuhansien vuosien kuluessa. Meitä oli kai vähän enemmän, joten tässä ollaan.

    Mutta mitähän meidän pitäisi ajatella siitä, että he olivat vaaleaihoisia alkuperäisiä eurooppalaisia, me maahantulijat puolestamme tummaihoisia afrikkalaisia?

    PS. Kaikkien ihmislajien alkukoti on Afrikassa, mutta neanderthalin ihmiset olivat kehittyneet heidelbergin ihmisistä Euroopassa, me samasta lajista Afrikassa. Tällä hetkellä tunnetaan kaksi muutakin ihmislajia, mutta varmaan niitä on ollut enemmänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvin tiivistetty se, mitä tänään noista tiedetään.

      Poista
    2. "Minunkin geeneissäkin on prosentti pari neanderthalilaista perimää - päättelen sen vihreistä silmistäni. "

      Neanderthalilainen perimä on sekoittunut 10.000 vuoden aikana väestöön niin tasaisesti, että sitä on varmaankin kaikilla yhtä paljon silmien väristä riippumatta.

      Poista
    3. Tuore genetiikkaa käsittelevä kirja väitti hyvin perustellen että kaikilta nykyeurooppalaisilta löytyy yhteiset esivanhemmat vain n. 1000 vuoden takaa ja kaikilta maailman ihmisiltä n. 5000 vuoden takaa. Oli yllättävää.

      Poista
    4. Valsteen mukaan kaikilla ei ole yhtä paljon, esimerkiksi afrikkalaisilla ei ole yhtään. Aasialaisilla on vähemmän, mutta heillä puolestaan on denisovalaisten geenejä, joita meillä ei ole.

      Valste antaa lukuisia esimerkkejä piirteistä, joissa mahdollisesti näkyy neannderthalilaisisten geenejä – esim. punainen tukka sekä ne vihreät silmät.

      Poista
    5. Mainitsemasi ominaisuudet ovat voineet tulla eurooppalaisten geenipooliin nentsuilta. Samoin sadat muut vielä tunnistamattomat tai päälle päin näkymättömät ominaisuudet. Mutta ne ovat levinneet väestöön tasaisesti. Se on vain sattumaa, kenellä jokin tietty ominaisuus on piilevänä ja kenellä se putkahtaa esiin silmien tai tukan värinä.

      Poista
    6. Kolmas nimetön viitannee Adam Rutherfordin kirjaan "Lyhyt historia meistä kaikista" - satuin lukemaan senkin vähän aikaa sitten. Hyvä kirja.

      Tämä idea kaikille meistä yhteisestä esi-isästä jopa vain 5000 vuoden takaa perustuu matematiikkaan - koska esivanhempien määrä tuplaantuu joka sukupolvessa, kohta niitä on enemmän kuin maailmassa ikinä on edes ollut ihmisiä. Eli siellä on väkisin paljon samoja kuin muillakin.

      Toisaalta tekisi mieli kysyä, että päteekö tämä todellakin myös Australian aboriginaaleihin...? Hehän elivät 40 000 vuotta mantereellaan aika eristyksissä ennen eurooppalaisten tuloa.

      PS. Mitä näihin neanderthalilaisiin piirteisiin tulee, niin ne ovat siis Juha Valsteen mainiosta kirjasta, perustuvat geenitutkimukseen. En kiellä enkä myönnä, mutta onhan se hauska ajatus.

      Poista
  2. Purjeveneen kanssa seilataan myrskyssä karille, siinä Lappo:on eteläpuolella, vesi alkaa nousta veneeseen.. sitten kaikkien vaiheiden jälkeen siinä Björkön laiturissa vene kelluu omin avuin tuulensuojassa, heitetään sadevehkeet nurkkaan, otetaan kupposelliset kahvia ja kaakaota. Hengissä, me, siinä, kertomassa äskeistä tarinaa, juuri nyt, yhdessä, lämpimässä, vene kelluu omin avuin, kuppi höyryää. Yksi rakkaimpia nuoruuden muistoja. Onko jatkuvan kasvun tarina selätettävissä? (Samalla kun se 'käännetään kestäväksi', laaduksi ja palveluiksi.) Tunteen tasolla 'krääsä' alkaa kyllästyttää. (Tiedolla, tiedossa kasvaminen lienee 'turvakasvamista'.) Onko niin: Mitä (evolutiivisesti) alkukantaisempi tunne, sen vahvempi, voimakkaampi (kokemus)? Sikäli selviytyminen voisi voittaa kasvun?

    VastaaPoista
  3. Mitä jää seulaan? Se on se kysymys kun kohtalo heiluttaa...
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  4. Luin juuri kuolinilmoituksen lukion filosofian opettajastani. Hän oli syntynyt 1929. Hän oli pappi ja opetti myös psykologiaa. Tuolloin 1960-luvun alussa oppiaineena oli myös kirkkohistoria, jota opetti toinen pappi. Maailmaa mitoitettiin kaavoihin. En tunnista enää yhtään mittakaavaa.

    Eduskunnassa ministeri ei joittenkin mielestä nauti luottamusta. Häntä syytetään epäselvästi sanomisesta. Tunnistan vaikeuden. Kysymys on hengityssuojista, niiden ontologiasta, saatavuudesta, tehokkuudesta, käytön vapaaehtoisuudesta kontra suosituksesta tai kehotuksesta, eli mahdollisesti pakollisuudesta yms.

    Näiden selvästi sanomisen vartijoiden luottamus ei horjunut, kun taannoin eräs ministeri väitti hallintarekisteriasiassa 90% enemmistöä 10% vähemmistöksi. Mielestäni tässä on jokin mittakaavavirhe.
    Sori siitä.

    VastaaPoista
  5. Piti siis sanoman opettajani muistolle: sanomatta selvää on vain se, mitä ei voida selvästi sanoa.

    VastaaPoista
  6. Moni asia on nykyään niin sekaisin - varsinkin keskuspankiirien rahanpainannan lopputulos - päättyykö se koskaan ja jos päättyy, niin mitä siitä seuraa.

    Fatwantarksitukset ovat menossa monessa paikassa, mutta tuleeko siitä lopulta mitään uskottavaa tulosta, kun poliittinen valtavirtaus ei hyväksy epäkorrekteja tuloksia.

    Esimerkiksi IPCC hylkää sellaisia mittaustuloksia, jotka eivät sovi tavoiteltavaan lopputulokseen. Kyse on sentään mittavista rahavirroista "tutkimuksiin". Eihän rahoitusta voida kerta kaikkiaan vaarantaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota et pysty näyttämään toteen, luotettavasta lähteestä.

      Poista
    2. Taidat olla ilmastotieteenkin asiantuntija?

      Poista
    3. Luoteetavia lähteitä kaivataan, tässä yksi:

      https://www.youtube.com/channel/UCQ6XprPx55kaYH4bxsvEePw

      Kaikki akateemiset tutkijat eivät esim ujouttansa osaa propagoida tutkimustuloksiaan niin näyttävästi kuin esimerkiksi kuin sellaiset ilmastoasiantuntijat kuin Al Gore ja Greta Thunberg.

      Poista
    4. Toipila se kaiken tietää!

      Poista
    5. Kaikkeen se toipilas luottaakin!

      Poista
    6. Historia osoittaa että "hui hai"-strategia ei koskaan pitkän päälle menesty, vaan voittajat ovat ne jotka valitsevat varovaisuuslinjan. Riippumatta siitä mitä salaliittoteoreetikot sanovat, ihmiskunnan kannalta luonnonvaroja säästävä strategia on turvallisempi kuin muut.

      Poista
    7. WMO:n suomalainen pääsihteeri Petteri Taalas tänään IL:ssä ilmastonmuutoksen seurauksista:

      Suomessa kuoli heinäkuun 2010 helteissä 500 ihmistä normaalia enemmän, Venäjällä 50 000 metsä- ja turvepalojen vielä tehostaessa helteen vaikutusta.
      ...
      Välimeren alueella on koettu merkittäviä kuivuuskausia, jotka ovat osaltaan johtaneet levottomuuksiin Syyriassa, Egyptissä, Libyassa ja Tunisiassa. Ennätyksellisiä metsäpaloja on nähty kuivuuden ja helteiden seurauksena Australiassa, Ruotsissa, USA:ssa, Siperiassa ja Kanadassa.


      Minulta on mennyt pari sukulaista 2010-luvun Suomen kovissa poikkeuksellisissa helteissä. Koska ilmastonmuutos jota vauhditti ahne ihminen.

      MMM...

      Poista
    8. Onko sinulla jokin muu peruste miksi Simo Ruohoon pitäisi luottaa kuin että hän on samaa mieltä kanssasi? Mikään tiedemieshän hän ei ole.

      Poista
    9. "ilmastonmuutoksen seurauksista ... poikkeuksellisissa helteissä ... Koska ilmastonmuutos "

      Ilmastomuutosta ei tutkita helteiden aikaan menehtyneiden määrästä, vaan säätilojen mittaushistoriasta.

      Poista
  7. "Koronakriisi osoitti kapitalistisen järjestelmän epäonnistumisen."

    Paavi Franciscus (SK 6.10.2020)


    (Saas nähdä, tekevätkö mykkäset & pakkaset tuollaisista puheista jo välikysymyksen Kirkkovaltiolle.)

    VastaaPoista
  8. Talouden kasvu on valtava ongelma.

    Eli kasvaa pitäisi, mutta kulutus ei saisi lisääntyä ja esimerkiksi energian käyttöä pitäisi yrittää vähentää tai ainakin muuttaa.

    Tämä taas johtaa ainakin joidenkin alojen kasvuun. Esimerkiksi sähköautojen myynti kasvaa, harvinaisten maametallien myynti ja kaivaminen ja jalostus kasvaa.

    Tämä kasvattaa huolta ja esimerkiksi lapsityövoiman määrää tai jopa orjuuden määrää.

    Helppoa ja halpaa ratkaisua ei saa edes ajatella, koska kuka sitten saa voitot. Ja kuka sitten maksaa poliitikkojen kampanjat ja mistä saadaan maksettua lahjukset poliitikoille tai muille niihin oikeutetuille?

    Yhä pahemmaksi käyvä oikean talouden hyytyminen yritetäön peittää ja valehdella olemattomiin lisäämällä velkaa, velkakirjoja ja pörssikuplan kokoa ja painetta.

    Digitaalinen dollari saattaa olla "totta" jo vuoden vaihteessa. Valuutta on sivuseikka - valvonta on se pahin.

    Digitaalinen raha jonka jokin taho luo tyhjästä tilille saattaa mahdollistaa enemmin tai myöhemmin tilanteen jossa esimerkiksi autoon ei voikaan saada energiaa kuin tietyistä paikoista tai tietyltä etäisyydeltä kotoa.

    Eli esimerkiksi lataus tai tankkaus onnistuu sadan kilometrin etäisyydeltä kotoa, mutta ei kauempana.

    Tai järjestelmä ei hyväksy kedämökin sähkölaskun maksua. Mitä tehdä? Voi olla pakko jopa myydä kyseinen mökki jos siellä ei voi käydä eikä sitä voi pitää yllä.

    Jos näin kävisi - se ei ole mahdotonta - omaisuuden siirtyminen keskiluokan rippeiltä ylimmän tulodesiilin pienen pienelle vähemmistölle vain kiihtyisi.

    Paperiraha on aina ollut välillinen valvonnan tai ohjaamisen työkalu jonka varjolla on voitu myös verottaa eri tahoja.

    Pelkkä arvonlisäveron idea on kuvaava, sitä maksetaan kunkin maan tai alueen sisällä tapahtuvasta toiminnasta.

    Eli juuri väärinpäin... jos rikas henkilö haluaa piilottaa varallisuuttaan, se onnistuu kyllä - kunhan osaa.

    Mutta kun Tuppurainen ja Tappurainen käyvät kauppaa, pitää alvi maksaa aina.

    Järjestelmä ei välttämättä rankaise millään tavalla jos varakas toimija rikkoo lakia. Mutta rangaistus on hyvinkin ankara jos siinä alvien hoitamisessa on "vaikeuksia".

    USAssa annetaan todella suurille finanssiteollisuuden toimijoille rangaistukseksi suuria sakkoja esimerkiksi markkinoiden manipuloinnista, mutta kyseessä on tyyypillisesti sakko ilman henkilöiden saamia tuomioita.

    Jos joku henkilö saa tuomion, hän ei ole merkittävässä asemassa työpaikallaan.

    Nämä yhtiöt tekevät valtavia voittoja ilman todellista valvontaa tai sanktioita.

    +

    Näin ei voida jatkaa. Mutta nyt esillä olleet vaihtoehdot ovat yhtä huonoja ja kelvottomia ja ne johtavat saman toistumiseen yhä uudelleen.

    Nuoret on valitettavan helppo saada kannattamaan milloin mitäkin ideaa tai järjestöä, kiva äppi riittää ja ratkaisee.

    VastaaPoista
  9. "Menneisyyden pullonkauloista on paljon kirjallisuutta ja vähän tietoa. Siitä on merkkejä, että Afrikassa päiväntasaajasta etelään sinniteltiin sata tuhatta vuotta vain muutaman tuhannen ihmisen voimin. Sellaistakin puhetta on, että esi-isiemme kulkeutuessa nykyiseen Eurooppaan oltiin tosi tiukoilla."

    Sadantuhannen vuoden ajan väkiluku on voinut olla suurimman osan aikaa paljon isompikin. Pullonkaulanhan ei tarvitse olla yhtä sukupolvea pitempi aika.

    Lisäksi geneettisesti havaittava pullonkaula voi olla näköharhaa sitä, että ison väestön yksi pieni ryhmä jonkin oivalluksen seurauksena onnistuu leviämään uudelle alueelle, vaikkapa Afrikasta Eurooppaan, ja sitten sen pienen ryhmän jälkeläiset asuttavat koko maanosan. Tällöin vain ensimmäisen "siirtokunnan" pienen väestön suppea geenivalikoima pääsee runsastumaan koko maanosaan.

    VastaaPoista
  10. Kemppiselle pitäis antaa Nobelin palkinto: ainakin kirjallisuus tai ettäpä jopa fysiikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehottomasti ja lisäksi vielä ainakin kymmenottelusta! Siinä ja siinä etteikö myös vero- ja erotiikasta.

      Poista