18. elokuuta 2020

Slipoo



Olen haaveillut tupakkatakista, mutta vastaus on ollut, että ei tipu. Sitten olen pohtinut, mihin ovat joutuneet hyvät slipooverini.

Löytyi tietoaukko. Englanniksi ”sleepover” näyttä tarkoittavan vain pikkutyttöjen yökyläilyä. Vaatekappale ”sleepover vest” löytyy vasta etsimällä, ja sitten käy ilmi, että tuo asuste on suomeksi ”pujoliivi”.

Sensaatio: kysymyksessä ei olekaan villapaidan tai villatakin tapainen, vaan kutomalla tehdyt liivit.

Tausta näyttäisi olleen kriketti, joka minustakin on maailman käsittämättömin ja ikävystyttävin peli, seisoskelua tihkusateessa. Toisaalta kun pääsin suorastaan Dodgers-stadionille katsomaan baseball-ottelua, osoitin itsekin suurta taitoa hodareiden syömisessä, joka näytti olevan kymmeniin tuhansiin nousevan yleisön tärkein toimitus. Ja hotdog puolestaan on maailman ensimmäinen pikaruoka, maailmannäyttelyyn keksitty seisaallaan ilman ruokailuvälineitä syötävä eväs. Ja hampurilainen puolestaan oli alkujaan nokkela keino syöttää muun muassa Hampurin kaupungista tulviville siirtolaisille puoliksi pilaantunutta lihaa, joka oli käytetty hiljattain keksityssä veivattavassa lihamyllyssä.

Tietoni eivät riitä. Mieleeni ei tule yhtään piirrosta tai kuvaa Topeliuksesta tai edes Lönnrotista villapaidassa. Kun ottaa huomioon käsin kudotun villapaidan heikohkon kulutuskestävyyden, arvaisin että tuon ajan herrat saivat tyytyä kotosalla huopatyyppisiin kotitakkeihin.

Trikoon monet tulemiset tuovat mieleen epäilyn. Miehillä siis jossain maailman vaiheessa esimerkiksi golf-housut ja slipoo tulivat muotiin samalla tavalla kuin lippalakki, mutta naisten pulloveri näyttäisi puolestaan liittyvän amerikkalaiseen tissikulttiin, josta mieleeni tulevat Jane Russell ja Lana Turner. Marilyn oli vasta seuraavaa sukupolvea. Mutta liian kireästä pulloverista tuli aikakauden tunnus.

Miesten liivien keskeinen tarkoitus oli kansallispuvuissa koreilu. Takki on usein lyhyt ja koristeina koreat napit, mutta liivit ovat kirjavat.

Kukaties välillä unohtunut mutta nyt ajoittain käyttöön kutsuttu körttipuku, jossa lyhyen takin helmassa oli kolme halkiota, oli tarkoitettu myös vastaukseksi hännyksille. Jokseenkin kaikki virka-asuihin kuuluivat keisarin vallan aikaan hännykset. Joissakin kuvastoissa kansallispuvun takki on polvitaipeeseen tai sen alle ulottuva. Kiven ”Nummisuutareissa” Esko sonnustautuu huonosti valmistelluksi osoittautuvalle kosiomatkalleen penkomalla esiin isänsä vanhan takin, jossa on hännykset. Ja se pitkä takki, jota on tilaisuus tutkia esimerkiksi Runebergin patsaasta, oli eräältä nimeltään ”bonour”, suomeksi hyvää päivää eli päiväasu.

Sellaista käytti pitkään ja sitkeästi papisto, mutta oikeastaan kysymyksessä oli tavallinen, asiallinen miehen takki.

Ja korona muuttaa kaiken. Televisiossa kauppias valitti, että kauluspaidat memevät kuin kuumille kiville, mutta housuja ei osta kukaan. Etätyössä eli tietokoneen ääressä riittää, että on asiallinen paita. Housut saavat mielellään olla epäasialliset, koska ne eivät näy.

Hiusten kampaaminen ei varmaan ole sekään vahingoksi. Ja slipooeri voisi olla särmä lisä. Kuvassa etätyöhousut.

16 kommenttia:

  1. Kemppisellä on tällä kertaa karmea määrä kirjoitusvirheitä, varsinkin vieraskielisissä sanoissa. Vaikea lukea ja vaikea hahmottaa onko osa niistä tarkoituksellisia.

    VastaaPoista
  2. Slipover on oikea englannin kielen sana eikä sillä ole tekemistä kyläilyn kanssa. Suomennos pujoliivi on oiva, koska slipover pujotetaan päälle vetäisemällä.

    VastaaPoista
  3. Se "pulloveri" oli minun lapsuudessani hiukan outo ja vieras. Vastine lienee "jumpperi", joka 1960-luvun pojassa jo sanana oitis oli omiaan heräättämään synnillisiä konnotaatioita.

    VastaaPoista
  4. Tuon ruuneperipuvuntakin nimi taisi olla myös sortuutti.

    VastaaPoista
  5. Slip over on verbinä pujottaa, joten pujoliivi on harvinaisen onnistunut slipoverin suomennos, jota kyllä käytettiin jo minun kouluaikoinani puoli vuosisataa sitten (päinvastoin kuin itse liiviä).

    VastaaPoista
  6. Slipooveri on englanniksi "slipover" eli "slip" 'sujauttaa' + "over" yli. Vrt. "pullover" 'vetää ylitse'.

    VastaaPoista
  7. Voi kuinka kaipaankaan entisajan muotia takaisin. Nykyiset miesten puvut näyttävät siltä kuin mato olisi pistetty koukkuun. Kenenkään miehen päällä eivät istu tyylikkäästi, surku. Samoin surku miesten tiukoille paidoille.
    Ja on se kauheaa katsella kun mies slipoveria ilman paitaa alla.
    Slipoveri sopii maalaisisänten päälle ja ylänappi tiukasti kiinni.

    VastaaPoista
  8. 1900-luvun alun Berliini oli kotitalouskeksintöjen sydän. Siellä liukuhihnatuotantokin syntyi. Ja munanleikkuri.Tuliaseiden ohella, toki. https://de.m.wikipedia.org/wiki/Willy_Abel

    Timo

    VastaaPoista
  9. Eikös isäntä siinä komeile golffareissa, mistä lienevät uineet tänne phjolaan vaikka kolopallon pelaajia löyttyy nykysuomestakin.

    VastaaPoista
  10. Professori Jakov Grotin matkakertomuksessa Lönnrot tulee pihalla häntä ja Snellmania vastaan villasukkasillaan. Sitä en muista, mitä on päällä, eikä kirja ole käsillä mutta epäilisin pellavapaitaa ja -housuja.

    Grotin matkakertomus on uskomaton teos. Mies matkustaa Snellmanin kanssa Itä-Suomen kautta Ouluun ja Aavasaksalle ja tapaa matkalla mm. Lönnrotin. Kirja on kuin Maamme-kirjan dramatisointi. Se, että tarina lienee pääosin totta, tekee kirjasta vielä hämmästyttävämmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vihjeestä, EA. Varasinkin tuon kirjan samantien kirjastosta ja olen sijalla 1/1.

      Poista
    2. Kiitos vinkistä - haettu kirjastolta.

      Poista
    3. Liekö totta, mutta kerrotaan Runebergin ihmetelleen, kuinka puhtaasti suomalaisista vanhemmista on voinut syntyä niin etevä ja lahjakas mies kuin Lönnrot.

      Elias olisikin aika ottaa kansakunnan kaapin päältä ja tehdä vaikka elävä kuva. Tekijäksi sopisi esim. Jokisen Antti tai ehkä jopa paremmin Häröön Klasu.

      Poista
  11. Joonas Konstigin "Vuosi herrasmiehenä" oli aika hauska kirja. Kirjoittaja tutustuu käsitteeseen, ainakin sen muodollisiin puoliin, monelta kulmalta ja koettaa vähitellen sovittautua itsekin siihen rooliin. Lopulta hän huomaa, että pitää Ladyäkin kasvattaa ja tietenkin lapsia, että sopivat samaan muottiin. Ainakin tuloksena oli ihan mukavaa lukemista.

    VastaaPoista
  12. Golfista tuli mieleen tapaus golfkentältä. Seitsemäs väylä meini liki tietä, jolla eteni hautajaissaattue ja toinen golfareista seisoi lippalakki kädessä ja seurasi kulkueen menoa. Hänen kaverinsa ihmetteli moista käytöstä, johon toinen totesi, että oltiinhan me sentään 20 v naimisissa.

    VastaaPoista
  13. Kolmen halkion körttitakkia kutsuttiin Ylistarossa nimellä sataykstoista.

    VastaaPoista