14. huhtikuuta 2020

Normaali on vaara



Entä jos meneillään on järjestelmän romahdus?

Kysymys ei ole dystopiaa eikä utopiaa.

Paluu normaaliin on huulilla. Kuka muuta toivoisikaan? Mutta jospa ”normaali” on juuri se mikä petti ja entä jos pandemia on osa jotain laajempaa kokonaisuutta?

Maapallolla on kautensa. Jääkaudet liittyvät pallon kieppumiseen, joka vaihtelee yllättävän paljon ja säännöllisestikin. Viime jääkausi ei ollut vakaan kaamean kelin aikaa. Vaihtelut olivat suuriakin, ja mahdollisesti juuri niiden turvin ihminen pääsi pujahtamaan Euraasian mammuttiarolle askartelemaan muun muassa kiviesineitten kanssa.

Pelkästään ihmistä ajatellen puhutaan kulttuureista. Kaikki ne ovat vuorollaan kaatuneet. Laboratoriossa astiaan tehty viljelmä on sekin kulttuuri. Itse sana tarkoittaa viljelyä.

Olemme hyvin tietämättömiä muun biomassan vaiheista. Itsestämme tiedämme jotain, mutta sangen vähän eläinten ja ympäristön vaikutuksista oloomme.

Historioitsija Kyle Harper kirjoittelee aika uhkarohkeasti pieneliöiden ja virusten ekosysteemistä ja evoluutiosta historiallisena ilmiönä kirjassaan ”The Fate of Rome”, Rooman kohtalo.

Maailman ensimmäinen pandemia oli Antoninuksen rutto, joka riehui noin 165 jKr. ja tappoi ainakin Rooman kaupungissa 2 000 henkeä päivässä. Luu- ja hammastutkimusten mukaan kysymyksessä oli isorokko. Se uusiutui, eikä Rooma ollut koskaan entisensä. Justinianuksen ruton jälkeen noin vuonna 600 Rooma, jossa todella oli suurimmillaan elänyt noin miljoona ihmistä, vaipui väkiluvultaan noin 25 000 henkeen.

Harper kiinnittää paljon huomiota ilmaston ja pienilmaston muuttumisiin ja kertoo Rooman lämpökaudesta, joka oli ilmaston historiassa jokseenkin ainutlaatuinen 1 000 vuotta. Sen varassa syntyi ja kehittyi tämä valtakunta.

En ole nähnyt suoraa puhetta siitä, että tämä paljon puhuttu teollistumisen ja tieteenaikakautemme ei ehkä johdakaan tekoälyn ja robotiikan keinoihin kvanttitietokoneen turvin, vaan yhteisölliseen ja sen perässä biologiseen rapautumiseen. 

Tällä hetkellä taloudellis-sosiaalisen järjestelmän pettämisen merkkejä osoittavat EU, Yhdysvallat ja Venäjä, eikä liene mahdotonta, etteivät Kiina ja Intia suinkaan ole kasvutiellä vaan joutuvat käyttämään yhä enemmän resursseja järjestelmän ylläpitämiseen kasvun sijasta.

Viidakoissa on suuret määrät kaatuneita, umpeen kasvaneita ja unohdettuja keisarikuntia. Me ajattelemme saavuttaneemme jotain pysyvää ja selitämme, että kriisi on poikkeustila. Mutta Roomakin kaatui, ja yksi syy oli liian hyvät maantiet ja meriväylät ja patogeenien eli taudinaiheuttajien kannalta liian herkulliset kaupunkikasautumat. Siis globalisaatio. 

Tätä kannattaisi ehkä miettiä. Panen Harperille paremmaksi – olen ihmetellyt vuosikymmeniä, mikä mies tämä Muhammed oli, kun noin vain valloitettiin hyvin merkittävä osa tunnettua maailmaa (mannerta). Vastaus voisi olla: kameli- ja kangasalan miehiä. Nähtävästi vastakain eivät olleet uskonnot tai kulttuurit, vaan pandemia (Justinianuksen rutto ja ihmisille Euroopassa kertynyt patogeenikuorma) ja hyvin toimivat immuunijärjestelmät? Eikä ilmanalaankaan voinut enää luottaa. Kiinallehan kävi mongolien kanssa juuri samalla tavalla 1200-luvulla.

63 kommenttia:

  1. Nykymallinen ihannoitu globalisaatio on mitä ilmeisemmin kuolemassa omaan mahdottomuuteensa. "Itsekkäät" kansallisvaltiot ovat palaamassa omiin käytäntöihinsä. Mm itsenäisellä maalla pitää olla oma kelluva valuutta ja oma keskuspankki, josta rahat eivät lopu ikinä. Kauppaa tietenkin käydään eri maiden välillä ja sopiviksi katsottuja tulliliittoja ylläpidetään ja rakennellaan.

    Baabelin tornin tapaiset viritelmät eivät toimineet Raamatun alkuaikoina - eikä ne toimi nykyäänkään, vaikka on erinomaiset silmultaanitulkkausvälineet olemassa. Monikulttuurisuus -ihanteet ovat epärealistisia ja suorastaan saatanallisia vitsauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, keskuspankki osaa tehdä rahaa vaikka biljoonia triljoonia, niin kuin kokeiltu on. 90-luvun kelluntakuvion laskua maksetaan vieläkin. Mitäs syöt tonnin eläkkeellä kun leipä maksaa triljoonan?

      Poista
    2. No nyt on Toipila keksinyt hienon jutun: keskuspankki josta raha ei lopu ikinä!
      Ootkos ikiliikkujan kanssa jo pitkälle päässyt?

      Poista
    3. Kolhoosit ja sovhoositkaan eivät oikein toimineet, vaikka periaatteessa olisi pitänyt: kaikki ahersivat kykyjensä mukaan ja saivat tarpeidensa mukaan. Kumma juttu. Meilläkinhän niitä pidettiin suurina edistyksinä, jotkut tollot tosissaan, toiset ketkut juhlapuheissaan.

      Poista
    4. Tuo kellutus on suhteessa ulkoisiin valuuttoihin. Siten leipä maksaa markan, jos vain kotimaisesta tuotannosta pidetään huoli, ja koko maa asuttuna (ei siis pelkkä keskusta eli Savo.)
      Räpmix: välispiikein

      Poista
    5. Jos leipä maksaa markan, ja dollarin kurssi on miljoonan, voi ulkomaalainen tulla ja ostaa dollarilla miljoona leipää. Väitätkö ettei kotimainen hinta tässä tilanteessa nouse? Ei pidä pelleillä vakavilla asioilla. Ilman ulkomaankauppaa täällä ei ole kukaan pärjännyt tuhansiin vuosiin.

      Poista
    6. Dollari ei kelpaa Suomessa. This is Finland.

      Poista
    7. Tähän mennessä Dollari on aina kelvannut kaikkialla. Tulevaisuudesta en ole niin varma, mikäli nykymeno jatkuu.

      Poista
    8. Dollarin voi vaihtaa miljoonaan markkaan ja ostaa niillä ne miljoona leipää. Valuuttakurssi tarkoittaa sitä. Jos ei voi vaihtaa, ei kannata puhua valuutan kellumisesta mitään. Tällöin olemme muuttuneet Pohjois-Koreaksi joka tuntuu olevan persujen ihanneyhteiskunta muutenkin.

      Poista
    9. Markalla saa ruisleivän. Ulkomaille tullilla tonnilla.

      Poista
  2. Minä toivon, että tulevaisuudessa puhutaan enemmän Kiinan "talousihmeestä" ja mitä kaikkea siitä johtuu. Ensimmäiseksi tulevat mieleen huonon laadun yleinen hyväksyminen ja pandemia. Nyt he myyvät maailmalle huonolaatuisia koronan ehkäisyvälineitä. Ja menee taas kaupaksi niinkuin muukin p.... on mennyt ennen sitä koska maailma on viimeisen 30 vuoden aikana tottunut käyttämään kiinalaista roskaa. Euroopan pitää tuottaa omat tavarat itse. Roskatavaran lisäksi maailmalle kaupataan välillisesti surkeaa poliittista järjestelmää mikä näkyy jo kaikkialla paitsi Skandinaviassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä. Siinä missä kasakka laiskana tyyppinä tyytyy viemään vain sen mikä on huonosti kiinni, kiinalaisella riittää tarmoa
      ja sinnikkyyttä mennä läpi vaikka useammankin lukon.

      Viime viikolla televisiossa esitetyssä Huawei-dokumentissakin nähtiin miten organisoitua ja härskiä länsimaisen teknologian rosvoaminen on. Tätä "talousihmettä" on katseltu tumput suorana turhan pitkään.

      Ruotsalaisilla on enemmän kuin tarpeeksi kokemuksia surkeasta kiinalaisesta politiikasta. Jatkuvaa vänkäämistä esimerkiksi sananvapausasioissa.

      Poista
    2. Hurskas toivomus, silti seuraavakin tilaus lähtee Kiinaan.

      Poista
  3. Nyt setä kyllä pelottelee aivan hirmuisella tulevaisuudella. Miten meidän osinkojen ja päivärahojen nyt käy?

    VastaaPoista
  4. Islamin nousun yhtenä selityksenä on varmasti Justinianuksen rutto, mutta kyllä aika paljon kuuluu ansio myös Rooman ja Persian väliselle pitkälle sodalle, joka oli kuluttanut molempien imperiumin voimat. Ja sitten pitää vielä muistaa, että suurin osa Syyrian ja Egyptin väestöstä oli Rooman valtakunnan sortamia harhaoppisia kristittyjä, joille islam tarjosi parempaa asemaa ja matalampaa verotaakkaa.

    VastaaPoista
  5. Erittäin hyvin tiivistetty. Pandemia on kuulunut nykyisen maailmanjärjestyksen ja ihmisen voittokulun suuriin uhkiin modernistumisen aikakautena jo jonkun aikaa, joskin esim. takavuosina Global Challenges Foundation rankkasi sen suht pieneksi uhaksi: https://www.washingtonpost.com/news/innovations/wp/2015/02/20/the-12-threats-to-human-civilization-ranked/
    Toisaalta näissä skenaarioissa harvemmin osataan pohtia kaikkia vähäisempienkään tuomiopäivän skenaarioiden vaikutuksia ja seurauksia. Vaikka covid-19 ei taida tuhota valtaosaa ihmiskunnasta suoraan, yhteiskunnalliset, taloudelliset ja kulttuuriset muutokset voivat olla merkittäviä ja johtaa arvaamattomiin asioihin. Kuten blogissa kerrotaankin.

    VastaaPoista
  6. Historia kuulostaa aivan oikealta. Myös biologit ovat olleet sitä mieltä, että isompi uhka voi tulla virusten ja bakteerien muodossa.

    Oliko Muhammed kamelikuski? Kangasala on minulle tuttu paikka, enkä ole ikinä tullut ajatelleeksi että se olisi ollut jotain muuta kuin harjuilla yleinen mäntyjen pohjana kasvava kangas. En muista nähneeni siellä kameleja. Sen sijaan muistan joistakin ihmisistä sanotun että se oli kunnon kameli.

    Silloin oli kyse miehistä, jotka usein kantavat tarpeettomiakin taakkoja. Kangaspakka on kyllä painava. En muista oliko Kangasalla 1950-luvulla kangaskauppaa, mutta ompelija oli. Hän oli nainen joka teki töitä kotona. Hänellä oli monta lasta. Minä ja siskoni saimme hänen ompelemansa mekot, valitettavasti samasta halvasta ja pistelevästä villakankaasta tehdyt. Ne oli tarkoitettu koulun kuusijuhlaan. Muistan ne painavat kangaspakat ja hennonoloisen naisen helponnäköisen otteen niistä.

    Kuuntelin juuri Ylen radio 1:n keskusteluohjelman Pentti Linkolasta. Hän ei ehkä olisi voinut arvata kaikkea tätä mihin ihmiset joutuvat pandemian tullen. Linkola oli tärkeä varoittaja, niin ajattelen.

    Ehkä tästä karanteeniajasta saadaan esimerkiksi SKS:lle käsikirjoituksia, vaikka päiväkirjoja, koska todennäköisesti elämä alkaa nyt muuttua.

    VastaaPoista
  7. Ruton kulttuurihistoriasta kirjoittaa Simon Schama antoisassa FT Weekendin jutussa, joka on vapaasti luettavissa. Ruttokirjallisuus kuulemma lasketaan alkavaksi Thukydideen Peloponnesolaissodasta.
    https://www.ft.com/content/279dee4a-740b-11ea-95fe-fcd274e920ca

    VastaaPoista
  8. Oikeat vastaukset alun kysymyksiin: Ei, kyllä, ei, ei.

    Koronassa, kuten kaikessa muussakin ihmistoiminnassa, on puolet psykologiaa, puolet taloutta.

    Mitä muuta tässä on normaaliin ankaraan influenssaan verrattuna tapahtunut kuin että kaikki liinat on vedetty kiinni ja eristäydytty vapisemaan kukin omaan koloonsa?

    Rutto sentään tappoi nuoria ja terveitäkin, korona sen sijaan niittää vanhoja ja sairaita. Luonnon laki.

    Jos järjestelmä romahtaa, niin se ei johdu koronasta vaan meistä ihmisistä.

    VastaaPoista
  9. Islamin syntyhistoria ja nopea leviäminen on yksi historian arvoituksia. Nykytulkinta siitä on sepitettä jonka totuudenmukaisuutta on alettu oikeutetusti kyseenalaistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monikulttuurinen suvaitsevaisuus on slamin leviämisen edellytys.

      Poista
    2. Islamilainen Andalusia oli käsittääkseni hyvin salliva uskontojen suhteen. Vasta kristittyjen valloitettua sen alkoivat vääräuskoisten vainot ja maastakarkoitukset.

      Poista
    3. Monikulttuurit tuppaa olemaan rikkaita mutta
      Monokulttuurit tuppaa olemaan köyhiä.

      Jo muinaisina aikoina kauppateiden linjojen risteyksissä olevat väkistään monikulttuuriset kaupungit olivat kulttuurisen ja monetaarisen rikkauden kasaumia.

      MMM...

      Poista
    4. Suomi rikastui presidentti Kekkosen kaudella. Siihen rikastumiseen sisältyi mm. bilateraalikauppa monikulttuurisuuden muotona. Liika monikulttuurisuus (islam) johtaa tuhoon.

      Poista
    5. Sille nyt suomalaisetkaan eivät mitään voineet, että kun Venäjällä neuvostoliiton jälkeen siirryttiin käymään kauppaa vaihdettavilla valuutoilla, ei bilateraalinen tavaranvaihto enää käynyt päinsä, eikä aatuuunsa nähden kalliit suomalaistuotteet pärjänneet vertailussa.

      Turha sitä Kekkosen aikaa on on haikailla. Siitä on jo 40 vuotta, ja Neuvostoliitostakin 30 vuotta. Enkä todellakaan kumpaakaan kaipaa takaisin. Ja sen ajan Suomi? Korona-aikanakin nykyaika voittaa 70-luvun kuinka vain.

      Islam nyt ei elämääni vaikuta. Muutaman kaverin tunnen jotka mahdollisesti ovat islamilaisia, eipä ole tullut puheeksi, kun ei sillä ole mitään sen enempää merkitystä kuin kenenkään muidenkaan työkavereiden uskonasioilla.

      Poista
  10. Mielikuvani juuri nyt on se että laskemme kaikki mäkeä isolla pulkalla, pimeässä, jyrkässä mäessä joka on täynnä puita ja kiviä ja vauhti kiihtyy rajusti eikä pulkkaa voi juurikaan ohjata. Kohtalon ennustaminen näin vähäisin tiedoin vaatii poikkeuksellista intuitiota.

    VastaaPoista
  11. Olen hieman ihmeissäni Mestarimme tämän päiväisestä epistolasta. Syitä tai tilanteen ymmärrystä etsitään makrotasolta; puhutaan jää- ja lämpökausista, teknologian rapauttavasta vaikutuksesta yhteiskuntiin ja yhteisöllisyyteen. Ihmisen tietämättömyydestä muun biomassan vaikutuksesta elämäämme jne. etc.

    Ehkä kuitenkin asiaa kannattaisi lähestyä mikrotasolta. Tiedämme vaarallisten virusten syntymekanismin, osaamme avata niiden geneettisen koodin ja ymmärrämme täysin niiden "käyttäytymisen" ja lisääntymismenetelmän populaatiossa. Pystymme lisäksi kehittämään rokotteita niitä vastaan.

    Tästä huolimatta- ei siis makrotasolla- vaan mikrotasolla eli Wuhanin eläintorilla sallittiin toimivan vaarallisen virusmyllyn, vaikka kyseinen mylly oli tuottanut jo viittä vaille apokalyptisen ja vähemmän tervetulleen vieraan eli SARS in aiheuttaneen viruksen X ihmiskunnan rikkaudeksi.

    Suurien makroanalyysien ja futurologis-historiallisten pohdintojen sijaan ehkä riittäisi, että nämä Kiinan vaaralliset eläintorit = virusmyllyt suljettaisiin. Tietenkin tämä vaatisi jättiharpausta pois nykyisestä relatisvismin täyttämästä monikulttuurisuuspaatoksesta ja vakuuttelusta , miten muita kulttuureita ei saa arvostella oman kulttuurinsa lähtökohdista.

    Nykyisessä globaalissa maailmankylässä tällainen ajattelu on keskiaikaista - ja kuten huomaamme - erittäin vaarallista.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oikein ymmärrä joidenkin ihmisten halua puhutella Jukkaa "mestariksi". Tämä sopii auktoriteettiuskoisille halla-aholaisille, mutta ei oikein tämän blogin henkeen.

      Itse näen Jukan vanhempana tieteenharjoittajana: reilun sukupolven verran itseäni vanhempana ja huomattavan kokeneena, mutta lähtökohtaisesti kanssani sosiaalisesti ja henkisesti tasa-arvoisena. Näin hän myös itse käyttäytyy. Kuten Nietzsche kirjoitti:

      Gefährten sucht der Schaffende und nicht Leichname, und auch nicht Heerden und Gläubige. Die Mitschaffenden sucht der Schaffende, Die, welche neue Werthe auf neue Tafeln schreiben.

      Poista
    2. Arvoisa EA. Olen lukenut kommenttejanne täällä Kemppisen blogissa useiden vuosien ajan. Totean, että kirjoitatte aina asiallisesti, viileästi ja huomaan että omaatte varsin kunnioitettavan tietomäärän. Kuitenkin....

      En oikein tunnista itseäni "auktoriteettiuskovaiseksi halla-aholaiseksi", vaikka sellaista roolia minulle tarjoatte.

      Olen käyttänyt Kemppisen blogista leikkimielisesti kuvausta "Kemppisen virtuaalinen kansakoulu", koska blogistin tekstit avaavat mielenkiintoisia näkökulmia inhimillisen elämän monille alueille, ja uskon, että lukemalla näitä tekstejä lukijoitten yleissivistys karttuu ja paranee. Omani ehkä huonosta ainakin välttävään.

      Käsityön saralla keskiajalla puhuttiin oppipojista, kisälleistä ja mestareista. Minusta Kemppinen loistavan kirjallisen kykynsä ja uskomattoman hyvän monitieteellisen osaamisensa johdosta täyttää Mestarin kriteerit.

      Ehkä sanan Mestari assosiaatio häiritsee kenties sitten joitakin lukijoita - myös EA:sta - liikaa.

      Voin hyvinkin jatkaa kisällin vaellustani eteenpäin.

      ("Luoja etsii seuralaisia eikä ruumiita eikä laumoja ja uskovia."

      Google kääntäjän tekele.....siinä varoitetaan laumasta ja uskovaisuudesta. Mielenkiintoinen lainaus.)

      Poista
    3. Samaa mieltä EA:n kanssa.

      Kemppinen on hyvän kapakkakeskustelun taitaja. Aiheet ovat tuopin mittaisia, ja siinä vaiheessa kun ärhäkämmät ja enemmän ottaneet ovat käymässä piikittelemään toisiaan, hän on jo toivottanut hyvät illanjatkot ja lähtenyt kotiväkensä pariin.

      Nakkikioskijonossa tai jatkopaikkaa hakemassa Kemppistä ei koskaan näy. Tietää rajansa.

      Poista
    4. Google-sian saksa-suomi:
      Luoja etsii seuralaisia eikä ruumiita eikä laumoja ja uskovia. Sisällöntuottaja etsii luojaa, niitä, jotka kirjoittavat uusia arvoja uusiin taulukoihin.

      suomi-pakkoruotsi:
      Skaparen letar efter kamrater och inte lik eller besättningar och troende. Innehållsproducenten letar efter en skapare, de som skriver nya värden i nya tabeller.

      pakkoruotsi-suomi:
      The creator is looking for comrades and not corpses or crews and believers. The content producer is looking for a creator, those who write new values in new tables.

      Luultavasti Nietzsche oli tekoäly?

      Poista
    5. On se EA polleaa poikaa. Mikäs, syystäkin. (Mutta ’lähtökohtaisesti’ pitäisi välttää sanaturhaketta ’lähtökohtaisesti’.)
      Mistä ne konekääntäjät keksivät Luojan tuohon Nietzschen yksilöllisten, luovien kumppanien kaipuuta ilmentävään sitaattiin?

      Poista
  12. Ysi-vuosien "vitsauksia":
    2019 coronan ensimerkit 2009 sikainfluenssa. 1999 31.12. Venäjän vallanvaihto. 1989 Kiinan Tiananmen. 1979 Iranin vallankumous. 1969 keskiolut vapautuu. 1959 yöpakkashallitus Suomessa, Castro valtaan Kuubassa.1949 Kiinan kansantasavalta. 1939 maailmansota taas. 1929 suuri lama,Kuru laiva uppoaa.1919 espanjantauti jatkuu, kieltolaki,Versailles rauhansopimus. 1909 2.sortokausi Suomessa.1899 1.sortokausi,suuret tulvat(valapaton viiva). 1889 Hitler syntyy 20.4. 1879 Trotski (puna-armeijan luojia) syntyy. 1869 Suomen nälkävuosien jälkitila. JNE..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hillitön liberalistinen kapitalismi, sekä kulutushysterian aikaansaama ilmaston muutos jäivät listasta pois.

      Poista
  13. oikeus.fi sivuilla kerrotaan mm rikosjutun käsittelystä otsikon "Kuka kukin on oikeudessa?" alla.

    Suora lainaus: ..."Rikosoikeudenkäynnissä asianosaisia ovat rikoksen uhri eli asianomistaja, jos hänellä on vaatimuksia, syytetty eli vastaaja ja syyttäjä, joka esittää vastaajaa koskevan syytteen. Tapauksen selvittämiseksi oikeudessa kuullaan usein myös todistajia"...

    Kuka tai ketkä ovat asianomistajia, kun käsitellään rikosjuttua "kiihottaminen kansanryhmää vastaan"? Oikeusoppineet voisivat selventää tätä pulmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Läheskään kaikilla rikoksilla ei ole asianomistajaa - esimmerkiki huumausaierikokset.

      Poista
    2. Huumausaierikoksella kyllä olisi asianomistaja... Okei, en malttanut olla tarttumatta typoon.

      Poista
  14. Niin että Kemppinenkin ryhtyy kansallishengen kohentajaksi. Ryhdytään ihan omavaraiseksi ja suljetaan silmät maailmalta ja laitetaan pää pensaaseen ja toivotaan ettei kukaan näe eikä kukaan ohikulkija potkaise pyllylle.

    Kuinkahan tätä suomalaista hyvinvointavaltiota rahoitetaan sen jälkeen kun on palattu omavaraiseen Suomeen ja rajat suljettu? Eikä parane sanoa että hoidettiinhan sitä ennenkin. Ei hoidettu - hyvinvoinvaltio on osa modernin globaalin mahdollistamaa elämää.

    Onpa Rooman valtakunnan tuhosta toisenlaistakin tietoa. Esimerkiksi että taloudellisen toimeliaisuuden loppuessa, loppuivat verotulot ja sitä mukaan reuna-alueet rapistuivat kun ei ollut rahaa maksaa sotilaiden palkkoja äärialueilla.

    Rooman kenties tuhoutui de-globalisaatioon eikä globalisaatioon. Sama voi käydä hyvinvoivalle Lännelle, jos uskotaan että kasvun rajoittaminen de-growth muka pelastaa maailman. Ehkä se pelastaa Linkolan kaavailemassa mielessä maapallon luontojärjestelmän mutta tuhoaa inhimillisen järjestelmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en lainkaan ymmärrä, miten kommenttisi liittyy kirjoittamaani.

      Tietosi Rooman valtakunnan taloushistoriasta muuten kaipaisivat silminnähden syventämistä. Nimenomaan kaupallisesta toiminnasta on runsaasti uusia ensisijaislähteitä.

      Poista
    2. Joo, myönnän. Jotenkin olin ymmärtäväni että puhuit globalisaatiosta.

      Ainahan sitä kaipaisi ”parempia” lähteitä.

      Minä lähinnä yritin lainata Jyväskylän yliopiston taloushistorian ja strategian professori Juha-Antti Lambergia, joka vastasi toimittajalle Rooman tuhoutumisesta Helsingin Sanomien haastattelussa (9.7.2017), että se johtui talouskasvun loppumisesta, kansantaloudensupistumisesta.

      Lambergin mielestä Roomassa kaikki alkoi väestön vähenemisestä. Imperiumi menetti alueita ja niiden mukana väestöä. Samalla syntyvyys laski ja kuolleisuus kasvoi sotien ja tautien myötä. Väestön vähetessä myös kauppaa käytiin vähemmän ja verokertymä pieneni. Keskusvallan pienentyneet resurssit alkoivat näkyä kaikkialla. Paikat niin sanotusti repsottivat.

      Lamberg sanoi, että ”ensin vähenee taloudellinen aktiivisuus, tulee vähemmän verotuloja, ja sen jälkeen alkavat instituutiot ja säännöt rapautumaan. Meille oli hätkähdyttävintä ymmärtää se, että talouden alamäki oli järkyttävän dramaattinen. Palattiin pronssikauden tasolle 50–100 vuodessa.”

      Ja tiivistys: ”Taloudellinen aktiivisuus on riippuvainen siitä, kuinka paljon on ihmisiä käymässä kauppaa, myymässä ja ostamassa. Ei ole mallia hallitusta alaspäin menemisestä. Sen takia esimerkiksi degrowth-keskustelu on mielenkiintoista. Siinä sanotaan, että pitäisi olla vähemmän, mutta ei sitä, että mitä sitten, kun on vähemmän.”

      Poista
    3. Jotenkin noin selittää Rooman alamäen myös dosentti Maijastina Kahlos teoksessa ”Rooman viimeiset päivät”.

      Poista
    4. Kalle Haatasella on uusimmassaan haastateltavana Maijastiina Kahlos.

      Poista
  15. Ad Omnia: kommentissa on pereustavanlaatuinen erehdys. Viruksista tiedetään toistaiseksi erittäin vähän ja niiden tutkiminen on erittäin mutkikasta. Viruslajeja, jotka siis poikkeavat toisistaan erittäin paljon, lienee ainakin 200 miljoonaa. Viruksia ja esitumallisia (kuten akteereita) on maapallolla painoyksiköin (esim. kiloina) mitaten enemmän kuin kaikkia muita eliöitä eli eläimiä ja kasveja yhteensä.

    Tutkimus ei liioin oikein tiedä, mikä tämä virus oikein on, kun se ei ole eliö, vaan ikään kuin nano-mittakaavan kone.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tietysti totta. Mutta kun asiaa katsoo kylmän viileästi, esim. siten kuin ihmiskunnan suuret johtajat ja sotapäälliköt yleensä, niin olisiko vähiten vahinkoa tuottava menettely sittenkin ollut antaa viruksen tulla ja mennä - ja sen jälkeen laskea uhrit, joista suurin osa on vanhoja ja sairaita. Aktiivikansalla sen sijaan olisi laumasuoja seuraavaa aaltoa vastaan.

      Talvisodassa meni yli 300 nuorta suomalaista miestä päivässä. Normaali influenssa vie 500 suomalaista vuodessa. Korona sijoittuisi näiden väliin, hyvin paljon lähemmäksi jälkimmäistä. Tämä vain asioiden suhteuttamisen takia.

      Lopuksi pyydän anteeksi tätä mielipidettäni.

      Poista
    2. Kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan virusta?
      Kyllä pelastus olisi ollut laitaa rajat kiinni heti. Vieläkin Länsipohja vuotaa kuolettavasti. Game over?

      Poista
    3. Kemppinen: "kommentissa on pereustavanlaatuinen erehdys. Viruksista tiedetään toistaiseksi erittäin vähän ja niiden tutkiminen on erittäin mutkikasta."

      Tietenkin näinkin on. Tiedämme valtavan paljon maailmankaikkeuden kehityksestä ja synnystä verrattuna aikaan vaikkapa 100 vuotta sitten. Siitä huolimatta maailmankaikkeuden massasta on hukassa meiltä 95% ja pimeä aine ja pimeä energia ovat arvoituksia suurelta osin.

      Vastaavanlainen kosmos arvoituksineen on vastassa mikrotasolla. Mikrokosmoksen eli viruksien suhteen tiedossamme on varmaan yhtä suuria aukkoja kuin kosmologeilla maailmankaikkeuden suhteen.

      Tästä huolimatta tiedämme paljon; pystymme eristämään viruksen ynnä kopioimaan sen. Siunatun lääketieteen ja luonnontieteiden ansiosta rokote koronaa vastaan on kehitteillä.

      Koronan aiheuttava virus (SARS-CoV-2) on SARSin aiheuttaneen viruksen - SARS-CoV:n pikkuserkku - ja kaiken lisäksi molemmat viruksien epäillään syntyneen Kiinan epävirallisissa virusmyllyissä eli näillä surullisen kuuluisilla eläintorilla.

      Miksi ihmeessä näitä toreja ei saatu/ei saada suljettua, vaikka ne tuovat yhteen sellaista virusflooraa, jota luonnon omat myllyt eivät tuota, koska luonnossa jotkut eläimet eivät niin sanotusti koskaan kohtaa?

      Näissä virusten muuttumisarpajaisissa koko ihmiskunta voi saada "päävoiton", joka poistaa homo sapiensin rasittamasta olemassaolollaan Äiti Maata...



      Poista
    4. Virus on itsemonistuva solumyrkky.

      MMM...

      Poista
    5. Arska Havu: Tietenkin näinkin on. Tiedämme valtavan paljon maailmankaikkeuden...

      Palautan mieliin sen järkyttävän faktan että meidän käsityksemme luonnonlaeista ovat todella vajavaiset. Newtonin ja Keplerin lait hallitsevat planeettojen liikkeitä, tarkemmin Einsteinin gravitaatioteorialla. Yleinen ja suppea suhteellisuusteoria ovat toimivia ja hyvin perusteltuja mutta yhteys kvanttimekaniikkaan on huono. Sensijaan sähkömagnetismi ja suhteellisuusteoria toimivat yhdessä varsin hyvin. Todellisuudessa emme tiedä edes perusteita. Emme ymmärrä miksi erilaiset sähkövaraukset ovat olemassa, mistä ne oikeastaan muodostuvat, emme ymmärrä mitä massa on mutta tiedämme että se kaareuttaa avaruuden. Osaamme laskea yhtä sun toista mutta aivan perustavaa laatua olevat seikat ovat täysin hämärän peitossa. Sähköopin lait perustuvat mm. Coulombin tekemiin mittauksiin satoja vuosia sitten ja ovat tietenkin verifioituja tarkasti ja Maxwellin yhtälöt ovat nerokkaat. Kvantti-ilmiöt tunnetaan jo jossain määrin mutta lisää löytyy vähän väliä. Suprajohtavuudelle korkeammissa lämpötiloissa pitäisi löytää ratkaisuja mutta suprajohtavuudenkin teoria on vielä epäselvä vaikka siitä on Nobel jaettu 1950-luvulla. Pelkästään Schrödingerin yhtälöä tuijottamalla eivät asiat ratkea. Mutta miksi kaikki tämä tietämättömyys?

      Mielestäni tilanne muistuttaa aika paljon lääketieteen tilannetta. Paljon luullaan tiedettävän ja paljon tiedetään luultavan mutta tiedot ovat empiirisiä murusia eikä kunnolla tiedetä kaikkea ihmisruumiin toiminnoista ja solujen kemiasta, hermoista, aivoista jne. puhumattakaan erilaisten virusten ja bakteerien toiminnasta tässä yhteydessä tai ylipäänsä. Yllätyksiä tulee jatkuvasti ja todellinen tietämättömyys tulee ilmi vähän väliä.

      Tieteessä on vielä suunnaton määrä töitä tehtävänä.

      Poista
    6. Arvoisa "aktiivikansalainen" (?) Kirjuhin: suvainnette olla aito fasisti ("die Vernichtung lebensunwerten Lebens")?

      (Lopuksi pyydän anteeksi mielipidettäni.)

      Poista
    7. Varmaa on ehkä sen lisäksi,
      että
      mitä pitemmälle tieteen polkuja samoilemme, sen kummallisemmaksi maisemat muuttuvat, ja eteemme avautuu myös sellaista, jota nykytietomme ei pysty edes kuvittelemaan.
      Ja taas on alettava alusta. Ja opeteltava ensimmäiseksi muodostamaan uusia kysymyslauseita.

      Ps. Kuka edes kuvittelee että tiede koskaan pystyisi selittämään "KAIKEN". Höh, se nyt vielä puuttuisi! - Mutta onko se silti syy uskoa johonkin Jahveen, joka (piruttaan/huvikseen/muuten vaan) on luonut... noh, sanotaan vaikka että KAIKEN. Kysynpä vain?

      Poista
    8. Kiitos hienosta kommentista HS. Mielenkiintoista oli lukea se.

      Osa tuttua asiaa minullekin; painovoima on aika-avaruuden ominaisuus ja Sähkö- ja magnetismioppi aikoinaan käytiin läpi, melko surkein tuloksin.

      Kaiken teoria on vielä kaukana, ja parilla kommentillani olen yrittänyt tuoda esille lähinnä sitä, miksi ihmeessä näitä Kiinan virustehtaita eli eläintoreja ei saada laitettua kiinni. Sitä olen yksinäni ihmetellyt.

      Koska tietoa niiden suhteen on.

      Poista
    9. Ketä ei halua Kiinan virustoreja kiinni? Virus? Vai joku muu.

      Poista
    10. Anonyymi: "Arvoisa "aktiivikansalainen" (?) Kirjuhin: suvainnette olla aito fasisti ("die Vernichtung lebensunwerten Lebens")?"

      Ei, ei, ei suinkaan, donnerwetter soikoon! Fasistiksi vihjailu on hävytön loukkaus! Minä olen harras kommunisti.

      Poista
  16. Andrei Sergejeffin Tieto-Finlandiaehdokkanakin olleessa ”Egyptin historiassa” annetaan aika seikkaperäinen kuvaus islamin valloituksista ainakin Välimeren itäpään ympäristösä. Oikeastaan oli siis niin, että hyvin vaatimattoman kokoiset islamilaisarmeijat valloittivat entisiltä suurvalloilta, Roomalta (Bysantilta) ja Persialta sotilaalliseksi tyhjiöksi jääneitä alueita. Islam ei herättänyt alueella mitään suuria intohimoja ja se sulautui muiden varsinkin kristillisperäisten uskonnollisten suuntausten seuraan hyvin. Mitään laajamittaisia sotilallisia yhteenottoja ei siis ilmeisesti käyty vaikka jälkikäteen tarkoitushakuisesti kirjoitettu romantisoiva historiankirjoitus sellaista paisuttelua ehkä harrastaa.

    VastaaPoista
  17. Kerran joku, oliskohan ollut Rooman keisari, en tarkkaan muista niin kaukaisia, sanoi "minä pesen käteni nyt", niin tämän perusteella Roomassa on ollut tuolloin koronaa liikkeellä. Ja niin oli taas entisessä Roomassa. Mutta kyllä laskun saisi lähettää Kiinaan...
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä kohtaa on sensuroitu. Ensin hän sanoi, mitä Markus-setäkin sanoi kerran ohjelman päätteeksi. Sitten hän sanoi vasta tuon. Markus-sedällä oli hallussaan alkuperäinen käsikirjoitus ja Aristoteleen Runousopin komedia-osa.

      Poista
  18. Spengler Massan käännöksessä: "Missä ei ole mitään tosiasioita, siellä hallitsee tunne." s. 56.

    VastaaPoista
  19. "So why isn't the universe 50% antimatter? This is a long-standing problem in cosmology - what happened to the antimatter?"

    However, when a matter particle meets its antiparticle, they "annihilate" - disappear in a flash of energy.

    Me vyysikot olemme jo tovin pähkäilleet tätä probleemia: miksi materiaa on enemmän kuin antimateriaa ja nys se alkaa selvitä. Sehän olisi niin, jos materiaa ei olisi enemmän, niin meillä ei olisi tätä koronaa, populisteja, trumppeja, huhtasaaria, persuja yms. Voisihan se joidenkin kohdalla olla toisinkin, mutta fysiikan lait ovat ankarat ja kaikille samat. So it goes.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Symmetriaperiaate ei perustu oikein mihinkään. Miksi antineutriinojen pitäisi käyttäytyä tasan samoin tai tasan päinvastoin kuin neutriinojen?

      Poista
    2. https://www.bbc.com/news/science-environment-52297058 Vilasepa huvikses tätä.

      Poista
    3. Antimateria vain piilottelee Auringon koronan takana, kuin kapinallisten laivasto impperiumia karussa. Kooh kööh.

      Poista
  20. Kuvassa tohtoriprofessori tarjoaa apetta koronakintaat kädessä.

    VastaaPoista