10. lokakuuta 2019

Kehu



Kuvassa oleva Tieteen Kuvalehden erillisnumero on niin hyvä, että verkosta ei löydy ihan vertaa. Mars kauppaan ostamaan ja kartuttamaan Bonnierien yhteispohjoismaista kassaa.

Kokoonpanoltaan, asettelultaan ja painojärjeltään lehti tekee juuri sen, mihin netti ei oikein pysty. Ehkä nyt mustista aukoista löytyisi haettu tietoa – siis maallikolle – mutta painovoimasta ja sen ympärillä aivan näinä vuosina kevyesti liihottelevista ajatuskokeista ei voi sanoa samaa. Joko tieto on todella perustasoa tai sitten mennään yhdellä hujahduksella sen verran vaikeisiin formalismeihin, ettei lukijalla – siis maallikolla – oikein pysy hattu päässä.

Sama ongelma antimateria-ajatuksissa, suprajohtavuudessa ja niin edelleen.

Kirjoitan kehuakseni. Kukaan ammattitaitoinen fyysikko ei kuitenkaan kehu. Tiedän itsestäni. Vaikka vastaan tulisi miten hyvä oman erikoisalani eli tässä tapauksessa patenttioikeuden vaikeita ongelmia koskeva kansantajuinen kirjoitus, löytäisin siitä heti vikoja ja puutteita.

Kun viimeksi pari vuotta sitten kirjoitin tieteelliseen kirjasarjaan lääkkeiden patentoinnista eräissä erikoistapauksissa ja varsinkin vaihtoehtoisten valmistusmenetelmien käyttämisestä, hampaat kirskuivat ja sielu vinkui kaikkien tekstin käsitettävyyden vaatimien kompromissien takia.

Kyökkifysiikka näyttää olevan kirjoittajille ja kustantajille järkevä ala. Kirjoja ilmestyy jatkuvasti ja eräät niistä tuntuvat erittäin hyviltä, jos nyt osaan asiaa arvioida. Sellaisia kuin Lee Smolinin ”Einstein’s Unfinished Revolution” eli mitä n kvanttien tuolla puolen. Tiedän, että kysymyksessä on nykyiskansain versio Valituista Paloista eli tieteen haisua ihmisille, jotka ovat liian tyhmiä ja omahyväisiä ottaakseen oikeasti selvää asioista. Juuri sellaisia ihmisiä julkaisijat etsivät, koska he ostavat vahingossa jonkin lintukirjan lisäksi, ja senkin kaksinkertaiseen hintaa. Itse asiassa mainitsemani yhtiön lintukirja oli oikein hyvä.

Mutta puhe on asioista, jotka vaativat ison aukeaman, joka vaatii ison pöydän. Ehkä se on tämä paljon puhuttu täyttymys: on saavuttanut elämässä kaiken tavoittelemisen arvoisen eli keikahtelemattoman pöydän, perus-sosialidemokraattisen puutuolin ja sen verran rahaa, että voi ostaa kioskilta lehden, kun ostatuttaa. Ja sitten perehtyä olemassaolon ihmeisiin. 

Kuin 1700-luvun perintönä julkaisu tyyppiä ”10 fysiikan suurinta arvoitusta” uhkuu optimismia ja antaa uskoa kaiken maailman pösilöiden miehittämässä maailmassa järkeilyn voimaan.

Optimismi on tietysti katteetonta. Asiat osoittautuvat lähes säännönmukaisesti paljon vaikeammiksi kuin luuli. Osmo A. Wiio, joka oli tapana kiertää kadulla, koska häntä epäiltiin porvariksi, vaikka viestintä tarkoitti vasemmistolaisuutta, muotoili aikoinaan lakinsa, josta asiaan liittyvä esimerkki on tässä ja loput saa googlaamalla:

Viestintä yleensä epäonnistuu paitsi sattumalta.
Jos viestintä voi epäonnistua, niin se epäonnistuu.
Jos viestintä ei voi epäonnistua, niin se kuitenkin tavallisimmin epäonnistuu.
Jos viestintä näyttää onnistuvan toivotulla tavalla, niin kyseessä on väärinkäsitys.
Jos olet itse sanomaasi tyytyväinen, niin viesti varmasti epäonnistuu. 

20 kommenttia:

  1. Minäpäs kuule kerran kirjoitin erääseen tieteelliseen julkaisuun (= Die Natur von Südwest-Häme) niin syvällisen ja kaikenkattavan artikkelin "dimensiottomista luonnonvakioista", että sitä eivät ymmärtäneet ketkään, eivät edes alan johtavat professorit. Ihmettelivät vaan vitusti.


    Tässä kuvassa, joka on paljon myöhemmin otettu, joukko Aalto Yliopiston Teknillisen fysiikan laitoksen henkilökuntaa ihmettelee artikkeliani myös... (huom! opiskelijat siellä kauempana. hieman suttuisina ja krapulaisina)

    mitä ovat Dimensiottomat luonnonvakiot? Sanoppas se!



    Ps. Jos kuvaa tekijäoikeussyistä ei saa tällaisiin tarkoituksiin lainata, älä sitten lainaa. Ei ole silloin syytä julkaista tätä kommenttiakaan. - Pss. Diggaan helkkaristi HuuHaa Innasen huumorista. Hän oli äkeä äijä.

    VastaaPoista
  2. Kyse on fysiikan kohdalla siitä että sitä on ulkopuolisen todella vaikea ryhtyä harrastamaan. Helposti se johtaa vain kauniiden kuvien katselemiseen ja erilaisten teknologiamuseoiden käynteihin joissa voi ihailla valojen välkettä ja ihmeellisiä ilmiöitä. Todellista fysikaalisen todellisuuden ymmärrystä ei opita edes lukioissa vaan edellyttää laajempaa perehtyneisyyttä. Valitettavasti pystyyn nousee seinä nimeltä matematiikka joka on myös fysiikan lainalaisuuksien luurankona. Asiat menevät fysiikan alkeiden jälkeen sellaiselle tasolle ettei ulkopuolisella ole vähäisiäkään mahdollisuuksia käsittää kokonaisuuksia ja yksityiskohtia ja rakenteiden kauneutta kuin korkeintaan pintapuolisesti. Kvanttimaailman hyvin erikoiset lait ovat kiehtovia ja varmasti hämmästyttävät sitä joka niihin syvemmin perehtyy. Kylmäfysiikan ilmiöt, kuten suprajohtavuus ja supranesteet ovat kuin jostain muusta todellisuudesta peräisin. Hämmästyttäviä ilmiöitä löytyy lukemattomia ja uusia tulee joka vuosi. Niistä ei juurikaan puhuta julkisuudessa.

    Aivan vastaava mutta vielä jyrkempi tilanne on "matematiikan harrastajalla". Mielestäni matematiikkaakaan ei voi harrastaa kuin korkeintaan aivan pintapuolisesti. Se että osaa jotain laskea, vaikkapa integroida funktioita tai ymmärtää jonkun erikoisfunktion käyttäytymisen tai osaa lukuteorian alkeet, eivät ole edes alkeita asialle. Matematiikan todellisuus on jotain aivan muuta. Se on huikean laaja-alaista ja useat rakenteet ovat mykistävän kauniita ja asiat tekevät mielenkiintoisiksi ihmeelliset yhteydet erilaisten käsitteiden ja rakenteiden välillä. Uuden matematiikan tutkimus ja uusien ratkaisujen löytäminen eivät yleensä perustu väkisin eteenpäin puskemiseen pelkällä raa'alla työllä vaan takana on aina intuitiivista ajattelua ja oivalluksia joita ei voida selittää. Siksi sitä ei voida vielä pitkään aikaan siirtää tietokoneiden tehtäväksi.

    Itse asiassa, koko maailmankaikkeuden rakenne mikrotasosta kosmologiseen tasoon, perustuu matematiikkaan ja voidaan sen avulla kuvata. Tällä hetkellä meillä on edelleen puutteita aika tavalla monen ilmiön kohdalla, matematiikkamme ja mallimme sekä tuntemamme luonnonlait ovat vielä vajavaisia. Asiaa ei mitenkään helpota se että jopa maailmankaikkeuden havaitseminen eli mittaaminen eri tavoin on pahasti alkutekijöissään. Duunia riittää.

    VastaaPoista
  3. Kun seuraa poliittista keskustelua, vaikkapa Eduskunnassa, niin toteaa äkkiä ainakin näiden Wiion lakien pitävän paikkansa:

    - Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa.
    - On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.

    Nämä pätevät tietysti aivan erityisen hyvin myös täällä blogistanin hyllyvillä hetteiköillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulin että kyse on eräästä luonnonvaraisten jyrsijöiden mukaan lempinimetystä porukasta joka toimittelee laumana omiaan, nuo pikku talttahampaat.

      Bedfellows make strange politicians.

      Poista
  4. Antoisa keskustelu taksikuskin kanssa yöllä Rooman koneelta. Nuoret muuttavat Suomesta. Paska maa. Kemppiset ja vihavaiset suoltavat soopaa peittääkseen tosiasian että ovat Suomen Vatikaanilaisia horiskoja. Turun omistavan rakkauden otteessa. Alusta loppuun. Harras kansa uskoo antaneensa uhrin luterilaisen isänmaan puolesta.

    Italiaanot kokevat pääosin olevansa filosofeja kukin yksilö sellaisenaan, Pappa hallinnoi itsenäistä Vatikaanin valtiota välillä savuja pössäytellen kun on asiaa, vihavaiset kuuntelevat Åboa omana vatikaanina ja antavat lausuntoja yksittäisten sanojen merkityksistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viiltävän älykäs ja terävä kommentti. Mitä se tarkoitti?

      Poista
    2. Palautetta sataa: Li Andersson tuputti eilen nuorille naisille itseluottamusta Yle 1:ssä ennen pääuutisia, niissä esiteltiin vaasalainen nuori naisbloggaaja Paqpa, tänään 12.10. HS:ssa Elina Lepomäki pelkää rikkaiden jättävän maan.

      Poista
    3. Terve vaan ja hyvät totanoin pyhät. Käypä siellä Israelissa, siellä muistelu luolassa ei saa sitten nakkeja liekittää.

      Poista
    4. Ei ole mitään oikeusistuinta joka voisi vapauttaa Kemppisen Åbon omistavan rakkauden otteesta. Naiset ovat sentään läntisisissä maissa saaneet pitkän taistelun tuloksena oikeuden avioeroon.

      Poista
  5. Wiion lait jatkuivat vielä;
    2. Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa.
    3. On olemassa joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.
    4. Mitä enemmän viestitään, sitä huonommin viestintä onnistuu.
    4.1 Mitä enemmän viestitään, sitä nopeammin väärinkäsitykset lisääntyvät.
    5. Joukoviestinnässä ei ole tärkeää se, miten asiat ovat, vaan miten asiat näyttävät olevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kari Rantalaiho sai kuitenkin kysyttyä Wiiolta silloin esillä olleesta tavarasta. Kova oli puhe "lyhyestä virsi kaunis" väitteestä. Se ei osoittautunutkaan Rantalaihon mukaan helpon ja oikean ymmärrettävyyden avaimeksi. Tästähän selvittiin kuten aina. Yleisö on tyhmää ja/tai monimutkaiseen asiaan (selvästi sanominen) ei ole yksinkertaista vastausta. Sama väärä viisaus kasuaa edelleen
      Einsteinista välittämättä, joka toimi juuri päinvastoin. Wiio ei yksinkertaisesti voinut pystyä samaan.

      Poista
  6. Teilaan suoralta kädeltä (maallikkona) nuo Fysiikan 10 suurinta Arvoitusta - käytännössä meille mitään antamattomina. Sen sijaan nostan pöydälle jotain, jonka pohjalta kaikki näitä arvoituksia hamuavatkin ponnistavat - James Clerk Maxwell ja hänen yhtälönsä Sähkömagneettisista kentistä, jotka vuorostaan perustuvat ystävänsä Michael Faradayn saavutuksiin...alkaen sähkön indusoinnista muuttuvan magneettikentän avulla...ja edelleen Faradayn paljastama uusi todellisuus, sähkömagneettinen kenttä, joka esiintyi
    avaruudessa riippumattomana sen lähettäneestä materiasta.

    Kaikkea tätä tarvitsemme äärettömän kipeästi aamusta iltaan, miltei kaikissa toimissamme, koko ihmiskunta. Maxwellin lopputuloksen merkittävyyden näki jo nobelisti Richard Feynman:
    ”From a long view of the history of mankind — seen from, say, ten thousand ...years from now — there can be little doubt that the most significant event of the 19th century will be judged as Maxwell's discovery of the laws of electrodynamics.”

    Albert Einstein: ”The special theory of relativity owes its origins to Maxwell's equations of the electromagnetic field. The work of James Clerk Maxwell changed the world forever.”

    Max Planck: ”He achieved greatness unequalled.”

    Kari Enqvist kertoi tehneensä kunniakäynnin Maxwellin haudalle Skotlannissa.

    --------

    Osmo A. Wiion epätoivoon viestinnässä antanee apua rohkean sukulaistyttöni väitös
    Laura Asunta: ”The Role, the Goal and the Soul of Professional Public Relations – Developing a Holistic Model of PR Professionalism”.

    Asunta ilmoitti juuri parin kuukauden keikasta: “My new office at Massey University, Wellington”.

    Eurooppalainen PR-alan tutkijoiden ja kouluttajien järjestö EUPRERA palkitsi hänen pro gradu -tutkielmansa ”Professionalismi eurooppalaisella PR-alalla” Euroopan parhaana yhteisöviestinnän graduna vuonna 2007.

    https://www.marmai.fi/uutiset/todellinen-viestinnan-ammattilainen-ei-myy-sieluaan/b8936d04-3d9f-3e1d-894a-78e50f281810

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onks jotain palkintoa tai palkkatyyppistä rahajuttua luvassa jos saa jotain näistä pannuks poikkihalkipinoon vai onks idis et oma hella pysyy jotenkuten lämpösenä?

      Meinaa nyt tässä siihen suuntaan että matematiikan ratkaisemattomien kanssa on reilumpi peli. TJEU.

      Bonnierit mainittu. Woihan noopeli.

      Poista
    2. On siellä minusta kaksi hyvää kysymystä: miten kaikki syntyi ja onko äärettömyys totta?

      Tosin tuo viimeinen on huonosti muotoiltu, parempi olisi kysyä "missä me olemme?".

      Poista
    3. EUssa. Tästä päätöksestä voi valittaa. Olen pahoillani.

      Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Kuuleeko yksin kaatuva puu revontulien ääniä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vain yksin voi
      kuulla puu
      ääniä revontulten

      ..tai ensin pientä ritinää ja sitten rysäyksen.

      Poista