Pienenä Mikael Jungner meni metsän ja kiipesi kivelle julistaakseen sanaa. Kävi niin, että hän kompastui kengännauhaansa, putosi ja löi päänsä.
Virvoiteltuna poikasen huomattiin muuttuneen sosiaalidemokraatiksi. Niinpä hän lähti kodistaan etsimään onneaan ja ilmoitti eräänä päivänä, nimittäin tänään, että lukeminen joutaakin mennä muodista ja kirjat ovat lisäksi liian pitkiä. Liiasta leveydestä hän ei maininnut.
Kyllä toistaitoisuus työlästyttää muitakin. Joku toinen voisi huolestua, ellei kelpaa kunnolla puolueen leipiin eikä edes radion johtoon. Mutta älä välitä, Mikael! Ei Villekään välittänyt, vaikka munat jäivät oven väliin.
Eräässä kirjassa (!) (Miettinen, Kieltosutkaukset, 1971), on näitä lohduttavia lauseita ’Villen’ kohdalla toista sataa. ”Älä välitä. Ei Villekään välittänyt, vaikka oli kahdeksan lapsen isä eikä ollut koskaan saanut.”
Jungnerilta jää huomaamatta lukemisen erikoisuus, josta neurologia on ollut syystäkin kiinnostunut.
Opittua lukutaitoa ei juurikaan voi menettää. Aivovamma voi sellaista aiheuttaa. Jos Jungner lakkaisi käyttämästä housuja, kuten tuo sananparren Ville, ja alkaisi siis kulkea munasillaan, hän voisi tuntea olonsa yleväksi, mutta muuta eivät ehkä tuntisi.
Eräs Veikko – Ruusun Eemin huonetta ja sukua - kääri kansakoulun virsikirjasta sätkiä, koska sellaisista lehdistä tulee niin henkevät savut. Opettaja mokoma pani ostamaan omalla rahalla kauppalasta uuden värssykirjan tärvellyn tilalle, ja se uusi olikin kovin jumalaton.
Ettei lukutaitoa voi unohtaa, viittaa hermoston muokkautumiseen. Samaa mieltä on oltu vuosituhansia. Lukutaito ei tarkoita kirjainmerkkejä, joita esimerkiksi kiinassa ei ole, mutta se tarkoittaa myös kuvasarjoja, esimerkiksi kalliopiirroksia ja luolamaalauksia, koska niillä on jokin, muillekin kuin tekijöille käsitettävä merkitys.
Kysymys ei ole siis ”käyttöliittymästä” eikä sisällöstä, vaan kyvystä ymmärtää säilöttyä puhetta tai esimerkiksi viittomia.
Vain metsässä vihollista voi varoittaa ja ystävää neuvoa reitistä sopiville apajille lyömällä puun kylkeen pilkkoja. Tuollaisen reitin nimitys muuten saattoi olla ”virkatie”, koska reitti pyydykseltä toiselle oli ”virka” (L. Posti, 1932. Länsimäki, Kielikello, 1992). Toisenlaisissa maisemissa tarvitaan erilaisia merkkejä. Ja sanat ovat merkkejä: suonsilmä; koski.
Olen istunut lounaalla Jungnerin kanssa, ja vieläpä Kosmoksessa. Hän vaikutti täysijärkiseltä. Siksi oletan hänen nyt liehittelevän typeryksiä tuodakseen esiin itseään ja edistääkseen jotain toistaiseksi pimeän peittämää asiaansa.
Suomen kansan itsepintainen painetun sanan ja koetellun järjen vastustus on tuskin lisääntynyt, mutta kuuluvuutta se on saanut, etenkin politiikassa. Kun Narrien laiva, Stultifera navis lähtee Kauppatorin laiturista etsimään Eduskuntaa, tiedämme valmiiksi, että Mikael Jungner seisoo jonossa vertaisena vertaistensa joukossa, sormi nenässä.
Jungnerin meritaito on kuvattu Platonin ”Valtiossa”, kirjassa 6.
Ruusun Eemin Veikko tuli tutuksi 70-luvulla. Samoin veljensä Toivo, joka oli TV-korjaaja ennen kuin nämä litteät näytöt tulivat muotiin.
VastaaPoistaKerrotaan että veljekset pahanpäiväisinä, kun Eemi keitti lampaanpäätä padassa, laittoivat lampaanpään tilalle polkupyörän satulan, joka ei kypsynyt, vaikka olisi kuinka kauan keittänyt.
Jugner ehdotti muutama vuosi sitten, että suomen kielestä pitäisi poistaa sanojen taivutus, että kielen oppiminen tulisi helpommaksi. Jugner ehdotti myös, että asunto-osakkeet pitäisi siirtää arvo-osuus -järjestelmään. Sinänsä järkevä idea, joka on juuri toteutumassa. Jugner valitettavasti esitti perusteluksi, että sitten voisi myydä asuntonsa ilman välittäjää.
VastaaPoistaYksi vainoharhainen ajatus, joka Jungnerin viimeisestä minulle heräsi, liittyy hänen tunnettuun haaveeseensa tehdä englannista Suomen virallinen kieli. Kätevästi voisi käyttää samoja argumenttejakin - paikallisten kielten käyttö virallisina kielinä on vain lyhytaikainen ja ohimenevä ilmiö ihmisapinoiden pitkässä kehityshistoriassa jne. Asioilla voipi todella olla yhteys. Jos väestöä ei opeteta rakastamaan kieltä ja lukemista yleensä ja omalla kielellä erityisesti, voidaan hallintokieli (ja sivistyskieli siinä sivussa) kätevästi korvata millä vain kansainvälisesti soveliaalla merkkijärjestelmällä tai komentosarjalla.
VastaaPoistaJos en lukisi olisin sokea. Käsitykseni maailman menosta perustuu lukemaani.En käsitä Jungenrin kommenttia.
VastaaPoistaYou made my day. Tämä on hauskinta vähään aikaan. :D
VastaaPoistaPlaton oli Jungnerin kanssa hiukan samoilla linjoilla. Todellista oppimista on vain ulkoa oppiminen. Kirjoitustaito tuhoaa sivistyksen, kun voi ulkoluvun sijasta tarkastaa saviruukun palalta.
VastaaPoistaPlaton saattoi olla tosissaan näin idealisti, mutta Rooman patriisit eivät olleet. Ulkoa oppimisen vaatimus keskitti vallan aristokratialle. Vain näillä oli tilaisuus oppia lait, oikeuskaavat ja rukoukset ulkoa isän polvella istuen. Köyhä ei niistä voinut tietää, kun tekstit olivat kirjoittamattomia ja siis salaisia. Ensimmäinen plebeijien ajama uudistus olikin se, että kirjoitettiin lait kahteentoista tauluun ja myöhemmin oikeudenkäyntikaavatkin muistiin. Kirjoitus takaa köyhälle edes jonkin mahdollisuuden tasa-arvoon.
Nyt Jungner, entinen demari, jääkiekkoyrittäjänä epäonnistuneen ja venäläisten oligarkkien rengiksi sittemmin ryhtyneen ex-urheilijan puoluetoveri, ajaa samaa mahdollisuuksien epätasa-arvoa kuin Platon kaksi vuosituhatta sitten. Jos yhteiskunta kannustaa kansaa videoiden ja pinnallisen puolisivistyksen pariin, on eliitin asema paljon vakaampi. Liike Nytin emämaassa tässä on ehditty jo pitkälle. Siellä suurin osa kansasta ei lue mitään lehtiä, katsoo vain hallituksen televisiota.
Näin varmaan on, koska näin aikaisemminkin on ollut. (vrt. Waltar) Jos olen lukenut historiaa oikein - mitä kyllä epäilen - niin ihmiset - siis ainakin esihistoriallisella ajalla, jota en ole lukenut ollenkaan, elivät kuin eläimet. Sano sitten heille että "heij kuulkaas, pitäis elää jollakin toisella tavalla", ei ne kuuntele. Jatkavat vaan samaa rataa kuin Metrojunat. Samaa kuin opettaisi koiralle Hegeliläistä dialektiikka... höh. Totta kai se sua kuuntelis, korvat höröllään ja nenä tulvillaan kaikenmaailman molekyylejä, mutta oikeesti se ajattelis... "älä ny viitti höpöttää. aina samoja jaarittelet. anna mulle jo se makkaranpätkä, jonka eilen lupasit".
PoistaPs. Jos Ee Aata ei täällä kommentoimassa olisi, olisi Kemppinenkin kaikkine tietämisineen vähemmän fiksumpi kuin mitä on. Eikun siis... no, jaa. Arvostan tietävyyttä.
Tässä kesällä tuli YLE Puheesta Ruben Stillerin tekemä Jokisipilän haastattelu uusintana ja hän herätti minut lopullisesti siihen miten hölmö Liike Nyt on. 250 lakialoitetta vuodessa eduskunnassa ja jokainen Liike Nytin äänestäjä muka lukee -... ei kun videokatselee.. - läpi täysin ne sisäistäen? Millä ajalla ja millä silmä- ja perslihaksilla?
PoistaMMM...
Viisaimpia kommentteja ikinä! Tosiaan, on syytä aina välillä pohtia miksi joitakin asioita tehdään, esimerkiksi opetellaan lukemaan. Sitten se, että saa Jerry Cottoneista selvää on sivuseikka. Tätä taisteluahan käydään jatkuvasti ihan tosissaan esim. joissain USA:n etelävaltioissa, tavoitteena että köyhät, mustat ja latinot eivät äänestäisi.
Poista"Todellista oppimista on vain ulkoa oppiminen. "
PoistaKoskee eritoten kristinuskon dogmatiikan iskostusta, jossa ei
- käytetä järkeä (se nolataan)
- vaadita minuuden olemassaololle katu-uskottavia vastauksia.
Monimuotometsissä pilkon paikka voidaan silmäillä siten, että maalajien ja ilmaston lisäksi huomioidaan, onko puu lehdetön..
VastaaPoistaOlin kauan siinä käsityksessä, että Puutikkalan kylän nimellä on yhteys puihin ja tikkoihin. Mitä kissaa!
VastaaPoistaLuin karjalaisten pyyntitavoista ja sieltä tuli vastaan puutikko, ansapolku, joka saattoi olla jopa peninkulman mittainen lenkki ja sisältää useita satoja pyyntilankoja ja ansoja. Se kierrettiin useamman kerran viikossa, ettei saalis pilaantunut tai mennyt parempiin suihin.
Puutikkala on siis seutu, jossa on sijainnut yksi tai useampia ansapolkuja.
Opissa Kunnaksen Ilkka
Raikasta ja ravistelevaa tekstiä; puhuttu ja kirjoitettu teksti oikeastaan pitääkin olla.
VastaaPoistaAina kun ihminen avaa suunsa ja sanoo jotain, ei hän tee sitä tuottaakseen lämmintä ilmaa, vaan vaikuttaakseen muihin ihmisiin ja ehkä tulevaisuudessa tietokoneisiin. Itsekseen höpisijät pyrkivät tämän mukaan vaikuttamaan siis itseensä.
On siis kirjoitettava sellaista joka erottuu massasta ja jolla on enemmän merkitystä kuin ympäröivällä medialla keskimäärin. Muutoin tuottaa taustakohinaa joka ei koskaan ehdi aikaansaada vaikutuksia eikä merkitystä ja on jo valmiiksi unohdettu ulostullessaan.
Jungner on takapiruna puolueviritelmässä, jonka pomona häärii lukihäiriöinen julkkis. Johtuuko Jugnerin kirjavastaisuus omituisesta symppaamisesta?
VastaaPoistaRaha takaisi kyllä paremman tasa-arvon köyhälle kuin kirjoitus. Bulshit writes, money walks.
VastaaPoistaIhmiskunnan tärkein kertomus on vedenpaisumustarina, joka kerrottiin ja mieleen painettiin sukupolvelta toiselle. Kun jumalanpilkka tuli yleisesti hyväksytyksi pidettiin vedenpaisumustarinaakin vihertävissä stallaritiedemiespiireissä säälittävänä harhaoppina. No nyt sama porukka vouhkaa Grönlannin jäätikön sulamisesta vaikka vasta eilen Masalan päällä oli kilometri jäätä. Mutta oliko ihmiskunnalle kirjoitus puhetta merkittävämpää - siihen en ole löytänyt vastausta, koska itse uskon telepatiaan.
VastaaPoistaKuten salaisuuteen vihkiytyneet tietävätkin, polkupyörällä ajamisen taitokin pysyy tallella kerran opittuna aivan kuten lukutaitokin. Kävely ja juokseminenkin jäävät muistiin ja monet muut villi-ihmisenä tarpeelliset pakenemisen ja henkiin jäämisen refleksit löytyvät tosipaikan tullen sohvaperunastakin. Mutta tärkein tehtävä meillä ihmisinä on oppia elämään siivosti niin että maailmankaikkeus pysyisi asuttuna tällä, edes, planeetalla. Hyvänä apuna tässä olisikin kirjoitettu tieto ja historian opetukset siitä miten ainakaan ei pidä toimia...
VastaaPoista(Blogivaeltaja)
Ääni lukutaidolle!
VastaaPoistaAika monessa nettikeskustelussa - Iltasanomat jne. - esiin nousevat usein sivistysvastaiset, persuistiset ym. kommentit. Pakkoko niitä on lukea, sanoisi joku, mutta suositut sivustot väkisinkin muokkaavat mielipideilmastoa, jolta en voi eristäytyä. Maapallon nykytilanteessa jokainen Trump, Johnson, Erdogan ym. on jokaisen ihmisen murhe. Meuhkaaminen täällä samanmielisten kesken ei ehkä ole kovin hyödyllistä, mutta tärkeimmistä asioista on pakko meuhkata.
Laajasti ymmärretty persulaisuus ei voi johtaa mihinkään muuhun kuin ihmiskunnan, sivistyksen ja yhteisten elinolojen pahanlaatuiseen taantumiseen, jollei suorastaan romahtamiseen. Mitä tälle alimpien vaistojen vapaaksipäästämiselle voisi? Nettikö kiinni?
Poista