9. tammikuuta 2017

Perustyhmät




Monen kommentin johdosta kirjoitan muutaman ajatuksen siitä, onko mitään mahdollisuutta erottaa toisistaan väärää ja oikeaa tietoa, sanokaamme Putinin & Trumpin lausuntoja Suomen Pankin ennusteesta.

Vastaus on varma: ei ole mitään keinoa.

Valtiomiesten puheet esimerkiksi kaupallisista ja sotilaallisista asioista ovat ennusteita. He ennustavat sekä omaa että toisten tulevaa menettelyä, ja ennusteessa on aina epävarmuutta ja jokin määrä järjenvastaisuutta.

Tämä koskee myös Suomen Pankin ennusteita.

”Jos heitän kolikkoa, tulos on kruunu tai klaava” ei oikeastaan ole ennuste, vaan se on tosiasiaväite eli samaa ryhmää kuin ”nyt on tammikuu”.

Oikeastaan itsestään selvyksistä ei kannattaisi vängätä, mutta valitettavasti erittäin suuria onnettomuuksia tapahtuu itsestäänselvyyden pettäessä – ”ihan selvästi tästä ehtii ennen junaa”, ja sitten moottori varoittamatta sammuu.

Minulle tieteellinen maailmankatsomus on yhtä kauhistuttava ja mahdoton ajatus kuin vanhamarxilainen maailmankatsomus (riisto ja lopulta proletariaatin diktatuuri).

Nopein perustelu on sanoa, ettei ole olemassa mitään tieteellistä maailmankatsomusta. Moni tyytyy tähän. Joidenkin kanssa joutuu sitten keskustelemaan tuosta käsitteestä, ja se on sotkuista hommaa, koska käsite on niin suttuinen. Käyttökelpoinen se silti on.

Usein viisain on se, joka itse epäilee eniten omia totuuksiaan, koska virheitä ei voi välttää.

Se ei mielestäni ole viisasta, että luodaan todennäköisesti monia vääriä ennustuksia sisältävästä ajatusrykelmästä kokonaisuus ja sitten muka eletään sen mukaan. Jotain tällaista tarkoittanee ”ideologia”.

Aku Ankan ”höpsismi” oli hyvä vitsi tästä. Ongelmat on ratkaistava heittämällä kolikkoa. Käännynkö oikealle vai vasemmalle – anna kolikon ratkaista. Muistaakseni Aku ratkaisi näin, mennäkö Karusellikadujlle vai Kiemurapolulle.

Kukaan ei ole raatsinut sanoa, että Aku Ankan toimitus teki virheen lähtiessään parantelemaan Sirkka Ruotsalaisen vanhoja Barksin Akujen suomennoksia, Tulokset olivat johdonmukaisesti huononnuksia.

”Uskotko sinä Jumalan päälle?” kysyi vanha mies muistelmateoksen mukaan sukulaistytöltä. Tämä vastasi, että kai se nykyisin sanotaan, että uskon Jumalaan. Vanha mies katkaisi puhevälinsä herjaajaan pysyvästi.

Sivullisempi ihminen saattaa ihmetellä, vaikuttaako Sanan pyhyys myös käännöksiin suomen kielelle. Meillä lienee edelleen herätysliikkeitä, jotka käyttävät 1700-luvun virsikirjaa.

Kivi kirjoitti ”usko itses härjän pääll’, härkä vie sinut mäen pääll’”.

Erittäin aiheellinen kysymys, mitä tehdä. Mielestäni vanhojen Aku Ankkojen lukeminen on kyllä hyvä ajatus, mutta se ei ole ratkaisu.

Tämä kirjoitus menee verkkoon epätavallisen myöhään. Syynä ovat muut riennot. Välissä aamulla kirjoitettua aihetta sivusivat Meryl Streep ja tirskuttaja (tweet) Trump, joka pitää huolen siitä, etteivät rauhoittumisajatukset pääse juurtumaan. ”Hollywoodin yliarvostetumpiin kuuluva näyttelijä” ei järjellisesti liity siihen, mitä näyttelijätär sanoi, vaan se on tyypillistä huoltoasemapuhetta.

Entisessä maailmassa kuuli usein, ettei jokin asia voinut olla kerrotulla tolalla, koska kertoja kuulemma oli kommunisti, tai sitten se on varmasti totta, koska puhuja oli uskovainen.

Minulla on sellainen muistikuva, että tunsin jo alakouluikäisenä jotain levottomuutta väittäessäni jostain asiasta, että kyllä se on näin, koska meidän isä sanoi. Mahdollisesti kysymys oli siitä, että Suomessa oli hypätty korkeutta kierähdystyylillä jo ennen sotaa (af Ursin). Jos olisin ollut fiksumpi, olisin etsinyt valokuvan. Sen luulen muistavani oikein, että ruotsalainen Bengt Nilsson hyppäsi ”sammakotyylillä”, joka muistutti kierähdystä ja tuotti Euroopan ennätyksen.

Juttu meni niin, että ennen sotia Helsingissä asunut isäni oli vakoillut Eläintarhassa, miten Kalevi Kotkakselle yritettiin opettaa kierähdystyyliä. Ei oppinut.

Päivän uutisissa sanottiin myös, että kyllä Venäjä käy hybridisotaa eli tässä tapauksessa yrittää parantaa valtiollista asemaansa levittämällä perättömiä tietoja ja perusteettomia tunnelmia.

Sitä en ole kuullut vastuullisilta tahoilta, että Trump käy hybridisotaa ja lisäksi on aihetta epäillä, että hän tekee sitä oman etunsa vuoksi eikä edustamansa maan etua edistääkseen.

Tässä kohtaa tullaan tämän kirjoituksen alkupisteeseen takaisin. Lukuisien hurjien väitteittensä ohella Trump toistelee ”Make America Great Again”.

Se on ensiluokkainen mainoslause. Ihmisiin vaikuttamisessa vihjailu tehoaa paremmin kuin todistettu väite. Jos niin onnettomasti käypi, että jokin suosittu ennakkoluulo puhkaistaan, ihmiset ottavat esiin uuden, ja taas mennään.

Iskulause melkein sanoo, ettei Amerikka ole suuri (hieno, suurenmoinen), koska siitä on tehtävä sellainen ja tehtävä sellainen taas.

Itse en tullut panneeksi merkille, että Amerikka olisi jossain välissä lakannut olemasta suuri ja hieno. Ehkä ajattelen liikaa Putinia. Siitä ei ole riidan aiheeksi, ettei Venäjä ole niin mahtinsa huipulla kuin välillä Neuvostoliiton aikana.

Huolestumista aiheuttaa ennen kaikkea se, ettei Putin vaivaudu peittämään ajatustaan Venäjästä Neuvostoliiton päivitettynä versiona eli maata, joka on kiinnostuneempi toisten omaisuudesta kuin omastaan.

20 kommenttia:

  1. Eniten olen huolissani siitä että politiikassa menestyy nollasummapelillä. Jos ei Trump tai Putin pystykään omaa maata nostamaan, seuraava ratkaisu on yrittää huonontaa muiden asemia. Ja Lähi-Itään ilmeisesti tehdään kohta uusi sota, kun Israel anneksoi valtaamansa alueet ja palestiinalaisista tulee vielä enemmän pakolaisia omassa maassaan.

    VastaaPoista
  2. Kilpaurheilun filosofia: olla paras jossakin tyhjänpäiväisessä....
    Penkkiurheilun filosofia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Penkkiurheilun filosofia: olla paras jonkun toisen tyhjänpäivästen saavutuksien avulla.

      Poista
  3. "...Venäjästä Neuvostoliiton päivitettynä versiona eli maata, joka on kiinnostuneempi toisten omaisuudesta kuin omastaan."

    "Ihmisiin vaikuttamisessa vihjailu tehoaa paremmin kuin todistettu väite."

    VastaaPoista
  4. Erinomainen kirjoitus taas, kiitokset.

    Jäin vain miettimään tuota "...ettei Putin vaivaudu peittämään ajatustaan Venäjästä Neuvostoliiton päivitettynä versiona eli maana, joka on kiinnostuneempi toisten omaisuudesta kuin omastaan."

    Lähinnä siinä valossa, että EU:lla taitaa edelleen olla jopa ikioma itälaajenemiskomissaari ja päällä on kohtalainen "Drang nach Osten". Ja aika paljon saatavaahan siellä olisikin luonnonrikkauksista ja koulutetusta työvoimasta aina houkutteleviin markkinoihin.

    Joskus nimittäin tämmöisilläkin pienillä taloudellisilla asioilla on merkitystä politiikassa, vaikka se politiikka aina puetaankin pyyteettömän auttamisen, demokratian viemisen, yms. hurskaaseen kaapuun.

    Joten jospa Venäjästä tekee Neuvostoliiton juuri se, että me, mahtava ja ylivoimainen länsi, kohtelemme sitä edelleen Neuvostoliittona, jonka yritämme parhaamme kukaan kaataa ja jopa vallata (taloudellisesti ja poliittisesti) ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeiseksi huitaisemasi kommentinkappale kyllä tarvitsee todisteita tuekseen. Siis mistä kaivat ne konkreettiset näytöt, että länsi olisi aktiivinen toimija Venäjän kaatamis- tai valloitushaluissa? Nykyiset talouspakotteet ovat Venäjän omaa syytä, sitä ei voitane muuksi muuttaa paitsi Moskovan tosenttimme Johan Bäckmanin fb-ja muilla trollaussivustoilla.

      Talouspakotteista kärsii yhtälailla niiden asettajat kuin itse kohdekin, että aika järjetöntä "valloituspolittiikka" moinen jos se siksi tehdään ja kulissina/tekosyynä olisi vain Krimin miehitys.

      Selitä tarkoin, miten "me" kohtelemme Venäjää muuten sinusta saa samanmoisen kuvan kuin em. tosentista. (Osaan kirjoittaa myös D:llä, mutta Bäckman ei sitä ansaitse)

      Poista
    2. Valto Ensiolle:

      Puhun ajasta ennen Krimiä ja talouspakotteita. Värivallankumousten kätilöinnistä, Maidanin mellakoiden kätilöinnistä (ks. mm. Victoria Nuland), arabikeväiden ja "demokratisoinnin" vyörystä Välimereltä Ukrainan kautta eteen päin kohti Punaista Toria. Käsi sydämelle, eikö tuon vyöryn eteneminen olisi ollut meillekin kovasti mieluisaa? Ja eikö sitä joku täältä lännestä vähän autellutkin? (Ai niin, unohdin, me lännessä, mehän emme koskaan sekaannu muiden maiden asioihin ;) )

      Puhun EU:n itälaajenemisesta niin, että se ottaa Ukrainan etupiiriinsä Venäjän sieltä poissulkevalla tavalla ja mikä pahinta samalla tulee Nato Sevastopoliin - veitsi suoraan Venäjän kaulavaltimolle. Tämä oli Venäjälle mahdoton visio ja se oli siis etukäteen torpattava, koska jälkikäteen asioihin ei enää voi vaikuttaa.

      Meille lännessä oli suuri pettymys se, että kun NL:n kaatumisen jälkeen jo luulimme, että Venäjän on meidän taloudellisesti ja poliittisesti, sieltä nousikin joku outo pikkumies ja sanoi ponnekkaasti "njet".

      Tätä tuhaumaa tässä nyt sulatellaan ja samalla demonisoidaan Venäjää ja Putinia yli sen, mikä olisi kohtuullista. Tämä lännen omaksi ja koko maailman vahingoksi.

      Epäilen, että ei tätä Trumpkaan pysty korjaamaan, sen verran kova ote sotateollisella klusterilla ja haukkaporukalla häneen palleistaan on.

      Poista
  5. Trump on aloittanut presidenttiyden hieman etuajassa? Toki huuteleminen vieraisiin poytiin on nain helpompaa kuin homman viralisesti alettua. Elamme mielenkiintoisia aikoja, kuten ystavamme kuulantyontaja Jo totesi eilisen kommenteissa.

    VastaaPoista
  6. Tiede on maailmankatsomus siinä kuin uskontokin. Jos emme jää harhailemaan fenomenologisiin kulisseihin, strukturalismin legoihin tai postmodernin postiosoitteen mysteeriin, voimme muistella quinelaista maksiimia:

    »Empiristinä ajattelen yhä tieteen käsitteellistä järjästelmää työkaluna, joka viime kädessä ennustaa tulevaisuuden kokemukset menneiden kokemusten valossa. Fyysisiä objekteja ei tuoda käsitteellisesti tilanteisiin käyttökelpoisina välittäjinä niiden kokemuksen antaman määritelmän mukaan, vaan ainoastaan redusoimattomina väitteinä, joita voidaan tietoteoreettisesti verrata Homeroksen eeposten jumaliin; ja pidän sitä tieteellisenä virheenä uskoa toisin. Mutta tietoteoreettisen perustan kannalta fyysiset objektit ja jumalat eroavat vain asemaltaan eivätkä laadultaan. Nämä molemmat entiteetit astuvat näkemyksiimme vain kulttuurisina väittäminä.» (Wiki, Willard Van Orman Quine)

    Historia on epäilemättä tiede, johon tämä muuten hyljeksitty empirismin dogmi istuu kuin nyrkki silmään. Viittaan siihen hermeneuttiseen metodiin, jolla tietomme esimerkiksi Jeesuksesta lisääntyy ja tarkentuu aikojen saatossa. Hyvin tiedämme, että aikalaistodistuksia ei ole kuin kaksi, mutta tutkimus tieteellistyy yhä korkeampaan varmuuteen ja syvyyteen. Korkea syvyys onkin leimallista todelliselle itseään korjaavalle tieteelliselle historialle.

    Taistolaiset sinipaidat 70-luvulla ovat yleensä vaienneet vallankumouksellisista toimistaan/aikeistaan. Reino Paasilinna, joka esitti hurjimman sosialisointivaateen vakuutusyhtiöistä, ei ollut taistolainen. Erno Paasilinna, ei-taistolainen niinikään, kirjoitti mm. Rydin kytköksistä Petsamon kaivosyhtiöön. Se oli toista kuin Sipilän suvun tikun nokkaan nostaminen.

    Aseita tai räjähteitä ei ole noiden kiihkoilijoiden jäljiltä löytynyt. He eivät muiluttaneet ainoatakaan väärinajattelijaa Ruotsin rajalle. Monilla oli toki huono lauluääni ja musiikkimaku. Joku musikaalisimmista on pyytänyt anteeksi sotaveteraaneilta.

    Tuolloin tikun nokkaan nostetut 20 rikasta perhettä Suomessa, Vietnamin sota, Pinochet ja CIA ovat vain kreikkalaista jumaltarustoa. Tietenkin myös ukrainalainen Natalia.

    VastaaPoista
  7. Voisi myös kysyä: miksi Meryl Streep soimasi Trumpia ylipitkässä Golden globe -voittopuheessaan ja sortui siinä toistelemaan kuulopuheita ja kaikenlaisia juttuja? Mitä tekemistä Trumpilla oli hänen saamansa palkinnon kanssa? Trump - luonteensa mukaisesti - antoi samalla mitalla takaisin, osin jopa perustellusti. Streephän toki on yliarvostettu. Häntä arvostetaan näyttelijänä nykyisin lähinnä siksi, että hänellä on oikeat mielipiteet.

    Kaikilla on nyt kova halu sättiä tulevaa presidenttiä. Annettaisiin miehen tehdä työnsä rauhassa. Katsotaan kuinka äijän käy. Luulenpa, että onnistuu paremmin kuin Obama, joka pettyneenä ja katkerana yrittää vaikeuttaa kaikin tavoin Trumpin presidenttikauden alkua. Obaman kepittämiseen ei tietysti paljoa vaadita, ja sitä monet tuntuvatkin kovasti pelkäävän. Turha on Trumpin voitosta syyttää valemediaa ja Putinia. Ei jenkkikansa sentään niin tyhmää ole. Siellä on merkittävä osa ihmisistä vain kertakaikkisen kypsynyttä nykymeininkiin, johon Clintonin valinta ei olisi tuonut muutosta. Trumpin käytöksessä on parantamisen varaa rutkasti, mutta tyhmä mies hän ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulopuheita? Et sitten usko silmiäsi, kun katsot sitä videota, jossa Trump pilkkaa vammaista toimittajaa? Streep viittasi vuoden merkittävimpiin esiintymisiin. Niistä oli kyse gaalassakin. Sitä tekemistä Trumpilla oli palkinnon kanssa.

      vuorela, tampere

      Poista
    2. Trump voi tietysti onnistua vaikka miten hyvin vapaan maailman johtajana - tai ainakin USAn pressana - mutta kyllä minuakin arveluttaa hänen hieman infantiilinen käytöksensä.

      Poista
    3. Katsopas lukuisia CNN-videoita, joissa Trump "kritisoi" vastustajiaan (esim. Ted Cruzia). Maneerit ovat samanlaiset, vaikka kritisoitavat eivät ole vammaisia. Tässä on nyt kyse enemmänkin ikävästä yhteensattumasta. Totta on, että Trump voisi hioa käytöstapojaan. Ei sivistynyt ihminen mellasta ja hauku tuolla tavalla. Mutta hillitystikö ja sanansa taiten asetellenko voi sitten kuitenkin puhua mitä puuta heinää tahansa? Aito sivistys on todellakin kuollut tästä maailmasta.Kukaan ei tunnu kuuntelevan sitä, mitä sanotaan, vaan sitä, miten sanotaan ja vielä pahempaa, kuka on sanoja. Minua ainakin huolestuttaa tämä oikeaoppinen "sivistyneistö", joka pyrkii ankarasti määrittelemään, mitä ja millä tavalla saa puhua ja keneen sanaan saa luottaa. Mitä Obama sanoikaan jäähyväispuheessaan näistä mielipidekuplista...Niiden seurauksena sensuuri ja varsinkin itsesensuuri vaivaa niin toimittajia, tutkijoita kuin tavallisia tallaajiakin. Mikähän siinä on, että ihmiset eivät kestä kunnon debattia?

      Poista
    4. Eipä olekaan helppoa päätellä kumpi on arvostetumpi näyttelijänä siksi että hänellä on oikeat mielipiteet mutta veikkaan Trumpia koska hän vaikuttaa kykenevämmältä muuttamaan tarvittaessa mielipiteitään tai mikäli se ei käy niin tosiasioita niihin sopivammaksi.

      Näyttelijänä tulee aika tarkkaan tasapeli. Ettei olisi ammatillinen kateus kyseessä? Trumpilla on elämänsä rooli. Hän paikkaa taitavasti käsikirjoituksen aukkoja. Ehkäpä tämä tullaan jo ottamaan huomioon ja jopa palkitsemaan elokuva-akatemian palkinnolla parhaasta sivuosasta?

      Poista
  8. Hyvä Jukka, sanoitpa totuuden asiassa, joka on minuakin kauan kiusannut! Aku Ankkojen kehuttu kielen "rikkaus" on useimmiten teennäistä yliväritystä. Kun olen lukenut Akuja yhdessä 7-vuotiaan pojanpoikani kanssa, olen havainnut, että hän ei yksinkertaisesti ymmärrä tekonokkeluudella kuormitettua, yliviritettyä ankkojen kieltä. Minulla ei ollut vaikeuksia ymmärtää vanhoja Barkseja kun opettelin niistä lukemaan. Niiden viehätys oli herkullisessa lakonisuudessa.

    VastaaPoista
  9. Tuo luonnehdinta "ideologiasta" saattoi olla aika osuva. Mitä sitten on "maailmankatsomus", esim. se tieteellinen? Onko sekin ideologia vai jotain muuta? Kuitenkin tiede taitaa olla ylivoimaisesti paras arvaus todellisuudesta.

    Entä jos ihmisellä on arvopohja? Puhutaan esimerkiksi kristillisestä arvopohjasta. Sekään ei ole tietysti mikään monoliitti. Vierastan vaikka Päivi Räsäsen kovin fundamentalistista kristillistä arvopohjaa, mutta arvostan kyllä taas arkkipiispan (ehkä vain minun mielestäni) aidon kristillistä näkemystä.

    VastaaPoista
  10. " kuin vanhamarxilainen maailmankatsomus (riisto ja lopulta proletariaatin diktatuuri)."
    Halusitko nyt tälla alleviivata ettet ole koksaan ymmärtänyt yhtään Marxin ajatusta, vai sanalla "vanhamarxilainen" osoittaa jotain muuta aihepiirin asiantuntemusta?

    VastaaPoista
  11. Päivän uutisissa - paljon on puhetta Venäjän propagandasta, mutta esimerkkejä vähän. Tällä pääsee varmaan Putin trolliksi, mutta kyllä länsi on tehnyt kaikkensa provosoidakseen Venäjää. Se ei vain suostu provosoitumaan. On sen sijaan esittänyt huolensa Yhdysvaltain tiedustelun ammattitaidottomuudesta. Päättäjät eivät saa oikeaa tietoa päätösten pohjaksi. Trumpilla synkkaa paremmin Putinin kuin CIAn johdon kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerropa muutama esimerkki lännen provosoinneista?

      Natoon liittymiset eivät kelpaa, sillä ne ovat demokraattisten valtioiden omia päätöksiä, joihin Venäjällä ei ole veto-oikeutta.

      Poista
  12. Eikö edellinen anonyymi provosoidu? No voihan ukraina.

    Itsenäisyyden ja demokratian eroista uudemmassa politiikan sanastossa...

    Voisimmeko käydä keskustelua ihmiskasvoisesta sosialismista johon suurvalta käytti veto-oikeutta Prahassa? Meillä päin on itsenäisyyttä, on demokratiaa ja kaikenlaista puolueettomuutta puolueista puhumattakaan mutta natoa meillä ei ole. Mitä se on? Ei kai, ettei se vaan ole sitä sosialismia?

    VastaaPoista