2. kesäkuuta 2016

Suihkuvirtaus purtilossa




Yhdenkin kerran tapasin keittiössä siististi pukeutuneen ja selvän miehen, joka sanoi:” Minä en usko ilmastonmuutokseen.”

Jäin sanattomaksi. Sanoin kuuluvalla äänellä meneväni nyt tupakalle. Terveysvihjeitä sateli.

Tuo repliikki seurassa esitettynä vaikuttaa nykyisin enemmän kuin kattokruunun putoaminen parketille tai perintönä kulkeneen kastemaljan tipahtaminen kesken tilaisuuden lattialle tuhansiksi sirpaleiksi, joita sitten löytyy siivouksessa yllättävistä paikoista vielä vuoden kuluttua. Ja rouva ja vauva itkevät kilpaa.

Joskus mietin, milloin Antti ostaa Ylen. Hesari ja Yle ovat valmiiksi olennaisesti sama firma. Nämä kaksi ovat jatkuvasti osoittaneet uppiniskaisuutta markkinoilla, joilla tieto ei myy. Etenkään tietokirjat eivät myy. Uskottava taho sanoi, että tuhanteen myytyyn niteeseen ei pääse vaikka itkisi, varsinkaan jos kirja on hyvä.

Niinpä esitän arvauksen, että Kimmo Pietiläinen pettyy ensi vuonna kirjaan, joka luultavasti kerää kaikki palkinnot ja myynnin Yhdysvalloissa, nimittäin S. Mukherjeen ”The Gene: an Intimate History”.

Tämä on se sama tyyppi, jonka kirjan syövästä (”The Emperor of All Maladies” – ”Sairauksien keisari – syövän elämäkerta, Terra Cornita) kehuin tässä blogissa maasta taivaisiin.

Maailmamme on kertakaikkisesti muuttunut niin, ettei maallikollekaan fysiikka ole enää perustutkimuksen perusmitta. Se on nyt biologia, nimenomaan molekyylibiologia. Ala on vaikea, jos haluaa yleissivistyä, koska jokin käsitys kvanttikemiasta edistäisi asian ymmärtämistä.

Mutta ei se voi olla ketään liikuttamatta, että lankarullallinen enimmäkseen orgaanisista aineista koostuvia aminohappoja sisältää meidän kaikkien ja maailmamme nykyisyyden ja tulevaisuuden, ja siinä seassa viestiä kuljettavat DNA:lta RNAt ja entsyymit jylläävät.

Mukherjeen lisäksi, kertoo NYRB, muutkin uskottavat tahot (Matthew Cobb; Life’s Greatest Secret: The Race to Crack the Genetic Code), ovat ehkä onnistuneet yrityksessä selittää käsitettävästi uudet oivallukset ja, Cobbin sanoin, “kauniin kokeen” loisteliaisuus.

Fyysikot laskevat varmoja tietoja, jotka sitten osoittautuvat epävarmoiksi. Biologit harrastavat suttuisia tuloksia, jotka perustuvat koesarjoihin, ja ovat siten selvittäneet, mitä kukin kahdestakymmenestä aminohaposta oikeasti tekee, ja mitä ei.

Otsikon ”purtilo” viittaa hämärästi johonkin kirjaan, jonka nimi huvitti niin että jäi mieleen, päivä jolloin siat kieltäytyivät tulemasta purtilolle.

Tuo nimi kuvaa hyvin politiikkaa suhteessa kansalaisiin, rahoitusmaailmaa suhteessa piensijoittajiin ja mediaa suhteessa käyttäjiin.

Ei se ole uuttakaan, että useimmat meistä sioista ovat niin tohkeissaan päivän laskisangollisesta, että upottavat ensin toisen ja sitten molemmat etusorkkansa purtiloon.

Tiedon levittämisen ja tiedon julkaisemisen ongelma on ikiaikainen. Nyt uutta on ainakin se, että mielikuvitus tunkeutuu todellisuuteen samaan tapaan kuin keskiajalla.

On virhe ajatella, että keskiajan ihmisten olisi pitänyt ymmärtää villeimmät pyhimys- ja marttyyritarinat epäperäisiksi. Totuus oli sisäinen tosiasia eli ihmisen oma vakuuttuneisuus. Kun keskiajan päätyttyä Galilei oli eri mieltä pappien kanssa siitäkin, onko kuu taivaalla vai ei, aika oli toinen. Oli alettu ajatella että esimerkiksi omien silmien todistuksella on merkitystä, kun mietitään, mikä on totuus.

Se meni ohi. Nyt esimerkiksi mielikuvitushahmo Donald Trump valitaan ehkä presidentiksi, vaikka hän on juuri yhtä todellinen kuin Donald Duck. Se mielikuvitusmaailma, joka nyt jyllää, on tositelevisio, joka toimii siis myös ilman televisiovastaanotinta ja lähetystä.

Otsikon suihkuvirtaus (jetstream) on esimerkki säästä, jota meille povataan kymmenen kertaa päivässä, ja mahdollisesti ilmastonmuutoksesta.

Suihkuvirtauksissa, jotka kiertävät maapallo hyvin korkealla, tuule nopeus saattaa olla yli 300 kilometriä tunnissa. Tieteellisen teorian loi suomalainen Erik Palmen. Kokeellisen tiedon keräsivät amerikkalaiset pommituslentäjät, joiden lokitiedot kertoivat, että lännestä itään pääsi lentämällä jopa tunteja nopeammin kuin idästä länteen.

Asia on tietysti mutkikas. Jossain määrin uskottava sääennuste on esimerkiksi


”Jetstream Forecast”. Se on myös koristeellisen näköinen. Nuo virtaukset ovat joka tapauksessa selkeästi yhteydessä mereen ja mantereeseen ja siten matalapaineisiin.

Suomi on tuolla kartalla vielä tänään ja huomenna virtauksilta ja siis säärintamilta rauhassa, mutta sitten muuttuu.

Amerikassa on taisteltu monta vuotta verissä päin havaintosarjoista, jotka johtuvat kysymään, ovatko suihkuvirtaukset muuttaneet muotoa ja siis paikkaa viime vuosina. (El Nino on päiväntasaajan seutujen virtauksen ja joidenkin muiden asioiden tuote.)

Näinä vuosina varmistumme asiasta, kun dataa saadaan tarpeeksi. Sen jälkeen saamme uskottavan tiedon mielenkiintoisesta asiasta: onko ilmaston lämpeneminen ja siis napajään sulaminen ja yleinen vedenpaisumus jo alkanut. Luultavasti on.

Media ja melkoinen osa tieteestä on keskittynyt kinaamaan, kenen syy. Kenen syy ilmiöön, jonka olemassaolo ei vielä ole perinteisin keinoin todistettavissa. Itse olen jo vakuuttanut, mutta minä en ole luonnontieteilijä.

25 kommenttia:

  1. 'Terveyksien keisari' on varsin luova käännös.

    VastaaPoista
  2. Ilmastonmuutoksesta ei tarvitse muita vakuutteluita kuin sen, että aikoinaan kansakoulussa kevätjuhliin tuotiin nuoria koivuja koristeeksi. Yleensä ne olivat juuri ja juuri hiirenkorvilla niinä aikoina. Tänään ne ovat olleet jo täydessä lehdessä enemmän kuin pari viikkoa, kuten monina aikaisempina vuosinakin. Hämmästyttävää on se, etteivät ihmiset näytä olevan tietävinäkään asiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko nyt vain niin, että ihmisiä ei kiinnosta. Miksi pitäisi? Ilmasto muuttuu jatkuvasti ja on tehnyt sitä siitä saakka kun ilmakehä on ollut. Mitään johtopäätöksiä ei voi eikä kannata tehdä hiirenkorvamenetelmällä.

      Jos merenpinta nousee vuosisadan loppuun mennessä pari metriä, niin tuskin kukaan palstaa lukevista on enää todistamassa että oli se hiirenkorvamies oikeassa.

      Poista
    2. Niin, eihän tuohon ole mitään lisäämistä. Kaikki hyvin, elämmehän parhaassa mahdollisessa maailmassa.

      Poista
    3. No jopas sinä nyt heittäydyt kamalan tieteelliselle päälle, herra H. Himmler. Tai taidat vain - ystävällinen ihminen kun sisimmiltäsi kumminkin olet, kuin polkupyörän kumi, provosoida?

      nimimerkki: "tavataan vaan si stalingraadissa"

      Ps. Ja eikö sinun mielestäsi hiirillä korvia saisi olla? Johan on kummallista. Kts. vaikka Disneyn piirrettyjä! Isot ovat korvat heillä. Ja puolialastomia lintuja parveilee joka puolella. Ja Poliiseilla on kummallinen nenä, kuin luumu.

      Ankkalinnan ilmasto on painostava ilman mitään ilmastomuutoksiakin, mielestäni.

      Poista
    4. Tämä Mikis-Ankka on saanut höpsismi-tartunnan.

      Poista
    5. On. Leinon Eikan kakkosellakin tulee selvää eroa krunden ja klanden välille, mikä täten tiedoksi ettäs. Jos höpsisti, oltava rehellinen höpsisti.
      Toipumista.

      Poista
  3. Itämeri läikkyy, Tyynimeri el ninjoilee. Valtamerissä on käynnissä jatkuva syyskierto. Auringon säteilyn voimakkuus vaihtelee. Onko nämä muuttujat ja niiden vaihtelu mallinnettu oikein. Australian pääministeri, joka lupasi taklata Putinin, alkoi kyselemään ilmastonmuutosdatan oikeellisuutta ja tuli itse taklatuksi virastaan. http://www.zerohedge.com/news/2015-09-26/did-goldman-sachs-sacrifice-australias-prime-minister-his-doubts-about-global-warmin

    VastaaPoista
  4. In the 1920s, a Japanese meteorologist, Wasaburo Oishi, detected the jet stream from a site near Mount Fuji.[5][6] He tracked pilot balloons, also known as pibals (balloons used to determine upper level winds),[7] as they rose into the atmosphere. Oishi's work largely went unnoticed outside Japan because it was published in Esperanto.

    jos kaikki osaisiavat esperantoa, niin kauanko kestäisi ennen kuin puhuttu kieli muuttuisi ymmärtämättömäksi toisilla mantereilla ilman digitekniikkaa?

    VastaaPoista
  5. Sikajuttuun liittyen muistuu mieleeni sananlasku "Itselleen sika kiusaa tekee kun purtilonsa kaataa.".
    Mitä lie tarkoittaneekaan, sitä kaiketi kun sikaa pännii tarjottu laski niin kaataa ruokkijansa kiusaksi sen purtilonsa.
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  6. Olen nähnyt 67 kevättä ja ruvennut pitämään mahdollisena, että lumien sulamiseen, ilman lämpenemiseen ja luonnon vehreytymiseen syyllinen on aurinko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tietysti LOL. Mutta vakavasti puhuen: rupesin noin pari vuotta sitten seuraamaan porukkaa, joka tutkii auringon tilaa ja sen vaikutuksia maapalloon. Porukalla on toki useitakin nettisivuja, mutta päivittäinen videoklippi Youtubessa antaa sysäyksen tutkia lisää. Eivät ole mitään foliohörhöjä, vaikka nimimerkki voisi antaa sellaisen kuvan.
      https://www.youtube.com/user/Suspicious0bservers

      Poista
  7. Vuosi 2016 on biologian historian hedelmällisin. Twitterin ääressä näkee päivittäin uutisia, jonka veroisia 70-luvulla ilmeni kerran vuodessa.

    Sääliksi käy brittejä, jotka eivät voi lukea Guardianin tiedeosastoa ilmaiseksi, kuten me muut eurooppalaiset. Tuonkin asian EU korjaisi, jos Britannia sen sallii.

    vuorela, tampere

    VastaaPoista
  8. Amerikassa republikaaniseen uskoon kuuluu erottamattomana paletin osana ilmastonmuutoksen kieltäminen, kuten myös ympäristönsuojelun näkeminen sosialismina (olkoonkin historiallisessa katsannossa aivan päätön ajatus). Siitä seuraa, että meilläkin kunnon markkinaliberaalien, ja niin muodoin myös heitä myötäilevien ortodoksisten taloustoimittajien, on väistämätön pakko tässäkin kohtaa ajatella samoin ja kieltää koko ilmiö esim. jonkun apurahoja kärkkyvän porukan juonena. Joko julkisesti tai hieman pinnan alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kai nyt kukaan järkevä ilmastonmuutosta kiellä vaan ihmisen osuutta siihen sopinee epäillä.

      Poista
    2. Aha. Toipila saa rauhassa epäillä.

      Poista
    3. Soini kielsi ilmaston lämpenemisen.
      Trump kielsi ilmaston lämpenemisen.
      Matti Virtanen -"- tai epäili -"- -"-.

      Siinä on enempi kieltoa kuin vain ihmisen osuuden kieltoa.

      Poista
    4. No USA:ssa K.Enqvistin mukaan yli 40 % kansasta uskoo, että maailma ja universumi on korkeintaan 10 000 vuotta vanha, joten miten siihen mitään ilmastonmuutosta ehtisi ilmaantua.

      Poista
  9. Eenivei. Mitä se o ?
    Guns & terveys ?
    Kansandances ?

    VastaaPoista
  10. Mittausoppi. Säätä ennustettaessa hila on kuutiokilometri, tark. ilmatila jonka sivun mitta on 1000 m. Voidaan luulla että jossain keskellä merta on anemometri ja muut vekottimet mutta ei toki, arvo on laskennallinen ja perustuu kokemukseen ja satelliittikuviin. Mikäli tuhannen hehtaarin alueelle osuvaa sadetta haluttaisiin yrittää ennustaa edes viiden millin sataman tarkkuudella olisi hilan oltava 100 m.

    VastaaPoista
  11. 1980, kun ostettiin tämä talo, mies sanoi, että onhan se hyvä asua mäellä, kun vesi alkaa nousta. Insinööriuskoa. Itse perustan uskoni viime kädessä keittiötieteeseen, jos kohta oikeaankin, siihen, että viime vuosina on saanut alkaa kerätä vuohenputkia, nokkosia sun muita itsestään kasvavia superfoodeja jo huhtikuun alkupuolelta ja syksyllä kylvettyjä salaatteja toukokuun alusta. Syksyllä istutetut valkosipulitkin olivat silloin jo puolimetrisiä. Ennen kasvimaita alettiin kunnostaa vasta toukokuussa ja lapsuuteni Savossa kesäkuun alussa. Nyt kun kävin siellä toukokuun puolessa välissä luokkakokouksessa, puutarhan kasvu oli jo hyvällä alulla. Kohta saadaan alkaa kasvattaa bambua ja persikoita, niin kuin tanskalaiset. EG

    VastaaPoista
  12. "Burn, baby burn!"

    En pidä täysin mahdottomana sitäkään skenaariota, että jo 50 - 100 vuoden kuluttua maksetaan hiilenpolttopalkkioita ja ihmiskunnan suurin huoli ilmaston jäähtyminen muutamalla asteella – ei sen lämpeneminen muutamalla asteella .

    Tämän hetken parhaan tiedon mukaan olemme yhden pitkän lämpimän syklin jälkipuolella ja taas hiljalleen lähestymässä seuraavaa jääkautta. Tosin hyvin hitaasti. Noiden pitkien syklien "voima" on ollut aiemmassa historiassa todella suuri - kilometrien paksuiset jääkentät laajasti mm. Pohjois-Euroopan päällä ja ikirouta Ranskassa saakka.

    Ilmasto on hyvin monimutkainen asia ja siihen vaikuttavat mekanismit ymmärretään hyvin heikosti vielä. Toki kasvihuoneilmiön perusmekanismi on triviaali ja selvä, mutta se on vain yksi pala isossa pelissä.

    Ilmastonmuutos on monille toimijoille poliittisesti niin tärkeä, että jos sitä ei olisi, se olisi pitänyt keksiä. Voi se toki silti ollakin, mutta suurin osa sen "papistosta" on leipäpappeja aivan muilla motiiveilla.

    Tutkimukselle on siis vielä paljon tilaa.

    Analogia: Vielä joku aika sitten maailmankaikkeus alkoi olla kutakuinkin selitetty. Ja nyt osaamme selittä sitä enää vajaat 5 %. Loput on "pimeää ainetta ja energiaa", josta emme tiedä mitään. Ja tämä siis meidän oman vajavaisen käsityksemme mukaan. Tieteellä on siis edelleen tilaa edistyä moneen suuntaan.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Pime%C3%A4_aine

    Liiallista hybristä ja varmuutta on syytä välttää. Toki turhaa saastuttamistakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meitä yhtään lohduta, vaikka tilanne sadan vuoden päästä olisi toinen, jos lähivuosikymmeninä sitä ennen kaikki menee mullin mallin.

      Poista
    2. Ja sen verran säätöä että tulee taitavammin sanoa kasvihuonevaikutus, ei -ilmiö. Elämä maapallolla on mahdollinen greenhouse effectin ansiosta, kyse ei ole phenomenonista.

      Muppet Showssa on tästä lisää, Sandra Bullock ja Kermit.

      Poista
  13. Okei. Nyt on uima-, purjehdus-, ja vesileikkikoulutuksen aika, siispä merelle melomaan. PE-muovista kanoottia kummempaa tuskin riittää köyhille...

    Meidän jälkeemme vettä että piisaa. Paljonko jää tuota viljelyalaa ja minne? Geopolitiikka tulee muotiin...

    VastaaPoista