22. toukokuuta 2015

Rikollisuus on hyödyllistä



Otsikon yhteenvetoa ei ole näkynyt muutamaan vuosikymmeneen. Inkeri Anttilan aikana ruotsalaisten ja norjalaisten kriminologien ajatusta myytiin täällä varovasti, mutta yleensä se oli liikaa kuulijoille.

Lisäisin siihen toisen, omani: poliisi ei saa vastustaa rikollisuutta.

Eilen kirjoitin poliisimiehen huumesyytteestä. Yksi kommentti oli aivan selvä. Sen mukaan syytetty osoittautuu viattomaksi ja kysymys on median, etenkin Helsingin Sanomien juonesta.

Blogissa on vasemmalla ylhäällä hakuruutu. Muistakaamme katsoa vuonna 2017, kuinka kävi, vaikka luulen jutun viipyvän hovioikeudessa kauan. Olen ajatellut jättää jossain vaiheessa tämän blogin perinnöksi pojilleni ja tyttärelle, edellyttäen että mielenkiintoa riittää. Asiantuntemusta on jo. Siis lapset, katsokaa hakusanalla ’keskusrikospoliisi’.

Itse en harrasta veikkausta, lottoa enkä kenoa, pokeria, koronaa enkä tähdistä ennustamista.

Poliisi ei saa vastustaa rikollisuutta, vaan rikollisia, ja tehdä sen selvittämällä heidän tekojaan, niin että syyttäjälaitoksen sisällä voidaan tehdä ratkaisuja, onko sellaisia todennäköisiä syitä, että epäilty on pantava syytteeseen tuomioistuimessa ja hänelle on vaadittava rangaistusta.

Rikollisuuden vastustaminen on poliittinen tehtävä eli se kuuluu myös kansalaisille. Poliittinen valta kumpuaa äänestäjistä. Suomessa toiminta tällä alueella on perinteisesti sisäasiainministeriön tehtävä. Tämä perustuslaillinen ratkaisu on hiukan ongelmallinen. Kun on myös oikeusministeriö, eikä näiden kahden yhteistyö ole kaikin ajoin toiminut. Tuomioistuinviraston puuttuessa oikeusministeriön on liian helppo teeskennellä viatonta ohikulkijaa. Asiantuntijavirastoa ei saa olla olemassa. Ministeriön tehtävä on ehdottaa ja siihen eduskunnan oikeuttamana toteuttaa politiikkaratkaisuja. Tarkoitan esimerkiksi uusien tutkimusmenetelmien tuomista lainsäädännön kautta lainkäyttöön. Olin itse mukana kun DNA-tutkimus mullisti isyysjutut. Silloinkin taustalla oli vaikea politiikkakysymys, riittäisikö lapselle edelleen elatusmaksujen maksaja vai pitäisikö hänen saada biologisesta isästään eli siittäjästä oikeudellisestikin isä, ja miten järjestetään silloin perintöoikeus ja aviolasten asema.

Rikollisuus on yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti hyödyllinen ammatti. Tietooni ei ole tullut valtiota eikä historiallista aikakautta, jolloin tuon yksikön tunnustamaa rikollisuutta ei olisi esiintynyt. Nykyinen länsi-eurooppalainen rikostenluettelo alkaa olla siedettävän yhtenäinen, kiitos ihmisoikeuksista sopimisen. Tämän luettelon soveltaminen menneisyyteen tuottaa siis saman tuloksen.

Historiallisesti valtiovalta on taistelua rikollisuudesta. Paavi ja keisari kilpailivat, kumpi saa ryöstää ihmisiä. Ruotsissa (ja siis Suomessa) kuningas ja niin sanotut tuomarit, jotka kenties edustivat jollain tasolla pitäjänmiesten käsityksiä, kilpailivat siitä, kuka saa surmata, kiduttaa ja hirttää toisia ihmisiä.

Niin sanottu modernisaatio oli etenkin täällä pohjoisessa kuninkaan menestymistä aatelin kustannuksella. Ovelasti kuninkaat liittyivät papiston ja niin sanotun kansan kanssa ja aateli jäi soittelemaan lehdellä.

Esimerkiksi Los Angelesissa ei ole edes ollut pari poikkeusta lukuun ottamatta gangstereita, koska siellä on kaupunginhallitus. Tehtävät ja menettelytavat ovat olleet perinteisesti samat. ”Jäykkä käsivarsi” on ollut kaupungin erittäin huonomaineinen poliisilaitos.

Meksikosta sanotaan, että siellä huumekauppa on hallinnasta, koska polisi hoitaa kokaiinin ja armeija heroiinin. Puhe on salakuljetuksesta ja kaupasta. Huumekartelleja ei oikeastaan ole olemassa, koska toiminta on integroitu maan hallintoon. En tunne tarkasti Meksikon oloja, joten en väitä tällaista. Levitän vain juorua.

Arvokkaamman omaisuuden varastaminen ja kavaltaminen vakiintuu yleensä jollekin tasolle ja sen taloudellinen merkitys otetaan huomioon hinnoittelussa. Valtion yksinoikeutena on sellainen varastaminen, josta käytetään nimityksiä vero ja tulli. Järjestelmä on täysin hyväksytty. Edessä on kuitenkin ongelmia. Valtion varallisuus ja esimerkiksi bruttokansantuote ovat nyt vanhentuneita käsitteitä. ”Tulonsiirrot” kuulostaa paljon paremmalta kuin omenavarkaitten ”sulle – mulle”. Luultavasti esimerkiksi Suomessa kaikki hyväksyvät sen, että lapsettomienkin on osallistuttava pikkulasten kuluihin, siis verojen kautta.

Perusrikollisten ammatti on työllistää poliisia, jotta se olisi toimintakykyinen oikean vaaran uhatessa. Ainakin pieni filunki on valtion mittakaavassa mitätöntä ja sen torjuminen on ennen kaikkea mielialakysymys tai kulttuurikysymys. Puhe on siis kellari- ja ullakkovarkauksia, alkoholia ja tupakkaa ja vastaavia. Liikennerikkomukset tahtovat väkisin lipsua valtion varainhankinnan puolelle.


12 kommenttia:

  1. Valtion harjoittama rikollisuus, moraalisessa mielessä, ilmenee esimerkiksi Jokelan ampumistapauksessa. Poliisin erikoisyksikkö tunkeutui sisälle kouluun vasta ampujan ammuttua itsensä. Sisällä oli vain siviilejä, erityisesti runsaasti alaikäisiä. Uskon, että erikoisryhmä on niin kurinalainen, ettei se toimi, ennen kuin poliisijohto ja sisäministeriö on antanut luvan.

    Tavallisilla ihmisillä ei ollut merkitystä. Jos muistan oikein tapahtumien kulun, verta on pahasti käsissä korkeilla viranomaisilla ja poliitikoilla. Media ei korosta tätä puolta, tietenkään.

    VastaaPoista
  2. Vastustan öljymaalia paljaassa hirsiseinässä varsittainkin jos se on huonolla hoidolla. Keittomaalikin voi olla okrankeltaista tai kartanonkeltaista. Ettei vaan olis lateksia, brrh...

    Päivän nuhteiden ja itsenuhteiden puitteissa: Häjyt. Youtube. Tiukka nimismies.
    Helkatti, koko elokuva on parhaalla mahdollisella maulla tehty.

    Tuntuma on kristillisen tiukka tasajako kun ultraporvarilliset sotesäästöt lurahtavat uutisista poliitikkojen suusta kansan korviin että noin 1 miljardi euroa kupataan hölmöläisten peitonjatkomenetelmällä omatunnon kulkusen kilahtamatta kun mammonan ahneen suurkellon kita moikaa.
    Yksi sulle, yksi mulle, toinen sulle, kaksi mulle, kolmas sulle, kolme mulle... nehän on vain tuhansia miljoonia euroja, phfft!

    VastaaPoista
  3. "Itse en harrasta veikkausta, lottoa enkä kenoa, pokeria, koronaa enkä tähdistä ennustamista."

    Heimo Haitto harrasti jotain tuollaista. Tänään tulee 90 vuotta täyteen hänen syntymästään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea Heimo!
      Heimon muistelmat - uskomaton seikkailukirja.
      Sääli kun lahjakkaalta ihmiseltä vietiin lapsuus noin.

      Poista
  4. 80-luvun puolivälin korvilla tuli poliisille ministeriöstä kiireellä uudet pidätettyjen käsittelyohjeet, jotka ennakoivat tulossa olevaa Esitutkintalakia. Sekä kiireisesti voimaan tuleva laki että nämä käsittelyohjeet olivat seurausta Sulo Aittoniemen ja kumppaneiden tehokkaasta talousrikostutkinnasta, johon presidentti Koivistokin joutui puuttumaan. Lukiessani silloin näitä ohjeita, mietin todella vakavasti että toimiiko yhteiskunta jotenkin paremmin, kun rikollisille annetaan aikaisempaa paremmat mahdollisuudet selvitä rangaistuksetta rikoksistaan. Sehän kuitenkin oli selvä, että ylimmältä taholta vaikutettiin siten, että "liipaisimelle" joutuneet poliittiset ja muut yhteiskuntavaikuttajat pääsivät pälkähästä. Aittoniemi hyllytettiin, mutta kansa taisi äänestää hänet Presidentin kutsuille. Mahtoi jotakin kättely Itsenäisyyspäivän vastaanotolla harmittaa.

    Mutta kannattaahan se rikollisuus ilma muuta paitsi tekijää kuten yhteiskuntaakin, koska lait säädetään sitä tukemaan. Kemppinen on ihan oikeassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "toimiiko yhteiskunta jotenkin paremmin, kun rikollisille annetaan aikaisempaa paremmat mahdollisuudet selvitä rangaistuksetta rikoksistaan." Kyllä, sitä kutsutaan oikeusvaltioksi. Sen arvon ymmärtää vasta kun joutuu aiheetta poliisin tutkittavaksi.

      Tietenkin halvempaa olisi järjestelmä, jossa poliisi veisi rikolliset (ts jotka katsoo rikollisiksi) kaatopaikalle ja ampuisi siihen. Luodin hinta voitaisiin periä kuolinpesältä.

      Poista
    2. Se niin kutsuttu oikeusvaltio vain on erilainen eri ihmisille. Tässä tapauksessa ohjeet tehtiin vain suppeaa ryhmää silmällä pitäen, että he kykenisivät tutkinnan aikana pitämään yhteyttä keskenään ja sopimaan mitä esitutkinnassa puhutaan. Tätä tukemaan kehitettiin vielä ohje syyttämättäjättämispäätöksistä. Niitä tehtailtiin sellaisissa asioissa, joihin itseasiassa ei lain säännösten mukaan olisi ollut mahdollisuutta. Ne oli helppo tehdä, koska yksityistä valittajatahoa ei ollut. Aikanaan joku tulee tekemään tästä väitöstyön. Ruohonjuuritason kansalaisia ei tässä suuremmin ajateltu, eivätkä ne säännökset heitä käytännössä koske. Riippumaton oikeuslaitoksemme on riippumaton tarkoitushakuisesti.

      Poista
  5. Lensin tänään pohjoiseen Oulun kaupunkiin.
    Ilahduttaa, että tämä blogi ilmestyy täälläkin.
    Varsinaisesti olisin tänään halunnut kommentoida runoutta, en rikollissuuden vastustamista.
    Lentomatkalla luin nimittäin Lars Huldénin uuden runokokoelman Yhä mennään eteenpäin, ja se oli kyllä erinomainen.

    VastaaPoista
  6. Rikollisuus on vaikea laji, kun näköjään joskus tuomareiltakin karkaa mopo ihan kokonaan käsistä. En nyt tarkoita blogin kirjoittajaa vaan tämän argentiinalaisia virkaveljiä.

    http://www.thedailybeast.com/articles/2015/05/20/argentine-judges-dismiss-rape-of-6-year-old-because-child-is-gay.html

    "Argentiinassa kaksi tuomaria on päättänyt, että jalkapallovalmentajan ei tulisi saada täyttä tuomiota 6-vuotiaan pojan raiskauksesta. He perustelevat päätöstään sillä, että poika oli joutunut jo aiemmin hyväksikäytön kohteeksi ja osoittanut "homoseksuaalisia taipumuksia"."

    Ei tohon kyllä oikein enään osaa sanoa mitään.

    VastaaPoista
  7. Valtioiden välillä on huomattavia laadullisia eroja. Länsimaiset oikeusvaltiot ja toisaalta Venäjän kaltaiset mafiavaltiot, joissa meidän oikeusinstituutioitamme nimellisesti vastaavat elimet ovat todellisuudessa autoritaarisen vallan kulisseja.
    G.W. Hegelin mukaan valtio on historian perusyksikkö jota ei sido moraali. Niimpä 1930-luvulla virallisesti rikollisia eivät olleet Stalin ja Hitler vaan heitä arvostelleet alamaisensa ja esim. laittoman alkoholin kauppias Al Gapone.

    VastaaPoista
  8. Nyt on jo 23.5. 2015 ja aamu.
    Odotan kärsimättömänä päivän blogia.
    Kiireisimpinä aikoina saattaa jäädä väliin,
    mutta muuten luen tätä päivittäin hyvin mielelläni.
    Eilisestä päivästä vielä: Toimi toimii niinkuin toimii. Syntinen saatana kurja olen minäkin. En millään jaksaisi katsoa tuollaisten asioiden vatvomista a-studiossa.

    VastaaPoista
  9. Kemppinen sen sanoi: Suunniteltu tuomioistuinvirasto tulisi harjoittamaan oikeuspolitiikkaa.

    VastaaPoista