1. helmikuuta 2014

Isänmaallinen kirjoitus



Aivan vahingossa ilmeni ylimääräistä aikaa ja eksyin kenkäkauppaan Simonkadulla. Muistelin hankkineeni hyvät kumisaappaat kustannuksia kaihtamatta, mutta ne olivatkin Biltemasta, maksoivat pari kymppiä ja olivat juuri sen arvoiset.

Tarkoitus on lähinnä pysyä pystyssä. En ole pilkkimiehiä, ainakaan sanan kirjaimellisessa merkityksessä, joten hyväntahtoiset neuvot kelvokkaista talvijalkineista eivät johda tuloksiin.

Ostin eräänlaiset kumisaappaat ja kävin äsken koeajamassa ne. Lunta on, talvi. Pupu siellä metsässä näkee nälkää.

Kiihkossani ostin myös lipposet. Kuljeskelin niillä eilen. Vot, hyvät. Eivät lipsu edes kiihdytyksissä. Pitää olla kenkunkengät. Nousuviikollakin on kravattipäivä.

Ennen oli kannatettava kotimaista. Joillekin hyödykkeille myönnettiin oikeus käyttää avainlippua. Siitä tuli sitten erilaisia riitoja. Tätä nykyä alkuperä ja omistajuus ovat liian vaikeita asioita tyhmän ostajan ymmärtää.

Missä ovat ne ajat, jolloin piti vainota esimerkiksi israelilaisia appelsiineja ja kaikkea etelä-afrikkalaista? Ne ovat takanapäin. Saavatko naiset tänä vuonna käyttää julkisesti turkiksia? En tiedä. Luin jostain, että poroja ja kenguruja ei saa syödä, koska ne ovat söpöjä.

Lähiaikoina olen menossa ostamaan puolta lammasta. Kaverille tulee se toinen puoli. Mitä tehdä, koska lammas on varsinkin pienenä erikoisen söpö? Ja tarkemmin ajatellen sika samoin. Arvelen että syömme sen suihimme.

Tämä Sievin Jalkine saattaa todella olla kotimainen firma. Ainakin erilaisina päällikköinä on kiitettävä määrä lahtisia ja järvisiä Sievissä ja Oulaisissa. Ellen muista väärin, eivätkö nämä kaksi jäljellä olevaa suomalaista kenkätehdasta tapelleet oikein rumasti armeijan maiharien valmistuksesta ja kävikö siinä sitten niin, ettei tilausta tullut kummallekaan?

EU:n kehittämä ja pakottama hankintojen kilpailuttamismenettely sisältää ainakin yhden pahan käsitevirheen. Toisin kuin ajatellaan suoritukset eivät ole aina oikeasti toisiinsa verrattavissa, varsinkaan jos seassa on palveluja. Virhe on se klassinen. Lampaita voi verrata kenguruihin mielin määrin, mutta onko tulos minkään arvoinen?

Isäni kiihkoili aikoinaan muovisaappaitten puolesta retkijalkineinen. Luulisin että kauppanimi oli Sateenkaari-saapas. Ajatus saattoi olla kumisaapasta helpompi kuivaaminen. Muistissa oli vielä se aika, jolloin kaikkien retkeilykirjojen mukaan ainoa järkevä vaellusjalkine oli mono, tervattuna. Ja nyt tarjotaan korkean teknologian vaellusjalkineita, joista mieleni tulevat takavuosien invalidien tukikengät.

Nämä saappaat ovat aitoa muovia, ja kotimaista panee suosimaan myös lestin malli. Sepä tuloutuu kauppareissulla. Varsinaisilla kumisaappailla ja romuluisilla jalkineilla auton ajaminen on vähän ikävää. Voi se olla vaarallistakin. Näillä ei sitä ongelmaa ole.

Suomalaisilta karisi ylimääräinen isänmaallisuus sotavuosina. Huopatossuja ja toppatakkia oli pidetty halveksittavina, ryssäläisinä vermeinä. Mieli muuttui. Tissilakki ei kuitenkaan tullut käyttöön. Sen omituinen muoto, siis piippalakin, saattaisi olla teollisen valmistamisen helppoutta, ja luultavasti yksi koko riitti kaikille, kunhan veti syvemmälle.

Huopatossut olivat vuosikymmeniä parhaita lasten talvijalkineita. Itse muistan kyllä senkin ajan, jolloin niissä ei ollut kumisia anturoita. Että osaisivat olla liukkaat ja hankalat vesikelillä. Verkosta löytää Lahtisen pitkävartisen huopikkaat, hinta 139,-. Ei oikein iske näin kaupunkioloissa. Töysän kenkä näyttää keksineen muotoilla huovasta kippurakärkiset lapikkaat. Mikä ettei, kun oikeat keltaiset riukuvarsisaappaat taisivat mennä myös Malmilla muodista joitakin vuosikymmeniä sitten.

Minun silmissäni sellaiset jalkineet liittyvät metsätöihin eli lumessa kahlaamiseen. Kippurakärki oli tietenkin hiihtämistä varten; kiintositeitä käytettiin toki sotien välisenä aikana, mutta itse sota käytiin mäystimien turvin, ja sellaisia käytti köyhä kansa ennen, kun hiihtoa ei ajateltu urheiluna, vaan epämiellyttävänä tapana liikkua paikasta toiseen.


Sotavuosilta muuten tiedetään niistä komeista lapikkeista, että vihollisen tarkka-ampujat rakastivat niitä. Heillä oli se osittain virheellinen käsitys, että kengät olisivat osoittaneet upseerin. Joskus niin olikin. Muistan lukeneeni, että elokuvaohjaaja Nyrki Tapiovaaran kohtaloksi muodostuivat Talvisodassa nimenomaan saappaat. 

21 kommenttia:

  1. Eilen YlePuheessa, Leikola ja Lähde
    http://areena.yle.fi/radio/2128925
    Luetaanko lakia niin kuin sitä kirjoitetaan, vai päinvastoin? Uhkaako politiikan heikkous oikeusjärjestelmää? Entä onko Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta tullut jo neljäs suomalainen oikeusaste? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo ja konkarilainsäätäjä, kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok).

    VastaaPoista
  2. Tulin juuri lumitöistä. Jalassa on Lahtisen pitkävartiset huopikkaat, mustat. Sain ne 60-vuotispäivälahjaksi runsaat 5 vuotta sitten. Kumipohjalliset ovat ja oivalliset. Sukkia ei välttämättä tarvitse.

    Omistan myös vanhemmat kumipohjattomat huopikkaat. Pohjat ovat kuluneet, mutta en muista niitä erityisen liukkaiksi. Vesikelillähän huopatöppönen iskee tulta, kuten kansansanonta kuuluu.

    Muutama vuosi sitten vuodenvaihteen tienoilla asioidessani paikallisessa osuustoiminnallisessa elintarvike-ja siirtomaatavaraliikkeessä jalkineisiini kiinnitti huomiota turkiksiin pukeutunut venäläisrouva. Koska venäjänkielentaitoni on rajoittunut - tosin ehkä muutama sana enemmän kuin ne käsien kohottamiseen kehoittavat, jotka sotaoloissa olivat tarpeelliset - en tullut tiedustelleeksi, mitä muistoja jalkineisiini hänen isovanhemmilleen mahdollisesti liittyi.

    Kun toppatakit tulivat Suomessa laajemmalti markkinoille, eräs sukulaismies, sodan käynyt, kieltäytyi niitä käyttämästä ja perheelleenkään hankkimasta.

    VastaaPoista
  3. Minulla on ollut aikoinaan satakunta lammasta OTO:na. Olen sotapakolaisena perehtynyt perusteellisesti lihan tuotantoon pientilalla, jossa keskenkasvuisten tehtäviin kuului mm. sian teurastuksessa sian veren vispaaminen myöhempiä tarkoituksia varten.Se tuntui aivan luonnolliselta eikä se herättänyt mitään erikoisia reaktioita.
    Nyt reaktioita herättää HK:n mainos missä rypsiporsasta mainostaa komeasti käsivarsiltaan tatuoitu henkilö. Allekirjoittaneelta jää se rypsiporsas syömättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään asioi sellaisen henkilön kanssa, jonka tatuointi tai lävistykset ovat näkösällä. Ihmisoikeusjuristit eivät liene vielä löytäneet nimitystä tällaiselle syrjinnälle.

      Poista
  4. Pentti Linkolan mukaan kumisaappaat ovat länsimaisen sivilisaation ainoa hyödyllinen keksintö.
    Yhteen aikaan oli myynnissä paljon huono materiaalisia halpatuontisaappaita jotka repeytyivät käytössä.
    Itse käytän talvisin pelkästään työnantajan kumiteräturvasaappaita, joissa on kumiterän alla metallisuojus.Ilmaiset jalkineet joilla voi kätevästi potkaista mahdollista hyökkääjää.

    VastaaPoista
  5. Eikos maihari ole maastotakin nimen kansanpainos,
    jota nimea ei kaiketi saa sotkea maihinnousukenkiin.

    VastaaPoista
  6. Jotain mätää on naissa armeijan kehityshommissa ja hankinnoissa.
    Alokkaille jaetaa lehtitiedon mukaan lenkkitossut alkuunsa, jottei
    jalalle epaystavalliset maihinnousukengat pilaa untuvikon jalkaa.

    Tuleeko niista maihinnouskengista kunnon jalkineet talla menetelmalla?
    Parempi olis ottaa jotain kunnollista tasta Kemppisen valikoimasta.

    VastaaPoista
  7. Eipa naista armeijamme ostokriteereista tieda! Kerrotaan kaiken
    mailman teknisia testeja tehdyn, jotta haluttu toimittaja voittais.
    Testipapereista ei kuulemma ennettu kopiota eika suotuttu
    vertaileviin testeihin. Osto-organisaatio ei kuulemma ymmartanyt
    mita testattiin. Eikos siina Sievionn ja jalaksenkin kiistassa
    ollut kysymys jonkin pykalan venytyksesta?

    Asiaan ei kuitenkaan liittynyt lahjontaa tai korruptiota.
    Eiko ole tosi tyhmaa touhua!

    VastaaPoista
  8. Minulla on ollut Sievin kengät jo useamman vuoden. Pohja pitää talvella ja eristää hyvin kylmällä. EU väsää direktiivejä jos mistä. Saisi tehdä myös talvikenkien pohjamateriaalista. Suomikin säästäisi liukastuneiden sairaalakuluissa miljoonia.
    Ulkomailla asuessani vannoin suosivani suomalaisia kenkiä. Siellä sopiva lesti oli vain lenkkitossuissa.

    VastaaPoista
  9. 1990-luvun alkupuolella oli tilanne päällä kun minulla oli krimipuoliturkki (jakku oikeastaan).
    Kerroin, että olen kasvissyöjä ja tämän lampaan ovat muut ahmineet jo nälkäänsä.
    Miksei se saisi minua lämmittää ?
    Keskustelu loppui, silloin ei vielä töhritty.
    Menen vintille.

    VastaaPoista
  10. Onneksi yöllä saimme talven ensimmäiset lumet täälä Espoossa. Kesät talvet saapastelen Nokian kumisaappailla. Nyt lumen myötä voin ottaa uudet Nokiat käyttöön. Niiden pohjien kuviointi on terässä, purevat hyvin lumeen, eivät lipsu. Saappaisiin on helppo hypätä, ei oo kinokset esteenä. Riittäviä villasukkia voi viritellä aina säiden mukaan.
    Syksyn puutarhatyöt venyivät yli joulun. Jouduin saapastelemaan vanhoilla multasilla Nokioilla, joiden pojakuviointi oli jo kulunut, panttasin uusia.
    Minun Saabin renkaatkin ovat Nokian Hakkapeliitat, samaa pitävää kumia. Saabini alkaa olla jo ehtoolla, joutaisi naulatehtaale. Ei nyt vielä kuitenkaan, täytyy odottaa mitä Uudenakaupungin autotehtaalta saataisiin, uusia Suomalaisia Mersuja.

    VastaaPoista
  11. Huomaan ilokeni lukeneeni samaa saksan alkeiskirjaa blogistin kanssa: "Es ist Winter. Es ist kallt. Dann leidet der Hase im Walde not."
    Minua miellyttää tällainen ekonominen kieli. Ei mitään turhia höpinöitä, suoraan asiaan vaan. Lopun hoitaa lukijan mielikuvitus.
    Sievin jalkine sijaitsee Sievissä ja firma lienee edelleen sieviläinen. Tekevät tosi laatukenkiä myös niille, joiden lattajalkaisuus lähestyy Aku Ankan tasoa.
    Itse suosin perinteistä nokialaista kumisaapasta, vai olisiko se kumi jo villimuovia? Ne ovat jalassa niin mukavat, että kerran olin vähällä lähteä hautajaisiinkin ne jalassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se meni osapuilleen: "Es ist Herbst, im Walde leidet Lampe, der Hase, Not, Er hat keine Nahrung."

      Kertomuksessa esiintyy myös tekijöitä: jotka vaarantavat jäniksen ravinnonhankintamatkan kaalimaalle: "Da kommt Herr Knaller, der Jäger, mit seinem Hund Stumpf. Pass auf Lampe!"

      Poista
  12. Kengänpohjamateriaaleista paras kokemusperäinen pito on lateksilla. Esim. Ecco valmistuttaa oivia jalkineita, joissa on tämä pohja. Öljylähteissä ei niillä sitten kannata tepastella. Jos ei pito vieläkään riitä, erilaisista liukuesteistä pitävimmäksi on osoittautunut Michelinin kanssa yhteistyössä oleva Easygrip. Mallimerkintä on EzyShoes.

    VastaaPoista
  13. Kun ikää on 40 ja risat niin on huomannut että kumisaappaat eivät enää pelitä. Jos eräreissuilla joutuu vähänkin kävelemään epätasaisessa maastossa niin polvi tai polvet kipeytyvät varmasti. Vaelluskengissä tätä ei tapahdu. Rankametsässäkin suosin vaelluskenkää. Metsurin saappaatkin menettelevät mutta painavat liikaa eikä niitä kaarisahan ja vesurin kanssa tarvitakaan.

    VastaaPoista
  14. Taas kultaisten sitaattien kirjaan, sopivasti väärin kuultuna:
    "hiihtoa ei ajateltu urheiluna, vaan muutoin epämiellyttävänä tapana liikkua paikasta toiseen.

    VastaaPoista
  15. Olin lapsena hoidossa Lappeenrannan Pallon kaupunginosassa huopatehtaan maisemissa. 70-luvulla meillä oli monella huopatossut. En muista millaiset pohjat muuten olivat, mutta ainakin hyvin liukkaat Lerkanmäessä.

    Radiossa soi Taljankan Huopikkaat. Siitä ei kuulunut pitää, silti pidin. Jotain poliittista siihen liittyi, oliko Tyrväinen kovin eripuolella ekonomistiteologiaa silloin kun nyt, epäilen tällaista.

    Kaakkoissuomalainen

    VastaaPoista
  16. "[Pe 31.1] YlePuheessa, Leikola ja Lähde http://areena.yle.fi/radio/2128925"

    Tämä syksyllä alkanut ohjelma jäänyt huomaamatta, oikein kiinnostava. Jaksokin oli onnistunut, vieraat pärjäsivät hyvin. Isännillä pieni liikaviisauden vaiva, mutta parempi niin kuin toisinpäin.

    VastaaPoista
  17. "Ostin eräänlaiset kumisaappaat ja kävin äsken koeajamassa ne. Lunta on, talvi."

    Mikä se semmoinen mies on, joka talvella pitää kumisaappaita! Eikö kotona - tai koulusa ole opetettu - että talvella pidetään nahkasaappaita - tai enintään huovikkaita. Kumisaapaita pidetään syksyllä , ennen pakkasten tuloa.

    VastaaPoista
  18. Huopikkaita saa nykyään myös ihan oikealla pohjalla
    http://www.saapasjalkasorsa.fi/category/2/huopikkaat

    VastaaPoista
  19. Eikös Sievin jalkine ole Suomen sievin jalkine :)

    Boikoteista puheen ollen tuli mieleen että kai niitä israelilaisia tuotteita on edelleen syytä boikotoida. Nehän ovat rakentaneet (kylläkin "kansainvälisen yhteisön" tuella) Palestiinaan erittäin tiukan apartheid-järjestelmän. Jää ihmettelemään miksi vieläkin laajasti kannatetaan tätä ajasta jälkeen jäänyttä vahingollista Palestiinan jakamista, kun pitäisi hyväksyä alueen kuuluminen kaikille siellä asuville tasapuolisesti.

    Huvittavaa oli katsella myös Etelä-Afrikan apartheidin kaatajan Nelson Mandelan hautajaisia. Kunniavieraina siellä olivat enimmäkseen ne jotka olivat kaikkein viimeisimpinä halunneet boikotoineet Etelä-Afrikan appelsiineja.

    VastaaPoista