30. lokakuuta 2012

Uurnilla





Olisiko tässä asiayhteys?

Blogissa esiintyy selkeästi epämiellyttäviä kommentoijia, kuitenkin hyvin vähän. Olen nyt kuukauden puuhannut uurnilla ja kirjoittanut jatkuvasti mielessäni päällimmäisenä olevasta asiasta, nimittäin isäni kuolemasta, joka ei päättynyt uurnanlaskuun, vaan edessä on vielä muistokonsertti.

Muinoin oli sellaistakin ajattelutapaa, ettei tällaisista menetyksistä vitsailtu eikä ilkeilty. Eilen joku teki poikkeuksen, kun siirtääkseni ajatukseni välillä johonkin muuhun kirjoitin tietokoneen käyttöjärjestelmästä, joka on vähäinen asia ja vertautuu mielessäni kaikkineen pasianssin pelaamiseen. Enhän ole tuon alan tuntija. Kommentoija antoi ymmärtää, ettei minun pitäisi muita aiheita käsitelläkään.

Ennen heitettiin puhekumppanille muutama tulitikku toivotuksin että leiki noilla kun ei sinusta muuhun ole.

Olin ajatellut, että nämä verkon huutelijat, joista ”verkkopoliisi” esitti hyviä ajatuksia Tastulan ohjelmassa joitakin päiviä sitten, ovat aikamme henkisiä polvihousupoikia niin kuin ne, jotka lällättelivät ja irvistelivät lepikosta maantietä ohi kulkeville aikuisille ja pyyhkäisivät sitten pakoon. Kysymyksessä olisi siis yksinkertasinen kehityshäiriö, joka voitaisiin hoitaa sopivalla lääkityksellä.

Lapsuudessani monet ikätoverit olivat oppineet sukulaisiltaan, että polkupyöräilevä pappi on kauhea näky, joka tietää viestiä lähisukulaisen kaatumisesta, ja se on sen papin syy.

Uusimpien tutkimusten mukaan 62 prosenttia suomalaisista ei nykyisin usko polkupyörien olemassaoloon.

Sunnuntaisen uuraan laskun jälkeen jäin miettimään. Äänestysprosentti 58,2 herätti tunteita ja kirvoitti selitysyrityksiä. Selitykset eivät pahemmin vakuuttaneet. Verkkoäänestys ei ole tällä hetkellä suosittu ajatus, koska luultavasti moni arvelee luultavasti oikein, että entistä useampi äänestäisi vastoin omaakin ajatusmaailmaa juovuspäissään ja itsensä sopivasti kiukkuun lietsoneena.

Saisimme siis vaalikarjaan trolleja, vai olisiko sanottava tälle kielikuvalle uskollisena trulleja.

Jos nyt joku trolli haluaa kysyä, miksi ihminen ei saisi äänestää vittuilumielessä eli noudattaen tätä nyt näin nimettyä kansalaisvapautta, vastaan että saa kyllä mutta vähän käy sääliksi. Tuo vittuilu kun on vaikea taito. Usein sitä yrittäneelle tärähtää turpaan.  Olen tuntenut montakin ihmistä, jotka ovat ”sanoneet pari valittua sanaa” työnantajalleen, tuttavalleen tai puolisolleen. Sanonta tarkoittaa lähes aina paria erittäin huonosti valittua sanaa. Vaikutus on hyvin usein hyvin kielteinen.

Kysymys: onko valtiollisissa tai kunnallisissa vaaleissa äänestävä omistaja vai asiakas?

Mielestäni sekä äänestäjien että ehdokkaiden kannattaisi esittää tämä kysymys itselleen. Ajatelkaa nyt – osakeyhtiön osakkeen omistajaa pidetään virheellisesti ”omistajana”, joka käyttää ylintä valtaa yhtiössä. Tuo valta on käytännössä sitä näennäisempää, mitä suurempi yhtiö on (siis pienosakkaiden kannalta).

Osakeyhtiön yhtiökokouksen paikallaolijoita kohdellaan yleisönä eli asiakkaina eli kuluttajina. Heihin kohdistetaan markkinointitoimia, jotka eivät ole välttämättä erikoisen totuudellisia, eikä heidän kukin kohdaltaan esittämillä mielipiteillä ole väliä.

Äänestäjät ja äänestämättä jättäneet ovat asiakkaita. Näin ajatellen äänestämättä jättäminen tulee edelleen lisääntymään ja poliitikkojen tehtävä vastaavasti kaupallistumaan. Jätän äänestämättä = jätän käymättä S-marketissa, koska K-marketissa on parempi tarjous. S tai K – mitä väliä?

19 kommenttia:

  1. Äänestäjät ovat arkipäivän sankareita, jotka kunnallisvaaleissa varmistavat vapaan maan kuntien itsehallinnon toiminnan. Heille kuuluu kiitos. Kotiin jääneitä ei kohteliaskaan voi kiitellä, tosin esteitä saattaa olla ilmennyt äänestyspäivänä.

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä. Politiikka on edelleen karnevalisoitumassa ja "kaupallistumassa". Poliittiset kellokkaat toistelevat mainostoimiston kanssa mietittyjä tyhjiä iskulauseita ja esiintyvät annetuissa rooleissaan kuin näyttelijät - tai kaupparatsut.

    Olikohan se Tanner vai Paasikivi, joka jo aikanaan näki ongelmaksi sen, että on syntymässä ammattipoliitikkojen joukko. Näillä ei ole muuta virkaa kuin brändätä ja myydä itseään koko ajan vaalirahvaalle. Aiemmin oli toisin, kun luottamustoimet olivat velvollisuus, joka piti hoitaa varsinaisen ammatin ja toimeentulon ohella.

    Kovin valtiomiesmäisiä tekoja tuolta nykyporukalta on turha odottaa.

    Onko tähän korjausta ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satun olemaan kylässä Hesassa, jossa olen joskus 70-luvulla asunut.

      Minä pidän paljon enemmän karnevaalitunnelmasta kuin silloisesta pönötyksestä ja ehdottoman oikeaoppisesta ja suoraselkäisestä juhlallisen äänen antamiseksi.

      Hesa tuntui elävältä. Ei sillä ole väliä mitä puoluetta iloisennäköiset ihmiset edustivat. Huomasin ihan vieraiden ihmisten innostuneen keskusteluun ja jopa väittelyyn. Juoppoja en nähnyt, tai sitten vain en raittiina sitä tajunnut.

      Haluan uskoa että ihmiset hymyilevät toisilleen ilman viinaakin.

      Poista
  3. HÄIRIÖKÄYTTÄYTYMINEN;
    Jos tama kummallisia, lyhyita kommentteja lataava yksilö on yksi ja sama henkilö, niin ehdottaisin hänen postinsa ohjaamista roskapostiosastolle. -- Veikkaan, etta tama sama yksilo huomauttaa suht' usein JK:n juuttuneen sotaan ja sota-aikaan tai milloin mihinkin.

    Jos han on viela se sama henkilo, joka menneisyydessä useaan kertaan turhanpäiväisesti irvaili JK:n väitoskirjaa, niin roskapostiin sitten vaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äläpäs nyt ala ehdottelemaan sensurointia "vastenmielisille" kirjoituksille. Siitä Kemppinen on todella reilu jätkä, kun julkaisee ilmeisesti aivan kaiken - jopa närkästystäkin aiheuttavat kirjoitukset.

      Tuleepahan lukijoille tutuksi tällaisetkin tunteet, että WTF... Kyllä näistä poikkipuolisista kirjoituksista selvitään. Eipähän tule väärää kiiltokuvamaista käsitystä elämän kirjosta.

      Poista
    2. Uskomatonta, että JK kitisee "epämielyttävistä kommentoijista" kuin pieni lapsi ikään kuin olettaen, että kaikki lukijat tykkäävät hänestä...missä harhamaailmassa hän oikein elää?!

      Poista
    3. Ystävä Toipila:
      No juu, onhan se noinkin!

      Poista
  4. Ei äänestämistä voi ajatella pelkästään talousteoreettisin menetelmin. Suuren äänimäärän joukossa yhden äänen arvo todella lähenee nollaa, mutta kun tarpeeksi moni jättää äänestämättä, on yhden äänen arvo yhtäkkiä paljon suurempi. Jos siis äänestämässä käy lähes jokainen, on rationaalista jäädä kotiin, sillä yksi ääni ei merkkaa oikeastaan mitään. Jos taas äänestämässä käy vain muutama, on rationaalista käydä äänestämässä.

    Luin sattumalta hiljattain Eerik Lagerspetzin artikkelin poliittisen osallistumisen ongelmasta niin & näin -lehden uusimmasta numerosta. Tuo yllämainittu paradoksi on hänen mukaansa vain teoriansisäinen paradoksi – teorian joka ei vastaa tosiasiallista ihmisten käyttäytymistä. Jos ihmiset todella ajattelisivat taloustiederationalistisesti, pitäisi äänestysprosentin olla vielä huimasti pienempi.

    Lagerspetz argumentoi, että poliittista osallistumista ei kannata ajatella taloustieteellisesti, sillä politiikka on kollektiivista toimintaa, ja taloustieteellisten politiikkateorioiden kyvyttömyys ymmärtää poliittista osallistumista johtuu kyvyttömyydestä ymmärtää kollektiivista toimintaa ylipäätään.

    Lagerspetz pohtii myös poliittisen osallistumisen mielekkyyteen vaikuttavia tekijöitä: 1) toimijoiden on nähtävä itsensä osana sitä kokonaisuutta, jossa osallistuminen tapahtuu, 2) poliittisten ratkaisujen täytyy riippua kansalaisten osallistumisesta, vaikka yksittäinen ääni ei paljoa painaisikaan, 3) politiikkaan osallistuville kansalaisille täytyy olla tarjolla toisestaan poikkeavia vaihtoehtoja ja vaihtoehtojen täytyy kytkeytyä merkittävien kansalaisryhmittymien intresseihin ja 4) kansalaisryhmien sisällä täytyy vallita luottamus siihen, että ryhmän jäsenet ovat laajasti valmiita osallistumaan omia etujaan vastaavien vaihtoehtojen tukemiseen.

    VastaaPoista
  5. Henkilökohtaisessa ajanlaskussani on menossa toinen vuosi isän kuoleman jälkeen. Vähitellen helpottaa. Viranomaiskontaktit päättynevät joulukuussa, kun saan tililleni veronpalautuksen isän viimeisistä eläkkeistä.
    Kaupungissa kaikki vähättelevät - mitä siinä enää suret - täällä maalla ollaan edelleenkin lämpimästi myötämielisiä - oli se mukava mies, ikävä tulee välillä.
    Läheisen kuolemaa ei voi etukäteen harjoitella eikä simuloida. Onneksi.
    Ja onneksi saan olla maalla ja kasvaa hitaasti irti kipeimmistä tunteista. Aikansa se otta ja vuosi on lyhyt aika.

    VastaaPoista
  6. ‘S tai K – mitä väliä?’

    Juuri näin. Ei mithän väliä. Grillimakkara maksaa saman osti sen oikeiston tai vähemmän oikeiston kaupasta. Merkillä niin väliä. Merkki on pelkkä merkki eli joka paikkaan hävyttömästi itsensä tunkeva mauton mainos. Ei siihen mitään oikeaa ideologiaa tai aitoja arvoja sisälly. Ellei nyt sitten taloudellisia eli oikeiston arvoja. Pääasia, että kauppa käy eikä pääse nälkä ja eripura yllättämään rahvasta.

    Mutta mitäs mä näinkään matkalla kotimarketista kotikaksioon? Heh. Mahdollisesti äänestämättä jättäneet eriarvoiset lauloivat Kallion kulmilla Kokoomuksen torjuntavaalivoiton kunniaksi(?) jotain rytmikästä virttä: älä tule Jeesus enää takaisin, sillä rahamiehestä on tullut paavi. Onkohan tämä jotain Kokoomuksen taloususkontoa, jonka mukaan vain rahalla on todellista arvoa, sillä kaikki muut arvot mitataan lopulta rahassa. Ja jos et suostu rahan orjaksi, sinut suljetaan lopullisesti yhteiskunnan ulkopuolelle.

    Onpa hengetöntä etiikkaa. Mutta juuri siksi: ei mithän väliä. Ihan sama ostatko K:lta vai S:ltä. Markkinavoimilla ei ole muuta arvomaailmaa kuin kirjanpitomaailma. Kaikki muu tuotteisiin liitetty arvotarjonta on pelkkää ihmisten viettelyä ja harhautusta myynninedistämistarkoituksessa.

    Käteinen hymyilee kuin Hangon keksi. Meidän arvot voitti, se iloitsee ja tarkoittaa tietysti rahaa.

    'Matkalla Kurviin tajusin
    nyt on maailmankirjat sekaisin
    Itse piru on nyt paavina Vatikaanissa
    ja paavi paviaanina Roskapankissa

    Toivon ettei Jeesus enää koskaan
    astu tähän pahaan maailmaan
    Hänet puettaisiin viittaan ja orjantappuraan
    ja naulattaisiin ristiin uudestaan

    Halleluja!'

    http://www.youtube.com/watch?v=GRgiN9lp8KE

    VastaaPoista
  7. Kuntavaalidebatit pähkinän-.. eiku.. makkarankuoressa:
    -S ja K vaihtoehdoissa kiistellään makkarauudistuksesta, vertaillaan että dikalsiumfostaattia vaiko trinatriumfostaattiako pitää seuraavat 4 vuotta lisätä tehtaalla makkaraan stabilointiaineeksi E450-listalta. Ja kiistelevät pitääkö se valmistaa fosforihaposta neutraloimalla vai kalsiumkloridiliuoksesta saostamalla.

    Asiakas-parka olisi vaan halunnut lähikaupasta halpaa ja hyvää vaalimakkaraa, ja josta itsekin jotain tajuaa. Ja kääntyy pois - nälkäisen tympääntyneenä.

    MrrKAT

    VastaaPoista
  8. Miksi äänestää kun joutuu sillä keinoin osavastuuseen ikävistäkin päätöksistä, varsinkaan kun mitään mukavia ei kellään puolueella oikein näissä vaaleissa ollut kanttia luvata? Olisiko tuommoinen ajatuksenjuoksu osaltaan alhaisen äänestysprosentin takana? Helpompi haukkua poliitikkoja kun ei ole äänestänyt ketään niistä. P-puoluekaan ei luvannut kuin jatkaa valittamista.

    VastaaPoista
  9. Jukka hyvä, tiedäthän sinä että ei kukaan koskaan voi kaikkia miellyttää. Eikä kai kukaan siihen pyrikään? (Paitsi Miss Universum.) Häiriköitä on aina, se on trud; sinua (syystä) kunnioitetaan sen verran että täällä häiriköitä on vähän. Mutta, jos joku haluaa tehdä kiusaa sulle, hän tekee sitä. Kykyjensä mukaan.

    Sensurointi on tietysti ikävää. Mutta joskus sitä on (kai/näemmä) tehtävä näiden debiilien omaksi parhaaksi..?

    VastaaPoista
  10. Luin muuten nyt vasta tämän kommentin: "Anonyymimaanantaina, 29 lokakuuta, 2012
    Blogisti on nyt tullut kotiin, omaan maailmaansa, toivottavasti ei tule enää ulos."

    En usko että Hän itsekään, kun lukee rauhassa uudestaan tekstinsä, tykkää siitä mitä tuli sanotuksi. Epäilenpä? (Koska diggaan ihmisiä.)

    VastaaPoista
  11. Vaalitulokset vielä kerran a la tämä leviää netissä:

    78,1% äänestäneistä ei luota Kokoomukseen.
    80,4% äänestäneistä ei halua kuulla SDP:n ehdotuksia.
    81,3% äänestäneistä ei usko Keskustan kykenevän vaikuttamaan.
    87,7% äänestäneistä ei halua kuullakaan Perussuomalaisista.
    91,5% äänestäneistä naureskelee Vihreille.
    92,0% äänestäneistä pilkkaa Vasemmistoliittoa.
    95,3% äänestäneistä haluaa RKP:n ajattelevan yhteistä hyvää.
    96,3% äänestäneistä ei halua kuunnella Kristillisdemokraattien hihhulointia.

    41,8% äänioikeutetuista katsoo ettei poliitikkojen äänestämisestä ole mitään hyötyä.

    Äänestämättä jättäneille sitten todistellaan lorunlaskua hokemalla, että jos ei ole löytänyt yhtäkään sellaista vaihtoehtoa, jota todella voisi kannattaa, niin ei ole oikeutta valittaa. Demokratia.

    VastaaPoista
  12. Kokoomuksessa ollaan hyvinkin tyytyväisiä alhaiseen äänestysprosenttiin vaikka etiketin mukaan ollaan muka huolissaan asiasta. Niin kauan kun äänestysprosentti huitoo 50-60 prossan tuntumissa niin kokoomus pysyy suomen suurimpana puolueena.

    Itse kannatan ehdottomasti nettiäänestystä, vasta silloin saataisiin todellinen kuva puolueiden valtasuhteista. Vasemmisto jyräisi porvareiden ohi kirkkaasti, siitä ei liene epäilystäkään. Kokoomus tietenkin tulee vastustamaan sähköistä äänestystä kynsin hampain, sattuneesta syystä.

    Virossahan ollaan jo siirrytty sähköiseen äänestykseen. Joskus varmaan Suomessakin. Sitä odotellessa.

    VastaaPoista
  13. "Blogissa esiintyy selkeästi epämiellyttäviä kommentoijia, kuitenkin hyvin vähän... Muinoin oli sellaistakin ajattelutapaa, ettei tällaisista menetyksistä vitsailtu eikä ilkeilty."

    Tämän blogin hyvä puoli on ollut, paitsi sivistyneet, avartavat ja yllättävät blogikirjoitukset myös keskimääräistä fiksumat, monipuoliset kommentit. Jos kommenteissa osoitetaan ym. täydellistä "sydämmen sivistykset" puutetta, ehdotan rohkeampaa moderointia.

    Sinänsä keskustelun aihe on pitäisikö kaikkien blogien toiminnoissa olla pakollisena kolme kertaa toistuva kysely "haluatko aivan varmasti lähettää tämän kommentin. Tuoko se mitään lisäarvoa keskusteluun."

    VastaaPoista
  14. Ei sitä nukkumistä täällä hyvemmissä valveutuneemmissa piireissä ratkota. Pitää lähettää parvi Anna Kontuloita Kontuloihin kysymään missä mättää.

    MrrKAT

    VastaaPoista
  15. "onko valtiollisissa tai kunnallisissa vaaleissa äänestävä omistaja vai asiakas?"

    Kaiken pahan juuri oli se hetki, jolloin

    - äänestäjät muuttuivat kansalaisista asiakkaiksi
    - osakkeenomistajat omistajista kuluttajiksi sekä
    - ihmiset veljistä rikkaiksi ja luusereiksi ts veljistä susiksi toisilleen

    Näitä teemoja on käsitelty useissa aiemissa blogeissa ja niiden kommenteissa.

    VastaaPoista