24. tammikuuta 2012

SOPA, hulluus

Yhdysvaltain tekijänoikeutta edelleen laajentamaan tarkoitettu lakiesitys, josta käytettiin lyhennettä SOPA, (Stop Online Piracy Act), kuoli kunniattomasti. Paperin takana olleet tahot ilmoittivat julkisesti, että asia vedetään pois käsittelystä, eikä siihen palata ennen kuin tarvittava yksimielisyys on löytynyt.

Mitä tämä tarkoittaa, sitä voi arvailla. Itse tulkitsen sen tarkoittavan, että hanke kaatui. Se ei tarkoita, ettei pyrkimyksiä jatkettaisi jollain toisella tavalla.

Kirjoitin otsikkoon ”hullus”, koska myös oma kantani on joidenkin mielestä hullu. Ehkä se onkin.

Tekijänoikeuden suoja-ajan jatkuva pidentäminen on jo selvä ja vakava este. Laajennuksia tehtäessä mainitaan aina tekijöiden oikeutetut edut ja toiseksi tekijänoikeuksien mittaamaton merkitys alan teollisuudelle ja kaupalle.

Molemmat ovat selvästi oikeita perusteita. Kuitenkaan ne eivät riitä tasapuoliseen arviointiin.

Tekijänoikeuden yksi tarkoitus on vanhastaan ollut luoda kaupallisia monopoleja. Käytännössä tekijänoikeus ei auta lainkaan esimerkiksi kirjallisuutta. Viikolla Suomalaisesta Kirjakaupasta sai mitä mainioimpia, 1 – 2 vuotta sitten ilmestyneitä kirjoja rajusti alennettuun hintaan ja jopa kaksi yhden hinnalla.

Jos ihmiset eivät osta teoksia, ei tule paljon jakamistaksaan.

Toiseksi – on tapana unohtaa, että tekijänoikeus on kautta historiansa ollut poliittisen valvonnan väline. Suomen vanhassa painovapauslaissa määrättiin, että tekijät ja kirjanpainajat on sakon uhalla mainittava kirjoissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tekijänoikeus edellytti ennen rekisteri-ilmoitusta eli tekijän ilmoittamista.

Mielestäni lainsäätäjältä on kaunista käytöstä yrittää selvittää, hirtetäänkö oikea henkilö.

Neuvostoliitossa kaikki julkaisutoiminta ja kaikki tekijänoikeus oli keskitetty tarkoin organisoidulle valtion virastolle. Muistaakseni kirjaviraston nimi oli Goskomizdat. Tapasin joskus niitä heppuja. Eivät ne ainakaan kirjallisuudesta ymmärtäneet eivätkä välittäneet.

Piratismi on aatteena pahaa liioittelua. Sen ymmärtää, koska piratismin vaaroja liioitellaan järjestelmällisesti.

Todellisuudessa valtiot, tuomioistuimet ja poliisit ovat huolissaan tietoliikenteestä, eivät tiedon sisällöstä. Tekijänoikeus on toisen luokan ongelma, mutta sen varjolla voi tehdä kaikenlaista.

Väitteen mukaan arabikevään tapahtumissa kansalaisten omalla tietoliikenteellä oli suuri merkitys. Väitteen mukaan suurkaupunkien mellakoissa tilanne on sama. Viimeksi pari tuntia sitten muutaman asiantuntijat (vaikkei tällä alalla ole vielä asiantuntijoita) kertoivat uutisissa yleisölle, että presidentinvaaleissamme jatkoon pääsivät parhaat ”sosiaalisen median” käyttäjät eli Niinistö ja Haavisto.

Väite on todistamaton. En kuitenkaan pahemmin epäile sitä. Facebook mainitaan aina. Olisikohan Twitter kuitenkin vielä tärkeämpi? Twit (tweet) voi sisältään 140 merkkiä, ja kojeena on yleensä tietokone tai älypuhein. Twit ja tekstari (SMS) kytkeytyvät yhteen, mutta se merkittävä ero on twitin julkisuus. Se voi olla tekstiviesti ”kaikille”.

Luullakseni twittiin ja tekstariin ei ole tekijänoikeutta. En ole kuullut, että kukaan olisi edes puhunut sellaisesta. Ns. teoskynnys ei ylity. Lisäksi teksti ja siihen ehkä liittyvä kuva tai leike on tietoisesti lähetetty kenen tahansa luettavaksi ja katsottavaksi. Toiminta on sinänsä maksutonta. Puhelinmaksuja voi tietysti tulla, eikä netin käyttö ole sekään ilmaista. Kun viestit kuitenkin kulkevat operaattorien (Elisa, Sonera, DNA…) kautta, on loogista yrittää kuristaa lainsäädännöllä juuri operaattoreita. Ja sitä SOPA ajoi takaa. Poliitikkojen ja kauppiaiden salaliitto? Luultavasti.

28 kommenttia:

  1. Todellisuudessa valtiot, tuomioistuimet ja poliisit ovat huolissaan tietoliikenteestä, eivät tiedon sisällöstä.

    Eivät ne myöskään välitä laista. viimeksi eilen oli lehdessä tieto että kytät ovat jättäneet ilmoittamatta salakuuntelusta vaikka laki niin vaatii. Jotenkin muistuu mieleen silloin joskus, kun salakuuntelusta päätettiin, että jotkut kerettiläiset oikeusoppineet ennustivat tämän ja muutakin väärinkäytöstä. Samassa taidettiin valehdella, että silloin annetut oikeudet jäävät silleensä eikä niitä laajenneta. Tulipa tuokin mieleen kun oikeuksia viimeksi lisättiin. Teleoperaattorityöläiset voivat muuten kertoa mielenkiintoisia asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskan huhun mukaan nykyisen Soneran tiloihin marssi joitakin Supon äijiä 90-luvun alussa ja vaativat olla tiloissa omassa rauhassa. Kantamukset olivat keventyneet kavereiden poistuessa. Liene eväät syöneet. Tämä siis silloin, kun ei saanut kuunella.

      Poista
  2. Haavisto-kevät kukkii myös Ylen yöradiossa, jossa juuri äsken kuuluttaja ihmetteli suurta viestien tulvaa Haaviston kannattajilta ja totesi että "ovat eri numeroista" eli ei ole jäynä. Ihmeissään. Selvästi Niinistöläisiltä puuttuu tämä vastaava into.
    Tämä kielii jostain.. ennustaa.. KOKkarina tutisisin.

    MrrKAT

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen sijaan että uskoisit hurmosliikkeisiin luottaisit enemmän matematiikkaan ja siihen että Haavistollao on 12,2% + 2,7%:n = 14,9%:n laari josta olisi otettava lähes kaikki äänet ja kyettävä kahmimaan jopa 2/3 laarista jossa lepää mm. Paavo Väyrysen pohjoispohjalaisten äänestäjien ja kristillisdemokraattien äänestäjien ääniä.

      Ehkä sen jälkeen ymmärtäisi miten kovan urakan edessä tämä sinänsä ansiokkaasti pahimpien poliittisten vastustajien edessä liehakoiva Haavisto oikein on. Tai toisella tavalla sanottuna: Facebook ei ole koko Suomi. Ei varsinkaan se josta molempien ehdokkaiden on kerättävä lisäkannatusta.

      Sauli Niinistön voitto on niin varma kuin se suorassa kansanvaalissa ylipäätänsä voi olla. Hänen on pahasti munattava itsensä jotta häviää tämän pelin. Tuskin edes George Bush Jr vastaavassa tilanteessa menettäisi peliä.

      Poista
    2. George Bush nuorempaa pidetään näköjään jonkinlaisena typeryksen prototyyppinä.

      Häntä voi toki haukkua monestakin asiasta, mutta ei sentään siitä, etteikö hän hallitsisi vaalien voittamista. Kuka muu on saanut vähemmän ääniä ja tullut silti valituksi?

      Poista
  3. Jos USA:ssa lain soveltaminen voi johtaa kohtuuttomuuteen, niin se johtaa kohtuuttomuuteen.
    Operaattoreiden huoli heidän vastuunsa laajentamisesta on perusteltu. Yhtä hyvin voisi tuomita kaupungin katujen kunnossapidosta vastaavan virkamiehen avunannosta pankkiryöstöön, koska on rakennuttanut hyvät kadut, joita pitkin rosvot tulivat pankkiin ja sitten rivakasti pakenivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se Suomessa nyt niin erilaista ole. Pienemmät piirit ja pienemmät ylilyönnit vaan, mutta kyllä täälläkin ihan surutta kävellään ihmisoikeuksien ja perustuslain yli, jos niiden huomiointi tuottaisi väärän lopputuloksen.

      Poista
  4. JK: "Tekijänoikeuden yksi tarkoitus on vanhastaan ollut luoda kaupallisia monopoleja. Käytännössä tekijänoikeus ei auta lainkaan esimerkiksi kirjallisuutta. Viikolla Suomalaisesta Kirjakaupasta sai mitä mainioimpia, 1 – 2 vuotta sitten ilmestyneitä kirjoja rajusti alennettuun hintaan ja jopa kaksi yhden hinnalla."

    "Auta kirjallisuutta". Lienet sentään kuullut kustannussopimuksista? Malli yhdestä kohdasta:

    6.3 Kun painoksen ilmestymisestä on kulunut ______ vuotta, Kustantaja voi myydä tai hävittää teoksen jäännöserän haluamallaan tavalla. Myynnistä maksetaan sopimuksen mukainen palkkio. Tekijälle on kuitenkin annettava ensisijainen oikeus lunastaa itselleen jäännöserä tai sen osa valmistuskustannuksia vastaan. Mikäli Kustantaja myy tai hävittää teoksen tämän sopimuskohdan mukaisesti, teos katsotaan loppuunmyydyksi.

    VastaaPoista
  5. Kukapa sitä koettamatta mitään ottaisi? Se, että piraattituotteita on liikkeellä, ei merkitse sitä, etteikö aitoja haluttaisi ostaa, vaan niin, että ne jotka todella pitävät ja arvostavat jotain taiteilijaa, kirjailijaa tai muusikkoa, ottavat esimakua piraatista ja todella tykätessään ostavat aidon. Allekirjoittanut on ostanut aika monta äänilevyä juuri sillä tavoin. Ellei piraatteja olisi ollut saatavilla, nuo levyt todennäköisesti olisivat jääneet ostamatta.

    VastaaPoista
  6. Ovathan suomalaiset aina olleet tuiterissa hyvin sosiaalisia!
    Leukavasti Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista
  7. Jukka
    Kiitos vetoavusta. Blogisi kautta tulee nettisivulleni lukijoita, koska tuntemattomasta syystä sivuni linkitystä on blogisi alaosassa. Enpä tiedä miten ne sieltä saa pois. Luulen tämän olevan Bloggerin ominaisuuden, koska olen laittanut blogisi omalle blogilistalleni.

    VastaaPoista
  8. "Käytännössä tekijänoikeus ei auta lainkaan esimerkiksi kirjallisuutta."

    Onkohan tämä johtopäätös oikea? Nykyisin vain julkaisutoiminnan ansaintalogiikka on sellainen, että kirja elää lyhyemmän ajan, mutta tuona aikana siitä otetaan riittävä tuotto, jolla kirjailijalle maksetaan roposia, rahoitetaan julkaisutoiminta ja saadaan se voitto, joka saa jatkamaan julkaisutoimintaan, jonka ansioista saadaan uusia kirjoja - joita arvostan.

    Vielä selkeämmin tekijänoikeuksien merkitys näkyy musiikkitoiminnassa: jos ei olisi tekijänoikeuksia, kukaan ei tuottaisi - myös arvostamiani - klassisen musiikin CD-levyjä. Populaarimusiikissa voi hyvin riittää, että kellaribändit panevat "tuotteitaan" nettiin jakelun, mutta sinfoniaorkesterin levytys kyllä edellyttää, että tuottajat saa katteen kuluista ja kohtuullisen voiton.

    Ei sitä jaksa aina konserttiin lähteä semminkin kun konsertissa ei saa maata selällään eikä lukea samanaikaisesti hyvää kirjaa. Lisäksi pyntätyt rouvashenkilöt ärsyttävät.

    VastaaPoista
  9. Valitettavasti SOPA jäi vielä hetkeksi lepäämään.

    Onneksi on tuo piratismi. Suomalaiset koululaiset ja opiskelijat käyttävät iPadiaan opiskeluun ja muutama koulu jopa lahjoitti oppilailleen sen ilmaiseksi.
    En tietenkään antanut neuvoa, vai annoinko, että yksi oppilas hankkii OpticBook-scannerin ja kopioi oppikirjat pdf-formaattiin ja sitten jakaa kirjan ILMAISEKSI muille oppilaille. Taisin ehkä neuvoa.
    Nyt eivät pääse tekijänoikeusjärjestöt viemään rahaa köyhiltä koululaisilta, rikastuakseen itse loistolinnoituksissaan.
    Mitä enemmän oppikirjoja kopioidaan, sitä enemmän yksi oppilas niitä ostaa kirjakaupasta.

    ipadille löytyy myös http://www.apple.com/ibooks-author/

    VastaaPoista
  10. Huomautus: - jospa JarMom etsisit toisen paikan homovitseillesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se ollut homovitsi, eikä lainkaan loukkaava. Ymmärtääkseni Pekka Haavistokin suhtautuu myötämielisesti ko. "vitsiin". Kysehän oli yhdestä sanasta, eli liukastusvoiteesta, jota vertasin poliittiseen apuun.

      Poista
  11. Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama tekijänoikeustoimikunta ehdottaa tänään jätetyssä mietinnössään tiukempaa lainsäädäntöä verkkopiratismia vastaan. Toimikunta haluaisi tuomioistuimille oikeuden määrätä verkko-operaattorit estämään asiakkailtaan pääsyn tekijänoikeuksia loukkaaville verkkosivuille.

    VastaaPoista
  12. Ad Omnia: - JarMomin mainitsemaa skanneria ei saaSuomesta. Isompi malli A300 on Elfa Distrelecillä myynnissä, hintaan 1843,00. Ei yhteensopiva Windows 7:n kanssa (ei aknakaan mainittu). Verkosta löytyy nurinaa ajureista ja lampun huonoudesta.

    Vastaan ja varoitan, koska olen itse saman ongelman otteessa: mistä kirjan keskiaukeaman varjon poistava skanneri.

    Olisin kiitollinen, jos joku vihjaisisi ABBYY-nikisen ohhjelman toimivuudesta. Sen väitetään verkkosivun mukaan tekevän juuri tuon, mutta ei ole ihan halpa.

    VastaaPoista
  13. Pixmania.com OpticBook 4600 hintaan 549 euroa.
    Josain Suomesta löytyy OpticBook 3600 noin 240 euron hintaan. En muista liikettä ja linkki on oman koneen takana.

    VastaaPoista
  14. Osataan sitä Suomessakin:

    http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/01/piraattiesto_purjehtii_lakiin_3200742.html

    Tuossa ei tosin ole huomioitu vielä, että SOPA ja PIPA laitettiin hetkeksi jo jäähylle.

    Pitää varmaan koittaa itsekin aktivoitua täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikin mielienkiintoista saada kommentti Mr. Kemppiseltä tähän Suomen kyhäelmään: http://www.digitoday.fi/yhteiskunta/2012/01/24/teleyhtiot-vastustavat-suomen-piraattilakia/201221658/66. Vaikuttaa itselleni aika epämääräiseltä ja epätoivoiselta yritykseltä kahlita tekijänoikeuksia siellä, missä niiden kahlitseminen on vaikeinta. Piratismi on väärin, mutta sensuurikin on väärin...

      Poista
  15. Ad Omnia: - mietinnön mietteistä kuulin porukoilta. Päivää en tiennyt, mutta kieltäättä halusin ajoittaa päivän tekstin keskusteluun, joka toivottavasti nousee.

    VastaaPoista
  16. Sopa on suhteellinen käsite, mutta ACTA se vasta hiipivän vaaran tuopi.

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement

    http://www.heidihautala.fi/2010/01/acta-neuvottelujen-salailun-loputtava/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EU
      http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/trade-topics/intellectual-property/anti-counterfeiting/
      USA
      http://www.ustr.gov/acta

      Poista
  17. Suomen olisi pitänyt vaatia EU-jäsenyydelle sellainen ehto, että Suomi saa erota mikäli periaatteista lipsutaan. Sitten ACTAn jälkeen voisi suoraan kävellä pois ja jättää eurosotkutkin muille.

    VastaaPoista
  18. Perustelut ei oikein kestä "tieteellistä" tarkastelua tekijänoikeuslain muutosesityksessä Suomessa. Viitattu siltä osin kun tuntuu hyvältä tieteellisiin artikkeleihin, ja unohdettu faktat. Kannattaa kurkata alkuperäiset lähteet... eli mitä niissä oikeasti sanottiin. Tämä lobbaus on yksi Suomalaisen korruption muoto, vrt. booka booka tapauksen perustelut - ostitko kirjan vai lukuoikeuden... Ja syytetäänkö jatkossa myös tienomistajaa siitä että varkaat pääsee paikalle... - analogia ei olisi pahitteeksi sellaisiin asioihin joita päättäjätkin ymmärtää.

    VastaaPoista