7. helmikuuta 2011

Kuolet jos kerrot… II





Tutkimus ja elektroniikka tuli 50-luvulla Kaliforniasta, nimenomaan Stanfordista. Kysymys oli signaalinkäsittelystä, joka on tietotekniikan kivijalka. Ilmavoimia suuresti miellyttänyt Stanfordin sovellus oli ”hyppivää aallonpituutta” seuraava jammeri, jonka turvin tehtiin ahkerasti vakoilulentoja Neuvostoliiton alueelle Itämeren yli tai Japanin suunnalta.

Princeton ja Berkeley ja ennen kaikkea Euroopasta paenneet juutalaissyntyiset fyysikot tuottivat Manhattan-projektiin, siis atomipommiin. Ensimmäinen hiukkaskiihdytin oli käynnistynyt Berkeleyssä (Lawrence Labs) jo ennen sotia, ja säteilevä ydinjäte on kuulemma edelleen meressä lähellä Golden Gate –siltaa. CalTec (Los Angeles) oli toinen hautomo, ja mukana olleelta kuulemani mukaan USC (University of Southern California) hoiti Apollo 11:n viestiyhteydet. Kuulemma radioyhteyden säilyttäminen kuun taakse oli vaikeaa.

Neuvostoliiton suuri menestys, Sputnik, osoittautui kaksiteräiseksi miekaksi. Sekä poliittinen että sotilaallinen taho oli pitänyt Neuvostoliiton mahdollisuuksia saada aikaan rankaa tekniikkaa olemattomina. Kun satelliitti sitten onnistui, silloin oli toinen ääni atomikellossa.

Ehkä se oli yhteensattuma, että uuden teknologian yhtiöiden kaikkien aikojen ensimmäinen julkinen osakeanti oli järjestetty 1957. Heti perään oikeat rahamiehet, Rockefelleristä alkaen, alkoivat sijoittaa omia rahojaan pikkuyhtiöihin. Riskisijoittaminen – venture capital – kehittyi nopeasti.

Toisaalla siis oli maailman mahtavin tutkimuslaitos, Bell Labs, erittäin suuri AT&T ja Sputnikin jälkeen avokätinen liittovaltion ja sotavoimien rahoitus halukkaille. Mielenkiintoinen virasto oli ARPA, Advanced Research Projects Agency, vuodesta 1972 DARPA (Defensive). Tuon porukan yksi toimeksianto oli tutkia ydinaseiskun eli megapulssin vaikutuksia viestiyhteyksiin, joka johti tutkijoiden ajatukset hajautettuihin järjestelmiin.

Kun Arpanet oli hahmolla, sotilaat menettivät mielenkiintonsa ja sanoivat yliopistoille, että tekevät mitä tykkäävät. Nämä tekivät työtä käskettyä, ja tulos oli nimeltään Internet. Tapasin kerran UCLA:ssa professori Kleinrockin, joka kirjoitti pakettikytkennän speksit ja otti ensimmäiset yhteydet Kaliforniassa. Tämäkin historiallinen käänne toteutui ikään kuin vahingossa.

Tyypillinen armeijan alihankkija oli Fairchild, joka valmisti transistoreita. Tarina uskollisuudesta ja petoksista on pitkä ja kirjava. Fairchildin suuruuden aikaa kesti vain kymmenen vuotta, ja 1968 aloitti Intel. Kuvassa oli mukana Fairchildin entinen myyntimies Mike Markkula, suomalainen ja Suomen vähiten tunnettu tietotekniikan uranuurtaja, joka oli rahoittamassa bisnesenkelinä Jobsin ja Wozniakin Applen perustamista. Markkula ei ole kiinnostunut turisteista, kuulin.

Yksi haarake yksityisten investoijien, valtion virastojen ja puolustusvoimien rahoittamasta vilinästä Piilaaksossa oli PC, suomeksi kai nykyisin lähinnä ”tietokone”. Sillä ei ollut enää suoranaista yhteyttä sotaisiin toimiin, koska armeija tyytyi tiedustelutoiminnassa suuriin koneisiin. Ensimmäinen PC myytiin rakennussarjana (Radio Shack). Ja kuten melkein kaikki tietävät, tulevan Microsoftin käyttöjärjestelmä, tämä MS-DOS, hankittiin kolmikymppiseltä insinööriltä, väitteen mukaan 50 000 dollarin kertakorvauksella.

Kiertelin yli kymmenen vuotta sitten ihmettelemässä Los Angelesin seudun lentokenttiä ja paikkoja, joissa olivat sijainneet Douglasin ja Lockheedin lentokonetehtaat. Myös Howard Hughes oli puuhannut kaupungissa näidenkin asioiden kanssa.

Lockheed sijoitti ohjustuotantonsa Piilaaksoon ja hankki tarvittavan asiantuntemuksen Stanfordista. Ainakin vuonna 1996 ällistelin Friscossa satamassa kaikkien nähtävänä kelluvaa stealth- eli häivealusta. Teknologia on kehitetty Kaliforniassa (Palmdale). Kehittäjiä ei tarvitse kauan arvailla.

Suomalaiset alkoivat tehdä laajemmin väitöskirjoja ja tutkimustyötä Stanfordissa 1970-luvulla ja seuraavalla vuosikymmenellä runsaammin. Poliittinen historiamme ei tunne eivätkä suomettumisesta keskustelevat tiedä, mikä rooli oli perustutkimuksella Suomen Yhdysvaltojen suhteissa. Kunhan nyt mainitsen, että amerikkalaisen hajasijoittamisen periaatteen mukaan ei varmasti ollut hullumpaa, että matkapuhelintuotanto roihahti 1990-luvulla Japanissa, Etelä-Koreassa, Ruotsissa ja Suomessa.

25 kommenttia:

  1. Ensimmäisten mikrotietokoneiden rakennussarjojen joukossa taisi v 1975 olla tämä Altair merkkinen
    http://en.wikipedia.org/wiki/Altair_8800

    En muista että Radio Shackilla olisi ollut omaa rakennussarjaa vaikka ihan varma en olekaan.

    Radio Shack taisi tulla markkinoille omalla valmiiksi kootulla mallillaan samoihin aikoihin Applen ja Commodoren vastaavien kanssa ja aika taisi olla 1976-77.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista. MS-DOS:iin syntyyn voisi lisätä, että IBM halusi alunperin Microsoftilta vain Basicin tulevaan PC:een. Käyttöjärjestelmää kysyttiin Digital Researchiltä (de facto standardi CP/M), mutta isojohtaja oli mieluimmin lentelemässä ja vaimo ei uskaltanut kirjoittaa NDA:a alle IBM:n edustajien pistäytyessä firmassa. Niinpä he palasivat MS:iin ja kysyivät Gatesilta halukkuutta toimittaa käyttis. Gates tiesi, että läheltä löytyi kaveri, joka oli tehnyt CP/M:ää matkivan Quick and Dirty DOS:in (QD-DOS) ja osti pois 50 000 dollarilla. Kuulema vieläkin löytyy jostain DOS:n riveiltä QD-DOS maininta (?). Gatesin neronleimaus oli säilyttää itsellään oikeudet.

    VastaaPoista
  3. Lopulta nuo kaikki kolme firmaa kehittivät oman DOSinsa. IBM:ltä tuli PC-DOS, Digital Researchilta DR-DOS ja Microsoftilta MS-DOS. Loppu onkin historiaa.

    VastaaPoista
  4. "Kysymys oli signaalinkäsittelystä, joka on tietotekniikan kivijalka."

    Kivijalka? Jos mikropiirin sisäistä toimintaa kuvataan sanalla "signaalit", niin sitten kyllä, mutta normaalista signaaleja välitetään korkeammalla tasolla.

    Itse rakensin ensimmäisen tietokoneeni keväällä 1976. Tässä on kuva siitä, jossa näkyy myös laskin, josta muokkisein teletypen korvikkeen:

    VastaaPoista
  5. Sea Shadowin eräs alkuperäinen idea oli ajaa varsinaisen laivasto-osaston edellä lähestyviä NL:n strategisia pommikoneita vastaan, pysyä toivottavasti huomaamattomana ja välittää signaali torjuntaohjuksille jolloin koneet voitaisiin pudottaa ennen kuin pääsevät omien tutkiensa kantaman päähän. Tai näin kertoo tarina. Tarina kertoo myös, että yksi syy tilaajan eli laivaston nihkeään suhtautumiseen olisi ollut se, että kapine ei edes näyttänyt laivalta eikä sopinut amiraalien prestiisinhimoon. Skunk Works ei lopultakaan saanut huippumenestynyttä häivetekniikkaansa vietyä merille.

    VastaaPoista
  6. Suomalaissukuista Markkulaa taidettiin aika usein haastatella 80-luvulla suomalaisissa tietokonelehdissä. Rahaa kaveri tienasi henkilöstöoptioilla.

    Tulipa pitkästä aikaa selailtua käyttöjärjestelmien historiaa. Kuinka ajat muuttuvatkaan siloitelluiksi.
    Eräskin nörtti varasti käyttöjärjestelmän koodit kuolleelta opiskelijatoveriltaan ja omi ne itselleen.

    VastaaPoista
  7. Hyvin mielenkiintoista!

    Matkapuhelinbusiness; On todella ihmeellista,
    etta matkapuhelinbusineksen ottivat kasiinsa
    suomalaiset, ruotsalaiset, jenkit ja korealaiset.
    Ihmettelen miksei taiwanilaiset ja japsit??
    Nailla kahdella viimeisellahan oli komponenttituotantoa vaikka hurumycket!

    Edelleen on kummallista etta vanhat nippeliteknologian maat, kuten L-Saksa ja Italia
    eivat lähteneet/paasseet tahan juttuun kunnolla mukaan. Mutta Kiina tulee !!
    Onko blokinpitajalla hyvää selitysta/hyvia selityksia naihin?

    VastaaPoista
  8. COCOM;

    Kun jenkit nayttavat panneen perustekniikat laajaan jakeluun, niin missas meni se COCOM:in raja? Kyl kai neukut sai naita peruskomponentteja Aasiasta siina kun joku Nokiakin?

    VastaaPoista
  9. Edellisen blogin kuvassa poseerasi siis myös Tuomiojan Erkki, ja oikein vielä ulkoministerinä ollessaan.

    No, nyt minä käsitän, miksi tämä Jukka Kemppinen niin usein ylistää tätä Tuomiojaa...

    VastaaPoista
  10. Ad Anonyymi: - taisit langeta ymmärtämisen ansaan. Tuskin olen haukkunut blogissani ketään toista poliitikkoa niin kuin Tuomiojaa. Meillä on ratkaisevia mielipide-eroja. Toisaalta tuttavuutemme on perua noin vuodelta 1968 ja ilmoitan julkisesti arvostavani erittäin suuresti poliitikkoa, joka jaksaa perehtyä asioihin ja kuunnella. Erkiltä puuttui muuten jo nuorena halu olla mieliksi.

    VastaaPoista
  11. Ad Anonyymi: - COCOM - riippuu siitä, mitä pidät peruskomponentteina. Olen tietävinäni, että Neuvostoliiton aikana Nokialla oli aivan riittävästi vaikeuksia tässä asiassa.

    VastaaPoista
  12. Ad omnia: - matkapuhelimista - harvempi jaksaa muistaa, että matkapuhelimissa kisa yhteisestä standardista päättyi skandinaaveille ja japanilaisille ikävästi.

    Perusteos on Alfred D. Chandler Jr.:
    Inventing the Electronic Century: The Epic Story of the Consumer Electronics and Computer Industries, with a new preface (Harvard Studies in Business History).

    Tämän Harvardin proffan kirja harmittaa amerikkalaisia, koska kertomus on karu, siis miten japanilaiset tekivät selvää amerikkalaisten kuluttajaelektroniikasta.

    VastaaPoista
  13. Onko Tuomiojasta oikeasti ollut jotain hyötyä yhteiskunnalle? Jotain konkreettista? Tai edes aineetonta? 40 vuoden ura paskanjauhamisessa ei ole oikein vakuuttavaa.

    VastaaPoista
  14. Asianosaisen kertomaa taistelusta teknologia vs määrä

    http://ecorner.stanford.edu/author/william_perry

    Podcastissa mainittu mm Sea Shadow

    /ML

    VastaaPoista
  15. Kun joku kyseli Kiinan roolista, niin nykyinen suuntaus ikoneilla leikkimiseen hyödyttää eritoten juuri kiinalaisia, sillä koko heidän kielensä perustuu ikoneihin. Sieltä tulee varmaan todella tiukka vastaus tämän teknologian käyttämiseen ja rakentamiseen.

    Anonyymi totesi ymmärtävänsä Kemppisen Tuomiojan suuntaan osuvia kehumisia. Minäkin ymmärrän, siinä on kaksi todella fiksua ja aidosti älykästä ja sivistynyttä miestä. Eivätkä he tee mitään muita tai yleisöä miellyttääkseen. Niin on hyvä!

    VastaaPoista
  16. En ole kyllä havainnut blogissa yhtään tapausta Erkki Tuomiojan "haukkumisesta." Mutta kuten Juka Kemppinen on itse blogissaan usein todennut, hänen väitteitään ja kirjoituksiaan ei ole syytä milloinkaan ottaa täysin todesta.

    VastaaPoista
  17. Ad Anonyymi: Tuomiojan "haukumisesta" katso aluksi kirjoitukset 13.5., 5.5., 7.2.2010, 10.6.2009, 19.12.2008, 14.2.2008. Olet aika huono havaitsemaan.

    VastaaPoista
  18. Ad Anonyymi: - Tuomiojasta on ollut paljon hyötyä yhteiskunnalle, esimerkiksi suuren valiokunnan puheenjohtajana EU-lakien säätämisen yhteydessä ja aikaisemmin esimerkiksi Helsingin kaupunginjohtajana.

    Luultavasti haluat kuitenkin vain ilmaista vastenmielisyyttäsi. Ole hyvä ja tee se jossain nmuualla. Tuollaiset vihapäiset purkaukset kertovat kovin paljon niiden kirjoittajasta.

    VastaaPoista
  19. Veikeä näkemys anonyymillä Tuomioja 40-vuotisesta urasta: paskanjauhamista.
    Ja jos Oscarin mukaan taas Kemppinen on samanlainen fiksu kuin Erkkikin, niin tällöinhän siis...

    VastaaPoista
  20. Minulla on aivan uskomattoman pirstomielinen suhde Tuomiojaan.

    Pidän hänen tyylistään ja tavastaan suhtautua asioihin, ja vaikka jo nuorena olin monissa asioissa eri mieltä - esim. EEC:stä ja YYA:sta - siitä huolimatta äänestin häntä usein, ja ihan vaan siksi, että hän vaikuttaa rohkealta, järkevältä ja perusteellisesti asioiden eri kulmia pohdiskelevalta.

    Pidän hänestä edelleen, vaikka mielilausumiani on kutsua häntä fiksuimmaksi tietämäkseni ihmiseksi, joka on aina ollut kaikissa isoissa asioissa väärässä.

    Nyt mietiskelen, että miksi hän siis olisi oikeassa Nato-kannassaankaan? Mutta perkele, kun ei sitä voi kuitenkaan tietää... hänellä on kuitenkin enemmän pohja- ja sisäpiiritietoa... Mutta niin oli aikaisemminkin.

    VastaaPoista
  21. Löytyihän se Kemppisen kipupiste. Toista ei viitsi mainita. En minä Tuomiojaa tai ketään muutakaan vihaa, mutta tosiasia nyt vain on, että kukaan ei huomaisi mitään eroa vaikka Tuomiojaa ei olisi tai ketään muutakaan poliitikkoa. Aina löytyy uusia poliitikkoja ja kansanedustajia sekä ministereitä.

    VastaaPoista
  22. Blogissa 19.5.2010 Kemppinen kirjoitti, että Erkki Tuomioja on "kunniallinen mies". Ei tuo minusta mitään Kemppisen edellä mainitsemaa "haukkumista " ollut. Myöskään blogissa 5.5.-10 ei Tuomiojasta sanottu pahaa sanaa.
    Muita Kemppisen viittaamia kirjoituksia en sitten viitsinyt enää tarkistaa.

    Oscarin blogikin on sitten avattu noin vuosi sitten, yhtään kirjoitusta ei vielä ole siihen ilmaantunut. Hiljaa hyvä tulee!

    VastaaPoista
  23. Ad AnonyymI. - Luulisin Tuomiojan ja useimpien lukijoiden, Sinua lukuun ottamatta, tunnistanaan Marcus Antoniuksen puheen "I came to bury Ceaser, not to praise him..." Puhuja toistaa "... mutta Brutus on kunniallinen mies" riittävän monta kertaa.

    Friends, Romans, countrymen, lend me your ears;
    I come to bury Caesar, not to praise him.
    The evil that men do lives after them;
    The good is oft interred with their bones;
    So let it be with Caesar. The noble Brutus
    Hath told you Caesar was ambitious:
    If it were so, it was a grievous fault,
    And grievously hath Caesar answer'd it.
    Here, under leave of Brutus and the rest--
    For Brutus is an honourable man;
    So are they all, all honourable men--
    Come I to speak in Caesar's funeral.
    He was my friend, faithful and just to me:
    But Brutus says he was ambitious;
    And Brutus is an honourable man.
    He hath brought many captives home to Rome
    Whose ransoms did the general coffers fill:
    Did this in Caesar seem ambitious?
    When that the poor have cried, Caesar hath wept:
    Ambition should be made of sterner stuff:
    Yet Brutus says he was ambitious;
    And Brutus is an honourable man.
    You all did see that on the Lupercal
    I thrice presented him a kingly crown,
    Which he did thrice refuse: was this ambition?
    Yet Brutus says he was ambitious;
    And, sure, he is an honourable man.
    I speak not to disprove what Brutus spoke,
    But here I am to speak what I do know.
    You all did love him once, not without cause:
    What cause withholds you then, to mourn for him?
    O judgment! thou art fled to brutish beasts,
    And men have lost their reason. Bear with me;
    My heart is in the coffin there with Caesar,
    And I must pause till it come back to me.

    VastaaPoista
  24. On niin väsynyt ilta töiden ja lumitöiden jälkeen, että "jammerista" tulee mieleen vain "Katzenjammer Kids".

    VastaaPoista
  25. "En muista että Radio Shackilla olisi ollut omaa rakennussarjaa vaikka ihan varma en olekaan."

    Jollain elektroniikkapuljulla oli rakennussarja "tietokoneeseen", jota käytettiin ja ohjelmoitiin vipukytkinten avulla. Siinä ei luonnollisestikaan ollut näyttöä vaan led-tyyppiset valot bittejä varten...

    VastaaPoista