15. joulukuuta 2010

Syy

Kuva. Creative Content Images



Sovitaan hei ettei kuitenkaan upota tieteellisen selittämisen eikä varsinkaan kausaation ja korrelaation kysymyksiin.  Kehun nyt selkeästi Uschanovin kirjaa, joka kieltämättä on kallis. Kymmenet esimerkit Suomesta ovat sekä arvokkaita että huvittavia. Hetki sitten luin asian, jonka olen jotenkin tiennyt, mutta silti se piti minulle selittää.

Säilyttääkseen nykyiset paikkansa eduskunnassa demarit tarvitsisivat jopa 50 000 uutta äänestäjää, koska tuo määrä heitä viimeksi äänestäneitä on kannettu multiin edellisvaalien jälkeen. Jäsenkirjaa kantavien demareiden keski-ikä on yli 60 vuotta, saman lähteen mukaan, ja jos demarit muodostaisivat vähemmistöhallituksen nyt toimivista valtiopäivämiehistä ja –naisista, siitä tulisi keski-iältään Suomen historian vanhin hallitus.

Niin muuttuu mailma, Eskoni. Oman ikäluokkani demariministerit olivat maailman nuorimpia, ja pelkkää pahaahan siitä seurasi. Samaan aikaan nousi julkisuuteen poliitikko Väyrynen, minua nuorempi mies.

Olen ehkä kertonut ennenkin tämän. Eino Jutikkala meni siis aikoinaan noutamaan kuponkia, josta kävi ilmi, että hänestä oli tehty akateemikko. Opetusministeriössä hän veti päältään kuuluisan kahisevan bri-nailon-sadetakkinsa ja ojensi sen käsi ojossa seisovalle ministeri Paavo Väyryselle lisäten: ”Oikein ystävällistä vahtimestarilta.”

Lukijan tulee havaita, että Uschanov on mennyt varsin pitkälle kelpuuttaessaan vain probabilistisen selittämisen. Mikäpä siinä, kunhan lukija käsittää, että näin rajautuu empiirinen tiede pois ja samoin esimerkiksi insinöörin taidot ja kuolinsyyn tutkimukset.

Kaikkien meille jollain tavalla tärkeiden asioiden kannalta on riittävää, että osaamme laskea esineen lentoradan, selvittää miksi silta romahti Turusssa ja että vanhus X oli myrkytetty insuliinilla eikä suinkaan kokenut ns. luonnollista kuolemaa.

Kaikki nämä ovat erittäin todennäköisiä selityksiä, eivät varmoja. En valvo öitäni siksi, että painovoima on oikeastaan selittämättä ja että kvanttikenttäteoria ei täysin istu suhteellisuusteoriaan.

Muutaman vuosikymmenien välein syntyy epidemioita, joissa juristeja pannaan alta lipan. Itse vastaan sävyisästi, ettei tämä ole mikään oikea tiede, edes sen vertaa kuin yhteiskuntatieteet. Joku halusi puoli vuosisataa sitten vaihtaa lainopin hyvän nimityksen oikeustieteeksi. Minulle se on yksi hailee.

Kun tuomioistuin antaa ratkaisun, se esittää ensin käsityksen syy-yhteydestä eli kausaatiosta ja sen jälkeen lausuman vastuusta. Jälkimmäistä nimitetään monissa tilanteissa syyksilukemiseksi, ja se on lähes kauttaaltaan huononpuoleista filosofiaa, jota nimitetään oikeudelliseksi päättelyksi.

Jäänmurtaja avasi väylän pikkuisen pieleen, ja rännissä sitä seurannut kauppalaiva ajoi kivelle. Taustaselvitys: miksi. Vastaus: huolimattomuudesta johtunut suunnistusvirhe. Syy-yhteys: jäärännissä ajaminen. Argumentti: ei yleisen elämänkokemuksen vaan vakiintuneen merenkulkutavan mukaan jäänmurtaja suunnistaa ja avaa ja perässä tulijat vain seuraavat. Johtopäätös eli syyksilukeminen: jäänmurtajalla oli tehty virhe, joka oli tuottamuksellinen eli hyvän merenkulkutavan vastainen, eikä kauppalaivan väellä ollut mahdollisuutta toimia toisin. Siksi valtio tuomittiin jäänmurtajan omistajana maksamaan vahingonkorvaus merivahingosta.

Näin se menee. Jäänmurtajan puolelta tietenkin sanottiin, että olisi sitä nyt voinut vähän sihtailla itsekin ja käyttää kaikuluotainta tehokkaasti. Mutta ränni johti kivelle, jonka yli murtaja pääsi.

Näin oli selvitetty syy, syyllisyys ja seuraamus. Merilaki ja vakiintunut kauppatapa määräsivät vakuutuksenantajan, rahdinottajan, rahdinantajan ynnä muiden keskinäiset välit. Oma johtopäätökseni: tässä on esimerkki, joka ei ole tieteen vaan sen sijaan kokemusperäisen tiedon (empirian) maailmasta ja jossa tuomioistuin luo täsmennetyn säännön, ymmärrykseni mukaan yhteiseksi eduksi.

 = = =

Lahjavihje. Ei taida ehtiä jouluksi. En ole kokeillut, mutta ajatus ilahduttaa.
http://www.puukkopaja.fi/ - suunnittele puukko itse ja tilaa se verkon kautta.

Ei paha.

24 kommenttia:

  1. No jaa, itse asiassa minulle tulee niin helpoksi omaksua tämä ääriprobabilistinen selityskäsitys juuri siksi, että tiedän aivan hyvin, ettei siitä koskaan seuraa käytännön tasolla yhtään mitään. Riippumatta siitä, mitä mieltä minä tai kukaan muu on asiasta, koko ihmisen maailma toimii alusta loppuun ikään kuin muunlaisiakin selityksiä olisi muka mahdollista antaa. Samanhan totesi aikoinaan omasta puolestaan jo samaisen selityskäsityksen perustajaisä David Hume, johon kirjassani viittaan nimeltä mainiten.

    Tai niin kuin Kemppinen sanoo riemastuttavassa brittiläisessä understatement-hengessä positivismista: "Tämä on ohjelma, joka käytännössä ei toteudu." (Oikeus kulttuuri-ilmiönä, s. 54.)

    - - ja jos demarit muodostaisivat vähemmistöhallituksen nyt toimivista valtiopäivämiehistä ja –naisista, siitä tulisi keski-iältään Suomen historian vanhin hallitus.

    Tämä oli pelkkä oma arveluni ja sellaisena ilmaan heitetty. En lähtenyt laskemaan asiaa taskulaskimella. Jouduin kirjaa kirjoittaessani pettymyksekseni huomaamaan, ettei hallituksista tai kansanedustajista ole Suomessa koskaan koottu ikätilastoja, tai ainakaan niitä ei ole julkaistu missään. Sen sijaan tuo 50 000 kuollutta demaria oli kyllä laskettu taskulaskimella.

    VastaaPoista
  2. Kun nyt luen tätä juttua, enkä nimenomaan mitään toista, ja multa äkkiä posahtaa pää (esimerkiksi järkytyksestä) pois, niin saako perilliseni siitä korvausta Kemppisiltä?

    Nimimerkki: "aika huolestunut, isä"

    VastaaPoista
  3. kylä mää sanon, notta suunnittele puukko itte ja pilaa se verkon kautta.

    VastaaPoista
  4. Komukka-ahon ajattelijakeskiviikkona, 15 joulukuuta, 2010

    "ja pelkkää pahaahan siitä seurasi. "

    niin, kuten se maailman paras peruskuolujärjestelmä.


    "... siksi, että painovoima on oikeastaan selittämättä "

    Totaalisesti, tässä tieteessä. taas esim. natsitieteessä: emme tiedä. mutta emme ymmärräkään jälkeen jäänyttä Kellon speksiä.

    VastaaPoista
  5. Niinpä niin. Tässä vanha, josta kovasti haluan tietää, miten Kemppinen tuomitsisi:

    http://volokh.com/2010/08/26/does-dressing-up-as-a-cop-staging-fake-traffic-stops-looking-for-drugs-and-then-keeping-the-drugs-violate-the-fourth-amendment/

    VastaaPoista
  6. JK: "En valvo öitäni siksi, että painovoima on oikeastaan selittämättä ja että kvanttikenttäteoria ei täysin istu suhteellisuusteoriaan."

    No voihan juma... olenko minä sitten ainoa?

    Ja jos noista selviän parilla konjakilla, niin seuraavaksi iskee turhautuminen siitä, ettei maailmankaikkeudesta voi tehdä pienoismallia - tai edes kuvitella millainen se olisi!?

    VastaaPoista
  7. Ad Tommi Uschanov
    Suoraa ikätilaastoa ei ole, mutta kaikkien kansanedustajien syntymävuodet kylläkin.
    Minä laskin, että Stadin demareiden vaalien ehdokkaiden keski-ikä on 48.

    VastaaPoista
  8. Huolestuneen isän perillisille korvaus on mahdollinen, jos löytyy pitävää näyttöä.

    Pitävän näytön saaminen lienee mahdotonta.

    VastaaPoista
  9. Poliitikkojen ikää on jännä miettiä. Jos ajattelemme, että henkilön suhteella aikaan olisi selitysvoimaa:

    - Säätyvaltiopäiville pääsi ja ehti olla moni sellainen, jolla oli siihen nykyhetkeä, siis kalenteri antoi periksi. Tämä tosin enemmän seuraus kuin syy kelpoisuusehdoista ja valintamenettelystä.

    - Eduskunnassa ja "hallituksessa" (senaatti, hallitus jne.) varsinkin itsenäistymisen jälkeen oli arvoa kokemuksella, siis sillä että oli historiaa. Vanhoilla sitä tapaa olla nuoria enemmän.

    - Sotien jälkeen oli tärkeää, ettei ollut vääränlaista historiaa, tai nimenomaan oli oikeanlaista historiaa. Porukan ikäjakauma taisi olla kirjava.

    - 1970-luvulta suuret ikäluokat ovat määränneet: heitä ja heidän aatteitaan varten oli aluksi tärkeää löytää henkilöitä, joilla oli mahdollisimman paljon tulevaisuutta, sitä tuppaa nuorilla olemaan vanhoja enemmän. Nyt suuret ikäluokat painottavat oikeanlaista keskipitkää sihtiä varmistaakseen eläkepäivänsä. Koska vanha ei jaksa, tupataan tehtäviin kilttejä keskinkertaisuuksia.

    VastaaPoista
  10. Vitsivitsi:
    ja Kausalahan on Syylä.

    VastaaPoista
  11. "Pitävän näytön saaminen lienee mahdotonta."

    Onhan se vähän noloa tulla oikeuteen pää kainalossa. (Se haittaa keskusteluakin.) Lienee siis parempi vaieta.

    Voisi silti tuo Jk. (vaikka nimimerkillä Ps.) lähettää mun leskelleni parisataa taalaa (tai tuhatta ruplaa) per/vrk. Etten vihastuisi tämän enempää.

    VastaaPoista
  12. 1. Ensin on ajatus, joka on intuitio tai näkemisen taito (sisäisillä silmillä ilman, että sitä on varsinaisesti ajatellut pohtia; symbolinen merkitys, joka nousee signaalista sisältä tai ulkoota saaneesta sykäyksestä eikä tämä näky ole vielä konkretisoitunut vaan se virtaa jossain flown virrassa kohti tietoisuuden avaruutta missä se pukeutuu sanoiksi ja kirjaimiksi)

    2. Sitten tuli kirjaimet ja koukerot ja symboliikat opittavaksi aineeksi: intuitio oppi erottaa minä ja sinä, vaara ja vara, kirja ja kirjain jne eli pikkuhiljaa merkityksistä tuli pyykkinaruja, joita opittiin ymmärtämään asiakokonaisuuksina: näin Aasian maat ovat edellä; heidän merkityskentät ovat pieniä runoja jokainen yksittäinen.

    3. Tästä alkoi akateemisuus ja oikeaoppisuus. Merkitykset ovat annettuja ja niitä noudattamalla ja hyvää kauppatapaa ja työtapaa ja kirjoitustapaa hyödyntämällä saa arvonimen "akateeminen". Tämä on ollut vallitseva linja. Elimme ja elämme sosiaalisessa ja yhä enemmän sosiaalistuvassa yhteiskunnassa joka otti mallinsa 1600-1990, jolloin tietty filosofian eera katsottiin ohittuneeksi, joka silti alkoi Descartesin filosofialla eli tunteiden erottamisen filosofialla: Descartes osasi pohtia minuutta, tunteita ja biologiaa erillisinä asioina mitä kirkon oppineet eivät. Heille Jumala oli päättänyt, että huomenna sataa ja Maija menettää etuhampaansa. Deterministisuus oli huipussaan.

    4. Oppimisyhteiskunta alkoi 1992- tai ainakin Suomessa sen jälkeen kun lama oli viiltänyt itsestäänselvyydet hyvinvointivaltion osalta rikki.
    Ymmärrettiin, että on pakko itsekin jotain ja että kaunis ei aina ole kultaa vaan voi olla katinkultaa. Havahdus, pettymys, vanhan tarkertuminen alkoi. Nuori sukupolvi ryhtyi silti oppimaan myös uusia asioita ja kollaboraatio kasvoi tietotekniikan ansiosta. Uusliberalismi otti voittoa kunnes senkin pintapuolinen raapaisu tuntui falskilta. Mitäs nuo Friedmanit ja Tatu Vanhaset oikein laskeskelevatkaan oli ilmassa?
    Ei voi laskea sellaista, joka ei ole ratkottu - kyseessä on bluffi, joka peitetään puuterilla ja sitä kaupataan muina miehinä...(business-as-usual). Uusi romahdus 2008...pankit kaivavat vanhat ohjesäännöt ja yrittävät olla kirjaimellisesti akateemisia.

    5. Entä sitten? Kuka kertoo lopun - hylätty akateemikko, turhautunut akateemikko vai taiteilija? Entäs jos taidekin on muuttunut hölynpölyksi ja peitetään kvasitoimintaan? Kaikki raapaisut pidetään yllättävinä ja jokainen muistaa miten amerikkalainen aina taputtaa kohteliaasti kaikkeen sontaan, jolla ei ole päätä eikä häntää: "fantastic, oooh beautiful, lovely, extremely special idea.." mutta edessä on surrealistinen taidehalli, joka ei itse näe omaa elämäänsä vaan kuvittelee olevansa postmoderni, erikoinen, mystinen tai uusi. P:tä.

    6. Saako akateemikko siis vielä erotella paitsi a) ajatuksen b) tekstin eli kirjoitukset niin c) teknisyyden kahden edellämainitun osalta joka vie ajattelun kybergiin? Minä uskon, että meillä on kolmen lajin ihmisiä, joilla on denotaatiot sen mukaan mitä ovat ulkoistaneet minuuttaan.
    Sitä ei voi todistaa eikä sitä voi ehkä testatakaan mutta mieli tekisi.
    Se nimittäin olisi enemmän kuin akateemisuutta: se olisi innovaatio humanistitieteiden osalta.

    Chris K

    VastaaPoista
  13. "Säilyttääkseen nykyiset paikkansa eduskunnassa demarit tarvitsisivat jopa 50 000 uutta äänestäjää, koska tuo määrä heitä viimeksi äänestäneitä on kannettu multiin edellisvaalien jälkeen. "

    Demareiden onneksi myös muilta puolueilta kuolee vaalikaudessa äänestäjiä. Vaalikauden kuolleisuus on vajaa 200.000 äänestäjää.

    Kohdistuuko tämä suuri kaalihuijaus kirjan lukijoihin?

    HS- Sunnuntai - 1.2.2009 - 1473 merkkiä - 1. painos

    SUNNUNTAIDEBATTI
    "En ymmärrä koko asiantuntijuuskritiikin perusteita", vastaa Erkki Virtanen

    Minulta on pyydetty kommentteja oheiseen kirjoitukseen. En kuitenkaan osaa sitä kommentoida.
    --------------------
    Ja hyväksi lopuksi, en viidennelläkään lukemalla ymmärtänyt kirjoittajan viestiä. Näin ollen minulla ei ole mitään kommentoitavaa.

    ERKKI VIRTANEN

    Kirjoittaja on työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö.

    P.S. Virtasesta on ilmestynyt loistava henkilökuva.
    Eero Murto, Virtanen – kansliapäällikkö Erkki Virtasen 60-vuotistaival. Edita, 2010.

    VastaaPoista
  14. Ad Mika Lako: "Leuka" on muutenkin es'merkin miehiä. Hänen ja Sailaksen yhteydessä ei tule ajatelleeksi mahdollista poliittista taustaa. Hemilästä sanovat arvostelukykyiset ihmiset, että hän oli Suomen paras virkamies.

    VastaaPoista
  15. Mika Lakolle:

    Vaalikauden kuolleisuus on vajaa 200.000 äänestäjää.

    On tieteellisesti tutkittu ja asiantuntija-arvioin todennettu, että moni kansanedustaja toimii kuolleiden sielujen mandaatilla.
    Tämä ei ole oikein vielä eläviä äänestäjiä kohtaan.

    VastaaPoista
  16. On kuin Puolan television uusvanha tähtitoimittaja haastattelisi J. Kemppistä. (Lähinnä lätiksi.)

    http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=23&t=214&a=2098

    VastaaPoista
  17. Noista Kemppisen kertomista virkamiehistä viimeisessä kommentssa Mika Laolle, voisi kertoa vaikka, mitä. Sisältäen urien tuhoamista, kiusaamista, itsareita ja muuta mukavaa, mutta koska Kemppinenkin aina vain vihjailee "lapuista" joita ylimmät oikeusistuimet panttaavat, niin en minäkään kerro enempää kuin sen, että Sailas ja Virtanen ovat tuhonneet valtiontalouden esimerkiksi uudella palkkausjärjestelmällä, jossa monen suosikkivirkamiehen palkka moninkertaistui ilman että virkamiehen tuottavuus nousi eli tehtävät muuttuivat vaativammiksi ja monen jäädytettiin kehnolle virkapalkkatasolle, josta se ei enää nouse viranhoitajan eläkkeeseen mennessä. Kurjimmille tehtiin vielä ikävämmin ja annettiin kenkää hieman alle ns. putki-iän ja tottahan toki sellainen vaikuttaa eläkkeen puolittavasti tai vielä heikommallakin suhteella.

    Kopla on myös syyllinen Suomen velkaantumiseen, koska näiden neropattien mielestä velkaa kannattaa ottaa kunhan kansantalouden tuottavuus on velkaa suurempi. Fiksuimmat laittavat tähän kohtaa pienen svidduilun "ENTÄ MITÄ JOS" ja katsominen ympärille riittää että JOS on totta.

    VastaaPoista
  18. Demareiden onneksi myös muilta puolueilta kuolee vaalikaudessa äänestäjiä. Vaalikauden kuolleisuus on vajaa 200.000 äänestäjää.

    Tämä on toki huomioitu laskelmissa. Ero tulee siitä, että vasemmistopuolueiden kannattajien ikäpyramidi seisoo kärjellään ja vieläpä vuosi vuodelta enemmän, mutta porvaripuolueiden vastaavasti ei.

    "En ymmärrä koko asiantuntijuuskritiikin perusteita", vastaa Erkki Virtanen

    Kansliapäällikkö Virtasesta ja hänen ymmärtämättömyydestään voi lukea lisää uuden kirjani sivulta 115. Tai jos kirjaa ei sattuisi löytymään kirjakaupoista - ensimmäinen painos myydään loppuun aivan lähipäivinä ja toinen tulee painosta vasta tammikuun puolella - niin vaikkapa tästä. En suoraan sanoen itse ymmärrä, miten yksinkertaiseksi ja helppotajuiseksi erikseen toimituksessa muokattua sanomalehtitekstiä ymmärtämään kykenemätön henkilö on koskaan voinut päästä kansliapäälliköksi, mutta maailmassa nyt on monenlaista arvoituksellista.

    On tieteellisesti tutkittu ja asiantuntija-arvioin todennettu, että moni kansanedustaja toimii kuolleiden sielujen mandaatilla.

    Juuri tänään kävin mielenkiintoisen keskustelun, jonka tuloksena oli, että demarien ainoa toivo on ehkä, että perintökaarta muutetaan ja äänioikeus tulee testamenttioikeuden piiriin - mahdollisesti samalla 70 vuoden raukeamisajalla kuolinvuodesta laskien kuin tekijänoikeus.

    VastaaPoista
  19. 1
    Esittelemäsi jäänmurtaja-kauppalaiva-case on [ihan oikeasti] erinomainen päättelyn-filosofinen esimerkki kenelle tahansa syyn ja yhteyden välisestä kuilusta/riippusillasta kiinnostuneelle. Kätken sen visusti sydämeeni ja pohdin tykönäni niinä aamuyön hektisinä tiimoina, jolloin uni ei ihan vielä ota tullakseen, koska kausaliteetin, tilastollisen todennäköisyyden, korrelaation ja syyksi lukemisen perkeleet pörräävät päässäni kuni ilkeät demonit. - Sitten - yhtäkkiä - kuuluu vain hampaita ja korvia vihlova Skriiks! - - ajan viimeinkin karille. Uni tulee hetkessä. Syyllisyys katoaa - - .

    2
    Taas noita puukkoja. Olen muistaakseni joskus aiemminkin todennut, että puukko-pakkomielteesi kertoo paljon murhanhimoisesta luonteenlaadustasi [tämä on ns. varmaa tietoa]. Torjuttu murhanhimo[kin] palaa aina takaisin. - - Mutta onneksi taidat tietää varautua siihen, että se palaa. Demoniensa kanssa kannattaa tietenkin olla kohtuullisissa väleissä. Mutta kuinkahan monta sataa puukkoa olet jo joutunut ostamaan niiden lepyttämiseksi? -- No - ehkä on parempi hankkia pakkomielteisesti puukkoja ad inf. kuin tehdä se yksi ja lopullinen murha.

    VastaaPoista
  20. Apropos Jutikkala, niinkuin minä (Jussi Kuusanmäki)sen muistan tapahtuneen: TV:n iltauutiset näyttivät, kun vanha opettajani sai Smolnassa akateemikon diplomin opetusministeri Sundqvistin kädestä. Herrat vaihtoivat joitain ylimääräisiä repliikkejä, ja Sundqvist näytti hölmistyneeltä. EJ oli oman kertomansa mukaan lausunut: "Nyt minä jo muistan Teidät". Selitys: Hoppu-Eino oli joitakin viikkoja aikaisemmin saapunut johonkin Smolnassa järjestettävään tilaisuuteen ensimmäisenä ja ojentanut päällystakkinsa naulakon edessä seisovalle miekkoselle. Heppu otti takin vastaan, mutta kätteli ja ilmoitti samalla olevansa alkamassa olevan tilaisuuden isäntä, opetusministeri Matti Louekoski. Vanha professori nolona pyytelemään anteeksi erehdystään. Pian sitten ministeri vaihtui ja tapahtui se, minkä televisiosta näimme.

    VastaaPoista
  21. Vaatimaton käsitykseni puukkofétisismistä ..

    Se edustaa rauhantahtoa, sellaista 99 %:n mallia. Mutta 1% - jos oikein suututaan, voimme toki murhatakin: jos nyt vaikka joku hitler keksii taas julistaa sodan puolestamme, ei muuten.

    VastaaPoista
  22. Ad Anonyymi: - jenkkioikeustapauksesta. En käsittele, koska siinä on kysymys perustuslainmukaisuudesta. Se menee Ameerikassa monin kohdin toisin kuin meillä.

    Eugen Volokh on muuten Losissa aivan aiheesta paikallisten tuomareiden lellipoika. Tohtori myös joltain luonnontieteiden alalta, en nyt muista miltä. Sen muistan, että hän ei ollut kahtakymmentä, kun hän veti liittovaltion vetoomustuomioistuimen askartelupiiriä Pasadenassa. Rakensivat itselleen tietokoneita Radio Shackin osista.

    Hitusen leuhka, mutta ei häiritsevästi.

    VastaaPoista
  23. Eugen Volokh on myös Volokh Conspiracy -blogin kirjoittaja. Ajoittain tuosta konservatiivi-/libertaristiblogista löytyy sellaista juttua, joka nostaisi hiukset pystyyn kovemmaltakin suomalaiselta oikeistolaiselta. Viime vuosilta löytyy älyllisen rehellisyyden kannalta todellisia rimanalituksia, vaikka pahimmat kirjoittajat ovat kai muita kuin Volokh itse.

    VastaaPoista
  24. > Ad Anonyymi: - jenkkioikeustapauksesta. En käsittele, koska siinä on kysymys perustuslainmukaisuudesta.
    Se menee Ameerikassa monin kohdin toisin kuin meillä.

    OK. Tapaus oli omasta mielestä aika vinkeä, kuvittelisinkin tuomareiden tietysti haukottelevan näille, koska absurdeja oikeusjuttuja riittää.

    > Eugen Volokh on muuten Losissa aivan aiheesta paikallisten tuomareiden lellipoika. Tohtori myös joltain luonnontieteiden alalta, en nyt muista miltä. Sen muistan, että hän ei ollut kahtakymmentä, kun hän veti liittovaltion vetoomustuomioistuimen askartelupiiriä Pasadenassa. Rakensivat itselleen tietokoneita Radio Shackin osista.

    > Hitusen leuhka, mutta ei häiritsevästi.

    --

    > Eugen Volokh on myös Volokh Conspiracy -blogin kirjoittaja. Ajoittain tuosta
    konservatiivi-/libertaristiblogista löytyy sellaista juttua, joka nostaisi hiukset pystyyn kovemmaltakin
    suomalaiselta oikeistolaiselta. Viime vuosilta löytyy älyllisen rehellisyyden kannalta todellisia
    rimanalituksia, vaikka pahimmat kirjoittajat ovat kai muita kuin Volokh itse.

    Jepjep, komppaan. Tarkastelen blogia joskus, voi kyllä mennä kuukausia, etten sitä jaksa. Joskus olin löytävinäni jotain aika inhottavia juttuja, mitä Volokh itse kirjoitteli, mutta tähän hätään löytyi vain yksi. "Eihän niillä vähemmistöillä mitään oikeuksia tarvitse olla!" (ainakin alitajuisena viestinä: tämä siis selityksenä niille, jotka mahdollisesti eivät tajua, mistä on kyse):

    http://volokh.com/2010/02/12/on-which-planet/

    VastaaPoista